Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 21:49

B' Κατανυκτικός Εσπερινός στον Πύργο και κατάβαση του Αγ. Χαραλάμπους στο ιστορικό παρεκκλήσι του

Γράφτηκε από την
Ad Slot
Το δειλινό της παρελθούσης Κυριακής Α΄ Νηστειών και μέσα στον απόηχο για τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, τον θρίαμβο της αλήθειας απέναντί στο ψέμα, τον θρίαμβο της ορθής πίστης, τον θρίαμβο της ζωής απέναντι στο θάνατο, τον θρίαμβο του ανθρωπίνου προσώπου, απέναντι σε κάθε δύναμη που θέλει να το διαλύσει, τελέσθηκε με ιεροπρέπεια και με την παρουσία πλήθους πιστών, ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός εις τον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Πύργου. Κατά την ιερή ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος και ακολούθως κήρυξε τον Θείον Λόγον με θέμα: «Ορθοδοξία και Ιερές Εικόνες».
agios xaralampos pareklissi 2
Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του Ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Νηστεία και ασκητική ζωή έχουν και άλλες αιρέσεις ή θρησκείες, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους κανόνες άσκησης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν και να ενωθούν με το Θεό. Η σωτηρία είναι συνώνυμη με την αλήθεια, αντίθετα η πλάνη και το ψεύδος οδηγούν σε αδιέξοδα και εν τέλει στην απώλεια. Η Εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του!
agios xaralampos pareklissi 3
Οι μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της εικονομαχίας, διατύπωσαν το Ορθόδοξο δόγμα με προσοχή και ευλάβεια. Η Προσκύνηση της Ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων Ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ. Βασίλειος). Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των Ιερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας. Η εικόνα έχει τεράστια ποιμαντική χρησιμότητα. Μια εικόνα, σύμφωνα με γλωσσική έκφραση, αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της Εκκλησιαστικής εικονογραφίας οι πιστοί βοηθιούνται να αναχθούν στις υψηλές πνευματικές θεωρίες και στο Θείον!
agios xaralampos pareklissi 4
Μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο οποίος μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπως κάθε χρόνο με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική ευταξία και τον προσήκοντα σεβασμό τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων για την μη διασπορά του κορωνοϊού, ακολούθησε η μεταφορά της ιερής Εικόνας του Πολιούχου του Πύργου Αγίου Χαραλάμπους, εις το ιστορικό του παρεκκλήσιο, συνοδευόμενη ευλαβικά από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο, τους Αιδεσιμοτάτους π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Βασίλειο Λαγκαδινό, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο και π. Παναγιώτη Αγγελόπουλο και φιλακόλουθους Χριστιανούς, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος των Θρησκευτικών εκδηλώσεων για μία ακόμη φορά.
agios xaralampos pareklissi 5
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας
(Δελτίο Τύπου)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 19:59

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Σε μερική συμφωνία η Δημοτική Αρχή με τους ιδιοκτήτες για την αγορά των οικοπέδων στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους
    Πύργος: Σε μερική συμφωνία η Δημοτική Αρχή με τους ιδιοκτήτες για την αγορά των οικοπέδων στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους

    Στοχευμένες δράσεις για την ανάπλαση και ιστορική ανάδειξη της περιοχής

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους με τον Δήμαρχο Στάθη Καννή να έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Όπως είχε αναφερθεί και σε παλαιότερο ρεπορτάζ του ilialive.gr , η Δημοτική Αρχή έχει εκφράσει την επιθυμία να προβεί στην αγορά των δύο ακινήτων μπροστά από την εκκλησία για να προχωρήσει στη μελέτη και την ανάπλαση του χώρου. Η διαρκής επικοινωνία του κ. Καννή φαίνεται να αποδίδει καρπούς, ως προς τον έναν ιδιοκτήτη τουλάχιστον που έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του «Το ενδιαφέρον και τα σχέδιά μας για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Έχουμε ήδη κάνει αρκετές συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που βρίσκονται στο χώρο για την αγοραπωλησία τους. Με τον έναν ιδιοκτήτη έχουμε έρθει σχεδόν σε συμφωνία ενώ με τον άλλον είμαστε ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Και φυσικά αρωγός στις προσπάθειές μας είναι πάντα ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος με ιδιαίτερη θέρμη έχει αποδεχτεί την πρότασή μας για την ιστορική ανάδειξη του χώρου που βρίσκεται η εκκλησία του πολιούχου της πόλης μας» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δήμαρχος Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωραϊσμός του χώρου ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του προεκλογικού προγράμματος της Δημοτικής Αρχής, τόσο το 2019 όσο και το 2023, με έτοιμη πρόταση και ενδεικτικό σχέδιο. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως έχει εκφραστεί προσφάτως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στηρίζει μια τέτοια κίνηση που θα αναδείξει την ομορφιά του εξωτερικού χώρου και την ιστορικότητα της περιοχής, η οποία αποτελεί την απαρχή της πόλης. Δυστυχώς σήμερα, η μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και ο ελάχιστος φωτισμός τις βραδινές ώρες μαρτυρούν την υποβάθμιση της περιοχής και την επιτακτική ανάγκη της ανάπλασης.

    Ag.Xaralampos 2

  • Πλήθος κατοίκων από την περιοχή και όχι μόνο κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Κυριακής
    Πλήθος κατοίκων από την περιοχή και όχι μόνο κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Κυριακής

    Μουσική πανδαισία κάτω από το φεγγάρι του Σεπτεμβρίου

    Μία μουσική πανδαισία απόλαυσαν μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, με το φεγγάρι του Σεπτεμβρίου να δίνει το δικό του χρώμα, οι δημότες που κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής το βράδυ της Πέμπτης (19/09/24).

    Οι χορωδίες της Ιεράς Μητρόπολης Δέρκων και του Λυκείου Ελληνίδων μας ταξίδεψαν στα μονοπάτια της παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδος και της Ανατολής, αποσπώντας τον θαυμασμό και το χειροκρότημα των θεατών.

    Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης της εξωστρέφειας με ποιοτικές εκδηλώσεις που ανοίγουν το δρόμο για διαπολιτισμικές συνεργασίες.

    Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιώργος Κάρδαρης μίλησε για την συμβολή του πολιτισμού στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι Μητροπολίτες Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος και Ιταλίας κ.κ. Πολύκαρπος.

    Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης και ο Αντιδήμαρχος Προγραματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γεώργιος Σκλαβενίτης.

    Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν τα δρώμενα από το Λύκειο Ελληνίδων που είχαν ως θέμα τον κύκλο της ζωής, με τις κυρίες Κατερίνα Παρασκευοπούλου και Κατερίνα Αναγνωστοπούλου να παρουσιάζουν την παράδοση που ακολουθεί την γέννηση, την βάφτιση και το θάνατο του ανθρώπου, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γιώργος Σαραντόπουλος.

    Νωρίτερα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο ο Δήμαρχος κ. Στάθης Καννής υποδέχθηκε τους Δημάρχους και την αντιπροσωπεία των τριών Ιταλικών Πόλεων Squillatse που θα αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Πύργου, όπως και οι Cira Marino & Crotone με τους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης αντίστοιχα.

    ag kuriaki sun dim 4

    ag kuriaki sun dim 2

    ag kuriaki sun dim 3

    ag kuriaki sun dim 7

    ag kuriaki sun dim 8

    ag kuriaki sun dim 10

    ag kuriaki sun dim 11

    ag kuriaki sun dim 12

    ag kuriaki sun dim 13

    ag kuriaki sun dim 14

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συναυλία των χορωδιών της Ι.Μ. Δέρκων και του Λυκείου Ελληνίδων στον Ι.Ν. της Αγίας Κυριακής, την Πέμπτη 19/09        
    Συναυλία των χορωδιών της Ι.Μ. Δέρκων και του Λυκείου Ελληνίδων στον Ι.Ν. της Αγίας Κυριακής, την Πέμπτη 19/09        

    Διεθνής ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς

    Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Καννής Ευστάθιος και o Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κάρδαρης Γεώργιος προσκαλούν το κοινό να παρακολουθήσει, τις παράλληλες εκδηλώσεις που συνοδεύουν το 1ο Διεθνές Συνέδριο « Ελλάδα-Μεγάλη Ελλάδα- Ιταλία, Κοινά πολιτιστικά αντιδάνεια και προκλήσεις στη νέα χιλιετία, που θα πραγματοποιήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς του Δήμου Πύργου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής στον Πύργο Ηλείας, την Πέμπτη 19/09/2024 στις 19:30.

    Oι εκδηλώσεις αυτές συνδιοργανώνονται απο την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης , το Λύκειο Ελληνίδων, την χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και τέλος την χορωδία «Δάφνες» της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με θέμα την προβολή της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού Ηλείας μέσα από την μουσική, τον χορό και την γαστρονομία της περιοχής, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι ως εξής:

    -19:30-19:40: Χαιρετισμοί επισήμων.

    -19:40 –20:10: Το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου παρουσιάζει τον κύκλο της ζωής, ο οποίος ξεκινά από τη γέννηση, συνεχίζεται με το γάμο (αναπαραγωγή τους είδους) και ολοκληρώνεται και καταλήγει στον θάνατο. Την περιγραφή των εθίμων της Ηλείας για την γέννηση θα κάνει η συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Κατερίνα Αναγνωστοπούλου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου.

    -20:10 – 20:40: Συναυλία της χορωδίας Δάφνες της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Την παρουσίαση των χορωδιών θα κάνει η κ. Ζουμή Νατάσσα.

    Η χορωδία «Δάφνες» σχηματίστηκε τον Μάρτιο του 2018 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. Συνεχίζοντας τις πολίτικες παραδόσεις, οι «Δάφνες» είναι υπεράνω εθνοτικών καταγωγών και θρησκευτικών προσανατολισμών, όπως ακριβώς τα μέλη που την απαρτίζουν, αλλά και η μουσική την οποία παρουσιάζουν υπό την διεύθυνση του ταλαντούχου μουσικολογιώτατου Παναγιώτη Παναγάκη.

    Ο χορός απαρτίζεται από γυναίκες, κατοίκους της Πόλης, εθελόντριες ελληνίδες, τούρκικης καταγωγής και εβραίες, που αγαπούν την μουσική και την παράδοση. Ήδη έχουν στο ενεργητικό τους επτά επιτυχημένες συναυλίες, στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

    Οι ¨Δάφνες¨ ονομάστηκαν έτσι, καθότι η δάφνη ήταν το ιερό δένδρο του Απόλλωνα Κιθαρωδού και θα παρουσιάσουν πολίτικα τραγούδια με συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

    20:40-21:10: Συναυλία της χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου. Η χορωδία μας είναι ερασιτεχνική και δραστηριοποιείται πάνω από 30 χρόνια με μια πλούσια διαδρομή Συμμετέχει κάθε χρόνο σε διάφορα αφιερώματα όπως τα «Χαραλάμπεια» μια εκδήλωση θεσμό για την πόλη μας καθώς αναφέρεται στον πολιούχο της πόλης Άγιο Χαράλαμπο.

    Επίσης σε προσωπικότητες όπως είναι ο γνωστός Αστροφυσικός που κατάγεται από την περιοχή μας κ. Διονύσης Σιμόπουλος.

    Τα αφιερώματα αυτά υλοποιούνται σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ περιλαμβάνουν μελοποιημένη ποίηση. Έχει συμπράξει με άλλες χορωδίες όπως το γυναικείο σύνολο «Αντηχώ» και την χορωδία «Συλλόγου Λευκαδιτών Φανερωμένη». Yπεύθυνη διδασκαλίας είναι η Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση Καθηγήτρια Μουσικής στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου-Πιάνου-Ανώτερων Θεωρητικών. Θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

    Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο υπεύθυνος του Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Σαραντόπουλος Γεώργιος.

    ekd sumedrio ag kuriaki 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Πηνειού: Εορτασμός της Αγίας Κυριακής στην Μπούκα
    Δήμος Πηνειού: Εορτασμός της Αγίας Κυριακής στην Μπούκα

    Με λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο πανηγυρικός εσπερινός στη μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Κυριακής στην Μπούκα Γαστούνης. Πρόκειται για ένα από τα ιερά θύματα των τελευταίων διωγμών της Εκκλησίας καθώς μαρτύρησε στα χρόνια του Διοκλητιανού, που βασίλεψε από το 284 μ.Χ. ως το 305 μ.Χ. .

    Αμέσως μετά τον εσπερινό ακολούθησε σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά της εικόνας στο κέντρο του οικισμού. Την λιτανεία ακολούθησε πλήθος κόσμου με το «παρών» να δίνουν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Κυριακής ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με την παρουσίαση δημοτικών παραδοσιακών χορών από μέλη του μουσικοχορευτικού συλλόγου Γαστούνης «Οι Ρίζες μας».

    pinios eort mpouka 2

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση δημοτικών παραδοσιακών χορών από μέλη του μουσικοχορευτικού συλλόγου Γαστούνης «Οι Ρίζες μας»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Άτυπος Όμιλος Φίλων Επαρχείου Πύργου: Επιστολή προς Μητροπολίτη και Δήμαρχο Πύργου
    Άτυπος Όμιλος Φίλων Επαρχείου Πύργου: Επιστολή προς Μητροπολίτη και Δήμαρχο Πύργου

    Ζητούν επαρκή φωτισμό του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Αγ. Χαραλάμπους.

    Με επιστολή τους προς τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο Β’ και τον Δήμαρχο Πύργου Στάθη Καννή, ο νεοσύστατος Άτυπος Όμιλος Φίλων Επαρχείου, αιτούνται τον επαρκή φωτισμό του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου κατά τις βραδινές ώρες, καθώς και την επέκταση και αναπαλαίωση της ιστορικής εκκλησίας του Αγ. Χαραλάμπους. Την επιστολή υπογράφει η προσωρινή Επιτροπή του Άτυπου Ομίλου που αποτελείται από τους: Αντωνακόπουλο Τάκη, Δασιό Πάνο, Παυλίδη Τάσο και Μαλλιόπουλο Παύλο, ενώ περί 35 δημοτών της πόλης συνυπογράφουν τα αιτήματα. Την επιστολή, συνοδεύει μακέτα που έχει φιλοτεχνήσει ο Διακοσμητής και πρώην πρόεδρος Πολιτισμού του Δήμου Πύργου Χάρης Μικελόπουλος, και απεικονίζει ενδεικτική πρόταση ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Αγ. Χαραλάμπους.

    Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

    «Υποβολή αιτημάτων προς Σεβασμιότατόν Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο και Αξιότιμο Δήμαρχο Πύργου κ. Ευστάθιο Καννή.

    Αίτημα 1. Περί φωτισμού του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου τις βραδινές ώρες Σαββάτου, Κυριακής και εορτών. Γιατί, δεν μπορεί αυτό το αριστούργημα απείρου κάλλους νεοκλασικό μνημείο, που κοσμεί την Κεντρική Πλατεία της πρωτεύουσας- πόλης του Πύργου μας και το οποίο εκτός από πανίερος Προσκυνηματικός χώρος, αποτελεί και ιδιαίτερο σημείο αναφοράς Πολιτισμού, να παραμένει στο σκότος.
    Ανάγκη πάσα, λοιπόν, κατά τις προαναφερόμενες ώρες, ο Ναός να είναι ολόφωτος. Προσέτιδε, αυτός ο περίλαμπρος Ναός να είναι περισσότερες ώρες ανοικτός, για επίσκεψη και προσκύνημα σε ντόπιους, ξένους και τουρίστες.,

    Αίτημα 2. Η πρωτεύουσα- πόλη, ο Πύργος μας, χρόνια τώρα φέρει ανεκπλήρωτο, βαρύ και ιερό χρέος στον Προστάτη της Άγιο Χαράλαμπο, το οποίο συνίσταται στην επέκταση του γύρωθεν του ναού αύλειου χώρου (πωλούνται οικόπεδα), τις προσβάσεις και διαβάσεις, εστεγασμένους χώρους και κυρίως την αναπαλαίωση του ιστορικού ναού του Πολιούχου μας, τη σεπτή Εικόνα του οποίου επισκέφθηκαν και έλαβαν την ευλογίαν του, οι απελευθερωτές ήρωες του ’21 και στην οποία καταφεύγει κάθε εμπερίστατος στις δύσκολες ώρες.

    Σεβασμιότατε, κ. Δήμαρχε, ως ταγοί του τόπου, οφείλετε να συνεργήσετε, χωρίς απώλεια χρόνου και κάμψιν στις δυσκολίες, για την πραγμάτωση των πόθων μας. Το μπορείτε, αρκεί να εγκολπωθείτε το μότο των Αρχαίων Ελλήνων: «Δύναμαι εστί θέλω». Αυτών, που δημιούργησαν έργα αθάνατα, θαυμαστά στην ανθρωπότητα.

    Επ’ αυτών, διατελούμε με σεβασμόν και τιμή,

    Αντωνακόπουλος Τάκης, Δασιός Πάνος, Παυλίδης Τάσος, Μαλλιόπουλος Παύλος»

  • Πύργος: Εν αναμονή θετικών εξελίξεων για τη ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους
    Πύργος: Εν αναμονή θετικών εξελίξεων για τη ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την αισιοδοξία του ότι το θέμα της ανέγερσης του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους θα έχει σύντομα θετική έκβαση εκφράζει ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’. Όπως δήλωσε στο ilialive.gr το βασικό κώλυμα δημιουργήθηκε με την αρνητική γνωμοδοτική απόφαση της ΣΥΠΟΘΑ Π.Ε. Ηλείας (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), καθώς προέκυψε πρόβλημα με το ύψος του καμπαναριού.

    Ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Σεβασμιότατος εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα βγει το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα που θα δώσει το πράσινο φως για το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, «ανοίγοντας τον δρόμο» για την ανέγερση του Ιερού Ναού στην είσοδο του Πύργου.

    "Υπήρξε ένα πρόβλημα ως προς το ρυμοτομικό σχέδιο. Η επιτροπή ΣΥΠΟΘΑ γνωμοδότησε αρνητικά για την έκδοση αδείας ανέγερσης του ναού με την αιτιολογία ότι το καμπαναριό είναι μισό μέτρο παραπάνω επειδή ο χώρος που θα ανεγερθεί είναι εκτός σχεδίου πόλεως, και είναι πιο ψηλό από τη νόμιμη άδεια. Όπως μαθαίνουμε όμως η υπόθεση προχωρά. Είναι σε ένα πολύ καλό στάδιο να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για να μπορέσει να ξεκινήσει η ανέγερση του Ναού. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Όλες οι Μητροπόλεις έχουν Ναούς των Πολιούχων τους . Οπότε και εμείς, πρώτα ο Θεός θα φτιάξουμε τον Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην είσοδο του Πύργου".

    Σχετικά με την ανάπλαση πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους

    Αναφορικά με την πρόσφατη συζήτηση και πρόταση πολιτών για απαλλοτρίωση της περιοχής πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους και ανάπλασης του χώρου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, εκφράζει τη θετική του άποψη, σημειώνοντας όμως ότι απαιτείται και η ανάλογη χρηματοδότηση.

    "Η απαλλοτρίωση των γύρω οικοπέδων και η ανάπλαση θα είναι κάτι πολύ ευχάριστο γιατί θα φτιαχτεί ο χώρος. Αυτή η πρόταση είναι πρωτοβουλία κάποιων πολιτών. Εάν γίνει θα είναι ευτυχές, θα ομορφύνει ο τόπος. Δυστυχώς η Μητρόπολη δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Καλό είναι να το δει η τοπική αυτοδιοίκηση ή και η Περιφέρεια που ίσως καταφέρει να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα. Η Περιφέρεια μας έχει βοηθήσει και ενισχύσει για να επισκευάσουμε Ιερούς Ναούς και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Φαρμάκη γι’ αυτές τις ενέργειες".

  • Με επισημότητα ο εορτασμός του Πολιούχου Πύργου Αγίου Χαραλάμπους
    Με επισημότητα ο εορτασμός του Πολιούχου Πύργου Αγίου Χαραλάμπους

    Με κάθε λαμπρότητα, επισημότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός του Πολιούχου Πύργου Αγίου Χαραλάμπους, παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, καθώς και πλήθους κόσμου που κατέκλυσε την πόλη.

    Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου Β’, και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος και Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ανδρούσης κ.κ. Κονστάντιος και Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ.κ. Χρυσόστομος.

    Αμέσως μετά ακολούθησε με κατάνυξη η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικούς δρόμους της πόλης υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Ελληνικής Αστυνομίας, της Φιλαρμονικής Πύργου, συνοδεία συλλόγων, επίσημων προσκεκλημένων και πλήθος πιστών.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις έδωσε και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

    Η δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

    Αμέσως μετά τη λιτανεία, ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο που παρέθεσε στους προσκεκλημένους του ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής.
    Τις ευχές του εξέφρασε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτης Ανδρέας Νικολακόπουλος, τονίζοντας πως «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να είμαι σήμερα εδώ για πρώτη φορά ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Με τιμά ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργό προς το πρόσωπο μου με ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Αυτό με γεμίζει ευθύνες να προσπαθήσω να βοηθήσω τον τόπο μας όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα σε πνεύμα ενότητας και συνεργασίας με όλους», υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργος αλλά και η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής. « Χρόνια πολλά σε όλους και εύχομαι η χάρη του Αγίου να μας δίνει δύναμη, να μας προστατεύει και να μας βοηθάει να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για τον τόπο.

    Προσωπικά, προσπαθώ να ανταποκρίνομαι στα καθήκοντα που μου ανατίθενται πρώτα από τους πολίτες και στη συνέχεια απ' τον πρωθυπουργό. Θα κάνω όπως πάντα, ότι είναι δυνατόν για να ανταποκριθώ στις ελπίδες και προσδοκίες και των πολιτών και του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης».

    Τις ευχές του για την πόλη και τους πολίτες εξέφρασες και ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Διονύσης Καλαματιάνος σημειώνοντας πως «Ο τόπος έχει ξεχωριστές δυνατότητες ιδιαίτερες προοπτικές αρκεί να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε. Εύχομαι να κερδίσει ο τόπος μας όσα έχει χάσει και να αποκτήσει ακόμα περισσότερα. Χρόνια πολλά σε όλους».

    Στάθης Καννής: «Θα προσπαθούμε μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μας για την εικόνα της πόλης»

    Τον κόσμο που συμμετείχε με κατάνυξη στον εορτασμό του Πολιούχου, και όλους όσοι παρευρέθηκαν ευχαρίστησε ένθερμα ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής. «Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγυρίσαμε την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, προστάτη και πολιούχου του Πύργου.

    Η συμμετοχή του κόσμου και των Αρχών, δείχνει τον σεβασμό και την αγάπη στον προστάτη Άγιο της πόλης μας. Είμαστε ικανοποιημένοι για τη μεγάλη αυτή συμμετοχή του κόσμου, και τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη συμμετοχή των Μητροπολιτών μας που λάμπρυναν τον εορτασμό, τη φιλαρμονική της ΕΛΑΣ, τη Φιλαρμονική του Πύργου, τους συλλόγους… Εύχομαι υγεία ευημερία οικογενειακή σωματική πνευματική και ψυχική υγεία σε όλους τους συμπολίτες μας. Και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ να γιορτάσουμε και πάλι τον Άγιο Χαράλαμπο».

    Τις ευχές του έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, χαρακτηρίζοντας την ημέρα, χαρούμενη και γιορτινή για όλο τον Πύργο.

    Τέλος ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος αν και Αρκάς διατηρεί συγγενικές σχέσεις με την Ηλεία, και συγκεκριμένα με τον Βασίλη Κορκολόπουλο και τον αείμνηστο Αυγερινό, εκτός από τις ευχές του, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. «Εύχομαι ο Άγιος Χαράλαμπος να προστατεύει την πόλη σας. Γνωρίζοντας πολύ καλά τα ζητήματα της υγείας, θέλω να σας ενημερώσω ότι υπάρχει σχέδιο για την Υγεία στη χώρα και κανένας πολίτης δεν θα στερηθεί την πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας».

    [widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]

  • Πύργος: Με λαμπρότητα τιμήθηκε ο Πολιούχος Άγιος Χαράλαμπος
    Πύργος: Με λαμπρότητα τιμήθηκε ο Πολιούχος Άγιος Χαράλαμπος

    Παρουσία σημαινόντων προσώπων της εκκλησίας, αρχών του τόπου αλλά και πλήθους πιστών εορτάστηκε για μια ακόμη χρονιά με κάθε λαμπρότητα, ο πολιούχος της πρωτεύουσας της Ηλείας Άγιος Χαράλαμπος.

    Της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους, την οποία εκατοντάδες πολίτες από χθες σπεύδουν να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία του Αγίου, στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής.

    Παρόντες ήταν και οι προσκεκλημένοι του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος και Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ανδρούσης κ.κ. Κονστάντιος και Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ.κ. Χρυσόστομος.

    Στον Πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, ο αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πύργου Νίκος Θεοδώρου, ο επικεφαλής της ελάσσων αντιπολίτευσης του δήμου Πύργου Διονύσης Μπέλτσος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας και του Λιμενικού Ταμείου Πύργου Κώστας Νικολούτσος, ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Λεβέντης, ο πρώην νομάρχης Χαράλαμπος Καφύρας όπως επίσης και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

    [widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch