Tην εκτίμηση ότι ίσως να πάμε σε 12-13.000 κρούσματα αυτές τις ημέρες, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ζήτησε να μην ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές.
Συγκεκριμένα πρότεινε να υπάρξει παράταση μιας εβδομαδας στις διακοπές στα σχολεία, η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη.
Παράλληλα εμφανίστηκε ανήσυχος για τη θετικότητα η οποία όπως είπε έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες ημέρες. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση της Αττικής, λέγοντας ότι «βράζει». «Έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασίασει τα νούμερα της από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000 (προ δεκαπενθημέρου έως σήμερα), ενώ εκτίμησε ότι η θετικότητα θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα.
«Η κορύφωση θα έρθει μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου», πρόσθεσε. Για την μετάλλαξη Όμικρον ο καθηγητής είπε ότι επιθυμεί να είναι τζούφια, δηλαδή να έχουμε πολλά κρούσματα, χωρίς να έχουμε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Επισήμανε ότι στο 50-60% των κρουσμάτων είναι η συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Έαν δεν είχαμε την Ομικρον θα είχαμε 3.500-3.800 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα.
Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, έκανε λόγο για στοχευμένα μέτρα και δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να εφαρμοστούν από απόψε.
Άγνωστο τι θα γίνει με τα σχολεία
Στο τραπέζι των ειδικών είναι η κατάργηση όλων των σχολικών εκδρομών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες του υπουργείου υγείας ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολικών μονάδων του ΕΟΔΥ, ώστε ένα σχολείο ή ένα τμήμα να κλείνουν νωρίτερα από τις ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα.
Προφανώς οι ειδικοί επιστήμονες θα ήθελαν τα τμήματα να λειτουργούν με λιγότερους μαθητές. Ωστόσο αυτό δεν περνάει ως μέτρο, όπως τουλάχιστον έχει δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Παράλληλα οι επιστήμονες θα έβλεπαν θετικά να υπάρχει και η δυνατότητα οι μαθητές να πηγαίνουν εκ περιτροπής στο σχολείο (πρωί απόγευμα πχ.), ή ανά εβδομάδα, ώστε να μοιράζονται τα παιδιά, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει αποκλείσει την τηλεκπαίδευση.
Πηγή: iEidiseis.gr