Δυσοίωνα νεότερα από το μέτωπο της μετάλλαξης Ομικρον.
Η μετάλλαξη Ομικρον προελαύνει, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο τα κρούσματά της και στην Ευρώπη, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αρκετά σύντομα θα έχει πάρει τη «σκυτάλη» από τη Δέλτα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ήδη εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Χανιά, με τον ασθενή «μηδέν» ν’ αποκαλύπτει πως δεν ειδοποιήθηκε από κανέναν ότι έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Υγείας της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε την Πέμπτη (2/12) ότι η παραλλαγή Ομικρον ενέχει τριπλάσιο κίνδυνο επαναμόλυνσης από την καθολικά επικρατούσα σήμερα μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και το στέλεχος Βήτα.
Το Reuters, λοιπόν, ενημέρωσε με δημοσίευμά του για τα αποκαρδιωτικά ευρήματα των συγκεκριμένων ειδικών, οι οποίοι κάνουν λόγο περί τριπλάσιου κινδύνου επαναμόλυνσης εν συγκρίσει με της Δέλτα.
Το Νοτιοαφρικανικό Κέντρο Επιδημιολογικής Μοντελοποίησης και Ανάλυσης (SACEMA) και το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων (NICD) ανακοίνωσαν ότι τα τελευταία ευρήματα για την νέα παραλλαγή «παρέχουν επιδημιολογικές αποδείξεις για την ικανότητα της Ομικρον να αποφεύγει την ανοσία από προηγούμενη μόλυνση».
Η ανάλυση τους εκδόθηκε αφότου ομάδα νοτιοαφρικανικών οργανισμών υγείας δημοσίευσε μελέτη της στο medrxiv.org, ως προ-έκδοση, όπερ σημαίνει ότι ακόμη διανύει το στάδιο της αξιολόγησης.
Σήμερα, ωστόσο, η μικροβιολόγος Anne von Gottberg του NICD, μιλώντας για την ανοσία της Ομικρον σε συνέντευξη Τύπου που φιλοξένησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τόνισε ότι στη Νότια Αφρική σημειώνεται αύξηση των επαναμολύνσεων της νόσου COVID-19 εξαιτίας αυτής της νέας μετάλλαξης.
Το NICD, το οποίο μαζί μ’ ένα ευρύτερο δίκτυο οργανισμών υγείας πραγματοποιεί την αλληλουχία του γονιδιώματος σε δείγματα, ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η παραλλαγή Ομικρον έχει την ικανότητα να παρακάμπτει την ανοσία, και παράλληλα εκτίμησε ότι θα γίνει πολύ γρήγορα η κυρίαρχη μετάλλαξη στη χώρα.
Ανάλυση των δεδομένων επιτήρησης ρουτίνας από τη Νότια Αφρική από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, αποκάλυψε ότι το «προφίλ κινδύνου επαναμόλυνσης της Όμικρον είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο που σχετίζεται με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου κύματος», επεσήμανε το NICD.
Η αύξηση των επαναμολύνσεων από τον SARS-CoV-2, και όχι των νέων λοιμώξεων, θα αποτελούσε ένδειξη ότι η νέα μετάλλαξη έχει αναπτύξει την ικανότητα να αποφεύγει τη φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση, λέει χαρακτηριστικά.
Η Juliet Pulliam, διευθύντρια του SACEMA και συγγραφέας της προ-τυπωμένης δημοσίευσης, δήλωσε στο άρθρο της ότι η Ομικρον είναι πιθανό να καθιερωθεί σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής από τις αρχές μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, κατά το NICD.
Μαγιορκίνης: H Δέλτα υποχωρεί έναντι της Ομικρον
Με την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη η Ομικρον αναμένεται ν’ αντικαταστήσει τη Δέλτα στην στελεχιακή πρωτοκαθεδρία, τάχθηκε επίσης την Πέμπτη και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Κατά τη καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δήλωσε τα εξής:
«Η επιδημία της νόσου στην Νότιο Αφρική έχει εξελιχθεί σε τρία διακριτά κύματα.
Το πρώτο κύμα αφορούσε τα αρχικά πανδημικά στελέχη, το καλοκαίρι του 2020.
Στην συνέχεια ένα δεύτερο κύμα, τον χειμώνα του 2020- 2021, με το στέλεχος Βήτα, και πιο πρόσφατα δημιουργήθηκε το κύμα, το καλοκαίρι του 2021, όπου κυριάρχησε το στέλεχος Δέλτα.
Στη συνέχεια πέρασε σε ύφεση η επιδημία, από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και περίπου δυο βδομάδες πριν. Η επιδημία τις τελευταίες εβδομάδες, παρουσιάζει χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης στη χώρα, και μόνο την τελευταία εβδομάδα είδαμε 400% αύξηση των διαγνώσεων.
Χθες είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκαν περισσότερες από 8.000 διαγνώσεις, από λιγότερες από 500 που καταγράφονταν πριν από δυο βδομάδες.
Ο αριθμός των νοσηλειών επίσης έχει αυξηθεί. Ο αριθμός των θανάτων εντός της τελευταίας εβδομάδας έδειξε 50% αύξηση.
Τα στοιχεία από την υγειονομική επιτήρηση δείχνουν ότι η Δέλτα υποχωρεί έναντι της Ομικρον. Η εικόνα που θα έχουμε θα είναι καλύτερη σε μια βδομάδα περίπου, ωστόσο, κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Ομικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.
Σχετικά, λοιπόν, με την νοσηρότητα, προς το παρόν δεν βλέπουμε καμία σημαντική διαφορά, καθότι η νοσηρότητα αυξάνεται ομοίως κατά τα προβλεπόμενα με τα άλλα στελέχη».
Πηγή: iEidiseis.gr