Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 14:48

Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1: Στην Τσεχία και στην Πορτογαλία το Δημοτικό Σχολείο Αρχ. Ολυμπίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν η δεύτερη και η τρίτη κινητικότητα στην Τσεχία και την Πορτογαλία, κατά το χρονικό διάστημα 7-11 και 14-19 Μαρτίου αντίστοιχα, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+KA1 με τίτλο “Η αναδιαμόρφωση του Παραδοσιακού Σχολείου σε Ανοιχτό Σχολείο ως παράγοντας άμβλυνσης κοινωνικών διακρίσεων και αποκλεισμών, εξομάλυνσης διαπροσωπικών συγκρούσεων και διαχείρισης της σχολικής τάξης προσφέροντας δυνατότητα πρόσβασης της γνώσης σε όλους.”

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με νέες καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους βιωματικής μάθησης.

Συγκεκριμένα, στην Τσεχία, οι εκπαιδευτικοί Αγγελική Αθανασοπούλου και Ευδοκία Δαγκλή παρακολούθησαν εν ώρα εργασίας (job shadowing) το εκπαιδευτικό σύστημα του σχολείου Da Vinci στο Dolni Brezany, κωμόπολη κοντά στην Πράγα, σύμφωνα με το οποίο «δίνεται μεγάλη προσοχή στην αυτονομία των μαθητών και στην ανεξαρτησία στη μάθηση. Τα εσωτερικά κίνητρα - τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών - είναι ύψιστης προτεραιότητας. Θεωρούν ότι το σχολείο είναι ένας χώρος όπου τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι μαθαίνουν συνεχώς - είναι ένα μέρος για δια βίου μάθηση, αλλά και ένα μέρος όπου βιώνουμε το «τώρα». Τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του σχολείου». ( Πηγή: www.skoladavinci.cz)

Στην Πορτογαλία, οι εκπαιδευτικοί Μαρία Ασημακοπούλου–Ζεύκα και Δημητροπούλου Κατερίνα, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλάμβανε δραστηριότητες εκτός τάξης (outdoor activities) το οποίο στόχευε στη διερευνητική και βιωματική μάθηση. Οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν γνώσεις, αναπτύσσουν δεξιότητες και υιοθετούν θετικές στάσεις ζωής με δραστηριότητες και εμπειρίες που υλοποιούνται στη φύση.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και εποπτεύεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ).

erasmus tsexia portogalia 2

erasmus tsexia portogalia 3

erasmus tsexia portogalia 4

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 11:20

Σχετικά Άρθρα

  • Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας: Erasmus Days2024 "I (AI) SING ERASMUS+, I HAIKU ERASMUS+”
    Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας: Erasmus Days2024

    Mε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο εορτασμός των Erasmus Days 2024 που πραγματοποιήθηκε στις 14-19 Οκτωβρίου 2024 με τη διοργάνωση 10111 εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών - Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ και διοργάνωσε την εκδήλωση “Ι (ΑΙ) Sing Erasmus+, I Haiku Erasmus” σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δια της Περιφερειακής Επόπτριας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και της Προωθήτριας Εrasmus+ Π.Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδας, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024.

    Τριάντα τέσσερις (34) εξαιρετικές δημιουργίες μαθητών και εκπαιδευτικών παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν το δικό τους τραγούδι ή Haiku ποίημα για την Erasmus+ εμπειρία τους με ή χωρίς τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

    Μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκαν οι εμπειρίες και οι ευκαιρίες που προσφέρει στη Σχολική Κοινότητα το Erasmus+ σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ, Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, ΕΝΕΕΓΥΛ, ΕΕΕΕΚ) με συμμετοχές και από τις 3 Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα αναδείχθηκε η αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω κυρίως της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή της χρήσης της ως εργαλείο, σε ένα μέρος μίας ολοκληρωμένης μαθησιακής εμπειρίας και όχι ως υποκατάστατο της ανθρώπινης νοημοσύνης.

    Οι δημιουργίες των μαθητών υπάρχουν διαθέσιμες στον ακόλουθο ψηφιακό τοίχο:

    https://padlet.com/pdedeerasmusdays2021/erasmusdays-2024-o54oofrhma7jtht6

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους συμμετέχοντες η δημιουργικότητα , η φαντασία αλλά και τα συναισθήματα χαράς για τις νέες εμπειρίες και γνώσεις, που καθρεφτίζονταν μέσα στις δημιουργίες των μαθητών. Τα παιδιά μίλησαν για την αξία της ειρήνης καταδικάζοντας τη φρίκη του πολέμου, τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης, τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, την αξία της συμπερίληψης, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία, τη σημασία της ευζωίας και την προσδοκία για ένα σχολείο ανοιχτό σε όλους. Αναφέρθηκαν στη λαχτάρα και την προσμονή που ένοιωθαν πριν την υλοποίηση του προγράμματος αλλά εξέφρασαν και την ικανοποίηση τους για όλες τις μοναδικές στιγμές που βίωσαν συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Αξίζει να αναφερθεί πως στην εκδήλωση συμμετείχε και το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πάτρας, του οποίου πρόσφατα αναγνωρίσθηκε το έργο πανευρωπαϊκά αφού ήταν ένα εκ των 96 σχολείων σε όλη την Ευρώπη που απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας 2024, μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναγνώριση του έργου και των επιτευγμάτων εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν εξαίρετες πρακτικές αλλά και της ταυτόχρονης προβολής της αξίας του Erasmus+.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, η Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Μπαλωμένου Αθανασία ως εκπρόσωπος της Περ/κης Δ/νσης Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας ΠΔΕ Παπαδόπουλος Τάκης, η, Επικεφαλής Europe Direct Δυτικής Ελλάδας Βουτσινά Μαρία, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελλήνων Δημοσιογράφων Ριζογιάννη Μαρίνα ενώ στήριξαν την πρωτοβουλία πλήθος Συμβούλων Εκπαίδευσης. Την εκδήλωση παρουσίασαν και συντόνισαν η Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Δρ. Μπαλωμένου Αθανασία και η Προωθήτρια Erasmus+ Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Δρ. Σαρλή Έλενα.

    Μπορείτε να ψηφίσετε σε Online ψηφοφορία τα αγαπημένα σας τραγούδια και Haiku ανταμείβοντας την προσπάθειά εκπαιδευτικών και μαθητών έως και τις 31 Οκτωβρίου 2024 στον ακόλουθο σύνδεσμο:

    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeEI9b5oa7p3LmJ9YH0SHY3j8uE2B_KPIjsyHbS7vvIf5xBkQ/viewform

    Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, «συνοδοιπόρους και συνταξιδιώτες», για τη συμμετοχή και τη συνεργασία σε αυτή την μοναδική εμπειρία.

    Οργανωτική-Τεχνική Υποστήριξη: Βλασσοπούλου Ευαγγελία (Αν. Προωθήτρια Εrasmus+ Δυτικής Ελλάδας), Προδρόμου Ελευθερία, Καραγιάννης Θεόδωρος.

    perif dieyth erasmus 2

    perif dieyth erasmus 3

    perif dieyth erasmus 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Erasmus Days στο 6o Δημοτικό Σχολείο Πύργου
    Erasmus Days στο 6o Δημοτικό Σχολείο Πύργου

    Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών - Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ κάλεσε και φέτος τους δικαιούχους του προγράμματος να συμμετέχουν στις Erasmus Days 2024, την πανευρωπαϊκή γιορτή, διοργανώνοντας εκδήλωση από τις 14 έως τις 19 Οκτωβρίου 2024.

    Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με την εκδήλωση “Ι (ΑΙ) Sing Erasmus+, I Haiku Erasmus+", σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δια της Περιφερειακής Επόπτριας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και της Προωθήτριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Π.Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδας προσκάλεσε όλες τις σχολικές μονάδες και φορείς που ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα Erasmus + να ανεβάσουν τις δημιουργίες τους σε padlet- ψηφιακό τοίχο που δημιουργήθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό.

    Οι δημιουργίες των σχολείων παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024. Το 6ο δημοτικό σχολείο Πύργου συμμετείχε στην ευρωπαϊκή γιορτή με το τραγούδι: «Green cheer» το οποίο μιλάει για την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια του σχολείου να δημιουργήσει υπεύθυνους πολίτες. Το τραγούδι δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (Gemini και Suno). Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Καζάκου Μαρία εμπνεύστηκε τη χορογραφία στην οποία συμμετείχαν οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης.

    Επίσης συνέβαλαν οι εκπαιδευτικοί: Τσουράς Γιώργος, Τσακριλής Λάμπρος, Ρηγούτσου Ανδριανή και Μπελελή Κατερίνα. Η δημιουργία του σχολείου καταχειροκροτήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, που φιλοξενούνται στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας τίμησε ο Δήμος Ήλιδας
    Τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, που φιλοξενούνται στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας τίμησε ο Δήμος Ήλιδας

    Τους 13 εκπαιδευτικούς και τους 20 μαθητές από τέσσερις χώρες, που φιλοξενήθηκαν για μία εβδομάδα στην περιοχή μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, τίμησε σε μία λιτή γιορτή το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας που είχε αναλάβει την υλοποίηση και ο Δήμος Ήλιδας.

    Πρόκειται για Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο το 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας εκπροσώπησε τη χώρα μας, ενώ συμμετείχαν σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τουρκία.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη γιορτή του σχολείου συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του σε θέματα Παιδείας κ. Γιάννη Ντακούλια, μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων, τα οποία συμβάλλουν στην ανταλλαγή ιδεών, πολιτισμικών στοιχείων και καλών πρακτικών στον τομέα της εκπαίδευσης ανάμεσα στα σχολεία.

    Παράλληλα, ο Δήμος έδωσε δώρα με τοπικά προϊόντα σε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, αλλά και βιβλία με την ιστορία της Αρχαίας Ήλιδας για τις βιβλιοθήκες των σχολείων τους.

    Ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ κ. Θεόδωρος Λαμπρόπουλος και η αρμόδια για την υλοποίηση του προγράμματος και υποδιευθύντρια του σχολείου, κα Ιωάννα Παπαδάκη, είχαν προετοιμάσει μια όμορφη γιορτή για όλους, με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών σχολείων να τους ευχαριστούν για τις ξεχωριστές στιγμές που δημιούργησαν μαζί τους.

    dimos ilidas vrav erasmus 2

    dimos ilidas vrav erasmus 3

    dimos ilidas vrav erasmus 4

    dimos ilidas vrav erasmus 5

    dimos ilidas vrav erasmus 6

    dimos ilidas vrav erasmus 7

    dimos ilidas vrav erasmus 8

    dimos ilidas vrav erasmus 9

    (Δελτίο Τύπου)

  • 1ο Γυμνάσιο Πύργου: Πρόγραμμα Erasmus+ Courses and Training
    1ο Γυμνάσιο Πύργου: Πρόγραμμα Erasmus+ Courses and Training

    Στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+ KA122 Σχέδιο 2023-1-EL01-KA122-SCH-000143964-“Think new-Act green” που υλοποιεί το σχολείο μας , το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, πραγματοποιήθηκε κινητικότητα εκπαιδευτικών για την παρακολούθηση επιμορφωτικού σεμιναρίου σε εκπαιδευτικό οργανισμό στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί κ. Αργυροπούλου Μαγδαληνή, κ. Μποσμή Αικατερίνη και η κ.Σαργέντη Βασιλική συμμετείχαν σε σειρά μαθημάτων με τίτλο «Effective Pedagogies for 21st-Century Learning» (Αποτελεσματικές Παιδαγωγικές Μάθησης για τον 21ο αιώνα») που διεξήχθη στoν εκπαιδευτικό οργανισμό Société Nouvelle International House Centre de Langues, Riviera στη Νίκαια της Γαλλίας από 22 έως 27 Ιουλίου 2024 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με Εθνική Μονάδα Συντονισμού το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

    Η επιμόρφωση αυτή αφορούσε τη χρήση νέων παιδαγωγικών πρακτικών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η κριτική σκέψη, η συνεργασία, η δημιουργικότητα και η επικοινωνία στη σχολική εκπαίδευση. Οι νέες αυτές παιδαγωγικές μέθοδοι με επίκεντρο τον μαθητή κερδίζουν δυναμική σε όλο τον κόσμο: μάθηση βάσει έργου (PBL), μάθηση ενισχυμένη με τεχνολογία (TEL), συνεργατική μάθηση και σκέψη σχεδιασμού για δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Το σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Τουρκία, είχε κυρίως βιωματική προσέγγιση μια και οι επιμορφούμενοι συμμετείχαν σε δραστηριότητες εφαρμόζοντας τις νέες παιδαγωγικές μεθόδους. Η τελική εργασία αφορούσε τη δημιουργία σχεδίων μαθημάτων.

    Είναι βέβαιο ότι η γνώση και η εμπειρία μιας εκπαιδευτικής επιμόρφωσης αποτελεί εφαλτήριο για την περαιτέρω εξερεύνηση των νέων μεθόδων, τον πειραματισμό και την προσαρμογή τους για την πιο πρόσφορη εφαρμογή αυτών με στόχο την συμπερίληψη και την ενεργοποίηση όλων των μαθητών. Δεδομένου ότι είναι πολλές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί σήμερα, είναι πολύ ωφέλιμο αυτές οι καινοτόμες πρακτικές που προκύπτουν από τέτοια επιμορφωτικά σεμινάρια καθώς και παραδείγματα από την υλοποίησή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία να διαχέονται στην ενδοσχολική κοινότητα, καθώς και σε ημερίδες σε επίπεδο νομού.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πορτογαλία: Υπό έλεγχο όλα τα ενεργά μέτωπα - Στάχτη 1.000.000 στρέμματα βλάστησης
    Πορτογαλία: Υπό έλεγχο όλα τα ενεργά μέτωπα - Στάχτη 1.000.000 στρέμματα βλάστησης

    Η αποπνικτική ζέστη και οι θυελλώδεις άνεμοι, ενίσχυσαν τις τελευταίες ημέρες, τις φλόγες

    H Πορτογαλία κατάφερε σήμερα να θέσει υπό έλεγχο όλες τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας αυτήν την εβδομάδα, προκαλώντας τον θάνατο 7 ανθρώπων και μετατρέποντας σε στάχτη 1.000.000 στρέμματα βλάστησης, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης.
    «Όλα τα μέτωπα που εξακολουθούσαν και ήταν ενεργά χθες και σήμερα τα ξημερώματα τέθηκαν υπό έλεγχο», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας της χώρας Αντρέ Φερνάντες.
    Αν και η πτώση της θερμοκρασίας και οι βροχοπτώσεις συνέλαβαν στο σβήσιμο των πυρκαγιών, από τις ισχυρές βροχές που αναμένονται υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν τις επόμενες ημέρες κατολισθήσεις σε περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές, προειδοποίησε ο ίδιος.

    Από το Σάββατο, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν περισσότερα από χίλιες εστίες φωτιάς, με την αποπνικτική ζέστη και τους θυελλώδεις ανέμους που επικρατούσαν να ενισχύουν τις φλόγες.

    Δεκάδες από αυτές τις πυρκαγιές ξέσπασαν στην επαρχία Αβέιρο (βόρεια), όπου τέσσερα μέτωπα εξαπλώθηκαν σε μια περίμετρο 100 χιλιομέτρων και κατέστρεψαν περίπου 200.000 στρέμματα βλάστησης, σύμφωνα με μια εκτίμηση που δημοσίευσε χθες το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus.
    Στο σύνολο της χώρας, η επιφάνεια που έχει καεί από τις πυρκαγιές από τις αρχές του έτους ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 60% δασική γη, το 29% θαμνότοποι και το 11% γεωργικά εδάφη, βάσει των δεδομένων του Εθνικού Ινστιτούτου Διαφύλαξης της Φύσης και των Δασών (ICNF).

    Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ζημιών προκλήθηκε από τις πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας, καθώς οι καμένες εκτάσεις έως τα τέλη Αυγούστου μόλις που ξεπερνούσαν τα 100.000 στρέμματα.

    Επομένως, ο απολογισμός του 2024 είναι ο βαρύτερος από τη μαύρη χρονιά του 2017, όταν η καμένες εκτάσεις έφθασαν τα 5.000.000 στρέμματα.

    Οι πυρκαγιές του Ιουνίου και Οκτωβρίου του 2017 είχαν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων.

    Σύμφωνα με έναν απολογισμό, οι πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 7 ανθρώπους, εκ των οποίων 4 πυροσβέστες και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 100 ανθρώπων, εκ των οποίων 14 σοβαρά.

    Η κυβέρνηση κήρυξε την Παρασκευή ημέρα εθνικού πένθους και ευχαρίστησε τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο που έστειλαν περίπου 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ PEDRO SARMENTO COSTA
  • Πορτογαλία: Υπό έλεγχο οι περισσότερες πυρκαγιές στη χώρα - Σύλληψη 14 υπόπτων για εμπρησμό
    Πορτογαλία: Υπό έλεγχο οι περισσότερες πυρκαγιές στη χώρα - Σύλληψη 14 υπόπτων για εμπρησμό

    Χιλιάδες πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φονικές πυρκαγιές στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία έθεσαν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο τις φωτιές στην περιοχή Αβέιρο, μία από τις πλέον πληγείσες, έως σήμερα το πρωί και επικεντρώνονται σε περισσότερα από δώδεκα μέτωπα που μαίνονται σε άλλα σημεία.

    Αφού κατέκαψαν για πέντε ημέρες δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής γης και καλλιεργειών, κατέστρεψαν σπίτια και προκάλεσαν τον θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό 90, εκ των οποίων 12 σοβαρά, οι πυρκαγιές στο Ολιβέιρα ντε Αζεμέις, την Αλμπεργκάρια α Βέλχα και τη Σεβέρ ντα Βούγα, στην επαρχία Αβέιρο, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, δεν καταχωρούνται πλέον ως ενεργές στον ιστότοπο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας.

    «Ήταν φρικιαστικό, φρικτό, η φωτιά πέρασε πολύ γρήγορα λόγω του ανέμου, όμως ήταν πραγματικά μια άσχημη κατάσταση», δήλωσε στο Ρόιτερς η Μαρία Ροντρίγκες, κάτοικος του χωριού Μασιέιρα.

    Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αέρα με περισσότερη υγρασία από χθες βοήθησαν τους πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία IPMA προέβλεψε μέγιστες θερμοκρασίες 22-27 βαθμών Κελσίου σήμερα στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας, πολύ κάτω από εκείνες που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

    «Κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο και δυνατό για να βάλουμε τέλος στις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας ή αύριο το πρωί», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Αντρέ Φερνάντες.

    Μετά την αποπνικτική ζέστη και τους θυελλώδεις ανέμους, που έπληξαν τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αύριο αναμένονται βροχοπτώσεις.

    Σήμερα το απόγευμα, οι υπηρεσίες διάσωσης κατέγραφαν τέσσερις «αρκετά ενεργές» πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενημέρωσης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis), η συνολική επιφάνεια που επλήγη από τις φωτιές τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1.000.000 στρέμματα, μια δεκαπλάσια επιφάνεια σε σύγκριση με εκείνη που κάηκε στις αρχές του καλοκαιριού.

    Αυτές οι πυρκαγιές έσπασαν «κατά πολύ» το ρεκόρ των εκπομπών άνθρακα για έναν μήνα Σεπτέμβρη στην Πορτογαλία, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus.

    Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κήρυξε την Παρασκευή ημέρα εθνικού πένθους.

    Η αστυνομία συνέλαβε 14 ύποπτους εμπρηστές

    Την ίδια ώρα, η πορτογαλική αστυνομία συνέλαβε 14 ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι για εμπρησμό αυτήν την εβδομάδα, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν προκαλέσει κάποιες από τις φονικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη χώρα.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Λουίς Μοντενέγκρο υποσχέθηκε την Τρίτη σκληρή «κατασταλτική δράση» εναντίον τέτοιων εγκλημάτων «που διαπράττονται στο όνομα συγκεκριμένων συμφερόντων», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Ο Σαλβαδόρ Πίνο Φερέιρα ντε Αλμέιδα, ένας καθηγητής του πανεπιστημίου Lusofona, ειδικός στην πολιτική προστασία, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις εγκληματικής δραστηριότητας, καθώς πολλές από τις φωτιές «ξεκίνησαν τη νύχτα και είναι πολύ περίεργο που είδαμε τόσα πολλά μέτωπα να ξεσπούν ταυτόχρονα και τόσο διασκορπισμένα».

    Ο ερευνητής και εγκληματολόγος Αντρέ Ινάσιο δήλωσε πως ο εμπρησμός πιθανόν επιδεινώνει «μια κλιματική κατάσταση κατά την οποία έχουμε ξερά δάση και πολύ ισχυρούς ανέμους», ακόμα κι αν οι πρώτες εστίες προκλήθηκαν ενδεχομένως από ατύχημα.

    «Οι νέες φωτιές που ξεκίνησαν τα ξημερώματα δεν ξεκίνησαν από μόνες τους. Ο πρωθυπουργός μας έκανε χάρη λέγοντας για τι πραγματικά πρόκειται», σημείωσε, επικαλούμενος πιθανά οικονομικά συμφέροντα.

    Ειδικοί επικαλούνται, επίσης, την πληθυσμιακή συρρίκνωση της υπαίθρου, η οποία οδήγησε σε κατάφυτη βλάστηση που καλύπτει τα πέτρινα φράγματα, που χρησίμευσαν ως τείχη προστασίας στη φωτιά, λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες καθαρισμού, οι οποίες ξεκίνησαν μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ PEDRO SARMENTO COSTA

  • Πορτογαλία: Πάνω από 40 οι ενεργές εστίες πυρκαγιάς - Αναμένονται ενισχύσεις από Ισπανία και Μαρόκο
    Πορτογαλία: Πάνω από 40 οι ενεργές εστίες πυρκαγιάς - Αναμένονται ενισχύσεις από Ισπανία και Μαρόκο

    Στα όριά τους οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης – Πάνω από 5.000 πυροσβέστες στις επιχειρήσεις κατάσβεσης – Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια, δάση και εκτάσεις

    Περίπου 42 είναι οι ενεργές εστίες των φονικών πυρκαγιών σε κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να βρίσκονται στα όριά τους. Σήμερα αναμένεται να φτάσουν ενισχύσεις από Ισπανία και Μαρόκο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πορτογαλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.
    Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πυρκαγιές στις περιφέρειες Αβέιρο και Βισέου, ενώ δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών και θαμνωδών εκτάσεων έχουν καεί. Για την κατάσβεσή τους έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 5.000 πυροσβέστες.
    Ο Ντουάρτε Κόστα, ο πρόεδρος της εθνικής αρχής πολιτικής προστασίας, δήλωσε στο CNN Portugal χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι ειδική ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που απαρτίζεται από 230 μέλη προσωπικού του ισπανικού στρατού, θα αναπτυχθεί στην περιοχή Βισέου, στην κεντρική Πορτογαλία, όπου τεράστιες πυρκαγιές προκαλούν «μεγάλη ανησυχία αυτήν την στιγμή».
    Το Μαρόκο αποστέλλει έως και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία θα φτάσουν επίσης σήμερα στην Πορτογαλία, πρόσθεσε.

    Η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή δύο επιπλέον πυροσβεστικών αεροπλάνων μετά τα δύο που είχε ήδη αποστείλει στην Πορτογαλία, όπως έκαναν και η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα μετά το αίτημα για βοήθεια που διατύπωσε η πορτογαλική κυβέρνηση μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

    «Βρισκόμαστε σε μια αγχωτική κατάσταση, στα όρια των δυνατοτήτων μας, και γι’ αυτό ζητάμε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, την Ισπανία και το Μαρόκο», σημείωσε ο Κόστα, προσθέτοντας ότι οι ενισχύσεις θα επιτρέψουν κάποια εναλλαγή των εξαντλημένων Πορτογάλων πυροσβεστών και τη συντήρηση των αεροσκαφών.

    Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση αντιμετώπισης καταστροφών σε όλους τους δήμους που πλήττονται από τις πυρκαγιές, η οποία επιτρέπει στα μέλη της πολιτικής προστασίας να έχουν πρόσβαση σε ατομικές ιδιοκτησίες.

    Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε ότι κυβερνητική ομάδα θα συντονίσει την παροχή «της πιο άμεσης και επείγουσας υποστήριξης» σε αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους και τα μέσα διαβίωσής τους.
    Τουλάχιστον ορισμένες από τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την Πορτογαλία προκλήθηκαν από εμπρηστές λόγω πιθανού εμπορικού συμφέροντος, μοχθηρίας ή εγκληματικής αμέλειας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεσμεύτηκε «να μην φεισθεί προσπαθειών για κατασταλτική δράση» εναντίον των εγκληματικών ενεργειών αυτού του είδους.

    Η Εθνοφρουρά της Πορτογαλίας, ή GNR, ανέφερε παράλληλα σε ανακοίνωσή της ότι από το Σάββατο έχει συλλάβει 7 υπόπτους για εμπρησμό στις περιοχές Λεϊρία, Καστέλο Μπράνκο, Πόρτο και Μπράγκα.
    Ενεργές Εστίες

    Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας υπολόγιζε σήμερα στον ιστότοπό της σε 42 τις ενεργές εστίες στη χώρα.

    Σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε σε νέες εκκενώσεις περιοχών στην κοινότητα Γκοντόμαρ, στην περιοχή του Πόρτο, στη βόρεια Πορτογαλία, ενώ η πυροσβεστική χαρακτήριζε «ανεξέλεγκτη» την κατάσταση στην Αρούκα, στην καρδιά της περιοχής Αβέιρο, η οποία είναι η χειρότερα πληγείσα από τις καταστροφές.

    Μόνον σε αυτήν, περίπου 200.000 στρέμματα βλάστησης είχαν καεί ως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis). Αυτό καταχωρίζει άλλες 15 πυρκαγιές που έκαψαν εκτάσεις που υπερβαίνουν το όριο των 10.000 στρεμμάτων αυτήν την εβδομάδα στην υπόλοιπη χώρα.

    Τρεις πυροσβέστες έχασαν χθες τη ζωή τους όταν παγιδεύτηκαν από τις φλόγες κοντά στην Τάμπουα, στην Κοΐμπρα, στην κεντρική Πορτογαλία, ανεβάζοντας σε επτά τους νεκρούς από τις φωτιές, στις οποίες έχουν τραυματιστεί επίσης γύρω στους 50 ανθρώπους.

    Τα υπόλοιπα θύματα είναι ένας 28χρονος Βραζιλιάνος που εργαζόταν σε δασική εταιρεία, δύο άνθρωποι που υπέστησαν καρδιακή προσβολή και ένας εθελοντής πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του την Κυριακή ύστερα από ξαφνική αδιαθεσία στο περιθώριο επιχείρησης.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΈ-ΕΡΑ/ PAULO NOVAIS
  • Πορτογαλία: Επτά νεκροί από τις πυρκαγιές - Τρεις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους
    Πορτογαλία: Επτά νεκροί από τις πυρκαγιές - Τρεις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 48 ενεργές πυρκαγιάς στην ηπειρωτική Πορτογαλία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες,

    Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα στις πυρκαγιές που μαίνονται στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία και περισσότεροι από 40 έχουν τραυματιστεί, όπως μετέδωσε σήμερα το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Lusa, καθώς οι αρχές εκκένωσαν και άλλα χωριά στη διάρκεια της νύχτας.

    Η Πολιτική Προστασία είχε αναφέρει τρεις θανάτους μέχρι και χθες, Δευτέρα, το βράδυ, και δεν σχολίασε την αναφορά του Lusa.

    Τουλάχιστον 1.000 πυροσβέστες εργάστηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να ελέγξουν μια συστάδα τεσσάρων πυρκαγιών στη βορειοδυτική πόλη Αβέιρο. Πλάνα του Reuters δείχνουν κατοίκους να ρίχνουν νερό με κουβάδες στις φλόγες κοντά στην πόλη Νέλας, περίπου 50 χλμ. ανατολικά του Αβέιρο.

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 48 ενεργές πυρκαγιάς στην ηπειρωτική Πορτογαλία για την κατάσβεση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί 5.000 πυροσβέστες.

    Μόνο στο Αβέιρο, οι φλόγες έχουν κάψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα δάσους και θαμνώδους βλάστησης τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι, περίπου την ίδια έκταση που αναλώθηκε από τις πυρκαγιές μέχρι το τέλος Αυγούστου σε όλη τη χώρα.

    Ο διοικητής της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών και πολιτικής προστασίας Αντρέ Φερνάντες δήλωσε αργά χθες πως οι φλόγες στο Αβέιρο μπορεί να τυλίξουν άλλα 200.000 στρέμματα.

    Οι αρχές έχουν κλείσει αρκετούς αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένου ενός τμήματος του κύριου αυτοκινητόδρομου που ενώνει τη Λισαβόνα με το Πόρτο, και ανέστειλε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις σε δύο σιδηροδρομικές γραμμές στη βόρεια Πορτογαλία.

    Η Πορτογαλία και η γειτονική Ισπανία έχουν καταγράψει λιγότερο αριθμό πυρκαγιών απ΄ό,τι συνήθως έπειτα από μια βροχερή αρχή έτους, όμως αμφότερες παραμένουν ευάλωτες στις όλο και περισσότερο ζεστές και ξηρές συνθήκες, την ευθύνη για τις οποίες οι αρχές επιρρίπτουν στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

    Οι θερμοκρασίες έφθασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου σε όλη τη χώρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οπότε ξέσπασαν οι πυρκαγιές τις οποίες ευνόησαν οι ισχυροί άνεμοι. Η μετεωρολογική υπηρεσία IPMA προβλέπει πως θα παραμείνουν άνω των 30 βαθμών Κελσίου τις επόμενες δύο ημέρες, εν μέσω εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας.

    Ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει «υψηλός, πολύ υψηλός ή μέγιστος» στις βόρειες και κεντρικές περιοχές, ανέφερε.

    «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Θα περάσουμε δύσκολες ώρες τις ερχόμενες ημέρες και θα πρέπει να ετοιμαστούμε γι΄αυτό», δήλωσε χθες βράδυ στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο.

    Η κυβέρνηση ζήτησε χθες βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, οδηγώντας την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα να στέλνουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη η κάθε μία.

    Τρείς πυροσβέστες ανάμεσα στους νεκρούς

    Τρεις Πορτογάλοι πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους σήμερα, όταν παγιδεύτηκαν μέσα στις φλόγες καθώς επιχειρούσαν με το πυροσβεστικό όχημά τους για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς.

    «Με θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο τριών πυροσβεστών», δύο γυναικών και ενός άνδρα, που παγιδεύτηκαν στις φλόγες ενώ έδιναν μάχη με τις φλόγες κοντά στο Νέλας, στην περιοχή Βιζέου (βόρεια), δήλωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας, Αντρέ Φερνάντες σε συνέντευξη Τύπου.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ PEDRO SARMENTO COSTA

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο