Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 11:26

Ο Σύνδεσμος Μπάιρον καταθέτει προτάσεις για τις επετείους της Επανάστασης του 1821 και της Μικρασιατικής καταστροφής

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Μπάιρον Πάνος Τριγάζης, παρουσίασε χθες τις προτάσεις του Συνδέσμου, που αφορούν στον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 και τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής.

Μαζί με τον κ. Τριγάζη, ήταν τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ. του παραρτήματος Ηλείας του συνδέσμου Μπάιρον, Ρίτσα Καλαματιανού, Ντίνος Αρβανίτης, Γεωργία Παναγιωτοπούλου και Νίκος Φάμελος.

Ο κ. Τριγάζης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε ο σύνδεσμος στους υπουργούς Τουρισμού και πολιτισμού: «Πιστός στον χαρακτήρα του ως κίνημα ενεργών πολιτών, ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, έκανε παρέμβαση και στις εκλογές, καταθέτοντας προτάσεις προς τους υπουργούς Τουρισμού και Πολιτισμού, με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος συμπεριλαμβάνει δύο σημαντικές επετείους για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 (2021) και τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής (2022). Από σήμερα χρειάζεται να προγραμματίσουμε ως χώρα και κοινωνία τις κατάλληλες δράσεις για να μετατρέψουμε τις επετείους αυτές σε ευκαιρία για την χώρα και τα εθνικά της θέματα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό προτείνει:
1. Πρόγραμμα τουριστικό-πολιτιστικό με τίτλο «Φιλική Εταιρεία» (παραδουνάβιες χώρες, Ρωσία, Ουκρανία, Κωνσταντινούπολη)
2. Πρόγραμμα με τίτλο «Διαδρομές Φιλελλήνων, από τον Σατωβριάνδο και τον Λόρδο Βύρωνα στον Γουστάβο Φλουράνς»
3. Πρόγραμμα αφιερωμένο στην Ελληνική Διασπορά με τίτλο «Από την Ελλάδα στον Κόσμο - Από τις άκρες της Γης στην Ελλάδα»
4. Ορισμός του 2022 ως «Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού», με κύριες παραμέτρους την πολιτιστική και τουριστική διάσταση, εννοείται και την πολιτική, κυρίως από την άποψη του αποφυγής νέων εθνικού διχασμού.
5. Πρόγραμμα με τίτλο «Γέφυρες Πολιτισμού, Τουρισμού και Ειρήνης στο Αιγαίο».
6. Πρόγραμμα πολιτιστικό - τουριστικό με τίτλο «Μικρασιατικός Πολιτισμός: Παλιές και νέες εστίες».

Προφανώς, οι τίτλοι δεν αρκούν και πρέπει να εξειδικευθούν στο επίπεδο της κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών. Στις προαναφερθείσες προτάσεις απάντησε αμέσως ο υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ζήτησε να επισκεφθεί τον Βύρωνα, συναντώμενος με το Προεδρείο και μέλη του Συνδέσμου στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου, όπου και η προτομή του Λόρδου Βύρωνα. Τον υπουργό υποδέχτηκα ο ίδιος ως πρόεδρος του Συνδέσμου, μαζί με τον αντιπρόεδρο Παύλο Ναθαναήλ, πρώην διευθυντή του ελληνικού τμήματος του BBC και τον ταμία Γιώργο Φερεντίνο, λογοτέχνη και ζωγράφο, ενώ παρευρέθησαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Βύρωνα Λεμονιά Κλωνάρη και η πρόεδρος της ΕΕ του Συνδέσμου Μάρω Αδαμοπούλου, πρώην δημοτική σύμβουλος.

Το έγγραφο με τις προτάσεις υπάρχει στα δύο υπουργεία, για το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής ώστε να δοθεί συνέχεια μετά τις εκλογές».

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 20:47

Σχετικά Άρθρα

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας: Εκδήλωση για την Μικρασιατική καταστροφή
    1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας: Εκδήλωση για την Μικρασιατική καταστροφή

    Με έναν πολύ όμορφο τρόπο αναμένεται να κλείσουν τη σχολική χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας, όπου με την βοήθεια και την καθοδήγηση του δασκάλου τους Δημήτριου Παναγιωτάρα και άλλων εκπαιδευτικών του σχολείου, σήμερα το απόγευμα στις 7:30 στην Φραγκαβίλα, θα παρουσιάσουν μια εξαιρετική εκδήλωση αφιερωμένη στην Μικρασιατική καταστροφή.

    Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει απαγγελίες κειμένων, χορούς και τραγούδια και τόσο οι μαθητές που συμμετέχουν όσο και οι δάσκαλοι που έχουν μεριμνήσει για το άρτιο αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί, υπόσχονται σε όλους όσοι δώσουν το παρόν, ένα ξεχωριστό απόγευμα γεμάτο συγκινήσεις.

    prosklisi

    programma ekdilosis

    mathites ekdilosi

  • Ήρωες του 1821 και το τραγικό τέλος τους: όσους δεν σκότωσαν οι Τούρκοι τους λύγισε η φτώχεια και η λησμονιά
    Ήρωες του 1821 και το τραγικό τέλος τους: όσους δεν σκότωσαν οι Τούρκοι τους λύγισε η φτώχεια και η λησμονιά

    Ήρωες του 1821, οι περισσότεροι είχαν τέλος τραγικό: όσους δεν σκότωσαν οι Τούρκοι, τους οδήγησαν στον θάνατο οι Έλληνες με τον τρόπο τους· άλλους τους λύγισε η φτώχεια και η λησμονιά!

    Πάνε τρία χρόνια πια από τότε που γιορτάσαμε περίλαμπρα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Κάποιοι στάθηκαν προσοχή και δέος μπροστά στην Επέτειο, κάποιοι άλλοι στά(λ)θηκαν με περισσή βιασύνη και βουλιμία στα Ταμεία και οι «πολλοί» προσπέρασαν το γεγονός με μια μερίδα σκορδαλιά κι έναν μπακαλιάρο αμφιλεγόμενης προέλευσης…

    Και τα χρόνια διαβαίνουν σαν σε παρέλαση και καλό είναι να μην λησμονούμε εκτός από τις λαμπρές και τις ομιχλώδεις σελίδες της Ιστορίας. Οι «ομιχλώδεις» σελίδες, άλλωστε είναι περισσότερο διδακτικές από τις λαμπρές: μαθαίνεις να ταξιδεύεις με μπούσουλα το παρελθόν, σε έναν τόπο, που μπορεί οι 360 μέρες του χρόνου να πυρακτώνονται από το λιοπύρι, όμως από τις χιλιάδες σελίδες Ιστορίας του, τις μισές τις τυλίγει η καταχνιά…

    Και κάθε χρόνο μιλούν πολλοί, κορδώνονται περισσότεροι, στέκουν και (αυτό)χειροκροτούνται πολιτικοί και παρατρεχάμενοι κι ο λαός, από κάτω, επευφημεί- ο τάλας- τους εμπαίζοντες την Ιστορία. Θυμήθηκε άραγε κάποιος από εκείνους το οικτρό τέλος Αγωνιστών του ’21, που έδωσαν τις περιουσίες τους, τα προνόμιά τους, που ρήμαξαν τη ζωή τους για να παγωνίζουν οι όρνιθες των καιρών μας; Πόσοι από τους ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης έκλεισαν τα μάτια τους ήσυχοι σε ένα καθαρό κρεβάτι; Ελάχιστοι! Οι περισσότεροι κυνηγήθηκαν από εχθρούς και- κυρίως- φίλους, συκοφαντήθηκαν, ρίχτηκαν σε μπουντρούμια σαν προδότες και στο τέλος- αφού γλύτωσαν το σπαθί του Οθωμανού- πέθαναν από το στομωμένο μαχαίρι του «δικού» ή από την ανέχεια και τις κακουχίες. Μακρύς ο πρόλογος, μακρύς και ο κατάλογος των δύστυχων ηρώων, που έζησαν πολέμαρχοι και πέθαναν συντρίμμια.

    Καραϊσκάκης: από χέρι ελληνικό;

    Ο θρύλος της Αράχωβας, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο τρόμος των Τούρκων, βρέθηκε απέναντι από τον ελεεινό Μαυροκορδάτο, που δεν δίστασε να στήσει ψευδοδικαστήριο εναντίον του Αρχιστράτηγου. Ψευδοδικαστήριο, στηριγμένο σε ψευδομάρτυρες που εξέδωσε την κατάπτυστη Προκήρυξη των Εγκλημάτων του Καραϊσκάκη, η οποία τον εμέμφετο ότι δήθεν «είχε κρυφήν ανταπόκρισιν με τους εχθρούς της πίστεως και της Πατρίδος»· τον χαρακτήριζε «επίβουλον και προδότη» και τον καθαιρούσε από τους βαθμούς και τα αξιώματα και το πλέον βδελυρό: καλούσε τους Έλληνες «να τον στοχαστούν εχθρόν»!

    Κι εκείνη η προκήρυξη έκανε τον Καραϊσκάκη- κατά πως γράφει ο Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του- «να πάγει να σκοτωθεί». Το απόγευμα της 22ας Απριλίου του 1827 έπεσαν πυροβολισμοί από ένα οχύρωμα. Κρητικοί αγωνιστές προκαλούσαν τους Τούρκους και εκείνοι απαντούσαν. Ο Καραϊσκάκης- άρρωστος βαριά από φυματίωση- έφτασε έφιππος στον τόπο της συμπλοκής. Μια σφαίρα τον τραυμάτισε θανάσιμα στο υπογάστριο. Από τους νεότερους συγγραφείς ο Γιάννης Βλαχογιάννης υποστήριξε ότι ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος οργάνωσε την δολοφονία του Καραϊσκάκη. Ο Καραϊσκάκης, την επομένη του τραυματισμού του, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής άφησε την τελευταία ανάσα του.

    Ανδρούτσος: τον γκρέμισαν από την Ακρόπολη!

    Η δολοφονία του πολέμαρχου Οδυσσέα Ανδρούτσου, δεν είναι εικασία, αλλά ιστορικό γεγονός! Ο ήρωας της Γραβιάς και άλλων μαχών είχε έναν άσπονδο εχθρό, τον Ιωάννη Κωλέττη, που με διακήρυξή του (13/10/1822), τον χαρακτήριζε: «εθνοκατάρατον» με «ολέθρια φρονήματα και εχθρόν της πατρίδος». Και πιο μετά, ο φαυλεπίφαυλος Κωλέτης κατηγόρησε τον Ανδρούτσο για «συνεννοήσεις με τον εχθρόν» κι έστειλε εναντίον του τον Γιάννη Γκούρα, φρούραρχο της Ακρόπολης κι άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Ανδρούστου. Κι ο Ανδρούτσος παραδόθηκε, πιστεύοντας στη φιλία του Γκούρα κι εκείνος τον πέταξε ένα βράδυ από την Ακρόπολη αφού πρώτα τον βασάνισε και του έκοψε το μόριο(!). Και φάνηκε- στην αρχή- ότι ο Οδυσσέας, προσπάθησε να δραπετεύσει.

    Ο Νικηταράς, ο πολέμαρχος στα Δερβενάκια και στην Τριπολιτσάς, βίωσε την αχαριστία και την αγνωμοσύνη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, το οποίο του αρνήθηκε σύνταξη ώστε να ζει αυτός και η οικογένειά του ευπρεπώς και αντί αυτού, του χορηγήθηκε «άδεια επαιτείας». Ο άλλοτε Τουρκοφάγος των Δολιανών, ο Νικήτας Σταματελόπουλος, ζητιάνευε για να ζήσει έξω από τον ναό της Ευαγγελίστριας του Πειραιά κάθε Παρασκευή! Ο Νικηταράς, γνώρισε κι αυτός το χάδι της εξουσίας: συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1839 κατηγορούμενος για αντι-Οθωνική δράση, δικάστηκε και- ευτυχώς- αθωώθηκε· τέθηκε όμως υπό περιορισμό στο κολαστήριο της Αίγινας- με διαταγή του Όθωνα- για ένα χρόνο και δυο μήνες! Μετά οχτώ χρόνια ο Τουρκοφάγος, τυφλός, ρακένδυτος και πένης πέθανε στον Πειραιά…

    Η Μαντώ Μαυρογένους, η καπετάνισσα της Μυκόνου δεν είχε καλύτερη τύχη από τον Νικηταρά. Κι εκείνη πάμπτωχη και κατατρεγμένη πέθανε, έχοντας αρωγό τη συμπόνια των συγγενών της. Η Μαντώ είχε ξοδέψει όλη την περιουσία της για τον Αγώνα και το όνομά της ήταν θρύλος στην Ευρώπη. Ο Κωλέττης όμως, ο… ηθικός δεν σήκωνε τις αισθηματικές και πολιτικές σχέσεις της Μαντούς με τον Δημήτριο Υψηλάντη και την απέλασε στη Μύκονο κι από εκεί η ηρωίδα έφυγε σε συγγενείς της στην Πάρο όπου, λησμονημένη και έχοντας μόνο ένα πιάτο φαΐ για να ζήσει, έσβησε μόλις 44 χρονών από τυφοειδή πυρετό.

    Ο Ανδρέας Λόντος, ο προεστός του Αιγίου, ο στρατιωτικός με την οξυδέρκεια και τη διόραση, κήρυξε την Επανάσταση στον τόπο του και ύψωσε την πρώτη ελληνική σημαία. Ο Λόντος πήρε μέρος στην πολιορκία της Πάτρας, του Ρίου και του Μεσολογγίου. Όταν εκδιώχτηκαν οι Τούρκοι, ο Λόντος παραγκωνίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, γι' αυτό και πρωτοστάτησε στα αντικαποδιστριακά κινήματα· ο Όθων τον διόρισε συνταγματάρχη και στη συνέχεια στρατιωτικό επιθεωρητή. Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, ο Ανδρέας Λόντος διορίστηκε αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στη συνέχεια χρημάτισε υπουργός Στρατιωτικών και Εσωτερικών. Και μετά εμφανίστηκε ο από μηχανή Σατανάς: ο Κωλέττης! Ο Λόντος εκδιώχθηκε και έχασε όλα του τα αξιώματα!

    Η φτώχια και η στενοχώρια οδήγησαν τον Λόντο στην αυτοχειρία. Είχε ξοδέψει όλα του τα υπάρχοντα. Κάποτε, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος τον συμβούλευσε: «να κρατήσεις και παραπίσω τα χρήματά σου, για να μην ψωμοζητήσει το σπίτι σου» και ο Λόντος του είχε αποκριθεί: «Πλούτη μου είναι η Πατρίδα, χωράφια μου είναι η Ελλάδα»! Έτσι ο πλούσιο πρόκριτος της Αχαΐας, αυτοκτόνησε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1846, σε ηλικία 62 χρονών «μη δυνάμενος να ανεχθεί την ένδεια του»…

    Κολοκοτρώνης: φυλακίσεις και κακουχίες

    Κι ο Γέρος του Μοριά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, δεν είχε πορεία ανάλογη της φήμης του: φυλακίστηκε στο Ναύπλιο κατά τον εμφύλιο του 1824, ως «κακούργος, άρπαξ και αφιλότιμος» σύμφωνα με του Κουντουριώτηδες· του παρείχαν αμνηστία για να σταματήσει την επέλαση του Ιμπραήμ και ακολούθησαν τα χειρότερα. Έφυγαν οι Τούρκοι κι ήρθαν οι Βαυαροί. Οι ξενόφερτοι Δυτικοί κεχαγιάδες, οργίστηκαν με τη αντίθεση του Κολοκοτρώνη στα απαίσια έργα τους και τον έριξαν σε «μυστική φυλακή» για έξι μήνες, όπου μόνο τον δεσμοφύλακά του έβλεπε και σκοτάδι. Και μετά δίκασαν τον Κολοκοτρώνη για «συνομωσία επί σκοπώ να ταράξει την κοινήν ησυχίαν και προκαλέσει εμφύλιον και καταργήσει το καθεστώς του πολιτεύματος»… Και καταδικάστηκε σε θάνατο και ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας, «ως ένοχοι εσχάτης προδοσίας»! Ο καλός βασιλιάς, όμως, μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια και οι «προδότες» σύρθηκαν στο Ιτς Καλέ του Αναπλιού. Κι ο 64χρονος Γέρος έμεινε εκεί μέσα 11 μήνες και έπαθε και ποτέ δεν έγινε όπως μπήκε, όταν βγήκε με «χάρη» του καλού- πάντα- βασιλιά… Και πέθανε ο Κολοκοτρώνης από εγκεφαλικό επεισόδιο 8 χρόνια μετά τη φυλάκισή του, στα 73 του.

    Ιωάννης Μακρυγιάννης: επικριτικός στην εξουσία, πρωταγωνιστής στην παραχώρηση Συντάγματος, ο Μακρυγιάννης κατηγορήθηκε για «συνομωσία κατά της ζωής των Αυτών Μεγαλειοτήτων, θέλων να μεταβάλλει το καθεστώς πολίτευμα διά βίαιων μέσων» και «έδειξε περιφρόνησιν προς τους Βασιλείς, εξυβρίσας το ιερόν πρόσωπον Αυτών»… Και το 1853, ο Μακρυγιάννης καταδικάστηκε σε θάνατο! Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κι έπειτα σε 10ετή κάθειρξη και αποφυλακίστηκε ένα χρόνο μετά την καταδίκη του, με την υγεία του ρημαγμένη και το μυαλό του ταραγμένο. Ο Μακρυγιάννης πέθανε στις 27 Απριλίου του 1864 στην Αθήνα, «εξ υπερβαλλούσης σωματικής εξαντλήσεως», σε ηλικία 67 ετών.

    Από καπεταναίοι, επαίτες!

    Και είναι κι άλλοι πολλοί: ο Λέκκας Ματρώζος, προεστός στις Σπέτσες, καραβοκύρης, που ξόδεψε τα υπάρχοντά του για την Επανάσταση και βγήκε μπουρλοτιέρης στον Αγώνα· συμμετείχε στην πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρά Αλή που ήταν αγκυροβολημένη στη Χίο, διακρίθηκε στη ναυμαχία του Γέροντα, στην Τένεδο, έσωσε τη ζωή του Κανάρη (όπως περιγράφει το ποίημα του Στρατήγη). Ο Ματρώζος πέθανε ανέστιος και πένης, σχεδόν επαίτης!

    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ένας από τους εμπνευστές της Ελληνικής Επανάστασης, πέθανε στη Βιέννη σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης. Κι ο αδελφός του, Δημήτριος, πάμπτωχος και λησμονημένος πέθανε.

    Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η ηρωίδα-καπετάνισσα της Επανάστασης, δολοφονήθηκε στο σπίτι της στις Σπέτσες από «πατριώτες» που είχε «προσβάλει την τιμή τους».

    Ο Αντώνης Οικονόμου, ο Υδραίος που ξεσήκωσε το νησί. Δολοφονήθηκε από προκρίτους της Ύδρας το1821.

    Ο Παναγιώτης Καρατζάς, ο υποδηματοποιός από την Πάτρα, που κήρυξε την Επανάσταση στην πόλη του και πήρε μέρος στην πολιορκία των Καλαβρύτων· δολοφονήθηκε το 1821 από άνδρες του συμπολίτη του Κουμανιώτη που τον πυροβόλησαν πισώπλατα!

    Ο Δημήτριος Πλαπούτας, ο Δημητράκης, ο ήρωας του Βαλτετσίου, της Πάτρας των Δερβενακίων, διώχτηκε από τους Βαυαρούς, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά του δόθηκε αμνηστία, κακόπαθε και πέθανε ξεχασμένος.

    Κι ο θρυλικός Μητροπέτροβας, που πολέμησε του Τούρκους στα 76 χρόνια του και στα 89 του καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βαυαρούς! Ο Μητροπέτροβας, που πολέμησε για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, που μπήκε στην πόλη της Μεσσηνίας πριν ακόμα φθάσουν ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Πετρόμπεης κι ο Νικηταράς, οι ανθέλληνες Βαυαροί καταδίκασαν σε θάνατο. Και θα τον είχαν καρατομήσει στο Παλαμήδι, αν κάποιος δεν τους υπενθύμιζε ότι θα ήταν ανάρμοστο να εκτελέσουν έναν γέροντα που σε λίγους μήνες θα μετρούσε βάρος 90 χρόνων στις πλάτες του! Πέθανε στα 93 του ο Μητροπέτροβας φτωχός και ξεχασμένος από όλους!

    Κι ας μην «πιάσουμε» τον Πάνο Κολοκοτρώνη, τον γιο του Γέρου του Μοριά και το οικτρό τέλος του από ελληνικά χέρια, γιατί οι εμφύλιοι έχουν αίμα πολύ και πνίγουν το νου…

    Και όχι, δεν είναι ανόσιο το να θέτεις τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων που «σταύρωσαν» ήρωες, μάτωσαν ζωές και γκρέμισαν υπολήψει· και- κυρίως: λέκιασαν τον Ξεσηκωμο. Η υπενθύμιση αναλόγων γεγονότων αποτελεί μέγιστο μάθημα στους πολίτες μιας χώρας που ξεχνούν την ιστορία τους, ιστορία χαραγμένη με δεκάδες εμφυλίους, αυταρχικές- άπονες- εξουσίες, ποταμούς αίματος και εκατοντάδες φράγματα προς την πρόοδο. Κι όταν οι ήρωες κατατρέχονται, τι να περιμένουν οι ταπεινοί πολίτες;

    Πηγή: Ethnos.gr

  • 4+1 εξαιρετικές προτάσεις βιβλίων για την Επανάσταση του 1821 από το βιβλιοπωλείο «Κορκολής»
    4+1 εξαιρετικές προτάσεις βιβλίων για την Επανάσταση του 1821 από το βιβλιοπωλείο «Κορκολής»

    Οι προτάσεις βιβλίων του βιβλιοπωλείου «Κορκολής» δεν θα μπορούσαν να αφορούν κάτι άλλο, αυτή τη φορά, παρά την Επανάσταση του 1821…

    5 εξαιρετικά βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη, για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι…

    Καλή ανάγνωση!!

    Γιορτάζω το 1821 – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    giortazo 1821

    «Είμαι τσολιαδάκι περήφανο και δυνατό, φέσι θα φορέσω και τσαρούχι μυτερό»

    Ένα βιβλίο με χαρτονένιες λαβές και κινούμενες εικόνες, που ζωντανεύει στα χεράκια των παιδιών, καθώς

    έρχονται σε επαφή με την Επανάσταση του 1821.

    Ιωάννης Καποδίστριας: Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας – Φίλιππος Μανδηλαράς

    kapodistrias protos kyvernitis

    Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια με απλά και κατανοητά στιχάκια που βοηθούν το παιδί να γνωρίσει τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας.

    «Στην Ευρώπη ήταν ξακουστός,

    διπλωμάτης έμπειρος και ικανός.

    Πρώτος κυβερνήτης στην Ελλάδα διορίστηκε,

    κι απ’ όσα είδε στην πατρίδα, συγκλονίστηκε»

    Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη – Εκδόσεις Μέρμηγκας

    makrygiannis apomnimoneymata

    Ο Μακρυγιάννης, που δεν πάτησε ποτέ στο σχολειό, έμαθε την αλφαβήτα όταν έγινε πια άντρας, με κόπους και μόχθους πιο μεγάλους κι από τα πιο ξακουστά του ανδραγαθήματα. Δεν κατάφερε όμως ποτέ να την καλομάθει. Έμαθε τόσα μονάχα ψηφιά, που να μπορέσει μ’ αυτά να γράψει, με μια παράδοξη φωνητική γραφή, τ’ «Απομνημονεύματά» του.

    Τι είναι εκείνο που τα κάνει ανεκτίμητα; Η μορφή ή το περιεχόμενο; Και τα δυο. Μορφή και περιεχόμενο είναι σ’ αυτά, όπως σ’ όλα τα μεγάλα έργα, αναπόσπαστα δεμένα.

    Γιατί αυτός ο «αγράμματος» στέκεται ο μεγαλύτερος ίσως στιλίστας του νεώτερου πεζού λόγου μας. Κανείς άλλος δεν έχει τον πλούτο του ύφους του Μακρυγιάννη. Είναι αδρό, πυκνό και τόσο αληθινό και πηγαίο μέσα στην ιδιομορφία του. Δεν έχει μάταια στολίδια. Δεν είναι τέχνη ψιλοδουλιάς, μα δωρικής κολώνας. Είναι γραμμένο καθώς πελεκάνε το μάρμαρο. […]

    (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

    Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Διονύσιος Σολωμός

    solomos ethnikos ymnos"O Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού μόνο τυχαίο γεγονός δεν υπήρξε στην αναγεννημένη ποίησή μας και στην Ιστορία της ελεύθερης νεοελληνικής ζωής.

    Γράφτηκε τις ώρες που εξελισσόταν η Επανάσταση του 1821, όταν οι καπνοί από τις μάχες είχαν σμίξει με τα πρώτα φανερώματα της νέας ποιητικής δημιουργίας, για ν’ αναστήσουν και πάλι ελεύθερη τη θεϊκιά κι όλη αίματα Πατρίδα.

    Ο ποιητής είχε ήδη υψωθεί ολόθυμα στην έννοια και στη μορφή της Ελευθερίας και συνέθεσε τον Μάιο του 1823 το διαρκέστερο συνειδησια­κό χρέος του ελληνικού λαού να ζήσει πλέον ελεύθερος. Από τότε ως τις μέρες μας, αυτό το άρρηκτο στον χρόνο έργο επικυρώνει διαρκώς ως νεότερο Δημόσιο Σήμα την ελεύθερη εθνική μας υπόσταση.

    Μέχρι το τέλος του 20ού αι., ο Ύμνος ήταν το πιο πολυμεταφρασμένο νεοελληνικό ποίημα.

    Το άλλο μέρος που συναπαρτίζει αυτήν την έκδοση σ’ ένα ενιαίο οργανικό σύνολο είναι τα Προλεγόμενα του Ιάκωβου Πολυλά, του διανοητή και λογοτέχνη που «σαν μέλισσα τρύγησε την ποιητική ουσία του Σολωμού», σύμφωνα με τον Λορέντζο Μαβίλη. Αποτελεί την ουσιωδέστερη μελέτη και μαρτυρία από τον άνθρωπο που υπήρξε επιστήθιος φίλος του Σολωμού και αυτοπρόσωπος μάρτυρας της ζωής και του έργου του". Κ.Σ.

    Ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα – Εκδόσεις Ενάλιος

    kolokotronis logos pnika

    Μια νέα πολυτελής έκδοση του λόγου που εκφώνησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην Πνύκα για τη νεολαία της εποχής

    «Παιδιά μου!
    Εἰς τὸν τόπο τοῦτο, ὁποὺ ἐγὼ πατῶ σήμερα,
    ἐπατοῦσαν καὶ ἐδημηγοροῦσαν τὸν παλαιὸ καιρὸ
    ἄνδρες σοφοί, καὶ ἄνδρες μὲ τοὺς ὁποίους δὲν εἶμαι
    ἄξιος νὰ συγκριθῶ καὶ οὔτε νὰ φθάσω τὰ ἴχνη των…»

  • 105 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ
    105 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

    «Η επέτειος των 105 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, βρίσκει αντιμέτωπο το Κόμμα με σύνθετα καθήκοντα που πηγάζουν από τις σημερινές απαιτήσεις της ταξικής πάλης» τονίζει ανακοίνωση του κόμματος και επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

    «--Πληθαίνουν τα σημάδια που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του Κόμματος ότι επέρχεται μια νέα διεθνής, συγχρονισμένη στα σημαντικότερα καπιταλιστικά κέντρα, οικονομική κρίση, το ξέσπασμα της οποίας μπορεί να επιταχυνθεί από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την αύξηση της διασποράς των πολεμικών συγκρούσεων.
    --Παράλληλα, οξύνεται η αντίθεση ανάμεσα στα δύο βασικά ιμπεριαλιστικά μπλοκ, το λεγόμενο ευρωαμερικανικό από τη μια, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με δεδομένες τις διαφοροποιήσεις συμφερόντων και το λεγόμενο ευρασιατικό από την άλλη, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία, που χαρακτηρίζεται από αντίστοιχες επιμέρους αντιθέσεις συμφερόντων. Γύρω από αυτή τη διαμάχη για την κατάκτηση της κορυφής της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, διαρθρώνονται οι άλλες αντιθέσεις μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και περιφερειακών συμμαχιών, αυξάνονται σε πρωτόγνωρο βαθμό οι εξοπλισμοί των αντιμαχόμενων μερών, διασπείρονται σε όλο τον πλανήτη οι εστίες των πολεμικών αναμετρήσεων και μαζί τους κλιμακώνονται τα δεινά των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων».
    «Οι λαοί βιώνουν ήδη τις συνέπειες των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των καπιταλιστικών αγορών και των σφαιρών επιρροής, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών» επισημαίνει το ΚΚΕ.

    Προσθέτει ότι «η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας πληρώνουμε ήδη το αντίτιμο για την εμπλοκή του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην επέμβαση του Ισραήλ, για την επέκταση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών βάσεων από τη μια έως την άλλη άκρη της χώρας και τη γιγάντωση των πολεμικών εξοπλισμών, ενώ παράλληλα λόγω των προηγούμενων η Ελλάδα καθίσταται στόχος αντιποίνων».

    «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει μέσα στο λαό ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο στόχος του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ να καταστεί το Κόμμα, νους, καρδιά, οργανωτής της εργατικής-λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό γίνεται επιτακτικός, αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί διέξοδος προς όφελος της εργατικής-λαϊκής πλειοψηφίας» υπογραμμίζει η ανακοίνωση και προσθέτει:
    «Η 105η επέτειος από την ίδρυση του ΚΚΕ συμπίπτει με τα 50 χρόνια από τον φοιτητικό και εργατικό-λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που επιβεβαιώνει διαχρονικά τη θέση του ΚΚΕ για τη δύναμη του εργατικού-λαϊκού παράγοντα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες.

    Σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουν να συμβάλλουν και οι επεξεργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που εκδίδονται αυτό το διάστημα. Η έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973. Έμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος» μπορεί να διαδοθεί πλατιά στις νέες και στους νέους, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει ο Γ2 τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που αναφέρεται στην ιστορία και τη δράση του Κόμματος, την περίοδο της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974.

    Καταλήγοντας, το κόμμα σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοόινωσή του, ότι «η άντληση ιστορικών διδαγμάτων και συμπερασμάτων από την υπερεκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ, από την ιστορία των αλύγιστων της ταξικής πάλης, αποτελεί χρήσιμο εφόδιο για την ενίσχυση των αγώνων των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων που πλήττονται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, για το δυνάμωμα της πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και την κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας.
    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Τιμάμε την συμπλήρωση των 105 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, τους αγώνες, τον ηρωισμό και τις θυσίες των κομμουνιστριών και κομμουνιστών σε όλη αυτή την ιστορική διαδρομή, εντείνοντας τις προσπάθειες ώστε εκατοντάδες πρωτοπόροι, εργάτες και εργάτριες, βιοπαλαιστές της υπαίθρου, νέοι επιστήμονες και φοιτητές να πυκνώσουν τις γραμμές μας».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Πολυτεχνείο: Μαζική και με συνθήματα για την Παλαιστίνη η πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση
    Πολυτεχνείο: Μαζική και με συνθήματα για την Παλαιστίνη η πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση

    Μεγαλειώδης και μαζική μια ακόμη χρονιά είναι η φετινή πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα με το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΕΑ), όπως πάντα στην κεφαλή κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

    Eνδεικτικό του όγκου της πορείας, είναι ότι λίγο πριν τις 17:00 η «ουρά» βρισκόταν στα Χαυτεία, ενώ η «κεφαλή» στάσιμη στο Σύνταγμα. Πολλά από τα συνθήματα που ακούγονται έχουν αναφορά στην Παλαιστίνη. Νίκη στην Ιντιφάντα» και «Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη» φωνάζουν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές, ενώ πολλές είναι οι σημαίες για την Παλαιστίνη.

    Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνονται προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

    Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία του ΚΚΕ με κατεύθυνση την πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

    Κουτσούμπας: Το Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά είναι πηγή έμπνευσης

    «Το Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά, είναι πηγή έμπνευσης, είναι στήριγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες. Τα μηνύματα του είναι επίκαιρα, είναι διαχρονικά. Σήμερα συναντιέται το σύνθημα "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" με τους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών εμπόρων, των επιστημόνων, της νεολαίας, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης των αδυνάτων, στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, για σύγχρονη Παιδεία, για Υγεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

    Ταυτόχρονα, το σύνθημα "Έξω οι ΗΠΑ" που φώναξαν οι φοιτητές και ο λαός τον Νοέμβρη του '73, "Έξω το ΝΑΤΟ, Έξω οι βάσεις", είναι επίκαιρα και δίνουν το μήνυμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους. Όπως γίνεται, σήμερα, στον αγώνα, στην αλληλεγγύη που εκφράζει ο ελληνικός λαός και η νεολαία στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, σε αυτόν τον κατακτητή των παλαιστινιακών εδαφών, τον δολοφόνο των αμάχων, τον οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνει "γην και ύδωρ" σε όλους αυτούς τους δολοφόνους των λαών» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

    «Αυτά τα μηνύματα τα συναντάμε σήμερα, τα φωνάζουμε στους δρόμους του αγώνα, θα τα φωνάζουμε για πάντα» τόν8σε, καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας.

    Παρών και ο Κασσελάκης

    Το παρών στην πορεία για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου έδωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρέθηκε στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Ράνια Σβίγκου, τον Πάνο Ρήγα και τη Ρένα Δούρου.

    «Αστακός» το κέντρο της Αθήνας με 5.000 αστυνομικούς

    «Αστακός» είναι αυτή την ώρα οι δρόμοι γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα αλλά και του κέντρου λόγω της πορείας, με τα μέτρα της αστυνομίας να είναι δρακόντεια. Φραγμούς, περιπολίες και ελέγχους περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. με τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί να βρίσκονται στον δρόμο. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι «Αίαντες» και ομάδες της ΕΚΑΜ. Έτσι, εκτός την αμερικανική πρεσβεία φυλάσσεται αντίστοιχα από αστυνομικές δυνάμεις και η πρεσβεία του Ισραήλ. Αυξημένη αστυνομική παρουσία υπάρχει και στα Εξάρχεια.

    Εντωμεταξύ σε έξι προσαγωγές ατόμων προχώρησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για την πρόληψη επεισοδίων.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη οι εορτασμοί για την επέτειο - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κλειστοί δρόμοι και σταθμοί μετρό
    Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη οι εορτασμοί για την επέτειο - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κλειστοί δρόμοι και σταθμοί μετρό

    Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις - Άνθρωποι όλων των ηλικιών στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, εκεί όπου πριν από 50 χρόνια χιλιάδες φοιτητές και πολίτες έζησαν την εξέγερση

    Εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται από νωρίς το πρωί στον χώρο του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και πολέμησαν για τη δημοκρατία.

    Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά μπήκαν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, εκεί όπου πριν από 50 χρόνια χιλιάδες φοιτητές και πολίτες έζησαν την εξέγερση.

    Όλοι αφήνουν από ένα λουλούδι πάνω στην πόρτα του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη στο προαύλιο. Είναι η πόρτα που γκρέμισε το τανκ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

    Φοιτητικές παρατάξεις βρίσκονται από νωρίς στο Πολυτεχνείο και οι πύλες αναμένεται να κλείσουν το μεσημέρι, προκειμένου να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε διακριτική απόσταση, ενώ οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται σταδιακά να κλείσουν.

    polutexnio eort 23 eur 2

    polutexnio eort 23 eur 3

    polutexnio eort 23 eur 4

    Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

    Δρακόντεια είναι τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. για την σημερινή επέτειο των 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχενείου.

    Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο protothema.gr, επί ποδός βρίσκονται περίπου 5.500 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, ενώ, μέσα στην ημέρα, θα αρχίσουν να παρέχουν συνδρομή από αέρος ελικόπτερα και drones, μεταδίδοντας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

    Παράλληλα σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι «Αύρες», τα οχήματα ρίψης νερού, σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν και χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.


    Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη φύλαξη της αμερικανικής πρεσβείας καθώς και σε πιθανούς ισραηλινούς στόχους, όπως της πρεσβείας, λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

    Επίσης αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην περιοχή των Εξαρχείων λόγω και των επεισοδίων που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τις εργασίες για την κατασκευή του Μετρό αλλά και του θανάτου του 17χρονου Χρήστου στη Βοιωτία που έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού.

    Τέλος το βλέμμα των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. είναι στραμμένο και προς τις περιοχές της δυτικής Αττικής καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο ομάδες Ρομά να προκαλέσουν επεισόδια όπως τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η Αστυνομία είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

    Αλλαγές σε Μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και μεταβολές δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τίθενται σε ισχύ λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Ειδικότερα, λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της 50ης επετείου του Πολυτεχνείου και με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ και του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ προέβη για έως το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2 και ώρα 06:00, σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή και μεταφοράς της αφετηρίας γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛΑΣ.

    Δείτε τη λίστα με τις αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ

    Επιπλέον, σήμερα με εντολή της ΕΛΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό «Μοναστηράκι», «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» θα κλείσουν στις 14:00 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Τυχόν πρόσθετες μεταβολές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛΑΣ.

    Επίσης, σήμέρα, τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό του Μετρό ΚΑΤΕΧΑΚΗ.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έως τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

    * Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες έως τις 06:00 ώρα του Σαββάτου 18-11-2023, ως εξής:

    - Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Εξαρχείων και της οδού Γ' Σεπτεμβρίου.

    - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

    - Πεζόδρομος Τοσίτσα.

    - Πεζόδρομος Πολυτεχνείου.

    - Μπουμπουλίνας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Στουρνάρη και της Λ. Αλεξάνδρας.

    - Τζωρτζ, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Καποδιστρίου.

    - Μπόταση, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Καποδιστρίου.

    - Κάνιγγος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Χαλκοκονδύλη.

    - Σολωμού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ' Σεπτεμβρίου και της Πλ. Εξαρχείων.

    - Καποδιστρίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μπόταση και Γ' Σεπτεμβρίου.

    - Πλατεία Εξαρχείων.

    - Χαλκοκονδύλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ' Σεπτεμβρίου και της Πλ. Κάνιγγος.

    - Αβέρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου - Πατησίων και Μάρνης.

    - Βερανζέρου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κάνιγγος και Μάρνης.

    - Σπ. Τρικούπη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της Πλ. Εξαρχείων.

    - Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Πατούσα.

    * Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, την Παρασκευή 17-11-2023 από ώρα 06:00 καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από ώρα 12:00 της ιδίας μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων:

    - Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

    - Πλατεία Ομονοίας.

    - Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.

    - Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

    - Πλατεία Συντάγματος.

    - Β. Γεωργίου Α', σε όλο το μήκος της.

    - Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

    - Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

    - Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

    - Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.

    - Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας.

    - Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.

    - Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

    - Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

    - Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Αμαλίας.

    - Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.

    - Αθηνάς, σε όλο το μήκος της.

    - Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).

    - Τσόχα, σε όλο το μήκος της.

    - Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα.

    - Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.

    - Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

    - Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

    - Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας.

    - Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    - Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά.

    - Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Βασ. Κων/νου.

    - Βασ. Αλεξάνδρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

    - Βεντήρη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

    - Χατζηγιάννη Μέξη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

    - Ηριδανού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

    - Παπαδιαμαντοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μιχαλακοπούλου και της Λ. Βασ. Σοφίας.

    - Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

    - Λούρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

    - Λαμψάκου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

    - Σεμιτέλου στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

    - Κερασούντος, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

    - Καρτάλη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.

    - Λυκαονίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.

    - Αγγ. Πυρρή, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.

    - Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

    Παράλληλα από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

    Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Δήμος Πηνειού: 198η Επέτειος Μάχης του Βαρθολομιού
    Δήμος Πηνειού: 198η Επέτειος Μάχης του Βαρθολομιού

    Ο Δήμος Πηνειού γιόρτασε με λαμπρότητα την 198η Επέτειο της Μάχης του Βαρθολομιού (9-11 Νοεμβρίου 1825) εχθές Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας συλλόγων υπό τους παιάνας της Φιλαρμονικής.

    «Αποτίουμε τον επιβαλλόμενο φόρο τιμής στην Ιερή Μνήμη των Προγόνων μας, που πολέμησαν, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, τους εχθρούς του Εθνεγερτικού Αγώνα του 1821, μένοντας πιστοί στο πνεύμα και την παρακαταθήκη των Θερμοπυλών, που διαχρονικά εμπνέει εμάς, τους Έλληνες. Επέτειοι όπως η σημερινή στέλνουν επίκαιρα ηχηρά μηνύματα», δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος.

    Pineios epet maxi 198 2

    Pineios epet maxi 198 3

    Pineios epet maxi 198 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα Φιγαλεία: Αποκαλυπτήρια της προτομής της αγωνίστριας του 1821 Αδαμαντίας Γρηγοριάδου
    Νέα Φιγαλεία: Αποκαλυπτήρια της προτομής της αγωνίστριας του 1821 Αδαμαντίας Γρηγοριάδου

    Μετά από σχεδόν 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης επιστρέφει στο τόπο καταγωγής της για να τιμηθεί στο μέγιστο βαθμό η αγωνίστρια και λαμπρή γυναικεία παρουσία του 1821 Αδαμαντία Γρηγοριάδου.

    Μια επιτροπή από γυναίκες εκπαιδευτικούς οργάνωσε μια λιτή εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα τη Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 στην ιστορική Ζούρτσα παρουσία επίσημων προσκεκλημένων και κατοίκων της πόλης.

    adamantia nea fugalia 2

    Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Φιγαλείας (Μουσεία Πόλεως) με το εξής πρόγραμμα:

    Ώρα: 08:00

    Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Φιγαλείας
    Επιμνημόσυνη δέηση για τους Ἁγιο Γρηγόριο (Παπαθεοδώρου), Ἐπισκόπου Μεθώνης, Ναυαρίνου καὶ Νεοκάστρου, εθνοϊερομάρτυρος & Αδαμαντίας Γρηγοριάδο

    Ώρα 10:30
    Αναχώρηση εικόνας Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Μεθώνης προς χώρο αποκαλυπτηρίων

    Ώρα 11:00
    Έναρξης Εκδήλωσης Αποκαλυπτηρίων
    Χαιρετισμοί – Ομιλίες – Ποιήματα – Παραδοσιακά Τραγούδια

    Ώρα 12:30
    Αποφώνηση

    Θα ακολουθήσει μπουφές προς τους παρευρισκομένους

    Όλοι οι Ζουρτσάνοι από τον νεότερο μέχρι τον μεγαλύτερο, σε όποιο μέρος και να βρισκόμαστε πρέπει να είμαστε εκεί! Είναι ευκαιρία για ένα ακόμα αντάμωμα των συμπατριωτών σε συνδυασμό με την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου και τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην κωμόπολή μας.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς