Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 09:34

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ: Μη φοβούνται να μιλήσουν στην Αστυνομία τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

“Μη φοβούνται να μιλήσουν στην Αστυνομία τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας”, τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών

Περισσότερα από 33.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν στην ΕΛΑΣ την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ το τρίμηνο από τον Μάρτιο έως και τον Μάϊο του 2020 έγιναν 1.103 ανάλογες καταγγελίες. Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαχρονικό και διαπολιτισμικό, ενώ θύματα μπορεί να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ερευνητικές καταγραφές σε παγκόσμιο επίπεδο τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κυρίως γυναίκες. Και η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κατά τη διάρκεια της «καραντίνας» και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή SOS 15900. Ειδικότερα, οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325. Παράλληλα, υπήρξε αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο, με 648 κλήσεις. Σημειώνεται, ότι οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα της «καραντίνας» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτιο, που καταγράφηκαν 166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά.
Αντίθετα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν προέκυψε αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας για το επίμαχο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 από τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες καταγράφηκαν 1.103 περιστατικά, ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 καταγράφηκαν 1.287 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Μπορεί βέβαια να μην προκύπτει αύξηση των καταγγελιών, ωστόσο τις περισσότερες φορές πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν ιστορίες ανθρώπων που κρύβουν πόνο και δυστυχία, που δεν μπορούν να μετρηθούν ή να συγκριθούν με οτιδήποτε άλλο», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου. «Η διαφοροποίηση αυτή πιθανόν να οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο δισταγμό των θυμάτων να περάσουν το κατώφλι των επίσημων Αρχών, στο φόβο για τις ενδεχόμενες νομικές συνέπειες, στην ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από το δράστη ή το οικείο περιβάλλον εάν προχωρήσουν σε καταγγελία ή ακόμα και στην ανασφάλειά τους για τον ενδεχόμενο κοινωνικό στιγματισμό τους. Έχει παρατηρηθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις ισχύει η ρήση “τα εν οίκω μη εν δήμω”. Μην φοβούνται τα θύματα να μιλήσουν στην Αστυνομία και να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία».

Όπως επισημαίνει η κ.Ροτζιώκου «η ενδοοικογενειακή βία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική υπόθεση αλλά ως ένα κοινωνικό ζήτημα με αρνητικές συνέπειες τόσο για το ίδιο το θύμα (σωματικές, ψυχολογικές, κ.ο.κ.), όσο και για την κοινωνία. Δυστυχώς, έχουν υπάρξει και υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας με συχνές και έντονες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις που δυστυχώς είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο των θυμάτων. Υποθέσεις για τις οποίες δεν μίλησε ποτέ και κανείς παρά μόνο όταν έφτασε το τραγικό τέλος. Για αυτό προτρέπουμε τους πολίτες, που είναι θύματα, να έρθουν να μας μιλήσουν για αυτά τα περιστατικά και από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρουν την απαιτούμενη βοήθεια και προστασία. Αλλά και οι πολίτες μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων ας μη διστάσουν να μας αναφέρουν αυτές τις καταστάσεις, ακόμα και ανώνυμα».

Τα θύματα δεν είναι μόνα τους

Είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, τα θύματα να πάρουν την απόφαση και να αναφέρουν αυτό που τους συμβαίνει, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία το Αστυνομικό Τμήμα, είτε τηλεφωνικά στο 100 ή με ένα μήνυμα sms στο 100. Και να θυμούνται ότι δεν είναι μόνα τους. Υπάρχει ο απαιτούμενος μηχανισμός για να τα υποστηρίξει. Ένας μηχανισμός που ξεκινά από τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής στα Αστυνομικά Τμήματα και τις 73 Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια και επεκτείνεται μέχρι τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Ενώσεις, Συλλόγους που προσφέρουν σημαντικό έργο σ’ αυτό το πεδίο, ενώ η ΕΛΑΣ είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκπαιδεύσεων των αστυνομικών που στελεχώνουν τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Ακόμη, τον περασμένο Ιούλιο, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό εργαστήριο ανταλλαγής καλών πρακτικών και γνώσεων από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και τη βρετανική Πρεσβεία. Παράλληλα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη και ευαισθητοποίηση ως προς το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας με τίτλο «Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα Σου», ενώ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Κέντρο Μελετών για Θέματα Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) διεξήχθη έρευνα για την ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού και εγκλεισμού για το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν για τη χάραξη νέων στρατηγικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών», καταλήγει η κ. Ροτζιώκου, «μία ημέρα που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενα, αλλά ανθρώπινες οντότητες με δικαιώματα, άποψη, θέλω, πιστεύω. Έχουν φωνή»!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 09:26

Σχετικά Άρθρα

  • Δημογλίδου για θανάτους βρεφών σε Αχαΐα - Ηλεία: Στο προανακριτικό υλικό δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια - Αναμένονται τοξικολογικές
    K. Δημογλίδου για θανάτους βρεφών σε Αχαΐα και Ηλεία: Στο προανακριτικό υλικό δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια - Αναμένονται τοξικολογικές

    Για το «θρίλερ» που καταγράφεται σε Αχαΐα και Ηλεία, με τους μυστηριώδεις θανάτους βρεφών μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου.

    «Είναι πολύ λεπτή η υπόθεση και επειδή έχουν ακουστεί διάφορα στα μέσα αυτές τις μέρες, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Αρχικά να πούμε ότι η παρουσία ενός συγκεκριμένου ατόμου στους θανάτους των παιδιών φαίνεται μόνο σε τρεις θανάτους, σε δύο θανάτους των δικών της παιδιών. Μιλάω για μια συγκεκριμένη κοπέλα η οποία έχει κάνει και δηλώσεις στα μέσα, γι’ αυτό και την αναφέρω. Όπως και στον τελευταίο θάνατο που είχαμε τον Αύγουστο του 2024, ενός ακόμη βρέφους που φαίνεται ότι υπήρχε παρουσία αυτής της γυναίκας και πάλι στον χώρο. Για δύο ακόμη θανάτους που αναφέρονται στα Μέσα δεν υπάρχει εικόνα ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας αυτής, τουλάχιστον προανακριτικά στο υλικό της αστυνομίας, ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας όταν τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους» ανέφερε η κ. Δημογλίδου.

    Ακολούθως πρόσθεσε «υπάρχουν πέντε θάνατοι οι οποίοι έχουν απασχολήσει τα Μέσα. Για τους οποίους όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Κάποια από αυτά τα παιδιά είτε κατέληξαν στην οικία τους, είτε διακομίστηκαν σε κάποιο νοσοκομείο και κατέληξαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο. Και για τις πέντε αυτές περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε κανονικά δικογραφία συλλέγοντας προανακριτικό υλικό, βεβαιώσεις των θεραπόντων ιατρών, εφόσον υπήρχε νοσηλεία βέβαια του παιδιού στο Νοσοκομείο και του ιστορικού υγείας του παιδιού. Και για τις πέντε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε νεκροψία νεκροτομή στα παιδιά.

    »Υπάρχει δηλαδή στη δικογραφία έκθεση κανονικά του ιατροδικαστή. Εκκρεμεί μόνο το αποτέλεσμα κάποιων τοξικολογικών εξετάσεων για την τελευταία περίπτωση, για τον θάνατο του βρέφους που έγινε στις αρχές του Αυγούστου και πάλι σε αυτή την περιοχή και ουσιαστικά οι δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
    Άρα η εισαγγελία της περιοχής έχει τους φακέλους και για τα πέντε παιδιά. Φυσικά μπορεί να εξετάσει ξανά από την αρχή μια υπόθεση, δηλαδή μπορεί να ανασυρθεί μια υπόθεση από το αρχείο και να διατάξει και άλλες ανακριτικές ενέργειες πλέον στην αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και το ξεκαθαρίζω. Εμείς προσπαθούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία ώστε να έρθουν οι απαντήσεις για τις τοξικολογικές εξετάσεις και για το τελευταίο βρέφος και να έχει πλήρη εικόνα και ο εισαγγελέας. Γνωρίζουμε ότι έχει διαταχθεί κάποια έρευνα σε πταισματοδίκη όμως και όχι στην Ελληνική Αστυνομία. Όμως, σε κάθε περίπτωση οι αρχές είναι έτοιμες να δώσουν απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα θέσει ο αρμόδιος εισαγγελέας».

    «Ουσιαστικά τα Μέσα συνδέουν τον θάνατο πέντε παιδιών με την παρουσία αυτής της γυναίκας. Προανακριτική όμως η παρουσία αυτής της γυναίκας υπάρχει μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Τα δύο δικά της παιδιά και σε ένα παιδί ενός οικείου της προσώπου, αυτό που πρόσεχε. Ουσιαστικά μιλάμε για το τελευταίο βρέφος το οποίο βέβαια το έχει αποδεχθεί και η ίδια προανακριτικά, ότι βρισκόταν μαζί με το παιδί, έχει καταθέσει κανονικά στην αστυνομία και αυτή και η μητέρα του παιδιού.
    Έχουν γίνει όλες οι προανακριτικές ενέργειες που προβλέπονται όταν ένα παιδί φεύγει ξαφνικά από τη ζωή».

    Για το αν αυτή η γυναίκα πήγε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα στην Αμαλιάδα για να καταθέσει ξανά η κ. Δημογλίδου είπε «Θέλει ουσιαστικά να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, επιβεβαιώνοντας όσα είχε δηλώσει και στην αρχική της κατάθεση. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται εφόσον ένας πολίτης επιθυμεί να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση που ο φάκελος δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς περιμένουμε απαντήσεις τοξικολογίας των εξετάσεων».

    «Σε καμία από τις πέντε περιπτώσεις και στο προανακριτική υλικό που έχει παραδοθεί από την αστυνομία δεν φαίνεται εμπλοκή κάποιου ατόμου και δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα» επεσήμανε η κ. Δημογλίδου.

    Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού όταν υπάρχει κάποια καταγγελία είτε για κακοποίηση είτε για παραμέληση της εποπτείας ενός παιδιού. Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνει τον τοπικό Αστυνομικό διευθυντή άμεσα και γίνονται ενέργειες για να δούμε αν ένα παιδί κακοποιείται, υπάρχει περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, αν παραμελείται από την οικογένεια και φυσικά με τη σειρά της Αστυνομία ενημερώνει αρμόδιους φορείς, κοινωνικούς λειτουργούς, εισαγγελέα Ανηλίκων[…] Δεν γνωρίζω αν έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος της συγκεκριμένης οικογένειας. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο όμως από το ιστορικό του παιδιού».

    «Φυσικά και όταν ένα βρέφος φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, υπάρχει πάντα η υπόνοια κάποιας εγκληματικής ενέργειας.
    Όμως, όταν η ιατροδικαστική εξέταση είναι ξεκάθαρη και δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια, πόσο μάλλον σε κάποιες από τις πέντε περιπτώσεις που σας ανέφερα, υπήρχαν ξεκάθαρες απαντήσεις από την ιατροδικαστή ότι υπήρχαν προβλήματα υγείας σε κάποια από τα βρέφη. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση που έχασαν τη ζωή τους αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας, οπότε εκεί αποκλείει και η αστυνομία την εγκληματική ενέργεια, όταν δεν υπάρχουν και ενδείξεις ιατροδικαστικές» υπογράμμισε η Κωνσταντία Δημογλίδου.

    Πηγή: ertnews.gr

  • Η Ελληνική Αστυνομία διένειμε ενημερωτικό υλικό κυκλοφοριακού περιεχομένου στους μαθητές της Δυτ. Ελλάδας
    Η Ελληνική Αστυνομία διένειμε ενημερωτικό υλικό κυκλοφοριακού περιεχομένου στους μαθητές της Δυτ. Ελλάδας

    Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, η Ελληνική Αστυνομία βρέθηκε σήμερα σε Δημοτικά Σχολεία στη Δυτική Ελλάδα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς, ενεργοποιείται σχεδιασμός, που αποσκοπεί στις ασφαλείς μετακινήσεις των μαθητών και την προστασία των σχολικών συγκροτημάτων.

    Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με απώτερο στόχο την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση γονιών και μαθητών σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας, καθώς και την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας κατά τις μετακινήσεις των μαθητών από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

    Μέσα από το ενημερωτικό υλικό κυκλοφοριακού περιεχομένου, δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πως να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια.

    Ειδικότερα, σήμερα (11-9-2024), διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό κυκλοφοριακού περιεχομένου από αστυνομικούς, σε Δημοτικά Σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για μαθητές και γονείς.

    Επισημαίνεται ότι, ως Ελληνική Αστυνομία αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα θέματα προστασίας της μαθητικής κοινότητας και για το σκοπό αυτό ήδη εξειδικευμένα συνεργεία τροχαίας διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, οι οποίοι πρόκειται να εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

    Επιπλέον, τα σχολικά συγκροτήματα θα επιτηρούνται από εποχούμενες περιπολίες και θα διενεργούνται έλεγχοι ύποπτων ατόμων και οχημάτων, στην ευρύτερη περιοχή των σχολείων.

    Στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπονται και έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων, σε παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καταστήματα που λειτουργούν στα σημεία που πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία μαθητών και των εκπαιδευτικών.

    Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.

    astun sxoleia enm uliko 2

    astun sxoleia enm uliko 3

    astun sxoleia enm uliko 4

    astun sxoleia enm uliko 5

    astun sxoleia enm uliko 6

    astun sxoleia enm uliko 7

    astun sxoleia enm uliko 8

    astun sxoleia enm uliko 9

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ανακοίνωση ΕΛ.ΑΣ. για τον επεισοδιακό γάμο στον Πύργο - Έρευνα από την Εισαγγελική Αρχή
    Ανακοίνωση ΕΛ.ΑΣ. για τον επεισοδιακό γάμο στον Πύργο - Έρευνα από την Εισαγγελική Αρχή

    Σχετικά με τα αναφερόμενα σε απογευματινή τηλεοπτική εκπομπή, τα οποία αφορούσαν επεισόδιο κατά τη διάρκεια γάμου στον Πύργο Ηλείας και το οποίο αναπαράγεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

    Η αστυνομία ενημερώθηκε τηλεφωνικά για επεισόδιο μεταξύ παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης κοινωνικής εκδήλωσης σε περιοχή του Πύργου Ηλείας.

    Άμεσα αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετέβησαν στο σημείο προκειμένου να επιληφθούν του συμβάντος και να διερευνήσουν το περιστατικό, ωστόσο, κατά την άφιξή τους, κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν κατήγγειλε περιστατικό βίας ή κάποιο άλλο αδίκημα.

    Οι αστυνομικοί παρέμειναν στο σημείο και με τη λήξη της εκδήλωσης οδήγησαν το ζεύγος στην τοπική αστυνομική Αρχή.

    Ακολούθησε επικοινωνία με τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος παρήγγειλε τη συλλογή προανακριτικού υλικού από το αρμόδιο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

    Το σχετικό υλικό υποβλήθηκε στην Εισαγγελική Αρχή προκειμένου να διακριβωθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινης πράξης.

    Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των θυμάτων.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/rawpixel.com

  • Ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: «Μαζί για την Ασφάλεια-πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας» στο Πολεμικό Μουσείο
    Ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: «Μαζί για την Ασφάλεια- πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας» στο Πολεμικό Μουσείο

    Παρέστησαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα

    Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διοργάνωσε με επιτυχία την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, στην αίθουσα «Αμφιθέατρο» του Πολεμικού Μουσείου, ημερίδα με θέμα: «Μαζί για την Ασφάλεια: Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Νεανικής Παραβατικότητας».

    Στην εκδήλωση παρέστησαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης ,η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνικές τάξεις ή οικονομικό status.

    Αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου, και επεσήμανε τη σημασία της οικογένειας και του σχολείου στην αποτροπή τέτοιων συμπεριφορών. «Η παραβατικότητα των ανηλίκων αποτελεί σύγχρονη ασθένεια που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε δε ότι «Ως συντεταγμένη Πολιτεία, ήδη αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα συγκροτημένα και πολυεπίπεδα, ενώ γίνεται και μια στοχευμένη προσπάθεια από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων είναι πολύ ψηλά στη κυβερνητική μας ατζέντα και αποτελεί προτεραιότητα και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Εφαρμόζεται ήδη ένα πολύ στοχευμένο σχέδιο εμφανούς αστυνόμευσης με εντατικές περιπολίες νεαρών, κυρίως, αστυνομικών, σε πλατείες και σημεία όπου συχνά υπάρχει συγκέντρωση ανηλίκων, ώστε να μπορούν να παρέχουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί.

    Ήδη λειτουργεί η πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών, το 10201, για να μπορεί ο κάθε ένας να καταγγείλει ανώνυμα στην υπηρεσία ανηλίκων οποιαδήποτε περιστατικό παραβατικότητας και να υπάρχει, βέβαια, και άμεση αστυνομική επέμβαση».

    Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, υπογράμμισε την πολυσύνθετη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία καθημερινά όσον αφορά τη νεανική παραβατικότητα. Επεσήμανε την ανησυχητική τάση καταγραφής και προβολής βίαιων συμπεριφορών στο διαδίκτυο από ανηλίκους, σημειώνοντας ότι τέτοια φαινόμενα προέρχονται πλέον από παιδιά κάθε οικογένειας, σπάζοντας το στερεότυπο του παρελθόντος που ήθελε να ανήκουν σε «διαλυμένες οικογένειες». Τόνισε δε, την ανάγκη για μια πιο εντατική και συγκροτημένη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, προσεγγίζοντας τα προβλήματα της νεολαίας με ευαισθησία και υπευθυνότητα.

    Ο κ. Αρχηγός είπε χαρακτηριστικά: «Δημιουργούμε το πλαίσιο και για άλλες δράσεις προκειμένου να χτυπήσουμε στη ρίζα αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και είμαι βέβαιος ότι με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα δούμε σύντομα ακόμα πιο δραστικά αποτελέσματα. Επεμβαίνουμε με υπευθυνότητα και δείχνουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε μια άκρως επικίνδυνη συνθήκη της εποχής μας με αποκλειστικό σκοπό τελικά κανένας ανήλικος να μη νιώθει μόνος, ευάλωτος και απροστάτευτος».

    Η ημερίδα περιλάμβανε εισηγήσεις από εξέχοντες ομιλητές που ανέπτυξαν θεματικές ενότητες σχετικές με την πρόληψη και διαχείριση της νεανικής παραβατικότητας.

    Από την Ελληνική Αστυνομία τις αντίστοιχες θεματικές ανέπτυξαν η Αστυνόμος Β’ Μπαβιόλη Γεωργία, της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η Αστυνομικός Διευθυντής Πατρονούδη Γεωργία, Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και η Δρ. Κωστάκου Κωνσταντίνα, Αστυνόμος Α’ και Ψυχολόγος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

    Ακολούθησαν στοχευμένες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών κας Κοπελάκη Αικατερίνης, Προϊσταμένη του Τμήματος Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καθώς και της Κοινωνικής Λειτουργού και Επιμελήτριας Ανηλίκων κας Κοσκινιάδου Τάνιας.

    Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η Δρ. Ρέντζη Αργυρώ, Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Ηγεσίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις όπως η τηλεφωνική γραμμή 10201 για καταγγελίες περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων, η ψηφιακή πλατφόρμα “Stop Bullying” του Υπουργείου Παιδείας για καταγγελίες περιστατικών εκφοβισμού στα σχολεία, καθώς και η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για άμεση ειδοποίηση της Αστυνομίας σε περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών ανηλίκων.

    Η εκδήλωση έκλεισε με την κοινή δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για συνεχή και συντονισμένη προσπάθεια στην καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας, με στόχο την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και προστατευμένης κοινωνίας για τα παιδιά μας.

    Στην ημερίδα παρέστησαν Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης και των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής, Διευθυντές Υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Φορέων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αλλάζει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΛΑΣ: Αυτομάτως σε διαθεσιμότητα οι ένστολοι που θα ελέγχονται για παραπτώματα
    Αλλάζει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΛΑΣ: Αυτομάτως σε διαθεσιμότητα οι ένστολοι που θα ελέγχονται για παραπτώματα

    Δυστυχώς, χρειάστηκε να δολοφονηθεί η 28χρονη Κυριακή έξω από αστυνομικό τμήμα για να αλλάξει το πειθαρχικό της ΕΛΑΣ -μετά από 16 χρόνια...

    Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αποφάσισαν την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου για τους αστυνομικούς που είναι αντιμέτωποι με διάφορα αδικήματα.

    Βασική αλλαγή η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των αστυνομικών που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα, όπως μεταδίδει στο OPEN ο Γιάννης Ρήγος.

    Τι ισχύει ως σήμερα για όσους αστυνομικούς ελέγχονται για αδικήματα

    Μέχρι σήμερα, ένας αστυνομικός που ελεγχόταν για πειθαρχικά αδικήματα συνέχιζε να υπηρετεί κανονικά στην υπηρεσία του ή σε άλλη υπηρεσία, αλλά ήταν μέσα στο σώμα της ΕΛΑΣ.

    Στην περίπτωση της Κυριακής, ο σκοπός που ήταν έξω από το ΑΤ και είδε την άγρια δολοφονία χωρίς να αντιδράσει και ο τηλεφωνητής που της είπε πως το περιπολικό «δεν είναι ταξί», αν και μετακινήθηκαν παραμένουν στην ΕΛΑΣ.

    Για αυτόν τον λόγο, αυστηροποιείται η διαδικασία και όσοι ελέγχονται για αδικήματα θα βρίσκονται εκτός σώματος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η Ελληνική Αστυνομία υλοποιεί το νέο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων
    Η Ελληνική Αστυνομία υλοποιεί το νέο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων

    40.638- έλεγχοι και -500- συλλήψεις ανηλίκων σε όλη τη χώρα το τελευταίο δίμηνο

    Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν ως προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων. Από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2024 υλοποιείται μία δέσμη δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων.

    Τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής υλοποιείται δράση ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά παραβατικότητας. Η δράση στοχεύει στην αποτροπή εκδηλώσεων βίας και επιθέσεων σε βάρος των νέων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων και των γονέων τους, μέσω της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας.

    Στις περιπτώσεις που εκδηλώθηκαν περιστατικά βίας και παραβατικότητας, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις. Η δράση ήπιας αστυνόμευσης έχει αποτιμηθεί θετικά από τους ανηλίκους και τους γονείς, οι οποίοι πλησιάζουν τους αστυνομικούς, συνομιλούν μαζί τους και ενημερώνονται για ζητήματα που τους απασχολούν.

    Ο σχεδιασμός υλοποιείται σε όλη τη Χώρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από -13.500- αστυνομικών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει:

    • -40.638- ελέγχους ανηλίκων,
    • -1.418- προσαγωγές και
    • συλλήψεις -500- ανηλίκων μεταξύ των οποίων -50- για ναρκωτικές ουσίες, -40- για κλοπές-διαρρήξεις, -19- για κατοχή όπλων και -13- για σωματικές βλάβες.

    Ειδικότερα, στην Αττική πραγματοποιήθηκαν -8.078- έλεγχοι, έγιναν -135- προσαγωγές και 9 συλλήψεις ανηλίκων, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, -2.345- έλεγχοι και -7- προσαγωγές ανηλίκων.

    Στο πλαίσιο αποτίμησης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η Ελληνική Αστυνομία έχει χαρτογραφήσει τις περιοχές και τα σημεία, στα οποία εκδηλώνεται συνεχής και αυξανόμενης παραβατικότητα, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

    Παράλληλα, υλοποιείται σημαντικός αριθμός δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.

    Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια -1.250- διαλέξεις σε σχολεία και άλλους χώρους, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά -101.969- άτομα καθώς και -86- συναντήσεις με Δήμους, Μ.Κ.Ο. αθλητικούς ομίλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και λοιπούς Φορείς.

    Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτο, ευάλωτο και μόνο. Κανείς γονιός δεν πρέπει να ανησυχεί για το παιδί του όταν αυτό βρίσκεται εκτός σπιτιού.

    astun anilikoi 4

    astun anilikoi 1

    astun anilikoi 3

    astun anilikoi 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κύκλωμα μαστροπείας: «Τα μέλη είναι διακριτούς ρόλους - Έταζαν χλιδάτη ζωή»
    Κύκλωμα μαστροπείας: «Τα μέλη είναι διακριτούς ρόλους - Έταζαν χλιδάτη ζωή»

    Προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί είναι ο τρόπος δράσης των κυκλωμάτων μαστροπείας αλλά και οι «μετακινήσεις» από το ένα κύκλωμα στο άλλο.

    Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, φαίνεται πως κυκλώματα λειτούργησαν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία».

    Σε μία μαραθώνια διαδικασία με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα οδηγήθηκε στη φυλακή η 25χρονη που φαίνεται να είναι η πρωταγωνίστρια του κυκλώματος και η οποία εκμεταλλευόταν ανήλικα κορίτσια, ενώ οι υπόλοιποι 5 κατηγορούμενοι, οι οποίοι δήλωσαν αθώοι στις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ αυτών είναι και ο tattoo artist.

    «Τα μέλη του κυκλώματος είχαν διακριτούς ρόλους»

    Ο αντιπρόεδρος ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών, Νίκος Ρήγας μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την υπόθεση.

    «Έχει γίνει μεγάλη επιχείρηση από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, η οποία εξάρθρωσε ένα κύκλωμα μαστροπείας. Συνελήφθησαν οι υπαίτιοι και έχουμε τις πρώτες προφυλακίσεις. Η έρευνα συνεχίζεται για να δούμε πόσα μέλη συμμετείχαν και με ποιον τρόπο. Τα μέλη είχαν διακριτούς ρόλους. Υπήρχε άτομο που έκανε την στρατολόγηση των ανήλικων θυμάτων, άτομο που κανόνιζε τα ραντεβού, τα χρήματα και τις μεταφορές», είπε αρχικά.

    «Η πορνεία και η μαστροπεία είναι μια παράνομη δραστηριότητα που έχει θύτες και θύματα, και πολλές φορές ανήλικα θύματα. Όλο αυτό ξεκίνησε από την καταγγελία μία αδερφή θύματος που είδε μήνυμα στο κινητό της ανήλικης με την 25χρονη που κανόνιζαν για χρήματα. Τους έταζαν μία χλιδάτη ζωή», συμπλήρωσε ο κ. Ρήγας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Έρευνα: Κυριαρχεί η ανασφάλεια στους πολίτες – Έλλειψη εμπιστοσύνης στην ΕΛ.ΑΣ
    Έρευνα: Κυριαρχεί η ανασφάλεια στους πολίτες – Έλλειψη εμπιστοσύνης στην ΕΛ.ΑΣ

    Παθογένειες στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας διαπιστώνουν οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων. Η έρευνα καταγράφει μια σαφή διάκριση μεταξύ της εμπιστοσύνης των πολιτών στα σώματα ασφαλείας

    Γενικευμένο είναι το αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία της Ελλάδος, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Κάπα Research» για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Την ίδια ώρα σχεδόν οχτώ στους δέκα εκ των ερωτηθέντων ζητούν την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και άμυνας, διαπιστώνοντας ειδικότερα παθογένειες στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Η έρευνα καταγράφει μια σαφή διάκριση μεταξύ της εμπιστοσύνης των πολιτών στα σώματα ασφαλείας. Συγκριτικά με την πυροσβεστική και το λιμενικό, η αστυνομία συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά θετικών απόψεων και τον μικρότερο βαθμό εμπιστοσύνης, ενώ η πυροσβεστική απολαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής.

    Απαντώντας στο ερώτημα κατά «πόσο ασφαλής χώρα είναι η Ελλάδα», το 44% εκτιμά ότι είναι «πολύ » ή «αρκετά» ασφαλής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόλις 7% των ερωτηθέντων απαντά «πολύ ασφαλής». Στον αντίποδα, το 55% κρίνει ότι η χώρα είναι «λίγο» ή «καθόλου» ασφαλής.

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-35-15-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-150x83.png 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-35-15-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-600x334.png 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-35-15-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-768x427.png 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-35-15-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf.png 1590w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" pinger-seen="true" />

    Πόσο ασφαλής χώρα είναι η Ελλάδα

    Στο ίδιο πλαίσιο, με την ερώτηση να προσωποποιείται στο «εσείς προσωπικά, πόσο ασφαλής νιώθετε στην καθημερινότητά σας;», η ανασφάλεια κυριαρχεί ξανά. Το 48% των ερωτηθέντων αισθάνεται «πολύ» ή «αρκετά» ασφαλής» εν αντιθέσει με το 51% που νιώθει «λίγο» ή «καθόλου» ασφαλής. Με βάση τα δύο αυτά ευρήματα διαπιστώνεται ότι οι πολίτες, παρότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ποντάρει αρκετά σε αυτόν τον τομέα, δεν αισθάνονται ασφαλής.

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-39-42-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-150x83.png 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-39-42-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-600x331.png 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-39-42-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-768x423.png 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-39-42-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf.png 1573w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" pinger-seen="true" />

    Πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι πολίτες

    Η μεγαλύτερη ανασφάλεια διαπιστώνεται στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τις απαντήσεις στο ερώτημα «ποιες περιοχές/τοποθεσίες χρειάζονται αυξημένη αστυνομική παρουσία». Το 69% των ερωτηθέντων απαντά «οι υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής», το 59% «οι γειτονιές», το 55% «το κέντρο της Αθήνας», το 47% «οι δρόμοι (οδική ασφάλεια»), το 37% «τα γήπεδα/οι αθλητικές εγκαταστάσεις», 33% «τα πανεπιστήμια», 25% «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

    Από τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις διαπιστώνεται το έλλειμμα ασφαλείας στα αστικά κέντρα. Παραδείγματος χάριν η πρώτη και η τρίτη σε δημοφιλία απαντήσεις αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ και οι απαντήσεις όπως «τα γήπεδα/οι αθλητικές διοργανώσεις» και «τα πανεπιστήμια» αφορούν κατά κύριο λόγο αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα.

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-44-09-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-150x85.png 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-44-09-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-600x335.png 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-44-09-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-768x429.png 768w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" pinger-seen="true" />

    Περιοχές/τοποθεσίες που χρειάζεται αυξημένη αστυνομική παρουσία

    Η σχέση κοινωνίας και σωμάτων ασφαλείας

    Από τα τρία σώματα ασφαλείας που βρίσκονται σε άμεση επαφή με την κοινωνία, την πυροσβεστική, το λιμενικό σώμα και την αστυνομία, η πρώτη απολαμβάνει τη μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών. Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην ερώτηση «ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει για τα τρία σώματα ασφαλείας» το 86% των ερωτηθέντων έχει «θετική» ή «μάλλον θετική» άποψη για την πυροσβεστική.

    Αρκετά χαμηλότερα, με 63% «θετικές» ή «μάλλον θετικές» απόψεις βρίσκεται το λιμενικό σώμα, που συγκεντρώσει και 32% «αρνητικών» ή «μάλλον αρνητικών» απόψεων. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η αστυνομία με 50% «θετικές» ή «μάλλον θετικές» απόψεις (εκ των οποίων μόλις το 16% σίγουρα θετικές). Αντίστοιχα το 49% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει σχηματίσει «μάλλον αρνητική» ή «αρνητική» άποψη για την αστυνομία.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την «Κάπα Research» που διενήργησε την έρευνα, τα ποσοστά της αστυνομίας αποτελούν μια «αρκετά ικανοποιητική καταγραφή».

    «Την αρχική έκπληξη διαδέχεται η ψυχραιμότερη δεύτερη ματιά σε έναν θεσμό που βρίσκεται καθημερινά εμπλεκόμενος στην ιδιωτική και δημόσια ζωή διεξάγοντας χιλιάδες «μικρούς πολέμους». Επιπρόσθετα, η δράση της αστυνομίας είναι συνεχώς εκτεθειμένη στους προβολείς των ΜΜΕ και στον μεγεθυντικό φακό της κοινής γνώμης. Για όσους είχαν την εμπειρία της παρέμβασης, η αξιολόγηση (συμπεριφορά των οργάνων, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα) αστυνομίας και λιμενικού είναι θεαματικά κοντινή. Δεδομένων των ανωτέρω, τα ποσοστά δημοφιλίας και εμπιστοσύνης προς την Αστυνομία –που ανέρχονται στο 50%– αποτελούν μια αρκετά ικανοποιητική καταγραφή», αναφέρει η εταιρεία χαρακτηριστικά στα βασικά συμπεράσματά της.

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-55-53-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-150x83.png 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-55-53-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-600x331.png 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-55-53-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-768x424.png 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-08-55-53-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf.png 1578w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" pinger-seen="true" />

    Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει για τα τρία σώματα ασφαλείας

    Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα στο ερώτημα για την εμπιστοσύνη των πολιτών στα σώματα ασφαλείας. Το 85% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται «πολύ» ή «αρκετά» την πυροσβεστική, το 58% «πολύ» ή «αρκετά» το λιμενικό σώμα και τελευταία, με 46% «πολύ» ή «αρκετά» την ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται ότι μόνον στην αστυνομία η αρνητική προδιάθεση ξεπερνά τη θετική, καθώς 54% την εμπιστεύεται «λίγο» ή «καθόλου».

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-03-46-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-150x78.png 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-03-46-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-600x311.png 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-03-46-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-768x398.png 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-03-46-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf.png 1591w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" pinger-seen="true" />

    Εμπιστοσύνη πολιτών στα σώματα ασφαλείας

    Όσον αφορά τα συναισθήματα των ερωτηθέντων, η αστυνομία συγκεντρώσει εξίσου τα περισσότερα αρνητικά, συγκριτικά με το λιμενικό και την πυροσβεστική. Ταυτόχρονα η τελευταία απολαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των θετικών συναισθημάτων ερωτηθέντων, με το 91% να νιώθει «περηφάνια» ή «ασφάλεια» ή «συμπάθεια» για το εν λόγω σώμα ασφαλείας.

    Για την αστυνομία, μόλις το 3% νιώθει «περήφανο», το 24% αισθάνεται «ασφάλεια» και το 23% «συμπάθεια». Στο Λιμενικό Σώμα τα ποσοστά κινούνται στις ίδιες απαντήσεις στο 7% («περήφανο»), 23% («ασφάλεια») και 37% («συμπάθεια»).

    Το αρνητικό συναίσθημα που επικρατεί και στα τρία σώματα ασφαλείας είναι η «ανησυχία». Στην αστυνομία εντοπίζεται στο 22%, στο λιμενικό στο 16% και στην πυροσβεστική στο 6%. Αντίστοιχα «θυμό/οργή» για την αστυνομία νιώθει το 15% των ερωτηθέντων, για το λιμενικό το 5%, ενώ για την πυροσβεστική το 2%. Τέλος, «αντιπάθεια» για την αστυνομία αισθάνεται ποσοστό 11% και για το λιμενικό αντίστοιχα 4% των ερωτηθέντων.

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-09-15-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-150x83.png 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-09-15-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-600x331.png 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-09-15-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-768x424.png 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-09-15-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf.png 1581w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" pinger-seen="true" />

    Τα συναισθήματα των ερωτηθέντων για τα σώματα ασφαλείας

    Αστυνομικές δυνάμεις και οι πολίτες

    Βρίσκεται κοντά στον πολίτη, είναι αποτελεσματική, είναι καλά οργανωμένη, εφαρμόζει καινοτομίες. Αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά δεν ταιριάζουν στην Ελληνική Αστυνομία εκτιμούν οι ερωτηθέντες κατά συντριπτική πλειοψηφία, δείχνοντας παθογένειες στη λειτουργία της.

    Συγκεκριμένα, το 57% εκτιμά ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν «βρίσκεται κοντά στον πολίτη», το 59% ότι δεν «είναι αποτελεσματική», το 74% ότι δεν «είναι καλά οργανωμένη» και το 71% πως «δεν εφαρμόζει καινοτομίες».

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-24-40-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-150x79.png 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-24-40-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-600x315.png 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-24-40-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-768x403.png 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-24-40-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf.png 1585w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" pinger-seen="true" />

    Χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην Ελληνική Αστυνομία

    Οι απαντήσεις λίγο πιο θετικές για τους αστυνομικούς, όταν δηλαδή η ερώτηση προσωποποιείται στο ανθρώπινο δυναμικό και όχι το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Το 64% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι αστυνομικοί «είναι χρήσιμοι» ενώ το 50% απαντά πως «είναι πρόθυμοι». Στον αντίποδα, μόλις το 38% θεωρεί πως «σέβονται τον πολίτη», το 29% ότι «είναι έντιμοι» και 25% ότι «είναι καταρτισμένοι».

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-30-10-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-150x78.png 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-30-10-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-600x313.png 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-30-10-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-768x401.png 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-30-10-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf.png 1596w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" pinger-seen="true" />

    Χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στους αστυνομικούς

    Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, από τα ευρήματα διαπιστώνεται ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης κυριαρχεί στους ερωτηθέντες σε σχέση με το αίσθημα αποτελεσματικότητας της ΕΛ.ΑΣ.

    Σε όλες τις απαντήσεις που περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότητά της, όπως η επίβλεψη των διαδηλώσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διατήρηση της δημόσιας ειρήνης στην καθημερινότητα, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και οικονομικών εγκλημάτων, η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και της ενδοοικογενειακής βίας και άλλα, η ΕΛ.ΑΣ λαμβάνει αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, σε ορισμένες απαντήσεις όπως στα κρίσιμα ζητήματα της καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα (με τη χώρα να μετρά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες τα τελευταία χρόνια) και του φαινομένου του τελευταίου διαστήματος, της βίας μεταξύ ανηλίκων- το ποσοστό αποτελεσματικότητας που λαμβάνει είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-33-58-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-150x82.png 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-33-58-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-600x328.png 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-33-58-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-768x419.png 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-33-58-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf.png 1592w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" pinger-seen="true" />

    Αποτελεσματικότητα της αστυνομίας

    Κατά τη γνώμη του 62% των ερωτηθέντων οι πόροι που κατευθύνονται προς τις δυνάμεις ασφαλείας είναι ελάχιστοι. Μόνον το 9% θεωρεί ότι τα χρήματα που δαπανούνται για αυτόν τον σκοπό από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι «πάρα πολλά», ενώ το 17% θεωρεί ότι είναι «όσα πρέπει».

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-58-57-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-150x80.png 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-58-57-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-600x319.png 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-58-57-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-768x408.png 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-09-58-57-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf.png 1579w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" pinger-seen="true" />

    Επάρκεια των πόρων προς τις δυνάμεις ασφαλείας

    Παράλληλα το 77% ζητεί τη «μεγαλύτερη ανάπτυξη των δημοσίων υπηρεσιών ασφαλείας», ενώ μόλις το 6% εκτιμά ότι πρέπει να μειωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες ασφαλείας. Το 9% είναι ικανοποιημένο με την υπάρχουσα κατάσταση.

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-10-01-22-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-140x85.png 140w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-10-01-22-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-600x365.png 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-10-01-22-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf-768x467.png 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-2024-03-24-at-10-01-22-Παρουσίαση-του-PowerPoint-50_χρόνια_από_τη_Μεταπολίτευση_Έρευνα_για_τα_Σώματα_Ασφαλείας.pdf.png 1346w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" pinger-seen="true" />

    Ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών ασφαλείας

    Δείτε όλη την έρευνα για τα σώματα ασφαλείας εδώ.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch