Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022 09:46

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον Πύργο: Να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να αγωνιζόμαστε για τον λαό

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

«Η Εκκλησία, όπως και η Πολιτεία, καλούνται να αγωνίζονται για την συναλληλία. Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον Πύργο, όπου παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960» του καλλιτέχνη Αναστάσιου Σωτηρίου.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «είμαστε συνάλληλοι. Ο ένας να βοηθάει τον άλλον και να στηρίζει ο ένας τον άλλον για την πορεία αυτού του λαού. Ο λαός μας είναι ο κυρίαρχος και για αυτόν αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για τον κάθε άνθρωπο, γιατί ο καθένας έχει αξία ανεκτίμητη. Και χρειάζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται να είναι συλλογική». Επισήμανε, ακόμη, ότι στην εγωκεντρικότητα που προβάλλει ο δυτικός τρόπος ζωής η απάντηση της Εκκλησίας είναι το «εμείς» και αυτό είναι και το σύνθημα της αποψινής εκδήλωσης.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε ευτύχημα που βρέθηκε στον Πύργο και μίλησε για την πολυετή, ουσιαστική και δυνατή συνεργασία και φιλία του με τον μητροπολίτη Ηλείας. Μίλησε, επιπλέον, για την επιδημία του κορονοϊού και για τις κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι πλέον ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους. Επ' αυτού, ανέφερε ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται για τη μοναξιά της και σημείωσε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία μιλάμε για κοινωνία προσώπων. Στον ναό, άλλωστε, προσερχόμαστε για να συναντήσουμε τον συνάνθρωπο.

Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για μια «επανάσταση» που έγινε, απόψε, σε αυτόν τον χώρο, όπου και καλλιεργείται μια συνείδηση και ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην παράδοση και στην αξία της, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας, αγαθής διάθεσης και συναλληλίας. Κατόπιν, έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην έκθεση, ενώ προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με παλιές φωτογραφίες του Δήμου Αχαρνών και μια ολιγόλεπτη ταινία, η οποία δημιουργήθηκε με το υλικό της έκθεσης.

Παρόντες ήταν ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδος, Νίκος Κοροβέσης, βουλευτές, δήμαρχοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων, οργανισμών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κληρικοί και λαϊκοί, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Την έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου στην Δημοτική Αγορά, διοργανώνει από τις 25 έως και τις 27 Μαρτίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας- ΠΕ Ηλείας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκου Κοροβέση.

Παρουσιάζονται έξι σειρές φωτογραφικών λήψεων του καλλιτέχνη Αναστασίου Ι. Σωτηρίου που αποτυπώνουν «πεποιημένες/σκηνοθετημένες» στιγμές από την καθημερινή ζωή στην περιοχή των Αχαρνών τις δεκαετίες ‘50 και ‘60.

Οι φωτογραφίες των ενοτήτων αποτελούν την αποτύπωση ενός σκηνοθετημένου εξάπτυχου σεναρίου γύρω από ήθη και έθιμα αυτών των δεκαετιών, με επίκεντρο τη γυναίκα: σκηνές αγροτικού και αστικού βίου και μια πτυχή της θρησκευτικής ζωής.

ekthesi arxiepisk 2

ekthesi arxiepisk 3

ekthesi arxiepisk 4

ekthesi arxiepisk 5

ekthesi arxiepisk 6

ekthesi arxiepisk 7

ekthesi arxiepisk 8

Κοροβέσης: Η εκκλησία αταλάντευτα στο χρόνο, κρατά αδιάλλακτη την πίστη

ekthesi arxiepisk 9

"Με χαρά και ταπεινοφροσύνη, καλωσορίζω σήμερα στην πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, τον Μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο. Τον ιεράρχη που έχει δώσει πολλά σε όλη του τη διαδρομή. Όποια θέση κι αν υπηρέτησε. Η τιμή που μου κάνει, η τιμή που μας κάνει σήμερα σε όλους τους πολίτες της Ηλείας, είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Όλοι μας από το πρόσωπό σας και από την ορθοδοξία, αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη στους δύσκολους και ιδιαίτερους καιρούς που διανύουμε. Στο πρόσωπο σας Μακαριότατε, συμβολίζονται ώρες αγώνων και θυσιών του γένους και της εκκλησίας.
Μίας εκκλησίας που πορεύεται αταλάντευτα στο χρόνο, καταφέρνοντας πάντα να κρατά αδιάλλακτη την πίστη, στις υψηλές αξίες και τα ιδανικά που καταξιώνουν τον άνθρωπο και δίνουν περιεχόμενο στη ζωή μας. Σε μία περίοδο δύσκολη για τους πολίτες όλης της χώρας, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και πανδημίας αλλά και του καινούργιου γεγονότος του πολέμου που έχει ξεσπάσει στη γειτονιά μας. Η παρουσία σας σήμερα εδώ κι ο λόγος σας δεν είναι απλά ελπιδοφόρος για μας και ζωτικός. Εγώ προσωπικά, πρώτα ως απλός χριστιανός και δεύτερον ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των συμπολιτών μου, αντλώ από εσάς μεγάλη δύναμη και στήριξη στο έργο μας, με τις συμβουλές και την καθοδήγηση σας και είμαι βέβαιος, ότι αυτή η επίσκεψη δεν είναι μόνο συγκινησιακή αλλά θα αποδειχθεί γόνιμη για όλους τους Ηλείους.
Οι “Πρωταγωνιστές μίας άλλης εποχής“ είναι μία από τις δράσεις που έχουμε προγραμματίσει για το νέο αυτό έτος. Με έναν αδιάκοπο καθημερινό αγώνα, προγραμματίσαμε και υλοποιούμε πλήθος δράσεων, σε κάθε άκρη της περιφέρειας μας, γιατί ο πολιτισμός δε γνωρίζει γεωγραφικά όρια και δεν ανακόπτεται από καμιά πανδημία και από κανέναν πόλεμο. Από την ώρα που ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μου εμπιστεύτηκε τα ηνία του πολιτισμού και του τουρισμού, δεν είχα άλλη επιλογή από το να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, όσο δύσκολο και απαιτητικό είναι αυτό. Αφουγκράζοντας την δίψα των πολιτών, για ποιοτικά θεάματα και ψυχαγωγία, σχεδιάσαμε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, που ικανοποιεί τις ανάγκες κάθε ηλικίας. Μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις βιβλίων, παραγωγή ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν τον όμορφο τόπο μας, τα μοναστήρια μας, τις εκκλησίες, τους αρχαιολογικούς μας χώρους.
Το επόμενο διάστημα θα ενημερωθείτε για τις 50 και πλέον δράσεις, που θα υλοποιηθούν κατά την επόμενη περίοδο. Έτσι λοιπόν και η σημερινή μας έκθεση, “Οι πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής” έρχεται να μας δείξει και να μας διδάξει, το μεγαλείο της γυναικείας προσωπικότητας, απεικονίζοντας με έναν αριστουργηματικό τρόπο, τα ήθη και τα έθιμα των δεκαετιών του 50 και του 60. Με επίκεντρο την γυναίκα, με σκηνές από τον αγροτικό και αστικό βίο αλλά και μια πτυχή της θρησκευτικής ζωής, βλέποντας τον αδιάκοπο αγώνα τους για την επιβίωση, την εξέλιξη και τελικά την πρόοδο τους.
Έρχεται να μας δείξει τον ρόλο και την καθημερινότητα της γυναίκας, μισό αιώνα πριν. Την θέση της στην οικογένεια και την κοινωνία. Να μας κάνει να αναλογιστούμε τις δυσκολίες, με τις οποίες εκτελούσε τότε τα καθήκοντά της. Να μας δείξει στην ουσία την θυσία τους για εμάς. Γιατί σε αυτές τις φωτογραφίες, απεικονίζονται οι μανάδες μας, οι γιαγιάδες μας, οι αδερφές μας και πιστεύω πως έρχεται ίσως την πιο κατάλληλη χρονική στιγμή για να αποδείξει την δύναμη και το μεγαλείο της γυναικείας φύσης. Ένα μεγαλείο και μία δύναμη που το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μέσα από τα δελτία των ειδήσεων ότι καταπατάται, στην γειτονιά μας την Ουκρανία, με μητέρες να πεθαίνουν με τα παιδιά τους.

Φαρμάκης: "Σήμερα έχουμε χάσει την πυξίδα αξιών και αρχών, αλλά μπορούμε να την βρούμε γυρίζοντας στις ρίζες μας"

ekthesi arxiepisk 10

"Επειδή αυτή η έκθεση έχει προηγηθεί στο Μεσολόγγι και την έχω δει, θα σας πω ότι αυτό που παίρνει κανείς μαζί του είναι ένα αίσθημα νοσταλγίας. Ο Γιώργος Σεφέρης, ο ποιητής μας, έχει πει ότι να νοσταλγείς τον τόπο σου όταν ζεις στον τόπο σου, δεν υπάρχει τίποτα πιο πικρό. Αυτή η πίκρα, μπορεί να γίνει εργαλείο. Ιδίως στις μέρες μας που μοιάζει να έχουμε χάσει την πυξίδα μας. Την πυξίδα αξιών και αρχών, που αν γυρίσουμε πίσω, μπορούμε να βρούμε αυτή τη ρίζα που μας ενώνει, αυτή τη ρίζα που μας έκανε να φτάσουμε στο σήμερα, που είναι πολύ καλύτερο από το χθες, απλώς καμιά φορά το ξεχνάμε. Αρχές και αξίες, που έχουν να κάνουν με το πως ήταν η ζωή τότε, σε πολύ δύσκολες μέρες, που όμως επικρατούσε το χαμόγελο. Αρχές και αξίες που καμιά φορά τις θεωρούμε δεδομένες ή της λησμονούμε. Αυτή την αξία, έρχεται να μας δώσει το μήνυμα της σημερινής έκθεσης. Και ένα κομμάτι πολύ σημαντικό και σπουδαίο είναι η Ορθοδοξία μας, η Εκκλησία μας. Και γι’ αυτό νομίζω ότι είναι εξίσου σημαντικό η εκκλησία μας να είναι δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και σε αυτή την έκθεση και νομίζω ότι έχει και τον δικό της συμβολισμό και η στήριξη της εκκλησίας η διαχρονική. Και ο καλλιτέχνης μέσα από τα δημιουργήματά του, θα μας δείξει ακριβώς αυτό. Αυτή την σύνδεση που χρειάζεται να έχουμε με τις ρίζες μας, που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο…"

Μητροπολίτης Ηλείας: "Είμαστε οι άνθρωποι του Θεού, που θέλουμε τον πολιτισμό, για να γινόμαστε πάντοτε καλύτεροι"

ekthesi arxiepisk 11

"Σήμερα όλες οι αρχές του τόπου μας, βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης μας, μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, οι δήμαρχοι όλων των δήμων της Ηλείας, μαζί με τον κλήρο και το λαό, είμαστε εδώ, με ιδιαίτερη τιμή και με χαρά σας υποδεχόμαστε απόψε στον Πύργο. Εδώ σε τούτο το κτίριο που είναι απέναντι το παραδοσιακό κτίριο και δίπλα του ο ναός του Αγίου Αθανασίου, έργο του Τσίλερ. Εδώ στην Ηλεία, που τούτο εδω το κτίριο όλο, ήταν φτιαγμένο από τον Τσίλερ για αγορά. Είναι η δημοτική αγορά. Κι εμείς ακολουθούντες τους αρχαίους Ηλείους με την Ολυμπία, μετατρέψαμε αυτή την αγορά που είχε ψώνια να τρώνε άνθρωποι, σε πνευματικό κέντρο. Αυτοί είμαστε εμείς εδώ στην Ηλεία. Είμαστε οι άνθρωποι του Θεού, οι άνθρωποι που θέλουμε τον πολιτισμό, για να γινόμαστε πάντοτε καλύτεροι. Εμείς λοιπόν εδώ όλοι, θα προσευχόμαστε για εσάς. Να είναι τα έτη σας πολλά κι εσείς παρακαλώ να προσεύχεστε για μας, να μείνουμε έτσι παραδοσιακοί στο Χριστό, την Εκκλησία μας και την Ελλάδα μας".
Αντωνακόπουλος: Ο πολιτισμός χαρακτηρίζει μία κοινωνία με βάση το μέτρο αλληλεγγύης που δίνει στους αδύναμους ανθρώπους"
ekthesi arxiepisk 12
"Μακαριότατε σας καλωσορίζουμε σε αυτή την όμορφη γωνιά της πόλης μας, του Πύργου, που πράγματι είναι γεμάτη από πολιτισμό. Πρωταγωνιστές μίας άλλης εποχής έχτισαν αυτό εδώ το κτίριο, την Αγορά, που σήμερα στεγάζει ως αρχαιολογικό μητροπολιτικό μουσείο του νόμου, ανασκαφικά ευρήματα από όλο το νομό. Όλων των ιστορικών περιόδων. Και βεβαίως, έχει πολλά στοιχεία μέσα από την εκκλησιαστική ιστορία. Είμαστε σε μία όμορφη γειτονιά όπου κι άλλοι πρωταγωνιστές άλλων χρονικών περιόδων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε λίγα μέτρα από εδώ ως μαθητής στον Πύργο. Έχουμε μία πλατεία δίπλα από την ονομάσαμε πλατεία Μίκη Θεοδωράκη και πιστεύω ότι και με την συνδρομή της Περιφέρειας θα γίνει ανάπλαση. Η 26η Μαρτίου για μας, είναι μία ημερομηνία ανεξίτηλα γραμμένη στην μνήμη μας, είναι ο σεισμός του 1993, τότε που “λύγισε η πόλη” έγραψαν κάποιοι. Το 50% των κτιρίων υπέστη ζημιές. Δε λύγισε όμως η κοινωνία, γιατί με επικεφαλής πραγματικά πνευματικό ηγέτη τον Σεβασμιότατο Ηλείας κ.κ. Γερμανό, η τοπική κοινωνία μέσα από μία πρωτόγνωρη δράση αλληλεγγύης κράτησε. Πρέπει να σας πω ότι απόψε αυτή η συνάντηση είναι από τις ελάχιστες όσον αφορά την θεσμική της συγκρότηση. Αυτό οφείλεται σε εσάς, στην εκκλησία, στην δύναμη που έχει στις ψυχές και τις σκέψεις των ανθρώπων η εκκλησία. Οφείλεται όμως και στην καθολική αποδοχή και το έργο του μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανού. Λένε ότι ο πολιτισμός σε μία κοινωνία μετράται από τα έργα τέχνης, τα κτίρια, πολλά άλλα καλλιτεχνικά ευρήματα. Υπάρχει και μία άλλη θεωρία. Ότι ο πολιτισμός χαρακτηρίζει μία κοινωνία με βάση το μέτρο αλληλεγγύης που δίνει στους αδύναμους ανθρώπους. Εμείς λοιπόν στην Ηλεία, είμαστε πολύ περήφανοι όπου μπροστάρης σε αυτό τον αγώνα για την αλληλεγγύη και την κοινωνική πρόνοια είναι η εκκλησία μας. Υπό την καθοδήγηση του μητροπολίτη μας. Και αυτό είναι μία πραγματικότητα που είναι πανελλαδικά γνωστή. Γι’ αυτό και όλες οι οργανώσεις που παράγουν κοινωνικό έργο, έχουν πάντα αναφορά στην εκκλησία. Σας καλωσορίζω λοιπόν, εδώ σε αυτό τον τόπο, που πράγματι ακόμα δεν έχει επουλώσει τις πληγές του από εκείνο τον σεισμό. Είμαστε όμως εδώ για να προσφέρουμε και να στηρίξουμε…"
Αναστάσιος Σωτηρίου: Ο Πολιτισμός, η τέχνη, δεν φυλακίζονται"
ekthesi arxiepisk 13

"Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ, είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στον Πύργο, η πόλη σας είναι πάρα πολύ ωραία, έχει θετική αύρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν καλλιτέχνη. Είναι ιδιαίτερη τιμή, που σε αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι εδώ και τρία χρόνια είναι δίπλα μου ο Μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Ελλάδας. Τον έχω δίπλα μου και με στηρίζει από την πρώτη στιγμή. Έτσι, είναι και σήμερα μαζί μου που δεν το περίμενα και εγώ να έρθει σε ένα μακρινό ταξίδι, για να ταξιδέψουμε και να συνεχίσουμε την πορεία στο ταξίδι της φωτογραφίας και στους πρωταγωνιστές μίας άλλης εποχής. Σε αυτό το ταξίδι, αποφάσισα να βάλω και κάποιους άλλους ανθρώπους μέσα γιατί όλοι οι καλοί χωράνε. Βρήκα στο δρόμο μου τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη. Ήταν πολύ εύκολος στόχος να τον χτυπήσω και ενέδωσε κατευθείαν στην πρότασή μου. Βέβαια πλάτες είχα και από τον κ. Κοροβέση που αναγνωρίζει την τέχνη και όπως έχει πει και ο ίδιος, είναι ότι ο πολιτισμός δεν φυλακίζεται. Έτσι και η τέχνη δεν φυλακίζεται…"

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Το σύνθημα είναι όχι το "ΕΓΩ" αλλά το "ΕΜΕΙΣ"
ekthesi arxiepisk 14
"Είμαι σε απορία αυτή τη στιγμή, βρισκόμενος μπροστά σε αυτό το ωραίο θέαμα. Όταν ήρθε η επιτροπή να με επισκεφτεί στο γραφείο μου, ομολογουμένως με βρήκε σε μία στιγμή πολύ κουρασμένο και σκεφτόμουνα ότι κάπου θα ήθελα να πάω. Και το δέχτηκα με πολύ ευχαρίστηση και είπα το “ευχαρίστως”. Πίσω από αυτό όμως το “ευχαρίστως“ μπορώ να πω ότι κρύβονται και ορισμένοι λόγοι ουσιαστικοί. Θεωρώ ευτύχημα ότι βρίσκομαι σήμερα σε αυτό το χώρο, γιατί ήθελα να δω τον άγιο Ηλείας. Τον άνθρωπο με τον οποίο εργαστήκαμε πολλά χρόνια δυνατά και ουσιαστικά. Η γνωριμία μας έγινε στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδας, όταν ήμασταν γραμματείς και οι δυο μας στη Σύνοδο και ύστερα εγώ έγινα αρχιγραμματεύς.
Τον γνώρισα σε όλες του τις διαστάσεις. Τις γνώσεις του, τον χαρακτήρα του, τις δυνατότητές του, την υπομονή του. Αλλά και την επιμονή του. Έτσι από τότε χαράχτηκε μεταξύ μας μία σοβαρή συνεργασία και δυνατή φιλιά. Έχουν περάσει περισσότερο από 30 χρόνια ανέφελα στις σχέσεις μας και έλεγα πότε θα δοθεί η ευκαιρία να ξανά συναντηθούμε έστω και μετά από τόσα χρόνια πάλι. Έτσι λοιπόν, ήταν και μία εγωιστική θα έλεγα συμβολή ότι ήθελα να έρθω να τον δω. Μόλις είδα τον αδερφό τον άγιο Τριφυλίας και Ολυμπίας και τώρα βρίσκομαι σε αυτό τον χώρο, μετά από μία όμορφη ημέρα και εξαιρετική φιλοξενία. Βλέποντας αυτή την ατμόσφαιρα γυρίζω πίσω, από την εποχή που ήρθε η επιδημία, οι δυσκολίες, από την εποχή όχι μακριά, που άλλαξε κάτι μέσα μας, ότι ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του και δεν κοιτάζει και γύρω. Μάλιστα, υπάρχουν τόσα γραψίματα, τόσα κείμενα γύρω από αυτό το θέμα της μοναξιάς. Ο καθένας για τον εαυτό του… Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της εποχής μας. Και εδώ ακριβώς είναι η σύγκρουσή μας, όχι με τα πολιτιστικά γεγονότα και την εξέλιξη αλλά την γενικότερη συμπεριφορά του κόσμου που μας φέρνει αυτά τα αποτελέσματα που ζούμε και μας ανατριχιάζουν. Η ορθοδοξία, δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τον άλλον.
Η ορθοδοξία, δεν μπορεί να είναι μεμονωμένα ένας άνθρωπος αλλά και ο άλλος. Γι’ αυτό ακριβώς, η εκκλησία, η ενορία, δεν είναι ένα γεγονός προσωπικό. Ο ναός είναι γιατί είναι ο άλλος πλάι μου. Γιατί είναι οι άλλοι γύρω μας. Είναι εκείνοι οι οποίοι εκλήθησαν και ήρθαν και υπάρχει συντροφικότητα, λίγο σήμερα την ζητάμε περισσότερο... Αν θέλαμε να κάνουμε μία τομή των πραγμάτων, σήμερα όλοι παραδεχόμαστε ότι πράγματι ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί ξεχωριστά, νιώθουμε αυτή την μοναξιά και βγαίνει προς τα έξω. Απόψε, σε αυτό το χώρο, γίνεται μία επανάσταση και θα ευχόμουν να γίνει κι αλλού τέτοια επανάσταση. Συνάντηση ανθρώπων, όχι απλώς μία επιτηδευμένη αίθουσα αλλά στο χώρο έξω.
Στις αλάνες που έπαιζαν τα παιδιά. Τότε που κάναμε τις καλές και γνήσιες φιλίες. Δεν δημιουργούνται γνήσιες φιλίες, ούτε στα αριστοκρατικά σαλόνια, ούτε στις θέσεις που αναδεικνύεται ο καθένας αλλά βγαίνει μέσα από αυτό τον χώρο, διότι εδώ αυτή τη στιγμή καλλιεργείται μία συνείδηση και η συνείδηση όπως θα ολοκληρωθεί βλέποντας και τις εικόνες, είναι τα χρόνια που πέρασαν, αυτά που μας έμαθαν, αυτά που διδαχτήκαμε. Τα χρειαζόμαστε… Έτσι λοιπόν, οι σκέψεις μου, με έσπρωξαν να έρθω προς αυτή την κατεύθυνση όχι γιατί οραματιζόμουν τέτοια πράγματα αλλά γιατί ήθελα να δω τον φίλο μου τον παλαιό και συγχρόνως να ικανοποιήσω την πρόσκληση των αγαπητών μου προσώπων μαζί με την δική μου ιδιοτροπία. Όμως σήμερα είμαστε σε αυτό τον χώρο και ομολογουμένως είμαι φοβερά ικανοποιημένος και θα ευχόμουν πολλές τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται όχι μόνο στον Πύργο αλλά και σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Ο χορός στην πλατεία του χωριού μετά το Πάσχα, μετά τη γιορτή της Αναστάσεως, οι εκδηλώσεις των πανηγυριών, είναι τα μεγάλα σχολεία της παραδόσεως, και όσοι τα περιφρονήσαμε ή τα περιφρονούμε βλέπουμε πόσο εγκληματικά έχουμε ενεργήσει…
ekthesi arxiepisk 15
Ο ένας πρέπει να βοηθάει τον άλλον, να στηρίζει ο ένας τον άλλον, για την πορεία αυτού εδώ του λαού. Ο λαός μας είναι ο κυρίαρχος. Για τον λαό μας αγωνιζόμαστε. Για τους ανθρώπους, τον κάθε άνθρωπο... Τον ποιητή, τον καλλιτέχνη τον δάσκαλο, τον καθηγητή, τον γεωργό. Για όλους, ο καθένας έχει αξία αμέτρητη. Γι ’αυτό λοιπόν χρειάζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται να είναι συνολική. Εκκλησία και πολιτεία συνάλληλα να προχωρούν. Τι θα κάνουμε; Όταν υπάρχει αυτό το πνεύμα βρίσκουμε αμέσως εκφράσεις... Αυτή η έκφραση η αποψινή να θυμάστε ότι θα είναι ένα παράδειγμα για τον Πύργο και ευχόμαστε ότι θα ξαναγίνει πάλι στις γειτονιές, στις αλάνες, γιατί το χρειαζόμαστε. Θα ξανά γίνει σε όλες τις πόλεις, διότι ο άνθρωπος όταν ζει ασφυκτικά θα ξεσπάσει κάποτε και θα ζητήσει τον άλλονε. Μου έλεγε κάποιος, τι να πάω να κάνω στην εκκλησία; Η εκκλησία λέει “ΕΜΕΙΣ”! Και αυτή είναι η διαφορά της Ελλάδας. Η διαφορά της Ελλάδας είναι το “ΕΜΕΙΣ” από το “ΕΓΩ”. Φεύγοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ωραία ανάμνηση και παίρνω και εγώ σε σύνθημα μαζί με σας απόψε όχι “ΕΓΩ” αλλά “ΕΜΕΙΣ”.
ekthesi arxiepisk 16
ekthesi arxiepisk 17
ekthesi arxiepisk 18
ekthesi arxiepisk 19
ekthesi arxiepisk 20
ekthesi arxiepisk 21
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 00:07

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ηλεία τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
    Η Ηλεία τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Με κάθε επισημότητα τιμά η Ηλεία την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Την Κυβέρνηση στο νομό θα εκπροσωπήσει με την παρουσία του στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα τον Πύργο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    Την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα εκπροσωπήσει στον Πύργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ενώ στην Αμαλιάδα θα παραστεί ο αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

    Το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων

    Ώρα 08.00: Έπαρση της σημαίας στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩN».

    ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Ώρα 09.50: Πέρας προσέλευσης κοινού.
    Ώρα 09.55: Πέρας προσέλευσης Αρχών.
    Ώρα 09.58: Προσέλευση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Νικόλαου Κοροβέση.
    Ώρα 09.59: Προσέλευση Εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου.

    Ώρα10.00: Επίσημη δοξολογία Χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του Β΄.

    Μετά τη Δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας, εντός του Ιερού Ναού, από τη Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Πύργου, κα Θεοδωροπούλου Κωστούλα.

    Ώρα 10.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης & κατάθεση στεφάνων από τους:
    Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Ανώτερο Δ/κτή Φ. Ν. Ηλείας, Δήμαρχο Πύργου, Εκπροσώπους Κομμάτων, Πρόεδρο παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών, Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ, Πρόεδρο Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, τον Πρόεδρο Συνδέσμου Πολεμιστών & Τραυματιών Κύπρου 1974 Ν. Ηλείας, Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κών, Εκπρόσωπο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Εκπρόσωπο Προσκόπων και Οδηγών, Προέδρους Σωματείων και Συλλόγων.

    Τήρηση ενός λεπτού Σιγής στη Μνήμη των Ενδόξων Ηρώων και Πεσόντων κατά την Εποποιία του 1940.

    Εθνικός Ύμνος.

    Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης Στεφάνων, ο Δήμος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των Αρχών, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

    Ώρα11.30: Στην οδό Μανωλοπούλου θα πραγματοποιηθεί παρέλαση αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων ασφαλείας (διάρκειας 40-60 λεπτών).

    Ώρα 17.30: Υποστολή σημαίας.

  • Δείτε LIVE: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο
    Δείτε LIVE: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο

    Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, από την πρωτεύουσα της Ηλείας τον Πύργο.

    Συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες, μέλη σωματείων, λαογραφικοί σύλλογοι, πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μηχανοκίνητα τμήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

  • Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή - Κατασβήστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής
    Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή

    Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην τοπική κοινόνητα Κορυφής, το μεσημέρι της Κυριακής.

    Η φωτιά καίει πλησιόν παλιότερα καμένης έκτασης και ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

    Νεότερη ενημέρωση

    Η φωτιά κατασβέστηκε χωρίς να προλάβει να επεκταθεί και να απειλήσει την ευρύτερη περιοχή.

    pyrkagia koryfi 1

    pyrkagia koryfi 2

    Περισσότερα σε λίγο…

  • Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10
    Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10

    Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΥΑ Πύργου για την προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης για την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

    Αναλυτικά:

    Στα πλαίσια εργασιών συντήρησης στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Πύργου θα πραγματοποιηθεί γενική διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10/2024 από τις 8.30 π.μ. Προβλεπόμενη ώρα αποκατάστασης της υδροδότησης 13.00μ.μ.

    ΕΚ ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ

  • Σοβαρό τροχαίο στο Σκουροχώρι με τρεις τραυματίες
    Σοβαρό τροχαίο στο Σκουροχώρι με τρεις τραυματίες

    Τρία άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο που συνέβη περίπου στις οχτώ το πρωί του Σαββάτου στην επαρχιακή οδό Λαστεικων - Σκουροχωρίου.

    Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας άνδρας και επέβαιναν δύο παιδιά υπό συνθήκες που ερευνώνται από το τμήμα τροχαίας Πύργου εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε χαντάκι παραπλεύρως της οδού

    Στο σημείο έφτασαν άμεσα δυνάμεις της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την διακομιδή τους στην νοσηλευτική μονάδα Πύργου

    troxaio skouroxori 2

    troxaio skouroxori 1

  • 28η Οκτωβρίου 1940: Μνήμες και ιστορίες του Κατοχικού Πύργου μέσα από τα βιβλία του αείμνηστου Βάσου Μικελόπουλου -Ογδόντα τέσσερα χρόνια πριν…
    28η Οκτωβρίου 1940: Μνήμες και ιστορίες του Κατοχικού Πύργου μέσα από τα βιβλία του αείμνηστου Βάσου Μικελόπουλου -Ογδόντα τέσσερα χρόνια πριν…

    «Ο πόλεμος του ’40 ανέτρεψε τα σχέδια και διέλυσε τα όνειρα όλων μας…»

    Γράφει ο Χάρης Β. Μικελόπουλος*

    Ο αείμνηστος Βάσος Μικελόπουλος,μας άφησε μια παρακαταθήκη με τα βιβλία του.Με γλαφυρό τρόπο,αφηγείται ιστορίες του Πύργου, τις προσωπικές του αναμνήσεις, γεγονότα και περιστατικά που μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά μέσα από τις αφηγήσεις του,τα χρόνια εκείνα που σημάδεψαν όλη την Ελλάδα. Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, η Κατοχή κι ο Εμφύλιος. Όπως τα έζησε κι όπως τα είδε ο ίδιος. Ήταν δέκα ετών παιδί το 1940. Και μέχρι να τελειώσουν όλα είχε φτάσει τα δεκαεννιά.Πως να μην τα θυμόταν, πως να μην τα αναφέρει. Παρακάτω,ενδεικτικά αποσπάσματα από τα βιβλία του,μας μεταφέρουν σε εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια και την ζωή στην πόλη.

    Vasos 2

    «Ο πόλεμος του ’40 ανέτρεψε τα σχέδια και διέλυσε τα όνειρα όλων μας. Δεν υπήρχε περιθώριο για «λιποταξία».Γιατί ένας πόλεμος φέρνει τα πάνω-κάτω. Τα χρόνια που ακολούθησαν,ήταν χρόνια ανασυγκροτήσεως. Χρόνια δύσκολα.Σαν να άρχιζαν όλα από την αρχή.»

    28 Οκτωβρίου 1940

    «Πήγαινα τότε στο δημοτικό.Ήταν ένα πρωινό σαν όλα τ’άλλα.Έτσι τουλάχιστον νόμιζα. Μόνο που αντί να με ξυπνήσει η ήρεμη γλυκειά φωνή της μητέρας μου και το χέρι της να μου χαϊδέψει ελαφρά το μέτωπο όπως συνήθιζε, με ξύπνησε ο θόρυβος του δρόμου. Μια ασυνήθιστη κίνηση, φασαρία κι έντονες φωνές έφταναν στα αυτιά μου. Ήταν εκείνη η σημαδιακή μέρα του Οκτωβρίου του ’40. Από τα χαράματα είχε κυκλοφορήσει το φοβερό μαντάτο: «ΠΟΛΕΜΟΣ».Οι άντρες σε επιστράτευση ετοιμάζονταν για τον σιδηροδρομικό σταθμό. Τα τρένα θα έφευγαν γεμάτα για το μέτωπο. Πίσω γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένοι γονείς αποχαιρετούσαν τους νέους δίχως να ξέρουν αν και πότε θα τους ξαναδούν.»

    Vasos 4

    Τα καταφύγια της πλατείας

    «Στην Κεντρική Πλατεία, τότε, είχαν δημιουργηθεί τρία καταφύγια. Τα δύο ήταν χωμάτινα, σκεπασμένα με αρκετό χώμα, σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ που χωρούσαν το καθένα εκατό περίπου άτομα. Το τρίτο καταφύγιο ήταν τσιμεντένιο με δυο εισόδους πάνω στην πλατεία, σε τετράγωνο σχήμα και κατάτι μικρότερο σε φάρδος από την πρόσοψη του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήταν όμως άχρηστο γιατί από το τσιμεντένιο δάπεδο ανέβλυζε νερό. Έμπαινες στεγνός κι έβγαινες βρεγμένος. Όταν χτυπούσαν οι σειρήνες, υπήρχαν τρεις, του Αγίου Νικολάου, του παλαιού εργοστασίου «Δήμητρα» και της Δεξαμενής, ο κόσμος έτρεχε προς τα καταφύγια με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα. Τα καταστήματα κατέβαζαν τα ρολά κι όσοι δεν χωρούσαν στα καταφύγια ,κατέβαιναν στα υπόγεια των σπιτιών τους ή των μαγαζιών. Για να ακούει ο κόσμος τα νέα από το μέτωπο, είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία μεγάφωνα. Κάθε λίγο ακουγόντουσαν εμβατήρια και ο βασιλιάς να αναγγέλει: “Nυν υπέρ πάντων ο αγών» και «Το Έθνος θα αγωνιστεί υπέρ βωμών κι εστιών» και φιλούσε ο ένας τον άλλον λέγοντας: «Θα τους φάμε τους μακαρονάδες».

    Vasos 7

    Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί στον Πύργο

    Aφού το μέτωπο είχε πια πέσει, οι δυνάμεις του Άξονα προέλαυναν. Ιταλοί και Γερμανοί κατέλαβαν διάφορα κτίρια για τον στρατό τους και την διοίκηση. Ένα από αυτά ήταν και το καφενείο μας, το «Ερμείον» στην Κεντρική Πλατεία, ο μετέπειτα κινηματογράφος Rex. Οι Ιταλοί επίταξαν τον χώρο, μας τον πήραν μέσα από τα χέρια μας ουσιαστικά, μας άφησαν χωρίς δουλειά, μετατρέποντάς το σε «Σπίτι του Στρατιώτη –La Casa di Soldato». Εκεί περνούσαν τις ώρες τους οι αξιωματικοί κι οι στρατιώτες, έπιναν τους καφέδες και τα ποτά τους, όσο ο κόσμος άρχιζε να δυστυχεί. Κι οι Γερμανοί... Μπήκαν στον Πύργο την Άνοιξη του ’41,πάνω σε τρίκυκλες μοτοσικλέτες. Πνιγμένοι στην σκόνη,στην κυριολεξία πατόκορφα. Ένα ατελείωτο κομβόϊ από επίλεκτους “SS”. Για τον Πύργο όπως και για ολόκληρη την Ελλάδα, από εκείνη την στιγμή άλλαζαν τα πάντα. Το νήμα της ζωής του καθενός βρισκόταν στα χέρια τους. Εκείνο το ανοιξιάτικο απόγευμα,ο δρόμος του γνωστού στους Πυργιώτες «νυφοπάζαρου» η τότε οδός Κατακόλου,έμοιαζε εφιαλτικός. Ένα πλήθος περίεργων παρακολουθούσε τους οπλισμένους σαν αστακούς στρατιώτες .Όσοι από αυτούς βρέθηκαν δίπλα στις νεραντζιές που είχε τότε η Κεντρική Πλατεία και που ήταν γεμάτες καρπούς, κυριολεκτικά τις ρήμαξαν. Διψασμένοι από την πολύωρη διαδρομή από Αθήνα,δάγκωναν με βουλιμία τα πικρά νεράντζια νομίζοντας πως είναι πορτοκάλια. Λίγα λεπτα μεσολάβησαν,όταν τους είδαμε να ορμούν στα ζαχαροπλαστεία «Παλλάδιο» και «Αίγλη» για να μπορέσουν με ένα γλυκό να διώξουν το φαρμάκι από το στόμα τους. Παρά εκείνη την φαιδρή εικόνα της στιγμής,ο Ναζιστικός εφιάλτης μόλις άρχιζε.»

    Vasos 6

    Η ζωή άλλαξε.

    «Η ήρεμη και αμέριμνη ζωή των Πυργιωτών άλλαξε από την μια στιγμή στην άλλη. Σταμάτησαν οι καντάδες και τα γλέντια, σταμάτησαν οι παρέες των ξενύχτηδων, τα ραντεβουδάκια και οι ρομαντικές βόλτες των ερωτευμένων. Βουβάθηκαν τα γραμμόφωνα και κατόπιν αυστηροτάτης διαταγής εντός 48 ωρών παραδόθηκαν όλα τα ραδιόφωνα για να μην ακούμε ειδήσει από ξένους σταθμούς. Οι κινηματογράφοι Πάνθεον και Τιτάνια και μετά από ένα χρόνο το 1943, το Rex, έπαιζαν μέχρι της 7ης ή 8ης εσπερινής, ανάλογα με την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. Ό,τι κινιόταν μέσα στη νύχτα και δεν σταματούσε στο πρόσταγμα «αλτ» Ιταλού ή Γερμανού στρατιώτη, την έτρωγε στο ψαχνό. Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής, στους δρόμους του Πύργου συναντούσες κοκορόφτερους «φρατέλλους» και «καμαράτς» που οι βαριές τους μπότες αντηχούσαν από μακριά. Φάτσες βλοσυρές κι αγέλαστες, με αυτόματα στους ώμους και χειροβομβίδες στην μέση έριχναν βαριά την σκιά τους πάνω στα νεοκλασικά κτίρια της ήρεμης πόλης. Φορτηγά πηγαινοερχόντουσαν με στρατιώτες, κι άλλα γεμάτα με εφόδια και προϊόντα της ελληνικής γης που με κόπο έβγαζαν οι αγρότες, για να τραφούν Ιταλοί και Γερμανοί. Οικοσκευές, καζάνια, αντίσκηνα, ασύρματοι με ραδιογωνιόμετρα για τον εντοπισμό παράνομων πομπών και ασυρμάτων, ως και κάτι μουλάρια, ήταν τα συνηθισμένα φορτία των στρατιωτικών οχημάτων που διέσχιζαν κάθε μέρα τους δρόμους του Πύργου. Και όπως ήταν φυσικό, σαν στρατός είχαν φέρει μαζί τους αρκετά άλογα και μουλάρια, εκτός από αυτά που άρχισαν να επιτάσσουν. Επειδή όμως τα χάνια της εποχής έπεφταν σε κάποια απόσταση από την Κομαντατούρ, την γερμανική διοίκηση και την Καραμπινιερία, την αντίστοιχη ιταλική, επέλεξαν ελαφρά τη καρδία για τα άλογα των αξιωματικών ως χάνι, το νεοκλασικό αριστούργημα, το θέατρο Απόλλων. Αυτό τους βόλευε. Ποιός τολμούσε να αντιδράσει; H αφόρητη δυσοσμία που απλωνόταν σε όλη την γύρω περιοχή από τις ακαθαρσίες ήταν τόσο έντονη που οι περίοικοι έπαυσαν πλέον να ανοίγουν τα παράθυρά τους, ενώ οι περαστικοί άλλαζαν δρόμο.»

    Vasos 8

    Η Μαύρη Αγορά κι ο φρενήρης πληθωρισμός.

    Σε όλη την διάρκεια της Κατοχής το πρόχειρο υπαίθριο εμπόριο οργίαζε. Η μαύρη αγορά έδινε κι έπαιρνε,ενώ η δραχμή κατρακυλούσε συνεχώς. Η αξία και η αγοραστική ικανότητα της Κατοχικής δραχμής βασιζόταν στην τιμή της χρυσής λίρας και στην κρίση των μαυραγοριτών. Αυτοί διαμόρφωναν τις τιμές που ανέβαιναν από την μια μέρα στην άλλη κυρίως στα δυσεύρετα είδη διατροφής που αγόραζαν από τους ανθρώπους της υπαίθρου και τα πουλούσαν όσο ήθελαν. Ένας πονηρός μαυραγορίτης πουλώντας είκοσι ντενεκέδες λάδι αγόραζε ένα σπίτι! Πως; Aπλούστατα. Κάθε ντενεκές περιείχε μια οκά λάδι που επέπλεε πάνω πάνω και από κάτω δεκατέσσερις οκάδες νερό αμφιβόλου ποιότητας. «Κρύψτο στο σπίτι γρήγορα μην το αρπάξουν οι Γερμανοί» έλεγε ο μαυραγορίτης κι ο αγοραστής που να προλάβει να το ελέγξει. Για να καταλάβει ο αναγνώστης την πλήρη ασυδοσία, τις απάτες και την άγρια εκμετάλλευση που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια μπορώ να αραδιάσω πληθώρα περιστατικών.Θα περιοριστώ μόνο ενδεικτικά στις τιμές των προϊόντων για να καταλάβουν οι νεότεροι τι γινόταν. Μια οκά ψωμί τον Οκτώβριο του 1940 κόστιζε 10 δραχμές. Τον Ιούλιο του 1944 πήγε στα 5.600.000 δραχμές και τον Νοέμβριο του 1944 έφτασε να πουλιέται 1,6 τρισεκατομμύρια! Το κρέας από 50 δραχμές η οκά έφτασε τα 3,2 τρισεκατομμύρια. Θυμάμαι που το 1943 πήγαμε με την μητέρα μου στον γνωστό έμπορο-σαράφη της Ερμού που μάζευε όλα τα τιμαλφή εκείνη την ζοφερή περίοδο, του έδωσε ένα μονόπετρο δαχτυλίδι, μας έδωσε 120.000 δραχμές, με τις οποίες αγοράσαμε 3 οκάδες πατάτες από το κτήμα άλλου γνωστού Πυργιώτη ο οποίος τις ζύγισε μαζί με το χώμα κι έτσι έφτιαξε πουρέ για τον εγχειρισμένο πατέρα μου. Πολλοί που δεν γνωρίσατε την Κατοχή, θα αναρωτιέστε, ποιοί αγόραζαν τότε αυτά τα πανάκριβα είδη για να τα φάνε και που τα έβρισκαν τόσα χρήματα. Όλα αυτά, είχαν καταντήσει είδη πολυτελείας και τελείως απρόσιτα. Αυτά τα έτρωγαν, ο στρατός Κατοχής, οι δοσίλογοι,οι μαυραγορίτες, οι ρουφιάνοι κι όσοι είχαν «στενές» σχέσεις με τα στρατεύματα Κατοχής. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορούσαν να τα πλησιάσουν. Το ψωμί μας στο σπίτι ήταν η μπομπότα, το κυρίως φαγητό μας επί καθημερινής βάσεως η σταφίδα και ό,τι έβραζε στην κατσαρόλα ήταν χωρίς λάδι ή έστω μια κουταλιά αν βρισκόταν κάποιες φορές. Αυτοσχέδια επαγγέλματα κάθε είδους εμφανίστηκαν ενώ οι δρόμοι της πόλης γέμισαν από μικροπωλητές που πουλούσαν ότι έβρισκαν αδειάζοντας τις προθήκες των καταστημάτων. Τα ζαχαροπλαστεία της Κεντρικής Πλατείας μετατράπηκαν σε μανάβικα, ενώ κουρεία και δικηγορικά γραφεία αποκτούσαν άλλες ιδιότητες. Μπορούσε να βρει κανείς εκεί ένα ντενεκέ λάδι, ίσως κάποιο κεφάλι τυρί ή ακόμη ένα σακί αλεύρι. Ήταν η μεγάλη τραγωδία της πείνας. Ό,τι χειρότερο έζησε ο κόσμος.»

    Vasos 3

    Οι αναφορές του Βάσου Μικελόπουλου είναι πάρα πολλές και δεν χωρούν σε ένα άρθρο και μόνον. Είναι αληθινές ιστορίες και γεγονότα εκείνης της περιόδου. Και φυσικά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του, δεν λείπουν οι ηρωίδες και οι ήρωες εκείνης της εποχής. Οι ερυθροσταυρίτισες που έδωσαν ως και την ζωή τους στο Μέτωπο, ο μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος με τον πύρινο λόγο του και την δράση του στην Εθνική Αντίσταση, οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί που πολέμησαν στην Αλβανία και στην Ήπειρο, ο δήμαρχος Τάσης Καζάζης και η σωτήρια παρέμβασή του που κράτησε ζωντανούς από σίγουρη εκτέλεση εκατοντάδες Πυργιώτες. Κι ύστερα ο τραγικός Εμφύλιος. Στους δικούς του ανθρώπους έλεγε πάντα : «Να μην ζήσετε ποτέ όσα ζήσαμε εμείς ως παιδιά κι έφηβοι,όσα πέρασαν οι γονείς μας,όσα έζησαν οι άνθρωποι εκείνη την περίοδο. Και ποτέ να μην ξανασυμβεί πόλεμος. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τον άνθρωπο.»

    Όπως δεν ξέχασε ποτέ μέχρι να φύγει από την ζωή το 2020 στα ενενήντα του, την παγωμένη κάνη στον κρόταφό του από το περίστροφο του Γερμανού αξιωματικού ενώ ήταν μόλις δώδεκα ετών παιδί...

    * Ο Χάρης Β. Μικελόπουλος είναι διακοσμητής και πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου

    Vasos 5

  • Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
    Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Με λαμπρότητα θα εορτασθεί και φέτος η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχοντας ως σημείο αναφοράς την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας.

    Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, όπως ενημερώθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν:

    • Στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωνσταντίνος Καραγκούνης.
    • Στην Πάτρα ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας.
    • Στον Πύργο ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

    Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Πάτρα.

    Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις στην Πάτρα, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης στην Πάτρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης στην Ι. Π. Μεσολογγίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης στον Πύργο, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Παϊσιος στη Ναύπακτο.

    ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

    Στην Αχαΐα, η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας στα Καλάβρυτα, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα στο Αίγιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Πάνος Σακελλαρόπουλος στη Δυτική Αχαΐα, όπως επίσης στην Πάτρα θα παρευρεθούν οι Αντιπεριφερειάρχες Επιχειρηματικότητας Τάκης Παπαδόπουλος, Αθλητισμού Τάκης Αντωνόπουλος.

    Στην Αιτωλοακαρνανία, η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Νικόλαος Κατσακιώρης στο Αγρίνιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Στυλιανός Μπλέτσας στη Βόνιτσα.

    Στην Ηλεία, η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί και από τον Αντιπεριφερειάρχη Εξυπηρέτησης του Πολίτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο στην Αμαλιάδα.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

    Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

    • Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Οργανισμούς κ.λ.π..
    • 45 Ρίψη στεφάνων για τους αφανείς ήρωες της θάλασσας από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου και του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου
    • 30: Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από μαθητές, μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο).

    Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

    • 00: Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ι. Π. Μεσολογγίου
    • 00 Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών της πόλης
    • 30: Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Δαμασκηνού (πέρας προσέλευσης επισήμων 10.25). Εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου I.Π Μεσολογγίου Γεώργιο Παπαγεωργίου.
    • 15: Κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο). Τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
    • 45: Παρέλαση προ των επισήμων επί της οδού Σπύρου Μουστακλή, Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, μαθητών, μαθητριών, προσκόπων, οδηγών και Τμήματος ΕΕΣ Μεσολογγίου και του Στρατού. Κατά την παρέλαση οι Ανάπηροι και τα Θύματα Πολέμου θα καταλάβουν τιμητική θέση στην εξέδρα των επισήμων.
    • 30 Απονομή τιμητικής διάκρισης στους πρωτεύσαντες των Πανελλαδικών εξετάσεων του έτους 2024, από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.
    • 00 Επίσημη υποστολή σημαίας στην κεντρική πλατεία.

    Στην Πάτρα θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις :

    Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

    • 30 Εκδήλωση στο Μνημείο της Ελευθερίας στην
      Πλατεία Εθνικής Αντίστασης από φοιτητές, μαθητές σχολείων, προσκόπους και οδηγούς. Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
    • Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Οργανισμούς κ.λ.π..

    Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

    • 30: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και οι Μουσικές του Δήμου θα περιέλθουν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.
    • 00: Έπαρση της σημαίας.
    • 00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου (τέλος προσέλευσης επισήμων 10.50).
    • 30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της Ελευθερίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου θα υπάρχει τιμητική φρουρά από σημαιοφόρους των Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων των Πατρών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Αλέξανδρος Χάιδας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων.
    • 00: Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Τριών Συμμάχων των Σωματείων, Οργανώσεων, Αντιπροσωπειών του Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΕΙ, μαθητών, πολεμιστών Εθνικής Αντίστασης, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού.
    • 32: Υποστολή σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

    Στον Πύργο θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

    Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

    • Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Οργανισμούς κ.λ.π..
    • 11:00: Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στο Μνημείο Αγωνιστών εθνικής Αντίστασης, προσερχόμενων μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

    Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

    • 00: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών.
    • 00: Έπαρση της σημαίας στο Μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων».
    • 00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου του Β’ (τέλος προσέλευσης επισήμων 09.59 π.μ.). Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας εντός του Ιερού Ναού από τη Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου Κωστούλα Θεοδωροπούλου.
    • 30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων ηρώων και πεσόντων κατά την εποποιία του 1940. Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων. Στη συνέχεια και στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο θα παρατεθεί δεξίωση προς τις Αρχές από το Δήμαρχο Πύργου.
    • 30: Παρέλαση προ των επισήμων στην οδό Μανωλοπούλου των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.
    • 30: Υποστολή σημαίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συμμετοχή της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Greek Tourism Workshop στην Ουτρέχτη
    Συμμετοχή της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Greek Tourism Workshop στην Ουτρέχτη

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο αύξησης και ενδυνάμωσης των κύριων τουριστικών αγορών της από το εξωτερικό συμμετείχε στο Greek Tourism Workshop, στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 ως τιμώμενος προορισμός.

    Στη διοργάνωση συμμετείχαν 73 εκ των κορυφαίων Ολλανδών τουριστικών πρακτόρων, δημοσιογράφων, influencers και tour operators. Η αποστολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο συμμετείχε σε περισσότερες από 30 Β2Β συναντήσεις. Επιπρόσθετα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης ΠΔΕ, Δρ. Λαυρέντιος Βασιλειάδης μιλώντας για τον τιμώμενο προορισμό παρουσίασε στο Ολλανδικό κοινό, τον τουριστικό προορισμό Δυτική Ελλάδα, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει για τους ξένους επαγγελματίες.

    Ως επικεφαλής της αποστολής ο κ. Σακελλαρόπουλος δήλωσε ότι «η απήχηση της Ολυμπιακής Γης στο εξωτερικό αυξάνεται συνεχώς και απόδειξη σε αυτό είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια μας επιλέχθηκε από τους διοργανωτές να είναι ο τιμώμενος προορισμός σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές αγορές για τον Ελληνικό τουρισμό. Στη διάρκεια των επαφών με Ολλανδούς επαγγελματίες του τουρισμού ήταν σαφής η επιθυμία τους να γνωρίσουν περισσότερο τον τόπο μας ο οποίος ταιριάζει απόλυτα στο δικό τους τουριστικό προφίλ και να αυξήσουν τις τουριστικές ροές των Ολλανδών επισκεπτών προς τα ξενοδοχεία μας».

    Την διοργάνωση τίμησε με την παρουσία του, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Χάγη, Απόστολος Μιχαλόπουλος, ενώ συμμετείχαν ακόμα οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

    Να σημειωθεί πως η εκδήλωση τελέστηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Χάγη. Κύριος Χορηγός ήταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).

    Τον Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης συνόδευσαν εκτός από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τουρισμού και το στέλεχος του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής ΠΔΕ, Βασιλική Καραπάνου.

    pde toyrism outrexti 2

    pde toyrism outrexti 3

    pde toyrism outrexti 4

    pde toyrism outrexti 5

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch