Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 09:54

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων... Ημέρα ευαισθητοποίησης

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

artemis4Άρτεμις Δημητροπούλου
Εκπρόσωπος Φιλοζωικής Ένωσης
“Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας”
Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους στην προστασία των αδέσποτων.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, ως εκπρόσωπος της φιλοζωικής ένωσης “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας”, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα βασικά θέματα.

Πρώτα απ’όλα, η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα γιορτής, όπως πολλοί θεωρούν, αλλά μέρα ευαισθητοποίησης του κόσμου για τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες παλεύουν καθημερινά τα αδέσποτα να επιβιώσουν.

Πολλοί εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους και την ενόχλησή τους στην παρουσία αδέσποτων αλλά ξεχνάνε ότι δεν ήταν επιλογή τους να βρεθούν στο δρόμο, να είναι άστεγα, να τρώνε από τα σκουπίδια, να υποφέρουν από την πείνα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, να κινδυνεύουν καθημερινά από τα αυτοκίνητα και τις φόλες…

Τα αδέσποτα, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ήταν κάποτε δεσποζόμενα, είχαν δηλαδή και σπίτι και κηδεμόνα, ο οποίος όμως κάποια στιγμή αποφάσισε να τα πετάξει στον δρόμο σαν σκουπίδια...

Καθημερινά βρίσκουμε κουτάβια παρατημένα στον δρόμο και σε κάδους σκουπιδιών, όπως επίσης και αμέτρητα αδέσποτα ενήλικα ζώα, μη έχοντας ελπίδα επιβίωσης.

Τα περισσότερα από αυτά τα κουτάβια δεν προέρχονται από γέννα κάποιου αδέσποτου ζώου αλλά από γέννες δεσποζόμενων ζώων, τα οποία δεν φρόντισε ο ιδιοκτήτης τους να στειρώσει.

Επιτέλους, σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021 για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλους και γάτες), έγινε υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του κάθε ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) είναι η στείρωση του ζώου του καθώς και η ηλεκτρονική σήμανση του ζώου (μικροτσίπ) και η καταγραφή του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Η στείρωση, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική για ζώα των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).

Για περιπτώσεις που ο κηδεμόνας αρνείται να στειρώσει το ζώο του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δοθεί τρίμηνη προθεσμία για να προβεί σε μία από τις δύο επιλογές. Αν παρέλθει και αυτό το χρονικό διάστημα και ο κηδεμόνας δεν έχει μεριμνήσει για την απαιτούμενη ενέργεια, τότε επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 1/9/2022.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ, πέρα των παραπάνω προστίμων, επιπλέον «Αφαιρείται για δύο (2) έτη η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί, καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ και στειρωθεί ή για τον οποίο δεν έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων». Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται οριστικά, αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.

Πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει επιτέλους τα οφέλη της στείρωσης.

Πρώτον ότι η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων είναι η μόνη λύση για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, δεύτερον ότι με τη στείρωση του ζώου σας αποφεύγετε μελλοντικές ανεπιθύμητες γέννες και τρίτον ότι η στείρωση κάνει καλό στην υγεία του ζώου καθώς προλαμβάνει πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως διάφορους καρκίνους των γεννητικών οργάνων τόσο σε θηλυκά όσο και σε αρσενικά ζώα.

Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα. Καθημερινά μας ενημερώνετε για κουτάβια που βρίσκετε ή για σκυλιά που έχουν ανάγκη και απαιτείτε να τα αναλάβουμε ως φιλοζωική ένωση.

Να σας ενημερώσω ότι η φιλοζωική μας ένωση, όπως και όλες οι φιλοζωικές ενώσεις, αποτελείται από εθελοντές. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε αυτό που μπορούμε, βοηθάμε όσο και όπως μπορούμε.

Δεν πληρωνόμαστε από πουθενά. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για όλα τα αδέσποτα. Υπεύθυνος είναι ο Δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα. Ο Δήμος μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αδιαφορεί, όμως έχουμε καθήκον να τους πιέζουμε και να απαιτούμε να κάνουν τη δουλειά τους και να είμαστε αποφασισμένοι να προβαίνουμε ακόμα και σε καταγγελία αν αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τα αδέσποτα δεν έχουν φωνή. Πρέπει να γίνουμε εμείς η δική τους.

Επειδή λοιπόν ο Δήμος συνήθως αδιαφορεί και επειδή δεν πρέπει να περιμένετε από λίγους εθελοντές να τρέχουν καθημερινά για όποιο σκυλί έχει ανάγκη, πρέπει και εσείς από την πλευρά σας να κάνετε τα δέοντα.

Σε περίπτωση ανεύρεσης άρρωστου, τραυματισμένου ή δηλητηριασμένου ζώου στο δρόμο:

1) Παρέχετε στο ζώο τις πρώτες βοήθειες, αν έχετε τη δυνατότητα, βάζοντας το σε ένα ασφαλές σημείο, μακριά από τον δρόμο και παρέχοντάς του φαγητό και νερό,

2) Καλείτε άμεσα τον Δήμο σας (τον αρμόδιο αντιδήμαρχο) ή την αστυνομία ή τον κτηνίατρο του δήμου και τους αναφέρετε το περιστατικό. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος να περισυλλέξει και να μεταφέρει το ζώο στον συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνίατρο ο οποίος θα το περιθάλψει χωρίς να επιβαρυνθείτε οικονομικά εσείς κάτι. Αν το σκυλί κινδυνεύει άμεσα, για παράδειγμα αν έχει φάει φόλα, τότε είναι καλύτερο να το πάτε εσείς οι ίδιοι στον κτηνίατρο, αν είναι εφικτό, γιατί κάθε λεπτό που περνά είναι κρίσιμο για τη ζωή του,

3) Αν έχετε τη δυνατότητα επίσης φιλοξένηστε το μέχρις ότου βρεθεί κάποιος να το υιοθετήσει και επικοινωνήστε με φιλοζωικές της περιοχής σας να σας βοηθήσουν στην ανεύρεση οικογένειας.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θέμα των αδέσποτων δεν πρέπει να είναι ευθύνη λίγων αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να μας αφορά όλους.

Όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων είτε με τη στείρωση των ζώων μας είτε με υιοθεσίες. Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο... μην αγοράζετε!

Χιλιάδες άστεγα ζώα εκεί έξω υποφέρουν, κινδυνεύουν και περιμένουν να βρουν ένα ζεστό σπίτι με αγάπη! Υιοθετήστε υπεύθυνα ή βοηθήστε με φιλοξενίες μέχρι να μη μείνει κανένα αδέσποτο ούτε στον δρόμο ούτε σε καταφύγια των δήμων. Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι, μπορείτε να επισκεφτείτε την ομάδα μας στο facebook “Αδέσποτες ψυχές Αμαλιάδας - Φιλοζωική Ένωση Αμαλιάδας” και να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλά που περιμένουν να βρουν ένα σπίτι.

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

(Στην πρώτη φωτό είναι ο Αχιλλέας. Κυκλοφορούσε στην Αμαλιάδα σε αυτήν την άθλια κατάσταση, αόρατος σαν φάντασμα για όλους όσους τον έβλεπαν έτσι και προσπερνούσαν. Με αγάπη και υπομονή ο Αχιλλέας μεταφορφώθηκε σε φυσιολογικό σκυλί και προς το παρόν το φιλοξενώ μέχρι να του βρούμε ένα σπίτι.

artemis2

Στην δεύτερη φωτό είναι ο Ρόκυ. Τον είχαν πετάξει μέσα στο φράγμα Πηνειού* προκειμένου να πεθάνει. Προφανώς τον πέταξαν γιατί αρρώστησε και δεν τον ήθελαν. Εμείς τον βγάλαμε από εκεί και με πίστη και αγάπη καταφέραμε να τον μεταμορφώσουμε. Τώρα απολαμβάνει το νέο του σπίτι και μια νέα οικογένεια.

artemis3

*Το φράγμα Πηνειού είναι ένας μαζικός τάφος ζώων όπου εδώ και χρόνια πετάνε τα ζώα προκειμένου να πεθάνουν. Εκεί μέσα περιφέρονται μέχρι να πεθάνουν αργά και βασανιστικά από πείνα καθώς δεν έχουν διέξοδο διαφυγής.

Αυτό όμως μέχρι πρόσφατα. Χάρη στις προσπάθειες της φιλοζωικής μας ένωσης καταφέραμε να φτιαχτεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ράμπα απεγκλωβισμού έτσι ώστε τα ζώα που πετάγονται εκεί μέσα να μπορούν να βγουν μόνα τους έξω)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 11:30

Σχετικά Άρθρα

  • Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων στα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Ζαχάρως
    Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων στα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Ζαχάρως

    Στις 4 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαχάρως, διοργάνωσαν ενημερωτικές ομιλίες με θέμα "Η ευθύνη μας απέναντι στα αδέσποτα ζώα".

    Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς Γιάννης Μπάμης. Ο κ. Μπάμπης παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου για την αντιμετώπιση των θεμάτων των αδέσποτων ζώων, εστιάζοντας στην πρόληψη, τη στείρωση και την υιοθεσία. Επίσης ευχαρίστησε τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς που επιμελήθηκαν τις εκδηλώσεις, ιδιαιτέρως την Διευθύντρια του Λυκείου Ζαχάρως κα Αβραμίδη Αθηνά, και την Εκπαιδευτικό του Λυκείου Φιγαλείας κα Γιαννίκου Ελένη.

    Κύριος ομιλητής ήταν ο Ηρακλής Ματρώζος, Εκπαιδευτής – Συμπεριφεριολόγος σκύλων και συνεργάτης του Δήμου Ζαχάρως. Ο κ. Ματρώζος, με μια εμπνευσμένη και βιωματική ομιλία, τόνισε τη σημασία της ενσυναίσθησης και της ηθικής μας ευθύνης απέναντι στα ζώα, πλούσια σε ιστορίες και παραδείγματα από την προσωπική του εμπειρία, συγκίνησε και προβλημάτισε τους μαθητές. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφήνοντας στους μαθητές ένα σημαντικό μήνυμα: η φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι ευθύνη όλων μας.

    Σε μήνυμα του ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, τόνισε την επίπονη προσπαθεί που καταβάλλει ο Δήμος Ζαχάρως ώστε να τηρεί πιστά τις νομοθετικές διατάξεις που εξασφαλίζουν την ευζωία και την προστασία των αδέσποτων καθώς ο αριθμός των αδέσποτων είναι σημαντικός και το πρόβλημα επιβαρύνεται διαρκώς λόγω και του φαινομένου της εγκατάλειψης ζώων. Επίσης τόνισε τον σημαντικό ρόλο της προώθηση της υιοθεσία αδέσποτων, που θα χαρίσουν ζεστασιά και ασφάλεια αλλά θα ανακόψουν το φαινόμενο της εγκατάλειψης.

    Ένας σημαντικός άξονα παρέμβασης αποτελούν τα σχολεία και η ενημέρωση των μαθητών του Δήμου Ζαχάρως, αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό (εκπαιδευτή και κτηνίατρο) και το μνημόνιο συνεργασίας με τις Φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής, προκειμένου να περισυλλέγονται και εν συνεχεία να πραγματοποιούνται ο ιατρικός έλεγχος και εφόσον απαιτείται, η στείρωση, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση και η ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων. Επίσης τόνισε την συνέχιση του Καταφυγίου Ζώων Συντροφιάς καθώς και την προσφορά τροφής και νερού σε συγκεκριμένα σημεία σε όλο το Δήμο. Κλείνοντας τόνισε ότι «η στάση μας στο θέμα αυτό, είναι δείγμα πολιτισμού.»

    zaxaro adesp sxol 2

    zaxaro adesp sxol 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • 4ο Γενικό Λύκειο Πύργου: Εκδηλώσεις για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωΐας
    4ο Γενικό Λύκειο Πύργου: Εκδηλώσεις για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωΐας

    Το 4ο Γενικό Λύκειο Πύργου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωΐας πραγματοποίησε τις εξής δράσεις:

    1. Συμμετοχή του σχολείου σε τηλεδιάσκεψη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με θέμα τη φιλοζωία και την βιοποικιλότητα
    2. Δημιουργία κολάζ με έργα ζωγραφικής των μαθητών και φωτογραφίες των αγαπημένων τους κατοικιδίων με χιουμοριστικές λεζάντες
    3. Συγγραφή από ομάδα μαθητών άρθρου προβληματισμού και ευαισθητοποίησης για την ανάγκη προστασίας των ζώων , το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του σχολείου.
    4. Δεντροφύτευση στο χώρο του σχολείου σε ανάμνηση της πρώτης φοράς εορτασμού της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωΐας , με την ευγενή προσφορά φυτών από το Δήμο Πύργου.

    4o lik pag adespota 2

    4o lik pag adespota 3

    4o lik pag adespota 4

    4o lik pag adespota 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Δήμος Πύργου δίπλα στα αδέσποτα ζώα
    Ο Δήμος Πύργου δίπλα στα αδέσποτα ζώα

    Ημέρα προβληματισμού, λόγω του μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων στη χώρα είναι η 4η Απριλίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων από το 2010 με πρωτοβουλία των φιλοζωικών οργανώσεων της Ολλανδίας.

    Ο Δήμος Πύργου μπροστά σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα δεν μένει απαθής θεατής αλλά με πρωτοβουλίες που έχει ήδη υλοποιήσει προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες που απαιτούνται ώστε τα ζώα αυτά να βρουν στοργή και φροντίδα.

    Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχε ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ακολουθώντας ένα τετράποδο: ο κόσμος των κατοικίδιων», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε σχολεία του Δήμου σε συνεργασία με την Φιλοζωική Οργάνωση «Save a Greek Stray» της κας Εριέττας Κούρκουλου-Λάτση, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά απέναντι στο σοβαρό αυτό ζήτημα.

    Επίσης φροντίζει ώστε να διανέμονται τροφές σε πολίτες και οργανώσεις που έχουν ήδη αναλάβει την ευθύνη να περιποιούνται τα σκυλιά και τα γατάκια που κυκλοφορούν ελεύθερα στη γειτονιά τους.

    Μία πρωτοβουλία που βρίσκει την αμέριστη στήριξη του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή, ο οποίος μάλιστα δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο πρόβλημα αυτό, έχει αναθέσει την ευθύνη για την φροντίδα των αδέσποτων στον εντεταλμένο σύμβουλο κ Γιώργο Βέρροιο.

    dimos pirg adespota 24 2

    Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διοίκησης του Δήμου ο κ. Καννής έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για το ζήτημα των αδέσποτων.

    Εξάλλου αυτό μαρτυρά και η ενέργειά του να αναθέσει την ευθύνη της φροντίδας του προβλήματος αυτού στον κ. Βέρροιο ως αποκλειστική αρμοδιότητα, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν συνθήκες προστασίας για τα απροστάτευτα αυτά πλάσματα που βρίσκονται στους δρόμους έρμαιο των διαθέσεων του καθενός.

    Ο δίαυλος επικοινωνίας του Δήμου με τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες είναι ανοικτός, σε μία προσπάθεια που καταβάλλεται για την λήψη μέτρων διατήρησης του πληθυσμού των αδέσποτων στα σημερινά επίπεδα

    Γι’ αυτό όπως επισημαίνει και ο κ. Γιώργος Βέρροιος βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την υλοποίηση προγραμμάτων στείρωσης, αποδεικνύοντας με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο πως ο Δήμος στέκεται δίπλα στα αδέσποτα ζώα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 4 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων ζώων & «Πανελλήνια σχολική ημέρα φιλοζωίας» - Ηχηρό μήνυμα για τη φιλοζωία

    To 2010, με πρωτοβουλία ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων καθιερώθηκε η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα αδέσποτων ζώων για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.

    Από φέτος στη χώρα μας, καθιερώθηκε και η «Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας» , σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας , όπου σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιούνται δράσεις που θα προωθούν τη φιλοζωία.

    Ήδη, στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Πύργου παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες, ένα από τα λίγα εγκεκριμένα από το Υπ. Παιδείας προγράμματα. Εκπρόσωποι της φιλοζωικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Save a Greek Stray της Εριέττας Κούρκουλου-Λάτση παρουσίασαν το πρόγραμμα «Ακολουθώντας ένα τετράποδο: ο κόσμος των κατοικίδιων».

    Το ίδιο πρόγραμμα είχε παρουσιαστεί πέρυσι στα σχολεία του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι Δήμοι Ήλιδας και Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Η συντονίστρια του προγράμματος στην Ηλεία, Ασπασία Κλοκανά, μιλάει στο ilialive.gr για τα συμπεράσματα της δράσης αλλά και πώς «αγκάλιασε» μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα αυτή την πρωτοβουλία.

    «Φέτος είχαμε ένα ηχηρό μήνυμα για τη φιλοζωία» δηλώνει η κ. Κλοκανά. «Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος της SGS είναι η σωστή πληροφόρηση, ο σεβασμός, η υπεύθυνη αντιμετώπιση των ζώων και εν κατακλείδι η αρμονική συμβίωση με αυτά. Πέρυσι αντιμετωπίσαμε μια σχετική δυσπιστία. Φέτος η εικόνα ήταν διαφορετική. Η εκπαιδευτική κοινότητα - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αγκάλιασε το πρόγραμμα. Τα παιδιά έδειξαν μια θερμή ανταπόκριση και μεγάλο ενδιαφέρον στο να μάθουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε, ότι επειδή το πρόγραμμα της SGS είναι από τα λίγα εγκεκριμένα του Υπ. Παιδείας, όλο και περισσότερα πλέον σχολεία ζητούν την παρουσίασή του. Και αυτό φυσικά μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

    Επόμενος στόχος είναι να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για τα αδέσποτα στην Ηλεία. Είναι ένα πρόγραμμα του Ερυθρού Σταυρού που παρουσιάστηκε πριν έναν μήνα στην Αθήνα».

    Τέλος, αναφερόμενη στην εικόνα της Ηλείας, τονίζει ότι «έχουμε πολλές εγκαταλείψεις ζώων. Και μέσα από την εγκατάλειψη ακολουθεί η κακοποίηση. Αυτό πρέπει να αλλάξει και οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η φιλοζωία είναι αλληλένδετη με τον πολιτισμό και τον σεβασμό στη ζωή».

  • Αξιέπαινη πρωτοβουλία από το Γυμνάσιο Κρεστένων: Οι μαθητές συγκέντρωσαν και παρέδωσαν ζωοτροφές στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων
    Αξιέπαινη πρωτοβουλία από το Γυμνάσιο Κρεστένων: Οι μαθητές συγκέντρωσαν και παρέδωσαν ζωοτροφές στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου

    Αξιέπαινη πρωτοβουλία είχαν οι μαθητές του Γυμνασίου Κρεστένων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, οι οποίοι το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Απριλίου δια μέσω αντιπροσωπεία τους, παρέδωσαν ζωοτροφές και άλλα είδη για τα αδέσποτα στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

    Οι μαθητές που συνοδεύονταν από την καθηγήτριά τους κ. Παναγιώτα Παπαδοπούλου, συναντήθηκαν αρχικά με την αντιδήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Αθανασία Κουσκουρή η οποία τους μετέφερε τις ευχαριστίες του δημάρχου κ. Σάκη Μπαλιούκου για την συγκινητική όσο και αξιόλογη προσπάθεια που έκαναν, με σκοπό την ενίσχυση των αδέσποτων ζώων.

    Η κ. Κουσκουρή αφού αναφέρθηκε στις συνεχείς ενέργειες που γίνονται για την περισυλλογή και φροντίδα των αδέσποτων σε ολόκληρη την ακτίνα του δήμου, υπογράμμισε πως η συγκινητική αυτή πρωτοβουλία δίνει τη δύναμη, την ελπίδα αλλά και την ώθηση για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, γύρω από το ευαίσθητο ζήτημα των αδέσποτων ζώων.

    dimos andrits mathites adepsot 2

    Από την πλευρά της εξάλλου η υπεύθυνη για τον Προγραμματισμό και τα αδέσποτα στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Μαρία Χριστοπούλου, ενημέρωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας του Γυμνασίου για τη φροντίδα στα ζώα τα οποία μετά τη περισυλλογή τους εμβολιάζονται από συμβεβλημένο κτηνίατρο και τσιπάρονται, ενώ εν συνεχεία μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

    Η κ. Χριστοπούλου εξάλλου αναφέρθηκε και στο θέμα της υιοθεσίας αδέσποτων σκύλων, όπου όπως είπε μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στον οικείο δήμο και να τα πάρει αφιλοκερδώς, έχοντας περάσει χωρίς κόστος τις απαραίτητες ιατρικές πράξεις, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση για το συγκεκριμένο ζήτημα από το κοινό.

    Όσον αφορά το καινούργιο καταφύγιο για τα αδέσποτα, η κ. Χριστοπούλου έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στη φάση της κατασκευής με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

    Αναφορικά με την πρωτοβουλία των μαθητών του Γυμνασίου Κρεστένων, μετά από ενημέρωση που είχαν από το Κτηνιατρικό Κέντρο, η κ. Παπαδοπούλου τόνισε ότι τα παιδιά με μεγάλη ευαισθητοποίηση και προθυμία συγκέντρωσαν τρόφιμα για τα ζώα αλλά και χρήματα, με τα οποία αγόρασαν ζωοτροφές και σκέφτηκαν να τα παραδώσουν στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Δήμος Ήλιδας ρίχνει το βάρος του στη βελτίωση των συνθηκών για τα αδέσποτα ζώα μέσα στην επόμενη πενταετία
    Ο Δήμος Ήλιδας ρίχνει το βάρος του στη βελτίωση των συνθηκών για τα αδέσποτα ζώα μέσα στην επόμενη πενταετία

    H 4η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων και στο πλαίσιο αυτό ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μέριμνας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Δημότη Δήμου Ήλιδας κ. Αλέξανδρος Γεωργουλής επεσήμανε τα εξής:

    «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, καθώς μας υπενθυμίζει ότι κάποια αδέσποτα ζουν χωρίς στέγη, φροντίδα και αγάπη και μας καλεί να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας στα πλάσματα αυτά, υιοθετώντας ένα ζώο συντροφιάς. Επιπλέον μας αφυπνίζει, καθώς δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων.

    Τόσο η εγκατάλειψη όσο και η έμπρακτη βία (τραυματισμοί, βασανιστήρια, θανατώσεις) καταδεικνύουν ζήτημα έλλειψης πολιτισμού και αντιμετωπίζονται – ορθά – από το δικαιϊκό μας σύστημα ως εγκληματικές πράξεις.

    Ο Δήμος Ήλιδας αναπτύσσει πολύπλευρη δράση, θέτοντας στο επίκεντρο τον έλεγχο της υγείας και του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, προκειμένου να συμβιώνουν αρμονικά στη δική μας κοινωνία. Συγκεκριμένα:

    1. Καλύπτει, σε συνεργασία με κτηνιάτρους, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις, εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις και στειρώσεις αδέσποτων ζώων.

    2. Παρέχει τη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση ζωονόσων και λοιπών ασθενειών των αδέσποτων ζώων.

    3. Έχει δημιουργήσει χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, ώστε να φιλοξενούνται κατά προτεραιότητα τα αδύναμα, άρρωστα και επιθετικά ζώα.

    4. Παρέχει δωρεάν ζωοτροφές σε φιλόζωους, που φιλοξενούν ή φροντίζουν αδέσποτα ζώα.

    5. Με τη συνδρομή των Φιλοζωϊκών Ενώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πραγματοποιεί υιοθεσίες αδέσποτων ζώων.

    6. Στον προγραμματισμό μας, έως το τέλος της θητείας μας, είναι η δημιουργία ζωνών σίτισης αδέσποτων με την τοποθέτηση ταϊστρών, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την δημιουργία σύγχρονου και πιστοποιημένου Καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Ήλιδας και η πραγματοποίηση κύκλου επισκέψεων σε σχολεία με στόχο την ευαισθητοποίηση και την προαγωγή της φιλοζωίας της νέας γενιάς».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων ή αλλιώς «μέρα προβληματισμού»: Το μεγάλο «αγκάθι», η ρίζα του προβλήματος και αυτοί που σηκώνουν το βάρος
    Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων ή αλλιώς «μέρα προβληματισμού»: Το μεγάλο «αγκάθι», η ρίζα του προβλήματος και αυτοί που σηκώνουν το βάρος

    Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, αποφασίσαμε να μην ανεβάσουμε story με αξιαγάπητες γάτες που ζητούν χάδια στον δρόμο ή με σκύλους που λιμοκτονούν αλλά έτρεξαν πάνω μας γεμάτοι χαρά. Σήμερα, αποφασίσαμε να τονίσουμε αυτή τη ΜΑΥΡΗ εικόνα τής Ελλάδας. Σήμερα, αποφασίσαμε να ευχαριστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που σηκώνουν το βάρος, που κάθε μέρα με ιδρώτα και προσωπικό κόστος σώζουν δεκάδες ζώα. Σήμερα, αποφασίσαμε να υπογραμμίσουμε την κατάσταση και να κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα -που είναι τεράστιο.

    Η λέξη «τεράστιο» φαντάζει πολύ αδύναμη μπροστά στο πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Μιλάμε για περίπου τρία με τέσσερα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα σε μία μόνο χώρα.\

    Οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις το μεγάλο «αγκάθι»

    Το μεγάλο «αγκάθι» στην Ελλάδα είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις. Όπως εξηγεί στο ethnos.gr η Άννα Τοσουνόγλου, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, «δεν ξέρουμε ποιοι, πότε, πού αναπαράγουν ζώα».

    Σύμφωνα με την ίδια, η νέα νομοθεσία προσπαθεί να βάλει τάξη αλλά είναι πολύ δύσκολο. «Χρειάζεται συνεχής ενημέρωση της κοινής γνώμης. Θα πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί τόσο για τη νομοθεσία όσο και για ποιον λόγο πρέπει να εφαρμοστεί. Όχι απλά να επιβάλλουμε νόμους, αλλά να γνωρίζουμε τη χρησιμότητά τους», υπογραμμίζει.

    Powere

    Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση, που «πρέπει να είναι συνεχής» και να μην «παγώνει» κάθε φορά που λήγει ένας διαγωνισμός, για παράδειγμα. Η έλλειψη συνεχούς ροής χρημάτων οδηγεί ζώα στο «κενό», καθώς μένουν αστείρωτα ή ανεμβολίαστα.

    Τελικά το πρόβλημα ξεκινάει από τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων

    «Τα ζώα είναι ασταμάτητα», μάς αναφέρει η κα Τοσουνόγλου, συμπληρώνοντας πως «τα ζώα αυξάνονται γεωμετρικά γιατί όλοι έχουν μάθει ότι υπάρχει ένα καταφύγιο, ότι ο δήμος πρέπει να μαζεύει».

    Σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι σταματάνε να σκοτώνουν τα κουτάβια, αλλά από την άλλη τα «στέλνουν» στους εθελοντές. «Πρέπει να στοχεύσουμε στην πηγή, που είναι τα δεσποζόμενα ζώα», τονίζει.

    «Τα δεσποζόμενα είναι η μάστιγα. Από εκεί ξεκινάει», λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΠΦΠΟ και εξηγεί: «Αν και μαζεύουμε τα αδέσποτα, έχουμε συνεχώς καινούρια. Άρα δεν φταίνε τα αδέσποτα, φταίνε οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων».

    Σε αυτό το σημείο θίγει ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα, που συχνά λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας σε άτομα που για παράδειγμα δεν γνωρίζουν για τη σημασία της στείρωσης ή που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες: το κόστος των στειρώσεων. «Πρέπει να διεκδικήσουμε στειρώσεις, από τη στιγμή που πλέον είναι και υποχρεωτικές, οικονομικές. Για όλη την Ελλάδα. Οι αστικές περιοχές έχουν οικονομικές τιμές και οι κηδεμόνες αποφασίζουν ευκολότερα. Σε άλλες περιοχές όμως, μία στείρωση θηλυκού σκύλου μπορεί να κοστίζει 250 ευρώ!», εξηγεί η κα Τοσουνόγλου.

    Τι πρέπει, όμως, να αλλάξει;

    Τελικά οι νέοι νόμοι αρκούν; Η ατελείωτη δουλειά των εθελοντών αρκεί; Όχι. Το πρόβλημα είναι πολύπλευρο και μεγάλο. Σε μία προσπάθεια να «ξεσκαρτάρουμε» τις προτεραιότητες, προκύπτουν τα εξής, όπως τα σημειώνει η Άννα Τοσουνόγλου.

    • Φιλοζωική παιδεία: Μέσα στα σχολεία πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν πώς να συμβιώνουν με τα ζώα και ποια είναι η κατάλληλη φροντίδα τους. Αυτό είναι μακροχρόνιος στόχος. Θα το κάνουμε σήμερα και θα έχει αποτέλεσμα μετά από χρόνια.
    • Για το τώρα, χρειάζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί για τους ιδιοκτήτες. Πρέπει τα ελεγκτικά όργανα να ελέγχουν εντατικά ζώα.
    • Φυσικά, οι στειρώσεις.
    Κοινωνική, ψυχολογική και οικονομική αφαίμαξη: Η ζωή ενός εθελοντή

    Όλα τα παραπάνω, θα ήταν ακόμη πιο «μαύρα» και απαισιόδοξα εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές. Όλοι γνωρίζουν για αυτούς, αλλά λίγοι ξέρουν πώς είναι η καθημερινότητά τους. Η ζωή ενός εθελοντή είναι όντως περίπλοκη. Αν και, τυπικά, κανείς δεν τον αναγκάζει να το κάνει, το «χρέος» μέσα του γιγαντώθηκε όταν είδε πως είναι η μόνη λύση να σωθούν ψυχές.

    Σε αυτό το κομμάτι στάθηκε και η κα Τοσουνόγλου, τονίζοντας ότι «η ζωή ενός εθελοντή δεν είναι τόσο γνωστή και συνήθως ο φιλόζωος θεωρείται γραφικός και περίεργος τύπος. Όμως, ο φιλόζωος, δηλαδή αυτός που θα τρέξει να βοηθήσει ένα ζώο, βρίσκεται σε μία συνεχή κοινωνική, ψυχολογική και οικονομική αφαίμαξη».

    «Οι δήμοι θα έπρεπε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλα. Είναι σημαντικό να το αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα γιατί είμαστε και εμείς Έλληνες πολίτες πληρώνουμε τους φόρους μας και δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε τέτοια κατάσταση. Θα έπρεπε η πολιτεία να μεριμνήσει για να ελαφρύνει τους φιλόζωους», καταλήγει.

    Ζώα στα αζήτητα: Γεννιούνται και πεθαίνουν στα καταφύγια

    Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, έχει σημασία να σταθούμε και σε εκείνα τα ζώα που μένουν για πάντα αδέσποτα...

    Ο Κωνσταντίνος, είναι εδώ και χρόνια εθελοντής στο Καταφύγιο του Βύρωνα, ακόμη ένα καταφύγιο που γεμίζει συνεχώς και πολλές φορές δεν αδειάζει, αφού οι άνθρωποι έχουν την τάση να επιλέγουν με βάση την ηλικία και την εμφάνιση. Αυτό οδηγεί στο φαινόμενο ζώα να μένουν για πάντα στα αζήτητα.

    Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως από τα 40 ζώα του Βύρωνα, τα περισσότερα είναι πάνω από 5 ετών, κάτι που αποτελεί τον πρώτο λόγο που βρίσκονται στα αζήτητα. Επίσης, είναι πάνω των 25 κιλών, είναι σκουρόχρωμα και κάποια είναι αρκετά φοβικά, δεν ξεδιπλώνουν τον χαρακτήρα τους με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην αφιερώνουν χρόνο να «ξελυθούν» και να τα γνωρίσουν παραπάνω.

    Τα φοβικά ζώα, όμως, δεν επέλεξαν να είναι έτσι. Τα πρώτα τους χρόνια τα περισσότερα τα έζησαν απομονωμένα και πεταμένα, ουσιαστικά, σε ένα βουνό ή ένα χωράφι. Όπως μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος, που είναι και εκπαιδευτής σκύλων, αυτά τα ζώα δεν κοινωνικοποιήθηκαν όταν ήταν μικρά με αποτέλεσμα τώρα ο κόσμος να τους είναι άγνωστος. Ακόμη ένας λόγος που πολλά ενήλικα είναι φοβικά, δυστυχώς, είναι και η κακοποίηση που ενδεχομένως έχουν βιώσει σε κάποιο διάστημα της ζωής τους.

    Υπάρχουν και ενήλικα ζώα όμως, που πρόλαβαν να δουν πώς είναι να ανήκεις κάπου, είχαν το σπίτι τους και εκείνον που νόμιζαν ως άνθρωπό τους. Τελικά, δεν ήταν και πολλοί είναι εκείνοι που όταν ο σκύλος τους μεγαλώσει ή αλλάξει η ζωή τους, πια δεν τους κάνει. «Τα δένουν έξω από το καταφύγιο, τα δένουν στον δρόμο», περιγράφει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος...

    «Τις περισσότερες φορές είναι πως δεν μπορούν να διαχειριστούν τον σκύλο τους, από θέμα χρόνου. Ο κόσμος δεν ξέρει. Όλοι παίρνουν σκύλους, χωρίς να ξέρουν να τα μεγαλώσουν», είναι η πρόταση που συνοψίζει το γιατί οι «άνθρωποι» εγκαταλείπουν τους τετράποδους φίλους τους.

    Τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές αιτίες που κάποια ζώα γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν στα καταφύγια...

    Ανοίξτε τα σπίτια σας σε ενήλικα ζώα

    Ωστόσο, όταν κάποιος βάλει στην οικογένειά του ένα φοβικό ζώο ή ένα ζώο μεγαλύτερο σε ηλικία και του δώσει αγάπη και φροντίδα, γρήγορα θα το δει να «ανθίζει», να γίνεται ένα άλλο ζώο.

    «Του ξαναδίνεις νόημα στη ζωή. Το ξανακάνεις σκυλί. Παίζει, τρέχει, γελάει. Οπότε αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Στα δικά σου χέρια, ένας σκύλος που ζούσε στη μιζέρια και τον φόβο, γίνεται ένα χαρούμενο πλάσμα. Αυτό σου δίνει τρομερά συναισθήματα».

    Σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να «σπάσει» το ταμπού του «δεν θέλω ενήλικο σκύλο, δεν θέλω μεγαλόσωμο σκύλο, δεν είναι άσπρο», ο Κωνσταντίνος απαντά: «Μία βόλτα σε ένα καταφύγιο, που πολλοί δεν κάνουν γιατί δεν θα το αντέξουν, αρκεί. Να πάρεις έναν σκύλο βόλτα, να του δώσεις χρόνο ή να δοκιμάσεις τη φιλοξενία. Να πάρεις έναν σκύλο που 10 χρόνια είναι σε κλουβί, σπίτι σου. Να του δώσεις την ευκαιρία να σου δείξει τι μπορεί να σου δώσει».

    Εκτός, βέβαια του ταμπού, υπάρχει και η σκέψη «θα υιοθετήσω έναν σκύλο 5 ετών, αλλά σε 5-6-7 χρόνια θα πεθάνει»: «Είναι λογικό, γιατί κοιτάνε τον εαυτό τους. Δεν κοιτάνε την πλευρά του ζώου που θα προλάβει να ζήσει, έστω λίγους μήνες της ζωής του, σε ένα σπίτι. Η θλίψη υπάρχει πάντα αλλά στο τέλος μετράει τι του έχεις δώσει και τι σου έχει δώσει».

    Τα παραπάνω είναι μόνο μία σελίδα του πολυσέλιδου «φακέλου» των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Διαβάστε, μιλήστε με εθελοντές, επισκεφθείτε καταφύγια, υιοθετήστε.
    Σώσε ένα αδέσποτο: Η Adopt a Paw Today και το ethnos.gr σάς περιμένουν σε μία ιδιαίτερη μέρα υιοθεσίας

    Η Adopt a Paw Today και το ethnos.gr σάς περιμένουν σε μία ιδιαίτερη ημέρα υιοθεσίας σκύλων και γατών που σώθηκαν από τον δρόμο και πλέον αναζητούν τους Ανθρώπους τους.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου, την Κυριακή 7 Απριλίου το ethnos.gr συμμετέχει στην Ημέρα Υιοθεσίας της φιλοζωικής εταιρείας, Adopt a Paw Today.

    Έτσι, σας προσκαλούμε στο This is Loco (Φαλήρου 47, Αθήνα) να γνωρίσετε κουτάβια και ενήλικα σκυλάκια που έχουν ανάγκη την παντοτινή τους οικογένεια. Επίσης, θα μπορείτε να ενημερωθείτε και για γατάκια που ψάχνουν σπίτι, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν και εκπαιδευτές για να λύσουν την κάθε σας απορία.

    Εκτός των παραπάνω, άτομα από την ομάδα του ethnos.gr και εθελοντές της Adopt a Paw Today έχουν αναλάβει την κατασκευή αυτοσχέδιων σπιτιών για αδέσποτες γάτες. Τα σπιτάκια θα κατασκευαστούν επί τόπου και θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Ακόμα και παιδιά.

    Οι εθελοντές τής Adopt a Paw Today θα είναι εκεί για οδηγίες και καθοδήγηση, ενώ θα υπάρχουν και μπογιές για τους μικρούς μας φίλους, ώστε να κάνουν τη δική τους ζωγραφιά πάνω στα σπιτάκια.

    Στη συνέχεια, τα σπίτια αυτά θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της Αττικής που έχουν μεγάλο αριθμό γατών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σαβάλια: Το μεγαλείο των ζώων και η ανθρώπινη κτηνωδία
    Σαβάλια: Το μεγαλείο των ζώων και η ανθρώπινη κτηνωδία

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Δυστυχώς στις μέρες μας, ότι εννέα νεογέννητα κουταβάκια βρέθηκαν σε κάδο σκουπιδιών καταδικασμένα να πεθάνουν πριν ακόμα προλάβουν να ανοίξουν τα μάτια τους δεν αποτελεί είδηση, καθώς ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν συνεχώς, αφού δεν είναι λίγοι πλέον όσοι αντιμετωπίζουν μια νέα ζωή σαν βάρος από την οποία μπορούν να απαλλαγούν απλά πετώντας την.

    Ένα ανάλογο περιστατικό έφερε για μια ακόμη φορά στο φως η Ψυχολόγος Άρτεμις Δημητροπούλου από την φιλοζωική Ένωση Αμαλιάδας, “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας”.

    Προχθές στην περιοχή των Σαββαλίων η κα Δημητροπούλου έγινε μάρτυρας ενός ακόμα θλιβερού γεγονότος. Εννιά κουταβάκια, νεογέννητα, έκλαιγαν αβοήθητα μέσα σε κάδο σκουπιδιών, δίπλα σε απορρίμματα. Αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία ενώ με προσοχή τα κουταβάκια απομακρύνθηκαν από τον κάδο, καθαρίστηκαν και στήθηκε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να βρεθεί σκυλίτσα που να είναι ικανή να τα θηλάσει μιας και τα κουταβάκια ήταν τόσο μικρά που δεν μπορούσαν να τραφούν με ξηρά τροφή.

    koytavia kados

    koytavia kados 2 jpg

    Κι εδώ η φύση ήρθε για μια ακόμα φορά να μας διδάξει όσα κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε ως άνθρωποι. Ως κανονική μανούλα η σκυλίτσα της φωτογραφίας, δέχθηκε τα κουταβάκια σαν δικά της και με το γάλα της τα κράτησε στη ζωή, δίνοντας σε όλους μας παράλληλα ένα σπουδαίο μάθημα …

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο