Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 19:00

Διφθερίτιδα: Ποια είναι η «εξαφανισμένη» ασθένεια από την οποία πέθανε ο 8χρονος

Γράφτηκε από

Το άτυχο αγόρι είχε χάσει και τους δύο γονείς του και είχε μεγαλώσει στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα -Τα τελευταία τρία χρόνια ζούσε με ανάδοχη οικογένεια - Η εμφάνιση της νόσου είναι σπάνια λόγω των τακτικών εμβολιασμών - Η ανακοίνωση του «Αγλαΐα Κυριακού»

Σοκ προκάλεσε στο πανελλήνιο η είδηση ότι ένα 8χρονο παιδί στην Ελλάδα, εν έτει 2019 πέθανε από διφθερίτιδα, για την οποία υπάρχει εμβόλιο.

Η διφθερίτιδα, γνωστή στους περισσότερους σήμερα από το όνομα της και το βασικό παιδικό εμβόλιο για διφθερίτιδα -τέτανο- κοκκύτη που χορηγείται στα παιδιά στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα μια ξεχασμένη νόσος, μια ασθένεια που έχει εξαφανιστεί ακριβώς λόγω των τακτικών προγραμμάτων εμβολιασμού.
Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Έχει χρόνο επώασης 2 με 6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα παιδιά, και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.

Εκδηλώνεται με χαμηλό πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Στο φάρυγγα (διφθεριτική φαρυγγίτιδα) οι αμυγδαλές καλύπτονται από ρυπαρό και δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Εάν υπάρξει επέκταση και στον λάρυγγα (διφθεριτική λαρυγγίτιδα) τότε θα παρουσιασθεί και βράγχος φωνής (βραχνάδα) μέχρι και αφωνία (έλλειψη φωνής), βήχας και δύσπνοια.
Το βακτήριο της διφθερίτιδας (corynebacterium diphtheriae) προκαλεί παραγωγή τοξίνης η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης προκαλεί μυοκαρδίτιδα, νευροπάθεια σε κρανιακές συζυγίες (διπλωπία, δυσαρθρία, δυσκαταποσία) όπως επίσης και αναπνευστική παράλυση.

Η ανακοίνωση του «Αγλαΐα Κυριακού» για τον θάνατο του 8χρονου

Με το ιατρικό ανακοινωθέν όπου αναγράφονται οι πιθανές αιτίες θανάτου του 8χρονου που κατέληξε την περασμένη Τρίτη στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία και έχοντας μολυνθεί με το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, κλείνει το «κεφάλαιο» της νοσηλείας του παιδιού από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

«Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η διαδικασία της νεκροτομής ανοίγει ένα άλλο «κεφάλαιο» όπου θα διερευνηθούν σε άλλη, πιο ενδελεχή, βάση τα αίτια του αδόκητου αυτού θανάτου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του «Αγλαϊα Κυριακού» ο ασθενής Δ.Α. πήγε στο Παίδων την περασμένη Παρασκευή, στις 22 Νοεμβρίου, «με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό».

Τέλος, επισημαίνεται ότι από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). Το DTaP εμβόλιο γίνεται σε εφήβους για ανοσοποίηση έναντι της ασθένειας που προκαλεί το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (αλλά και έναντι του τέτανου και του κοκκύτη), ενώ το Td γίνεται σε παιδιά κάτω των 7 ετών.

Απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις ανά 10 χρόνια προκειμένου να διατηρείται καλό επίπεδο ανοσίας.

Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου εδώ και 28 χρόνια στην Ελλάδα

Ο θάνατος του 8χρονου αγοριού είναι το πρώτο κρούσμα της μολυσματικής αυτής νόσου, και μάλιστα θανατηφόρο, που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη χώρα μας, και καθιστά αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης στο πεδίο των εμβολιασμών.

Το παιδί κατά πληροφορίες είχε μεγαλώσει στο κέντρο βρεφών Μητέρα και τα τελευταία τρία χρόνια μεγάλωνε με ανάδοχη οικογένεια.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο 8χρονος είχε λάβει μόνο τις δύο από τις δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει απο τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκίτη. Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 12 ετών θα πρέπει να έχει κάνει 6 δόσεις του εμβολίου για να ειναι πλήρης η κάλυψη.

Το γεγονός ότι το παιδί είχε κάνει μόνο δύο δόσεις εξηγεί κατά τους ειδικούς και την «ευκολία» με την οποία το παιδί μολύνθηκε από το τοξινογόνο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Όπως επισημαίνουν συνεχώς οι ειδικοί, τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται σε έξαρση η αντιεμβολιαστική στάση των γονέων, τα βακτήρια που ευθύνονται για τις μολυσματικές ασθένειες δεν έχουν εξαφανιστεί, ούτε και θα εξαφανιστούν, αυτό που εξαλείφεται με τα εμβόλια είναι οι ασθένειες που προκαλούν.

Το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί νόσο της ανώτερης αναπνευστικής οδού που χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα ή και τη μύτη. Σταδιακά δυσκολεύει την κατάποση ή την αναπνοή, προκαλώντας ακόμη και ασφυξία. Η δε τοξίνη που παράγεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια και παράλυση.

Στην περίπτωση του ανεμβολίαστου 8χρονου το βακτήριο εισέβαλε εύκολα στον οργανισμό. Κατά πληροφορίες, το παιδί είχε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν. Οι γονείς του τον πήγαν προν από λίγες ημέρες, σε ιδιωτικό νοσοκομείο εκτιμώντας όλοι πρόκειται για λαρυγγίτιδα. Οι γιατροί ζήτησαν να γίνει εισαγωγή του παιδιού, γεγονός που οι γονείς δεν δέχτηκαν. Λίγες ώρες αργότερα πήγαν τον 8χρονο στο εφημερεύον Παίδων, όπου εκεί διασωληνώθηκε αμέσως.

Έπειτα από δυο 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας το παιδί κατέληξε. Οι εξετάσεις είχαν δείξει ότι έχει προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.

Από τον ΕΟΔΥ λένε, πάντως, ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της διφθερίτιδας προσβλήθηκε το 8χρονο αγόρι προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα καλυπτόταν από το εμβόλιο που θα έπρεπε να είχε κάνει.

Να σημειωθεί ότι και οι ενήλικες πρέπει ανά δεκαετία να εμβολιάζονται για τέτανο, διφθερίτιδα, κοκίτη.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 18:45

Σχετικά Άρθρα

  • ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 
    ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 

    Ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες Παρασκευή πως δεν απομένουν πλέον καθόλου εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα στα παγκόσμια στοκ, κάτι που εγείρει μεγάλα προβλήματα για την προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου.

    «Ως τη 14η Οκτωβρίου, το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα είναι εξαντλημένο», με άλλα λόγια «δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες δόσεις», τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μηνιαία έκθεσή του.

    «Αυτή η έλλειψη εγείρει μεγάλα προβλήματα για τις προσπάθειες καταπολέμησης των επιδημικών εξάρσεων και εμποδίζει τις προσπάθειες με σκοπό να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου», συνέχισε.

    Η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων βρίσκεται στο μέγιστο, αλλά η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, εξήγησε η υπηρεσία δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ως τη 14η Οκτωβρίου, η διεθνής ομάδα συντονισμού για την προμήθεια εμβολίων έλαβε αιτήματα για εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα από πλευράς του Μπανγκλαντές, του Σουδάν, του Νίγηρα, της Αιθιοπίας και της Μιανμάρ.

    Τα αιτήματα συνολικά ανέρχονται σε 8,4 εκατομμύρια δόσεις, όμως μπόρεσαν να σταλούν μόνο 7,6 εκατ. δόσεις.

    Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί 439.724 κρούσματα χολέρας και 3.432 θάνατοι ως την 29η Σεπτεμβρίου φέτος. «Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 είναι κατά 16% χαμηλότερος από αυτόν της περασμένης χρονιάς, η αύξηση του αριθμού των θανάτων κατά 126% είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε.

    Από τον περασμένο μήνα, νέες εξάρσεις της χολέρας έχουν αναφερθεί στον Νίγηρα (705 κρούσματα, 17 θάνατοι) και στην Ταϊλάνδη (πέντε κρούσματα χωρίς θάνατο), κάτι που αυξάνει στις 30 τον αριθμό των χωρών που επλήγησαν μέσα στο 2024, διαπίστωσε ο ΠΟΥ.

    Αυτόν τον μήνα, εντοπίστηκε κρούσμα χολέρας στον Λίβανο — χώρα όπου πλέον μαίνεται πόλεμος.

    Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης εκεί είναι «πολύ υψηλός», εξαιτίας της επιδείνωσης των υγειονομικών συνθηκών, ειδικά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

    Η χολέρα, λοίμωξη η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, ή νερού, ή περιττωμάτων με το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια κι αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς σε ώρες αν δεν χορηγηθούν αντιβιοτικά και δεν υπάρξει το συντομότερο ενυδάτωση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά, πάνω απ’ όλα τα μικρότερα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YAHYA ARHAB

  • Γρίπη: Μετά τις 20 Οκτώβρη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, λέει η Παγώνη - Πότε θα είναι σε έξαρση ο ιός
    Γρίπη: Μετά τις 20 Οκτώβρη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, λέει η Παγώνη - Πότε θα είναι σε έξαρση ο ιός

    Η ίδια αναφέρθηκε και στον ιό «Μάρμπουργκ» που εντοπίστηκε στη Ρουάντα

    Μετά τις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους για την γρίπη οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
    «Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ιώσεις. Θέλει προσοχή, ακόμα έχουμε ωραίο καιρό. Μετά τις 20 Οκτώβρη καλό είναι να ξεκινήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου το εμβόλιο της γρίπης. Αυτοί ξεκινούν πρώτα και μετά οι υπόλοιποι. 15 ημέρες για αντισώματα. Δεκέμβρης, Γενάρης και Φλεβάρης είναι η γρίπη που θα έχουμε σε έξαρση, ανεξάρτητα αν αρχίσει από το τέλος Οκτώβρη. Και να την έχουμε αντιμετωπίζεται».
    Η ίδια αναφέρθηκε και στον ιό «Μάρμπουργκ» που εντοπίστηκε στη Ρουάντα.

    «Είναι σαν τον Έμπολα, ένας πολύ δύσκολος ιός, με αιμορραγικές διαθέσεις. Δεν είναι προς εμάς ακόμα. Μεταφέρεται με τις επιφάνειες, με τα υγρά, με το αίμα. Δεν ανησυχούμε για εμάς, είναι πάρα πολύ μακριά».

    Για το κρούσμα της πολιομυελίτιδας που εντοπίστηκε στη χώρα μας, αναφέρει:

    «Δε σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάσει πανικός, είναι μέσα στο πρόγραμμά μας, αντιμετωπίζονται όλα».
    «Έχουμε κάνει πρόταση να χτιστεί ακόμα ένα Παίδων»

    Αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ λέει:

    «Τα νοσοκομεία Παίδων που έχουμε στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αττική, χρειάζονται ενίσχυση παραπάνω, και σε προσωπικό αλλά και σαν κτιριακές υποδομές. Πρέπει να γίνονται ανακαινίσεις και εμείς έχουμε κάνει και πρόταση να χτιστεί ακόμα ένα Παίδων».

    Για το νοσοκομείο της Δράμας:

    «Το νοσοκομείο της Δράμας έχει πολλά προβλήματα, δεν έχουμε παθολόγους. Έχει μεγάλες ελλείψεις, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΠΟΥ: Ζητεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα για να προχωρήσει σε νέο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας
    ΠΟΥ: Ζητεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα για να προχωρήσει σε νέο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπραγματεύεται με το Ισραήλ νέες «παύσεις» των στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις οποίες διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μπορέσει να χορηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά τη δεύτερη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. Υποβλήθηκαν σχέδια για εκστρατεία ανοσοποίησης την περίοδο μεταξύ 14ης και 29ης Οκτωβρίου, εξήγησε ο Αγιαντίλ Σαπαρμπέκοφ, στέλεχος του ΠΟΥ αρμόδιο για τα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Παρασκευή.

    Το σχέδιο είναι να χορηγηθεί η απαραίτητη δεύτερη δόση των εμβολίων σε 590.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών, ταυτόχρονα με βιταμίνη Α, για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους, διευκρίνισε. «Ελπίζουμε» ότι η εκστρατεία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα ημέρες. Ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ είπε πως χρειάζεται ο ισραηλινός στρατός να εφαρμόσει όπως και τον Σεπτέμβριο παύσεις των επιχειρήσεων ώστε εθελοντές να πάνε να χορηγήσουν τα εμβόλια (λαμβάνονται από το στόμα) σε ειδικά κέντρα και κατ’ οίκον.

    Το κρούσμα που σήμανε τον συναγερμό

    Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαρακτήρισε «τεράστια επιτυχία» την εκστρατεία του περασμένου μήνα, όταν πάνω από 560.000 έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. Η εκστρατεία οργανώθηκε μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας αυτής σε βρέφος 10 μηνών στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

    Τουλάχιστον 41.788 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι έχουν χάσει τις ζωές τους. Πάνω από το 6% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο που θα συμπληρώσει έναν χρόνο μεθαύριο Δευτέρα, σημείωσε ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ.

    Υπογράμμισε πως το σύστημα υγείας στον θύλακο υπέστη πολύ βαρύ χτύπημα από τις επανειλημμένες επιθέσεις σε δομές και τη μόνιμη έλλειψη εξοπλισμού, φαρμάκων, καυσίμων και προσωπικού. Μόνο τα μισά από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας λειτουργούν, κι αυτά εν μέρει, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 43% όσον αφορά τα κέντρα υγείας.

    Οι διακομιδές εκτός Γάζας παραμένουν πολύ λίγες. Ως την 30ή Σεπτεμβρίου, από τις 15.600 ιατρικές διακομιδές που ζητήθηκαν μόλις οι 5.138 (το 33%) εγκρίθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, είπε ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ. Και αφότου έκλεισε το σημείο διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο στη Ράφα, έχουν μπορέσει να διακομιστούν εκτός θυλάκου μόλις 219 ασθενείς.

    Ο υποσιτισμός είναι άλλη πηγή εντεινόμενης ανησυχίας. Από τον Ιανουάριο, χορηγήθηκε θεραπεία για υποσιτισμό σε 20.241 παιδιά, σε 4.437 από αυτά για ακραίο οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Παγώνη για τη γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν Οκτώβριο και ποιοι Νοέμβριο - Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις
    Παγώνη για τη γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν Οκτώβριο και ποιοι Νοέμβριο - Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις

    Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε σήμερα στο Mega για την έναρξη των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπη αλλά και τον κορωνοϊό που συνεχίζει να ταλαιπωρεί.

    Η κυρία Παγώνη μίλησε αρχικά για το εμβόλιο της γρίπης και αναφέρθηκε στο πότε ξεκινάνε οι εμβολιασμοί. «Από 20 Οκτώβρη και μετά ξεκινούν τα εμβόλια της γρίπης οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή μεγάλοι σε ηλικία άνω των 65 και με υποκείμενα νοσήματα.

    Αυτή είναι η πρώτη ομάδα γιατί θέλουμε δύο εβδομάδες για αντισώματα. Πέρυσι όλες οι ιώσεις και όλες οι γρίπες είχαν αρχίσει από Οκτώβρη, εμείς θα το πάμε έτσι και σιγά σιγά, ομάδες ομάδες θα τελειώσουν», είπε.

    Πότε πρέπει να εμβολιαστούν τα μικρά παιδιά

    Αναφερόμενη στα μικρά παιδιά είπε ότι «οι γονείς θα πάνε στον παιδίατρο και αυτός θα δώσει τις οδηγίες σύμφωνα με το ιστορικό του παιδιού» και ότι «Νοέμβριο θα πάνε οι πιο νεαρές ηλικίες».

    Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις του ιού

    «Ανησυχούμε πάρα πολύ γιατί πέρυσι είχαμε κάτι εξάρσεις τέλος Οκτώβρη και Νοέμβρη και είχαμε ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με πάρα πολλά περιστατικά και οι ιώσεις είχαν αρχίσει πάρα πολύ νωρίς. Ελπίζουμε φέτος, επειδή κάθε χρόνος είναι διαφορετικός, να μην είναι σε έξαρση τόσο νωρίς, να πάνε λίγο πιο μετά, για το καλό όλων μας», σημείωσε.

    Τι είπε η Ματίνα Παγώνη για τον κορωνοϊό

    «Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από covid. Όσον αφορά τον covid, τα αντιικά φάρμακα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ από ηλικίες 64 και πάνω. Αυτό όμως μέχρι το πρώτο 5νθημερο σε συνεννόηση με τον γιατρό.

    Γιατί κάποιοι κολλάνε συνέχεια κορωνοϊό

    Eρωτηθείσα γιατί κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό και κολλάνε συνέχεια η κα Παγώνη είπε: «Δεν είμαστε οι παλιοί οργανισμοί. Μετά τα τρία χρόνια του covid έχουν εξασθενήσει οι οργανισμοί, δεν έχουν τα αντισώματα που είχαν. Είχαν και τα προβλήματά τους τα οποία άφησαν πίσω, είχαν απορυθμιστεί σε πολλά θέματα, φοβόντουσαν μερικοί να πάνε και στο νοσοκομείο που είναι και λογικό. Χρειάζεται λίγο προσοχή. Χρειάζεται ένα αντισηπτικό μαζί μας, αυτό αρκεί».

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια
    Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια

    Ξεκινάει η περίοδος του εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τους πολίτες να μπορούν να βρουν εμβόλια στα φαρμακεία της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος επικράτησης της γρίπης είναι κάθε χρόνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, επομένως είναι σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνει έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές της νόσου.

    Όλα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να πραγματοποιηθούν και στα φαρμακεία. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει και φέτος όπως και πέρυσι, τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης.

    Τα νέου τύπου εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

    Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τη γρίπη, καθώς προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές και συμβάλλει στη συνολική μείωση της διασποράς του ιού. Συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός και μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο κατά του COVID-19, σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.«Εμβολιαστείτε έγκαιρα και προστατεύστε εσάς και τους γύρω σας», αναφέρει σε μήνυμά του το υπουργείο Υγείας.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Mpox: Άνοιξαν έξι εμβολιαστικά κέντρα - Σε ποιους συστήνει ο ΕΟΔΥ να κάνουν εμβόλιο
    Mpox: Άνοιξαν έξι εμβολιαστικά κέντρα - Σε ποιους συστήνει ο ΕΟΔΥ να κάνουν εμβόλιο

    Για την ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού έναντι της νόσου mpoxέχουν ενεργοποιηθεί έξι εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια.

    Σε ποιους υπάρχουν συστάσεις για εμβολιασμό

    Ο εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό mpox, όπως αυτές αναφέρονται στις συστάσεις για εμβολιασμό.

    Συγκεκριμένα:

    • Άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.
    • Επαγγελματίες υγείας και φροντίδας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου mpox κλπ.).
    • Άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες (ο κατάλογος των περιοχών των χωρών επικαιροποιείται από τον ΕΟΔΥ και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του). Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους καθώς και για ειδικές συνθήκες (πχ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.
    • Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου mpox συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά από την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.

    Τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα και τα στοιχεία επικοινωνίας για το κοινό είναι τα παρακάτω:

    ΠΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00-12:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2251 352510

    ΠΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ”ΑΧΕΠΑ»

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00-12:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2313 303333

    ΠΓΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ”ΠΑΓΝΗ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2810 542107

    Ν ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ ”ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 7295310 / 210 7265159

    ΠΓΝ ”ΑΤΤΙΚΟΝ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 5831656

    ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ ”ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2613 603689

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Γάζα: Περισσότερα από 560.000 παιδιά έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας
    Γάζα: Περισσότερα από 560.000 παιδιά έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας

    Η πρώτη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας για την πρόληψη μιας επιδημίας στέφθηκε με «τεράστια επιτυχία», δήλωσε σήμερα Παρασκευή (13/9) ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γνωστοποιώντας πως πάνω από 560.000 παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

    «Αυτό ήταν μια τεράστια επιτυχία εν μέσω της καθημερινής τραγικής πραγματικότητας που βιώνει η Λωρίδα της Γάζας. Αναλογιστείτε τί μπόρεσε να επιτευχθεί με μια κατάπαυση του πυρός!», ανέφερε ο δρ Τέντρος με ανάρτηση στο Χ, καθώς η πρώτη φάση της εκστρατείας ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη.

    Ένας δεύτερος κύκλος εμβολιασμού - μια απλή χορήγηση δια στόματος - είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσιε σε περίπου τέσσερις εβδομάδες.

    Στις 23 Αυγούστου ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένα βρέφος παρέλυσε αφού προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 25 χρόνια.

    Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ημερήσιες παύσεις των εχθροπραξιών για οκτώ ώρες σε περιοχές που έχουν οριστεί εκ των προτέρων, ώστε να επιτραπεί να υλοποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

    Ο ΠΟΥ ξεκίνησε την μεγάλης κλίμακας εκστρατεία την 1η Σεπτεμβρίου για να περιορίσει τον κίνδυνο επιδημίας.

    «Παύσεις των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους» σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κατέστησαν εφικτή την εκτέλεση της επιχείρησης σε τρία στάδια, στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα, στο νότιο και τέλος στο βόρειο, όπου ολοκληρώθηκε εκεί χθες η πρώτη φάση.

    «Τρέφουμε θαυμασμό σε όλες τις ομάδες υγείας που πραγματοποίησαν αυτήν την περίπλοκη επιχείρηση», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, καθώς η επιχείρηση διεξήχθη σε μια περιοχή που έχει καταστραφεί από περισσότερους από 11 μήνες πολέμου και ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

    Ο δρ Τέντρος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στις οικογένειες που ήρθαν μαζικά για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Συνεχίζεται ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα - 48 Παλαιστίνιοι νεκροί σήμερα
    Συνεχίζεται ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα - 48 Παλαιστίνιοι νεκροί σήμερα

    Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 48 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας καθώς συνεχίζουν τον πόλεμο εναντίον μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς, όπως δήλωσαν σήμερα Δευτέρα (2/9) Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ υγειονομικοί πραγματοποίησαν για δεύτερη ημέρα εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας σε παιδιά στον θύλακα.

    Αξιωματούχοι των Παλαιστινίων και των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν πως περισσότερα από 80.000 παιδιά εμβολιάστηκαν στις κεντρικές περιοχές της Γάζας χθες, Κυριακή, κατά την πρώτη ημέρα της εμβολιαστικής εκστρατείας.

    Η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν σε σύντομες παύσεις των εχθροπραξιών ώστε η εκστρατεία για τον εμβολιασμό περίπου 640.000 παιδιών να μπορέσει να προχωρήσει. Δεν έχουν αναφερθεί παραβιάσεις κοντά σε εγκαταστάσεις εμβολιασμού.

    Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στην πόλη της Γάζας, δήλωσαν σήμερα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ δύο αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν άλλους έξι στην Μπουρέιτζ και τη Νουσέιρατ, δύο από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

    Οι ένοπλοι βραχίονες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανέφεραν πως μαχητές αντιπαρατέθηκαν με ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, στον νότο και σε ορισμένες κεντρικές περιοχές της Γάζας με αντιαρματικές ρουκέτες και όλμους.

    Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός η οποία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η επιτυχία και η ασφάλεια της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της πολιομυελίτιδας.

    «Μόνο την 1η μέρα, οι ομάδες & οι εταίροι της @UNRWA έφθασαν σε περίπου 87.000 παιδιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συνεχίζονται οι προσπάθειες να παρασχεθεί στα παιδιά αυτό το βασικό εμβόλιο, αλλά αυτό που χρειάζονται περισσότερο είναι #CeasefireNow» (Εκεχειρία τώρα), ανέφερε στην πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης Χ.

    Το Ισραήλ και η Χαμάς συνέχισαν να αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία επίτευξης κατάπαυσης του πυρός, που θα θέσει τέλος στον πόλεμο, και θα οδηγήσει στην ανταλλαγή Ισραηλινών και ξένων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με πολλούς Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

    Μείωση στο καθημερινό πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της πολιομελίτιδας

    Οι γονείς εξακολούθησαν σήμερα να φέρνουν τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως μια μείωση στο καθημερινό πρόγραμμα εμβολιασμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιλαμβανομένης της Γάζας, συνέβαλε στην επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στην περιοχή.

    Η πολιομυελίτιδα οφείλεται σε έναν πολύ μεταδοτικό ιό που μπορεί να προκαλέσει παράλυση και θάνατο στα νήπια, με εκείνα κάτω των δύο ετών να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

    Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι ένα μωρό παρέλυσε εν μέρει λόγω του τύπου 2 του ιού της πολιομυελίτιδας, το πρώτο τέτοιο περιστατικό στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια.

    Παλαιστίνιοι λένε πως ένας κρίσιμος λόγος για την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας είναι η κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος και η καταστροφή των περισσότερων νοσοκομείων στη Λωρίδα τηςΓάζας. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που αρνείται η ισλαμιστική οργάνωση.

    Πηγή: Cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ