Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 16:55

«Όχι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν» λέει o Πύργιος καθηγητής Αστροφυσικής Γρηγόρης Αντωνακόπουλος

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η απόφαση για την εξερεύνηση του διαστήματος ελήφθη από την παγκόσμια κοινότητα των αστροφυσικών σε συνέδριο που έγινε στην Πάτρα

Η τάση μου να ψάχνω ανθρώπους που έχουν κάτι να καταθέσουν από το επιστημονικό-ερευνητικό τους έργο, με βοήθησε να ανακαλύψω ένα πρόσωπο σπάνιας ευγένειας και σημασίας. Ηταν μεγάλη τιμή για μένα να συναντήσω τον Ομότιμο Καθηγητή Αστρονομίας - Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γρηγόρη Αντωνακόπουλο εκ Πύργου. Έναν λαμπρό επιστήμονα, έναν Πανεπιστημιακό Καθηγητή που, αν και έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, κοιμάται ελάχιστα, δουλεύει ακατάπαυστα ασχολούμενος, σήμερα, με τη συγγραφή βιβλίων εκλαϊκευμένης Αστρονομίας.

Σεμνός, χαμογελαστός, ευγενής, φιλόξενος και αναλυτικός ως οικοδεσπότης, με υποδέχθηκε στο σπίτι του εκπέμποντάς μου την απλότητα, το ήθος και το σεβασμό που τον χαρακτηρίζει, τόσο για την επιστήμη του όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Κάθισα δίπλα του στον καναπέ και έκλεισα λίγο τα μάτια ταξιδεύοντας στο χρόνο, καθώς απολάμβανα τις διηγήσεις του για τα αστρικά συστήματα δημιουργώντας μου τη διάθεση να ψαχτώ μαζί του με παρατολμία και ενθουσιασμό πάνω στα βασικά υλικά του κόσμου. Ενας φωτεινός άνθρωπος με τολμηρό και καινοτόμο πραγματισμό, εμπνευσμένο από διαχρονικές και στέρεες αρχές της δημιουργίας των πλανητών και γενικότερα του σύμπαντος.

Η παρατήρηση της ασταθούς ισορροπίας των σημείων μεταξύ Γης και Σελήνης αλλά και οι ελκτικές δυνάμεις που διέπουν τη Γη σε σχέση με τον ήλιο και τους άλλους πλανήτες- μέσα από τη δική του έρευνα- «άνοιξε» νέους ορίζοντες στην επιστήμη της Αστρονομίας. Πιστεύει πολύ στη δουλειά, τη συνέπεια, την ειλικρίνεια και τη σταθερότητα αναζητώντας την αλήθεια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Η οξυδέρκειά του, η ευφυία του, η θετική του διάθεση, η ενεργητικότητα του χαρακτήρα του και η μεταδοτικότητά του, τον έκαναν ξεχωριστό ανάμεσα στους φοιτητές του.

Μια προσωπικότητα που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας με μεγάλη ακαδημαϊκή καριέρα και πλούσια ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα της «Ουράνιας Μηχανικής», με συγγραφή βιβλίων που διδάσκονται στα ελληνικά πανεπιστήμια, πολυάριθμες δημοσιεύσεις στο Διεθνή Επιστημονικό Τύπο και δεκάδες εκπονήσεις μελετών και συγγραμμάτων. Από τα ιδρυτικά μέλη σε πολλές Διεθνείς Αστρονομικές Επιτροπές και Εταιρίες. Ήταν από τους πρώτους πανεπιστημιακούς που άφησε μια πετυχημένη καριέρα στην Αθήνα - ως διευθυντής επί χρόνια - του Αστεροσκοπείου Πεντέλης και ήρθε στο Π.Π για να διδάξει στο τμήμα Φυσικής όπου και διετέλεσε Πρόεδρός του.

Οργανωτικός και πολυπράγμων σε θέματα Πανεπιστημιακής Διοίκησης. Μέλος της Συγκλήτου και υπεύθυνος του θεσμού του «Πανεπιστημιακού Βήματος». Από τα πρώτα κιόλας βήματά του, βοήθησε και στήριξε την πολιτισμική ανάπτυξη του Π.Π με την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Χορωδίας, ανοίγοντας έτσι τις «πύλες» του ακαδημαϊκού ιδρύματος προς την κοινωνία με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δράσεις εστιάζοντας σε ζητήματα που προωθούν τον πολιτισμό συμβάλλοντας στην εξέλιξή του και αναδεικνύοντάς το ευρύτερα δίνοντας συναυλίες σε ολόκληρη τη χώρα. Ιδρυτικός Πρόεδρος της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών και από τα πιο δραστήρια μέλη κοινωνικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Συζητήσαμε σε ένα ευχάριστο και θετικό κλίμα για την προσωπική του διαδρομή, την εξελικτική πορεία της Αστρονομίας και ερχόμενοι στο σήμερα, τις προκλήσεις και τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η συγκεκριμένη επιστήμη παγκοσμίως.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο TheBest.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 17:23

Σχετικά Άρθρα

  • Αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από την Κρήτη: «Είναι συκοφαντίες»
    Αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από την Κρήτη: «Είναι συκοφαντίες»

    Σε ερώτηση για τον λόγο που τον κατήγγειλαν ο 64χρονος συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής απάντησε: «ζηλοφθονία που υπάρχει δεκαετίες»

    Αρνείται τα πάντα ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από το Ηράκλειο Κρήτης, που κατηγορείται για ασέλγεια και βιασμό παιδιών από το 1986 μέχρι το 2010.
    Ο άνδρας κατηγορείται για βιασμό και ασέλγεια σε έξι ανήλικα παιδιά, εξ αγχιστείας συγγενείς του, σε χρονικό διάστημα 24 ετών.
    «Είναι συκοφαντίες. Όλοι ψάχνουν να βρουν το κίνητρο και δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Γιατί έγινε αυτό μετά από 34 χρόνια; Τα αρνούμαι όλα κατηγορηματικά. Θέλω να πιστεύω ότι είναι προϊόν παρεξήγησης και πλάνης. Σε άλλη περίπτωση είναι συκοφαντικά, αήθη και αισχρά ψέματα» είπε ο 64χρονος στο STAR.

    «Έχω οικογένεια με δύο παιδιά και ένα εγγόνι το οποίο έμπλεξαν στη δικογραφία λέγοντας πως το θώπευα. Το πόρισμα του ψυχιάτρου ήταν “καθαρό”», ανέφερε και σε ερώτηση για τον λόγο που τον κατήγγειλαν απάντησε: «ζηλοφθονία που υπάρχει δεκαετίες».

    Μαρτυρίες καταγγελλόντων

    «Αν και λίγο αργά, επιτέλους ήρθε στο φως ότι ο άνθρωπος αυτός κάνει κακό. Ελπίζω να μιλήσουν και άλλοι για να μην υπάρχει ατιμωρησία» είπε γυναίκα που κατήγγειλε πως την παρενόχλησε ο 64χρονος.

    «Θέλουμε να τιμωρηθεί. Το έμαθα αργά και δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Να μιλήσει ο κόσμος, εμείς κάναμε λάθος», ανέφερε μητέρα που το παιδί της κακοποιήθηκε από τον 64χρονο.

    Η δημοσιοποίηση των στοιχείων

    Υπενθυμίζεται πως με διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του 64χρονου.

    Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Καστρινάκη του Θεόφιλου και της Ειρήνης, που γεννήθηκε το 1960 στο Ηράκλειο και σε βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη για κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σε έναν 19χρονο (σήμερα) ανιψιό του σε βάρος του οποίου ασέλγησε όταν ήταν μόλις 5 χρόνων.

    Ωστόσο, θύματα του γυμναστή υπήρξαν από το 1986 έως το 2010 η 29χρονη αδελφή του 19χρονου, τρεις αδελφές που σήμερα είναι 35, 38 και 43 χρόνων και άλλη μια γυναίκα 48 χρόνων σήμερα. Όμως, οι υποθέσεις αυτές έχουν παραγραφεί και σε ισχύ είναι μόνο ο βιασμός του 19χρονου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Συνταξιούχος καθηγητής στην Κρήτη κατηγορείται για βιασμό έξι ανηλίκων
    Συνταξιούχος καθηγητής στην Κρήτη κατηγορείται για βιασμό έξι ανηλίκων

    Συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Ηράκλειο Κρήτης κατηγορείται για τον βιασμό έξι ανηλίκων, στο διάστημα 1986 έως και 2010. Η πρώτη καταγγελία έγινε από έναν 19χρονο σήμερα νεαρό, για τον οποίο το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των θυμάτων κατήγγειλε πριν από λίγες ημέρες τον συνταξιούχο καθηγητή, υποστηρίζοντας ότι το 2010 είχε βιάσει σε ηλικία 5 ετών τον 19χρονο σήμερα νεαρό. Ο εισαγγελέας Ηρακλείου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από την αστυνομία.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, ελήφθη κατάθεση από τον 19χρονο, ο οποίος επιβεβαίωσε την καταγγελία και κατέθεσε ότι ο 64χρονος είχε κακοποιήσει πέντε ακόμα γυναίκες, όταν ήταν ανήλικες, με τον πρώτο βιασμό - σύμφωνα με την καταγγελία - να συμβαίνει το 1986. Οι γυναίκες είναι σήμερα 29 – 48 ετών και ο κατηγορούμενος καταγγέλλεται πως τις βίαζε σε ηλικία 5, 6 και 7 ετών.

    Το χρονικό της φρίκης

    Τα έξι πρόσωπα που κατήγγειλαν τον βιασμό, είναι συγγενικά του 64χρονου. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι γονείς των τότε ανήλικων παιδιών, του έδιναν τα παιδιά για να τα προσέχει και εκείνος τα κακοποιούσε σεξουαλικά. Για την υπόθεση κατέθεσε και ο 64χρονος, ο οποίος δεν παραδέχτηκε όλα όσα καταγγέλλονται αλλά μόνο ότι ασελγούσε σε κάποια από τα συγγενικά του πρόσωπα.

    Η αστυνομία ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές την άδεια να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία και φωτογραφίες του 64χρονου, καθώς υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν κι άλλα παιδιά που έχουν πέσει θύματά του.

    Πηγή: Cnn.gr
  • «Η Πάτρα χάνει φοιτητές από το κόστος διαβίωσης» - Ο Χρήστος Μπούρας κάνει έκκληση για χαμηλότερα ενοίκια
    «Η Πάτρα χάνει φοιτητές από το κόστος διαβίωσης» - Ο Χρήστος Μπούρας κάνει έκκληση για χαμηλότερα ενοίκια

    Τι ζητεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα φυγής φοιτητών από την πόλη

    Να μειωθούν τα ενοίκια για τους φοιτητές αλλά και το κόστος μετακίνησης, ζητεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα φυγής φοιτητών από την πόλη.
    Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον 900 ευρώ το μήνα είναι το μέσο κόστος διαβίωσης για ένα φοιτητή στην Πάτρα - το ποσό είναι σχεδόν απαγορευτικό για πολλές οικογένειες.
    Την ανάγκη να εξορθολογιστούν τα ενοίκια για τους φοιτητές στην πόλη της Πάτρας καθώς και να μειωθεί το κόστος μετακίνησης, αναδεικνύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Η φοίτηση στην πόλη της Πάτρας είναι για πάρα πολλές οικογένειες απαγορευτική. Με στενούς υπολογισμούς το ελάχιστο μηνιαίο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο καταγράφονται απώλειες από το φοιτητικό δυναμικό της πόλης».

    Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «τα ενοίκια είναι στον Θεό. Είναι αποτρεπτικά. Μας έχει προβληματίσει έντονα αυτή η κατάσταση. Έχω επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς και ζητάω έναν εξορθολογισμό των ενοικίων. Η Πολιτεία άκουσε το αίτημά μας για αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, αλλά δυστυχώς δεν είμαι ικανοποιημένος από τις τιμές που προσφέρει η τοπική κοινωνία. Πρέπει να σκεφτούν ότι λειτουργούν αποτρεπτικά και δεν πρέπει να βλέπουν μόνο μία χρονιά διότι κάποιοι θα αναγκαστούν να φύγουν επειδή οι οικογένειές τους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η κατάσταση είναι τραγική», διαπιστώνει.

    Ο ίδιος, σημειώνει ότι παρέχεται δωρεάν στέγαση στους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με μία εγγύηση ύψους 200 ευρώ, η οποία επιστρέφεται στο φοιτητή όταν παραδώσει το δωμάτιο. «Είμαστε το Πανεπιστήμιο που παρέχουμε εντελώς δωρεάν στέγαση στους φοιτητές μας. Φέτος, όποιος πληροί τα κριτήρια θα πάρει δωμάτιο εξοπλισμένο και πλήρως ανακαινισμένο. Όλο το καλοκαίρι φροντίσαμε να εργαστούμε, ώστε να έχουμε αυτή τη στιγμή επιπλέον 150 δωμάτια», αναφέρει.

    Σχετικά με τη μετακίνηση των φοιτητών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει ότι ένας φοιτητής, που χρειάζεται να μετακινηθεί περίπου δύο φορές ημερησίως από το σπίτι του στο πανεπιστήμιο, όπως συμβαίνει σε όσους έχουν πρωινά και απογευματινά μαθήματα, χρειάζεται να πληρώνει για κάθε δρομολόγιο 1.80 ευρώ, επομένως να δαπανά περίπου 6 ευρώ την ημέρα μόνο για τις μετακινήσεις του, που σημαίνει 30 ευρώ την εβδομάδα. Κι όλα αυτά, όταν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τις συγκοινωνίες δεν είναι καθόλου ανάλογες του κόστους τους: «Αντίθετα στα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η συγκοινωνία είναι επιδοτούμενη από το κράτος, το κόστος μετακίνησης είναι ελάχιστο με τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών και τα εισιτήρια πολλαπλών μετακινήσεων. Το τραγελαφικό είναι, ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε την πιο ακριβή αστική συγκοινωνία, οι συνθήκες μεταφοράς των φοιτητών είναι απαράδεκτες. Στα περισσότερα δρομολόγια τα λεωφορεία είναι γεμάτα με όρθιους φοιτητές, που φτάνουν μέχρι τον οδηγό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φοιτητές ξεμένουν στις στάσεις επειδή δεν χωράνε. Πριν από λίγες ημέρες κάναμε μία παρέμβαση και για το θέμα αυτό. Έχουμε τύχη αγαθή να υπάρχει μία νέα συνάδελφος, η κ. Ζωή Χριστοφόρου, συγκοινωνιολόγος, με τη βοήθεια της οποίας στείλαμε μία επιστολή για την αποσυμφόρηση προς τον Δήμο Πατρέων και προς το Αστικό ΚΤΕΛ. Με την επιστημονική της γνώση, η κ. Χριστοφόρου πρότεινε μία σειρά από πράγματα. Για παράδειγμα προτείνει να δημιουργηθεί μία γραμμή εξπρές Κουκούλι, «Αγιος Ανδρέας», μίνι περιμετρική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο. Να φύγει η αφετηρία από την Ερμού και να πάει σε κάποια άλλα σημεία Καρόλου, κ.ά. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον δήμαρχο και το ΚΤΕΛ να δουν αυτές τις προτάσεις θετικά. Επίσης δόθηκε μία υπόσχεση, και θέλω να παρακαλέσω τον κ. Ρήγα να την εφαρμόσει, να βγουν κάρτες τριμηνιαίες με πάρα πολύ σημαντική έκπτωση», θα πει ο Καθηγητής Μπούρας.
    Δεν παραλείπει δε να επισημάνει ότι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών είναι 50.000 συνολικά, γεγονός που σημαίνει ότι η πόλη, η τοπική κοινωνία τους χρειάζεται. «Η πόλη πρέπει να κάνει μία μεγάλη κίνηση υποδοχής των φοιτητών. Να τους αγκαλιάσει και να είναι φιλική απέναντί τους. Να δείχνει ότι σέβεται τα χρήματα που φέρνουν στην τοπική αγορά. Αν δεν γίνει αυτό είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ανατρέψουμε την κατάσταση», καταλήγει.
    Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον των Πανεπιστημίων

    Θέτοντας επί τάπητος το δημογραφικό ζήτημα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών το συνδέει και με την κατάσταση στον ακαδημαϊκό χώρο, όπου και θα αρχίσει οσονούπω να αποτυπώνεται. Πιο συγκεκριμένα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα μας 416 πανεπιστημιακά τμήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 από αυτά, λόγω έλλειψης φοιτητών. Έχουμε 25 πανεπιστήμια στη χώρα. Από αυτά, μόνον τα έξι έως οκτώ έχουν εμφανή παρουσία και έχουν πετύχει με το έργο τους να είναι ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ανάμεσα σε αυτά και το δικό μας, με αριστεία σε πάρα πολλούς δείκτες. Τα υπόλοιπα πού είναι;».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε σε φυλάκιση για εκβιασμό ερευνητών
    Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε σε φυλάκιση για εκβιασμό ερευνητών

    Καθηγητής Πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, με 3ετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος από Δικαστήριο της Βόρειας Ελλάδας για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης (κατ' εξακολούθηση).

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αξίωνε από ερευνητές που συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά προγράμματα, τα οποία επέβλεπε ο ίδιος, την καταβολή τμήματος των μηνιαίων απολαβών τους από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος, διαφορετικά απειλούσε ότι θα «μπλοκάρει» την εκτέλεση των πληρωμών τους ή ότι θα τους διαγράψει από τα προγράμματα. Όπως περιγράφεται στο ίδιο κατηγορητήριο, τα ποσά που ζητούσε κυμαίνονταν από 300 έως 400 ευρώ μηνιαίως, για αμοιβαίες που δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ, κατά το ίδιο διάστημα.

    Η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες μετά από καταγγελίες που έκαναν οι ερευνητές, οι οποίοι, είτε βρίσκονταν σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, είτε εκπονούσαν τη διδακτορική τους διατριβή. «Με απείλησε ότι θα μεσολαβήσει για να επιστρέψω τέσσερις μισθούς που είχα λάβει εάν δεν του έδινα 300 από τα 720 ευρώ που έπαιρνα κάθε μήνα», ανέφερε στην κατάθεσή του ένας από τους καταγγέλλοντες.

    Για «συνωμοσία και ασύστολα ψεύδη» έκανε λόγο στην απολογία του ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός. «Δεν ζήτησα χρήματα. Παραφράστηκε αυτό που τους είπα πως "εάν δεν παραχθεί έργο πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα". Τους δυο πρώτους μήνες έδωσα ευκαιρίες, μετά καθυστέρησα την υπογραφή, αλλά ως μοχλό πίεσης για να αποδώσουν στη δουλειά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Την ενοχή του ζήτησε προηγουμένως και η εισαγγελέας της έδρας η οποία ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή καριέρα των ερευνητών εξαρτάτο από τον κατηγορούμενο που τους αξιολογούσε. «Δεν υπέκυψε κανένας στις ορέξεις του, στις πιέσεις του», σημείωσε για τους καταγγέλλοντες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Θεσσαλονίκη: Ένοχος και στο Εφετείο καθηγητής για τη σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών του
    Θεσσαλονίκη: Ένοχος και στο Εφετείο καθηγητής για τη σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών του

    Ο εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε τον καθηγητή ως «δυνάστη των κοριτσιών» και ζήτησε εκ νέου την ενοχή του μετά την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από μαθήτριές του.

    Μετά την πρωτόδικη καταδίκη, ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε καθηγητής γυμνασίου που κατέστη κατηγορούμενος ύστερα από καταγγελίες μαθητριών του ότι τις παρενοχλούσε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

    Ο καθηγητής καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε συνολική ποινή φυλάκισης 22 μηνών, με 3ετή αναστολή, όπως πρωτοδίκως, για κατάχρηση ανηλίκου, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, με την αναγνώριση ελαφρυντικού, του σύννομου βίου.

    Η δικογραφία περιελάμβανε τις καταγγελίες οκτώ μαθητριών γυμνασίου και αφορούσαν το σχολικό έτος 2021/22. Όπως κατήγγειλαν οι έφηβες (14 και 15 ετών τότε), ο 67χρονος (σήμερα) εκπαιδευτικός απηύθυνε «χειρονομίες και προτάσεις γενετήσιου χαρακτήρα». Ανάλογα με την περίπτωση, ο ίδιος - κατά τις καταγγέλλουσες - ρωτούσε για τις ερωτικές τους προτιμήσεις και τυχόν σεξουαλικές εμπειρίες που είχαν βιώσει, ενώ προέβη και σε «αγγίγματα» πάνω από τα ρούχα και σε γυμνά μέρη στην κοιλιακή χώρα.

    «Δυνάστη των κοριτσιών» αποκάλεσε τον κατηγορούμενο στην πρότασή του προς το δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας, ζητώντας την (εκ νέου) ενοχή του.

    Ο κατηγορούμενος εκπαιδευτικός, που μετά τις καταγγελίες τέθηκε σε αργία, αρνήθηκε την κατηγορία, χαρακτηρίζοντας ως «μυθεύματα» τα όσα του καταλογίζονται, ενώ έκανε λόγο για εκδικητικότητα εκ μέρους των μαθητριών προς το πρόσωπό του, επειδή ήταν αυστηρός ως καθηγητής και πρωτοστατούσε στη ματαίωση καταλήψεων.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πανεπιστήμιο Πατρών: 50 υποτροφίες «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, οι προϋποθέσεις
    Πανεπιστήμιο Πατρών: 50 υποτροφίες «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, οι προϋποθέσεις

    Κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025 συνεχίζεται για 15η συνεχή χρονιά ο θεσμός των υποτροφιών «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

    1. Για Προπτυχιακές Σπουδές: Έως Τριάντα (31) υποτροφίες των 5.000 €/έτος στους πρωτοετείς φοιτητές (νέο-εισαχθέντες το 2024).
    2. Για Μεταπτυχιακές Σπουδές (master-αποκλειστικά για αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών): Έως Δύο (2) υποτροφίες των 5.000 €/έτος και για δύο το πολύ έτη (νέο-εισαχθέντες το 2024).
    3. Για Διδακτορικές Σπουδές 17 υποτροφίες «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» των 10.000 €/έτος και για τρία το πολύ έτη.

    Οι υποψήφιοι για να λάβουν υποτροφία δεν θα πρέπει να έχουν καμία άλλη οικονομική υποστήριξη κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Δεν θα πρέπει να κάνουν παράλληλα άλλες προπτυχιακές ή/και, μεταπτυχιακές σπουδές.

    Η χρονική διάρκεια υποβολής των αιτήσεων για όλες τις υποτροφίες θα είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2024.

    Οι αιτήσεις καθώς και οι προϋποθέσεις υποβολής για κάθε ένα είδος από τις ανωτέρω υποτροφίες δίνονται στο ιστότοπο των υποτροφιών:

    https://www.upatras.gr/foitites/prizes-scholarships/mentzelopoulos-scholarships/

    Προϋποθέσεις

    Όλες οι υποτροφίες αφορούν υποψηφίους με ελληνική καταγωγή και υπηκοότητα. Η καταγωγή από την Αχαΐα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

    Οι υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές και για σπουδές σε επίπεδο Μάστερ αφορούν σε φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν δυσκολία ανταπόκρισης στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών τους. Στην επιλογή βαρύνει κατά κύριο λόγο η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου. Λαμβάνονται, δευτερευόντως, υπόψη η καταγωγή από τον Νομό Αχαΐας καθώς και οι βαθμοί εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο ή ο βαθμός πτυχίου (για τους υποψήφιους για Μάστερ). Η συνέχιση της υποτροφίας και στα επόμενα εξάμηνα σπουδών εξαρτάται μόνο από τις επιδόσεις του υπότροφου.

    Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τις υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές και για σπουδές σε επίπεδο Μάστερ έχουν οι φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι υποτροφίες δίνονται μόνο για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όσα άτομα λάβουν μετεγγραφή δεν δικαιούνται την υποτροφία.

    Οι 17 υποτροφίες για Διδακτορικές Σπουδές αφορούν όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Κύριο κριτήριο επιλογής των υποψηφίων θα είναι η καινοτομικότητα της διατριβής τους και η χρησιμότητάς της στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία. Επιπλέον, θα λαμβάνεται υπόψη η μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόοδος των σπουδών του υποψηφίου (βαθμός πτυχίου, έτη σπουδών κ.λπ.) καθώς και η εντοπιότητα.

    Σημαντικό: Οι υποψήφιοι διδάκτορες θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος. Σε περίπτωση που επιτρέπεται η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χωρίς την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος με κάποιες προϋποθέσεις (π.χ. μαθήματα το 1ο έτος) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτό το στάδιο. Στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, θα δοθούν τουλάχιστον 3 υποτροφίες σε γυναίκες υποψήφιες, όπως αυτό εγκρίθηκε στην υπ’ αριθμ. 205/23.06.2022 συνεδρίαση της Συγκλήτου.

    Οι υποψήφιοι διδάκτορες που εγκαταλείπουν την εκπόνηση της διδακτορική τους διατριβής για οποιοδήποτε λόγο επιστρέφουν το σύνολό της υποτροφίας που έχουν λάβει, καθώς επίσης, αν διακόψουν την υποτροφία για να συνεχίσουν με άλλη χρηματοδότηση.

    Ο υπότροφος “Ανδρέας Μεντζελόπουλος”, μπορεί να κάνει Επικουρικό Έργο, Πρακτική Άσκηση ή να μετέχει σε μετακίνηση Erasmus, εφόσον λάβει περιορισμένη αμοιβή από τις πράξεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση ο υπότροφος έχει υποχρέωση να ενημερώνει την Επιτροπή Υποτροφιών άμεσα για τα ανωτέρω θέματα.

    Πηγή: Pelop.gr
  • Πόλωση σχέσεων για Πανεπιστήμιο Πατρών και Δήμο Ήλιδας – 48ωρη προθεσμία από Χριστοδουλόπουλο για την παράδοση του κτιρίου του πρώην ΤΕΙ
    Πόλωση σχέσεων για Πανεπιστήμιο Πατρών και Δήμο Ήλιδας – 48ωρη προθεσμία από Χριστοδουλόπουλο για την παράδοση του κτιρίου του πρώην ΤΕΙ

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    «Δεν υπαναχωρούμε σε τίποτα, ας φέρουν τα ματ» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος όταν χθες αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ στην Αμαλιάδα, δίνοντας μόλις 48ωρη προθεσμία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να συμμορφωθεί με το συμφωνητικό παραχώρησης της έκτασης των 23 στρεμμάτων στο τότε ΤΕΙ Πατρών και να παραδώσει πλέον τώρα τον χώρο αφού η σχολή δεν λειτουργεί.

    Ειδικότερα χθες το πρωί ύστερα από σχετική απόφαση του Δ.Σ. Ήλιδας, ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και φορείς του Δήμου, έφτασαν στο κτίριο του πρώην ΑΤΕΙ με σκοπό να αλλάξουν τις κλειδαριές και να περάσει πλέον στην κατοχή τους, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι υπηρεσίες του Δήμου.

    Στο σημείο όμως βρίσκοντας αστυνομική δύναμη, που τους απέτρεψε να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, αφού όπως έγινε γνωστό οι αστυνομικοί είχαν εντολές από τον στρατηγό να προχωρήσουν ακόμα και σε συλλήψεις αν παρατηρηθεί κάποια πράξη που υπερβαίνει το νόμο.

    Στο χώρο άμεσα μετέβη και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Βασιλειάδης, με δύο νομικούς συμβούλους του Πανεπιστημίου, οι οποίοι και πρότειναν να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές, με τους εκπροσώπους του Δήμου να αποχωρούν προσωρινά δίνοντας προθεσμία 2 ημερών για να παραχωρηθεί η χρήση του κτιρίου στο Δήμο Ήλιδας.

    Όπως αναφέρθηκε, από την πλευρά του Δήμου, το κτίριο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ήλιδας από το 2021, που έπαψε η λειτουργία της σχολής Γεωπονίας, αλλά οι σχετικές διαδικασίες ακόμα δεν έχουν προχωρήσει.

    Τονίζεται μάλιστα ότι το 2003 που υπεγράφη το συμφωνητικό παραχώρησης στο τότε ΤΕΙ Πατρών αναγράφεται ότι σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της σχολής ο χώρος θα επιστραφεί στο Δήμο.

    Αυτό όμως ακόμα δεν έχει γίνει πράξη, με την διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών να ξεκινάει πριν από μερικές ημέρες, όταν ο Δήμος επανεκκίνησε το θέμα και ζήτησε από το Πανεπιστήμιο την παράδοση του κτιρίου.

    «Ο χώρος των 23 στρεμμάτων είχε παραχωρηθεί στο ΑΤΕΙ Πάτρας για να γίνει το κτίριο αυτό με την προϋπόθεση ότι εάν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει η λειτουργία του, το κτίριο και ο χώρος επανέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου. Ενημερώθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών να μας παραδώσει το κτίριο γιατί το χρειαζόμαστε, και στην έγγραφη ενημέρωσή μας δεν πήραμε απάντηση. Επικοινώνησα πάλι και μου ζήτησαν να συσταθούν δύο επιτροπές, μία από την πλευρά του Δήμου και μία από την πλευρά τους για να συζητήσουμε το θέμα. Τι να συζητήσουμε; Το αυτονόητο, ότι πρέπει να μας το παραχωρήσουν; Όταν το 2021 μάζεψαν τα περισσότερα πράγματα από εδώ, και ήταν παρούσα η προηγούμενη δημοτική αρχή, τους είπαν σας παραδίδουμε το κτίριο αλλά δώστε μας λίγο χρόνο να τα πάρουμε όλα, δεν ήταν παράδοση τότε; Το κτίριο έχει παραδοθεί στην ουσία, κακώς παρευρίσκονται μέσα.

    Αφού λοιπόν δεν παραδόθηκε και επίσημα, ζητήσαμε να μας παραδοθεί και επίσημα. Όταν μίλησα γι’ αυτό και τηλεφωνικά με τον πρύτανη, η απάντησή του ήταν κάνε μου αγωγή να το πάρεις. Μετά από αυτή την απάντηση έστειλα ένα εξώδικο, ότι σας αφήνουμε τρεις ημέρες να πάρετε ότι έχετε και μετά θα πάμε από μόνοι μας να παραλάβουμε το κτίριο.

    Με αυτή την απόφαση και με την επικαιροποίησή της από το Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθαμε να αλλάξουμε κλειδαριές και να παραλάβουμε το κτίριο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

    «Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρύτανη ήρθε ο αντιπρύτανης με νομικό σύμβουλο και συμφωνήσαμε τις επόμενες δύο ημέρες να μας παραδοθεί το κτίριο εγγράφως και από εκεί και πέρα οι δικηγόροι θα συμφωνήσουν πώς θα λυθεί οριστικά το θέμα. Η παραχώρηση θα είναι για χρήση του δήμου. Εάν περάσει το διήμερο και δεν μας παραχωρηθεί θα έρθουμε να το παραλάβουμε μόνοι μας και δεν υπαναχωρούμε σε τίποτα, ας φέρουν τα ματ» επεσήμανε ο Δήμαρχος Ήλιδας δείχνοντας αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια.

    Tei Aamliada 8

    Tei Aamliada 7

    Tei Aamliada 6

    Tei Aamliada 5

    Tei Aamliada 4

    Tei Aamliada 3

    Tei Aamliada 2

  • Διάστημα: Αστροφυσικός αποκαλύπτει τα μυστικά του Ήλιου και την επίδραση του «διαστημικού καιρού» στη Γη
    Διάστημα: Αστροφυσικός αποκαλύπτει τα μυστικά του Ήλιου και την επίδραση του «διαστημικού καιρού» στη Γη

    Ο καθηγητής του Πρίνστον των ΗΠΑ, Ντέβιντ Μακόμας, μιλά για τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών - Τι λέει για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη και τον «ελληνικό ήλιο»

    Η κλίμακα του είναι κάτι που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους μέσα από τα κλασικά σχολικά εγχειρίδια. Ως μια σχεδόν τέλεια σφαίρα με διάμετρο στα 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ο ήλιος μας είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσαν μέσα του να χωρέσουν πάνω από ένα εκατομμύριο πλανήτες με το μεγέθος της Γης. Ναι, σωστά διαβάσατε, ένα εκατομμύριο πλανήτες όπως ο δικός μας. Κι όμως, πέρα από το ζήτημα του μεγέθους του αστέρα του ηλιακού μας συστήματος, αυτά που ξεχωρίζουν σε ότι αφορά την επίδραση του ήλιου στην κοσμική μας πραγματικότητα είναι εκείνα που δεν βλέπουμε με…γυμνό μάτι. Είναι δράσεις του ήλιου που μπορούν να καθορίσουν το σήμερα, όπως και το αύριο της Ανθρωπότητας στην τεχνολογική της εποχή. Και είναι αυτά ακριβώς τα φαινόμενα που προκαλεί ο ήλιος και «κρύβονται» στα μη ορατά μήκη κύματος, τα φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια δεκάδες εξειδικευμένοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναλύουν, εξορύσσοντας μοναδικά δεδομένα για τον ονομαζόμενο «διαστημικό καιρό». Δεδομένα μάλιστα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό ακόμη και το πως θα γίνουν τα επόμενα βήματα της διαστημικής εξερεύνησης της ανθρωπότητας μέσα από επανδρωμένες αποστολές…

    «Εμείς ως όντα βλέπουμε το φως από τον Ήλιο σε κάποια μήκη κύματος, αυτά που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Υπάρχουν και άλλα μήκη κύματος που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι και χρησιμοποιούμε ειδικά όργανα για να δούμε. Με παρόμοιο τρόπο μετρούμε σωματίδια τα οποία εξέρχονται του Ήλιου. Ο ηλιακός άνεμος στην ουσία είναι ένα σύνολο από φορτισμένα σωματίδια όπου άτομα έχουν διαλυθεί και τα ηλεκτρόνια αρνητικά φορτισμένα σωματίδια έχουν διαχωριστεί από τα ιόντα, τα θετικά φορτισμένα σωματίδια, αυτό που αποκαλούμε πλάσμα. Το πλάσμα είναι η τέταρτη κατάσταση της ύλης, πολύ κοινή και σε αφθονία μέσα στο σύμπαν -αν και το μεγαλύτερο μέρος του παρατηρήσιμου είναι πλάσμα. Και αυτό ακριβώς το πλάσμα – ή αλλιώς το ιονισμένο αέριο – που ρέει από τον Ήλιο προς όλες τις κατευθύνσεις. Με ειδικά όργανα που εκτοξεύουμε στο Διάστημα, με διαστημικά σκάφη, μπορούμε να δούμε και να μετρήσουμε τα διάφορα σωματίδια καθώς αυτά εξέρχονται του Ήλιου», εξηγεί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM» ο καθηγητής του Πρίνστον των ΗΠΑ Ντέβιντ Μακόμας (David J. McComas). Ο καθηγητής Μακόμας υπεύθυνος στο Space Physics στο Princeton Group του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, αντιπρόεδρος του εργαστηρίου Princeton Plasma Physics Laborator, μια ηγετική επιστημονική προσωπικότητα στο χώρο της μελέτης της ηλιόσφαιρας, περιέγραψε τις θαυμαστές αλλά και εξόχως σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στον τομέα καθώς ήδη σχεδιάζονται νέες αποστολές επιστροφής του ανθρώπου στη Σελήνη.

    Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις στιγμές που ο ήλιος θα έχει… κακή ηλιακή «διάθεση»

    Ο ειδικός αυτός υπεύθυνος στο Space Physics στο Princeton Group εξηγεί με σαφήνεια πως το ζήτημα του Διαστημικού Καιρού είναι σημαντικό ειδικά σήμερα που η ανθρωπότητα διάγει έναν βιοτεχνολογικά προηγμένο. «Έχουμε διαστημικά όργανα και διαστημικά σκάφη γύρω από την Γη για να τα μελετούμε αυτά εδώ και ένα μικρό χρονικό διάστημα. Έχουν συμβεί πολύ μεγαλύτερες ηλιακές εκρήξεις εκατοντάδες χρόνια πριν από τότε που αρχίσαμε να κάνουμε μετρήσεις ενώ κάποια από αυτά τα γεγονότα θα είχαν μια τρομακτική και ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στην hi tech κοινωνία μας. Εκτιμώ λοιπόν πως τα ακραίας έντασης γεγονότα διαστημικού καιρού είναι κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα ακόμη. Εκτιμώ πως μπορεί να συμβούν μέσα στον δικό μου βίο ή ενδεχομένως στον βίο των παιδιών μου, πιστεύω όμως πως η ημέρα θα έρθει όταν ένα πολύ μεγάλου μεγέθους γεγονός διαστημικού καιρού θα έχει μια πολύ σημαντική επίδραση στην κοινωνία μας που βασίζεται ιδιαίτερα στην τεχνολογία. Αυτό θα σβήσει κάποιες τηλεπικοινωνίες ίσως -πληροφορίες όπως π.χ προσδιορισμού θέσης GPS ή κάτι τέτοιο. Δεν σημαίνει πως θα απενεργοποιηθεί π.χ το διεθνές διατραπεζικό σύστημα για τόσο μεγάλο διάστημα ώστε να υπάρχουν σημαντικές επιπλοκές για τις συναλλαγές για ένα μεγάλο διάστημα, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που ο Ήλιος μπορεί να τα κάνει και να τα κάνει με φυσικό τρόπο και, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στις κοινωνίες μας» εξηγεί ο Αμερικανός καθηγητής.

    Πέρα από τον διαστημικό καιρό και την επίδραση του πάνω στη Γη και σε όσα έχουμε σε τροχιά, το να γνωρίζουμε τι προκαλεί ο ήλιος είναι πιο σημαντικό ακόμη για τους αστροναύτες στο διάστημα γιατί εκεί υπάρχει μικρότερη προστασία. «Φεύγει (σ.σ ένας αστροναύτης όταν θα είναι π.χ σε ταξίδι προς τον πλανήτη ‘Αρη) και από την μαγνητόσφαιρα της Γης, το μαγνητικό πεδίο της Γης που βοηθάει ώστε να προστατευτούμε από φορτισμένα σωματίδια. Μπαίνουμε τότε στο διαπλανητικό χώρο πια, στο δρόμο για το Φεγγάρι, στο δρόμο για την ‘Αρη, ενώ έχουμε την επίδραση εκρηκτικών περιστατικών του ήλιου, σωματιδιακά γεγονότα, ηλιακές εκλάμψεις, μεγάλες εκτοξεύσεις μάζας της στέμματος του Ήλιου, και γεγονότα που δημιουργούν μεγάλα ενεργειακά σωματιδιακά γεγονότα. Γεγονότα που μπορούν να είναι κακά για τους αστροναύτες. Το να μπορούμε να μετρήσουμε αυτά τα γεγονότα και, ελπίζουμε, να τα προβλέψουμε ώστε τα άτομα να εισέλθουν τότε σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον μέσα στο διαστημικό σκάφος στο οποίο βρίσκονται όταν είναι απαραίτητο, αυτό είναι κάτι σημαντικό»λ τόνισε.

    Τα πρότζεκτ στα οποία έχει εμπλακεί σε όλα τα χρόνια είναι πολλά, για την ηλιόσφαιρα όμως που είναι η βασική ειδίκευση του, ο καθηγητής Μακόμας όταν μιλάει νιώθει ακόμη και σήμερα ενθουσιασμένος. Είναι η… φούσκα χάρη στην οποία υπάρχουμε άλλωστε! «Εγώ μελετώ την ηλιόσφαιρα που είναι ουσιαστικά η περιοχή επιρροής του Ήλιου μας στον Γαλαξία μας. Κατά βάση ο Ήλιος έχει έναν άνεμο ο οποίος προέρχεται από αυτόν, από και προς όλες τις κατευθύνσεις και φυσάει με ταχύτητες των 100 με 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων/ώρα και πάνω από όλα διαμορφώνει μια κοσμική φυσαλίδα μέσα στο διαστρική ύλη, μια «φυσαλίδα» η οποία οριοθετεί το ηλιακό μας σύστημα μέσα στο διαστρική ύλη, και παρέχει στην ουσία και προστασία σε όλους μας που βρίσκονται μέσα στο ηλιακό σύστημα. Προστασία από την γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία και όλα τα άλλα που βρίσκονται από έξω (σ.σ από αυτή τη κοσμική φυσαλίδα)», περιγράφει. «Είναι στην απώτερη εξωτερική ηλιόσφαιρα όπου έχουμε το σημείο από το οποίο έρχεται μεγάλος κίνδυνος. Αυτό γιατί έχουμε τη γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία που παρέχει μια συνεχή και υψηλού επιπέδου πηγή (σ.σ ακτινοβολίας), που δεν είναι καλή για τους ανθρώπους. Υπάρχει ναι, αυτή η κατά 90% προστασία από τα όρια της απώτερης ηλιόσφαιρας. Αν αυτή η προστασία ήταν το μισό από αυτό που είναι τώρα όμως θα ήταν ουσιαστικά αδύνατον για τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στον πλανήτη ‘Αρη. Έτσι λοιπόν το να καταλάβουμε αυτή τη διάδραση και το πως ακριβώς αυτή η διάδραση αφαιρεί το 90% αυτών των γαλαξιακών κοσμικών ακτίνων, είναι κάτι πολύ σημαντικό ώστε να καταλάβουμε το πως είναι εφικτή η ανθρώπινη εξερεύνηση πέρα από την ίδια μας τη Γη», εξηγεί ο διακεκριμένος Αμερικανός επιστήμονας.

    Τρεις ιδιαίτερα σημαντικές για την ανθρωπότητα αποστολές

    Ο καθηγητής Μακόμας θα δυσκολευτεί όταν θα ερωτηθεί να ξεχωρίσει τις αποστολές που έχει περισσότερο κοντά στην «ερευνητική καρδιά» του και θα παρομοιάσει την απάντηση του με την αγάπη ενός γονέα για τα παιδιά του. Θα περιγράψει τότε διαστημικές αποστολές που θα αποκαλέσει τρεις κορυφαίες περιοχές επιστημονικής αναζήτησης στο πεδίο που ερευνά, σήμερα: «Είναι δύσκολο πράγματι για οποιονδήποτε, όχι μόνο για έναν επιστήμονα να αποφασίσει ποιο από τα τρία… παιδιά του είναι το πιο έξυπνο! Θα σας δώσω λοιπόν τρεις απαντήσεις. Το πρώτο ιδιαίτερο για εμένα πρότζεκτ είναι το Parker Solar Probe. Είμαι επικεφαλής του energetic particle instrument suite – πειράματος ενεργειακών σωματιδίων- πάνω στο Parker Solar Probe. Πετάμε πάνω σε εννέα ακτίνες ηλίου (σ.σ μέτρηση απόστασης) πάνω από την επιφάνεια του ήλιου, κάτι που σημαίνει πως μπορούμε να βλέπουμε ένα coronagraph (σ.σ εικόνα της κορώνας) όταν υπάρχει έκλειψη, όταν το φεγγάρι είναι μπροστά από τον Ήλιο. Μπορείς να δεις τους σχηματισμούς, σαν τριχοειδή οπτικά στοιχεία που διαφαίνονται στις πλευρές, στοιχεία που εξέχουν τόσο πολύ που μπορείς να δεις σε απόσταση εννέα, δέκα ακτίνες ηλίου. Πετάμε, ναι, σε τόσο κοντινή απόσταση ενώ μπορούμε να μετρήσουμε απευθείας την επιτάχυνση των σωματιδίων, σωματίδια που φορτίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια electron volts. Είναι πολύ, πολύ υψηλές ενέργειες και τις μετράμε πολύ πιο πέρα από την Ηλιακό ‘Ανεμο. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που με συναρπάζει ιδιαίτερα και το κάνουμε σε πραγματικό χρόνο», συνοψίζει για την συγκεκριμένη διαστημική αποστολή ο Αμερικανός ειδικός.

    Το δεύτερο ιδιαίτερο για τον διακεκριμένο επιστήμονα πρότζεκτ είναι η αποστολή Interstellar Boundary Explorer (IBEX). «Είναι κάτι που προτείναμε το 2000 και εκτοξεύσαμε το 2008. Με αυτή την αποστολή μαθαίνουμε τα όρια της ηλιόσφαιράς μας και μπορούμε από απόσταση να εικονοποιούμε ξεχωριστά άτομα τα οποία επιστρέφουν κοντά στη Γη, στην τροχιά της οποίας έχουμε ένα διαστημικό σκάφος που ονομάζουμε ΙΒΕΧ χάρη στο οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια τρισδιάστατη εικόνα της διάδρασής μας. Και έτσι για πρώτη φορά αντιλαμβανόμαστε πως ακριβώς δείχνει αυτό», εξηγεί. Ως δε τρίτο πρότζεκτ, το τρίτο… παιδί του, ο καθηγητής Μακόμας περιγράφει το Ιnterstellar Mapping and Acceleration Probe (IMAP) που είναι μια ολοκαίνουργια αποστολή. «Είναι, κυρίως, μια αποστολή της NASA, η οποία θα εκτοξευτεί σε έναν χρόνο περίπου από το Ακρωτήριο Κένεντι. Με αυτή την αποστολή θα μετράμε με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια αυτά τα σωματίδια που έρχονται από τα ακραία όρια της ηλιόσφαιρας και την ίδια ώρα τα σωματίδια που εξέρχονται από τον Ήλιο και αυτά που βρίσκονται εδώ, γύρω από την τροχιά της Γης, συγκρίνοντας αυτά τα δύο θα μπορούμε να κάνουμε μια σύνδεση ανάμεσα σε αυτά που εξέρχονται και αυτά που τελικά επιστρέφουν μετά από αυτή την πολύπλοκη διάδραση στο απώτερο όριο της ηλιόσφαιρας», εξηγεί ο καθηγητής του Πρίνστον. Η αποστολή αυτή εξηγεί μάλιστα πως είναι μια διεθνής προσπάθεια, πέρα από αμερικανική αποστολή, αφού υπάρχουν έξι χώρες που συμμετέχουν και εξελίσσουν ενεργά σε αυτήν, με επιστήμονες από όλο τον κόσμο που ήδη συμμετέχουν.

    Πόσα περισσότερα γνωρίζουμε σήμερα για τον ήλιο μας;

    «Νομίζω πως είμαστε πολύ πιο γνώστες από όσο ήμασταν πριν από την διαστημική εποχή. Πριν να αρχίσουμε να εκτοξεύουμε πυραύλους και διαστημικά σκάφη στο διάστημα, μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα από απόσταση. Μπορούσαμε π.χ να δούμε τις ουρές των κομητών, και βλέπαμε πως υπήρχαν δύο ενώ η μια σχηματίζονταν όταν το πλάσμα αλληλεπιδρούσε με τον κομήτη. Υπήρχαν κάποια πράγματα που μπορούσαμε να καταλάβουμε. Αλλά ήταν όταν αρχίσαμε να εκτοξεύουμε δορυφόρους στα 60s που μετέφεραν επιστημονικά όργανα αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε τον ηλιακό άνεμο, τα σωματίδια και πολλά άλλα που λαμβάνουν χώρα στον χώρο του διαστήματος γύρω μας», είναι η άμεση απάντηση του καθηγητή Μακόμας.

    «Αυτά τα πράγματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε εμάς πάνω στη Γη, είναι κάτι που ονομάζουμε Ηλιακό Καιρό, όπου το διάστημα και το περιβάλλον του αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο, με αποτέλεσμα να έχουμε από τη μια όμορφα πράγματα, όπως το Βόρειο και Νότιο Σέλας. Από την άλλη όμως έχουμε τη δημιουργία των σωματιδίων, των φορτισμένων σωματιδίων, που έτσι προσπίπτουν μέσα την ατμόσφαιρά μας, στους δορυφόρους μας στο Διάστημα, ενώ προκαλούνται και άλλα, εδώ, πάνω στη Γη», εξηγεί. Όσο για το πως και κατά πόσο η μεγάλη αύξηση της γνώσης των τελευταίων δεκαετιών είναι «όπλο» αντιμετώπισης πιιθανών συμβάντων, ο Αμερικανός καθηγητής εξηγεί πως η ανθρωπότητα είναι απαραίτητο να αυξήσει τις γνώσεις της για τον Ηλιακό Καιρό.

    «Πρέπει πάντα να προσπαθούμε να μαθαίνουμε περισσότερα. Το να είμαστε αδαείς δεν μας βοηθάει ποτέ. Όταν μαθαίνουμε περισσότερα μπορούμε να καταλάβουμε όσα έχουν κάποια επίδραση πάνω μας. Αυτό π.χ θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για την κοινωνία, εάν διαστημικά σκάφη που χρησιμοποιούνται για το σύστημα GPS ώστε να έχουμε προσδιορισμό θέσης σε όλο τον κόσμο σήμερα, ή έχουμε τηλεπικοινωνίες, τέτοια πράγματα, μπορούν να επηρεαστούν από αυτές τις μεγάλες ηλιακές καταιγίδες. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δαπανήσεις χρόνο και ενέργεια για να μάθεις για αυτά τα φυσικά φαινόμενα. Κάποια στιγμή και το πως θα μπορείς να κάνεις προβλέψεις, όπως και το πως θα μπορείς να κάνεις πράγματα εδώ πάνω στη Γη για να αποφύγεις τις χειρότερες παρενέργειες τους. Από την άλλη, είναι όμως σημαντικό και το να καταλαβαίνεις πράγματα γενικά, να κάνεις έρευνα για τον κόσμο γύρω μας αλλά και πέρα από αυτόν, το διάστημα γύρω μας…», τονίζει ο ειδικός στη μελέτη της ηλιόσφαιρας.

    Από την… «βιοψία» στην «ακτινογραφία»

    Οι αποστολές τις οποίες περιέγραψε ο Αμερικανός ειδικός είναι κάτι διαφορετικό από τα δύο διάσημα διαστημικά σκάφη, τα Voyager, που έχουν φτάσει μακρύτερα από κάθε άλλο ανθρώπινο κατασκεύασμα στο σύμπαν. Ο κ. Μακόμας χρησιμοποιεί την ιατρική παρομοίωση για το τι ακριβώς κάνουν οι ομάδες των ερευνητών σήμερα. «Ο τρόπος με τον οποίο εγώ θα προτιμούσα να περιγράψω τις παραπάνω αποστολές θα ήταν με μια ιατρικού τύπου παρομοίωση. Οι άνθρωποι κάνουν λοιπόν όπως ξέρουμε συχνά βιοψίες όταν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε μια συγκεκριμένα τοποθεσία. Παίρνεις μια βελόνα και κάνεις μια βιοψία σε ένα σημείο και αντιλαμβάνεσαι πολύ καλά τι συμβαίνει σε κύτταρα στο συγκεκριμένο σημείο. Ταυτόχρονα όμως και πριν από την βιοψία βάζεις κάποιον σε ένα σύστημα απεικόνισης εικόνας όπως ένα μηχάνημα MRI. Παίρνεις μια πλήρη εικόνα της περιοχής, αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει σε εκείνο το σημείο του σώματος και είναι συνδυασμός της συνολικής εικόνας της δομής από την εξέταση MRI και οι ακριβείς μετρήσεις από την βιοψία που σου επιτρέπουν να μάθεις καλά πως να κουράρεις τον ασθενή. Αυτή λοιπόν είναι η διαφορά των παραπάνω αποστολών με τα παλαιότερα διαστημόπλοια. Έχουμε λοιπόν μόνο δύο διαστημικά σκάφη που έχουν φτάσει ως εκεί, το Voyager 1 και το Voyager 2. Αυτά έχουν ξεπεράσει τα δύο κυρίως όρια στην απώτερη ηλιόσφαιρα. Το ένα το κρουστικό κύμα όπου ο γρήγορος ηλιακός άνεμο απότομα επιβραδύνει και ζεσταίνεται, και το άλλο ένα όριο που ονομάζεται Ηλιόπαυση που είναι το όριο στο οποίο κυρίως θα βρεις υλικά ηλιακής προέλευσης από τη μια και γαλαξιακής προέλευσης από την άλλη. Τα Voyager έχουν πια περάσει αυτά τα δύο όρια, έχουν όμως πάει μόνο προς δύο συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Με το ΙΒΕΧ -όπως και με το ΙΜΑΡ που ξεκινά του χρόνου- λοιπόν, οι επιστήμονες μπορούμε να δημιουργήσουμε από απόσταση μια εικόνα σε τρεις διαστάσεις. Έτσι μπορούμε να τοποθετήσουμε και αυτές τις δύο επιτόπιες παρατηρήσεις από τα δύο Voyager σε αυτό το παγκόσμιο σύνολο της εικόνας και μέσα σε μια τρισδιάστατη δομή. Υπάρχουν λοιπόν τόσο πολλά περισσότερα που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την μεγάλη δομή» εξηγεί η ηγετική επιστημονική προσωπικότητα στο χώρο της μελέτης της ηλιόσφαιρας,

    Όσο για το λόγο για τον οποία χρειάστηκε μισός σχεδόν αιώνας από τις αποστολές Voyager για να δημιουργηθούν αυτές οι νέας φιλοσοφίας αποστολές, ο καθηγητής Μακόμας απαντά με ειλικρίνεια για την αιτία της «καθυστέρησης» σχεδιασμού αυτών. «Νομίζω πως δεν… ήμασταν αρκετά έξυπνοι! Εργαστήκαμε μέσα στο σύστημα πάνω σε όσα ήταν τα πιο προφανή, μετρήσεις τοπικά, μετρήσεις διαφορετικών τύπων, με την αποστολή διαστημικών σκαφών στα σημεία στα οποία μπορούσαμε να τα στείλουμε. Εκτοξεύσαμε το διαστημικό σκάφος ΙΒΕΧ το 2008, κάτι που σημαίνει πως έχουν περάσει κάπου, 15 με 16 χρόνια. Το είχαμε δε προτείνει πέντε χρόνια πριν, και μόλις κάπου δέκα χρόνια πριν, στο 2000 κοντά, αντιληφθήκαμε πως μπορούμε να κάνουμε πολλά με τις μετρήσεις από απόσταση, συγκεκριμένων ατόμων. Μας πήρε λοιπόν αρκετό χρόνο μέχρι να αντιληφθούμε πως αυτό το σήμα για το οποίο μιλάμε είναι έναν αδύναμο σήμα, που όμως είναι εφικτό να μετρηθεί ενώ είναι πολύ πολύτιμο για να αντιληφθούμε το διαστημικό περιβάλλον το οποίο έχουμε», εξηγεί. «Αντιλαμβάνεσαι πως μπορείς να πάρεις μια μέτρηση με έναν νέο και έξυπνο τρόπο και να κάνεις διαφορετικές επιστημονικές ερωτήσεις από όσες έκανες μέχρι τότε», συμπληρώνει.

    Μια προσπάθεια διαστημικής συνεργασίας

    Ο Αμερικανός επιστήμονας μίλησε και για το Princeton Athens center, ένα γραφείο που διατηρεί το πανεπιστήμιο του Πρίνστον που είναι «ένας χώρος για συνεργάτες π.χ από την Ελλάδα, σημείο όπου σπουδαστές και ερευνητές μπορούν να προωθήσουν τα όρια της γνώσης», όπως είπε και τόνισε πως κάθε συνεργασία με τους Έλληνες επιστήμονες είναι κέρδος για την επιστήμη. Το Princeton Athens center υπάρχει, όπως είπε, από το 2016 και διοργανώνει συναντήσεις επιστημόνων που σχετίζονται με το διάστημα τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό είναι κάτι που ελπίζει πως θα συνεχίστει ώστε να παραμείνει ενεργή η επαφή με τους «εξαιρετικούς Έλληνες συναδέλφους», όπως χαρακτηριστικά είπε, στην Ελλάδα.

    «Θεωρώ πράγματι τους Έλληνες επιστήμονες με τους οποίους συνεργαζόμαστε πολύ σημαντικούς για τη συνεργασία μας, και, όπως το βλέπω προσωπικά, το καλύτερο είναι όταν η συνεργασία είναι τέτοια που οι άνθρωποι δουλεύουν μαζί με διαφορετικούς τρόπους και -μπορεί ενδεχομένως κάποιος να μετακινηθεί από το ένα σημείο στο άλλο- όμως οι περισσότεροι από τους Έλληνες με τους οποίους συνεργαζόμαστε μπορεί να έρχονται στις ΗΠΑ για κάποια συνάντηση, δεν σκέφτονται όμως να μετακινηθούν μόνιμα στις ΗΠΑ. Κάποιοι από αυτούς με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί έχουν έρθει στις ΗΠΑ για να κάνουν ένα post-doc, μπορεί να έχουν έρθει για ένα χρόνο, μερικούς μήνες ή κάτι τέτοιο και μετά να επιστρέφουν σπίτι τους, αυτό όμως είναι κάτι που αναζωογονεί και τους δύο πλευρές. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία και δεν το σκέφτομαι ως brain drain -κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε μερικούς τομείς- αλλά εκτιμώ πως δεν συμβαίνει στον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα», τόνισε ο καθηγητής Μακόμας.

    Ειρήνη και επιστήμη

    Είναι τελικά το Διάστημα ένας… ειρηνοποιός των λαών; «Είμαι καθηγητής αστροφυσικής και όχι καθηγητής κοινωνιολογίας και προσπαθώ να μην μιλώ για… απαντήσεις σε κοινωνιολογικά ζητήματα! Δεν γνωρίζω πολλά για άλλους τομείς μεν, θα ήθελα όμως να πιστέψω το Διάστημα είναι ένας τομέας στον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη άλλες ανησυχίες τους ή και άλλες επιπλοκές και να συνεργαστούν», θα απαντήσει ο διακεκριμένος επιστήμονας πριν ερωτηθεί και για κάτι με περισσότερο… ελληνικό χρώμα. Τελικά είναι ο «ελληνικός ήλιος» κάτι ιδιαίτερο κύριε καθηγητά!;

    Εύθυμα και με μια ισχυρή δόση διπλωματίας ο Αμερικανός επιστήμονας δεν αποφύγει να απαντήσει : «Τον ελληνικό ήλιο τον γνωρίζω καλά, επιστρέφω στην Ελλάδα συχνά από το 1970 όταν ήμουν ακόμη στο κολέγιο και έχω έρθει ξανά πολλές φορές από τότε ξανά κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου. Νομίζω πως έχετε ένα πολύ καλό… κομμάτι του! Το αγαπημένο μου είναι όταν βρίσκομαι μέσα στο νερό, κολυμπάω με τον ήλιο να πέφτει πάνω μου. Είναι κάτι υπέροχο. Όλα εδώ στην Ελλάδα έχουν ένα τόσο όμορφο φως να τα λούζει. Ξέρετε, οι άνθρωποι ήθελαν πάντα να καταλάβουν τον ρόλο τους στο σύμπαν και αυτό είναι μέρος αυτής της αναζήτησης που κάνουμε (εμείς) οι επιστήμονες…», καταλήγει ο Αμερικανός ειδικός πάνω στον Διαστημικό Καιρό όπως τον καθορίζει αυτός ο ζωοδότης αστέρας του ηλιακού μας συστήματος.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς