Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 07:11

Σύνδρομο Long Covid: Δημιουργούνται οργανωμένες ιατρικές δομές για ασθενείς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το προφίλ των ασθενών και τα συμπτώματα - Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου - Το θεραπευτικό πρωτόκολλο της Long Covid

Σε φάση υλοποίησης περνάει η πρόταση για τη δημιουργία οργανωμένων ιατρικών δομών για ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο Long Covid.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19, Ελένη Ιασωνίδου.

Η εκπρόσωπος των ασθενών κατέθεσε την ολοκληρωμένη πρόταση σχεδιασμού ιατρικών δομών για ασθενείς που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19, με ασθενοκεντρική προσέγγιση», την οποία ο υπουργός Υγείας έκανε αποδεκτή και δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση της πρότασης.

Στην χώρα μας από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000.000 κρούσματα κορωνοϊού, με το 10% περίπου αυτών των ασθενών να υποφέρει από εμμένοντα συμπτώματα τουλάχιστον έξι μήνες μετά την αρχική νόσηση. Μάλιστα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο αριθμός των πασχόντων από Long Covid θα συνεχίσει να αυξάνει όσο αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Το προφίλ των ασθενών

Η Long Covid είναι ένα πολυσυστηματικό νόσημα. Η ένταση των συμπτωμάτων και το ποσοστό εμφάνισής τους ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσησης κατά την οξεία φάση. Ωστόσο, εάν οι ασθενείς χρειάστηκαν υψηλής ροής οξυγόνο ή νοσηλεία σε ΜΕΘ, ένα μέρος των συμπτωμάτων τους μπορεί να είναι απόρροια των συνδρόμων που σχετίζονται γενικότερα με τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.

«Το σύνδρομο Long Covid φαίνεται πως αφορά περισσότερο τις γυναίκες μέσης ηλικίας. Το αυξημένο σωματικό βάρος, το κάπνισμα, τα χρόνια νοσήματα και ιδίως από την ψυχική σφαίρα, η σοβαρή νόσος COVID-19 και η ανάγκη νοσηλείας έχουν αναδειχθεί στις μελέτες ως παράγοντες κινδύνου. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ο κοινωνικός αποκλεισμός όπως και άλλοι παράγοντες γενετικοί, κοινωνικοί ή πολιτισμικοί μπορεί να επηρεάζουν την ποικιλομορφία εμφάνισης των συμπτωμάτων και τη διάρκειά τους», είχε εξηγήσει μιλώντας στο ένθετο περιοδικό ygeia mou -που είχε κυκλοφορήσει με το ΘΕΜΑ στις 31 Οκτωβρίου- η Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Γ’ Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Ιατρείου Post-COVID Γαρυφαλλιά Πουλάκου.

«Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, 1 στους 10 ασθενείς με ήπια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσει Long Covid. Φαίνεται ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι παχύσαρκοι και οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα (προϋπάρχουσα πνευμονική, καρδιαγγειακή, νεφρική νόσος, χρόνια νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν παρατεινόμενη νόσο COVID», σύμφωνα με την Επιμελήτρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη Μονάδας COVID-19 στη Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Ελένη Κορομπόκη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δημοσιευμένα δεδομένα για την επίπτωση της Long Covid στον ελληνικό πληθυσμό. Οι υπό εξέλιξη μελέτες καθώς και στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων των ιατρείων Post-COVID των νοσοκομείων αναμένεται να δώσουν σαφέστερη εικόνα.

Τα συμπτώματα της Long Covid

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η κόπωση, η δύσπνοια, ο βήχας, η κεφαλαλγία, οι πόνοι στο θώρακα και οι μυαλγίες. Αλλα συχνά συμπτώματα είναι: διαταραχές γεύσης και όσφρησης (συχνά βασανιστική παροσμία, δηλαδή η εντύπωση ύπαρξης δυσάρεστων οσμών όπως καμένο λάστιχο ή σάπιο κρέας ή ψάρι), ορθοστατική ταχυκαρδία ή και υπόταση, διαταραχές ύπνου, αλωπεκία, βλάβες περιφερικών νεύρων όπως αιμωδίες (μούδιασμα), αίσθημα νυγμών (τσιμπήματα), ενδοκρινολογικές διαταραχές κυρίως του θυρεοειδούς ή σακχαρώδης διαβήτης, δερματικά εξανθήματα, απώλεια βάρους, ανορεξία, αρθρίτιδες, ημικρανίες, ίλιγγος, αίσθημα ζάλης, εφιδρώσεις, διαρροϊκές κενώσεις. Συχνές είναι και οι ψυχιατρικές και γνωσιακές διαταραχές όπως η μετατραυματική διαταραχή στρες, οι διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης, το άγχος και η κατάθλιψη.

Παθογενετικοί μηχανισμοί

Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στη Long COVID είναι περίπλοκοι. Ενδεχομένως να σχετίζονται με τις κυτταροκίνες που εκλύονται από τον οργανισμό στη φάση της φλεγμονής κατά την οξεία νόσηση, ή με τη δράση του ίδιου του SARS-CoV-2 και την προσβολή κυττάρων σε ένα μεγάλο εύρος ανθρώπινων ιστών ή με τον μηχανισμό ανοσοθρόμβωσης που μπορεί να πυροδοτήσει ο κορωνοϊός σε μικρά αγγεία.

Οι Post Covid δομές του ΕΣΥ

Σε διεθνές επίπεδο έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα μοντέλα φροντίδας είτε με διεπιστημονικά πολυϊατρεία σε νοσοκομεία αναφοράς, είτε με δίκτυα μεταξύ τριτοβάθμιων νοσοκομείων και πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και κινητών υπηρεσιών για ευάλωτους πληθυσμούς ή σε περιοχές με απομακρυσμένη γεωγραφική πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επίσης, προσφέρεται συμβουλευτική υποστήριξη σε επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με ανάλογη συμπτωματολογία ή επιπλοκές. Το γενικό θεραπευτικό πρωτόκολλο προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει κάθε ασθενής.

Η λειτουργία των Post-COVID ιατρείων στη χώρα μας ξεκίνησε κυρίως με πρωτοβουλία των γιατρών που είχαν νοσηλεύσει ασθενείς κατά την οξεία φάση κρίνοντας αναγκαία την παρακολούθησή τους και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο για εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα περισσότερα νοσοκομεία που διαθέτουν κλίνες COVID-19 διαθέτουν και Post-COVID ιατρεία για παρακολούθηση κυρίως των ασθενών που νοσηλεύτηκαν. Ενδεικτικά πρόκειται για τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Σισμανόγλειο στην Αθήνα, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Περιφέρειας. Οι ασθενείς που νόσησαν ήπια και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά τα ειδικά ιατρεία.

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο της Long Covid

Η Γ’ Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο «Σωτηρία», που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Συρίγου, λειτουργεί Ιατρείο Post-COVID από τον Μάιο του 2020, σε συνεργασία με τη 2η Πνευμονολογική Κλινική. «Στους ασθενείς προγραμματίζεται ραντεβού σε 2-6 εβδομάδες μετά το εξιτήριο ανάλογα με τις ανάγκες τους και μετά σε 12 εβδομάδες για την τελική εκτίμηση της αναπνευστικής, καρδιαγγειακής, μεταβολικής, νευρολογικής, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασής τους μέσα από μια ολιστική διεπιστημονική προσέγγιση. Κατά την αρχική αξιολόγηση αποφασίζεται αν χρειάζονται κάποιες επιπλέον εξετάσεις ή υπηρεσίες από τη βασική δέσμη που περιλαμβάνει καρδιογράφημα, αιματολογικές εξετάσεις, εκτίμηση της ποιότητας ζωής, ψυχικής υγείας και της νευρογνωσιακής κατάστασης. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία 12 εβδομάδες μετά τη νόσηση και αν χρειαστεί σε πλήρη λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής. Η ομάδα που διαχειρίζεται την φροντίδα τους αποτελείται από Πνευμονολόγο, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Νοσηλευτή-τρια, και Κοινωνική Λειτουργό. Υπάρχει σταθερή συνεργασία με καρδιολογικό ιατρείο και κατά περίπτωση μπορεί να γίνουν παραπομπές σε άλλες ειδικότητες π.χ. Κλινικό Ψυχολόγο, Ψυχίατρο, Νευρολόγο, Ρευματολόγο, Δερματολόγο», σύμφωνα με την Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Επιμελήτρια ΕΣΥ στη Γ’ Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ του «Σωτηρία», Επιστημονικά Υπεύθυνη του Ιατρείου Post-COVID Ελένη Κάκαλου.

Με τη σειρά της η κυρία Κορομπόκη προσθέτει πως «είναι σημαντικός ο συμπληρωματικός εργαστηριακός έλεγχος για την αξιολόγηση της λειτουργίας του ήπατος, των νεφρών, των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδική λειτουργία), των λιπιδίων του αίματος, του σακχάρου και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, των δεικτών φλεγμονής, των μυοκαρδιακών ενζύμων, αλλά και αιματολογικών δεικτών (π.χ. πηκτικότητα), καθώς μπορεί να αναδείξει όψιμες βλάβες από διαφορετικά όργανα-στόχους του ιού, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπήρχαν αρχικά βλάβες κατά την οξεία φάση της νόσου».

Το θεσμικό πλαίσιο

Στις ΗΠΑ η νόσος έχει ήδη αναγνωριστεί ως μορφή αναπηρίας με την αντίστοιχη κάλυψη των εξόδων αποκατάστασης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην Ελλάδα το πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση.

«Πριν από λίγους μήνες έγινε προσπάθεια καταγραφής των Post-COVID ιατρείων από το υπουργείο Υγείας και υπήρξε πρωτοβουλία εκπαίδευσης της ιατρικής κοινότητας στο σύνδρομο Long COVID συμπεριλαμβάνοντας την ενότητα αυτή στις εκπαιδευτικές δράσεις που οργάνωσε ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (ΟΔΙΠΥ) σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ. Η ιατρική κοινότητα σε συνεργασία με την ελληνική ομάδα υποστήριξης ασθενών με Long COVID πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα στη λειτουργία των Post-COVID ιατρείων, εξασφαλίζοντας την ασφαλιστική κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και τη δωρεάν πρόσβαση σε θεραπείες αποκατάστασης όπου αυτή χρειάζεται, με ένδειξη τη νόσο αυτή», είχε αναφέρει στις 31 Οκτωβρίου ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θάνος Δημόπουλος.

Μέχρι στιγμής η αποκατάσταση σε ειδικά κέντρα καλύπτεται μόνο για όσους νοσηλεύτηκαν και έχουν σοβαρή υπολειπόμενη νόσο ή εμφανίζουν επιπλοκές λόγω παρατεταμένης νοσηλείας σε κλινική COVID ή σε ΜΕΘ. Επίσης, προγράμματα αναπνευστικής, κινητικής και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης εφαρμόζονται σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά δίνεται προτεραιότητα σε ασθενείς μετά από σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία σε ΜΕΘ.

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δοθεί πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί, ώστε να ενισχυθούν οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας και να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο βάρος που επιφέρει η πανδημία», σύμφωνα με την κυρία Πουλάκου. Στη χώρα μας υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες στις δημόσιες δομές υγείας που εντάθηκαν λόγω της πανδημίας. Ενδεικτικά, κρίσιμες εξετάσεις όπως ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνευστικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας δεν διενεργούνται σε δημόσιες δομές της Περιφέρειας. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, προς το παρόν «οι εξετάσεις που απαιτούνται για την παρακολούθηση των ασθενών με παρατεταμένη νόσο όπως και την αντιμετώπισή τους, καλύπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα».
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 09:05

Σχετικά Άρθρα

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00), στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη
    Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη

    Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση αναμένεται να δημιουργηθεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας τον οποίο έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν αρκετές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση ήδη από την πρώτη της θητεία είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει τον ηλεκτρονικό φάκελο για τους ασθενείς ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα ώστε να διευκολύνονται στις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από το σύστημα υγείας.

    Δέσμευση Γεωργιάδη για το καλοκαίρι του 2025

    Αρκετά χρόνια μετά όμως από τις δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί, ο φάκελος ακόμη δεν είναι έτοιμος παρότι επιχειρείται αυτή την περίοδο να ξεκινήσει και η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός υγείας πάντως Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύεται ότι το καλοκαίρι του 2025 ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα είναι πραγματικότητα.

    «Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς. Όσοι κάνουν αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, τα στοιχεία τους θα μπαίνουν στον ηλεκτρονικό φάκελο και από εκεί και πέρα, ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους, ο γιατρός θα μπορεί να το γνωρίζει» σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

    Στην τελευταία προσπάθεια να δημιουργηθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ήταν υποχρεωτική η δημιουργία και του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών από τους γιατρούς που θα αναλάμβαναν ρόλο στο νέο σύστημα.

    Όμως επειδή ο θεσμός του προσωπικού γιατρού «κόλλησε», μαζί του «κόλλησε» και η δημιουργία του φακέλου. Έτσι σήμερα σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ενώ και όσοι έχουν αποκτήσει, αυτός δεν ενημερώνεται αφού ουσιαστικά έχει «παγώσει».

    «Πάγωσε» η ψηφιοποίηση των φακέλων στα νοσοκομεία

    Στο μεταξύ μπλόκαρε και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ιατρικών φακέλων των ασθενών στα νοσοκομεία, που επρόκειτο να ξεκινήσει πριν λίγο καιρό.

    Ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών, θα ξεκινούσε σταδιακά μέσα στα νοσοκομεία αφού θα ψηφιοποιούνταν όλα τα αρχεία με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Το έργο έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να σκανάρουν εκατομμύρια στοιχεία με φακέλους ασθενών ώστε να ψηφιοποιηθούν όλα τα δεδομένα.

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ενώ για πρώτη φορά τα νοσοκομεία είναι έτοιμα και έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει παγώσει τη διαδικασία και οι ομάδες που θα ξεκινούσαν το έργο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

    Να τονιστεί ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν ειδοποιηθεί από το υπουργείο υγείας από τον περασμένο Αύγουστο και έχουν ετοιμάσει ειδικούς χώρους συγκέντρωσης των φακέλων, όπου και θα εργαστούν τα στελέχη για την ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών.

    Όμως τα ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση τους, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

    Αλλά το ζήτημα είναι πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. η οποία έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ κατά τη συνήθη τακτική η χώρα μας έχει καθυστερήσει. Με βάση το χρονοδιάγραμμα πάντως το έργο πρέπει να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο του 2026.

    Να σημειωθεί εδώ ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών όταν θα είναι έτοιμος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά αρχεία των ασθενών από τα φάρμακα που έλαβαν μέχρι τις νοσηλείες και τις επεμβάσεις που μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει. Πρόσβαση θα έχουν οι ίδιοι με κωδικό αλλά και οι γιατροί τους οποίους θα πρέπει να δίνουν έγκριση προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν στο ψηφιακό τους αρχείο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις
    ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις

    Μικρή μείωση στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τη γρίπη και τον κορονοϊό.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω Covid στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 19. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 580 και 23 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

    Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 626.

    Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν εφτά.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

    Ο αριθμός των θανάτων ήταν 19. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 26.

    Σαρώνουν οι νέες μεταλλάξεις

    Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

    Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, σε τέσσερις μέτρια και στις υπόλοιπες πέντε χαμηλά (παρουσιάζοντας γενικά πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

    Ιός της γρίπης

    Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

    Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 42/2024, μεταξύ 285 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

    Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ).

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης
    Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης

    Αδενοϊοί και εντεροϊοί προκαλούν πολλές μολύνσεις στην κοινότητα, την ώρα που ο κορωνοϊός ... καλά κρατεί και σταδιακά αρχίζει η περίοδος της εποχικής γρίπης

    Ανεβαίνει η ένταση του… πάρτι ιώσεων ενόψει του χειμώνα. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να έχει υψηλή κυκλοφορία προκαλώντας πλήθος κρουσμάτων, η γρίπη έκανε την εμφάνισή της και ταυτόχρονα ιώσεις από ρινοϊούς και εντεροϊούς είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτό το διάστημα.

    Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περασμένη εβδομάδα, οι καταγραφές από επτά μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δείχνουν πως οι ιώσεις ειδικά από τις «οικογένειες» ρινοϊών και εντεροϊών θυμίζουν … βαθύ χειμώνα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 7 έως 13 Οκτωβρίου, από τα 102 δείγματα που εξετάστηκαν σε επτά ιδιωτικές κλινικές που συμμετέχουν στο σύστημα επιτήρησης, τα 25 (25%) ήταν θετικά σε ρινοϊό και εντεροϊό. Επίσης, ποσοστό 5% των δειγμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό.

    Μόλυνση από ρινοϊό αποτελεί τη συχνότερη αιτία κοινού κρυολογήματος, με τους ιούς αυτής της ομάδας να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Αντίστοιχα, οι εντεροϊοί είναι κοινοί ιοί που μεταδίδονται μέσω της στενής επαφής προκαλώντας συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος.

    Η περίοδος περαιτέρω αύξησης της επίπτωσης των εποχικών λοιμώξεων είναι προ των πυλών. Ο κορωνοϊός εμφανίζει μικρή μείωση της θετικότητας αλλά συνεχίζει σταθερά να μολύνει πολίτες που δεν έχουν προστασία από προηγούμενη νόσηση (δηλαδή δε νόσησαν σχετικά πρόσφατα) και εμβολιασμό.

    Ενδεικτική είναι η ανοδική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 597. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, έως και την Κυριακή νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 540 ασθενείς.

    Παράλληλα, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα επιτήρησης. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που εξετάζονται, όμως, τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά.

    Σε ό,τι αφορά στην εποχική γρίπη, η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση προς το παρόν μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων. Έχει ήδη καταγραφεί και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    Οι ειδικοί συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΕΟΔΥ: 28 θάνατοι από κορονοϊό, κανένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης
    ΕΟΔΥ: 28 θάνατοι από κορονοϊό, κανένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης

    Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις.

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μείωση σημείωσε η θετικότητα του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ.

    Όπως έγινε γνωστό ο αριθμός των θανάτων ήταν 28 ενώ οι νέες εισαγωγές ήταν 709.

    Όσον αφορά τη γρίπη δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Συνοπτικά την εβδομάδα 41/2024:

    Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

    • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    • Καταγράφηκαν 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 597.
    • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τέσσερις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν οχτώ.
    • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 20.
    • Ο αριθμός των θανάτων ήταν 28. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 25.
    • Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι
      το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
    • Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά (με τρεις εξ αυτών να εμφανίζουν μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα επίπεδα είναι χαμηλά/μέτρια.
    • Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση
      των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί
      συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία
      συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Ιός της γρίπης

    • Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών
      μόνο θετικών δειγμάτων.
    • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
    • Την εβδομάδα 41/2024, μεταξύ 76 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

    • Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα στοιχεία δύνανται να τροποποιηθούν με την ενσωμάτωση δεδομένων που δηλώνονται αναδρομικά.

    Δείτε αναλυτικά την έκθεση:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 18/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 18/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch