Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 18:28

Άκης Τσελέντης: Πως το "ARIS" σώζει ζωές από επερχόμενο σεισμό

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ακόμη και ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν την έλευση ενός μεγάλου σεισμού το γνωρίζαμε, σίγουρα θα ήταν σωτήρια για εκατοντάδες ή και χιλιάδες πολίτες.

Ένα τέτοιο πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιαπωνία και η Αμερική, βρίσκει πλέον τον δρόμο του και για την Ελλάδα χάρη στον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος και επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγο, Άκη Τσελέντη.

Το «ARIS», έτσι ονομάζεται το πρωτοποριακό πρόγραμμα, παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Ακη Τσελέντη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης , προκαλώντας ενθουσιώδη σχόλια.

Αν και αρχικά αποσκοπεί στην προστασία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, το σύστημα είναι εύκολα επεκτάσιμο στην προστασία ευρύτερων αστικών ζωνών. Συνοπτικά το σύστημα ανιχνεύει τη γένεση ενός σεισμού, εκτιμά αστραπιαία το μέγεθος και το επίκεντρό του, υπολογίζει τον χρόνο κατά τον οποίο θα φτάσουν σε κάποια περιοχή, με βάση την απόσταση από το επίκεντρο, τα πιο επικίνδυνα από τα σεισμικά κύματα, εκτιμά το αποτέλεσμά τους και ενημερώνει για την επερχόμενη καταστροφή. Με τον χρόνο προειδοποίησης να ποικίλλει και να εκτιμάται με βάση τα ελληνικά δεδομένα συνήθως από 8 έως 20 δευτερόλεπτα, αλλά ακόμα πολύ περισσότερα για μακρινούς σεισμούς, το περιθώριο αντίδρασης είναι σωτήριο για τις ανθρώπινες ζωές, που σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευαν.

Σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα οι πολίτες μπορούν να καλυφθούν, να ενεργοποιηθούν αυτόματα συστήματα προστασίας, να κλείσουν διακόπτες ρεύματος ή φυσικού αερίου, μεγάλες εταιρείες να διακόψουν παροχές εύφλεκτων υλικών, τρένα να σταματήσουν και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το «ARIS» , όπως εξηγεί ο γνωστός σεισμολόγος, μπορεί να επεκταθεί και στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και λόγω της έντονης σεισμικότητας της περιοχής και εξαιτίας της επικείμενης έλευσης του φυσικού αερίου για την προστασία των εγκαταστάσεών του (ήδη εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις της MOTOPOIL , στην Κόρινθο). Εφόσον φυσικά Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμος Πάτρας συμφωνήσουν για την προώθηση του προγράμματος.

Σωτήρια ειδοποίηση

Η πολύτιμη πείρα από το εξωτερικό δείχνει ότι το σύστημα όχι απλά λειτουργεί επιτυχημένα, αλλά αποδεικνύεται σωτήριο. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, 32 χρόνια από τη σεισμική δόνηση που συνέτριψε το Μεξικό, τα κινητά των κατοίκων χτύπησαν προειδοποιώντας τον κόσμο ότι ο Εγκέλαδος θα χτυπήσει με σφοδρότητα σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ παράλληλα το σήμα συναγερμού έφτασε σε όλες τις κρίσιμες υποδομές της χώρας, νοσοκομεία και άλλες ευαίσθητες δομές, μονάδες παραγωγής ενέργειας και Αρχές, δίνοντάς τους τον απαραίτητο χρόνο για να προφυλαχτούν και να λάβουν τα στοιχειώδη μέτρα. Χάρη σε αυτή την προειδοποίηση σώθηκαν χιλιάδες ζωές, καθώς είχαν τον χρόνο να δράσουν.
Η ερευνητική - πιλοτική επί του παρόντος - δουλειά “τρέχει” στα πλαίσια του προγράμματος ARIS, και εστιάζει στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου, που διακρίνεται για την εξαιρετικά υψηλή σεισμικότητά της. Για την υλοποίησή της αναπτύχθηκαν ειδικά σχεδιασμένοι αισθητήρες, με στόχο την πυκνή κάλυψη της περιοχής. Το λογισμικό βασίζεται σε υπερσύγχρονους αλγορίθμους, οι οποίοι αναπτύχθηκαν εντός του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, που “υπογράφει” το σύστημα που καλύπτει τις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η βοήθεια που είχαμε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ήταν σημαντική», τόνισε ο κ. Καραστάθης. Παράλληλα, μας εξήγησε ότι γίνεται ανάπτυξη και νέων αλγορίθμων με προσαρμογή τους στο σεισμοτεκτονικό καθεστώς της περιοχής, αλλά και διερεύνηση της επίδρασης των τοπικών εδαφολογικών συνθηκών στη διαμόρφωση της τελικής σεισμικής έντασης. Ο τελικός στόχος του προγράμματος είναι η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Διαχείρισης Σεισμικού Κινδύνου, κατάλληλα σχεδιασμένο για βιομηχανικές υποδομές, με πιλοτική εφαρμογή στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της ΜotorOil Hellas στους Αγίους Θεοδώρους.

Πώς δουλεύει το σύστημα

Το πρωτότυπο πιλοτικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού, με το όνομα ARIS, ακολουθεί τις βασικές αρχές των συστημάτων που ήδη λειτουργούν σε διάφορες χώρες με επιτυχία. Η βασική αρχή λειτουργίας του είναι απλή: Όταν γίνεται ένας σεισμός το πρώτο κύμα που “φεύγει” από την εστία είναι εκείνο των λεγόμενων κυμάτων Ρ, γνωστά ως πρώτα ή διαμήκη, τα οποία “τρέχουν” με ταχύτητα παρόμοια με εκείνης του ήχου στα στερεά περί τα 6 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Ακολουθούν τα σεισμικά κύματα S, γνωστά ως δεύτερα ή εγκάρσια, τα οποία ταξιδεύουν μεν πιο αργά, με ταχύτητα μικρότερη των 4 χιλιομέτρων την ώρα, ωστόσο είναι τα πλέον καταστρεπτικά. Αυτά ακριβώς επιχειρεί και πετυχαίνει να προλάβει το σύστημα ειδοποιώντας τον πληθυσμό για την έλευσή τους. Και πώς γίνεται αυτό; Ειδικοί υπερσύγχρονοι σεισμογράφοι με ταχύτατη μετάδοσης της πληροφορίας ανιχνεύουν τα πρώτα ασθενή κύματα Ρ της σεισμικής δόνησης. Με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων γίνεται εκτίμηση του μεγέθους και του επίκεντρου του σεισμού μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και ακολούθως υπολογισμός του χρόνου και της έντασης, με τα οποία αναμένεται η έλευση των καταστροφικών κυμάτων S σε κάποια περιοχή. Το σύστημα στη συνέχεια αναλαμβάνει να μεταδώσει ακαριαία την πληροφορία στην περιοχή, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο επαρκής χρόνος αντίδρασης για το διάστημα που απομένει έως την άφιξη των κυμάτων. Ο χρόνος αυτός εξαρτάται από την απόσταση της περιοχής σε σχέση με το επίκεντρο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα, όπως έχει αποδείξει το πρωτότυπο σύστημα ShakeAlert της Καλιφόρνιας, που “τρέχει” από το 2018, ταχύτατης αναθεώρησης βελτίωσης του προσδιορισμού των στοιχείων του σεισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Για τα ελληνικά δεδομένα ο χρόνος αυτός συνήθως είναι από 8 έως 20 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα κύματα Ρ έως την άφιξη των S. Δεν πρόκειται για σύστημα πρόγνωσης των σεισμών, γιατί η προειδοποίηση γίνεται ακριβώς με τη γένεση του σεισμού.

Μάχη με τον χρόνο

Το μεγάλο στοίχημα των επιστημόνων είναι να κερδηθεί η μάχη του χρόνου στην ταχύτητα μετάδοσης των σημάτων στο κεντρικό σύστημα, καθώς αυτός πρέπει σχεδόν να μηδενιστεί. Ακολούθως πρέπει να συνδεθεί με μια σειρά από αυτοματοποιημένους δέκτες όπως κινητά ή γενικά μονάδες διάδοσης της πληροφορίας, ώστε να είναι πρακτικά αξιοποιήσιμο, ενημερώνοντας άμεσα μεγάλες εργοστασιακές μονάδες, νοσοκομεία, άλλες ευαίσθητες δομές και Αρχές για τον χρόνο της επέλασης της καταστροφικής μανίας του Εγκέλαδου. Και βέβαια, πριν το τελικό στάδιο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μια περίοδος επαληθεύσεων και τροποποιήσεων με εξαντλητικές δοκιμές προκειμένου να επιτευχθεί αξιοπιστία του συστήματος στο 100%. Και αυτό προκειμένου η πληροφορία να είναι έγκυρη και να αποφευχθεί ο λάθος συναγερμός και η αποστολή μηνυμάτων χωρίς λόγο.

Το ελληνικό σύστημα αξιοποιεί την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, το οποίο οχυρώνει τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Εγκέλαδο, με έμφαση, αρχικά, στις ζωτικές υποδομές όπως οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, και στη συνέχεια στην προειδοποίηση των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του σεισμού, οι οποίοι θα παίρνουν ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό τους.
Το εν λόγω σύστημα τελεί υπό την αιγίδα της πασίγνωστης Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS), έχει ως χρόνο προειδοποίησης κατά μέσο όρο τα 10 δευτερόλεπτα και αναμένεται να επεκταθεί καλύπτοντας όλη την περιοχή που βρίσκεται στο “κόκκινο” λόγω του επικίνδυνου ρήγματος του Αγίου Ανδρέα.

Το σύστημα, το οποίο βασίζεται στην ταχύτητα διάδοσης των σεισμικών κυμάτων, θα τοποθετηθεί σε περιοχές με έντονη σεισμικότητα, κατηγορία στην οποία εντάσσεται και η Πάτρα, ενώ η πληροφορία για τον επερχόμενο σεισμό θα “διανέμεται” αρχικά σε εργοστάσια και σχολεία, σε αμέσως επόμενη φάση σε νοσοκομεία και ειδικά στα χειρουργεία, κάτι το οποίο βρίσκεται ήδη σε επίπεδο συζητήσεων, όπως επίσης με το μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης που εντάσσονται στην κατηγορία των ευαίσθητων δομών κατά τη διάρκεια ενός σεισμικού γεγονότος. Όσο για τον χρόνο προειδοποίησης, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι αυτός εξαρτάται από την απόσταση της κατοικημένης περιοχής από το επίκεντρο - όσο πιο μακριά τόσο περισσότερος.

«Όχι SMS στους πολίτες»

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού, ήδη υπάρχουν και σκέψεις με την Πολιτική Προστασία για τη μετάδοση του σήματος με κινητά, όχι όμως επί του παρόντος προς τους πολίτες, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, δεν υπάρχει ακόμα η ωριμότητα για σωστή αντίδραση του κόσμου αφού υπάρχει ο κίνδυνος του πανικού, ο οποίος πρέπει να εξαλειφθεί.

Πηγή: Tempo24.news

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 20:30

Σχετικά Άρθρα

  • Κανένας λόγος ανησυχίας από τους πρόσφατους σεισμούς στο Άγιον Όρος - Τι λένε σεισμολόγοι του ΑΠΘ
    Κανένας λόγος ανησυχίας από τους πρόσφατους σεισμούς στο Άγιον Όρος - Τι λένε σεισμολόγοι του ΑΠΘ

    Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος, διαβεβαίωσαν τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστα Γκιουλέκα οι καθηγητές Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, Γιώργος Καρακαίσης, και Μανώλης Σκορδίλης, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, με πρωτοβουλία του υφυπουργού.

    «Το φαινόμενο αυτό το παρατηρούν, όπως πάντοτε κάνουν, οι επιστήμονες μας και συζητήσαμε και περαιτέρω κάποιες δυνατότητες για την καλύτερη πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να έχουν πιο ασφαλείς πληροφορίες για ότι φαινόμενα δίνει η περιοχή για να μπορούν να έχουν μια πιο ασφαλή προσέγγιση και εκτίμηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε για να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι αυτή η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δεν γεννά κανένα λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας», δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας.

    Σε ερώτηση πόσο καιρό ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε. Δεν το ξέρουμε. Συνήθως τέτοιες δραστηριότητες επίμονες σε συγκεκριμένες περιοχές έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν κράτησαν κάποιους μήνες. Δεν νομίζω ότι μπορεί να πάει πολύ μακριά χρονικά αυτή η δραστηριότητα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και το πότε ακριβώς θα σταματήσει».

    Σε ότι αφορά στο μέγεθος των σεισμών που περιμένουμε τόνισε πως «το ρήγμα το οποίο έχει διεγερθεί είναι σχετικά μικρό, επομένως θα είμαστε στα μεγέθη που γίνονται τώρα οι σεισμοί. Δεν υπάρχει κάποια εικόνα για διέγερση ενός μεγαλύτερου ρήγματος που θα μπορούσε να δώσει κάτι πολύ μεγάλο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια τέτοια εικόνα».

    Για το ρήγμα της Ιερισσού είπε ότι είναι βορειότερα και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να διεγερθεί από το σεισμό που έγινε στο Άγιον Όρος.

    «Αν είχατε τη δυνατότητα να δείτε είτε στο site του Σεισμολογικού Σταθμού του ΑΠΘ, είτε του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα θα βλέπατε μια διάσπαρτη σεισμικότητα σε όλο τον ελληνικό χώρο και τη γύρω περιοχή. Στην Ελλάδα τέτοιου είδους σεισμικές εξάρσεις δεν είναι ασυνήθεις», επισήμανε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γιώργος Καρακαίσης.

    Ο κ. Παπαζάχος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και στη διάρκεια της σύσκεψης οι συμμετέχοντες επικοινώνησαν και με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αλκιβιάδη Στεφανή.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ στη Γαύδο - Κλειστά τα φαράγγια λόγω κινδύνου κατολισθήσεων
    Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ στη Γαύδο - Κλειστά τα φαράγγια λόγω κινδύνου κατολισθήσεων

    Αναστατώθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης (28/8) οι κάτοικοι της Κρήτης, μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Γαύδου, ο οποίος έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.

    Ο ισχυρός σεισμός των 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Γαύδου και ταρακούνησε τους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 11,6 χιλιόμετρα.

    Η ισχυρή ένταση του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός και στο Ηράκλειο.

    Παπαδόπουλος: Πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος σεισμός

    Για τη σεισμική δόνηση τοποθετήθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

    «Προ ολίγου, σεισμός μεγέθους 5,2 κοντά στη Γαύδο, στο θαλάσσιο χώρο σε απόσταση περίπου 45 χλμ. νοτίως των Σφακίων. Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος. Αυτό θέλει δουλειά για να απαντηθεί. Αναμένονται μετασεισμοί. Πάντως ο σεισμός έγινε σε σημαντική απόσταση από την Κρήτη. Αναμένουμε ειδήσεις από τη Γαύδο που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Λέκκας: Είναι ένα ρήγμα που οριοθετεί την Γαύδο από την Κρήτη

    Από τη πλευρά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Ευθύμιος Λέκκας, είπε πως ο σεισμός «ήταν έντονα αισθητός σε όλη την Κρήτη».

    «Δεν υπάρχουν ζημιές. Ουσιαστικά είναι ένα ρήγμα που οριοθετεί την Γαύδο από την Κρήτη. Ρήγμα εγκάρσιο στην Γαύδο. Την χωρίζει από την Κρήτη. Παρακολουθούμε την εξέλιξη πρέπει να περάσουν μια δυο ώρες για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι», σημείωσε χθες ο κ. Λέκκας.

    Κρήτη: Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές από τον σεισμό

    Σύμφωνα με τη δήμαρχο Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη «κουνηθήκαμε αρκετά κάποιοι φοβήθηκαν, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μόνο για οικιακά σκεύη και ποτήρια που έπεσαν σε κουζίνες και καταστήματα».

    Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στο Ρέθυμνο Μιχάλης Σαρρής είπε στο ΑΠΕ ότι «δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, γίνονται οι σχετικές επικοινωνίες με χωριά και οικισμούς και αρμόδιους. Νιώσαμε πολύ έντονα το φαινόμενο. Ταρακουνηθήκαμε σοβαρά».

    Ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, δήλωσε χθες πως υπήρξε μεγάλη αναστάτωση, «ενημερώθηκα για κάποιες ρωγμές στο δημαρχείο, έστειλα μηχανικό να αξιολογήσει και θα ενημερώσω σχετικά». Πάντως άλλες προς το παρόν αναφορές για ζημιές δεν υπάρχουν.

    Κλειστά σήμερα τα φαράγγια στην Κρήτη

    Σύμφωνα με οδηγία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα φαράγγια εντός των διοικητικών ορίων της ΠΕ Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου, λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων εξαιτίας πιθανών μετασεισμών, όπως ανακοινώθηκε από την Π.Ε. Ρεθύμνου.

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), ανακοίνωσε ότι «λόγω του σημερινού (28/8) σεισμού που έπληξε την Κρήτη και λόγω της αναμενόμενης σεισμικής ακολουθίας, για την ανάγκη επίτευξης του βέλτιστου δυνατού επιπέδου ασφαλείας για τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, αύριο Πέμπτη 29-08-2024, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστός και από τις δύο εισόδους, μέχρι νεότερης ενημέρωσης.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • «Σεισμική άπνοια» στην Ελλάδα από το 2021 – Η αινιγματική ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου
    «Σεισμική άπνοια» στην Ελλάδα από το 2021 – Η αινιγματική ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

    Για συσσωρευμένη ενέργεια στο γεωδυναμικό σύστημα κάνει λόγο ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος που μιλά επίσης για σεισμική άπνοια.

    Για τη λεγόμενη «σεισμική άπνοια» μίλησε σε ανάρτησή του στα social media ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος τονίζοντας πως αποτελεί δείγμα ότι το γεωδυναμικό σύστημα συσσωρεύει ενέργεια.

    «H σεισμική άπνοια στην Ελλάδα συνεχίζεται από τα τέλη του 2021. Δείκτης ότι το γεωδυναμικό σύστημα συσσωρεύει ενέργεια. Τα μελτέμια (οι ετήσιοι άνεμοι κατά τον Αριστοτέλη), πάντα εδώ, κάθε καλοκαίρι. Ασφαλής δείκτης του κλίματος της Ελλάδας από την αρχαιότητα», γράφει χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος στο Facebook.



    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τσελέντης: Τι είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού για τα 4,9R στο Βαρθολομιό
    Τσελέντης: Τι είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού για τα 4,9R στο Βαρθολομιό

    "Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά 100% οτι ήταν ο κύριος σεισμός αν και αυτο είναι το πλέον πιθανό" δήλωσε με ανάρτησή του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητής Άκης Τσελέντης, για τα 4,9R στο Βαρθολομιό το απόγευμα του Σαββάτου.

    Στις 20:34 καταγράψαμε μια σεισμική δόνηση 4,9Ρίχτερ 10 Χμ ΝΔ της Ανδραβίδας με μικρό εστιακό βάθος 10 Χμ. Θα ακολουθήσουν σίγουρα παρα πολλοί μικρότεροι (μετ)ασεισμοί που θα γίνονται πολύ αισθητοί.Είναι ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ για να πούμε με σιγουριά 100% ότι ήταν ο κύριος σεισμός αν και αυτό είναι το πλέον πιθανο. ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ" ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας.

    Έως τώρα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει αμέσως μετά το σεισμό μια δόνηση 2R, δύο των 2,1R, και έπειτα μια των 1,5R, δύο των 1,8R και μια των 1,7R.
    Εντύπωση προκαλεί μια δόνηση στο ίδιο λεπτό με την κύρια σε κοντινό επίκεντρο με ένταση 1,9R, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν.
    Επίσης το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφει τον σεισμό των 4,9R με οκτώ χιλιόμετρα εστιακό βάθος και τέσσερα λεπτά μετά την εκδήλωσή του ακόμα έναν με ένταση 3,1R και εστιακό βάθος 12 χλμ.
  • Ανησυχία στους σεισμολόγους: Άγνωστο ρήγμα έδωσε τον σεισμό 4,3 Ρίχτερ στην Αχαΐα
    Ανησυχία στους σεισμολόγους: Άγνωστο ρήγμα έδωσε τον σεισμό 4,3 Ρίχτερ στην Αχαΐα

    Αχαρτογράφητο από τους σεισμολόγους είναι το ρήγμα που «γέννησε» τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ προχθές το βράδυ στην περιοχή της τεχνητής λίμνης του φράγματος Πείρου - Παραπείρου στην Αχαΐα.

    Μεγάλο εστιακό βάθος

    Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Σώκος, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι ο σεισμός έγινε σε μεγάλο βάθος, 20χλμ. από την επιφάνεια και φαίνεται να μην είναι κάτι το ανησυχητικό από τη σεισμική ακολουθία.

    Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο ΝΑ άκρο της τεχνητής λίμνης Αστερίου, μεταξύ του φράγματος και της Ερυμάνθειας. Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό στα όρια μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας το 2008 και είχε ως αποτέλεσμα 2 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές.

    Επίσης, ο σεισμός κατά τον κ. Σώκο δεν δείχνει να έχει σχέση και με την τεχνητή λίμνη του φράγματος, καθώς το επίκεντρο εντοπίστηκε σε μεγάλο βάθος. Σε κάθε περίπτωση, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας τόνισε ότι το φράγμα είναι «ζωσμένο» με δίκτυο σεισμογράφων, από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η πλήρωσή του με νερό.

    Ο κ. Σώκος τόνισε πως, τεχνητές λίμνες συνδέονται με σεισμικά γεγονότα, αλλά αυτή του φράγματος Πείρου - Παραπείρου είναι μικρή, ωστόσο η ευρύτερη περιοχή είναι πάντα υπό παρακολούθηση.

    Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής μετέφερε πως, από νωρίς χθες το πρωί έστειλε κλιμάκια υπαλλήλων, για να κάνουν ελέγχους για πιθανές ζημιές σε κατοικίες και οικισμούς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αλλά «δεν καταγράφηκε κανένα πρόβλημα». Ωστόσο, έχει επικοινωνία με τις Αρχές της Πολιτικής Προστασίας κι εφόσον κριθεί αναγκαίο θα γίνουν όλα όσα πρέπει. «Καμία ενημέρωση δεν έχουμε, ώστε να ανησυχούν οι κάτοικοι για κάτι» δήλωσε.

    Στελέχη της κοινοπραξίας IntrakatΓκολιόπουλος ΑΤΕ που διαχειρίζεται το φράγμα Πείρου–Παραπείρου, προχώρησαν χθες νωρίς το πρωί σε αυτοψία του έργου, μαζί με υπεύθυνους της επιβλέπουσας υπηρεσίας ΕΥΔΕ Φραγμάτων, όπου διαπιστώθηκε από τους αισθητήρες και τον οπτικό έλεγχο, ότι δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα για τη δομική ασφάλεια του έργου. Η δόνηση άλλωστε, δεν ήταν τόσο ισχυρή (4,3) αλλά, το επίκεντρο εντοπίστηκε στο νότιο άκρο της τεχνητής λίμνης Αστερίου και γι΄αυτό υπήρξε αυτή η κινητοποίηση.

    Ειδικοί τόνισαν στο pelop.gr ότι η τεχνητή λίμνη Αστερίου δεν συνδέεται με την πρόκληση της σεισμικής δόνησης. Αυτή η επισήμανση έγινε γιατί στο παρελθόν μεγάλοι σεισμοί έχουν αποδοθεί στα τεράστια φορτία που προκαλούν τεχνητές λίμνες φραγμάτων.

    Τα παρακάτω παραδείγματα είναι επίσημα:

    • Μαραθώνας: 1938–5,7 βαθμοί
    • Λίμνη Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας–Ευρυτανίας: 1966–6,2 βαθμοί
    • Λίμνη Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας–Αχελώου: 1969–4,6 βαθμοί
    • Λίμνη Πουρναρίου Αρτας–Αράχθου: 1981–5,6 βαθμοί
    • Λίμνη Ασωμάτων Βέροιας: 1984–5,4 βαθμοί
    • Λίμνη: Πολυφύτου Κοζάνης–Αλιάκμονα: 1995–6,5 βαθμοί.
    • Υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΥΔΕ Φραγμάτων διαβεβαίωσαν την «Π» ότι η τεχνητή λίμνη Αστερίου, με τα 50 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που διαθέτει, δεν μπορεί να ευθύνεται για την πρόκληση του σεισμού, κι αυτό γιατί η πλήρωσή της, έγινε σε διάρκεια 18 μηνών, δηλαδή με πολύ αργό ρυθμό.
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι μετά το μπαράζ δονήσεων στην Εύβοια - «Παρακολουθούμε το φαινόμενο»
    Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι μετά το μπαράζ δονήσεων στην Εύβοια - «Παρακολουθούμε το φαινόμενο»

    Τι λένε στο protothema.gr οι σεισμολόγοι Λέκκας και Γκανάς

    Επιφυλακτικοί παραμένουν οι σεισμολόγοι μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων του Σαββατοκύριακου στην Εύβοια. Μέχρι στιγμής, από το πρωί του Σαββάτου έχουν καταγραφεί 73 σεισμικές δονήσεις με το μεγαλύτερο μέγεθος να είναι τα 4,5 Ρίχτερ.
    Ήδη χθες βρέθηκε στην Εύβοια ο καθηγητής Γεωλογίας, Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος συνομίλησε με τοπικούς φορείς. Παράλληλα, εξήγησε στο protothema.gr ότι «τα στοιχεία τείνουν στο να έχουμε μια σμηνοσειρά κάτι για το οποίο θα είμαστε απόλυτα βέβαιοι εφόσον περάσουν λίγα ακόμη 24ωρα. Αυτή τη στιγμή η σεισμικότητα έχει περιοριστεί και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».

    Από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς εξήγησε στο protothema.gr ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθαν οι δυο σεισμικές δονήσεις των 4,5 Ρίχτερ είναι ένα σχετικά μικρό ρήγμα το οποίο δεν έχει δώσει ισχυρές δονήσεις στο παρελθόν. «Μιλάμε για ένα ρήγμα που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βασιλικά και έχει διεύθυνση βορειοδυτική νοτιοανατολική. Αυτό είναι ένα μικρό ρήγμα δεν έχει μήκος πάνω από 6 χιλιόμετρα και έχει οριζόντια κινηματική δηλαδή η ολίσθηση γίνεται κατά μήκος του ρήγματος αυτού εφαπτομενικά. Δεν παρατηρείται μετατόπιση επικέντρων και το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει μεγάλη δράση στο παρελθόν. Επειδή έχουν γίνει δυο σεισμοί με το ίδιο μέγεθος στον ίδιο εστιακό χώρο 4,5 Ρίχτερ πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί χωρίς να υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία».

    Σύμφωνα με τον κ. Γκανά η περιοχή δεν έχει ιστορικό με σεισμούς πάνω από 5 Ρίχτερ ενώ την τελευταία 20ετία έχουν γίνει τρεις δυνατοί σεισμοί κάτω από 5 Ρίχτερ. «Η περιοχή αυτή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό δηλαδή 6 Ρίχτερ», εξηγεί.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Λέκκας - Τσελέντης: Τι λένε για τον σεισμό
    Λέκκας - Τσελέντης: Τι λένε για τον σεισμό

    Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι Ευθύμης Λέκκας και Άκης Τσελέντης για το σεισμό 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανοικτά των Στροφάδων. Μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικές εκπομπές δήλωσαν ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας

    Ευθύμης Λέκκας «Δεν συνδέεται με ρήγματα της Πελοποννήσου»

    Ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ, σχετικά με τον ισχυρό σεισμό. Ειδικότερα, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε μια ευρύτερη περιοχή, όπως στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία, στην Κεφαλονιά, στην Μεσσηνία, στην Αρκαδία ακόμη και στο Αγρίνιο
    «Ο σεισμός έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο ουσιαστικά και δεν συνδέεται με ρήγματα που κατευθύνονται προς την Πελοπόννησο και αυτό είναι αρκετά θετικό. Ο σεισμός αυτός δεν έχει επηρεάσει σε αρνητικό επίπεδο την Πελοπόννησο, βέβαια υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι στις Στροφάδες έχουν σημειωθεί κάποιες μικροζημιές στο μοναστήρι που υπάρχει εκεί. Δεν υπάρχει όμως θέμα ανησυχίας για τις γύρω χερσαίες περιοχές. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

    Άκης Τσελέντης «Αναμένονται μικρότερες δονήσεις»

    Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1, ο σεισμός είναι ένας και έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση λόγω του εστιακού βάθους του. Όπως εκτίμησε ο σεισμολόγος, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας από τον σεισμό και αναμένει να υπάρξει ακολουθία στην σεισμική δραστηριότητα με μικρότερες δονήσεις, τονίζοντας ότι το επίκεντρο είναι σε μια περιοχή που δίνει συχνά σεισμούς τέτοιου μεγέθους.

  • Τσελέντης για σεισμό στην Κέρκυρα: Δεν υπάρχει ανησυχία, το νησί κινδυνεύει περισσότερο από μεγάλους σεισμούς στην Αλβανία
    Τσελέντης για σεισμό στην Κέρκυρα: Δεν υπάρχει ανησυχία, το νησί κινδυνεύει περισσότερο από μεγάλους σεισμούς στην Αλβανία

    Καθησυχαστικός και ο σεισμολόγος Γκανάς: Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό ρήγμα εκεί, το ρήγμα που υπάρχει και το ξέρουμε είναι λίγο πιο κοντά στην Κέρκυρα

    Καθησυχαστικοί για τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής ανοιχτά της Κέρκυρας εμφανίζονται οι σεισμολόγοι καθώς τόσο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, όσο και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, δήλωσαν ότι δεν τους εμπνέει ανησυχία.
    Ο Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε, μάλιστα, ότι «η Κέρκυρα κινδυνεύει πιο πολύ από μεγάλους αλβανικούς σεισμούς«

    tselentis-kerkyra
    Από την πλευρά του ο κ. Γκανάς μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για ασθενή σεισμό προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει γνωστό ρήγμα εκεί και δεν εμπνέει ανησυχία.

    «Έχουμε μια ασθενή σεισμική δόνηση σε υποθαλάσσιο χώρο. Είναι περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τους Οθωνούς. Είναι στο βόρειο Ιόνιο. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό ρήγμα εκεί. Το ρήγμα που υπάρχει και το ξέρουμε είναι λίγο πιο κοντά στην Κέρκυρα. Είναι μια ακολουθία η οποία ξεκίνησε εδώ και δύο μέρες. Έχουμε αρκετούς μικρούς σεισμούς και σήμερα το πρωί έγινε ο σεισμός 4,7 Ρίχτερ και ακολούθησε μετά ένας μετασεισμός 3,4 Ρίχτερ. Δεν προκαλεί ανησυχία αυτή η ακολουθία. Αλλά ωστόσο, επειδή είναι μια περιοχή που έχει χαμηλή σεισμικότητα, κάθε δραστηριότητα εκεί μας προξενεί το ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί» είπε αρχικά ο κ. Γκανάς.

    Στην ερώτηση, τέλος, αν ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε ότι «δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Μπορεί ίσως να ακολουθήσει. Τώρα, επειδή το 4,7 είναι στο όριο ασθενούς – ισχυρής δόνησης, θα δούμε. Θέλουμε λίγα δεδομένα ακόμη. Είναι μια περιοχή, δεν την ξέρουμε καλά γιατί είναι στο μέσο του βορείου Ιονίου μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και δεν έχουμε πολλούς σεισμούς, οπότε θέλουμε λίγα δεδομένα ακόμη να δούμε πώς θα πάει».
    Πηγή: Protothena.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς