Όταν μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος στην πραγματικότητα μιλάμε για την προστασία της ίδιας της ζωής μας και το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Γι’ αυτό το λόγο ένας Δήμος θα πρέπει να ενδιαφέρεται όχι μόνο για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για άλλα σημαντικά θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαφύλαξης της φυσικής κληρονομιάς, καθώς τα φυσικά κληροδοτήματα εξυπηρετούν, ως σημαντικό συστατικό, την τουριστική ανάπτυξη κάθε χώρας, η οποία θα πρέπει να υφίσταται με κοινωνικούς όρους προς όφελος δηλαδή του κοινωνικού συνόλου και όχι προς όφελος αυτών που λυμαίνονται το τουριστικό προϊόν.
Επίσης, για να μπορούμε τα προσεγγίζουμε τα οικολογικά ζητήματα και να επιζητούμε λύσεις μέσα στο στενό πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής δε θα πρέπει να αγνοούμε τις κύριες αιτίες των περιβαλλοντικών καταστροφών και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που έχουν να κάνουν με τη βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη που οδηγεί στη μεγιστοποίηση του κέρδους. Για μας, λοιπόν, αποτελεί προτεραιότητα η ανάδειξη αυτών των ζητημάτων και στο επίπεδο του Δήμου, γι’ αυτό το λόγο ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε να επισημάνουμε και να προτείνουμε για το Δήμο Πύργου τα παρακάτω:
Προστασία υδάτων: Μεγάλο πρόβλημα είναι η μόλυνση των ποταμών και των χειμάρρων από τα γεωργικά απορρίμματα (συσκευασίες, νάιλον κλπ), τη χρήση ζιζανιοκτόνων, αλλά και από τις βιοτεχνίες (ελαιουργεία, τυροκομεία κλπ). Τα μολυσμένα νερά απορρέουν στον υδροφόρο ορίζοντα και κάποια καταλήγουν στη θάλασσα και στη λίμνη (αν και όταν…). Φυσικά η λύση ΔΕΝ είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής ή το κλείσιμο των βιοτεχνιών. Κάποια μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και την Περιφέρεια είναι η ενημέρωση, η παροχή διευκολύνσεων για την αποκομιδή των γεωργικών απορριμμάτων και η δρομολόγηση λύσεων για τα βιοτεχνικά απόβλητα, με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών και όχι των λύσεων που προωθούν τα Υπουργεία υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.
Ο βιολογικός καθαρισμός του Πύργου είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα. Τα νερά της βροχής και τα λύματα απορρέουν στον ίδιο αγωγό και μεταφέρονται στον βιολογικό. Αποτέλεσμα είναι να μυρίζουν οι αποχετεύσεις των βρόχινων νερών στους δρόμους και να υπολειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός. Η πρότασή μας είναι να αναλάβει η ΔΕΥΑΠ, με δικό της προσωπικό, να συντάξει μελέτη για την χωριστή μεταφορά των ομβρίων από τα λύματα, ώστε να ξεβρομίσει η πόλη το καλοκαίρι και να λειτουργεί σωστά ο βιολογικός καθαρισμός το χειμώνα.
Δασύλλιο Σπιάτζας: Ένας όμορφος χώρος που κάθε καλοκαίρι κινδυνεύει να καεί. Επιβάλλεται η προστασία και η ανάδειξή του. Να δημιουργηθούν στο χώρο Δημοτικές Παιδικές κατασκηνώσεις που θα προσφέρουν διακοπές σε παιδιά του δήμου μας.
Βουνό Κατακόλου: Άλλος ένας χώρος που κινδυνεύει κάθε καλοκαίρι από τις φωτιές. Επιβάλλεται η προστασία του, αλλά και η ανάδειξή του, ώστε να συνδέσει το λιμάνι με τον Άγιο Ανδρέα. Γι’ αυτό το σκοπό μπορούν να δημιουργηθούν πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομος, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, χώροι ανάπαυσης και φωτογράφησης με πολύ λίγα χρήματα.
Λίμνη Μουριάς: Γίνεται προσπάθεια για επαναδημιουργία της πρώην λίμνης. Ο δήμος πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία της προς όφελος των δημοτών και της τοπικής κοινωνίας. Βεβαίως, είναι μια προσπάθεια που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να αποδώσει.
Φυσικά εκτός αυτών υπάρχουν και πολλά άλλα που θα πρέπει και να αναδειχτούν αλλά και να προστατευθούν για να είναι λειτουργικά για τους κατοίκους του δήμου μας. Όλα αυτά βρίσκονται στον αντίποδα της περιβόητης "δίκαιης ανάπτυξης" του ΣΥΡΙΖΑ και της "βιώσιμης ανάπτυξης" της ΝΔ, των επενδύσεων, των αγορών, της ανταγωνιστικότητας που στηρίζουν με νύχια και με δόντια οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι.