Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 11:25

ΙΜ Ηλείας: Ανακοίνωση του Μητροπολίτη για τους πρόσφυγες

Γράφτηκε από
Ad Slot

Ἐπειδή πολλά γράφονται στόν ἔντυπον καί κυρίως στόν ἠλεκτρονικόν τύπον καί πιό πολλά λέγονται καί διαδίδονται προφορικά, σχετικῶς μέ τήν διάθεσι τῶν 2 Μονῶν καί ἑνός ὀρόφου τοῦ Φοιτητικοῦ Οἰκοτροφείου Θηλέων Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ Πύργου, διά τήν φιλοξενίαν προσφύγων γυναικῶν μέ τά παιδιά τους ἐκ Συρίας, ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἠλείας ἀνακοινοῦνται τά ἑξῆς:

  1. Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Ἠλείας ἔχει καθῆκον καί ὑποχρέωσι νά βοηθάη τούς ἔχοντες ἀνάγκη συνανθρώπους μας, ὅσον δύναται καί χωρίς διάκρισι. Καί αὐτό κάνει μέ ὅλο της τό κοινωνικό ἔργο καί τό ὁποῖον εἶναι σ’ ὅλους φανερόν καί γνωστόν.
  2. Τό κοινωνικό ἔργον τῆς Μητροπόλεώς μας διά τό ὁποῖον τό 2018 ἐδαπανήθη ποσόν 6.748.200,05€ προέρχεται ἀπό τήν ἀξιοποίησι τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας της, ἐκ προσφορῶν τῶν Ἱερῶν Μονῶν, τῶν ἐνοριῶν, τῶν χριστιανῶν μας καί ἐκ τῶν Μεγάλων καί τῶν μικρῶν Δωρητῶν Ἠλείων καί μή, τούς ὁποίους καί εὐγνωμονοῦμεν.
  3. Οἱ δύο παραχωρηθεῖσες πρός φιλοξενίαν Ἱερές Μονές εἶναι ἀκατοίκητες καί κλειστές. Ἡ μέν Μονή Πορετσοῦ ἀπό τριακονταετίας, ἡ δέ Μονή Κάτω Δίβρης ἀπό 200 περίπου χρόνων, δηλαδή ἀπό τότε πού τήν ἔκλεισαν οἱ Βαυαροί Σύμβουλοι τοῦ Ὄθωνα τό 1830 καί διήρπασαν τήν περιουσίαν της. Καί τίς δύο ἱστορικές αὐτές Μονές ἡ Μητρόπολίς μας προσπαθῆ νά τίς συντηρῆ καί εὑρίσκονται κτιριακῶς σέ καλή σχετικά κατάστασι. Ἡ Κάτω Μονή Δίβρης ἄρκετά χρόνια τώρα χρησιμοποιεῖται ὡς Θερινή Κατασκήνωσι τόν Ἰούλιον καί μερικές φορές καί τόν Αὔγουστον, ἀλλά καί Χριστούγεννα καί Πάσχα Προσκόπους κ.λ.π.

Τό τριώροφο κτίριο τοῦ Φοιτητικοῦ Οἰκοτροφείου θηλέων Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ χωρητικότητος 150 Φοιτητριῶν καί Μαθητριῶν λειτουργεῖ ἀπό τό 1972, ἀλλά τά τελευταῖα χρόνια λόγῳ τῆς ἱδρύσεως πολλῶν Γυμνασίων καί Λυκείων στήν Περιοχή μας, ὀλίγες (περί τίς 30) φοιτήτριες καί Μαθήτριες προθυμοποιοῦνται καί προσέρχονται πρός φιλοξενίαν. Διά τοῦτο ἐσκέφθημεν νά παραμείνουν μέν οἱ φοιτήτριες καί οἱ Μαθήτριες στούς δύο ὀρόφους καί νά προσφερθῆ ἕνας ὄροφος, ὥστε νά φιλοξενηθοῦν καί ἐκεῖ πρόσφυγες Μητέρες ἐκ Συρίας μέ τά παιδιά τους.

  1. Τό προσφυγικό πρόβλημα ὀγκώθηκε στήν Πατρίδα μας καί οἱ συμπολίτες μας τῶν Νησιῶν δέν ἀντέχουν ἄλλο. Ἕνεκεν τούτου ἡ Μητρόπολίς μας ἔθεσε στήν διάθεσι τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας τίς δύο ὡς ἄνω κενές Μονές καί τόν τρίτον ὄροφον τῆς ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ἐντελῶς δωρεάν, χωρίς κανένα ἀντάλλαγμα, μέ ΜΟΝΟΝ τόν ὄρον: Νά φιλοξενηθοῦν Πρόσφυγες Μητέρες ἐκ Συρίας μέ τά παιδιά τους, νά χρησιμοποιηθῆ προσωπικό ἀπό τήν Ἠλεία καί ὅ,τι ἄλλο χρειασθοῦν (τροφές, ἀναλώσιμα καί ἄλλα ὑλικά) νά τά προμηθευτοῦν ἀπό τήν τοπική ἀγορά.
  2. Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Γερμανός παρακαλεῖ τούς Τοπικούς φορεῖς καί τούς συμπολίτας μας Ἠλείους ὅλοι νά δείξωμε τήν ἀνάλογη εὐαισθησία καί νά βοηθήσωμε στήν ἀντιμετώπισι τοῦ φλέγοντος τούτου ζητήματος, ὅσον εἶναι δυνατόν ὠφελιμότερα γιά μᾶς καί τούς ξένους φιλοξενουμένους μας, ὅπως κάνωμε ἀπό ἀρχαιοτάτων χρόνων.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἠλείας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 12:03

Σχετικά Άρθρα

  • Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα
    Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα

    Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ο αριθμός όσων θα έχουν φύγει έως τώρα από το εμπόλεμο Σουδάν θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια προειδοποιεί ο ΟΗΕ

    Περίπου 25.000 πρόσφυγες από το Σουδάν έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αριθμός ρεκόρ για το 2024, με την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα να παραμένει κρίσιμη έπειτα από 18 μήνες συγκρούσεων, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν φύγει από το Σουδάν για να γλιτώσουν από τη βία θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

    Βρισκόμαστε «σχεδόν στα τρία εκατομμύρια», δήλωσε από τη Γενεύη. Πρόκειται για μια «καταστροφή» που εξηγείται από την όξυνση «της βιαιότητας» της σύγκρουσης, επεσήμανε.

    Από τον Απρίλιο του 2023 μαίνεται στο Σουδάν πόλεμος μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό και του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας.

    Οι δύο πλευρές κατηγορούνται ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, κυρίως επειδή στοχοθετούν αμάχους και εμποδίζουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.\

    Το 80% από τους 25.000 που έφυγαν από το Σουδάν και κατέφυγαν στο Τσαντ τον Οκτώβριο είναι γυναίκες και παιδιά

    Σουδάν: Θάνατοι, εκτοπισμοί και επισιτιστική ανασφάλεια

    Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 26 εκατομμύρια είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Λιμός έχει κηρυχθεί στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ στο Νταρφούρ.

    Περίπου 11,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 2.947.027 έχουν φύγει από το Σουδάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Ένδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, επαρχία στο δυτικό Σουδάν, αποτελεί το γεγονός ότι περίπου 25.000 άνθρωποι – το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά—κατέφυγαν στο ανατολικό Τσαντ από την 1η ως τις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί φέτος, σύμφωνα με τον Μπαλντ.

    Ο αριθμός αυτός είναι επίσης πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε όλο τον Σεπτέμβριο, όταν περίπου 20.0270 άνθρωποι κατέφυγαν στο Τσαντ.

    Έλλειψη βασικών υποδομών φιλοξενίας στο Τσαντ

    Η χώρα αυτή, μεταξύ των πιο φτωχών παγκοσμίως, υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό Σουδανών προσφύγων (681.944), χωρίς ωστόσο να διαθέτει βασικές υπηρεσίες για να τους φιλοξενήσει, επεσήμανε ο Μπαλντ, υπογραμμίζοντας τη γενναιοδωρία που επιδεικνύουν οι κάτοικοι του Τσαντ.

    «Όταν βλέπουμε 25.000 αφίξεις, είναι ένας τεράστιος αριθμός», υπογράμμισε, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει περισσότερο το Τσαντ. Το κόστος για τη φιλοξενία των προσφύγων το 2024 εκτιμάται στο 1,5 δισ. δολάρια, από τα οποία έχει συγκεντρωθεί μόλις το 27%.

    «Δεν είναι αρκετά διότι ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει «δυστυχώς, τις επόμενες εβδομάδες πολλούς περισσότερους πρόσφυγες στο Τσαντ» εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ αλλά και λόγω της περιορισμένης διάθεσης «νερού».

    Με το τέλος της εποχής των βροχών ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα καταφέρει να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Σουδάν, εφόσον το επιτρέψουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    Προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

    Πολλοί κύκλοι διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των συγκρούσεων έχουν αποτύχει. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην Ελβετία, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν ασφαλή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε δύο οδικές αρτηρίες-κλειδί.

    «Αυτό μας βοήθησε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», αλλά «δεν τηρήθηκαν όλες οι δεσμεύσεις» και η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας «παραμένει περιορισμένη», σημείωσε ο Μπαλντ.

    Ο Μπαλντ ζήτησε τη στήριξη «παραγόντων ανάπτυξης ήδη από τώρα» ώστε οι Σουδανοί πρόσφυγες να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Εξάλλου προειδοποίησε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών από το Σουδάν δεν θα περιοριστούν στην περιοχή. «Ολοένα και περισσότεροι (Σουδανοί πρόσφυγες) θα πάνε προς την Ιταλία, προς την Ευρώπη και τη νότια Αφρική» και επίσης κάποιοι θα επιλέξουν να πάνε «προς τις χώρες του Κόλπου».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI

  • Για κύμα εκατομμυρίων προσφύγων ετοιμάζεται η Ευρώπη: Αυξάνει η Αθήνα τη χωρητικότητα στα camps
    Για κύμα εκατομμυρίων προσφύγων ετοιμάζεται η Ευρώπη: Αυξάνει η Αθήνα τη χωρητικότητα στα camps

    Κορυφώνεται η ανησυχία στην Αθήνα για την απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη και τον κίνδυνο πυροδότησης γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη και σε βίαιη μετακίνηση εκατομμυρίων προσφύγων προς την Ευρώπη ενδεχομένως και μέσω Ελλάδας.

    Ειδικά μέτρα στα προσφυγικά camp λαμβάνει η Κυβέρνηση για αύξηση της χωρητικότητας, ενώ σχέδιο εντοπισμού εν δυνάμει τράνζιτ τρομοκρατών εκπονεί η ΕΥΠ.

    Στην κελεισμένων των θυρών σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη. Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.

    Ανησυχία για την απάντηση του Ισραήλ

    Στο ΚΥΣΕΑ εκφράστηκε ανησυχία για την απάντηση του Ισραήλ και την προοπτική ευρύτερης ανάφλεξης και μεγάλο μέρος της κουβέντας αφιερώθηκε στα σενάρια επί χάρτου.

    Η εκτίμηση ήταν πως τα τελευταία γεγονότα συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Ξεκαθαρίστηκε πως η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.

    Φόβοι για 4 εκατ. πρόσφυγες

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του ΚΥΣΕΑ εκφράστηκαν φόβοι πως μια γενικευμένη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη έξοδο από τις πατρίδες τους μέχρι και 4 εκατ. ανθρώπους και πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι πρόσφυγες να επιχειρήσουν να κινηθούν προς Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη, φυσικά μέσω Ελλάδας.

    «Καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο με χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στρατευμάτων η οποία θα δημιουργήσει κύματα προσφύγων εκατομμυρίων και αναπόφευκτα κάποιοι από αυτούς θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας», δήλωνε προ 24ωρου ο Υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε η ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα των ελληνικών camps η οποία βρίσκεται στο 50%. Η Ελλάδα θα μπορέσει να απορροφήσει έως 20.000 άτομα έλεγαν πηγές στο CNN Greece, προσθέτοντας “δεν έχουμε άλλο χώρο”.

    Το σχέδιο “Κόσμος” για εκκενώσεις σε Λίβανο και Ισραήλ

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και τα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια εκκένωσης χιλιάδων Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή, από Λίβανο και περιοχές του Ισραήλ αν χρειαστεί. Υπενθυμίζεται πως στο Λίβανο διαμένουν 3.500 άτομα με ελληνικό διαβατήριο αλλά και 1.000 εξαρτώμενα μέλη, δηλαδή μέλη των οικογενειών τους.

    Αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου θα ενεργοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες το ειδικό σχέδιο Κόσμος το οποίο συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ. Σε πρώτη φάση ενημερώνονται οι αρχές Λιβάνου και Ισραήλ για την ελληνική επιχείρηση, ώστε να μην εμπλακούν και να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια.

    Οι επιλογές για τον απεγκλωβισμό είναι δύο. Αν γίνει από αέρος, δύο C-130 της πολεμικής αεροπορίας, πιθανώς με στελέχη ειδικών επιχειρήσεων, θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, θα παραλάβουν έλληνες και ξένους υπηκόους...

    Αν όμως ο απεγκλωβισμός με αεροσκάφη δεν είναι δυνατός λόγω πολεμικών επιχειρήσεων η μόνη άλλη λύση είναι δια θαλάσσης. Σε αυτό το σενάριο δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού συνοδεία φρεγατών θα προσεγγίσουν όποιο λιμάνι του Νότιου Λιβάνου κρίνεται πιο ασφαλές και θα επιστρέψουν είτε στην Κύπρο είτε σε ελληνικό έδαφος.

    Στο ΚΥΣΕΑ ειπώθηκε ως προς τα σχέδια εκκενώσεων, πως το πρωτεύον είναι αυτό του Λιβάνου. Ισχύει το σχέδιο του Υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια με τα δύο C130 και τα δύο αρματαγωγά, εφόσον υπάρξει κώλυμα με τις εμπορικές πτήσεις.

    Σύμφωνα όμως με πληροφορίες οι εμπορικές πτήσεις συνεχίζονται και μπορούν να ναυλωθούν κιόλας. Αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ελάχιστα αιτήματα απεγκλωβισμού από το Λίβανο, περίπου 40 από τους 3.600 Έλληνες ζήτησαν διπλωματική συνδρομή.

    Ειδικό σχέδιο της ΕΥΠ

    Σε συναγερμό βρίσκεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια στη χώρα, όπως την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων ενώ υπάρχει αυξημενη φύλαξη πιθανών στόχων,

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ επικεντρώνει στο ενδιαφέρον της στα αεροδρόμια της χώρας και κυρίως στο Ελευθέριος Βενιζέλος και εξετάζει εξονυχιστικά τις λίστες όσων χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα τράνζιτ με έμφαση σε όσους έχουν Ιρανικά, Λιβανέζικα και Πακιστανικά διαβατήρια.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μεσσηνία: Στο λιμάνι της Καλαμάτας 70 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν ανοιχτά της Κορώνης (video)
    Μεσσηνία: Στο λιμάνι της Καλαμάτας 70 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν ανοιχτά της Κορώνης (video)

    Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα οι 70 πρόσφυγες και μετανάστες, που νωρίτερα είχαν διασωθεί 15 ν.μ. ανοιχτά της Κορώνης, κοντά στο Βενέτικο.

    Πρόκειται για 38 άνδρες, 11 γυναίκες και 21 παιδιά (14 αγόρια και 7 κορίτσια), που στην πλειοψηφία τους δηλώνουν πολίτες Αφγανιστάν και Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 δήλωσαν σε κίνδυνο και έτσι ξεκίνησε μέσω του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσής τους με τη συνδρομή παραπλέοντος πλοίου σημαίας Παναμά.

    Στο λιμάνι της Καλαμάτας τους υποδέθηκαν άτομα από τον Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και εθελοντές παρέχοντας τα απαραίτητα για τις πρώτες ώρες διαμονής στο χώρο των αποθηκών του λιμανιού και σήμερα θα προχωρήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους, καθώς και η αναζήτηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας τυχόν διακινητών ανάμεσά τους.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Π.Ε. Ηλείας: Άμεση ανταπόκριση Ν. Κοροβέση στο αίτημα της Μητρόπολης για καθαρισμό του Ιάρδανου
    Π.Ε. Ηλείας: Άμεση ανταπόκριση Ν. Κοροβέση στο αίτημα της Μητρόπολης για καθαρισμό του Ιάρδανου

    Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση στο αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας για τον καθαρισμό του ποταμού Ιάρδανου, μέρος του οποίου διέρχεται από το βόρειο τμήμα του ιδρύματος «Νέα Βασιλείας» και διασχίζει την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου.

    Την ανάγκη καθαρισμού των συγκεκριμένων σημείων, τόνισε μεταξύ άλλων, με επιστολή του ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, Αθανάσιο, ο οποίος με την σειρά του ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας.

    Με εντολή του Νίκου Κοροβέση, και στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής θωράκισης που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα σε όλο το μήκος και το πλάτος της Π.Ε. Ηλείας, μηχανήματα έργου βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο σημείο και πραγματοποίησαν τις απαραίτητες εργασίες προχωρώντας στο άνοιγμα των θολωτών σωληνώσεων του γεφυριού του ποταμού Ιάρδανου προς αποφυγή πλημμύρας στο ίδρυμα με απρόβλεπτες συνέπειες, σε καθαρισμούς και σε απομάκρυνση φερτών υλικών.

    «Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς και έτοιμοι να παρέμβουμε όπου χρειαστεί. Οι παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλείας θα συνεχιστούν μέσα από προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό για την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών», τόνισε ο κ. Κοροβέσης.

    pe katharism iard 2

    pe katharism iard 5

    pe katharism iard 3

    pe katharism iard 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • 1ο ΓΕ.Λ. Πύργου: Ευχαριστήριο προς την Ι.Μ. Ηλείας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Αθανάσιο 
    1ο ΓΕ.Λ. Πύργου: Ευχαριστήριο προς την Ι.Μ. Ηλείας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Αθανάσιο 

    Το 1ο ΓΕ.Λ. ΠΥΡΓΟΥ εκφράζει τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας & Ωλένης για την εξαιρετική πράξη αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τους μαθητές μας. Η πρόσφατη δωρεά χρηματικού ποσού στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποτελεί μια συγκινητική αναγνώριση των προσπαθειών και της αφοσίωσής τους στην επίτευξη των στόχων τους.

    Η γενναιόδωρη αυτή κίνηση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας & Ωλένης δεν ενισχύει απλώς τους μαθητές μας οικονομικά, αλλά τους εμψυχώνει, ενθαρρύνοντας τους να συνεχίσουν με σθένος και αποφασιστικότητα την ακαδημαϊκή τους πορεία.

    Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Αθανάσιο, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής προσφοράς. Αυτή η πρωτοβουλία αναδεικνύει την αξία της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τη νέα γενιά, η οποία αποτελεί το μέλλον της κοινωνίας μας.

    Με εκτίμηση,

    Η Δ/ντρια Κλάδη Ρεβέκκα Αικατερίνη

    και Ο Σύλλογος Διδασκόντων

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τήλος: Βίντεο με τη διάσωση προσφυγόπουλου 50 ημερών – Έπινε γάλα με θαλασσινό νερό
    Τήλος: Βίντεο με τη διάσωση προσφυγόπουλου 50 ημερών – Έπινε γάλα με θαλασσινό νερό

    Επί τρεις ημέρες το προσφυγόπουλο που μετρούσε 50 μέρες ζωής, ήταν αποκλεισμένο στο βουνό στην Τήλο και οι γονείς του έφτιαχναν το γάλα του με νερό από τη θάλασσα.

    Σε απόκρημνες, δύσβατες ακτές της Τήλου εγκατέλειψαν δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, παιδιά, ακόμη και βρέφη, διακινητές, με τους κατοίκους του νησιού να δίνουν παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

    Ενδεικτική είναι η διάσωση ενός προσφυγόπουλου, μόλις 50 ημερών, που επί τρεις ημέρες, ήταν αποκλεισμένο στο βουνό στην Τήλο και οι γονείς του έφτιαχναν το γάλα του με νερό από τη θάλασσα.

    «Έγκυος γυναίκα παγιδευμένη στο βουνό, βρέφη και παιδιά πεταμένα σε απόκρημνα σημεία του νησιού, γυναίκες τραυματισμένες, άντρες χτυπημένοι άσχημα από τους διακινητές, συνθέτουν το σκηνικό απόγνωσης»

    Παράτησαν τους μετανάστες στα βράχια

    Ειδικότερα, τις πρωινές ώρες της 16.08.2024, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Τήλου για την ύπαρξη μεταναστών/ προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή του Μεγάλου Χωριού της Τήλου. Στη περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού, μετέβησαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία εντόπισαν συνολικά 30 μετανάστες οι οποίοι δήλωσαν ότι μεταφέρθηκαν εκεί από έναντι τουρκικά παράλια με ταχύπλοο σκάφος το οποίο αναχώρησε αμέσως μετά την αποβίβασή τους, ενώ δήλωσαν επίσης ότι έξι (06) ακόμα άτομα (συμπεριλαμβανομένου και ενός βρέφους) έχουν εγκλωβιστεί και παραμένουν σε βραχώδη δύσβατη περιοχή μεταξύ των παραλιακών περιοχών «ΣΚΑΦΗΣ» και «ΛΕΘΡΩΝ».

    Ακολούθησαν έρευνες από ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και από στελέχη της Λιμενικής Αρχής από ξηράς, με αρνητικά αποτελέσματα.

    «Στη συνέχεια, Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατέπλευσε στη περιοχή με πενταμελές κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, προς παροχή συνδρομής. Μετά από συνεχείς έρευνες τα έξι (06) άτομα εντοπίστηκαν από το περιπολικό σκάφος σε βραχώδες σημείο στη περιοχή Λέντι, οι οποίοι απεγκλωβιστήκαν επιτυχώς και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Λιβαδιών Τήλου. Συνολικά εντοπίστηκαν τριάντα έξι (36) άτομα (18 άντρες, 9 γυναίκες και 9 ανήλικα) όλοι καλά στην υγεία τους. Προανάκριση διενεργείται από τον Λιμενικό Σταθμό Τήλου».

    Βίντεο από τη διάσωση του προσφυγόπουλου

    Η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά, ανήρτησε στο Facebook τη συγκλονιστική ιστορία διάσωσης με πρωταγωνιστή το προσφυγόπουλο μόλις 50 ημερών. Στο βρέφος δόθηκε το «όνομα» Ιωνάς, παρομοιάζοντας το μικρό προσφυγόπουλο με τον καλόγερο που ξεβράστηκε στην Τήλο και έχτισε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

    Όπως αναφέρει η δήμαρχος της Τήλου, «για άλλη μια φορά η κοινότητα της Τήλου, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας «πλάτη» στην μεγάλη πίεση που ασκείται με το προσφυγικό. Δεν έχει χάσει καμία ανθρώπινη ζωή και προσπαθεί να ανταπεξέλθει και να βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ταλαιπωρημένους, τραυματισμένους και χτυπημένους ανθρώπους. Ναι χτυπημένους, γιατί οι λαθροκινητές προκειμένου να τους φορτώσουν στις βάρκες, τους χτυπάνε…».

    «Έγκυος γυναίκα παγιδευμένη στο βουνό, βρέφη και παιδιά πεταμένα σε απόκρημνα σημεία του νησιού, γυναίκες τραυματισμένες, άντρες χτυπημένοι άσχημα από τους Τούρκους διακινητες, συνθέτουν το σκηνικό απόγνωσης που βιώνει η κοινωνία του νησιού μου τους τελευταίους μήνες… και η εξωτερική βοήθεια; ελαχιστώτατη…», σημειώνει η κ. Καμμά.

    Η δήμαρχος της Τήλου αναφέρεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λιγοστών λιμενικών και αστυνομικών που έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους αλλά και τους εθελοντές, ευχαριστώντας τους.

    «Σπύρο, Μίμη, Νίκο, Μαρία, Βασίλη, Μιχάλη, Μερκούρη και αρκετούς ακόμη, που δεν το βάζετε κάτω, που λέτε όχι ρε γαμώτο κανέναν δεν θα χάσουμε στο νησί μας Ευλογημένος τόπος με Ανθρώπους και λειτουργούς οι οποίοι αρνούνται να χάσουν την ανθρωπιά τους , αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Καμμά.

    Δείτε την ανάρτηση της δημάρχου Τήλου

    Πηγή: in.gr

  • Σέρρες: Κρούσματα ηπατίτιδας και AIDS σε πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας
    Σέρρες: Κρούσματα ηπατίτιδας και AIDS σε πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών θα κάνει αναφορά στην Εισαγγελία - Πώς εντοπίστηκαν τα κρούσματα, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις

    Κρούσματα ηπατίτιδας και AIDS εντοπίστηκαν σε πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες.

    Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτη Καρίπογλου, και όπως έγραψε, τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν θετικά έπειτα από σχετικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια για να εργαστούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Αναφορά στην Εισαγγελία Σερρών για τα κρούσματα – «Υπήρξε πρόβλεψη για σωστή περίθαλψη των νοσούντων; Τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα από τις Αρχές;»

    Όπως επισημαίνει ο κ. Καρίπογλου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών θα αποστείλει αναφορά στον εισαγγελέα ώστε να ερευνηθούν οι πιθανότητες δημιουργίας προβλημάτων στην δημόσια υγεία, αν υπάρχει πρόβλεψη για την σωστή περίθαλψη των νοσούντων αλλά επίσης και αν οι Αρχές τήρησαν τα σχετικά πρωτόκολλα όταν πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

    Η ανάρτηση του προέδρου του Δ.Σ. Σερρών

    «Τις τελευταίες ημέρες δεχτήκαμε έγκυρες πληροφορίες πως άτομα που φιλοξενούνται στη Δομή των Σερρών πάσχουν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα [ηπατίτιδα, αλλά δυστυχώς και ιό HIV (AIDS)]. Οι άνθρωποι αυτοί βγήκαν θετικοί στις σχετικές εξετάσεις όταν θέλησαν να αποκτήσουν άδεια για να εργαστούν σε καταστήματα κλπ υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τις επόμενες ημέρες θα αποστείλουμε αναφορά στην Εισαγγελία Σερρών προκειμένου να ερευνηθεί αν υπάρχει πρόβλημα για την δημόσια υγεία και κυρίως αν υπάρχει πρόβλεψη για την σωστή περίθαλψη των νοσούντων. Επίσης αν οι Αρχές τήρησαν τα σχετικά πρωτόκολλα όταν πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Δεν ελπίζουμε πολλά πράγματα σε ένα νομό που η αδιαφορία των «υπευθύνων» στοίχισε χιλιάδες ζωές κατά την πανδημία του Covid. Κανένας δεν ασχολείται, κανένας δεν νοιάζεται. Εμείς, με τις λίγες δυνατότητες που έχουμε και, αφού λάβαμε την σχετική πληροφορία, θα κάνουμε για ακόμη μια φορά το χρέος μας».

    Πηγή: in.gr

  • Ι.Μ. Ηλείας: Ιερά Παράκλησις υπέρ των υποψηφίων Φοιτητών
    Ι.Μ. Ηλείας: Ιερά Παράκλησις υπέρ των υποψηφίων Φοιτητών

    Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ανακοινούται ότι εν όψει των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ θα τελέση Ιερά Παράκληση υπέρ υγείας και φωτισμού πάντων των υποψηφίων φοιτητών δια τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας μας κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

    1. Την Κυριακή 26 Μαΐου και ώρα 7.00 μ.μ. εις τον Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Αμαλιάδος.

    2. Την Δευτέρα 27 Μαΐου το απόγευμα και ώρα 7.00 μ.μ. εις το ιστορικόν Παρεκκλήσιον του Αγίου Χαραλάμπους Πύργου. Και

    3. Τήν Τρίτη 28 Μαΐου το απόγευμα και ώρα 7.30 μ.μ. εις τον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Βάρδας

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο