Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 08:12

Ηλεία: Μ. Εβδομάδα και Πάσχα με κλειστούς ναούς σύμφωνα με εγκύκλιο της Ι.Μ. Ηλείας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Με κλειστούς ιερούς ναούς θα περάσει η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στην περιοχή ευθύνης της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας.

Αυτό έγινε γνωστό με εγκύκλιο του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού προς τους Ιερείς.

Σύμφωνα με αυτή τους καλεί να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και να προσευχηθούν από εκεί όλη τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα .

Σχετικές οδηγίες δίδονται για για τις εορτές που ακολουθούν το Πάσχα όπως η Τρίτη της Λαμπρής, του Αγίου Γεωργίου, της Ζωοδόχου Πηγής, όπου μόνο οι ιερεοί ναοί που εορτάζουν θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών.

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους πιστούς που θα ήθελαν έστω και κεκλεισμένων των θυρών αλλά ίσως με κάποια μεγαφωνική εγκατάσταση ανά ενορία να υπάρξει αυτή η επαφή.

egkuklios1

egkuklios2

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 15:25

Σχετικά Άρθρα

  • Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche
    Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche

    Ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Roche δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα είχαν αναφερθεί προηγουμένως και ότι ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα.

    «Φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη περισσότερα κρούσματα mpox στην Ευρώπη, ίσως να μην έχουν φτάσει όλα ακόμη στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Τόμας Σίνεκερ σε τηλεφωνική κλήση μετά την ανακοίνωση της εταιρείας φαρμάκων και διαγνωστικών προϊόντων για τις πωλήσεις του τριμήνου. Ο Σίνεκερ επισήμανε τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής του ιού της mpox που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, από τη Γερμανία.

    Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τη δημόσια υγεία στη Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι ο κίνδυνος για την υγεία του ευρύτερου πληθυσμού είναι μικρός. Η ζήτηση για τα τεστ της Roche για την mpox «δεν είναι ακόμη τόσο υψηλή, αλλά θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στην δεκαπλάσια ζήτηση», πρόσθεσε ο Σίνεκερ.

    Στην περίπτωση κατάστασης πανδημίας με πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού, η Roche θα χρειαστεί έξι με εννέα μήνες για να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή διαγνωστικών τεστ, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον Αύγουστο για τη νέα μορφή του ιού κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες.

    Η πρώτη ένδειξη της εξάπλωσης εκτός Αφρικής υπήρξε στις 15 Αυγούστου όταν αξιωματούχοι της παγκόσμιας υγείας επιβεβαίωσαν κρούσμα του νέου στελέχους του ιού της mpox στη Σουηδία.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Πάσχα: Και όμως γίνεται - Πότε θα πέσει... Ιούνιο
    Πάσχα: Και όμως γίνεται - Πότε θα πέσει... Ιούνιο

    Πάσχα: Μπορεί να μοιάζει απίθανο ωστόσο η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού θα «πέσει» καλοκαίρι

    Το Πάσχα μπορεί να φτάσει να γιορτάζεται ακόμα και το καλοκαίρι στο πολύ μακρινό μέλλον, ενώ το ζήτημα εορτασμού του βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων Ορθοδόξων και Καθολικών για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του.

    Η διαφορά αυτή έχει να κάνει με τα διαφορετικά ημερολόγια που χρησιμοποιούν οι Χριστιανικές Εκκλησίες, καθώς το Ορθόδοξο Πάσχα καθορίζεται βάσει του Ιουλιανού ημερολογίου, ενώ οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες ακολουθούν το Γρηγοριανό.

    Υπάρχουν αρκετά παράδοξα στον υπολογισμό του Πάσχα από την στιγμή του καθορισμού του, σε σημείο που θα πέσει στο πάρα πολύ μακρινό μέλλον μέσα στο καλοκαίρι.

    Η Α' Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια το 325 μ.Χ. καθόρισε ότι το Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο που ακολουθεί ή συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Το Εβραϊκό Πάσχα, το οποίο γιορτάζεται κατά την ημέρα της Πανσελήνου μετά την εαρινή ισημερία, δεν συμπίπτει ποτέ με το Χριστιανικό Πάσχα λόγω αυτού του κανόνα.

    Οι διαφορές μεταξύ των ημερολογίων επηρεάζουν την ημερομηνία του Ορθόδοξου Πάσχα. Οι Ορθόδοξοι υπολογίζουν την εαρινή ισημερία σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο έχει αστρονομικά σφάλματα, ενώ οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο τοποθετεί την ισημερία στις 21 Μαρτίου.

    Λόγω αυτών των διαφορών, το Ορθόδοξο Πάσχα μπορεί να πέσει αργότερα από το Καθολικό. Για παράδειγμα, το Πάσχα μπορεί να γιορταστεί το νωρίτερο στις 4 Απριλίου, όπως συνέβη το 2010, και το αργότερο στις 8 Μαΐου, όπως το 1983.

    Αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, το μακρινό... 2610 θα γιορτάσουν οι πολύ επόμενες γενιές το Πάσχα στις 13 Μαΐου και το 5270 την 1η Ιουνίου!

    Όλα αυτά, αν η Ορθόδοξη εκκλησία αποφασίσει να μην αλλάξει τίποτα στον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα...

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών το 2025 - Κοντά σε συμφωνία οι εκκλησίες
    Πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών το 2025 - Κοντά σε συμφωνία οι εκκλησίες

    Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πρότεινε την καθιέρωση του κοινού εορτασμού του Πάσχα, Καθολικών και Ορθόδοξων από το 2025.

    Οι δύο εκκλησίες είναι κοντά σε συμφωνία και μάλιστα για φέτος που οι ημερομηνίες συμπίπτουν και για τις δύο εκκλησίες στις 20 Απριλίου.

    Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

    Εν τω πνεύµατι τούτο εκφράζεται ομοθυµαδόν η ευχή ο κοινός εορτασμός του Πάσχα κατά το επόμενον έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, να µή αποτελέση µίαν ευτυχή απλως σύµπτωσιν, αλλά την απαρχή της καθιερώσεως κοινής ηµεροµηνίας διά τον εορτασμόν του κατ' έτος, συμφώνως προς το Πασχάλιον της καθη µας Ορθοδόξου Εκκλησία

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Kρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη θανατηφόρα παράσυρση 75χρονου τουρίστα στο Ρέθυμνο
    Kρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη θανατηφόρα παράσυρση 75χρονου τουρίστα στο Ρέθυμνο

    Το σοκαριστικό τροχαίο στη Κρήτη καταγράφηκε σε βίντεο από κάμερα.

    Βίντεο ντοκουμέντο κατέγραψε τη στιγμή που ένας 75χρονος Γερμανός τουρίστας στη Κρήτη βρήκε τραγικό θάνατο όταν παρασύρθηκε από μηχανή, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει το δρόμο μαζί με τη σύζυγό του, έτσι ώστε να φτάσουν στη στάση λεωφορείου.

    Στο βίντεο του neakriti.gr καταγράφονται οι δραματικές στιγμές του δυστυχήματος. Ο άτυχος άνδρας, που ακολουθεί τη σύζυγό του, παρασύρεται από μια μηχανή που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, διασχίζοντας τη διάβαση, με συνέπεια να βρει ακαριαίο θάνατο, όπως αναφέρει το ίδιο μέσο. Ο οδηγός της μηχανής φέρεται να βρίσκεται σε σοκ μετά το συμβάν, φωνάζοντας ότι «σκότωσε άνθρωπο», καθώς δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία του πεζού.

    Δείτε βίντεο ντοκουμέντο:

    Το βίντεο έχει προκαλέσει θλίψη και ανησυχία, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα ζητήματα οδικής ασφάλειας στην Κρήτη. Κατοίκοι της περιοχής επισημαίνουν ότι οι φωτισμοί σε κεντρικούς δρόμους δεν λειτουργούν, καθιστώντας τη νύχτα επικίνδυνη για πεζούς και οδηγούς. Ο ιδιοκτήτης τοπικού καφέ έχει προχωρήσει σε προληπτικά μέτρα, αφήνοντας αναμμένη τη δική του ταμπέλα για να διευκολύνει τη διέλευση.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Π.Ε. Ηλείας: Άμεση ανταπόκριση Ν. Κοροβέση στο αίτημα της Μητρόπολης για καθαρισμό του Ιάρδανου
    Π.Ε. Ηλείας: Άμεση ανταπόκριση Ν. Κοροβέση στο αίτημα της Μητρόπολης για καθαρισμό του Ιάρδανου

    Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση στο αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας για τον καθαρισμό του ποταμού Ιάρδανου, μέρος του οποίου διέρχεται από το βόρειο τμήμα του ιδρύματος «Νέα Βασιλείας» και διασχίζει την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου.

    Την ανάγκη καθαρισμού των συγκεκριμένων σημείων, τόνισε μεταξύ άλλων, με επιστολή του ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, Αθανάσιο, ο οποίος με την σειρά του ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας.

    Με εντολή του Νίκου Κοροβέση, και στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής θωράκισης που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα σε όλο το μήκος και το πλάτος της Π.Ε. Ηλείας, μηχανήματα έργου βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο σημείο και πραγματοποίησαν τις απαραίτητες εργασίες προχωρώντας στο άνοιγμα των θολωτών σωληνώσεων του γεφυριού του ποταμού Ιάρδανου προς αποφυγή πλημμύρας στο ίδρυμα με απρόβλεπτες συνέπειες, σε καθαρισμούς και σε απομάκρυνση φερτών υλικών.

    «Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς και έτοιμοι να παρέμβουμε όπου χρειαστεί. Οι παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλείας θα συνεχιστούν μέσα από προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό για την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών», τόνισε ο κ. Κοροβέσης.

    pe katharism iard 2

    pe katharism iard 5

    pe katharism iard 3

    pe katharism iard 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • 1ο ΓΕ.Λ. Πύργου: Ευχαριστήριο προς την Ι.Μ. Ηλείας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Αθανάσιο 
    1ο ΓΕ.Λ. Πύργου: Ευχαριστήριο προς την Ι.Μ. Ηλείας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Αθανάσιο 

    Το 1ο ΓΕ.Λ. ΠΥΡΓΟΥ εκφράζει τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας & Ωλένης για την εξαιρετική πράξη αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τους μαθητές μας. Η πρόσφατη δωρεά χρηματικού ποσού στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποτελεί μια συγκινητική αναγνώριση των προσπαθειών και της αφοσίωσής τους στην επίτευξη των στόχων τους.

    Η γενναιόδωρη αυτή κίνηση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας & Ωλένης δεν ενισχύει απλώς τους μαθητές μας οικονομικά, αλλά τους εμψυχώνει, ενθαρρύνοντας τους να συνεχίσουν με σθένος και αποφασιστικότητα την ακαδημαϊκή τους πορεία.

    Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Αθανάσιο, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής προσφοράς. Αυτή η πρωτοβουλία αναδεικνύει την αξία της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τη νέα γενιά, η οποία αποτελεί το μέλλον της κοινωνίας μας.

    Με εκτίμηση,

    Η Δ/ντρια Κλάδη Ρεβέκκα Αικατερίνη

    και Ο Σύλλογος Διδασκόντων

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νεκρός Γερμανός λουόμενος σε παραλία της Κέρκυρας
    Νεκρός Γερμανός λουόμενος σε παραλία της Κέρκυρας

    Ένας 71χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Γερμανίας) ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την παραλία Κοντογυαλού της Κέρκυρας το μεσημέρι του Σαββάτου 14/09.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, το οποίο ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες για το συμβάν, στον 71χρονο αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από έναν ναυαγοσώστη και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

    Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Παλαιοκαστρίτσας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

    Πηγή: cnn.gr

  • Συναγερμός στην Γαύδο: Χάθηκαν τα ίχνη Γερμανού κατοίκου – Πού εστιάζονται οι έρευνες των Αρχών
    Συναγερμός στην Γαύδο: Χάθηκαν τα ίχνη Γερμανού κατοίκου – Πού εστιάζονται οι έρευνες των Αρχών

    Συναγερμός έχει σημάνει στη Γαύδο καθώς αγνοείται Γερμανός κάτοικος του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί από το απόγευμα της Δευτέρας (12/8).

    Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν άμεση για τον εντοπισμό του αλλοδαπού άνδρα, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο νησί την τελευταία δεκαετία.

    Οι πρώτες πληροφορίες

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, πρόκειται για τον Nills, γερμανικής καταγωγής, ο οποίος δεν εμφανίστηκε χθες το απόγευμα στην καντίνα όπου εργάζεται στην περιοχή του Αη Γιάννη.

    Μόλις έγινε γνωστή η εξαφάνισή του, άνθρωποι που τον γνωρίζουν πήγαν στο παλιό σπίτι που μένει, πάνω από τον οικισμό του Αη Γιάννη. Εκεί βρήκαν το φαγητό του, ανέγγιχτο, αλλά κανένα ίχνος του ιδίου.

    Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, αλλά και άνθρωποι του Δήμου Γαύδου καθώς και κατασκηνωτές που ζουν στο νησί και οι οποίοι ξεκίνησαν τις έρευνες στα μονοπάτια της περιοχής χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο