Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 16:08

Ζώα συντροφιάς: Συνεχίζεται η σφοδρή κριτική για το νομοσχέδιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων, μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών, διευρυμένος ρόλος των ζωοφιλικών σωματείων και ασαφής χρηματοδότηση των δήμων τα μεγάλα «αγκάθια»

«Η στείρωση δεσποζόμενων ζώων μπορεί να ενθαρρύνεται ή να επιδοτείται, αλλά δεν επιβάλλεται». Με τα λόγια αυτά ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Βερβερίδης επανέλαβε για ακόμα μία φορά την αντίθεση του κτηνιατρικού κλάδου στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αν και υφίσταται θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, έχει αποτύχει να εφαρμοστεί καθώς δεν μπόρεσε να προχωρήσει ούτε η απλή καταγραφή στο Μητρώο των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς καθώς απουσίαζε η σχετική βούληση τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από την Πολιτεία.

Αλλά και στη διαχείριση των αδεσπότων καταγράφηκαν σημαντικές αστοχίες δεδομένου ότι «υπάρχουν εστίες τρομερής συσσώρευσης σκύλων συνήθως στα όρια μεταξύ δήμων, σε λόφους, σε ρέματα, σε νταμάρια όπου και ορισμένες φορές αναπτύσσεται αγελαία επιθετική συμπεριφορά, για την οποία όμως όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον».

Το σύνολο των φορέων που συμμετείχαν μέσω εκπροσώπων τους στην ημερίδα εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένο από το γεγονός ότι δε συμμετείχαν ούτε ερωτήθηκαν κατά την νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

«Είναι προφανής η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων στο ζήτημα ειδικά των αδεσπότων ζώων συντροφιάς. Ωστόσο οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να τύχουν της αποδοχής της επιστημονικής κοινότητας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης προσθέτοντας ότι ειδικά «η μεταφορά αρμοδιοτητων της διαχείρισης ζώων συντροφιάς από τους δήμους σε ΜΚΟ «μειώνει τη δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους του κράτους και των αρμόδιων επιστημόνων».

Σε βασικό «αγκάθι» αναδείχθηκε από τους ομιλητές η πρόσφατη μεταφορά με Προεδρικό Διάταγμα αρμοδιοτήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ «αποδυναμώνει τον έλεγχο των ζωοανθρωπονόσων, χωρίς την μέριμνα για πρόσληψη επιστημονικού και λοιπού προσωπικού στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες των Δήμων». Κι αυτό την ώρα που σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αρμοδιότητες της κεντρικής αρμόδιας αρχής των ζώων συντροφιάς και ειδικότερα της υγείας και προστασίας αυτών σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των Παγκόσμιων Οργανισμών και ειδικά του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, ανήκουν στα αντίστοιχα υπουργεία και στις δομές που βρίσκονται οι κεντρικές κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Αγνοήθηκαν οι δήμοι

Νέες υποχρεώσεις με ασαφείς πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να τις υποστηρίξουν περιλαμβάνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως επεσήμανε ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά, ο οποίος λειτουργεί και το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) από το 2003: «Σε όλα αυτά τα χρόνια το ΔΙΚΕΠΑΖ έχει περιθάλψει περισσότερα από 40.000 αδέσποτα ζώα. Παρόλο αυτά η συσσωρευμένη μας εμπειρία αγνοήθηκε. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έλαβε καθόλου υπόψη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο καταρτίστηκε με συνεννόηση του αρμόδιου υφυπουργού μόνο με κάποιους εκροσώπους ζωοφιλικών οργανώσεων», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινδυνεύει να καταλήξει μη εφαρμόσιμο δεδομένου πως σε ό,τι αφορά τους δήμους και τη διαχείριση των αδέσποτων απ΄αυτούς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης και τον τρόπο κατανομής της. Πολιτική χωρίς χρήματα δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.

Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός καταφυγίου που φιλοξενεί 100 ζωα τα οποία δε χρήζουν βαρέων ιατρικών πράξεων (χειρουργεία, κλπ) τονίζοντας ότι υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Μιλώντας για το ΔΙΚΕΠΑΖ, στο οποίο συμμετέχουν είκοσι δήμοι ανέφερε ότι δαπανώνται περί τα 800.000 ευρώ το χρόνο για την περίθαλψη των ζώων και ενώ το σύνολο των δαπανών είναι επιλέξιμες δεδομένου ότι αφορούν φάρμακα, αμοιβές ιατρών, κλπ, το κράτος ενώ οφείλει να επιστρέφει το 70%, περιορίστηκε στην απόδοση 80.000 ευρώ πέρυσι και 40.000 ευρώ φέτος: «Αναγκαστήκαμε να αδρανοποιήσουμε όλες τις άλλες δράσεις μας προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η φροντίδα των αδέσποτων εφόσον ο προυπολογισμός μας ήταν συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ».

Ως προς τα ζωοφιλικά σωματεία, ο κ. Γουρδομιχάλης είπε ότι η Πολιτεία εμφανίζεται να αρνείται να θέσει ένα πλαίσιο λειτουργίας και διαφανειας αφήνοντας διεξόδους για έμμεση διαχείριση δημοσίου χρήματος από ιδιωτικούς φορείς.

Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ απέρριψε τη ρύθμιση, βασει της οποίας θα επιτρέπεται η παράδοση δεσποζόμενου σκύλου στον δήμο από τον ιδιοκτήτη του έναντι 300 ευρώ τονίζοντας οτι θα πρέπει να προβλέπεται μόνο κατ΄εξαίρεση και αφού κάθε περίπτωση εξεταστεί ξεχωριστά από τον οικείο δήμο καθώς είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό ότι η υιοθεσία είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση.

Ενστασεις και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο ζήτημα των πιστώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προγράμματα εξάλειψης της λύσσας, οι οποίες βάσει του σχεδίου νόμου θα μεταφερθούν στο υπουργείο Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση των δήμων, αναφέρθηκε η προϊσταμένη του Τμήματος Εισαγωγών, Εξαγωγών και Ενδοενωσιακού Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Τροφίμων, Μαίρη Γιαννιού.

Οπως σημείωσε, τα εν λόγω προγράμματα είναι απαραίτητα για τη συμμόρφωση της χώρας μας με την ενωσιακή νομοθεσία. Το 75% των πόρων προέρχεται από την Ευρωπαική Ενωση και δίνεται υπό την προυπόθεση ότι η χώρα διαθέτει πρόγραμμα με μετρήσιμα αποτελέσματα και μόνο το 25% προέρχεται από εθνικούς πόρους. «Κατά συνέπεια δεν πρόκειται για ένα ποσό το οποίο υφίσταται και δίνεται ούτως ή άλλως» είπε.

Η κυρία Γιαννιού μίλησε και για δύο ακόμα ζητήματα που προκύπτουν από το σχέδιο νόμου και αφορούν:

  • το ηλεκτρονικό βιβλιάριο των ζωων, για το οποίο είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσει πλήρως το φυσικό έντυπο που χρειάζεται να συνεχίσει να υπάρχει για να διεκολύνονται οι έλεγχοι και να εντοπίζονται πιθανές παραποιήσεις υπογραφών κτηνιάτρων, κλπ.

  • Τη μεταφορά της βάσης δεδομένων δεσποζόμενων και αδέσποτων από το ΥΠΑΑΤ στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία «δεν κατανοούμε σε τι εξυπηρετεί όταν προβλέπεται ότι όλες οι βάσεις δεδομένων θα πρέπει να κατεβαίνουν στο gov.gr» είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε μάλιστα ότι δεν μπορεί να το ΥπΑΑΤ να μην έχει ελεύθερη πρόσβαση σε στοιχεία, τα οποία το ίδιο έχει παράσχει.

Προσφυγή στο ΣτΕ από την Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ανακοίνωσε από το ηλεκτρονικό βήμα της ημερίδας ότι θα προσφύγει η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων για το Π.Δ που αφορά τις αρμοδιότητες για τα ζώα συντροφιάς: «Αποτελεί ειλημμένη απόφαση του φορέα μας, η προσφυγή στο ΣτΕ , για την ακύρωση του Π.Δ με το οποίο επιτυγχάνεται ο πολυκερματισμός της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κόντρα στην ευρωπαϊκή πρακτική αλλά και στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων, και δια αυτού του τρόπου η αποδόμηση του πλαισίου προστασίας των ζώων συντροφιάς», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Παλαιοδήμος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «φωτογραφικές διατάξεις», ενώ επεσήμανε ότι η πραγματική στόχευση του σχεδίου νόμου είναι μεταξύ άλλων «η ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε ΜΚΟ και σωματεία και παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια, η απαλλαγή των αιρετών Δημάρχων και Αντιδημάρχων από την ευθύνη της εποπτείας, η παρέμβαση σε εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις που αφορούν εμπορία και διακίνηση αδέσποτων ζώων και η επαναφορά του μπόγια, δηλαδή η περισυλλογή εν είδει αντικειμένων των αδέσποτων ζώων από τον οποιοδήποτε ο οποίος θα τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν και προώθηση της ασυλοποίησής των αδέσποτων ζώων σε δημοτικά και ιδιωτικά καταφύγια».

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 13:40

Σχετικά Άρθρα

  • Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε τέλος επιτηδεύματος, δηλώσεις, κλειστά ακίνητα
    Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε τέλος επιτηδεύματος, δηλώσεις, κλειστά ακίνητα

    Μια σειρά αλλαγών με σημαντικά οφέλη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αλλαγή της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων και το αφορολόγητο στα 300 στα πουρ μπουάρ.

    Όπως εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση που φτάνει έως και 4%. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα διαρκεί από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα αφορά όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή και τους αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι από το 2025.

    Παράλληλα, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο φέρνει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και την απαλλαγή από το φόρο παροχών από εργοδότες σε νέους γονείς.

    Οι 10 αλλαγές που «έρχονται»

    1. Φορολογικές δηλώσεις

    Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

    Θα προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα έως και 2.500 ευρώ στους φορείς του Δημοσίου που δεν υποβάλουν εγκαίρως τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση τους. Μάλιστα, το πρόστιμο θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης.

    2. Φόρος εισοδήματος

    Προβλέπεται έκπτωση 4% για όσους υποβάλουν τη φορολογική δήλωση στο πρώτο ενάμιση μήνα και και εφόσον πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου. Αυτό θα ισχύει και για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

    Αυτό, μεταφράζεται σε 40 ευρώ έκπτωση στην περίπτωση που ο φόρος είναι 1.000 ευρώ, αλλά για μεγαλύτερα ποσά, όπως για παράδειγμα στα 10.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό έκπτωσης φτάνει τα 400 ευρώ.

    Παράλληλα προβλέπεται έκπτωση:

    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    3. Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις

    Μονιμοποιείται η καταβολή φόρου για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 δόσεις.

    Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι έχουν δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

    4. Τέλος επιτηδεύματος

    Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος από το 2025, για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους ο φόρος υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο.

    Αυτό ισχύει είτε έχουν μπλοκάκι, είτε όχι.

    Υπενθυμίζεται πως φέτος είχαν πληρώσει μειωμένο τέλος κατά 50% και συγκεκριμένα το ποσό των 325 ευρώ.

    5. Φιλοδώρημα

    Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα, με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του 2024. Αυτό αφορά αποκλειστικά τα φιλοδωρήματα που προέρχονται από τα POS.

    Παράλληλα, προβλέπεται ρύθμιση ώστε εάν ένας εργοδότης επιδιώξει να αντικαταστήσει τον μισθό ενός εργαζομένου με τα φιλοδωρήματα.

    Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος παίρνει μισθό 850 ευρώ και ο εργοδότης του τον μειώνει στα 650 και του λέει ότι τα υπόλοιπα 200 θα τα παίρνει από τα φιλοδωρήματα, τότε αυτό θα ρυθμίζεται με διάταξη και θα υπάρχει επιπλέον φορολόγηση για τον εργοδότη.

    6. Έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως και 20%

    Η έκπτωση για τις ασφαλισμένες κατοικίες διπλασιάζεται και ανεβαίνει στο 20% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγουν ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

    Για τους ιδιοκτήτες με ασφαλισμένες κατοικίες - μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 - συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%.

    Σημειώνεται πως όσοι δεν ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις ζημιές.

    Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις έχουν ετήσιους τζίρους άνω των 500.000 ευρώ οφείλουν πλέον να ασφαλίσουν τις εγκαταστάσεις τους κατά κινδύνων από πυρκαγιές, σεισμούς ή πλημμύρες. Διαφορετικά το κράτος δεν θα τους αποζημιώνει σε περίπτωση που υποστούν ζημιές.

    7. Κίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα

    Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος προβλέπεται για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

    Οι προϋποθέσεις:

    • να ήταν κλειστά για τρία χρόνια,
    • να έχουν επιφάνεια έως 120 τετραγωνικά μέτρα,
    • να διατεθούν σε νέες μισθώσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2025
    • να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

    8. Απαλλαγές με φόντο το δημογραφικό

    Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για ποσό έως 5.000 ευρώ θα έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν χρηματική στήριξη στους νέους γονείς – εργαζόμενους τους για διάστημα έως 12 μήνες από την απόκτηση του παιδιού.

    Παράλληλα προβλέπεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

    Επιπλέον προβλέπεται απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

    9. Τεκμαρτή φορολόγηση

    Αλλαγές και διορθώσεις στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με:

    α) μείωση κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, ή νησιά με έως 3.100.

    β) μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή.

    γ) αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ.

    10. Νέα ΑΑΔΕ

    Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προωθεί το υπουργείο με να ενισχυθεί η ΑΑΔE και να στηριχθεί η προσπάθεια για μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική αρχή.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει διοικητική αναδιοργάνωση, πρόσληψη μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την επέκταση της θητείας του διοικητή.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή
    Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή

    Σε γεφύρι της Άρτας κοντεύει να μετατραπεί ο προσωπικός γιατρός ο οποίος άρχισε πριν από περίπου 2,5 αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο θεσμός υπόκειται πλέον σε νέες αλλαγές, αφού μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να προωθηθεί στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις του προσωπικού γιατρού στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει περισσότερους γιατρούς.

    Η έλλειψη κονδυλίων ήταν ο λόγος που ο προσωπικός γιατρός δεν λειτούργησε από την πρώτη φορά που τέθηκε σε εφαρμογή, αφού οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού κρίθηκαν χαμηλές, ενώ και σήμερα είναι άγνωστο πόσοι τελικώς γιατροί θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

    Άλλωστε δεν φαίνεται να έχουν προστεθεί επιπλέον κονδύλια για τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, ενώ καμία απολύτως συνομιλία δεν έχει γίνει με τους Παιδιάτρους που θα αναλάβουν τον παιδικό πληθυσμό. Παρ΄ αυτά η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαφημίζει ότι θα καλύψει με γιατρούς 530.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Πιθανώς γιατί θα εντάξει υποχρεωτικά παιδιάτρουςτων δημοσίων δομών στο σύστημα.

    Το νέο νομοσχέδιοπάντως για τον προσωπικό γιατρό, περιλαμβάνει σειρά ασαφειών αλλά και προβλημάτων, αφού δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.
    Προσωπικός γιατρός με οικονομική συμβολή των πολιτών

    Το νέο βέβαια είναι ότι το νομοσχέδιο - η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου - θα περιλαμβάνει επιβάρυνση και για τους ασθενείς, αφού προβλέπεται ότι οποίοι επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν ιδιώτη γιατρό για να γίνει προσωπικός τους γιατρός, αλλά θα τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Πάντως όσοι πολίτες δεν εγγραφούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025 στον προσωπικό γιατρό, αυτομάτως το σύστημα θα τους εγγράφει σε έναν συμβεβλημένο χωρίς να ερωτηθούν, ο οποίος θα ταυτίζεται με μια κοντινή απόσταση με τον τόπο κατοικίας τους.

    Άγνωστο παραμένει πώς θα επιτευχθεί αυτό τη στιγμή που στην προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης δεν είχαν βρεθεί οι γιατροί σε όλες τις περιοχές της χώρας και πάρα πολλοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγγραφούν σε γιατρούς που ήταν ακόμα και χιλιόμετρα μακριά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινές που προέβλεπε εκείνο το νομοσχέδιο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Λέντζας: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των αδέσποτων ζώων
    Λέντζας: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των αδέσποτων ζώων

    Επόμενο στάδιο η δημιουργία καταφυγίου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης δράσεων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, παρουσίασε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας- το οποίο και εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή-όπως και όλες τις συμβάσεις που έχει συνάψει για το 2024 στον συγκεκριμένο τομέα.

    Ο κ. Λέντζας αναλύοντας όλα τα στοιχεία και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, τόνισε μεταξύ άλλων ότι στον Δήμο εξακολουθεί να βρίσκεται μικρός αριθμός αδέσποτων σκύλων. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει 184 στειρώσεις , ενώ τα αδέσποτα φροντίζονται από φιλοζωικούς συλλόγους της περιοχής. «Στο Δήμο υπάρχει ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Αδέσποτα Δικαίωμα στη Ζωή» στον οποίο ανήκουν αρκετοί από τους εθελοντές φιλόζωους της περιοχής. Σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο αλλά και με φιλόζωους πολίτες της περιοχής, περισυλλέγονται και οδηγούνται για κτηνιατρικό έλεγχο, στείρωση, εμβολιασμό και νοσηλεία τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς της περιοχής», τόνισε ο κ. Λέντζας.

    Οι δαπάνες και οι δράσεις

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Δήμαρχος, στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δαπανηθεί για:

    • Κτηνιατρικές Υπηρεσίες 16.000 ευρώ.
    • Υπηρεσίες περισυλλογής 10.000 ευρώ .
    • Προμήθεια ζωοτροφών 12.000 ευρώ

    Νέες εγγραφές στον προϋπολογισμό του 2024 με πιστώσεις για τις αντίστοιχες δαπάνες .

    • Στειρώσεις-Τσιπάρισμα –Φαρμακευτική Περίθαλψη 8.000 ευρώ.
    • Προμήθεια ζωοτροφών 6.000 ευρώ
    • Περισυλλογή Αδέσποτων Ζώων 5.000 ευρώ
    • Δράσεις Διαχείρησης Αδέσποτων ζώων 11.582,60 ευρώ

    Επιπλέον υπάρχει ήδη εγκεκριμένη, από το υπουργείο, χρηματοδότηση 398.000 για τη δημιουργία και τη λειτουργία καταφυγίου και αναμένεται ο ορισμός του οικοπέδου και η ολοκλήρωση του μελετητικού φακέλου.

    Με δράσεις ευαισθητοποίησης

    Μεγάλη βαρύτητα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών έδωσε ο κ. Λέντζας, τονίζοντας ότι ο Δήμος θα συνεχίσει με δράσεις με στόχο την ενδυνάμωση του εθελοντισμού και την αύξηση των υιοθεσιών. «θεωρούμε απαραίτητη την συνέχιση της επιμόρφωσης των πολιτών σε θέματα φιλοζωίας και νομοθεσίας» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω θα επιτευχθούν μεταξύ άλλων με δράσεις σε σχολεία και εκδηλώσεις με σκοπό την αύξηση των υιοθεσιών.

  • Βόλος: Στη φυλακή ο serial killer των αδέσποτων ζώων
    Βόλος: Στη φυλακή ο serial killer των αδέσποτων ζώων

    Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του ανθρώπου που σκότωνε αδέσποτα ζώα.

    Στη φυλακή βρίσκεται ο 31χρονος serial killer των αδέσποτων ζώων στο Βόλο, μετά την απολογία του το μεσημέρι της Τρίτης.

    Ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ομόφωνα ότι θα πρέπει να προφυλακιστεί μέχρι τη δίκη, μετά και την ομολογία του 31χρονου.

    Συγκεκριμένα, ο 31χρονος παραδέχθηκε ότι κατακρεούργησε ένα σκύλο και μία γάτα, επικαλούμενος ωστόσο ψυχιατρικό πρόβλημα.

    Ειδικότερα, υποστήριξε στις Αρχές ότι την ώρα που έσφαξε τα αδέσποτα ζώα «νόμιζε ότι έβλεπε όνειρο και ότι ήταν μέσα σε μία δύνη».

    Τι παραδέχτηκε στην απολογία του

    «Ομολογώ ότι σκότωσα το σκύλο και μια γάτα. Τα υπόλοιπα δεν τα θυμάμαι» ανέφερε αρχικά ο 31χρονος.

    «Τόσα χρόνια οι γονείς μου πίστευαν ότι έχω θέματα συμπεριφοράς εξαιτίας των ναρκωτικών ουσιών. Έβαζα στο μυαλό μου διάφορα, πίστευα ότι ο κόσμος με υπονομεύει, με παρακολουθεί. Παράτησα τη σχολή μου» συμπλήρωσε ο serial killer των αδέσποτων ζώων.

    «Το 2018 άρχισα να βλέπω ψυχιάτρους. Τότε και οι δικοί μου κατάλαβαν ότι το πρόβλημά μου είναι ψυχιατρικό και άρχισαν να το βλέπουν πιο σοβαρά. Το 2020 νοσηλεύτηκα και σε ψυχιατρική κλινική για 10 ημέρες μετά από συμβουλή των γονιών μου. Το 2021 η κατάστασή μου επιδεινώθηκε και προχωρούσα σε άσχημες πράξεις σε περαστικούς. Δεν ήθελα να κλειστώ σε κάποια δομή. Όταν έπαιρνα την αγωγή μου ήμουν φυσιολογικός».

    Αντιδράσεις από φιλοζωϊκές οργανώσεις

    Έξω από τα δικαστήρια τον περίμεναν μέλη φιλοζωϊκών οργανώσεων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα όσα έκανε και να ζητήσουν την τιμωρία του.

    Ζήτησε να νοσηλευτεί στον Κορυδαλλό

    Η υπεράσπιση του 31χρονου ζήτησε να οδηγηθεί στην Ψυχιατρική Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει, αίτημα το οποίο αναμένεται να κριθεί τις επόμενες ημέρες.

    «Είμαστε πεπεισμένοι και εγώ ως συνήγορος υπεράσπισης και η οικογένειά του ότι η φυλακή δεν θα τον βοηθήσει», σημείωσε ο δικηγόρος του 31χρονου.

    Όπως ανέφερε ο συνήγορος του 31χρονου, Νίκος Μόσχος υπήρχε αδυναμία επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο και ότι «ο 31χρονος κάνει χρήση ναρκωτικών εδώ και χρόνια, ενώ από το 2019 οι γονείς του αντιλήφθηκαν ότι τα ναρκωτικά δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η υπεράσπιση ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο 31χρονος ως ασθενής και ζητήθηκε η εκούσια νοσηλεία του στην Ψυχιατρική του Κορυδαλλού.

    Πηγή: In.gr

  • Ζώα συντροφιάς: Πέντε χρόνια στα χαρτιά ο νόμος για τις υποχρεωτικές στειρώσεις - Τι αλλάζει (ξανά) κι από πότε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα
    Ζώα συντροφιάς: Πέντε χρόνια στα χαρτιά ο νόμος για τις υποχρεωτικές στειρώσεις - Τι αλλάζει (ξανά) κι από πότε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα

    Ανεφάρμοστος αποδεικνύεται στην πράξη ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά έως και σήμερα οι διατάξεις του περί υποχρεωτικών στειρώσεων ή εναλλακτικά αποστολής γενετικού υλικού, μένουν στα χαρτιά λαμβάνοντας συνεχώς παρατάσεις.

    Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς και την ενίσχυση των ΟΤΑ, που εισέρχεται σήμερα Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, η επιβολή των προστίμων για τη μη στείρωση των ζώων μετατίθεται πλέον για την 1η Ιουλίου του 2025, δηλαδή 5 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Κι έτσι γράφεται μια ακόμα παράταση και τροποποίηση του συγκεκριμένου πολυδιαφημισμένου νόμου, ο οποίος ουσιαστικά ακυρώνεται εν τοις πράγμασι, τουλάχιστον στην αρχική του μορφή πριν καν εφαρμοστεί. Και μπορεί οι υποχρεωτικές στειρώσεις να μην προχωρούν και το ζήτημα των αδέσποτων να παραμένει άλυτο, αλλά αυτό που έχει προχωρήσει είναι η διάθεση 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του Μητρώου των ζώων συντροφιάς από το μηδέν, καθώς η πολιτεία αποφάσισε να μη «χτίσει» πάνω στην υφιστάμενη πλατφόρμα που λειτουργούσε.

    Με το νέο σχέδιο νόμου μειώνεται και το ύψος του παραβόλου λήψης γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς από τα 135 στα 70 ευρώ και για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση κλείνει το ...μάτι στους κτηνιάτρους και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις τους, διπλασιάζει το προβλεπόμενο ανώτατο όριο αμοιβής τους για τη συγκεκριμένη εργασία στα 50 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των εξόδων αποστολής του υλικού. Αυτό βέβαια, όπως κατέδειξε και η κατάθεση των απόψεων των κτηνιάτρων στο πλαίσιο της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ουδόλως καταφέρνει να τους αλλάξει γνώμη, δεδομένου ότι ο κλάδος έχει σαφή άποψη ως προς την αναποτελεσματικότητα της χρήσης DNA για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων.

    Επιπλέον με το ίδιο νομοσχέδιο, διπλασιάζεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά της πράξης βεβαίωσης παράβασης σχετικά με την ευζωία των ζώων συντροφιάς από πέντε σε δέκα εργάσιμες ημέρες και δίνεται ισόχρονη προθεσμία αποκατάστασης της παράβασης, οπότε και το πρόστιμο καταβάλλεται μειωμένο κατά 50% σε περιπτώσεις παράλειψης σήμανσης ή κατά 70% σε περιπτώσεις παράλειψης στείρωσης ή αποστολής δείγματος DNA ζώου συντροφιάς από τον ιδιοκτήτη του.

    Να σημειωθεί ότι με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση είχε δοθεί ακόμα μία πολύμηνη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης των καταφυγίων ζώων συντροφιάς μέχρι τις 31/12/2025 και υπό προϋποθέσεις μέχρι τις 31/12/2027.

    Γιατί ασκούν κριτική οι κτηνίατροι

    Το ζήτημα της νέας αναβολής στα πρόστιμα για τη μη στείρωση των ζώων συντροφιάς πυροδότησε πολλές αντιδράσεις και 73 σχόλια στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Τα περισσότερα εξ αυτών ανέφεραν ότι η προτεινόμενη διάταξη θα ενθαρρύνει την παραβατικότητα και θα μειώσει τα ποσοστά σήμανσης και καταχώρισης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, αφού οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να απέχουν από αυτές μέχρι τη διενέργεια ελέγχου χωρίς να διακινδυνεύουν την επιβολή προστίμου.

    Αλλά το θέμα για το οποίο ...έσπασαν πάλι τα κοντέρ της διαβούλευσης ήταν οι υποχρεωτικές στειρώσεις και η αποστολή, λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς, για τα οποία συνολικά υποβλήθηκαν 722 σχόλια!

    Σκληρή παραμένει και η κριτική των κτηνιάτρων. Η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ανέφερε για τη λήψη του γενετικού υλικού πως η αντίθεση του Συλλόγου στηρίζεται σε λόγους επιστημονικούς, καθώς ο κλάδος ποτέ δε ρωτήθηκε αν και καλείται να εφαρμόσει τη διάταξη.

    «Θα σας θυμίσω για την ιστορία, ότι διατέθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αυτού του μητρώου», τόνισε η κυρία Τραχήλη προσθέτοντας πως πουθενά στην Ευρώπη δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

    «Είναι ένα μέτρο το οποίο δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη μελέτη που να μας λέει ότι εάν, καταγράψουμε το DNA όλων των δεσποζόμενων ζώων – επαναλαμβάνω - δυνητικά μπορούμε να βρούμε εάν, κάποιος κακοποιήσει ή αφήσει, εγκαταλείψει ένα ζώο ότι αυτός ο ιδιοκτήτης, δηλαδή, του ζώου θα βρεθεί».

    Χαρακτήρισε τη μειωμένη τιμή του παραβόλου για τους κυνηγούς «αντισυνταγματική», ενώ ξεκαθάρισε ότι η αύξηση της αμοιβής των κτηνιάτρων δε θα αλλάξει την επιστημονική άποψη του κλάδου ο οποίος εξακολουθεί να απέχει από την εφαρμογή του.

    Ειδική αναφορά έκανε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Pet.gov.gr. υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα λειτουργίας της είναι πολλαπλά, μπορει να μην είναι λειτουργική για μέρες και η κάθε καταχώριση ενίοτε απαιτεί ώρες.

    «Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα από τις παθογένειες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αντίθετα η παράταση του χρόνου εκκίνησης της υποχρέωσης των ιδιοκτητών για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι διατάξεις του ν. 4830/2021 είναι ανεδαφικές και ανεφάρμοστες», ανέφερε στο υπόμνημά της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Αντιρρήσεις στη μείωση των προστίμων εφόσον αυτά καταβληθούν εντός δέκα εργάσιμων ημερών εξέφρασε η Δέσποινα Σπανούδη, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι «εάν δεν υπάρχει καν η απειλή ενός υπολογίσιμου προστίμου τότε ακόμα λιγότεροι θα συμμορφώνονται με τις προβλέψεις του νόμου. Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα στην Αστυνομία για να κάνει αυτεπάγγελτους ελέγχους ιδιαίτερα σε όσους έχουν μεγάλους αριθμούς ζώων, όπως κυνηγούς, κτηνοτρόφους και βέβαια στους εκατοντάδες παράνομους εκτροφείς που αναπαράγουν καθημερινά χιλιάδες ζώα σε όλη τη χώρα».

    Προσέθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του δικού της νόμου, δεν τον θέτει σε εφαρμογή, δεν θέτει σε εφαρμογή την υποχρέωση στείρωσης, δίνοντας συνεχώς παρατάσεις στην επιβολή των προστίμων».

    Στην καταγγελία ότι κόπηκε από την ακρόαση φορέων αν και είχε προταθεί από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προχώρησε η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «θέλει διακαώς να μετατρέψει την επώδυνη συζήτηση για τις ανεδαφικές και αποκλειστικά επικοινωνιακές διατάξεις για τα ζώα σε μια ανώδυνη κουβεντούλα μεταξύ φίλων, χωρίς αντιπαραθέσεις και πολλά πολλά, αλλά με μπόλικα αυτοχειροκροτήματα. Είναι εύλογο να θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση να αποκλείσει τον φορέα μας, αφενός διότι έχει συνηθίσει την συνδιαλλαγή με βολικούς συνομιλητές, αφετέρου δε διότι διακατέχεται από περισσή αλαζονεία και, ως επακόλουθο, από μία αναμενόμενη δυσανεξία σε κάθε είδους κριτική», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζοντας ότι «δεν έχει ζητήσει ούτε λάβει ένα ευρώ δημοσίου χρήματος, σε αντίθεση με διάφορες ΜΚΟ που εισπράττουν χιλιάδες επί χιλιάδων ευρώ δημόσιου χρήματος με απ' ευθείας αναθέσεις».

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Κόκκινα αγροτικά δάνεια: Κούρεμα έως 50% και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής
    Κόκκινα αγροτικά δάνεια: Κούρεμα έως 50% και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής

    Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο θα ρυθμίζει χρέη αγροτών και συνεταιρισμών προς τράπεζες 3,8 δισ. ευρώ

    Κούρεμα δανείων που θα ξεπερνά κατά περίπτωση ακόμα και το μισό της οφειλής, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής άνω των 10 ετών, αλλά και απελευθέρωση και διαχείριση δεσμευμένων αγροτικών ακινήτων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διευθέτηση των κόκκινων αγροτικών δανείων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Οκτωβρίου 2024.

    Τα κόκκινα τραπεζικά χρέη θα μπορούν να περνούν από τον Ειδικό Εκκαθαριστή σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

    Το νομοσχέδιο που ήδη συντάσσεται αφορά τη δημιουργία ενός μοντέλου διαχείρισης των κόκκινων δανείων του πρωτογενούς τομέα και θα παρέχει τη δυνατότητα ρυθμίσεων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, μείωση του επιτοκίου αλλά και διαγραφή τόκων, κούρεμα μέρους του δανείου, αναχρηματοδότηση αν απαιτείται, ακόμα και ολική διαγραφή της οφειλής εάν κρίνεται αναγκαίο.

    Οι παρεμβάσεις θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς να προχωρήσουν σε ρύθμιση δανείων ύψους 3,8 δισ. ευρώ και να αποδεσμεύσουν περιουσίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω της εκμετάλλευσης ή της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που σήμερα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του εκκαθαριστή (PQH), της παλαιάς «Αγροτικής Τράπεζας».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα ο εκκαθαριστής θα μπορεί πλέον να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, κάτι που δεν μπορούσε μέχρι σήμερα.

    Το σχέδιο

    Τα αγροτικά δάνεια φυσικών προσώπων και συνεταιρισμών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή της ΤτΕ με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα μπορούν να περάσουν και στα χέρια και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες και θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν τις ρυθμίσεις.

    Επιπλέον το νέο πλαίσιο θα προβλέπει και την αποδέσμευση και εκμετάλλευση κυρίως των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών που μέχρι τώρα είναι δεσμευμένα, ώστε να επιστρέψουν και πάλι στην παραγωγική διαδικασία.

    Αποτελεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ένα τολμηρό σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου θα απαλλάξει από χρέη περισσότερους από 21.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Θα απελευθερωθεί υποθηκευμένη περιουσία και παραγωγικές υποδομές.

    Υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα λόγω των κόκκινων αγροτικών δανείων ξεπερνούν τις 25.000 και αγγίζουν σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που καταρτίζεται, τα ακίνητα αυτά θα διατεθούν για μίσθωση ή και πώληση εφόσον κριθεί αναγκαίο προκειμένου να αυξηθούν οι ταμειακές ροές των συνεταιρισμών.

    Παράλληλα θα υπάρξουν και καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα όπως οι συμβολαιακές κάρτες, καθώς και για κεφάλαια κίνησης για να επαναλειτουργήσουν οι παραγωγικές υποδομές.

    Μάλιστα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και εντός του Νοέμβριου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός πρόσκλησης για τις εταιρείες διαχείρισης, που θα αναλάβουν μέρος του χαρτοφυλακίου των κόκκινων αγροτικών δανείων, ώστε να γίνει η επιλογή εκείνων που θα τα αναλάβουν και από τη νέα χρονιά να ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις.

    Ολιστική λύση

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα από την προσπάθεια που έγινε με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ειδικό εκκαθαριστή, η πρόταση αφορά μια ολιστική λύση προκειμένου να ελαφρυνθεί και να απαλλαγεί ο αγροτικός κόσμος από ένα βάρος που κουβαλάει εδώ και χρόνια.

    Πηγή: Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ» - In.gr

  • Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Στο επίκεντρο η διαχείριση των αδέσποτων ζώων
    Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Στο επίκεντρο η διαχείριση των αδέσποτων ζώων

    Σύσκεψη έγινε στο νέο Δημαρχείο Κρεστένων υπό το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο

    Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε το πρωί της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου στο νέο Δημαρχείο Κρεστένων, υπό το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο.

    Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στα πλαίσια της σύσκεψης έκανε λόγο για αξιοπρεπή διαβίωση των δεκάδων αδέσποτων που βρίσκονται στο πρόχειρο χώρο φιλοξενίας τους, ενώ υπογράμμισε ότι ο πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των εν λόγω ζώων στα χωριά τους.

    Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει συνάντηση που τους επικεφαλής των Τ.Κ., με σκοπό την εξεύρεση χώρων για την παραμονή των αδέσποτων.

    dimos andrits susk adespota N 2

    Παράλληλα στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία του νέου καταφυγίου στο οικόπεδο στην ευρύτερη περιοχή των Διασέλλων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φροντίδας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Δήμων όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα συνοψίζονται στα εξής σημεία:

    Περισυλλογή, παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, στείρωση, εύρεση αναδόχου και υιοθεσία.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αν. Καρνάρος και Αθανασία Κουσκουρή, ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Κώστας Πολυζωγόπουλος, ο εκπρόσωπος της φιλοζωικής ΜΚΟ Rommel κ. Ηρ. Ματρώζος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί φορείς κ.α.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Τι αλλάζει
    Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Τι αλλάζει

    Σε δημόσια διαβούλευση κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον προσωπικό γιατρό που προβλέπει σειρά αλλαγών για τον θεσμό.

    Ο προσωπικός γιατρός ξεκίνησε πριν από περίπου 2,5 χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας της άρνησης του ιατρικού προσωπικού να συμμετάσχει στο εγχείρημα, λόγω των χαμηλών αμοιβών αλλά και των συνθηκών εργασίας.

    Αποτέλεσμα είναι σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι πολίτες σήμερα να μην διαθέτουν προσωπικό γιατρό.

    Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στην πλατφόρμα opengov.gr, προβλέπει εκτός των άλλων ότι:

    -Οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προσωπικό τους γιατρό αρκεί να τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Όπως αναφέρεται: ιδιώτες ιατροί που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο.

    Επίσης δίνονται κίνητρα για τους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας με μπόνους τελικά 40.000 ευρώ και όχι 30.000 όπως είχε ανακοινωθεί.

    Οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών

    -Οι ιατροί του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια πεντακόσια ένα (1.501) μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

    -Οι παιδίατροι του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια (1.000) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια ένα (1.001) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

    Προσωπικός γιατρός με παραπομπές σε νοσοκομεία

    Ο προσωπικός ιατρός αναλαμβάνει την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), παραπέμποντας τους λήπτες υπηρεσιών υγείας σε άλλους ιατρούς, καθώς και σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.

    Η παραπομπή σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης γίνεται από τον προσωπικό ιατρό, αφού παράσχει πληροφόρηση στον λήπτη υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη και υποχρεωτική ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.).

    Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού και του Α.Η.Φ.Υ. του λήπτη υπηρεσιών υγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

    Παράλληλα οι προσωπικοί ιατροί εκδίδουν παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με άλλον ιατρό της μονάδας στην οποία υπάγονται ή του Κέντρου Υγείας, αν η μονάδα στην οποία υπάγονται αποτελεί αποκεντρωμένη δομή του Κέντρου Υγείας.

    Σύστημα αξιολόγησης προσωπικών ιατρών

    Καθιερώνεται ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών στη βάση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν, ενδεικτικά, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας, στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, στον εγγραμματισμό υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας και στη σχέση ιατρού – ασθενούς. Η αξιολόγηση των προσωπικών ιατρών γίνεται σε ετήσια βάση και στηρίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται ηλεκτρονικά.

    Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών δύναται να προβλέπεται σύστημα επιβολής κυρώσεων.

    https://www.ethnos.gr/health/article/334350/prosopikosgiatroskatatethhketonomosxediogiathnprotobathmiafrontidaygeiastiallazei

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch