Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 11:36

Κουτρουμάνης: Τυπικά δεν καταργείται το 8ώρο, αλλά στην πράξη έχει ήδη καταργηθεί

Γράφτηκε από την

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ανέλυσε και σχολίασε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι είναι ευάλωτοι όσο διευρύνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε την Τετάρτη το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, τη μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, τη θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης», τις προβλέψεις για τις γονικές άδειες, αλλά και τις τροποποιήσεις σε ζητήματα ωραρίου των εργαζομένων. Πολλές από τις εν λόγω διατάξεις, πάντως, και ιδίως εκείνες που αφορούν στο 8ωρο, συγκέντρωσαν τα πυρά αντιπολίτευσης και συνδικάτων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται συμψηφισμός υπερωριών εντός εξαμήνου με:

  • μικρότερο ωράριο
  • ή ρεπό
  • ή κανονική άδεια άλλη ημέρα.

Ακόμα, θεμελιώνεται πρόβλεψη για δυνατότητα 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, ενώ θα θεωρείται άκυρη η απόλυση όσων εργαζομένων αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στην πρόταση του εργοδότη τους.

Κουτρουμάνης: Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές κι ατέλειωτες ώρες

Το μεγάλο θέμα του εργασιακού νομοσχεδίου είναι οι ατομικές συμβάσεις, εκτίμησε, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Με ατομικές συμβάσεις καθορίζονται οι εργασιακές σχέσεις. Πολλοί εργαζόμενοι υπέγραψαν ατομική σύμβαση, αποδέχθηκαν μείωση μισθού γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Όσο διευρύνονται οι ατομικές συμβάσεις και μειώνονται οι συλλογικές, θα υπάρχουν προβλήματα στην αγορά εργασίας. Ο εργαζόμενος θα είναι ευάλωτος και θα υποχωρεί για κρατά μια θέση εργασίας» τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διασφάλιση των εργαζομένων ώστε να μην απορρυθμιστεί κι άλλο η αγορά.

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα, ο άλλοτε υπουργός, ανέφερε ότι το μέτρο προσπαθεί να εφαρμοστεί από το 2011. «Πολύ χρήσιμο μέτρο, αρκεί να εφαρμοστεί σωστά» σχολίασε.

Ακόμα, εξήγησε, ότι εφόσον με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο διευρύνονται οι κλάδοι που θα μπορούν να δουλέψουν Κυριακή, οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται έξτρα τις μέρες που θα εργάζονται και Κυριακή.

Όσον αφορά το 8ωρο, ήταν ξεκάθαρος. «Τυπικά δεν καταργείται το 8ώρο. Αλλά στην πράξη έχει καταργηθεί το 8ώρο. Πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως οι νέοι, δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές ατέλειωτες ώρες» συμπλήρωσε.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 10:56

Σχετικά Άρθρα

  • Πρεμιέρα για την 6η μέρα εργασίας από 1η Ιουλίου- Ποιες επιχειρήσεις αφορά, πως αμείβονται οι εργαζόμενοι
    Πρεμιέρα για την 6η μέρα εργασίας από 1η Ιουλίου- Ποιες επιχειρήσεις αφορά, πως αμείβονται οι εργαζόμενοι

    Από την 1η Ιουλίου ξεκινά και επισήμως η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα.

    Σύμφωνα με το imerisia.gr ενεργοποίηση της διάταξης του πρόσφατου εργασιακού νόμου αφορά τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

    Έτσι επιλύεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει κατά την οργάνωση του προγράμματος των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις που είτε λειτουργούν 24/7 συνεχώς, είτε έχουν 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, και εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα εργασίας για τους εργαζόμενους, μια και οι επιχειρήσεις συνεχούς πυράς αδυνατούν από τη μια να βρουν νέο εξειδικευμένο προσωπικό και ταυτόχρονα η απαγόρευση της 6ης ημέρας για αυτές τις περιπτώσεις μειώνει σημαντικά την παραγωγικότητα καθώς αδυνατούν να οργανωθούν σωστά οι εναλλασσόμενες βάρδιες, οδηγώντας έτσι πλήθος εργαζομένων στη μαύρη και αδήλωτη εργασία.

    Σημαντικό είναι ότι για την απασχόληση την 6η μέρα, οι εργαζόμενοι αμείβονται επιπλέον με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία.

    Με βάση τη διάταξη, οι επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν χρήση της έκτης μέρας της εβδομάδας, πρέπει να δηλώσουν αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.

    Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο.

    Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

    Υποχρεώσεις

    Οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, προκειμένου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, να κάνουν χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, πρέπει:

    • Να έχουν δηλώσει αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.
    • Να δηλώνουν, κάθε φορά που επιθυμούν να κάνουν χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση ή εκμετάλλευση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, κατά μια συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική συνθήκη του απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας υπόκειται σε έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας.

    Πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Έλληνες ανεξάρτητα από τη νομιμοποίηση της 6ης ημέρας εργασίας δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία σε μια συνηθισμένη εβδομάδα οι ώρες εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών ήταν στην ΕΕ κατά μέσο όρο 37,5 ώρες, με βάση τα στοιχεία του 2022.

    Στην Ελλάδα καταγράφονται 41 ώρες εργασίας την εβδομάδα ενώ ακολουθεί η Πολωνία (40,4), η Ρουμανία και η Βουλγαρία (40,2).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο - Η ανάρτηση Γεωργιάδη
    Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο - Η ανάρτηση Γεωργιάδη

    Με 158 «ναι», υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το εργασιακό νομοσχέδιο.

    Στο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας», ενσωματώνεται και η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και την ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας (δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα έως την 31η Μαρτίου).

    Ψήφισαν συνολικά 296 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ της Αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 158 βουλευτές και καταψήφισαν 138.

    Ψηφίστηκαν επίσης τα άρθρα του νομοσχεδίου που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία:

    - Για την δυνατότητα της «παράλληλης εργασίας» (άρθρο 9). Υπέρ 158, όχι 108, παρών 30.

    - Για την «ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας» και αφορά τις προϋποθέσεις για είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος να δεχθεί να απασχοληθεί από τον εργοδότη (άρθρο 10). Υπέρ 158, όχι 138.

    - Για την τροποποίηση των διαδικασιών της «Καταχώρησης αλλαγής ωραρίου και υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας» και τις κυρώσεις που θα έχει μια επιχείρηση εάν η εργασία εργαζόμενου δεν ταυτοποιείται από τη σήμανση της κάρτας εργασίας του (άρθρο 22). Ναι 158, όχι 138.

    - Σχετικά με τον «Επιχειρησιακό συντονισμό της Επιθεώρησης Εργασίας για την προστασία της εργασίας» (άρθρο 25). Ναι 158, όχι 108, παρών 30.

    - Για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας (άρθρο 26). Ναι 158, όχι 108, παρών 30.

    - Για την «προστασία δικαιώματος στην εργασία» που αφορά την ποινική αντιμετώπιση σε όσους κατά τη διάρκεια απεργίας παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας σε όσους επιθυμούν να εργαστούν (άρθρο 31). Ναι 158, όχι 126, παρών 12.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά από διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια, κατά την οποία μίλησαν 80 βουλευτές, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης, οι εισηγητές των κομμάτων και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

    Ο υπουργός Εργασίας, διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι «δεν καταργείται το πενθήμερο και το οκτάωρο» και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «επαναστατική γυμναστική» και αντιπολίτευση με «τσιτάτα» ενώ ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι το νομοσχέδιο «αποδεικνύει έμπρακτα τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, αύξηση των θέσεων εργασίας, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας». «Μεταρρυθμίζουμε με συνέπεια την αγορά εργασίας, χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στις ιδεολογικές μας αρχές. Κατοχυρώνουμε τα εργασιακά δικαιώματα, ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες ανάγκες, υιοθετούμε κανόνες και πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά προχωρούμε μπροστά, με δικαιοσύνη και αίσθημα ευθύνης», ήταν η σταθερή γραμμή που τήρησε για το νομοσχέδιο η κυβερνώσα παράταξη κατά την διήμερη συζήτηση.

    Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντάς το «το χειρότερο της μεταπολίτευσης για τα εργασιακά δικαιώματα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε επίσης πως με την τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών η κυβέρνηση υποτιμά την νοημοσύνη του κόσμου καθώς αυτό που στην πραγματικότητα φέρνει είναι μια ρύθμιση με ισχύ για το 2027.

    Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση καταργεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και νομοθετεί την ανασφάλεια και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων» και υποστήριξε πως αυτό το νομοσχέδιο υπηρετεί την «απόλυτη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων».

    Το ΚΚΕ ήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τόνισε πως δεν πρέπει «να υπάρξει καμία ανοχή στη βαρβαρότητα».

    Η ανάρτηση Γεωργιάδη

    Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε μια ανάρτηση στο Twitter, αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, στην οποία έγραψε: «το Εργασιακό μας Νομοσχέδιο μόλις πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και καθίσταται Νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους Βουλευτές για την εμπιστοσύνη τους».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φάμελλος για εργασιακό: Η αριστεία Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι
    Φάμελλος για εργασιακό: Η αριστεία Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης έφερε τον τρίτο οδοστρωτήρα για την οριστική ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Για ένα νομοσχέδιο «έκτρωμα» μίλησε στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος, στηλιτεύοντας τις ρυθμίσεις για 13ωρη εργασία σε δύο εργοδότες, τις συμβάσεις «σχεδόν μηδενικών ωρών», την εξαήμερη εργασία «σχεδόν σε όλους τους κλάδους» και την ποινικοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης.

    «Η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτηση του για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης έφερε τον τρίτο οδοστρωτήρα για την οριστική ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους του στο υπουργείο Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και Κωστή Χατζηδάκη, τονίζοντας για την εξαγγελία Μητσοτάκη για τις τριετίες: «Δεν ξεπαγώνουν τελικά οι τριετίες. Δεν είναι απλά αδειανό πουκάμισο, είναι μια κοροϊδία».

    Στην έναρξη της τοποθέτησης του στην Ολομέλεια ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σταθερά τον διάλογο των δύο χωρών. Ωστόσο διερωτήθηκε γιατί δεν απάντησε ο πρωθυπουργός στις πολύ επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά την ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ. «Είναι προκλητικό να βγαίνει ο Ερντογάν και να λέει τι θα κάνει καμπάνια για την αναγνώριση του ψευδοκράτους κι εμείς να μην λέμε τίποτα» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε μάλιστα πως «η Ελλάδα πάντα υποστήριζε πως η διαφορά με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ είναι θέμα νομικό» καθώς, όπως εξήγησε, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο CNN πως «μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία σε γεωγραφικά ζητήματα». Επ΄ αυτού, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε για τις γκρίζες ζώνες».

    Αναφερόμενος στη Θεσσαλία τόνισε πως «μπορεί τα φώτα να σβήνουν αλλά οι πληγές μένουν», κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια να κρύψει τα προβλήματα και τα λάθη της. «Πέρασαν δύο εβδομάδες και σχέδιο δεν έχουμε δει» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως αυτό που προέχει είναι να υπάρξει ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας για την επιβίωση.

    «Ο κ. Μητσοτάκης έχει χρησιμοποιήσει την κλιματική κρίση ως άλλοθι και το «ανέκδοτο» ότι το επιτελικό κράτος λειτούργησε. Με ευθύνη της κυβέρνησης δεν προχώρησε η υλοποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνου πλημμύρας και δεν αξιοποιήθηκαν οι χάρτες για να προετοιμαστεί η πολιτική προστασία», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας πως υπάρχει προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού, των υπουργών και του περιφερειάρχη, για το μέγεθος των επιπτώσεων της καταστροφής.

    Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την διεξαγωγή συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις πλημμύρες. «Φοβάστε την κριτική και την αλήθεια; Φοβάστε για τη δική σας πλειοψηφία;» είπε ο Φάμελλος προς την «γαλάζια» πλευρά.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Στην πορεία κατά του εργασιακού η Αχτσιόγλου - «Εφιάλτης για τους πολλούς το σχέδιό τους»
    Στην πορεία κατά του εργασιακού η Αχτσιόγλου - «Εφιάλτης για τους πολλούς το σχέδιό τους»

    «Μόνο εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε. Όλοι μαζί», το μήνυμα της Έφης Αχτσιόγλου.

    Στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά του νέου εργασιακού νομοσχέδιου βρέθηκε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

    «Σήμερα η ΝΔ κατέθεσε στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Το σχέδιο τους εφιάλτης για τους πολλούς. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν χωρίς ωράριο, θα είναι διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, 13 ώρες τη μέρα χωρίς υπερωριακή αμοιβή. Προσπαθούν να πείσουν ότι εκεί πρέπει να μπει ο πήχης των προσδοκιών μας», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου σε ανάρτησή της στο Facebook.

    «Μόνο εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε. Όλοι μαζί. Δεν θα είναι αυτό το μέλλον μας. Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς», υπογράμμισε.

    Η ανάρτηση της Έφης Αχτσιόγλου:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Πανελλαδική απεργία σήμερα: Παραλύει η χώρα για το εργασιακό νομοσχέδιο - Ποιοι συμμετέχουν
    Πανελλαδική απεργία σήμερα: Παραλύει η χώρα για το εργασιακό νομοσχέδιο - Ποιοι συμμετέχουν

    Ένα μεγάλο μέρος της χώρας... παραλύει σήμερα Πέμπτη (21/9), ενώ το επιβατικό κοινό αναμένεται να ταλαιπωρηθεί, λόγω της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα με αφορμή την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

    Ειδικότερα, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας θα συμμετέχουν, εκπαιδευτικοί δάσκαλοι και καθηγητές, νοσοκομειακοί γιατροί, ναυτεργάτες, αλλά και ορισμένα από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ.

    Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται η εξαήμερη εργασία, η απασχόληση σε πολλούς εργοδότες μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες, καθώς και η επιβολή προστίμου μέχρι και 5.000 ευρώ στους απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους.

    Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, δημιουργείται από την κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι κινητοποιήσεις των οποίων κρίθηκαν παράνομες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία δεδομένα, τα ΜΜΜ θα κινηθούν ως εξής:

    - Τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, ωστόσο, όποιος εργαζόμενος επιθυμεί, θα μπορεί να συμμετάσχει στην απεργία του ΕΚΑ, η οποία είναι νόμιμη.

    - Το Μετρό και συγκεκριμένα οι γραμμές 2 και 3, ενώ αρχικά ήταν να λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας, έως τις 13:30, σε νεώτερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ έγινε γνωστό ότι δεν λειτουργήσουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    - Το Τραμ θα λειτουργήσει επίσης από την έναρξη της κυκλοφορίας, έως τις 13:30

    - Ο Ηλεκτρικός, δηλαδή η γραμμή 1 του Μετρό, δεν θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας

    - Όσον αφορά στα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ. Κοινώς, ισχύει η στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η στάση στα τρόλεϊ εκδικάζεται το πρωί της Πέμπτης και ως εκ τούτου, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση, δεν θα κυκλοφορούν τρόλεϊ στην Αθήνα.

    - Στον Προαστιακό θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

    - Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Στη συμπρωτεύουσα, τα λεωφορεία θα «τραβήξουν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

    ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

    ΜΕΤΡΟ: ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ

    ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ: ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ

    ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: Κινούνται κανονικά. (Το Σωματείο καλεί σε 24ωρη απεργία)

    ΤΡΟΛΕΪ: Κινούνται από 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ - Στάση εργασίας από έναρξη βάρδιας μέχρι 9 το πρωί και από 9 το βράδυ έως λήξη βάρδιας.

    ΤΡΑΜ: Λειτουργεί από έναρξη έως 13:30 - Στάση εργασίας από 13:30 έως λήξη της βάρδιας

    ΟΣΕ - ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: Στάση εργασίας από 21:00 - 00:00

    ΚΤΕΛ: Κινούνται κανονικά

    ΠΛΟΙΑ: Δεν θα εκτελεστούν ορισμένα δρομολόγια
    (Επικοινωνία με την αρμόδια εταιρεία για περισσότερες πληροφορίες)

    Παράνομη κρίθηκε η απεργία στις αερομεταφορές - Κανονικά οι πτήσεις

    Κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

    Αναλυτικά συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής:

    Απεργία στα σχολεία

    Στην απεργία της Πέμπτης θα συμμετέχουν και οι ΟΛΜΕ με την ΔΟΕ με τους δασκάλους και καθηγητές να προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

    Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε προσφύγει κατά της απεργίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Ως εκ τούτου, αύριο Πέμπτη οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανoνικά.

    Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21/09/23 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα, και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν.

    Απεργούν και οι ναυτεργάτες

    Στην απεργιακή κινητοποίηση της 21ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την εργασία, θα συμμετάσχουν και οι ναυτεργάτες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νατικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

    Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.

    Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τριετίες και ασφαλιστική ικανότητα - Τι προβλέπει η τροπολογία
    Τριετίες και ασφαλιστική ικανότητα - Τι προβλέπει η τροπολογία

    Ένα βήμα πιο κοντά στο «ξεπάγωμα» των τριετιών κάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την κατάθεση της τροπολογίας στο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία από 1.1.2024 αίρεται το πάγωμα των τριετιών, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται χορήγηση ασφαλιστικής ικανότηταςμέχρι 28/2/2024 στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

    • Επισυνάπτεται η υπουργική τροπολογία

    2023 09 20 ΚΟΙΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

    Για το «ξεπάγωμα» των τριετιών

    Από την 1η.1.2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

    Ειδικότερα:

    A) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί πριν από την 14η.2.2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14η.2.2012 οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024.

    B) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε μετά από την 14η.2.2012, ξεκινά να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024.

    Όπως διευκρινίζει η τροπολογία, για το χρονικό διάστημα από την 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023 δεν γεννάται καμία αξίωση, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως αναφέρονται στις παρ. 1, 2 και 3, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από την 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023.

    Για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας

    Προβλέπεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 28/2/2024:

    Α) Σε όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και εργάτες γης) οι οποίοι εργάζονται στις πληγείσες περιοχές και για τις οποίες έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις αναστολής και ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών

    καθώς και

    Β) Σε όλους τους ανέργους στις περιοχές αυτές που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

    Η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα της φυσικής καταστροφής, χωρίς καμία προϋπόθεση χρόνου ασφάλισης και ανεξαρτήτως οφειλών, προκειμένου οι ωφελούμενοι να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και σε ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Απεργία 21 Σεπτεμβρίου: Παραλύει η χώρα την Πέμπτη – Ποιοι απεργούν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
    Απεργία 21 Σεπτεμβρίου: Παραλύει η χώρα την Πέμπτη – Ποιοι απεργούν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

    Πανελλαδική απεργία έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη (21/09) ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Στην απεργία συμμετέχουν πολλά εργατικά συνδικάτα και εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

    Ποιοι συμμετέχουν

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥαποφάσισε την προκήρυξη εικοσιτετράωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα καλεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30.

    Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας , αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Παναθηναϊκής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλ. Συντάγματος και ώρα 11 π.μ..».

    Και η ΠΕΝΕΝ (ναύτες) καλεί τα μέλη της σε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία. Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «προδοτική και υπονομευτική» της στάση της ηγεσίας – πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η οποία αρνήθηκε την σύγκλιση του οργάνου.

    Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ

    Σε απεργιακή κινητοποίηση, με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την εργασία, θα συμμετάσχουν οι ναυτεργάτες την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νατικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία». Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας. Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων Ε.Ν.

    ΠΟΕΔΗΝ: «Καταργεί το 8ωρο και το 5ήμερο - Ποινικοποιεί τον συνδικαλισμό»

    Η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, συμπληρώνοντας – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».

    ΠΑΜΕ: «Νομοσχέδιο - κτηνωδία»

    Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο - κτηνωδία» του Υπουργείου Εργασίας. Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για νομοσχέδιο «τερατούργημα» που «επιβάλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

    Εργατικά κέντρα

    Επίσης, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

    Οι συγκεντρώσεις

    Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτέμβριου, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

    Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

    Τι θα γίνει με τα ΜΜΜ

    Λεωφορεία

    Στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου για το εργασιακό νομοσχέδιο αποφάσισε να συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας.

    Τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου. Οι στάσεις εργασίας είναι προγραμματισμένες από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα.

    «Παγώνουν» οι πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια

    Την Πέμπτη (21/09) δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια εξαιτίας της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    Στην απεργία και οι δάσκαλοι και καθηγητές

    Στην απεργία θα συμμετέχουν και δάσκαλοι και καθηγητές, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο καθώς ΟΛΜΕ με ΔΟΕ επίσης εξήγγειλαν κινητοποιήσεις.

    Το κάθε σχολείο αναμένεται να ανακοινώσει τους γονείς τις επόμενες ημέρες για το πρόγραμμα της Πέμπτης και το εάν θα πάνε τα παιδιά εκείνη την ημέρα και ποιες ώρες.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Εξαήμερη εργασία: Τι ισχύει με το νέο νομοσχέδιο στα εργασιακά
    Εξαήμερη εργασία: Τι ισχύει με το νέο νομοσχέδιο στα εργασιακά

    Πληθώρα αλλαγών σε πολλούς τομείς «φέρνει» το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η εξαήμερη εργασία θα επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και αναμένεται να δώσει λύση και στο πρόβλημα των βαρδιών για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε 7ήμερη βάση ή σε 24ωρη βάση.

    Συγκεκριμένα, πλέον θα καθίσταται επιτρεπτή η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας με υποχρεωτική προδήλωση της στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και μη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος θα δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40% για την 6η ημέρα απασχόλησης.

    Η κύρια διαφορά είναι πως πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα σύμβασης εξαήμερης απασχόλησης και όχι υπό το καθεστώς «σύμβασης πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της 6ης ημέρας».

    Το ισχύον καθεστώς

    Μέχρι στιγμής, η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται ότι εάν οι μισθωτοί στον επισιτισμό εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

    Σύμφωνα με την 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας ορίσθηκε σε 40 ώρες (συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο), ενώ παράλληλα με ΕΓΣΣΕ καθιερώθηκε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της 6ης ημέρας κατανέμεται σε 5 ημέρες (5 Χ 8 = 40 ώρες/ εβδ.), χωρίς όμως να καταργηθεί το σύστημα εξαήμερης εργασίας. Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η δυνατότητα κατανομής των ωρών εργασίας σε πέντε ή σε έξι ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε και με το άρθρο 55 του Ν. 4808/2021

    Παράλληλα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, βάσει της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας:

    (α) στο σύστημα της εξαήμερης απασχόλησης το πλήρες συμβατικό ωράριο είναι 6 ώρες και σαράντα λεπτά ημερησίως και 40 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ ως νόμιμο ωράριο θεωρούνται οι 8 ώρες ημερησίως και 48 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ

    (β) στο σύστημα πενθήμερης απασχόλησης το πλήρες συμβατικό ωράριο είναι 8 ώρες ημερησίως και 40 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ ως νόμιμο ωράριο θεωρούνται οι 9 ώρες ημερησίως και 45 ώρες εβδομαδιαίως (επετράπη η υπέρβαση του ανώτατου ορίου της ημερήσιας εργασίας κατά μία ώρα χωρίς αυτή να θεωρείται υπερωρία, εφόσον το σύνολο των εργασίμων ωρών δεν υπερβαίνει το νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο).

    Τονίζεται ότι όλοι οι νομοθετικά καθοριζόμενοι μισθοί, αλλά και εκείνοι που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις Διαιτητικές Αποφάσεις, αλλά και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας αφορούν σε εργασία 40 ωρών εβδομαδιαίως. Κάθε υπέρβαση ημερήσιου και εβδομαδιαίου συμβατικού ωραρίου συνεπάγεται την υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλει πρόσθετη αμοιβή.

    Η έκτη ημέρα εργασίας

    Με την εφαρμογή του συστήματος της πενθήμερης εργασίας των μισθωτών, προβλέπονται δύο ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης: η ημέρα της βασικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης που είναι η Κυριακή και η ημέρα πρόσθετης εβδομαδιαίας ανάπαυσης που προβλέπεται ευθέως από το προκείμενο σύστημα. Με το εν λόγω σύστημα της πενθήμερης εργασίας δεν καταργήθηκε η 6η ημέρα εργασίας, αλλά οι ώρες εργασίας της 6ης ημέρας μεταφέρονται στις υπόλοιπες πέντε εργάσιμες ημέρες, με αποτέλεσμα το ωράριο εργασίας των εν λόγω ημερών να γίνεται μεγαλύτερο από το νόμιμο.

    Η 6η ημέρα εργασίας στο σύστημα της πενθήμερης εργασίας αποτελεί μεν ημέρα υποχρεωτικής ανάπαυσης του εργαζόμενου, πλην όμως δεν έχει τον χαρακτήρα της ημέρας υποχρεωτικής αργίας, όπως η 7η ημέρα της εβδομάδος, η οποία ρυθμίζεται ειδικώς από τις διατάξεις του Β.Δ. 738/1966. Γι’ αυτό και οι διατάξεις περί εργασίας την Κυριακή, δεν εφαρμόζονται επί απασχόλησης κατά την 6η ημέρα εργασίας και δεν οφείλεται σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση του 75% που παρέχεται στους εργαζόμενους κατά την Κυριακή και τις αργίες, ούτε αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.

    Η αμοιβή της 6ης ημέρας εργασίας ρυθμίστηκε νομοθετικά για πρώτη φορά με το άρθρο 8 του Ν. 3846/2010 και έκτοτε για την απασχόλησή του κατά την 6η ημέρα, ο εργαζόμενος αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%, χωρίς όμως να δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση.

    Και η εν λόγω απασχόληση θεωρείται τροποποίηση του ωραρίου εργασίας και πρέπει να δηλώνεται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προ της ανάληψης υπηρεσίας εκ μέρους του εργαζόμενου (Έντυπο Ε4 – Συμπληρωματικός Ωραρίου).

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο