Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 11:05

Ηλεία: ΑΕΙ πλέον Μουσειολογία Πύργου και Γεωπονία Αμαλιάδας - Που πήγαν οι βάσεις

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ως Τμήμα Μουσειολογίας κατατάσσεται πλέον στη λίστα των σχολών το Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων στον Πύργο και ως Τμήμα Γεωπονίας, το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα.

Οι βάσεις που ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης, δείχνουν άνοδο για τα δύο τμήματα.

Στο Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων στον Πύργο, το 2018 η βάση κυμάνθηκε στις 5285 μόρια έναντι 5440 μορίων το 2017. Φέτος ως Τμήμα Μουσειολογίας, η βάση είναι στα 8547 μόρια, ενώ ο πρώτος στο Τμήμα εισέρχεται με 13816 μόρια. Οι εισαχθέντες για φέτος είναι 208.

Στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα η βάση το 2018 ήταν στις 9523 μόρια και το 2017 στις 10368 μόρια. Φέτος ως Τμήμα Γεωπονίας η βάση διαμορφώθηκε στα 7663 μόρια, ενώ ο πρώτος φοιτητής εισέρχεται με 14472 μόρια... μια αρκετά υψηλή βαθμολογία. Οι εισαχθέντες για αυτή τη χρονιά θα είναι 184.

Οι παραπάνω αριθμοί αφορούν τους εισακτέους των ΓΕΛ 2019.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 14:11

Σχετικά Άρθρα

  • Παναγιωτόπουλος: Πρόταση για 110 εισακτέους στο Τμήμα Μουσειολογίας
    Παναγιωτόπουλος: Πρόταση για 110 εισακτέους στο Τμήμα Μουσειολογίας

    Πρόταση για 110 εισακτέους στο Τμήμα Μουσειολογίας κατέθεσε ο πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

    Σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

    "Είναι γνωστό ότι την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας , το τμήμα Μουσειολογίας δε συμπεριλήφθηκε στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων με αποτέλεσμα να μην έχει εισακτέους. Αυτό συνέβη λόγω της βούλησης της κυβέρνησης να κλείσει το τμήμα συγχωνεύοντάς το με το Ιστορικό Αρχαιολογικό του Αγρινίου. Αυτή την περίοδο το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τα λειτουργούντα τμήματα των Πανεπιστημίων, να προτείνουν αριθμό εισακτέων για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Στα πλαίσια αυτού και γνωρίζοντας ότι το τμήμα Μουσειολογίας λειτουργεί δια ζώσης και απρόσκοπτα, ο Πρόεδρος του Τμήματος έστειλε αρμοδίως αίτημα για να συμπεριληφθούν στο νέο μηχανογραφικό δελτίο 110 εισακτέοι.

    Είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα, υπό την αίρεση βέβαια, της βούλησης της κυβέρνησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τμήμα Μουσειολογίας κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος έχει πλήρη κάλυψη με διδάσκοντες –κατόπιν ενεργειών της Πρυτανικής αρχής του πανεπιστημίου Πατρών- των μαθημάτων που επιστημονικά έχει την ευθύνη, δηλαδή του προγράμματος σπουδών του τμήματος Μουσειολογίας και του προγράμματος σπουδών του τμήματος ΔΟΕΠΤΜ του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα το τμήμα ολοκλήρωσε με επιτυχία εξετάσεις, σε έναν πρωτοφανή αριθμό, που ξεπερνούσαν τα 150 μαθήματα, ικανοποιώντας έτσι απαιτήσεις φοιτητών της εξεταστικής περιόδου και επί πτυχίω φοιτητών.

    Σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας, Παναγιωτόπουλος Γεώργιος, Αν. Καθηγητής, δήλωσε: Απέστειλα σήμερα αίτημα για 110 εισακτέους στο τμήμα Μουσειολογίας για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Ουσιαστικά, έφερα στο προσκήνιο το αίτημα για επανένταξη του τμήματος στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Σήμερα, το τμήμα λειτουργεί με προσπάθειες των διδασκόντων που μας διέθεσε από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μπούρας, καλύπτοντας τις ανάγκες του τμήματος προς όφελος των φοιτητών.

    Προχώρησα λοιπόν στο αίτημα για αριθμό εισακτέων διότι το τμήμα υφίσταται, λειτουργεί και είναι ευθύνη της πολιτείας η περαιτέρω τύχη του. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νόμος ή προεδρικό διάταγμα που να είναι σε ισχύ και να μου απαγορεύει να προτείνω εισακτέους για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Να αναφέρω δε, ότι ολοκληρώνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η διαδικασία κάλυψης δύο θέσεων μόνιμων μελών ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, που θεωρώ ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με την πιθανή βιωσιμότητά του.

    Πίστευα και πιστεύω ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται και χαμένες υποθέσεις υπάρχουν μόνο εκείνες που εγκαταλείπουμε".

  • Αμαλιάδα: Παρουσία Συρίγου η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την γεωργική σχολή
    Αμαλιάδα: Παρουσία Συρίγου η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την

    Η ίδρυση τμήματος στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην πόλη της Αμαλιάδας, επισφραγίστηκε χθες κατά τη διάρκεια υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Πανεπιστήμιου Πατρών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

    Για τον λόγο αυτό στην Αμαλιάδα βρέθηκε χθες και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο οποίος στο χαιρετισμό του κατά την υπογραφή του Μνημονίου, τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση και τη βελτίωση της τοπικής αγροτικής οικονομίας και τίθενται οι βάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει η περιοχή τις σύγχρονες προκλήσεις της γεωργίας και να κάνει το βήμα για την επόμενη μέρα.

    Το μνημόνιο συνεργασίας που πραγματοποιείται σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο έχει ως κοινό στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των φορέων για την επίτευξη επιστημονικής υποστήριξης των δημόσιων πολιτικών, της εκπαιδευτικής συνεργασίας και κυρίως τη σύνδεση με την τοπική αγροτική οικονομία. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής συνεργασίας, ένας από τους στόχους του μνημονίου είναι η προσφορά ολοκληρωμένης μεταδευτεροβάθμιας τυπικής εκπαίδευσης επιπέδου 3, 4 και 5, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας.

    Στην εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε δια ζώσης αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης για όλους όσοι δεν κατέστη δυνατό να παραστούν, συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργος Βούτσινος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφών Κάππας.Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι η ΠΔΕ στηρίζει ολόψυχα αυτή την προσπάθεια και θα κάνει ό,τι της αναλογεί και ακόμα περισσότερα, προκειμένου να επιτευχθεί.

    «…Και ποιο είναι αυτό το όραμα; Να μετατραπούν οι αγρότες μας, από εργάτες και τεχνίτες σε επιστήμονες και τεχνοκράτες της γης και της θάλασσας. Σε άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες που θα μετασχηματίσουν και θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή τους. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία νέα εποχή οικονομικής άνθησης στη Δυτική Ελλάδα, στηριζόμενη στο μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα, δηλαδή την πρωτογενή παραγωγή. Σημαίνει επίσης ότι αποκτάμε βάσιμες προϋποθέσεις ώστε η ύπαιθρός μας, όχι απλά να μην ερημώσει, αλλά να αποκτήσει νέα ζωή. Και σημαίνει επίσης, ότι οι νέοι μας θα μπορούν να βρίσκουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για να μείνουν στον τόπο τους».Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπυτξης Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε ότι: « Στόχος όλων μας, η συνολική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, η βελτιστοποίηση του λειτουργικού του μοντέλου, ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών του διαδικασιών, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής του βιωσιμότητας. Στόχοι που είναι ευκολότερα επιτεύξιμοι με την ανάπτυξη ισχυρών και δομημένων συνεργειών, όπως η σημερινή. Θεμέλιο για την επιτυχία μας, η διαρκής και στοχευμένη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της αγροτικής μας οικονομίας».

    Με τη σειρά του ο κ. Συρίγος είπε πως πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα το οποίο θα λειτουργήσει υποστηρικτά στην γεωργία της Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα φρόντισε να κάνει σαφές ότι δεν θα υπάρχουν δίδακτρα, πέρα από ένα πιθανό ποσό για την εγγραφή των μαθητών. Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Συρίγος είχε να αντιμετωπίσει και τους φοιτητές της σχολής Γεωπονίας της Αμαλιάδας που μεταφέρεται στην Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι του εξέφρασαν τα παράπονά τους για την απόφαση αυτή που οδήγησε το νομό να μην έχει σχολή Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας του παράλληλα απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν το πτυχίο τους. Ο ίδιος σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, τόνισε πως οι σχεδόν 10 αποφοιτήσαντες ετησίως από την σχολή δεν την καθιστούσαν βιώσιμη.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ανέφερε πως σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των αγροτών, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλος, εκφράζοντας όμως και την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του εγχειρήματος που θα δώσει νέα πνοή στον γεωργικό τομέα της Δυτικής Ελλάδας.

    amaliada sxoli 2

    amaliada sxoli 3

    amaliada sxoli 4

    amaliada sxoli 5

    amaliada sxoli 6

  • Πύργος: Εικόνες - απάντηση σε Κεραμέως - Συρίγο από την Εξεταστική στο Τμήμα Μουσειολογίας με εκατοντάδες φοιτητές να δηλώνουν “παρών”
    Πύργος: Εικόνες - απάντηση σε Κεραμέως - Συρίγο από την Εξεταστική στο Τμήμα Μουσειολογίας με εκατοντάδες φοιτητές να δηλώνουν “παρών”

    Στο τμήμα Μουσειολογίας ξεκίνησε ομαλά η εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2022. Και οι εικόνες που καταγράφονται στο αμφιθέατρο είναι μια απάντηση στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Άγγελο Συρίγο που με απόφασή τους “τελειώνουν” το τμήμα από την Ηλεία.

    Εκατοντάδες φοιτητές παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν δίνουν το “παρών” στις εξετάσεις 160 μαθημάτων είτε για τη Μουσειολογία, είτε των τμημάτων που προηγήθηκαν και αντικαταστάθηκαν όπως το ΔΟΕΠΤΜ, που φτάνουν έως το μνήμης ΠΛΗ και ΜΜΕ.

    Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας, Παναγιωτόπουλος Γιώργος Αν. Καθηγητής , με αφορμή την έναρξη της εξεταστικής περιόδου δήλωσε τα εξής:
    “Είναι γνωστή η δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων. Έτσι και η εξεταστική περίοδος του τμήματός μας υλοποιείται δια ζώσης.

    Μια τιτάνια προσπάθεια ξεκίνησε τη Δευτέρα 24/1/2022 για την εξέταση 160 μαθημάτων, έως 25 Φεβρουαρίου, από τους διδάσκοντες του τμήματος Μουσειολογίας. Όλα ξεκίνησαν και προχωρούν ομαλά. Αξίζει να αναφέρω ότι εξετάζονται οι φοιτητές των τρέχοντων εξαμήνων του Μουσειολογίας, οι φοιτητές του πρώην ΔΟΕΠΤΜ και οι επί πτυχίω φοιτητές του ΔΟΕΠΤΜ, του πρώην ΜΜΣΕ και του πρώην ΠΛΗ&ΜΜΕ.

    Ουσιαστικά μιλάμε για εκατοντάδες φοιτητές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους συναδέλφους διδάσκοντες που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα αναλαμβάνοντας την ευθύνη, πέραν των μαθημάτων που δίδαξαν, να διεκπεραιώσουν εξετάσεις και για μαθήματα που οφείλονται από φοιτητές παλαιότερων προγραμμάτων και είναι εντός του επιστημονικού τους αντικειμένου.

    Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό της γραμματείας και στο προσωπικό φύλαξης που συνέβαλαν και συμβάλλουν σημαντικά στην ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τους φοιτητές μας, αν λάβουμε υπόψη ότι το τμήμα με τις υποχρεώσεις του, στο επόμενο διάστημα θα συγχωνευτεί με το Ιστορίας – Αρχαιολογίας και θα φύγει από την Ηλεία, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα περί μεταρρύθμισης από την κυβέρνηση. Οι εξετάσεις γίνονται με εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που τηρούνται επιτυχώς από όλους τους συμμετέχοντες” κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    tei mouseiol 2

    tei mouseiol 3

    tei mouseiol 4

  • Η Σύγκλητος είπε και επίσημα το "ναι" το ΠΔ για το φινάλε Μουσειολογίας και Γεωπονίας
    Η Σύγκλητος είπε και επίσημα το

    Το "ναι" το είπε ... αβίαστα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ιδρύσεις νέων τμημάτων.

    Όπως γράψαμε και χθες το ΠΔ που καταργεί το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου και το Τμήμς Γεωπονίας της Αμαλιάδας και τα συγχωνεύει με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πατρών (το πρώτο) και το Τμήμα Γεωπονίας που συγχωνεύται στο νέο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, ελήφθη η απόφαση έγκρισης του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος.

    Συνοπτικά τα σημεία που αφορούν τα δύο τμήμα της Ηλείας:

    Το τμήμα της Γεωπονίας Αμαλιάδας, καταργείται και συγχωνεύεται μαζί με άλλα τμήματα του Μεσολογγίου, σε νέο τμήμα που ιδρύεται στο Μεσολόγγι. Στο Αγρίνιο ιδρύεται και νέο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

    Το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα σήμερα το Αγρίνιο. Η μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα είναι δυνατό να υλοποιηθεί με υπουργική απόφαση.

    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και του Τμήματος Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι.

    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μουσειολογίας εντάσσονται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι και Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    «Φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο που η μόνιμη κατοικία αυτών και των γονέων τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα θα στεγαστούν κατά προτεραιότητα στην φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος.

    Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών , στην έδρα του στην Πάτρα.

    Η ακαδημαϊκή λειτουργία του συγχωνευόμενου Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Γεωπονίας στην έδρα του στο Μεσολόγγι.

    Όλες οι διατάξεις θα έχουν εφαρμογή από 1-9-2022

    Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

    ΆΡΘΡΟ 1
    ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
    1. Ιδρύεται Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο.

    2. Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας εστιάζει στην αειφορική, αποδοτική και δίκαιη διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος της υπαίθρου που συμμετέχει στην παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών και υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες. Το αντικείμενο της αειφορικής γεωργίας περιλαμβάνει όλες τις μορφές της ολοκληρωμένης γεωργίας, της βιολογικής και οικολογικής γεωργίας, της γεωργίας ακριβείας, της εκτατικής γεωργίας, της γεωργοδασοκομίας, της γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, της αγροοικολογίας, του οικοτουρισμού καθώς και όλων των άλλων μορφών γεωργίας και κτηνοτροφίας που συμβάλλουν στην αειφορική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων της υπαίθρου, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των Ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων για τη διαχείριση και προστασία των του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της υπαίθρου.

    3. Η αποστολή του Τμήματος είναι η εκπαίδευση γεωτεχνικών επιστημόνων με τις απαραίτητες γνώσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας για την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων αειφορικής γεωργικής ανάπτυξης, μελετών και έργων, τη σύνταξη στρατηγικών και πολιτικών σχετικά με την αειφορική γεωργική πρακτική και την οικολογική μετάβαση της γεωργικής πρακτικής και παραγωγής, τον σχεδιασμό και διάδοση πρακτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της γεωργίας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή της γεωργίας σε μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, την προετοιμασία τους για τη στελέχωση φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων και των ποτών, των φορέων ελέγχου και υποστήριξης των επιχειρήσεων, όπως ερευνητικών εργαστηρίων και ινστιτούτων, εργαστηρίων μικροβιολογικών αναλύσεων και ποιοτικού ελέγχου της γεωργικής παραγωγής, αειφορικής διαχείρισης φυσικών πόρων και προετοιμασίας των εξαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων, φορέων παροχής συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών με έμφαση στα συστήματα αειφορικής διαχείρισης, βιολογικής γεωργίας, οικολογικής γεωργίας, ολοκληρωμένης γεωργίας, γεωργίας ακριβείας, γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, κ.λπ.

    4. Ο πρώτος κύκλος σπουδών του Τμήματος έχει διάρκεια δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

    5. Η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    6. Η διαδικασία ανάδειξης των οργάνων διοίκησης του Τμήματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30-9-2022.

    7. Η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

    ΆΡΘΡΟ 2

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

    1. Τα Τμήματα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών συγχωνεύονται σε Τμήμα Γεωπονίας που ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι..

    2. Το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας με έδρα το Αγρίνιο το οποίο ιδρύθηκε με το αρ. 36 παρ. εδ. i) του Νόμου 4610/2019 (ΦΕΚ Α΄70) καταργείται.

    3. Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής συγχωνεύεται με το ιδρυόμενο με το άρθρο 1 Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο το οποίο μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο.

    4. Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Αγρίνιο συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα το Αγρίνιο, και το Τμήμα που προκύπτει μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

    5. Το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    6. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023.

    7. Ο πρώτος κύκλος σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο έχει διάρκεια δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

    8. Η διαδικασία ανάδειξης των οργάνων Διοίκησης του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31-8-2022

    9. Στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας συνιστάται Γραμματεία η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του.

    10. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων που συγχωνεύονται σύμφωνα με την παρ. 1 – 5 μεταφέρονται αντίστοιχα στα Τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση.

    ΆΡΘΡΟ 3

    ΄ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ

    1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. των συγχωνευόμενων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών εντάσσονται ως εξής:

    1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και του Τμήματος Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι.

    2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα το Αγρίνιο εντάσσονται στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο.

    3. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο εντάσσονται στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο.

    4. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μουσειολογίας εντάσσονται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. που σύμφωνα με την παρ. 1 μπορούν εναλλακτικά να ενταχθούν σε περισσότερα από ένα Τμήματα της παραπάνω παραγράφου εντάσσονται σε ένα από τα Τμήματα αυτά με πράξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τις λειτουργικές ανάγκες του Τμήματος ύστερα από αίτησή τους που κατατίθεται στη Γραμματεία της Συγκλήτου εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η Σύγκλητος με αιτιολογημένη απόφασή της, αποφαίνεται εντός είκοσι (20) ημερών. Η πράξη του Πρύτανη δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    ΆΡΘΡΟ 4
    ΈΝΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ Ε.ΔΙ.Π. – Ε.Τ.Ε.Π. – Ε.Ε.Π.

    Τα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) εντάσσονται στα Τμήματα σύμφωνα με την αντιστοιχία της παραγράφου 1 του αρθ. 3.

    ΆΡΘΡΟ 5
    ΄ΕΝΤΑΞΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    1. Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι και Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    2. Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα το Αγρίνιο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    3. Οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    4. Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    5. Προγράμματα Μεταπτυχιακών σπουδών των παραπάνω Τμημάτων που άρχισαν πριν τη συγχώνευση συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του Προγράμματος από εγγεγραμμένους φοιτητές μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών του Τμήματος.

    6. Για την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων Σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων που συγχωνεύονται αρμόδια είναι τα όργανα των Τμημάτων που προέκυψαν από τη συγχώνευση .

    7. Για την διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών των Τμημάτων που συγχωνεύονται αρμόδια είναι τα Τμήματα που προέκυψαν από τη συγχώνευση.

    ΆΡΘΡΟ 6

    ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ – ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΔΡΑΣ

    Οι κατωτέρω αλλαγές είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με υπουργική απόφαση σύμφωνα με τις διατάξεις τη κείμενης σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 10 του ν. 4485/17)

    1. Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών μετονομάζεται σε Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Ο χορηγούμενος από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών είναι ισότιμος με τον χορηγούμενο τίτλο του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της ίδιας Σχολής

    2. Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα το Αγρίνιο μεταφέρεται στην Πάτρα.

    3. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας με έδρα το Αίγιο μεταφέρεται στην Πάτρα.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

    ΆΡΘΡΟ 7
    ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ
    Μετά τις μεταβολές του παρόντος διατάγματος η συγκρότηση των Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η ακόλουθη:
    Α. ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

    1. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

    2. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

    3. Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

    4. Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών

    5. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

    6. Τμήμα Χημικών Μηχανικών

    Β. ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Βιολογίας

    2. Τμήμα Γεωλογίας

    3. Τμήμα Επιστήμης των Υλικών

    4. Τμήμα Μαθηματικών

    5. Τμήμα Φυσικής

    6. Τμήμα Χημείας

    Γ. ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    1. Τμήμα Ιατρικής

    2. Τμήμα Φαρμακευτικής

    Δ.ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    1. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

    2. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

    3. Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

    4. Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού

    Ε. ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Επιστήμης της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας

    2. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

    3. Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

    4. Τμήμα Φιλολογίας

    5. Τμήμα Φιλοσοφίας

    6. Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας

    ΣΤ. ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    1. Τμήμα Νοσηλευτικής

    2. Τμήμα Λογοθεραπείας

    3. Τμήμα Φυσικοθεραπείας

    Ζ. ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών

    2. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

    3. Τμήμα Γεωπονίας

    4. Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

    ΆΡΘΡΟ 8

    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    1. Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων Αειφορικής Γεωργίας και Γεωπονίας και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023.

    2. Με πράξη του Πρύτανη οι φοιτητές των Τμημάτων που καταργούνται και συγχωνεύονται εντάσσονται από 1-9-2022 στα Τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση .
    Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι που εντάσσονται στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί την διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών για την λήψη του πτυχίου, δύνανται να μην λάβουν τον τίτλο σπουδών του Τμήματος που εισήχθησαν αλλά τον τίτλο σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας στο οποίο εντάχθηκαν, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α) Υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους στην Συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών μετά την συμπλήρωση του δέκατου εξαμήνου για όσους δεν το έχουν υπερβεί την 31-8-2022 και είκοσι (20) ημερών πριν την λήψη του τίτλου για όσους φοιτητές το έχουν υπερβεί. Μετά την πάροδο της παραπάνω ημερομηνίας εξαντλείται η δυνατότητα λήψης τίτλου σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας.

    β) Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Γεωπονίας για την συμβατότητα του Προγράμματος Σπουδών των Τμημάτων που καταργήθηκαν με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ένταξης

    3. Οι κενές θέσεις πάσης φύσης προσωπικού των Τμημάτων που συγχωνεύονται μεταφέρονται με πράξη του Πρύτανη στο οικείο Τμήμα που το απορροφά, με απόφαση της Συγκλήτου. Θέσεις μελών Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. για την προκήρυξη των οποίων έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση της επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006 (Α 280) προκηρύσσονται από το οικείο Τμήμα απορρόφησης.

    4. Οι διαδικασίες εκλογής σε νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. των Τμημάτων που συγχωνεύονται, για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, και οι διαδικασίες εξέλιξης ή μονιμοποίησης για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση από το ενδιαφερόμενο για εξέλιξη μέλος Δ.Ε.Π. μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και οι διαδικασίες μετακίνησης που εκκρεμούν κατά την έναρξη του παρόντος, συνεχίζονται από το σημείο που βρίσκονται και ολοκληρώνονται από τα όργανα του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται, σύμφωνα με τις διατάξεις, το νομικό καθεστώς και τα πραγματικά περιστατικά που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση της προκήρυξης ή υποβολής της αίτησης.

    5. Ο χρόνος που τα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν διανύσει στην εκάστοτε βαθμίδα ως μέλη Δ.Ε.Π. Τμημάτων που συγχωνεύονται συνυπολογίζεται μετά την ένταξή τους στο οικείο Τμήμα συγχώνευσης και προσμετράται για κάθε νόμιμη ενέργεια.

    6. Οι εκκρεμείς διαδικασίες κρίσης και μονιμοποίησης μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. ολοκληρώνονται από τα όργανα του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται.

    7. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, που έχουν ιδρυθεί με τους Ν. 4485/2017 (Α΄114) και 4610/2019 (Α΄70) και λειτουργούν στα Τμήματα που συγχωνεύονται μπορούν να επανιδρύονται στα Τμήματα απορρόφησης, για εισαγωγή φοιτητών από το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 και εφεξής, με αίτημα του οικείου Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στο Υπουργείο Παιδείας, και Θρησκευμάτων, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (Α΄114), υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το περιεχόμενο της απόφασης ίδρυσης του Π.Μ.Σ. παρά μόνο ως προς το επισπεύδον Τμήμα.

    8. Τα όργανα Διοίκησης των Τμημάτων που συγχωνεύονται παύουν να ισχύουν από 1-9-2022.

    9. Στα Τμήματα που προκύπτουν μετά την συγχώνευση με απόφαση της Συγκλήτου λειτουργεί προσωρινή Συνέλευση σύμφωνα με το άρθρ. 24 του Ν. 4485/2017 (Α΄114). Στις περιπτώσεις που πληρούνται οι προϋποθέσεις περί αυτοδυναμίας διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη των Οργάνων τους με ευθύνη των Προέδρων των προσωρινών Συνελεύσεων μέχρι 31/10/2022.

    10. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών , στην έδρα του στην Πάτρα.

    11. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του συγχωνευόμενου Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Γεωπονίας στην έδρα του στο Μεσολόγγι.

    12.Η ακαδημαϊκή λειτουργία για τους φοιτητές των πρώην Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής Χρηματοοικονομικής με έδρα το Μεσολόγγι που εντάχθηκαν με απόφαση της Συγκλήτου και πράξη του Πρύτανη στα Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ή στο Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζεται μεταβατικά από τα αντίστοιχα Τμήματα που εντάχθηκαν στην έδρα τους στην Πάτρα.

    13. «Φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο που η μόνιμη κατοικία αυτών και των γονέων τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα θα στεγαστούν κατά προτεραιότητα στην φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος.

    14.Διαδικαστικά και άλλα ζητήματα καθώς και λεπτομέρειες που ανακύπτουν και δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος ρυθμίζονται με απόφαση της Συγκλήτου.

    15.Η έναρξη του παρόντος άρχεται από 1-9-2022 εκτός των περιπτώσεων που προβλέπεται διαφορετικά.

    Διαβάστε εδώ την αντίδραση του Κώστα Τζαβάρα για το ΠΔ

  • Πανεπιστήμιο Πατρών: Αυτό είναι το ΠΔ που καταργεί/συγχωνεύει τα τμήματα της Ηλείας
    Πανεπιστήμιο Πατρών: Αυτό είναι το ΠΔ που καταργεί/συγχωνεύει τα τμήματα της Ηλείας

    Στα χέρια της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων όπως αυτά της Ηλείας και σύμφωνα με πληροφορίες συνεδριάζει σήμερα για να το κάνει αποδεκτό.

    Όπως φαίνεται για το τμήμα της Γεωπονίας Αμαλιάδας, καταργείται και συγχωνεύεται μαζί με άλλα τμήματα του Μεσολογγίου, σε νέο τμήμα που ιδρύεται στο Μεσολόγγι. Στο Αγρίνιο ιδρύεται και νέο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

    Το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα σήμερα το Αγρίνιο. Η μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα είναι δυνατό να υλοποιηθεί με υπουργική απόφαση.

    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και του Τμήματος Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι.

    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μουσειολογίας εντάσσονται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι και Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    «Φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο που η μόνιμη κατοικία αυτών και των γονέων τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα θα στεγαστούν κατά προτεραιότητα στην φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος.

    Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών , στην έδρα του στην Πάτρα.

    Η ακαδημαϊκή λειτουργία του συγχωνευόμενου Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Γεωπονίας στην έδρα του στο Μεσολόγγι.

    Όλες οι διατάξεις θα έχουν εφαρμογή από 1-9-2022

    Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

    ΆΡΘΡΟ 1
    ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
    1. Ιδρύεται Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο.

    2. Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας εστιάζει στην αειφορική, αποδοτική και δίκαιη διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος της υπαίθρου που συμμετέχει στην παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών και υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες. Το αντικείμενο της αειφορικής γεωργίας περιλαμβάνει όλες τις μορφές της ολοκληρωμένης γεωργίας, της βιολογικής και οικολογικής γεωργίας, της γεωργίας ακριβείας, της εκτατικής γεωργίας, της γεωργοδασοκομίας, της γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, της αγροοικολογίας, του οικοτουρισμού καθώς και όλων των άλλων μορφών γεωργίας και κτηνοτροφίας που συμβάλλουν στην αειφορική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων της υπαίθρου, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των Ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων για τη διαχείριση και προστασία των του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της υπαίθρου.

    3. Η αποστολή του Τμήματος είναι η εκπαίδευση γεωτεχνικών επιστημόνων με τις απαραίτητες γνώσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας για την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων αειφορικής γεωργικής ανάπτυξης, μελετών και έργων, τη σύνταξη στρατηγικών και πολιτικών σχετικά με την αειφορική γεωργική πρακτική και την οικολογική μετάβαση της γεωργικής πρακτικής και παραγωγής, τον σχεδιασμό και διάδοση πρακτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της γεωργίας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή της γεωργίας σε μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, την προετοιμασία τους για τη στελέχωση φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων και των ποτών, των φορέων ελέγχου και υποστήριξης των επιχειρήσεων, όπως ερευνητικών εργαστηρίων και ινστιτούτων, εργαστηρίων μικροβιολογικών αναλύσεων και ποιοτικού ελέγχου της γεωργικής παραγωγής, αειφορικής διαχείρισης φυσικών πόρων και προετοιμασίας των εξαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων, φορέων παροχής συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών με έμφαση στα συστήματα αειφορικής διαχείρισης, βιολογικής γεωργίας, οικολογικής γεωργίας, ολοκληρωμένης γεωργίας, γεωργίας ακριβείας, γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, κ.λπ.

    4. Ο πρώτος κύκλος σπουδών του Τμήματος έχει διάρκεια δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

    5. Η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    6. Η διαδικασία ανάδειξης των οργάνων διοίκησης του Τμήματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30-9-2022.

    7. Η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

    ΆΡΘΡΟ 2

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

    1. Τα Τμήματα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών συγχωνεύονται σε Τμήμα Γεωπονίας που ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι..

    2. Το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας με έδρα το Αγρίνιο το οποίο ιδρύθηκε με το αρ. 36 παρ. εδ. i) του Νόμου 4610/2019 (ΦΕΚ Α΄70) καταργείται.

    3. Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής συγχωνεύεται με το ιδρυόμενο με το άρθρο 1 Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο το οποίο μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο.

    4. Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Αγρίνιο συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα το Αγρίνιο, και το Τμήμα που προκύπτει μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

    5. Το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    6. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023.

    7. Ο πρώτος κύκλος σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο έχει διάρκεια δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

    8. Η διαδικασία ανάδειξης των οργάνων Διοίκησης του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31-8-2022

    9. Στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας συνιστάται Γραμματεία η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του.

    10. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων που συγχωνεύονται σύμφωνα με την παρ. 1 – 5 μεταφέρονται αντίστοιχα στα Τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση.

    ΆΡΘΡΟ 3

    ΄ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ

    1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. των συγχωνευόμενων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών εντάσσονται ως εξής:

    1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και του Τμήματος Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι.

    2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα το Αγρίνιο εντάσσονται στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο.

    3. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο εντάσσονται στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο.

    4. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μουσειολογίας εντάσσονται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. που σύμφωνα με την παρ. 1 μπορούν εναλλακτικά να ενταχθούν σε περισσότερα από ένα Τμήματα της παραπάνω παραγράφου εντάσσονται σε ένα από τα Τμήματα αυτά με πράξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τις λειτουργικές ανάγκες του Τμήματος ύστερα από αίτησή τους που κατατίθεται στη Γραμματεία της Συγκλήτου εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η Σύγκλητος με αιτιολογημένη απόφασή της, αποφαίνεται εντός είκοσι (20) ημερών. Η πράξη του Πρύτανη δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    ΆΡΘΡΟ 4
    ΈΝΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ Ε.ΔΙ.Π. – Ε.Τ.Ε.Π. – Ε.Ε.Π.

    Τα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) εντάσσονται στα Τμήματα σύμφωνα με την αντιστοιχία της παραγράφου 1 του αρθ. 3.

    ΆΡΘΡΟ 5
    ΄ΕΝΤΑΞΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    1. Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι και Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    2. Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα το Αγρίνιο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    3. Οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    4. Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    5. Προγράμματα Μεταπτυχιακών σπουδών των παραπάνω Τμημάτων που άρχισαν πριν τη συγχώνευση συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του Προγράμματος από εγγεγραμμένους φοιτητές μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών του Τμήματος.

    6. Για την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων Σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων που συγχωνεύονται αρμόδια είναι τα όργανα των Τμημάτων που προέκυψαν από τη συγχώνευση .

    7. Για την διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών των Τμημάτων που συγχωνεύονται αρμόδια είναι τα Τμήματα που προέκυψαν από τη συγχώνευση.

    ΆΡΘΡΟ 6

    ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ – ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΔΡΑΣ

    Οι κατωτέρω αλλαγές είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με υπουργική απόφαση σύμφωνα με τις διατάξεις τη κείμενης σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 10 του ν. 4485/17)

    1. Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών μετονομάζεται σε Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Ο χορηγούμενος από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών είναι ισότιμος με τον χορηγούμενο τίτλο του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της ίδιας Σχολής

    2. Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα το Αγρίνιο μεταφέρεται στην Πάτρα.

    3. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας με έδρα το Αίγιο μεταφέρεται στην Πάτρα.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

    ΆΡΘΡΟ 7
    ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ
    Μετά τις μεταβολές του παρόντος διατάγματος η συγκρότηση των Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η ακόλουθη:
    Α. ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

    1. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

    2. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

    3. Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

    4. Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών

    5. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

    6. Τμήμα Χημικών Μηχανικών

    Β. ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Βιολογίας

    2. Τμήμα Γεωλογίας

    3. Τμήμα Επιστήμης των Υλικών

    4. Τμήμα Μαθηματικών

    5. Τμήμα Φυσικής

    6. Τμήμα Χημείας

    Γ. ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    1. Τμήμα Ιατρικής

    2. Τμήμα Φαρμακευτικής

    Δ.ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    1. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

    2. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

    3. Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

    4. Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού

    Ε. ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Επιστήμης της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας

    2. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

    3. Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

    4. Τμήμα Φιλολογίας

    5. Τμήμα Φιλοσοφίας

    6. Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας

    ΣΤ. ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    1. Τμήμα Νοσηλευτικής

    2. Τμήμα Λογοθεραπείας

    3. Τμήμα Φυσικοθεραπείας

    Ζ. ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών

    2. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

    3. Τμήμα Γεωπονίας

    4. Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

    ΆΡΘΡΟ 8

    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    1. Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων Αειφορικής Γεωργίας και Γεωπονίας και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023.

    2. Με πράξη του Πρύτανη οι φοιτητές των Τμημάτων που καταργούνται και συγχωνεύονται εντάσσονται από 1-9-2022 στα Τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση .
    Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι που εντάσσονται στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί την διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών για την λήψη του πτυχίου, δύνανται να μην λάβουν τον τίτλο σπουδών του Τμήματος που εισήχθησαν αλλά τον τίτλο σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας στο οποίο εντάχθηκαν, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α) Υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους στην Συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών μετά την συμπλήρωση του δέκατου εξαμήνου για όσους δεν το έχουν υπερβεί την 31-8-2022 και είκοσι (20) ημερών πριν την λήψη του τίτλου για όσους φοιτητές το έχουν υπερβεί. Μετά την πάροδο της παραπάνω ημερομηνίας εξαντλείται η δυνατότητα λήψης τίτλου σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας.

    β) Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Γεωπονίας για την συμβατότητα του Προγράμματος Σπουδών των Τμημάτων που καταργήθηκαν με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ένταξης

    3. Οι κενές θέσεις πάσης φύσης προσωπικού των Τμημάτων που συγχωνεύονται μεταφέρονται με πράξη του Πρύτανη στο οικείο Τμήμα που το απορροφά, με απόφαση της Συγκλήτου. Θέσεις μελών Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. για την προκήρυξη των οποίων έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση της επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006 (Α 280) προκηρύσσονται από το οικείο Τμήμα απορρόφησης.

    4. Οι διαδικασίες εκλογής σε νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. των Τμημάτων που συγχωνεύονται, για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, και οι διαδικασίες εξέλιξης ή μονιμοποίησης για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση από το ενδιαφερόμενο για εξέλιξη μέλος Δ.Ε.Π. μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και οι διαδικασίες μετακίνησης που εκκρεμούν κατά την έναρξη του παρόντος, συνεχίζονται από το σημείο που βρίσκονται και ολοκληρώνονται από τα όργανα του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται, σύμφωνα με τις διατάξεις, το νομικό καθεστώς και τα πραγματικά περιστατικά που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση της προκήρυξης ή υποβολής της αίτησης.

    5. Ο χρόνος που τα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν διανύσει στην εκάστοτε βαθμίδα ως μέλη Δ.Ε.Π. Τμημάτων που συγχωνεύονται συνυπολογίζεται μετά την ένταξή τους στο οικείο Τμήμα συγχώνευσης και προσμετράται για κάθε νόμιμη ενέργεια.

    6. Οι εκκρεμείς διαδικασίες κρίσης και μονιμοποίησης μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. ολοκληρώνονται από τα όργανα του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται.

    7. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, που έχουν ιδρυθεί με τους Ν. 4485/2017 (Α΄114) και 4610/2019 (Α΄70) και λειτουργούν στα Τμήματα που συγχωνεύονται μπορούν να επανιδρύονται στα Τμήματα απορρόφησης, για εισαγωγή φοιτητών από το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 και εφεξής, με αίτημα του οικείου Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στο Υπουργείο Παιδείας, και Θρησκευμάτων, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (Α΄114), υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το περιεχόμενο της απόφασης ίδρυσης του Π.Μ.Σ. παρά μόνο ως προς το επισπεύδον Τμήμα.

    8. Τα όργανα Διοίκησης των Τμημάτων που συγχωνεύονται παύουν να ισχύουν από 1-9-2022.

    9. Στα Τμήματα που προκύπτουν μετά την συγχώνευση με απόφαση της Συγκλήτου λειτουργεί προσωρινή Συνέλευση σύμφωνα με το άρθρ. 24 του Ν. 4485/2017 (Α΄114). Στις περιπτώσεις που πληρούνται οι προϋποθέσεις περί αυτοδυναμίας διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη των Οργάνων τους με ευθύνη των Προέδρων των προσωρινών Συνελεύσεων μέχρι 31/10/2022.

    10. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών , στην έδρα του στην Πάτρα.

    11. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του συγχωνευόμενου Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Γεωπονίας στην έδρα του στο Μεσολόγγι.

    12.Η ακαδημαϊκή λειτουργία για τους φοιτητές των πρώην Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής Χρηματοοικονομικής με έδρα το Μεσολόγγι που εντάχθηκαν με απόφαση της Συγκλήτου και πράξη του Πρύτανη στα Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ή στο Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζεται μεταβατικά από τα αντίστοιχα Τμήματα που εντάχθηκαν στην έδρα τους στην Πάτρα.

    13. «Φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο που η μόνιμη κατοικία αυτών και των γονέων τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα θα στεγαστούν κατά προτεραιότητα στην φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος.

    14.Διαδικαστικά και άλλα ζητήματα καθώς και λεπτομέρειες που ανακύπτουν και δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος ρυθμίζονται με απόφαση της Συγκλήτου.

    15.Η έναρξη του παρόντος άρχεται από 1-9-2022 εκτός των περιπτώσεων που προβλέπεται διαφορετικά.

  • Όνειδος: Η Ηλεία ο μόνος νομός χωρίς τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
    Όνειδος: Η Ηλεία ο μόνος νομός χωρίς τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

    Η ανακοίνωση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το απόγευμα της Πέμπτης, επιβεβαίωσε αυτό που ήδη ήταν γνωστό και προφανές το προηγούμενο διάστημα. Το υπουργείο Παιδείας επί της ουσίας κατήργησε το Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου και το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, αμφότερα του Πανεπιστημίου Πατρών και έβαλε ταφόπλακα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό. Και η Ηλεία είναι ο μοναδικός νομός στη χώρα που δεν θα διαθέτει τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Γιατί δεν έχει ανακοινωθεί έως τώρα και κάποια ουσιαστική εναλλακτική πρόταση στο σχεδιασμό που εισηγήθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών και έγινε αποδεκτή.

    Η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα και ως κυβέρνηση ολοκλήρωσε αυτό που ξεκίνησε με το Σχέδιο Αθηνά όταν έγιναν τα πρώτα βήματα για την διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία, ότι αυτό το νομό δεν τον υπολογίζει στο ελάχιστο.

    Το ίδιο συμβαίνει και με το δρόμο Πατρών - Πύργου που με δική της ευθύνη δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα, το ίδιο και με δεκάδες άλλα μικρά ή μεγάλα θέματα που αφορούν αυτό το νομό.

    Η Νέα Δημοκρατία τιμήθηκε ως πρώτο κόμμα από το λαό της Ηλείας - έστω και με μικρή διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019, εξέλεξε τρεις βουλευτές και δυστυχώς με τις κινήσεις τις τους "άδειασε".

    Θεωρούμε πως το ελάχιστο που έχουν να κάνουν και οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο νομό ως ένδειξη δυσαρέσκειας και ευθιξίας είναι να υποβάλουν αύριο κιόλας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό.

    Δεν μιλάμε για ένα γενικευμένο σχέδιο που εφαρμόστηκε σε όλη την Ελλάδα, αλλά για μια κίνηση που αφήνει μόνο την Ηλεία εκτός τριτοβάθμιας.

    tmimata1

    tmimata2

  • Επιστολή συλλόγου φοιτητών ΔΟΕΠ & ΤΜ στον Μητσοτάκη για την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας
    Επιστολή συλλόγου φοιτητών ΔΟΕΠ & ΤΜ στον Μητσοτάκη για την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας

    Επιστολή συλλόγου φοιτητών ΔΟΕΠ & ΤΜ στον Πρωθυπουργό για την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

    Εμείς οι φοιτητές του πολύπαθου πρώην τμήματος «Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων» με έδρα τον Πύργο Ηλείας απευθυνόμαστε σε εσάς ως την τελευταία μας ελπίδα, ώστε να δώσετε μια οριστική λύση στο μείζων πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική μας κοινότητα και αυτό είναι η κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας στο οποίο και έχουμε ενσωματωθεί.

    Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να βρεθεί μια άμεση και οριστική λύση, στο μείζων ζήτημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική μας κοινότητα και να μην επιτρέψετε την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο Ηλείας, στο οποίο έχει ενσωματωθεί και το δικό μας τμήμα, σύμφωνα με το Νόμο 4610/19 περί Συνέργειας Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι ενώ φοιτούμε σε σύνολο 1500 φοιτητές.

    Κύριε Πρωθυπουργέ

    Στις 12/06/2019 επιλέξατε να ξεκινήσετε την περιοδεία σας στην Ηλεία, από την Αρχαία Ολυμπία τονίζοντας την σπουδαιότητα αυτού του τόπου και όχι άδικα.

    Στον χαιρετισμό σας κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία, επισημαίνοντας τα εξής: «Χαίρομαι που ξεκινώ σήμερα την περιοδεία μου στο νομό Ηλείας από την Αρχαία Ολυμπία, αυτόν τον τόσο σπουδαίο τόπο, έναν τόπο, ο οποίος είναι ταυτισμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, έναν τόπο που πρέπει να αναδειχθεί σε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο της Ολυμπίας, όχι μόνο της Ηλείας, όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και ολόκληρης της χώρας».

    Σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ολυμπία στον Πύργο εδρεύει, για ευνόητους λόγους, το μοναδικό σε επίπεδο Προπτυχιακών σπουδών Τμήμα Μουσειολογίας της χώρας μας.

    Σας γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο Τμήμα είναι 6ο σε σειρά προτίμησης από τα 35 του Πανεπιστημίου Πατρών, με δυναμικό 500 περίπου φοιτητών στα μόλις δύο έτη λειτουργίας του.

    Παρόλα αυτά δεν του δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξής του, ούτε καν η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών.

    Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 7/11/2019 παρόλο που ανέστειλε την λειτουργία 37 νέων τμημάτων, δεν ανέστειλε την λειτουργία και του Τμήματος Μουσειολογίας, αναγνωρίζοντας την ορθή και απαραίτητη λειτουργία αυτού στην σημερινή του έδρα.

    Σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο δόθηκε η δυνατότητα μετακίνησης 4 μονίμων διδασκόντων από το πρώην Τμήμα ΔΟΕΠ&ΤΜ προς το Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι θέσεις αυτές δεν αναπληρώθηκαν ποτέ από το Πανεπιστήμιο, όπως είναι το ηθικό και το δίκαιο.

    Επίσης δεν διατέθηκε ούτε μία θέση από τις 38 που δόθηκαν το 2019 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ούτε βέβαια και από τις 35 το 2020.

    Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποδυναμωθεί το Τμήμα μας, αφού σήμερα διαθέτει μόνο 2 μέλη ΔΕΠ.

    Την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την έλλειψη καθηγητών, φέρει το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς ούτε οι προηγούμενες αλλά ούτε και οι σημερινές Πρυτανικές αρχές μερίμνησαν, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Τμήμα Μουσειολογίας, το αντίθετο μάλιστα.

    Οι σημερινές Πρυτανικές αρχές,πριν ακόμα εκλεγούν,αλλά και κατά τη διάρκεια διοίκησής τους έως και σήμερα έχουν στοχοποιήσει το Τμήμα , εμάς τους ίδιους καθώς και μια ολόκληρη πόλη, μιλώντας δημόσια με απαξιωτικό τρόπο για ένα Τμήμα στην μέση του τίποτα, χωρίς καθηγητές, χωρίς υποδομές, με φοιτητές κάτω του μέσου όρου σε σχέση με τους φοιτητές άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Σας ενημερώνουμε πως στο Τμήμα Μουσειολογίας ο πρώτος εισακτέος έχει εισαχθεί με 16 .975 μόρια και ο τελευταίος με 5.450 όπως αναφέρει και η ίδια Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού στην εισήγησή της, ενώ υπάρχουν Τμήματα στην έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση εισαγωγής τα 1725 μόρια, επίσης Τμήματα της Περιφέρειάς του με μόλις 875 μόρια.

    Όπως και ο ίδιος γνωρίζετε, η πόλη του Πύργου δεν είναι βεβαίως σε καμία περίπτωση η μέση του τίποτα.

    Είναι μια πόλη που διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο με σπουδαία εκθέματα, Δημοτικό Θέατρο, απίστευτα έργα του Τσίλλερ.

    Επίσης έχει το πλεονέκτημα της άμεσης πρόσβασης σε χώρους απαράμιλλης ιστορικής αξίας, όπως η Αρχαία Ολυμπία, ο Επικούρειος Απόλλωνας και η Αρχαία Ήλιδα.

    Από τις αρχές του Νοεμβρίου όλη η φοιτητική μας κοινότητα βιώνουμε πρωτόγνωρες και απίστευτα δυσάρεστες για εμάς και τις οικογένειές μας καταστάσεις, καθώς για πρώτη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

    Από τον Νοέμβριο βιώνουμε την πλήρη απαξίωση από το Πανεπιστήμιο Πατρών, αρνούμενοι να μας διαθέσουν τον απαραίτητο αριθμό διδασκόντων. Για τον λόγο αυτό στις 28/12/2020 είχαμε απευθυνθεί με επιστολή μας στην γενική Γραμματεία σας.

    Η τεράστια αυτή έλλειψη, είχε ως αποτέλεσμα να μην διδαχθούμε τον μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων, ακόμα και να μην διδαχθούμε καθόλου μαθήματα, όπως στην κατεύθυνση της Επικοινωνίας του Ζ΄ εξαμήνου φοίτησης.

    Οι Πρυτανικές αρχές αρνούνταν πεισματικά να κατανείμουν θέσεις συμβασιούχων στο Τμήμα Μουσειολογίας, μεταφέροντας μόνιμα την ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επωμιστούμε τα μαθήματα που δεν διδαχθήκαμε, για το εαρινό εξάμηνο και να μην μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την Πρακτικής μας άσκηση ή να αναλάβουμε Διπλωματική εργασία.

    Όλη αυτή η κατάσταση μας πηγαίνει πίσω στις σπουδές μας χωρίς να φέρουμε εμείς την παραμικρή ευθύνη. Δεν ζητήσαμε εμείς ενσωμάτωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών ας μας άφηναν να τελειώσουμε τις σπουδές μας στην σχολή και την πόλη που είχαμε επιλέξει γι αυτό.

    Έπειτα από έναν τιτάνιο αγώνα και αφού είχε ολοκληρωθεί το Χειμερινό εξάμηνο, το Πανεπιστήμιο Πατρών βρήκε και κατένειμε θέσεις διδακτορικών υποτρόφων έως και το Εαρινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 για τους φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων.

    Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας στο Τμήμα που φοιτούμε, πάνω στο γνωστικό αντικείμενο που σπουδάζουμε και την πόλη που έχουμε επιλέξει, καθώς καμία επίσημη διαβεβαίωση δεν μας δίνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την μέριμνα που έχει λάβει για τους φοιτητές του πρώην Τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ στην πιθανότητα κατάργησης του Τμήματος Μουσειολογίας.

    Δεν συμπεριληφθήκαμε καν στην εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Στα ερωτήματά μας για το ποια μέριμνα έχει λάβει το Πανεπιστήμιο για εμάς καμία επίσημη απάντηση δεν έχουμε λάβει ως και αυτή την στιγμή.

    Από τα τοπικά μέσα ενημερωθήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο ανέφερε πως πρώτα θα ψηφιστεί ο Νόμος και έπειτα θα δουν τι θα πράξουν για εμάς.

    Απορίας άξιο είναι το γεγονός, πώς το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι σίγουρο πως θα ψηφιστεί Νόμος.

    Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την επίκληση του Άρθρου 5 του Νόμου 4485/2017, ισχυρίστηκε πως το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίζει για το μέλλον των Τμημάτων και το Υπουργείο απλά συμφωνεί, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

    Το Πανεπιστήμιο προτείνει και το Υπουργείο αποφασίζει σύμφωνα με τον ανωτέρω Νόμο.

    Επίσης σύμφωνα με τις δηλώσεις του κου Υφυπουργού, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τοπικούς φορείς και αφορούσε στο μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Νομό Ηλείας, θεωρεί τελειωμένη υπόθεση την κατάργηση της Μουσειολογίας.

    Όλα αυτά έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στην φοιτητική μας κοινότητα, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο, πως η κατάργηση του μοναδικού Τμήματος Μουσειολογίας της χώρας έχει ήδη ληφθεί .

    Όπως και το 2019 έτσι και σήμερα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

    Εμείς όμως επωμιζόμαστε πάντα τις συνέπειες των αποφάσεών τους και πάντα χωρίς να ευθυνόμαστε.

    Κυρίαρχη αρμοδιότητα των Υπουργείων Παιδείας και των Πανεπιστημίων σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, είναι η φοιτητική μέριμνα.

    Δυστυχώς σήμερα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο σε ότι αφορά τους φοιτητές του Τμήματός μας.

    Αντιθέτως βιώνουμε την απαξίωση και την αδιαφορία τόσο για εμάς, όσο και για τις οικογένειές μας που στερούνται για τις δικές μας σπουδές.

    Η κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας και η μεταφορά του στην Πάτρα μέσω την απορρόφησής του από το Τμήμα Ιστορίας -Αρχαιολογίας του Αγρινίου, είναι μια απόφαση άδικη και παράλογη για εμάς και μοναδική σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος.

    Δεν νοείται το μοναδικό τμήμα Μουσειολογίας της χώρας να ενσωματωθεί σε ένα τμήμα που εδρεύει σε μια πόλη το Αγρίνιο που είναι μακριά από αρχαιολογικούς χώρους με ιδιαίτερα σημαντική αξία.

    Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προταθεί, το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας να μεταφερθεί στον Πύργο όπου και η έδρα του τμήματος Μουσειολογίας και να αποτελούν μια ακαδημαϊκή ενότητα, στην πόλη που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα και τον Επικούρειο Απόλλωνα.

    Σας παρακαλούμε να μην επιτρέψετε να πραγματοποιηθεί αυτή η κατάφωρη αδικία εις βάρος μας.

    Σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα, ώστε αυτό το μοναδικό Τμήμα Μουσειολογίας της χώρας μας, να παραμείνει ως έχει στην έδρα του, την πόλη του Πύργου και να βοηθήσετε στην πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ώστε όχι μόνο να μην καταργηθεί αλλά και να αναπτυχθεί όπως και του αξίζει.

    Εμείς οι φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας σε εσάς προκειμένου να μην συντελεστεί αυτό το έγκλημα.

    Παρακαλούμε να μην μας αγνοήσετε.

    Με εκτίμηση

    Σύλλογος φοιτητών πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αμαλιάδα: Κλέφτης μπήκε στη "σκοπιά" του ΤΕΙ
    Αμαλιάδα: Κλέφτης μπήκε στη

    Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, κλοπή που διαπράχθηκε πριν από τέσσερις ημέρες στο χώρο του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα.

    Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ενός ημεδαπού άνδρα, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

    Ειδικότερα, ο δράστης την 14/2/2021 διέρρηξε φυλάκιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος και αφαίρεσε ένα αλεξίσφαιρο, ένα φακό, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα laptop και ένα σταθερό υπολογιστή.

    Ο δράστης παρέδωσε στους αστυνομικούς ένα laptop, δυο μικρά ηχεία, μια ψήκτρα υπολογιστών και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους παθόντες.

    Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του άνδρα θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch