Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 11:37

Σκαλτσά: 4η  Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα για τα αδέσποτα

Γράφτηκε από την
Ad Slot
Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί από το 2010 ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν στον πλανήτη. Δεν είναι όμως ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα υπενθύμισης ότι τα αδέσποτα ζώα χρειάζονται τη φροντίδα όλων μας για να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η σωστή συμπεριφορά προς τα αδέσποτα αποτελεί δείγμα πολιτισμού και θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Ας σκεφτούμε ότι τα ζώα αυτά δεν επέλεξαν να είναι αδέσποτα και να ζουν εκτεθειμένα. Τα ζώα δεν έχουν επιλογή. Είναι φίλοι του ανθρώπου και τα περισσότερα από αυτά ήταν δεσποζόμενα. Η ανευθυνότητα όμως κάποιων, όχι μόνο απέναντι στα αδέσποτα αλλά και απέναντι στους συμπολίτες και συνδημότες τους, τα καθιστά αδέσποτα.
Καθημερινά στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζαχάρως ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες εγκαταλείψεις, ακόμη κι επιθετικών ζώων συνεπώς κι επικίνδυνων για την ασφάλεια των πολιτών. Παρά τη συστηματική προσπάθεια να μειώσουμε τον πληθυσμό τους μέσω στειρώσεων ο αριθμός αυξάνεται. Οι πολίτες δυσφορούν με την παρουσία των ζώων, που δεν φταίνε, και απαιτούν την περισυλλογή τους. Δε δυσφορούν όμως με εκείνους που τα εγκαταλείπουν και που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα σε όλους και προπάντων στα αδέσποτα. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τα αδέσποτα, να μη τα φοβόμαστε και να τους συμπεριφερόμαστε με αγάπη.
Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύοντας την υπευθυνότητα που αρμόζει και ακολουθώντας το γράμμα του νόμου. Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι για την περισυλλογή, την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο εθνικό μητρώο, τη στείρωση, την εύρεση αναδόχου και την υιοθεσία τους. Στο Δήμο Ζαχάρως, συνεργαζόμαστε με κτηνίατρο και με επαγγελματία εκπαιδευτή, μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων. Τα αδέσποτα αποπαρασιτώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά και κατά προτεραιότητα τα θηλυκά στειρώνονται. Ήδη έχουμε προβεί σε πολλές στειρώσεις στην προσπάθεια ελέγχου του αριθμού των αδέσποτων. Μετά την περίθαλψη τους τα ζώα που είναι φιλικά αφήνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως ορίζει ο νόμος. Κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια του πολίτη. Όταν κάποιο ζώο κρίνεται επικίνδυνο, το περισυλλέγουμε και το περιθάλπουμε σε χώρο του δήμου προσπαθώντας για την υιοθεσία του. Συνεργαζόμαστε με φιλόζωους η βοήθεια των οποίων είναι πολύτιμη. Άμεσα στην ιστοσελίδα του Δήμου θα υπάρχει link όπου θα «ανεβαίνουν» φωτογραφίες των αδέσποτων για υιοθεσία. Τέλος, είμαστε στη διαδικασία προμήθειας ταϊστρών και ποτίστρων, την εποπτεία των οποίων θα έχουν φιλόζωοι.
Το σημαντικότερο είναι ότι ο Δήμος Ζαχάρως θα είναι από τους πρώτους πανελλαδικώς που θα διαθέτει οργανωμένο καταφύγιο 48 θέσεων για τα αδέσποτα. Ήδη ο φάκελος υποβολής και τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται στα χέρια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου για τον τελικό έλεγχο πριν τη δημοπράτηση. Το καταφύγιο μόλις λειτουργήσει δε θα είναι φυλακή ζώων. Θα προσφέρει προσωρινή φιλοξενία και περίθαλψη. Διαφορετικά οδηγούμαστε σε καταστάσεις ακραίες σαν αυτές που είδαμε τελευταία στα δελτία ειδήσεων με δεκάδες ζώα να διαβούν εγκλωβισμένα υπό άθλιες συνθήκες και τους υπευθύνους να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
Ο κοινός στόχος για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων κάνει την προσπάθεια συλλογική και κάθε δημότης του Δήμου Ζαχάρως μπορεί ενεργά να συμβάλλει μέσω της εθελοντικής του δράσης. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα απευθύνω πρόσκληση σε κάθε ευαισθητοποιημένο και έμπρακτα ενεργό συνδημότη μας να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος κι όχι απλός παρατηρητής συνδράμοντας το έργο τ5ης Δημοτικής Αρχής. Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να συμβιώνουμε αρμονικά με τους τετράποδους φίλους μας.
Η Αντιδήμαρχος.
Δήμητρα Σκαλτσά
(Δελτίο Τύπου)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 10:36

Σχετικά Άρθρα

  • Λέντζας: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των αδέσποτων ζώων
    Λέντζας: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των αδέσποτων ζώων

    Επόμενο στάδιο η δημιουργία καταφυγίου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης δράσεων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, παρουσίασε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας- το οποίο και εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή-όπως και όλες τις συμβάσεις που έχει συνάψει για το 2024 στον συγκεκριμένο τομέα.

    Ο κ. Λέντζας αναλύοντας όλα τα στοιχεία και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, τόνισε μεταξύ άλλων ότι στον Δήμο εξακολουθεί να βρίσκεται μικρός αριθμός αδέσποτων σκύλων. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει 184 στειρώσεις , ενώ τα αδέσποτα φροντίζονται από φιλοζωικούς συλλόγους της περιοχής. «Στο Δήμο υπάρχει ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Αδέσποτα Δικαίωμα στη Ζωή» στον οποίο ανήκουν αρκετοί από τους εθελοντές φιλόζωους της περιοχής. Σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο αλλά και με φιλόζωους πολίτες της περιοχής, περισυλλέγονται και οδηγούνται για κτηνιατρικό έλεγχο, στείρωση, εμβολιασμό και νοσηλεία τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς της περιοχής», τόνισε ο κ. Λέντζας.

    Οι δαπάνες και οι δράσεις

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Δήμαρχος, στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δαπανηθεί για:

    • Κτηνιατρικές Υπηρεσίες 16.000 ευρώ.
    • Υπηρεσίες περισυλλογής 10.000 ευρώ .
    • Προμήθεια ζωοτροφών 12.000 ευρώ

    Νέες εγγραφές στον προϋπολογισμό του 2024 με πιστώσεις για τις αντίστοιχες δαπάνες .

    • Στειρώσεις-Τσιπάρισμα –Φαρμακευτική Περίθαλψη 8.000 ευρώ.
    • Προμήθεια ζωοτροφών 6.000 ευρώ
    • Περισυλλογή Αδέσποτων Ζώων 5.000 ευρώ
    • Δράσεις Διαχείρησης Αδέσποτων ζώων 11.582,60 ευρώ

    Επιπλέον υπάρχει ήδη εγκεκριμένη, από το υπουργείο, χρηματοδότηση 398.000 για τη δημιουργία και τη λειτουργία καταφυγίου και αναμένεται ο ορισμός του οικοπέδου και η ολοκλήρωση του μελετητικού φακέλου.

    Με δράσεις ευαισθητοποίησης

    Μεγάλη βαρύτητα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών έδωσε ο κ. Λέντζας, τονίζοντας ότι ο Δήμος θα συνεχίσει με δράσεις με στόχο την ενδυνάμωση του εθελοντισμού και την αύξηση των υιοθεσιών. «θεωρούμε απαραίτητη την συνέχιση της επιμόρφωσης των πολιτών σε θέματα φιλοζωίας και νομοθεσίας» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω θα επιτευχθούν μεταξύ άλλων με δράσεις σε σχολεία και εκδηλώσεις με σκοπό την αύξηση των υιοθεσιών.

  • Βόλος: Στη φυλακή ο serial killer των αδέσποτων ζώων
    Βόλος: Στη φυλακή ο serial killer των αδέσποτων ζώων

    Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του ανθρώπου που σκότωνε αδέσποτα ζώα.

    Στη φυλακή βρίσκεται ο 31χρονος serial killer των αδέσποτων ζώων στο Βόλο, μετά την απολογία του το μεσημέρι της Τρίτης.

    Ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ομόφωνα ότι θα πρέπει να προφυλακιστεί μέχρι τη δίκη, μετά και την ομολογία του 31χρονου.

    Συγκεκριμένα, ο 31χρονος παραδέχθηκε ότι κατακρεούργησε ένα σκύλο και μία γάτα, επικαλούμενος ωστόσο ψυχιατρικό πρόβλημα.

    Ειδικότερα, υποστήριξε στις Αρχές ότι την ώρα που έσφαξε τα αδέσποτα ζώα «νόμιζε ότι έβλεπε όνειρο και ότι ήταν μέσα σε μία δύνη».

    Τι παραδέχτηκε στην απολογία του

    «Ομολογώ ότι σκότωσα το σκύλο και μια γάτα. Τα υπόλοιπα δεν τα θυμάμαι» ανέφερε αρχικά ο 31χρονος.

    «Τόσα χρόνια οι γονείς μου πίστευαν ότι έχω θέματα συμπεριφοράς εξαιτίας των ναρκωτικών ουσιών. Έβαζα στο μυαλό μου διάφορα, πίστευα ότι ο κόσμος με υπονομεύει, με παρακολουθεί. Παράτησα τη σχολή μου» συμπλήρωσε ο serial killer των αδέσποτων ζώων.

    «Το 2018 άρχισα να βλέπω ψυχιάτρους. Τότε και οι δικοί μου κατάλαβαν ότι το πρόβλημά μου είναι ψυχιατρικό και άρχισαν να το βλέπουν πιο σοβαρά. Το 2020 νοσηλεύτηκα και σε ψυχιατρική κλινική για 10 ημέρες μετά από συμβουλή των γονιών μου. Το 2021 η κατάστασή μου επιδεινώθηκε και προχωρούσα σε άσχημες πράξεις σε περαστικούς. Δεν ήθελα να κλειστώ σε κάποια δομή. Όταν έπαιρνα την αγωγή μου ήμουν φυσιολογικός».

    Αντιδράσεις από φιλοζωϊκές οργανώσεις

    Έξω από τα δικαστήρια τον περίμεναν μέλη φιλοζωϊκών οργανώσεων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα όσα έκανε και να ζητήσουν την τιμωρία του.

    Ζήτησε να νοσηλευτεί στον Κορυδαλλό

    Η υπεράσπιση του 31χρονου ζήτησε να οδηγηθεί στην Ψυχιατρική Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει, αίτημα το οποίο αναμένεται να κριθεί τις επόμενες ημέρες.

    «Είμαστε πεπεισμένοι και εγώ ως συνήγορος υπεράσπισης και η οικογένειά του ότι η φυλακή δεν θα τον βοηθήσει», σημείωσε ο δικηγόρος του 31χρονου.

    Όπως ανέφερε ο συνήγορος του 31χρονου, Νίκος Μόσχος υπήρχε αδυναμία επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο και ότι «ο 31χρονος κάνει χρήση ναρκωτικών εδώ και χρόνια, ενώ από το 2019 οι γονείς του αντιλήφθηκαν ότι τα ναρκωτικά δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η υπεράσπιση ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο 31χρονος ως ασθενής και ζητήθηκε η εκούσια νοσηλεία του στην Ψυχιατρική του Κορυδαλλού.

    Πηγή: In.gr

  • Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Στο επίκεντρο η διαχείριση των αδέσποτων ζώων
    Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Στο επίκεντρο η διαχείριση των αδέσποτων ζώων

    Σύσκεψη έγινε στο νέο Δημαρχείο Κρεστένων υπό το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο

    Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε το πρωί της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου στο νέο Δημαρχείο Κρεστένων, υπό το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο.

    Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στα πλαίσια της σύσκεψης έκανε λόγο για αξιοπρεπή διαβίωση των δεκάδων αδέσποτων που βρίσκονται στο πρόχειρο χώρο φιλοξενίας τους, ενώ υπογράμμισε ότι ο πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των εν λόγω ζώων στα χωριά τους.

    Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει συνάντηση που τους επικεφαλής των Τ.Κ., με σκοπό την εξεύρεση χώρων για την παραμονή των αδέσποτων.

    dimos andrits susk adespota N 2

    Παράλληλα στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία του νέου καταφυγίου στο οικόπεδο στην ευρύτερη περιοχή των Διασέλλων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φροντίδας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Δήμων όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα συνοψίζονται στα εξής σημεία:

    Περισυλλογή, παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, στείρωση, εύρεση αναδόχου και υιοθεσία.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αν. Καρνάρος και Αθανασία Κουσκουρή, ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Κώστας Πολυζωγόπουλος, ο εκπρόσωπος της φιλοζωικής ΜΚΟ Rommel κ. Ηρ. Ματρώζος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί φορείς κ.α.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρχ. Ολυμπία: Καθορίστηκαν οι όροι για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς
    Αρχ. Ολυμπία: Καθορίστηκαν οι όροι για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς

    Στην κατάρτιση των όρων και των προδιαγραφών που θα πρέπει να πληροί το οικόπεδο που θα φιλοξενήσει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προχώρησε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

    Η διαδικασία της δημοπρασίας θα ξεκινήσει άμεσα και βάσει των όρων, το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, εντός σχεδίου με εμβαδόν από 6.000 έως 8.000 τ.μ. να απέχει έως 5 χλμ από τον οικισμό και να διαθέτει οδική πρόσβαση.

    Επίσης, στο χώρο να υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί γραφείο διοίκησης, αίθουσα προσωπικού, αποθήκη τροφίμων και υλικού, αίθουσα παρασκευής ή προετοιμασίας της τροφής με τον σχετικό εξοπλισμό και αίθουσα απομόνωσης ασθενών ζώων.

    Φωτογραφία: freepik

  • Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Δημιουργείται ομάδα εθελοντών για τα αδέσποτα
    Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Δημιουργείται ομάδα εθελοντών για τα αδέσποτα

    Στη δημιουργία ομάδας εθελοντικής δράσης για την προστασία των αδέσποτων ζώων προχωρά ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν και να γίνουν μέλη.

    Η εθελοντική ομάδα δράσης θα έχει ως σκοπό να συνδράμει οργανωμένα στην καταγραφή, σίτιση, εμβολιασμό και στείρωση των αδέσποτων ζώων.

    Ο Δήμος, με τις δράσεις αυτές, στοχεύει στην «πολιτισμένη» αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων, τη συνεχή οργάνωση και δράση για την προστασία τους και στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε από τη μια να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων και από την άλλη να διευκολύνει τις διαδικασίες υιοθεσίας.

    Σημειώνεται ότι ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Δημοσθένης Κατσίκας, έχει ήδη προαναγγείλει την οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων και μαθημάτων στα σχολεία του Δήμου, από τη νέα σχολική χρονιά, ενώ έχει ξεκινήσει η σίτιση των αδέσποτων από τον Δήμο και από εθελοντές στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες: στην Αρχαία Ολυμπία επί της διαχωριστικής νησίδας (έμπροσθεν της πιάτσας ταξί), στο πάρκινγκ λεωφορείων (δίπλα στα καρτοτηλέφωνα), στο παλιό Δημαρχείο (κοντέινερ ανακύκλωσης) και στο τέλος της οδού Σπηλιόπουλου (στο αριστερό πεζοδρόμιο), καθώς και στο Πανόπουλο (χώρος πικ νικ).

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2624022549 (εσωτ.103), υπεύθ. Βιβή Γκολφίνου

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ήλιδας: Μέριμνα για τα αδέσποτα που διαβιούν σε συνθήκες καύσωνα στην Αμαλιάδα
    Δήμος Ήλιδας: Μέριμνα για τα αδέσποτα που διαβιούν σε συνθήκες καύσωνα στην Αμαλιάδα

    Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών καύσωνα των τελευταίων ημερών, ο Δήμος Ήλιδας τοποθέτησε σε επιλεγμένα σημεία της πόλης λεκάνες νερού, με τις οποίες ποτίζονται τα αδέσποτα ζώα της Αμαλιάδας.

    Επιπλέον, στα σημεία που επιλέχθηκαν έχουν ληφθεί μέτρα για τη σκίαση και την παροχή δροσερού νερού στα ζώα, ενώ κάτι ανάλογο έχει συμβεί και για τα αδέσποτα που φιλοξενούνται στον ειδικό χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων του δήμου Ήλιδας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Γεωργουλής προτρέπει τους συνδημότες να πράξουν ανάλογα και για τα αδέσποτα που διαβιούν στις γειτονιές ή τα χωριά τους.

  • Έκκληση να μην ξεχνάμε τα αδέσποτα εν μέσω καύσωνα
    Έκκληση να μην ξεχνάμε τα αδέσποτα εν μέσω καύσωνα

    κκληση να λαμβάνουν μέτρα προστασίας και για τα ζώα, όσο διατηρούνται οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες απευθύνει η κοινωνική οργάνωση Αντι-κρίση στους πολίτες, προτρέποντάς τους να τοποθετούν νερό σε διάφορα δημόσια σημεία.

    «Σκυλιά, γάτες και πτηνά υποφέρουν από τον καύσωνα με θερμοκρασίες πραγματικά δολοφονικές γι' αυτά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της χαρακτηριστικά.

    «Το παζλ της κακουχίας τους συμπληρώνεται από την έλλειψη πηγών νερού, ειδικά στις μεγαλουπόλεις, όπου πια βρύσες, συντριβάνια και λοιπά σημεία δροσιάς γι' αυτά δεν υπάρχουν ή δε λειτουργούν. Ας βάλουμε όλοι μαζί το χέρι μας με αγάπη στην φροντίδα των ζώων» σημειώνει.

    Επισημαίνει επίσης στους κηδεμόνες οικόσιτων ζώων να τα έχουν σε χώρους δροσερούς και όχι σε μπαλκόνια ή άλλα μέρη που μπορεί να αναπτυχθούν υψηλότατες θερμοκρασίες.

    Πηγή: cnn.gr - Photo by Jake Hutchison on Unsplash

  • Δήμος Ήλιδας: Δράσεις για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων
    Δήμος Ήλιδας: Δράσεις για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων

    Αλέξανδρος Γεωργουλής: «Μεγάλη μάστιγα η εγκατάλειψη»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε άμεσες ενέργειες θα προβεί ο Δήμος Ήλιδας, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του χώρου προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων που διαθέτει αλλά και να κινηθούν όλες οι διαδικασίες κατασκευής Καταφυγίου αδέσποτων ζώων- καθώς έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικού προϋπολογισμού 372.000 ευρώ.

    Ήδη, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, έχει δοθεί παράταση μίσθωσης του ακινήτου που χρησιμοποιείται από τον Δήμο ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων στην περιοχή «Φακίστρα» της δημοτικής κοινότητας Δαφνιώτισσας, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων περίπου. Όπως δηλώνει στο ilialive.gr ο Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μέριμνας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Δημότη Αλέξανδρος Γεωργουλής «στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 60 ζώων και τώρα κατασκευάζουμε κι άλλες θέσεις ώστε να αναπτύξουμε μια δυναμικότητα περίπου 100 ζώων για να εξομαλύνουμε κάπως το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Ο συγκεκριμένος χώρος, που μισθώνει ο Δήμος Ήλιδας, λειτουργεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων. Ο ιδιοκτήτης του χώρου, ο οποίος έχει συνάψει σύμβαση με τον Δήμο, έχει αναλάβει και την περισυλλογή των ζώων στο μέτρο του δυνατού. Φροντίζουμε κατά προτεραιότητα την περισυλλογή των άρρωστων-τραυματισμένων ζώων που έχουν άμεση ανάγκη από ιατρική φροντίδα, τα νεαρά σε ηλικία και τα επιθετικά, γιατί δυστυχώς δεν έχουμε απεριόριστες θέσεις».

    Ο κ. Γεωργουλής σημειώνει επιπλέον ότι ο Δήμος Ήλιδας αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Υλοποιεί προγράμματα περίθαλψης, υγειονομικής φροντίδας και στειρώσεων με κτηνίατρο, φροντίζει για την σίτιση με αγορές ζωοτροφών και την περισυλλογή, παρά τις χαμηλές χρηματοδοτήσεις που διαθέτονται από την πολιτεία. «Σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, αυτό που τονίστηκε είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους Δήμους με τα αδέσποτα. Η πολιτεία έδωσε όλες τις αρμοδιότητες στους Δήμους, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις. Κάτι που δυσχεραίνει πολύ το έργο μας», συμπληρώνει ο Αντιδήμαρχος και υπογραμμίζει την αγαστή συνεργασία και αμέριστη βοήθεια που υπάρχει στο έργο του Δήμου από τις φιλοζωικές οργανώσεις.

    Καταφύγιο αδέσποτων ζώων

    Βασική προτεραιότητα τίθεται η κατασκευή του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων- καθώς η χρηματοδότηση έχει ήδη εγκριθεί- με τον κ. Γεωργούλη να σημειώνει τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και τη μεγάλη θέληση να υλοποιηθεί. «Ο Δήμος Ήλιδας έχει ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα του Φιλόδημος ΙΙ με προϋπολογισμό 372.000 ευρώ για την κατασκευή καταφυγίου. Θέλουμε πολύ να γίνει και είναι από τους βασικούς μας στόχους, να λειτουργήσει μέσα στη θητεία μας. Ήδη έχουμε εντοπίσει ορισμένους χώρους που ενδείκνυνται για την κατασκευή του.

    Μάστιγα η εγκατάλειψη και μη στείρωση

    Τέλος, ο κ. Γεωργουλής αναφέρει πως το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έχει πάρει μεγάλες και ανησυχητικές διαστάσεις, και ειδικά μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Εκτιμώ ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πάρα πολύ. Παρά τους νόμους, τα μέτρα, τις εκστρατείας ενημέρωσης, ειδικά μετά τους καλοκαιρινούς μήνες που φεύγουν οι επισκέπτες το πρόβλημα διογκώνεται λόγω της εγκατάλειψης. Έχουμε τεράστια αύξηση του πληθυσμού. Η μεγαλύτερη μάστιγα είναι η εγκατάλειψη και η μη στείρωση. Εμείς προτρέπουμε τους δημότες μας, και δίνουμε κίνητρο για την υιοθεσία των αδέσποτων που φιλοξενούμε και φυσικά τονίζουμε σε όλους την αναγκαιότητα να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους».

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο