Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Η Παγκόσμια αυτή ημέρα αφενός έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω την κοινότητα για τα ζητήματα των ανθρώπων με αναπηρία (θεατή ή αθέατη) και αφετέρου να δώσει και βήμα στους ανθρώπους που ασχολούμαστε με τον τομέα αυτόν να εκθέσουμε βιώματα αλλά και ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας, ενώ περίπου 240 εκατομμύρια από αυτούς είναι παιδιά (Unicef ,2021).
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προβεί από το 2018 σε μια έκθεση για την αναπηρία και την ανάπτυξη, στην οποία θίγονται αποδείξεις πως οι άνθρωποι με αναπηρία βρίσκονται δυστυχώς σε μειονεκτική θέση σχετικά με τους περισσότερους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο υπάρχει (πάντα με την ίδια έκθεση) περιθώριο για αυξανόμενο αριθμό καλών πρακτικών από τα κράτη που μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς, όπου οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να ζουν ανεξάρτητα. Στα πλαίσια αυτά υπάρχει από τον ίδιο τον ΟΗΕ η ‘Ατζέντα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030’, που αποτελεί δέσμευση για μείωση όλων αυτών των ανισοτήτων και φυσικά την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής συμπερίληψης των ανθρώπων με αναπηρία.
Σε αυτή την λογική, εμείς από την σκοπιά μας ως ΚΔΑΠ ΑμεΑ προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ωφελούμενους και στις οικογένειές τους παροχές που δεν είχαν την δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής μέχρι ‘χθες’, αλλά και εξειδικευμένη γνώση για διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν με σκοπό να βελτιώσουμε ην ποιότητα ζωής των οικογενειών εν γένει και ειδικά των ωφελούμενων παιδιών μας. Μέσα από την δημιουργική απασχόληση και όλο αυτό το πλέγμα των δραστηριοτήτων μας, απώτερος σκοπός μας είναι να καταφέρουμε οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν πλήρη και παραγωγική πρόσβαση στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα του τόπου μας. Διότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε στην κάθε ημέρα μας πως είμαστε ‘ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ,αλλά ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ’.
Ζανταρίδου Ερμιόνη
Ειδική Παιδαγωγός, Υπεύθυνη ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ
(Δελτίο Τύπου)