Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 13:49

Θεώνη Γεωργοπούλου: Φοβήθηκα το άγνωστο, όχι τους ασθενείς

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Συνέντευξη παραχώρησε στην Καθημερινή η πνευμονολόγος Θεώνη Γεωργοπούλου από την Αμαλιάδα. Στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, η γνωστή γιατρός μίλησε για την εμπειρία του κορωνοϊού, τα περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο περίπου...

Εχει περάσει ένας χρόνος, αλλά όταν η πνευμονολόγος Θεώνη Γεωργοπούλου ανακαλεί όλα όσα συνέβησαν τότε, μέσα σε έξι ημέρες στο ιδιωτικό ιατρείο της στην Αμαλιάδα, νιώθει σαν να τα ζει ξανά. Τόσο έντονα ήταν. Δέχτηκε τον πρώτο ασθενή το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2020. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ήρθε δεύτερη ασθενής, την Κυριακή ακολούθησε ακόμη μία. Τους εξέτασε προσεκτικά, έλαβε το ιστορικό τους. Δεν είχαν ίδια κλινική εικόνα. Ενας άρρωστος είχε πυρετό και γαστρεντερικές διαταραχές, τη σύζυγό του ταλαιπωρούσε έντονος ξηρός βήχας, άλλη ασθενής ήταν πλέον ασυμπτωματική και ήθελε να βεβαιωθεί ότι είχε αναρρώσει πλήρως. Ολοι όμως μοιράζονταν κάτι κοινό: μόλις είχαν επιστρέψει από ομαδική εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Η κ. Γεωργοπούλου θορυβήθηκε. Εκείνη την περίοδο η COVID-19 ήταν –κυρίως– η «νόσος των ταξιδιωτών». Ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ, αλλά δεν ήχησε συναγερμός. Οι αρμόδιοι ακολουθούσαν τότε τα ισχύοντα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βάσει των οποίων το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν συγκαταλέγονταν ακόμη στις χώρες υψηλού κινδύνου.

Η 53χρονη πνευμονολόγος δεν ήταν η μόνη που ανησύχησε. Παρόμοιες υποψίες είχαν και άλλοι συνάδελφοί της. Στις 23.15 της 27ης Φεβρουαρίου ένας από τους εκδρομείς είχε τηλεφωνήσει στον Παναγιώτη Κυριαζή, πνευμονολόγο στη γειτονική Γαστούνη Ηλείας. Μόλις είχε γυρίσει από τα Ιεροσόλυμα και το όρος Σινά. Παραπονέθηκε για βήχα, πυρετό και ρινική συμφόρηση. Ακουγόταν μπουκωμένος. Είπε ότι και άλλοι συνταξιδιώτες του στο ίδιο λεωφορείο είχαν αρρωστήσει. Και ο κ. Κυριαζής, όπως είχε πει στην «Κ», επικοινώνησε τότε με τον ΕΟΔΥ.

Ωσπου στις 4 Μαρτίου 2020 έγινε γνωστό ότι ο πρώτος ασθενής που είχε επισκεφθεί την κ. Γεωργοπούλου βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό. Οταν τα νέα έφτασαν στο ιατρείο της εκείνη εξέταζε άλλη ασθενή από την ίδια εκδρομή, την τέταρτη κατά σειρά. Θυμάται ότι βγήκε αμέσως στο μπαλκόνι και κάλεσε στο κινητό τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας. Ποιες θα ήταν οι επόμενες κινήσεις; Πώς θα μεταφερόταν με ασφάλεια η ασθενής στο νοσοκομείο; Βρήκε στο γραφείο της μια ολόσωμη προστατευτική στολή, μεγέθους extra large, και έντυσε τη γυναίκα. Πριν από χρόνια την είχε προμηθεύσει με αυτή το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ για να τη χρησιμοποιήσει σε πιθανή εμφάνιση της γρίπης των πτηνών. Κινητοποιήθηκαν άμεσα οι συνάδελφοί της και ο διευθυντής παθολογίας του τοπικού νοσοκομείου. Συνέδραμε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επικοινώνησε μαζί της. Επρεπε να απομονωθούν όλες οι οικογένειες που σχετίζονταν με εκείνη την εκδρομή. Αντιμετώπιζαν πλέον την πρώτη συρροή κρουσμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η καραντίνα

«Φοβήθηκα το άγνωστο, όχι τους ασθενείς μου», λέει η κ. Γεωργοπούλου σε τηλεφωνική της επικοινωνία με την «Κ» ένα χρόνο μετά. Εξηγεί ότι λόγω της ειδικότητάς της έπαιρνε μέτρα προστασίας και προ πανδημίας. Φορούσε μάσκα, το γραφείο της και το εξεταστήριο είναι σε διαφορετικά δωμάτια τα οποία φρόντιζε να αερίζει επαρκώς πριν και μετά την κάθε επίσκεψη. Εδινε μάσκες και στους ασθενείς που περίμεναν τη σειρά τους εάν υπήρχε συνωστισμός. Παρακολουθούσε την εξέλιξη της νόσου από τις πρώτες κιόλας ημέρες στην Κίνα, βρισκόταν σε εγρήγορση.

«Οταν άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα στην Ιταλία, επειδή έχουμε το λιμάνι της Πάτρας δίπλα, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθει και σε εμάς. Το περιμέναμε από την Ιταλία, μας ήρθε από το Ισραήλ», λέει.

Η ίδια δεν νόσησε, ως στενή επαφή, όμως, έπρεπε να μπει σε υποχρεωτική, προληπτική καραντίνα δύο εβδομάδων. Κλείστηκε στο υπνοδωμάτιό της. «Εκείνες οι πρώτες ημέρες ήταν δύσκολες», θυμάται. Μιλούσε με άλλους ασθενείς, εκτός των εκδρομέων, που είχαν περάσει από το γραφείο της και ανησυχούσαν μήπως είχαν αρπάξει τον ιό. Μόλις τελείωνε μια κλήση άρχιζε η επόμενη. Σε 15 ημέρες λογαριασμός τηλεφώνου 750 ευρώ. Δεν είχε γίνει πάντως διασπορά του ιού από το ιατρείο της.

Οσο παρέμενε στην απομόνωση του σπιτιού της κυκλοφόρησαν φήμες ότι η ίδια είχε αρρωστήσει βαριά και είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ. «Φοβήθηκα περισσότερο από τον θόρυβο που είχε γίνει και έφερε σε δύσκολη θέση την οικογένειά μου», λέει. «Το χειρότερο ήταν ότι ο πατέρας μου με κάλεσε και ρώτησε “παιδί μου ζεις;”. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ήμουν καλά, στο απέναντι σπίτι και όχι στο κρεβάτι της εντατικής».

Με την ολοκλήρωση της καραντίνας επέστρεψε στη δουλειά της. «Οποιος μαθαίνει ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό ξαφνιάζεται, χρειάζεται τον χρόνο του. Είναι πολύ δύσκολο να περιμένεις στο τηλέφωνο μια απάντηση. Υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να το πιστέψουν. Η διαχείριση αυτών των ασθενών γίνεται από το φιλότιμο ανθρώπων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αυτό που σκέφτεται ο ασθενής είναι ότι θα πεθάνει. Δεν σκέφτεται ότι πρέπει να διαχειριστεί ένα πρόβλημα το οποίο πλέον το γνωρίζουμε, δεν είναι όπως πέρυσι που δεν ξέραμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα», λέει.

Πρώτη γραμμή άμυνας

Μιλάει για το στίγμα που παρά τη συμπλήρωση ενός έτους πανδημίας ακόμη συνοδεύει σε μικρές κοινωνίες ορισμένους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Εξηγεί ότι βάσει οδηγιών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Πνευμονολογικής Εταιρείας σε πρώτη φάση χειρίζονται τηλεφωνικά τα περιστατικά με εμπύρετες λοιμώξεις ή ύποπτα συμπτώματα. Και μετά τη θετική διάγνωση ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Δίνουν τηλεφωνικά συμβουλές για τακτική θερμομέτρηση, παρακολούθηση του κορεσμού οξυγόνου με οξύμετρο, ξεκούραση, καλή διατροφή και χρήση μάσκας μέσα στο σπίτι. «Δημιουργείται μια ανθρώπινη σχέση γιατρού και ασθενούς. Μιλάμε πρωί, μεσημέρι, βράδυ και εάν κάποιοι κινδυνεύσουν οδηγούνται στα νοσοκομεία αναφοράς», λέει.

Επισημαίνει όμως το πρόβλημα της μη κατοχύρωσης της τηλεϊατρικής. «Τι θα γίνει εάν δώσω συμβουλές από το τηλέφωνο και κάτι πάει άσχημα;» τονίζει. Οικογενειακοί γιατροί, όπως η ίδια, αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του εθνικού συστήματος υγείας. Αυτοί θα παραπέμψουν κάποιον για νοσηλεία, ή θα ενημερώσουν τους τοπικούς φορείς και τις αρμόδιες αρχές εάν παρατηρήσουν σημάδια έξαρσης κάποιας μεταδοτικής ασθένειας. «Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ιδιωτική και δημόσια, στην επαρχία για να κάνουμε τη δουλειά μας πιο σωστά. Εάν λειτουργήσουμε ως σωστή κρησάρα δεν θα μπλοκάρουν με ασθενείς τα νοσοκομεία».

Η κ. Γεωργοπούλου λειτουργεί το ιατρείο της στην Αμαλιάδα εδώ και δύο δεκαετίες. Μιλάει για το πόσο τη στήριξε η οικογένειά της, ειδικά στον τελευταίο αγωνιώδη χρόνο. Η ίδια έχει εμβολιαστεί για την COVID-19 και προτρέπει τους ασθενείς της να το πράξουν όταν έρθει η σειρά τους, δίχως δισταγμό. Επισημαίνει ακόμη την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε ογκολογικούς ασθενείς και άλλες ευπαθείς για λόγους υγείας ομάδες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μετά τα ομαδικά κρούσματα στους εκδρομείς των Αγίων Τόπων λέει ότι δεν υπήρξε άλλη εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα. «Ο φόβος ήταν διάχυτος τον περασμένο Μάρτιο. Είχαμε ασθενείς, συνήθως μετακινούμενο πληθυσμό, είτε ταξιδιώτες από την Αχαΐα, είτε από τα νησιά το καλοκαίρι, αλλά τον Νοέμβριο που “κάηκε” η Μακεδονία είχαμε ελάχιστα περιστατικά», αναφέρει.

Εδώ και δέκα ημέρες, όμως, παρατηρεί μια αυξανόμενη τάση νέων θετικών δειγμάτων. Επισημαίνει ότι πρόκειται κυρίως για ενδοοικογενειακές μολύνσεις. «Εχουμε καλές καιρικές συνθήκες, δεν έχουμε κτίρια με ασανσέρ ή εσωτερικούς κλιματισμούς, δεν υπάρχουν τόσο πολλές βιομηχανίες, είμαστε αγροτική κοινωνία. Αλλά όταν η γιαγιά θα πάρει τα εγγονάκια να τα κρατήσει στο σπίτι, θα μεταφερθεί ο ιός. Και τότε δεν θα μιλάμε για ένα κρούσμα, αλλά για μία οικογένεια. Ελπίζω το κακό να σταματήσει εδώ».

Ηταν καλός άνθρωπος

Ο πρώτος ασθενής από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους που την επισκέφθηκε στο ιατρείο της ήταν ο 66χρονος συνταξιούχος μαθηματικός και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Μανώλης Αγιομυργιαννάκης. Η κ. Γεωργοπούλου τον είχε καθηγητή στο σχολείο. «Δεν ήταν μια απλή σχέση γιατρού – ασθενούς», λέει. Στις 2 Μαρτίου 2020 η υγεία του επιδεινώθηκε, δεν ανταποκρινόταν στη συνήθη αγωγή. Η πνευμονολόγος επικοινώνησε με το τοπικό νοσοκομείο και ο ασθενής μεταφέρθηκε αρχικά εκεί και μετά στο Ρίο. Ηταν το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα, τα προηγούμενα είχαν εντοπιστεί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η υγεία του χειροτέρεψε και λίγες ημέρες αργότερα πέθανε. Ηταν ο πρώτος νεκρός της COVID-19 στην Ελλάδα. «Θα τον θυμόμαστε», λέει η κ. Γεωργοπούλου. «Ηταν καλός άνθρωπος, καλός δάσκαλος».

Πηγή: Kathimerini.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 14:29

Σχετικά Άρθρα

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αμαλιάδα: Συνελήφθη ημεδαπός, ο οποίος εισήγαγε και διακινούσε στην ελληνική επικράτεια απομιμητικά είδη υπόδησης
    Αμαλιάδα: Συνελήφθη ημεδαπός, ο οποίος εισήγαγε και διακινούσε στην ελληνική επικράτεια απομιμητικά είδη υπόδησης

    Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη 2 άτομα - Η συνολική επαπειλούμενη ζημία υπερβαίνει τις 953.150 ευρώ

    Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθη με τη συνδρομή Αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για εισαγωγή και διακίνηση στην ελληνική επικράτεια απομιμητικών ειδών υπόδησης.

    Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία και χρήση πλαστού, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και παράβαση των νόμων περί σημάτων, αθέμιτου ανταγωνισμού και ρυθμίσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου, ενώ στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 2 άτομα.

    Ειδικότερα, κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριακών στοιχείων, εντοπίσθηκε πρωινές ώρες της Παρασκευής, 25 Οκτωβρίου 2024, αποθηκευτικός χώρος μεταφορικής εταιρείας, ιδιοκτησίας του συλληφθέντα, όπου αποθηκεύονταν προσωρινά προς διανομή μεγάλες ποσότητες απομιμητικών ειδών υπόδησης.

    Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον χώρο, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -8.665- ζεύγη υποδημάτων, τα οποία έφεραν πλαστά εμπορικά σήματα επώνυμης εταιρείας.

    Όπως προέκυψε, η μεταφορική εταιρεία ιδιοκτησίας του συλληφθέντα παραλάμβανε τα εμπορεύματα από κοντέινερ άλλης μεταφορικής εταιρείας, τα αποθήκευε προσωρινά και στη συνέχεια τα διένειμε κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    Μάλιστα, τα τιμολόγια που συνόδευαν τα εμπορεύματα, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα έφεραν επωνυμία αλλοδαπής εταιρείας, ενώ κατά την παραλαβή τους έφεραν επωνυμία ελληνικής εταιρείας, αμφότερες ιδιοκτησίας του συλληφθέντα.

    Υπολογίζεται ότι η συνολική επαπειλούμενη ζημία ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 953.150 ευρώ.

    Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε Ανακριτή.

    Φωτογραφία αρχείου: Racool_studio

  • Παιδική θεατρική παράσταση στην Αμαλιάδα «Ο λαγός και η χελώνα», από τους μύθους του Αισώπου
    Παιδική θεατρική παράσταση στην Αμαλιάδα «Ο λαγός και η χελώνα», από τους μύθους του Αισώπου

    ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

    Ένας από τους πιο αγαπημένους και διαχρονικούς μύθους του Αισώπου σε μια πρωτότυπη θεατρική διασκευή στο σήμερα, δοσμένη με τρυφερότητα και χιούμορ!

    Μια παιδική θεατρική παράσταση εμπνευσμένη και δουλεμένη από ανθρώπους της εκπαίδευσης και της τέχνης με πολυετή εμπειρία, ουσιαστική γνώση και βαθιά αγάπη για το παιδί και το παιδικό θέατρο!

    Χαρακτηριστική σφραγίδα κι υπογραφή της ομάδας μας η διάδραση κι η ενεργή συμμετοχή των μικρών θεατών στην εξέλιξη της πλοκής!

    Βασικές κι ανεκτίμητες αξίες, όπως η φιλία, η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη και η συνεργασία επικοινωνούνται με σαφήνεια, απλότητα κι αμεσότητα, με ιδιαίτερο σεβασμό στον ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του παιδικού θεάτρου.

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

    Ο λαγός, Λόνι Τρεχάλας, φέρει τον τίτλο του «Πρωταθλητή του Δάσους». Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πρωτιά και ο θαυμασμός των άλλων, κι έτσι έχει γίνει φαντασμένος, χωρίς σεβασμό για τα υπόλοιπα ζωάκια.

    Μια μέρα θα συναντήσει τη Λόνα τη χελώνα, που πιστεύει ότι πάνω απ’ όλα έχει σημασία η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα, και που θα τον προκαλέσει σε έναν φαινομενικά άνισο αλλά συναρπαστικό αγώνα!

    Θα καταφέρει, άραγε, η χελώνα να δώσει στο μικρό λαγό να καταλάβει πως η αγάπη και η αποδοχή, η φιλία και η συνεργασία είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή και πως αληθινή πίστη στον εαυτό μας σημαίνει να μην τα παρατάμε ακόμα κι όταν όλα φαντάζουν δύσκολα;

    Θα το ανακαλύψουμε στην πορεία του αγώνα, παρέα με το Λόνι και τη Λόνα!

    amaliada theatr aisopos 2

    ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Θεατρική διασκευή από το μύθο του Αισώπου: Έλενα Πολυγένη

    Σκηνοθεσία: Μένια Ορφανίδου

    Μουσική-Στίχοι-Ενορχηστρώσεις: Δημήτρης Κίκλης

    Χορογραφίες: Μένια Ορφανίδου

    Σκηνικά - Φωτισμοί: ΣΑΜΕΝ production

    Κοστούμια: Μιλένα

    Επεξεργασία ήχου: Κλεάνθης Κωνσταντινίδης-Imagine Pixels

    Το τραγούδι «Κάνε μια ευχή» στο φινάλε της παράστασης ερμηνεύει η λατρεμένη Μπέσσυ Αργυράκη!!!

    Στο ρόλο του εκφωνητή των αγώνων ακούγεται η φωνή του πολυαγαπημένου Χάρη Ρώμα!!!

    Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Έλενα Πολυγένη,Ευθυμία Μαρκοπούλου, Σάββας Γραμματικός

    Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 2 έως 102 ετών…!

    Διάρκεια παράστασης:70 λεπτά

    Διάλειμμα:10 λεπτά

    Σάββατο 2 Νοεμβρίου στην Αμαλιάδα, στο «Cine Cinema Αμαλιάδα»(Αντωνίου Πετραλιά και Σμύρνης, τηλ: 2622038088)

    για δύο παραστάσεις: 5:00μ.μ. & 6:30μ.μ.

    Τιμές εισιτηρίων: 9 ευρώ προπώληση/10 ευρώ ταμείο

    Προπώληση στο ταμείο του κινηματογράφου και στο

    https://www.more.com/theater/children/o-lagos-kai-i-xelona/

    Πληροφορίες και τηλεφωνικές κρατήσεις στο: 6947817212

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εύρημα «αιμορραγίας αμφιβληστροειδούς» δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τα 5 νεκρά παιδιά 
    Εύρημα «αιμορραγίας αμφιβληστροειδούς» δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τα 5 νεκρά παιδιά 

    Νέα δεδομένα στο θρίλερ στην Αμαλιάδα. Εντοπίσθηκε στο δεύτερο παιδί της 24χρονης Ειρήνης που πέθανε το 2023. Ιατροί το αποδίδουν κατά κύριο λόγο στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού».

    Ένα σημαντικό εύρημα που φέρεται να έχει εντοπισθεί σε οφθαλομολογικό έλεγχο, σε ένα από τα παιδιά της 24χρονης Ειρήνης Μ. δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τους αλλεπάλληλους θανάτους πέντε παιδιών την περίοδο 2014-2024 στην Αμαλιάδα που απασχολεί την κοινή γνώμη.

    Στον έλεγχο που υπήρξε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας στο δεύτερο παιδί της 24χρονης (τότε ήταν ενός μηνός) το οποίο ένα μήνα αργότερα έχασε την ζωή του στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, εντοπίσθηκε αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή του άτυχου μωρού.

    Κάτι που αποδίδεται κυρίως στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού» (Shaken baby syndrome) που είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος. Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν ανοίγει νέος κύκλος σημαντικών και πολύ συγκεκριμένων ερωτημάτων για τις αιτίες θανάτου του συγκεκριμένου βρέφους, αλλά ίσως και ορισμένων ακόμη από τα άλλα τέσσερα παιδιά που έχασαν την ζωή τους και τα οποία «συνδέονταν» με την 24χρονη.

    Στις 18 Αυγούστου 2023 λοιπόν η Ειρήνη (σσ η οποία είχε χάσει ήδη το πρώτο παιδί της το 2021 με τον θάνατο του να αποδίδεται σε «διάμεση πνευμονίτιδα») απέκτησε ένα κοριτσάκι, τη Μαρία-Φρειδερίκη. Δύο μήνες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2023, το βρέφος που παρουσίαζε επιληπτικά επεισόδια πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» όπου και νοσηλευόταν για ένα μήνα.

    Είχε μεταφερθεί εκεί από το «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» της Πατρας στις 18 Σεπτεμβρίου. Την προανάκριση για τον θάνατο ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων Αττικής.

    Απροσδιόριστη αιτία στο θάνατο του βρέφους στην Αμαλιάδα

    Από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών η αιτία θανάτου χαρακτηρίστηκε απροσδιόριστη που μπορεί να συνδέεται με το παθολογικό ιστορικό επιληψίας. Από την έρευνα ακόμη της ΕΛ.ΑΣ προέκυψε ότι όταν έχασε την ζωή του το δύο μηνών βρέφος ήταν στον ίδιο θάλαμο του «Παίδων» τουλάχιστον 2-3 ακόμη άτομα, ανάμεσα στα οποία μία κοινωνική λειτουργός.

    Όμως σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο είχε εντοπισθεί στο άτυχο κοριτσάκι αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς. Ένα τέτοιο εύρημα κυρίως σε ενήλικες συνδέεται με «αποκόλληση αμφιβληστροειδούς», «διαβητική αμφιβληστροπάθεια με νεοαγγείωση», «απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς», «ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας με αιμορραγία», από «πρόκληση τραύματος» κλπ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ιατροί, οι προαναφερόμενες αιτίες είναι απίθανες για ένα βρέφος ενός μηνός.

    Σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού

    Όμως όπως προκύπτει από περαιτέρω ανάλυση ιατρικών δεδομένων «οι αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς που κυμαίνονται από λίγες διάσπαρτες αιμορραγίες έως εκτεταμένες αιμορραγίες που περιλαμβάνουν πολλαπλά στρώματα του αμφιβληστροειδούς αποδίδεται στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού».

    Όπως σημειώνεται αυτό συμβαίνει συνήθως «όταν ένας γονέας ή κάποιος που φροντίζει το μωρό κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το μωρό δεν σταματά να κλαίει. Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού (ειδικά μωρά μικρότερα των 4 μηνών τα οποία πιθανό να μην στηρίζουν ακόμα το κεφάλι τους) που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους.

    Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια μπρος-πίσω, με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες θα είναι σαφώς μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει βίαια σε κάποια επιφάνεια».

    Σημειώνεται ότι κι η ίδια η 24χρονη είχε αναφέρει σε μία από τις συνεντεύξεις ότι οι γιατροί στο Καραμανδανειο είδαν αιμάτωμα στα μάτια του μωρού και ζήτησαν να μεταφερθεί επειγόντως στο «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με πληροφορίες στον φάκελο της υπόθεσης δεν έχουν ενταχθεί καταθέσεις των γιατρών κι άλλα έγγραφα από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

    Πηγή: In.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μπαράζ αποκαλύψεων για τα νεκρά βρέφη σε Αμαλιάδα και Πάτρα…
    Μπαράζ αποκαλύψεων για τα νεκρά βρέφη σε Αμαλιάδα και Πάτρα…

    Το Τούνελ επιμένοντας στην αναζήτηση της δικαίωσης για τις αθώες ψυχές που βρήκαν ανεξήγητα και πρόωρα το θάνατο σε Αμαλιάδα και Πάτρα συνέχισε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα τις καταιγιστικές αποκαλύψεις.

    Η εκπομπή που έφερε πρώτη στο φως τις τραγικές και περίεργες συμπτώσεις γύρω από το ρόλο της γυναίκας που ήδη συνδέεται με τους θανάτους πέντε βρεφών παρουσίασε νέα στοιχεία που φέρνουν την ανατροπή.

    Συγκλονιστικές μαρτυρίες προσώπων που έλυσαν για πρώτη φορά την σιωπή τους, φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα και ένα έκτο βρέφος στο κάδρο του μυστηρίου. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε δρομολογώντας εξελίξεις.

    Σε ένα θρίλερ που μοιάζει να μην έχει τέλος μια μητέρα σοκάρει με τη μαρτυρία της. Όπως υποστήριξε αντίκρισε το παιδί της μισοπεθαμένο όταν το πρόσεχε η Ειρήνη Μουρτζούκου που τότε την φιλοξενούσε. Το έξι μηνών βρέφος επέζησε από θαύμα χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των γιατρών. Η γιαγιά του ίδιου παιδιού μιλώντας στο Τούνελ περιέγραψε τη στιγμή που έμαθε ότι το κοριτσάκι τους βρέθηκε μελανιασμένο, χωρίς σφυγμό.

    Καθοριστικές ίσως αποδειχθούν και οι μαρτυρίες για τα όσα προηγήθηκαν το βράδυ πριν το θάνατο του μικρού Παναγιώτη στην Αμαλιάδα. Πρόσωπα-«κλειδιά» που βρίσκονταν στο ίδιο σπίτι με το άτυχο παιδί αλλά και η γυναίκα που το μετέφερε στο Νοσοκομείο με τα όσα είπαν σόκαραν την κοινή γνώμη και «γκρέμισαν το οικοδόμημα» των ισχυρισμών της μητέρας του και της φίλης της Ειρήνης, ότι πήγαν ζωντανό το παιδί στο Νοσοκομείο.

    Στο «Τούνελ» μίλησε και η νονά του δεύτερου παιδιού της γυναίκας που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Περιέγραψε τα όσα ακολούθησαν λίγα λεπτά μετά τον θάνατό του αλλά και τις συμπεριφορές της μητέρας που την προβλημάτισαν έντονα.

    Με την εκπομπή επικοινώνησε και η Κατερίνα που έχασε το μωρό της όταν το πρόσεχε η κουμπάρα της Ειρήνη Μουρτζούκου. Όταν είδε το νέο περιστατικό στην Αμαλιάδα και την άκουσε να μιλά στην Αγγελική Νικολούλη την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου όπως είπε επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες της και για το δικό της παιδί.

    Μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις της εκπομπής ο λόγος πλέον περνά στις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές που καλούνται να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση.

    «Πήγαν το παιδί μας χωρίς σφυγμό στο νοσοκομείο …»

    Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία στο «Τούνελ» ,της γιαγιάς του βρέφους που επανέφεραν οι γιατροί από τον θάνατο.

    Η επίσημη διάγνωση των γιατρών έκανε λόγο τότε για «συγκοπή» αφήνοντας αναπάντητα αρκετά ερωτήματα καθώς πρόκειται για κατάσταση που προκαλείται μόνο από εξωγενή παράγοντα…

    Μιλώντας για πρώτη φορά ,η γυναίκα καταγγέλλει στο «Τούνελ» πως όλα συνέβησαν όταν η κόρη της άφησε για λίγο το έξι μηνών κοριτσάκι στην Ειρήνη για να το προσέχει.

    « Η κόρη μου μαζί με την εγγονή μου είχε πάει να την φιλοξενήσει η Ειρήνη και η μαμά της στην Πάτρα που έμεναν τότε. Της είχα πει ότι ήταν παράλογο να πάει με μωρό παιδί εκεί. Κάποια στιγμή μας πήρε η Ειρήνη τηλέφωνο να μας πει ότι το παιδί είχε μαυρίσει και να το πάμε στο Νοσοκομείο. Το τηλέφωνο το σήκωσε η άλλη μου η κόρη και της είπε να πάρει ασθενοφόρο και να το φέρουν στο Καραμανδάνειο. Το παιδί ήταν μισοπεθαμένο, μελανιασμένο και ευτυχώς το επανάφεραν οι γιατροί», λέει και συγκλονίζει.

    Όταν ρώτησε την κόρη της τι είχε συμβεί της απάντησε ότι το βρήκε σε αυτή την κατάσταση στο κρεβάτι.

    «Μου είπε ότι εκείνη είχε πεταχτεί για μια δουλειά και είχε αφήσει το μωρό με την Ειρήνη. Οι γιατροί έγραψαν τότε ότι το παιδί είχε πάθει συγκοπή αλλά δεν μπορούσαν να βρουν κάτι. Ήταν ένα παιδί υγιές και μας είπαν ότι κάτι πιθανότατα να το τρόμαξε ή να το πόνεσε πολύ. Ευτυχώς η μικρούλα μας γλίτωσε. Εντωμεταξύ η Ειρήνη δύο τρία χρόνια πριν το συμβάν είχε χάσει και ένα αδερφάκι δύο χρονών με τον ίδιο σχεδόν τρόπο. Η κόρη μου μετά το περιστατικό έφυγε. Όλα αυτά που γίνονται με αυτή την κοπέλα δεν είναι λογικό. Όποιο παιδί πρόσεχε η Ειρήνη πάθαινε τα ίδια…», καταλήγει.

    «Οι γιατροί επανέφεραν το κοριτσάκι μου στη ζωή…»

    Ο εφιάλτης μοιάζει να μην έχει τέλος έτσι όπως ξεδιπλώνονται οι αποκαλύψεις του «Τούνελ».

    Η μητέρα του βρέφους που «από θαύμα» γλίτωσε όπως λέει το θάνατο την ώρα που το πρόσεχε η γυναίκα που θεωρούσε φίλη της, έλυσε την σιωπή της για πρώτη φορά.

    «Γενικά έπαιρνα παντού το παιδί μαζί μου. Εκείνη η μέρα ήταν Κυριακή. Είχα ταΐσει την μικρή και την έβαλα να κοιμηθεί. Δεν προλαβαίνω να απλώσω τα ρούχα του παιδιού και ακούω την Ειρήνη να μου λέει ότι δεν είναι καλά. Την κοιτάζω, τα χείλη της ήταν μελανά και είχε χάσει τις αισθήσεις της. Απευθείας κάλεσα ασθενοφόρο και την πήγαμε στο Καραμανδάνειο. Όλοι οι γιατροί έπεσαν πάνω στο παιδί να δουν τι έχει γίνει γιατί ήταν μόλις έξι μηνών και γεννήθηκε υγιέστατο. Το πόρισμα τους ήταν συγκοπή και τους ρώτησα από τι μπορεί να συνέβη. Μου απάντησαν ότι θα μπορούσε να είναι κάποιος πάνω από το κεφάλι της και να την τρόμαξε ή κάτι να της έβαλε-για παράδειγμα ένα μαξιλάρι-και δεν μπορούσε να ανασάνει», λέει χαρακτηριστικά.

    Αναφέρεται στις μνήμες που ξυπνήσαν από τις εξελίξεις με τους διαδοχικούς θανάτους μέσα σε τέσσερα χρόνια και τα ερωτήματα που από τότε την βασανίζουν για το πρόσωπο κλειδί της υπόθεσης.

    «Από τη στιγμή που έχει βγει αυτή η υπόθεση και μαθαίνω ότι ο Παναγιωτάκης ήταν με μελανά χείλη, μου έρχονται μνήμες από το δικό μου το παιδί. Ήμουν τυχερή μάλλον μέσα στην ατυχία μου. Υποψιάζομαι ότι το έχει κάνει αυτό και στο δικό μου το παιδί. Αφού βγήκαμε από το νοσοκομείο επέστρεψα στην μαμά μου. Η Ειρήνη με έπαιρνε να δει τι κάνει το παιδί και της είχα πει τότε ότι αν το είχε πειράξει, θα τη σκότωνα. Αλλά το είχε αρνηθεί.»

    «Εγώ μετέφερα τον Παναγιωτάκη στο Νοσοκομείο…»

    «Με πήρε η Πόπη και μου είπε να πάω από εκεί γρήγορα για να μεταφέρουμε το παιδί στο Νοσοκομείο. Αυτό ήταν περίπου στη μία. Πήρα το αμάξι και πήγα τρέχοντας, μπήκε η Πόπη πίσω και η Ειρήνη με το παιδί μπροστά. Δεν μπορούσα να δω αν το παιδί είναι νεκρό ή ζωντανό αλλά ούτε μιλούσε, ούτε έκλαιγε ούτε άνοιξε τα μάτια του. Το κεφάλι του ήταν πίσω σαν ξερό. Να το πω σαν πεθαμένο; Της είπα της Ειρήνης να δώσει αναπνοές στο παιδί γιατί δεν ήξερα κι εγώ τι έπρεπε να γίνει. Πανικοβλήθηκα», λέει η ξαδέρφη της Καλλιόπης που μετέφερε τον μικρό Παναγιώτη στο Νοσοκομείο.

    «Η Ειρήνη πήγε το παιδί μέσα στους γιατρούς. Εμείς μείναμε απέξω. Μετά από μία ώρα περίπου μας είπαν ότι το παιδί ήταν νεκρό. Όσο περιμέναμε η Πόπη μου είπε ότι το προηγούμενο βράδυ που είχαμε βγει βόλτα την είχε πάρει τηλέφωνο η Ειρήνη να της πει ότι το μωρό δεν ήταν καλά… Πιστεύω ότι όλα μπορεί να έχουν συμβεί, ακόμα και να έχει μπει ανθρώπινο χέρι», καταλήγει.

    «Μου είπε η Ειρήνη ότι κρατούσε το παιδί νεκρό…»

    Το «Τούνελ» εντόπισε μια φίλη της μητέρας του που κοιμήθηκε στο σπίτι τους το προηγούμενο βράδυ. Η μαρτυρία της ήταν σοκαριστική.

    «Όσα έχω πει στην κατάθεσή μου μπορώ να σας τα πω και εσάς. Είχα κατέβει να δω τα κορίτσια και τους δικούς μου. Το προηγούμενο βράδυ καθόμασταν έξω στο πεζοδρόμιο. Η Πόπη έφυγε σε μια δουλειά με την ξαδέρφη της και μείναμε στο σπίτι εγώ, η Ειρήνη, ένας φίλος και ο σύντροφος της γιαγιάς του παιδιού. Ο Παναγιωτάκης ήταν γενικά ανήσυχος και παίζαμε μαζί του. Το μωρό ήπιε το γάλα του κάποια στιγμή και μετά έκανε ένα μεγάλο εμετό. Τον έκανα μπάνιο και αργότερα γύρισε και η Πόπη αφού την πήρε τηλέφωνο η Ειρήνη.» λέει χαρακτηριστικά.

    Όπως αναφέρει επειδή το παιδί χρειαζόταν μπιμπιλίνα, έφυγαν με την Πόπη για να τα αγοράσουν και άφησαν το μωρό με την Ειρήνη.

    «Το παιδί συνέχιζε να έχει ένταση. Κοιμήθηκε στις δυόμιση την νύχτα. Τον πήγε η Ειρήνη στην κούνια και εμείς καθίσαμε έξω να κάνουμε ένα τσιγάρο. Κάποια στιγμή τον ακούσαμε να κλαίει, πήγε η Ειρήνη του έδωσε μια μπλούζα της και ξανακοιμήθηκε. Ο μικρός ήταν στην κούνια στο ίδιο δωμάτιο με εμένα και την Ειρήνη. Το πρωί όταν εγώ σηκώθηκα για να φύγω κατά τις δέκα, το παιδί κοιμόταν και έκανε κάτι σαν βρόγχο, όπως κάνει ένας μεγάλος άνθρωπος όταν ροχαλίζει…»

    «Με πήρε τηλέφωνο η Ειρήνη όταν έφτασα στο χωριό μου και μου είπε ότι ο Παναγιώτης πέθανε από εισρόφηση. Μου περιέγραψε το σκηνικό, ότι πήρανε το παιδί με την ξαδέλφη, τη Γιώτα να το πάνε στο νοσοκομείο, αλλά είχε πεθάνει ήδη…», καταλήγει και συγκλονίζει.

    «Η Ειρήνη δεν είδε ότι το παιδί πνιγόταν;»

    Η φίλη της Πόπης, της μητέρας του άτυχου Παναγιωτάκη που έμενε μαζί τους πριν χαθεί ξαφνικά από τη ζωή, μίλησε στο Τούνελ για όσα συνέβαιναν.

    «Στο δωμάτιο κοιμόμασταν με το μωρό εγώ και η Ειρήνη. Η Πόπη κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο. Εγώ δεν θα παράταγα το παιδί με μια άλλη κοπέλα να κοιμηθούν μαζί. Υπήρχαν πολλές εντάσεις γιατί η Ειρήνη ζήλευε την Πόπη και τσακωνόντουσαν πάρα πολύ άσχημα. Ακόμα και το βράδυ εκείνο είχαν τσακωθεί γιατί η Πόπη είχε πάει κάπου μόνη της. Είχε κουραστεί από την συμπεριφορά της και ήθελε να απομακρυνθεί. Όταν κατέθεσα στην αστυνομία τους είπα να το ψάξουν γιατί το παιδί δεν έφυγε έτσι. Δεν είναι μόνο τα δύο δικά της παιδιά που έχει χάσει. Έχει πεθάνει και το παιδί άλλης μια φίλης της που πρόσεχε. Δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά. Να πεθαίνει το παιδί και να μην το καταλαβαίνει. Έξω από το αστυνομικό τμήμα μου είπε μάλιστα ότι ο Παναγιώτης πέθανε στα χέρια της. Το χε πει και η μητέρα του παιδιού στους αστυνομικούς ότι την υποψιάζεται.», λέει και προκαλεί ανατριχίλα.

    «Μου είπε η μάνα ότι το βρήκε μελανιασμένο με τη γλώσσα έξω…»

    «Ήμουν κι εγώ εκεί μαζί με μία φίλη μου, που είχε έρθει από Αθήνα, εντελώς τυχαία», είπε σε δημοσιογράφο της εκπομπής ο μάρτυρας – “κλειδί” που έσπασε τη σιωπή του στο “Τούνελ”.

    Εξοργισμένος από τα όσα δήλωσε στην επικοινωνία που είχε η Ειρήνη Μουρτζούκου ζωντανά με την Αγγελική Νικολούλη το βράδυ της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, αποφάσισε να αποκαταστήσει την αλήθεια.

    «Δε μου άρεσαν καθόλου τα όσα ακούστηκαν από την Ειρήνη και την Πόπη στην εκπομπή σας. Το παιδί ήταν μια χαρά, το προηγούμενο βράδυ. Άρχισε να μη νιώθει καλά κατά τις 01:30 – 02:00. Η Πόπη, η μητέρα του δεν ήταν εκεί εκείνη την ώρα. Την πήρε η Ειρήνη τηλέφωνο, γιατί το παιδί έκανε εμετό. Το επόμενο πρωί γύρω στις 09:30 μίλησα με τη φίλη μου και τη ρώτησα και για το παιδί. “Μια χαρά είναι” μου λέει, “παίζει στην κούνια” και με έκλεισε γιατί ήθελε να φύγει για να προλάβει το λεωφορείο. Μετά από αρκετή ώρα, με παίρνει η Πόπη και μου λέει “χάσαμε τον Παναγιωτάκη…”

    Σοκάρει η περιγραφή του για τη μοιραία στιγμή, με βάση τα όσα του αποκάλυψε η ίδια η μητέρα του παιδιού. Του είπε τα εξής:

    «Η Ειρήνη ήταν στο δωμάτιο μαζί με το παιδί, εγώ πήγα στο μπάνιο και όταν βγήκα, η Ειρήνη ήταν στο σαλόνι και το παιδί δίπλα στο καροτσάκι μελανιασμένο, με γυρτό το κεφάλι και τη γλώσσα έξω.»

    « Απορούμε όλοι πώς είναι δυνατόν η Ειρήνη να μην άκουσε ή πρόσεξε κάτι που ήταν δίπλα στο μωρό και το είδε όλα η μάνα μόλις μπήκε στο δωμάτιο», συμπλήρωσε ο φίλος της μητέρας του παιδιού.

    «Το παιδί ήταν ήδη νεκρό, μου το είπε η ξαδέρφη της που το μετέφερε, η οποία ήταν και η μόνη που είχε πάθει σοκ και δεν μπορούσε να το διαχειριστεί.»

    Για τη σχέση της Ειρήνης με τη μητέρα του Παναγιωτάκη αλλά και τη στάση των δύο γυναικών, ανέφερε:

    «Υπήρχαν ζήλειες και φασαρίες από την πλευρά της Ειρήνης. Είναι ένα ψέμα όλο αυτό που άκουσα (στη συνέντευξη που έδωσαν στην εκπομπή σας). Δε γίνεται να χάνεις ένα παιδί και στις εννέα μέρες να βγαίνεις στα μπουζούκια και να χορεύεις πάνω στις μπάρες.»

    Η κουμπάρα της Ειρήνης: Μου πέταξε τα σεντόνια του νεκρού μωρού για να το θυμάμαι…

    Το «Τούνελ» επικοινώνησε με την νονά του δεύτερου βρέφους της Ειρήνης.

    «Ήμουν ακριβώς δίπλα από το δωμάτιο τους και πρόσεχα το παιδί της όταν έφευγε εκτός για διάφορες δουλειές και έλειπε για ώρες. Στην αρχή όταν πήγαινα στο δωμάτιο η Ειρήνη το κουκούλωνε με την κουβέρτα και την τράβαγα γιατί φοβόμουν ότι θα σκάσει το παιδί.», λέει χαρακτηριστικά.

    Όπως αναφέρει όσο καιρό ήταν στο Νοσοκομείο είχαν γίνει τρεις κρίσεις επιληψίας όλες βράδυ.

    «Το μοιραίο βράδυ μου λέει ότι η μικρή δεν είναι καλά, έπαθε επιληψία και δεν ανασαίνει. Η γυναίκα που ήταν δίπλα παραξενεύτηκε γιατί σε εκείνη δεν είχε πει τίποτα. Τότε πήγα εγώ να φωνάξω γιατρούς και εκείνοι έτρεξαν για το μωρό. Ήταν μετά τις δύο την νύχτα και το ξέρω γιατί ήμουν στο κυλικείο. Όταν γύρισα την είδα να μου φωνάζει στο διάδρομο. Όσο οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν εκείνη ασχολιόταν με το κινητό. Όταν το παιδί «τέλειωσε» εγώ θρηνούσα και μου είπαν οι γιατροί να μπω μέσα να το φιλήσω γιατί ήμουν και η νονά του. Με ρώτησε πως κάνω έτσι. Εγώ έχω χάσει και άλλο παιδί και δεν φωνάζω έτσι, μου λέει. Τότε τρελάθηκα»

    «Όταν μαζεύαμε τα πράγματα της σε μια βαλίτσα για να φύγουν με τον πατέρα της και την μητριά της, μου άρπαξε τα σεντόνια του παιδιού από τα χέρια και όταν της τα ζήτησα για να τα βάλω στη βαλίτσα μου τα πέταξε σαν πατσαβούρι και μου λέει πάρτα να την θυμάσαι. Κι άλλο ένα περιστατικό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι είχαν βάλει οι γιατροί στο μωρό πομπό για να δουν αν θα πάθει κάτι και ο πομπός συνέχεια έβγαινε από το ποδαράκι της και μου έλεγε ότι το βγάζει το μωρό. Κάτι που όπως έλεγαν και οι γιατροί δεν μπορούσε να γίνει…», καταλήγει.

    Τα μηνύματα…

    « Την άκουσα στο «Τούνελ» και επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες για το παιδί μου»

    «Μου κέντρισε το ενδιαφέρον η υπόθεση της Αμαλιάδας με τον μικρό Παναγιωτάκη που έφυγε ξαφνικά από την ζωή ενώ ήταν παρούσα η Ειρήνη αλλά και αυτό που είπε για το μικρό της αδερφάκι ότι δεν θέλει να δεθεί μαζί του γιατί φοβάται ότι θα φύγει ξαφνικά. Μου μπήκανε υποψίες και είπα να στείλω στην κυρία Νικολούλη την υπόθεση μου ώστε να μάθουν όλοι ότι δεν είναι τρία τα παιδιά που φύγανε αλλά τέσσερα. Δεν πιστεύω ότι φταίνε οι γιατροί. Είναι στο χέρι του Εισαγγελέα τώρα να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά για να μην περάσει άλλη μητέρα όσα περνάμε εμείς.», λέει χαρακτηριστικά.

    Όπως αναφέρει τον Φεβρουάριο του 2021 συγκατοικούσανε κοντά ένα μήνα με την Ειρήνη. Το μοναδικό βράδυ που εκείνη πρόσεχε το παιδί της ένας γνωστός της την κάλεσε και της είπε πως τον πήρε η Ειρήνη για να του πει ότι το παιδί πέθανε.

    «Ο σύντροφός μου πήρε τότε τηλέφωνο την Ειρήνη και απαιτούσε να μάθει τι είχε συμβεί. Του είπε να μην ανησυχεί και ότι είναι μια χαρά το παιδί. Εγώ έμαθα από το Νοσοκομείο ότι το παιδί μου οδηγήθηκε εκεί νεκρό», προσθέτει.

    «Φωτογράφιζε το παιδί μου νεκρό σε πόζες…»

    «Μετά από καιρό έμαθα ότι τράβαγε φωτογραφίες το παιδί μου νεκρό στο σπίτι σε πόζες σαν να ήταν μοντέλο.»

    Όταν της είπαν οι γιατροί ότι το παιδί της είχε φύγει εκείνη «ήταν σαν νεκρή» και η Ειρήνη δεν την πλησίασε καν.

    «Μετά την κηδεία του παιδιού μου πήγαμε στο σπίτι και το βράδυ την ρώτησα τι έγινε, γιατί το παιδί μου ήταν υγιές. Η Ειρήνη μου είπε ότι άκουσε ένα θόρυβο σαν να μην μπορεί να πάρει ανάσα και μετά μελάνιασε αλλά η μικρή μου δεν είχε ποτέ κάποιο τέτοιο θέμα αναπνευστικό. Εγώ μετά έφυγα από το σπίτι με την Ειρήνη και πήγα και έμεινα με τον σύντροφό μου. Κόψαμε επαφές. Εγώ τότε δεν μπορούσα να δεχτώ τίποτα, ακόμα και για τα δικά της παιδιά έλεγα ότι πέθαναν τυχαία. Τον Αύγουστο έχασε άλλη μια μάνα το παιδί της και «έδεσε το γλυκό»… Οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν.»

    Πηγή: anikolouli.gr

  • Εύρημα «αιμορραγίας αμφιβληστροειδούς» δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τα 5 νεκρά παιδιά
    Εύρημα «αιμορραγίας αμφιβληστροειδούς» δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τα 5 νεκρά παιδιά

    Νέα δεδομένα στο θρίλερ που αφορά και την Αμαλιάδα. Εντοπίσθηκε στο δεύτερο παιδί της 24χρονης Ειρήνης που πέθανε το 2023. Ιατροί το αποδίδουν κατά κύριο λόγο στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού».

    Ένα σημαντικό εύρημα που φέρεται να έχει εντοπισθεί σε οφθαλομολογικό έλεγχο, σε ένα από τα παιδιά της 24χρονης Ειρήνης Μ. δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τους αλλεπάλληλους θανάτους πέντε παιδιών την περίοδο 2014-2024 στην Αμαλιάδα που απασχολεί την κοινή γνώμη.

    Στον έλεγχο που υπήρξε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας στο δεύτερο παιδί της 24χρονης (τότε ήταν ενός μηνός) το οποίο ένα μήνα αργότερα έχασε την ζωή του στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, εντοπίσθηκε αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή του άτυχου μωρού.

    Κάτι που αποδίδεται κυρίως στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού» (Shaken baby syndrome) που είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος. Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν ανοίγει νέος κύκλος σημαντικών και πολύ συγκεκριμένων ερωτημάτων για τις αιτίες θανάτου του συγκεκριμένου βρέφους, αλλά ίσως και ορισμένων ακόμη από τα άλλα τέσσερα παιδιά που έχασαν την ζωή τους και τα οποία «συνδέονταν» με την 24χρονη.

    Στις 18 Αυγούστου 2023 λοιπόν η Ειρήνη (σσ η οποία είχε χάσει ήδη το πρώτο παιδί της το 2021 με τον θάνατο του να αποδίδεται σε «διάμεση πνευμονίτιδα») απέκτησε ένα κοριτσάκι, τη Μαρία-Φρειδερίκη. Δύο μήνες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2023, το βρέφος που παρουσίαζε επιληπτικά επεισόδια πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» όπου και νοσηλευόταν για ένα μήνα.

    Είχε μεταφερθεί εκεί από το «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» της Πατρας στις 18 Σεπτεμβρίου. Την προανάκριση για τον θάνατο ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων Αττικής.

    Απροσδιόριστη αιτία στο θάνατο του βρέφους στην Αμαλιάδα

    Από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών η αιτία θανάτου χαρακτηρίστηκε απροσδιόριστη που μπορεί να συνδέεται με το παθολογικό ιστορικό επιληψίας. Από την έρευνα ακόμη της ΕΛ.ΑΣ προέκυψε ότι όταν έχασε την ζωή του το δύο μηνών βρέφος ήταν στον ίδιο θάλαμο του «Παίδων» τουλάχιστον 2-3 ακόμη άτομα, ανάμεσα στα οποία μία κοινωνική λειτουργός.

    Όμως σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο είχε εντοπισθεί στο άτυχο κοριτσάκι αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς. Ένα τέτοιο εύρημα κυρίως σε ενήλικες συνδέεται με «αποκόλληση αμφιβληστροειδούς», «διαβητική αμφιβληστροπάθεια με νεοαγγείωση», «απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς», «ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας με αιμορραγία», από «πρόκληση τραύματος» κλπ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ιατροί, οι προαναφερόμενες αιτίες είναι απίθανες για ένα βρέφος ενός μηνός.

    Σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού

    Όμως όπως προκύπτει από περαιτέρω ανάλυση ιατρικών δεδομένων «οι αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς που κυμαίνονται από λίγες διάσπαρτες αιμορραγίες έως εκτεταμένες αιμορραγίες που περιλαμβάνουν πολλαπλά στρώματα του αμφιβληστροειδούς αποδίδεται στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού».

    Όπως σημειώνεται αυτό συμβαίνει συνήθως «όταν ένας γονέας ή κάποιος που φροντίζει το μωρό κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το μωρό δεν σταματά να κλαίει. Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού (ειδικά μωρά μικρότερα των 4 μηνών τα οποία πιθανό να μην στηρίζουν ακόμα το κεφάλι τους) που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους.

    Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια μπρος-πίσω, με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες θα είναι σαφώς μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει βίαια σε κάποια επιφάνεια».

    Σημειώνεται ότι κι η ίδια η 24χρονη είχε αναφέρει σε μία από τις συνεντεύξεις ότι οι γιατροί στο Καραμανδανειο είδαν αιμάτωμα στα μάτια του μωρού και ζήτησαν να μεταφερθεί επειγόντως στο «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με πληροφορίες στον φάκελο της υπόθεσης δεν έχουν ενταχθεί καταθέσεις των γιατρών κι άλλα έγγραφα από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

    Πηγή: in.gr

  • Αμαλιάδα: «Πράσινο φως» για κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ 77 θέσεων
    Αμαλιάδα: «Πράσινο φως» για κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ 77 θέσεων

    Ανάμεσα στο Συνεδριακό Κέντρο και το νέο (υπό ανέγερση) Διοικητήριο

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την έγκριση για κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, 77 θέσεων έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, το οποίο προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες του νέου Διοικητηρίου αλλά και των δημοτών.

    Όπως εξηγεί στο ilialive.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Τσεριώνης, «η κατασκευή του υπογείου πάρκινγκ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση Ανατολικού & Δυτικού τμήματος Σοχιάς - Πολυλειτουργικός χώρος (Δημαρχείο)». Θα δημιουργηθεί ανάμεσα στο Συνεδριακό Κέντρο, στο οποίο θα ανεγερθούν άλλοι δύο όροφοι, και στο νέο Διοικητήριο που θα κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα. Είναι ένα έργο δημοπρατημένο, πρόκειται για μια ενιαία εργολαβία και οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους. Το πάρκινγκ θα έχει χώρο για 77 θέσεις όπου θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες του νέου Διοικητηρίου Αμαλιάδας όσο και των δημοτών».

    Το θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς προέκυψε η ανάγκη αδειοδότησης του υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο οποίος βρίσκεται εντός ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως , στην περιοχή του Ο.Τ. 247. Προορίζεται δε, ως πλατεία, πεζόδρομοι, δρόμοι κλπ., προκειμένου να είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικής άδειας και η κατασκευή του.

    Φωτογραφία: Freepik/evening_tao

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς