Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μια ανεμβολίαστη έγκυος αν νοσήσει έχει 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει σοβαρά προβλήματα τόσο η ίδια, όσο και το μωρό», ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για το πότε πρέπει να εμβολιαστεί μια έγκυος, απάντησε: «Η σύσταση από τον αμερικάνικο ΕΟΔΥ είναι να εμβολιάζονται όλες οι έγκυες ανεξαρτήτου εβδομάδας εγκυμοσύνης».
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε επίσης ότι ορισμένες γυναίκες επηρεάστηκαν κι από την παραπληροφόρηση κι αποφάσισαν τελικά να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ υπογράμμισε ότι οι γιατροί θα έπρεπε να λαμβάνουν συνεχής ενημέρωση σχετικά με τον κορονοϊό και να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους, καθώς προκύπτουν καινούρια δεδομένα εβδομαδιαία.
Νέα μέτρα προστασίας
Η κ. Λινού σχολίασε πως τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το Σάββατο είναι άτολμα και πως θα έπρεπε να τονιστεί παραπάνω ότι τα μέτρα οφείλουν να τα εφαρμόζουν εξ ίσου και οι εμβολιασμένοι, ώστε να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα σε 1,5 μήνα από τώρα.
Σχετικά με το ζήτημα των εκκλησιών ανέφερε, πως θα έπρεπε να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι σχετικά με την είσοδο των πιστών και να ακολουθούνται οι επίσημες οδηγίες της εκκλησίας που ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Εφιστά δε τη προσοχή όλων καθώς δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση ο αριθμός των κρουσμάτων να φτάσει ή ακόμη και να υπερβεί το νούμερο 10.000.
Καλανταρίδου: Στις ΗΠΑ μέχρι τις 29/9 είχε εμβολιαστεί μόνο το 3% των εγκύων
Στην κουβέντα συμμετείχε και η διευθύντρια της Γ' κλινικής του Αττικού νοσοκομείου, Σοφία Καλανταρίδου, η οποία σημείωσε ότι το φαινόμενο των ανεμνολίαστων εγκύων δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. «Στις ΗΠΑ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου μόνο το 3% των εγκύων είχε εμβολιαστεί και άρα πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Ελλάδα ακόμα και αν δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα».
Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχε και το νοσοκομείο «Αττικόν» γίνεται ξεκάθαρο πως έγκυες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία, έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και διανύουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους είναι πολύ ισχυροί επιβαρυντικοί παράγοντες για σοβαρή νόσηση.
Η διευθύντρια της της Γ’ κλινικής του Αττικού νοσοκομείου, τονίζει πως σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο, αύξηση της πιθανότητας των αυτόματων αποβολών σε έγκυες που έχουν εμβολιαστεί, όπως επίσης παρατηρήθηκε μια νόσος στον πλακούντα για γυναίκες που νοσούν από κορονοϊό και μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια στο μωρό.
Πηγή: iEidiseis.gr