Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 14:48

Επίσκεψη μαθητών-τριών και εκπαιδευτικών από Πολωνία και Ισπανία στο Γυμνάσιο Λεχαινών στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των ομάδων (24 μαθητές-τριες, 6 εκπαιδευτικοί) από την Πολωνία και την Ισπανία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Safety first” που υλοποιείται φέτος στο Γυμνάσιο Λεχαινών σε συνεργασία με αντίστοιχα σχολεία από τις δύο χώρες.

Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε η σπουδαιότητα και χρησιμότητα των εκπαιδευτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. Οι μαθητές-τριές μας και οι οικογένειές τους φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες και η τοπική κοινότητα στήριξε στο έπακρο με την ευγένεια και την προθυμία της τις δραστηριότητες του γυμνασίου.

Η τοπική κοινότητα και ο Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης ανταποκρίθηκε άμεσα και με αξιοζήλευτο ενδιαφέρον ώστε να οργανωθούν δραστηριότητες που θα επέτρεπαν στους επισκέπτες αλλά και τους μαθητές μας να επωφεληθούν από την επίσκεψή τους και να γνωρίσουν τον τόπο και τις ομορφιές του. Η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Κοκκίνου Άννα, η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Αναγνωστοπούλου Αναστασία αλλά και όλη η ομάδα των εκπαιδευτικών που το στελεχώνουν θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και βοήθησαν με κάθε τρόπο στη φιλοξενία.

Συγκεκριμένα:

  • Τον Όμιλο φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών, από τον οποίο οι κυρίες Ζαφειράκη Μαργαρίτα και Φανού- Φουσκαρίνη Διατσέντα μας ξενάγησαν στο χώρο και μας εξήγησαν αναλυτικά την έκθεση αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821 κάνοντας και ξεχωριστή αναφορά στους Ισπανούς και Πολωνούς που βοήθησαν στον αγώνα της απελευθέρωσης.
  • Τον κ. Ματζάνα Χρήστο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο οποίος μας έκανε εκτενέστατη περιγραφή του αρχαιολογικού χώρου στην Αρχαία Ολυμπία και το μουσείο της και απάντησε με ενθουσιασμό στις ερωτήσεις των επισκεπτών μας.
  • Την κυρία Σχίζα Βιργινία για τη βοήθειά της στο κυνήγι θησαυρού στην πόλη.
  • Τον Κ. Παναγόπουλο Αλέξιο για τη δραστηριότητα τοξοβολίας που οργάνωσε για το Γυμνάσιο.
  • Τον όμιλο Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος» και συγκεκριμένα τους κ. Κάρδαρη Σπύρο Πρόεδρο, Κοτσάφτη Κων/νο Αντιπρόεδρο, Γεωργιόπουλο Χαρίλαο Αντιπρόεδρος, Βαρβαρέσο Γιάννη Ταμία, Μπαγιακλή Γραμματέα, Αγραπίδη Αντώνιο επ. Πρόεδρο, Μπαγιακλή Ευγενία, Κοτσάφτη Μαρία, Αγραπίδη Γεώργιο μέλη, οι οποίοι μας υποδέχτηκαν θερμά στο χώρο τους, μας μίλησαν για τα άλογα και την ασφάλεια κατά την ιππασία και μας κέρασαν τοπικά χειροποίητα εδέσματα.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστούμε τους χορηγούς:

α) Mediterre Eurofood AE, κ. Παπαδόπουλος Κων/νος,

β) Βιοτεχνία Ζυμαρικών Ilis, κ. Θεόδωρος Γιανναράς,

γ) Κτήμα Μπριντζίκη κ. Μπριντζίκη Διονυσία,

που με γενναιοδωρία ανταποκρίθηκαν και πρόσφεραν προϊόντα τους στους εκπαιδευτικούς από την Πολωνία και την Ισπανία.

erasmus lex gumn 2

erasmus lex gumn 3

erasmus lex gumn 4

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 12:24

Σχετικά Άρθρα

  • Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας: Erasmus Days2024 "I (AI) SING ERASMUS+, I HAIKU ERASMUS+”
    Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας: Erasmus Days2024

    Mε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο εορτασμός των Erasmus Days 2024 που πραγματοποιήθηκε στις 14-19 Οκτωβρίου 2024 με τη διοργάνωση 10111 εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών - Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ και διοργάνωσε την εκδήλωση “Ι (ΑΙ) Sing Erasmus+, I Haiku Erasmus” σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δια της Περιφερειακής Επόπτριας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και της Προωθήτριας Εrasmus+ Π.Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδας, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024.

    Τριάντα τέσσερις (34) εξαιρετικές δημιουργίες μαθητών και εκπαιδευτικών παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν το δικό τους τραγούδι ή Haiku ποίημα για την Erasmus+ εμπειρία τους με ή χωρίς τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

    Μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκαν οι εμπειρίες και οι ευκαιρίες που προσφέρει στη Σχολική Κοινότητα το Erasmus+ σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ, Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, ΕΝΕΕΓΥΛ, ΕΕΕΕΚ) με συμμετοχές και από τις 3 Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα αναδείχθηκε η αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω κυρίως της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή της χρήσης της ως εργαλείο, σε ένα μέρος μίας ολοκληρωμένης μαθησιακής εμπειρίας και όχι ως υποκατάστατο της ανθρώπινης νοημοσύνης.

    Οι δημιουργίες των μαθητών υπάρχουν διαθέσιμες στον ακόλουθο ψηφιακό τοίχο:

    https://padlet.com/pdedeerasmusdays2021/erasmusdays-2024-o54oofrhma7jtht6

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους συμμετέχοντες η δημιουργικότητα , η φαντασία αλλά και τα συναισθήματα χαράς για τις νέες εμπειρίες και γνώσεις, που καθρεφτίζονταν μέσα στις δημιουργίες των μαθητών. Τα παιδιά μίλησαν για την αξία της ειρήνης καταδικάζοντας τη φρίκη του πολέμου, τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης, τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, την αξία της συμπερίληψης, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία, τη σημασία της ευζωίας και την προσδοκία για ένα σχολείο ανοιχτό σε όλους. Αναφέρθηκαν στη λαχτάρα και την προσμονή που ένοιωθαν πριν την υλοποίηση του προγράμματος αλλά εξέφρασαν και την ικανοποίηση τους για όλες τις μοναδικές στιγμές που βίωσαν συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Αξίζει να αναφερθεί πως στην εκδήλωση συμμετείχε και το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πάτρας, του οποίου πρόσφατα αναγνωρίσθηκε το έργο πανευρωπαϊκά αφού ήταν ένα εκ των 96 σχολείων σε όλη την Ευρώπη που απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας 2024, μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναγνώριση του έργου και των επιτευγμάτων εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν εξαίρετες πρακτικές αλλά και της ταυτόχρονης προβολής της αξίας του Erasmus+.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, η Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Μπαλωμένου Αθανασία ως εκπρόσωπος της Περ/κης Δ/νσης Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας ΠΔΕ Παπαδόπουλος Τάκης, η, Επικεφαλής Europe Direct Δυτικής Ελλάδας Βουτσινά Μαρία, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελλήνων Δημοσιογράφων Ριζογιάννη Μαρίνα ενώ στήριξαν την πρωτοβουλία πλήθος Συμβούλων Εκπαίδευσης. Την εκδήλωση παρουσίασαν και συντόνισαν η Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Δρ. Μπαλωμένου Αθανασία και η Προωθήτρια Erasmus+ Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Δρ. Σαρλή Έλενα.

    Μπορείτε να ψηφίσετε σε Online ψηφοφορία τα αγαπημένα σας τραγούδια και Haiku ανταμείβοντας την προσπάθειά εκπαιδευτικών και μαθητών έως και τις 31 Οκτωβρίου 2024 στον ακόλουθο σύνδεσμο:

    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeEI9b5oa7p3LmJ9YH0SHY3j8uE2B_KPIjsyHbS7vvIf5xBkQ/viewform

    Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, «συνοδοιπόρους και συνταξιδιώτες», για τη συμμετοχή και τη συνεργασία σε αυτή την μοναδική εμπειρία.

    Οργανωτική-Τεχνική Υποστήριξη: Βλασσοπούλου Ευαγγελία (Αν. Προωθήτρια Εrasmus+ Δυτικής Ελλάδας), Προδρόμου Ελευθερία, Καραγιάννης Θεόδωρος.

    perif dieyth erasmus 2

    perif dieyth erasmus 3

    perif dieyth erasmus 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Erasmus Days στο 6o Δημοτικό Σχολείο Πύργου
    Erasmus Days στο 6o Δημοτικό Σχολείο Πύργου

    Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών - Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ κάλεσε και φέτος τους δικαιούχους του προγράμματος να συμμετέχουν στις Erasmus Days 2024, την πανευρωπαϊκή γιορτή, διοργανώνοντας εκδήλωση από τις 14 έως τις 19 Οκτωβρίου 2024.

    Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με την εκδήλωση “Ι (ΑΙ) Sing Erasmus+, I Haiku Erasmus+", σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δια της Περιφερειακής Επόπτριας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και της Προωθήτριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Π.Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδας προσκάλεσε όλες τις σχολικές μονάδες και φορείς που ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα Erasmus + να ανεβάσουν τις δημιουργίες τους σε padlet- ψηφιακό τοίχο που δημιουργήθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό.

    Οι δημιουργίες των σχολείων παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024. Το 6ο δημοτικό σχολείο Πύργου συμμετείχε στην ευρωπαϊκή γιορτή με το τραγούδι: «Green cheer» το οποίο μιλάει για την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια του σχολείου να δημιουργήσει υπεύθυνους πολίτες. Το τραγούδι δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (Gemini και Suno). Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Καζάκου Μαρία εμπνεύστηκε τη χορογραφία στην οποία συμμετείχαν οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης.

    Επίσης συνέβαλαν οι εκπαιδευτικοί: Τσουράς Γιώργος, Τσακριλής Λάμπρος, Ρηγούτσου Ανδριανή και Μπελελή Κατερίνα. Η δημιουργία του σχολείου καταχειροκροτήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ελαιόλαδο: Νέα απειλή για τους παραγωγούς – Ποιοι κυνηγούν την πίτα των 14 δισ. ευρώ
    Ελαιόλαδο: Νέα απειλή για τους παραγωγούς – Ποιοι κυνηγούν την πίτα των 14 δισ. ευρώ

    Οι μικροί καλλιεργητές ελιάς στην Ισπανία μάχονται για το μέλλον του κλάδου του ελαιολάδου

    Μια νέα απειλή αντιμετωπίζουν οι μικροί καλλιεργητές ελιάς, στο λίκνο της παγκόσμιας παραγωγής ελιολάδου, στη νότια Ισπανία.

    Καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά την ξηρασία όλο και πιο πιθανή σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, χιλιάδες μικροκαλλιεργητές στην Ανδαλουσία έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα νέο και ταχέως αναπτυσσόμενο «εχθρό», που δεν είναι άλλος από τους ανταγωνιστές μεγαλοαγρότες.

    Στόχος εδώ και καιρό, των «μεγάλων» αγροτών ήταν σύμφωνα με δημοσίευμα του FT, να εισβάλλουν σε μια αγορά στην οποία μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν οι μικροκαλλιεργητές, καθώς οι τιμές στο ελαιόλαδο παραμένουν κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Πρόκειται άλλωστε για μια βιομηχανία αξίας 14 δισ. ευρώ.

    Η έκταση της γης που αφιερώνεται σε υπερ-εντατικές ελαιοκαλλιέργειες αυξάνεται

    Ειδικότερα, οι «σούπερ εντατικές» επιχειρήσεις προσπαθούν να επωφεληθούν από τις τιμές του ελαιολάδου που παραμένουν κοντά στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Διαθέτουν σειρές δέντρων σε πυκνά στοιβαγμένες γραμμές σε επίπεδες εκτάσεις κοντά σε ποτάμια ή δεξαμενές. Αυτό επιτρέπει την άρδευση – κρίσιμη κατά τη διάρκεια της ξηρασίας και κάτι που οι περισσότεροι μικροκαλλιεργητές μπορούν μόνο να ονειρευτούν – και τη συγκομιδή με μηχανήματα. Αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος, υψηλότερη παραγωγικότητα και μεγαλύτερα κέρδη.

    Επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας

    Η έκταση της γης που αφιερώνεται σε υπερ-εντατικές ελαιοκαλλιέργειες αυξάνεται. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν επεκταθεί από το πουθενά και αντιπροσωπεύουν το 7% του εδάφους της Ισπανίας για ελιές και το 11% της παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου. Εξαπλώνονται επίσης βόρεια πέρα από την Ανδαλουσία και προσελκύουν κεφάλαια από μεγάλους ομίλους ελαιολάδου όπως η Innoliva και η De Prado.

    Τέτοιου είδους καλλιέργειες, φαίνεται ότι τα πήγαν καλύτερα από τους παραδοσιακούς ελαιώνες κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, καθώς υπέστησαν λιγότερο δραστικές μειώσεις στην παραγωγή.

    «Η οικονομική λογική του ελαιολάδου των ορεινών ελαιώνων μειώνεται επειδή η παραγωγικότητα μειώνεται, κυρίως λόγω του προβλήματος του νερού», δήλωσε ο Ignacio Silva, πρόεδρος της Deoleo, η οποία αγοράζει από μικρούς και μεγάλους αγρότες ως ο μεγαλύτερος έμπορος ελαιολάδου στον κόσμο.

    Οι μέγα-ελαιοκαλλιέργειες έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί, καθώς οι γαιοκτήμονες, που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, στρέφονται από τα εσπεριδοειδή, τα δημητριακά και τα ριζώδη λαχανικά στις ελιές, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν το υδατικό στρες καλύτερα από τις περισσότερες άλλες καλλιέργειες.

    Η βιαστική αυτή στροφή στην ενασχόληση με την ελαιοκαλλιέργεια επιταχύνθηκε από τις υψηλές τιμές και την προοπτική για άνοιγμα νέων αγορών. Τα στελέχη της βιομηχανίας φλερτάρουν εκατομμύρια δυνητικούς νέους καταναλωτές εκτός Ισπανίας και Ιταλίας, κυρίως στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη, όπου πολλά νοικοκυριά εξακολουθούν να βασίζονται σε άλλα μαγειρικά λίπη.

    Οι ελαιοκαλλιέργειες υψηλής πυκνότητας είναι επίσης ελκυστικές για τους επενδυτές στην Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο μετά την Ισπανία. Κεφάλαια εισρέουν από εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως η DeA Capital με έδρα το Μιλάνο, ιστορικές οικογένειες οινοποιών και εταιρείες εμφιάλωσης.

    Οι παραδοσιακές φάρμες παράγουν κατά μέσο όρο 500 έως 850 κιλά ελαιόλαδο ανά εκτάριο, σε σύγκριση με την απόδοση των 1.200 κιλών στις μεγαλύτερες αρδευόμενες επιχειρήσεις

    Η έκταση που αφιερώνεται στην ελαιοκαλλιέργεια υψηλής τεχνολογίας στην Ιταλία είναι ακόμη μικρή, καθώς αντιπροσωπεύει μόλις 15.000 εκτάρια από τα 1 εκατ. εκτάρια ελαιόδεντρων. Όμως ο Michele Buccelletti, γόνος οικογένειας που καλλιεργεί ελιές στην Τοσκάνη από τον 17ο αιώνα, προβλέπει ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει το μονοπάτι των σούπερ αγροκτημάτων που χάραξε η Ισπανία.

    Οι αντιθέσεις

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την καλλιέργεια στην Ισπανία. Σύμφωνα με τους FT, ενώ οι παραδοσιακοί ελαιοπαραγωγοί στην Ισπανία έχουν κατά μέσο όρο 80 έως 120 δέντρα ανά εκτάριο, οι μεγαλο-αγρότες έχουν οπουδήποτε από 800 έως 2.000 μικρότερα δέντρα. Οι παραδοσιακές φάρμες παράγουν κατά μέσο όρο 500 έως 850 κιλά ελαιόλαδο ανά εκτάριο, σε σύγκριση με την απόδοση των 1.200 κιλών στις μεγαλύτερες αρδευόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου.

    Ταυτόχρονα, οι «σούπερ φάρμες» χρησιμοποιούν ελαιοσυλλέκτες που μοιάζουν με τρακτέρ ύψους 4 μέτρων. Το πιο κοντινό που έχουν οι παραδοσιακοί αγρότες στη μηχανοποίηση είναι οι χειροκίνητες ράβδοι δόνησης, που τινάζουν τις ελιές από τα κλαδιά.

    Κατά συνέπεια, το κόστος παραγωγής για έναν τυπικό παραδοσιακό αγρότη ανέρχεται σε 3,80 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου, ενώ το κόστος σε μια τυπική σούπερ φάρμα είναι το μισό.

    Ένας μεγαλοκαλλιεργητής κοντά στην Κόρδοβα, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη συγκομιδή ενός από τα 100 εκτάρια αγροτεμαχίων του στα τέλη Οκτωβρίου. «Με πέντε μηχανήματα μπορώ να κάνω όλο το κτήμα σε πέντε ημέρες», δήλωσε. Για τη συγκομιδή της ίδιας έκτασης ορεινών ελιών, μια ομάδα 10 ατόμων θα μπορούσε να χρειαστεί 70 έως 100 ημέρες.

    Η ταχύτητα φέρνει ένα άλλο πλεονέκτημα. Ο καρπός για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να προέρχεται από την πρώτη συγκομιδή της χρονιάς, αλλά αν μείνει στο δέντρο για πολύ καιρό αλλοιώνεται. Σε μια μεγαλοαγροτική εκμετάλλευση «μπορείς να επιλέξεις την ακριβή στιγμή της συγκομιδής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rioboo Cabello de Alba. Αλλά ένας αγρότης του βουνού, πρόσθεσε, δεν μπορεί να συλλέξει τα πάντα τη στιγμή της βέλτιστης ωρίμανσης.

    Παρόλο που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ταχύτητα ή τις αποδόσεις, μικροκαλλιεργητές υποστηρίζουν ότι προσφέρουν ένα ανώτερο προϊόν.

    Οι «σούπερ φάρμες» και οι πολυφαινόλες

    Οι πολυφαινόλες προσδίδουν στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την πικάντικη γεύση και την πικράδα που εκτιμάται στη Μεσόγειο. Παρέχουν επίσης, μαζί με το ελαϊκό οξύ, τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη που έχουν δείξει πολλές επιστημονικές μελέτες. «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι μια κουταλιά από το ελαιόλαδό μας μπορεί να σας απαλλάξει από τον πονοκέφαλο ή τον πόνο στις αρθρώσεις», δήλωσε ο Jiménez López.

    Οι φάρμες υψηλής πυκνότητας, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιούν λίγες μόνο ποικιλίες ελιάς που τείνουν να παράγουν λιγότερες πολυφαινόλες. «Τότε οι αρδευόμενες ελιές χάνουν την ένταση της γεύσης τους, επειδή το νερό λειτουργεί ως μαλακτικό», δήλωσε ο Manuel Parras Rosa, καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Jaén.

    Για ορισμένες νέες αγορές, ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα. Η Deoleo διαπίστωσε ότι στους καταναλωτές των ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν αρέσει η ελαφριά αίσθηση καψίματος που θα περίμενε ένας νοτιοευρωπαίος από ένα εξαιρετικό παρθένο έλαιο κορυφαίας ποιότητας.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Ακραία βία εν ώρα διαλείμματος: 13χρονος προσπάθησε να πετάξει συμμαθητή του από τον πρώτο όροφο σε γυμνάσιο στο Κρανίδι
    Ακραία βία εν ώρα διαλείμματος: 13χρονος προσπάθησε να πετάξει συμμαθητή του από τον πρώτο όροφο σε γυμνάσιο στο Κρανίδι

    Τον χτύπαγε στην πόρτα της τάξης του - Ο δράστης συνελήφθη

    Ένα ακραίο περιστατικό βίας σημειώθηκε μέσα σε σχολείο στο Κρανίδι, που οδήγησε και στη σύλληψη ενός 13χρονου αγοριού.
    Συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν χθες το πρωί στο Γυμνάσιο Κρανίδιου όταν περίπου στις 11:00 κατά τη διάρκεια διαλείμματος ένας 13χρονος επιτέθηκε σε συνομήλικο συμμαθητή του. Άρχισε να τον χτυπά στο πρόσωπο, ενώ στη συνέχεια του έκανε κεφαλοκλείδωμα και τον σήκωσε προκειμένου να τον ρίξει από τον πρώτο όροφο. Τότε επενέβη ένας φίλος του παιδιού του δεχόταν την επίθεση και τον απέτρεψε.
    Ο εφιάλτης όμως δεν είχε τελειώσει για τον 13χρονο καθώς ο συμμαθητής του στη συνέχεια τον έσυρε προς την τάξη του, τον τράβηξε από τα μαλλιά και τον χτύπαγε στην πόρτα.

    Ο νεαρός ενημέρωσε τους γονείς του και μερικές ώρες αργότερα βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλουν το περιστατικό. Αστυνομικοί της υπηρεσίας συνέλαβαν χθες το βράδυ τον 13χρονο που επιτέθηκε με αγριότητα στον συμμαθητή του και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Ο 13χρονος θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δήμος Πύργου: Παρεμβάσεις στο αποχετευτικό δίκτυο του Δημοτικού και Γυμνασίου Γουμέρου
    Δήμος Πύργου: Παρεμβάσεις στο αποχετευτικό δίκτυο του Δημοτικού και Γυμνασίου Γουμέρου

    Έμπρακτο είναι το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για τη βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων του Δήμου καθώς και των συνθηκών κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία.

    Στο πλαίσιο αυτό και μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο που στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Γουμέρου, εκπονήθηκε μελέτη και υπεγράφη σύμβαση για την υλοποίηση εργασιών βελτιστοποίησης των υποδομών που έχουν να κάνουν με το αποχετευτικό δίκτυο των τουαλετών του σχολείου, ώστε να γίνεται με ασφαλή τρόπο η απορροή των ακαθάρτων και της διοχέτευσης των λυμάτων.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί προβλέπονται καθαιρέσεις δαπέδων και αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων αποχέτευσης, τα οποία έχουν αστοχία κατασκευής και παρουσιάζουν διαρροές λυμάτων.

    Επίσης, πρόκειται να γίνει επισκευή των χαλασμένων τουαλετών με την αντικατάσταση των φθαρμένων ειδών υγιεινής και πλακιδίων δαπέδου.

    Κύριος στόχος των παρεμβάσεων που γίνονται είναι να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του αποχετευτικού δικτύου του κτηρίου που στεγάζει τα δύο σχολεία, καθόσον η τελευταία συντήρηση είχε γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μαθητών.

    dimos goumero apox 2

    dimos goumero apox 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, που φιλοξενούνται στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας τίμησε ο Δήμος Ήλιδας
    Τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, που φιλοξενούνται στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας τίμησε ο Δήμος Ήλιδας

    Τους 13 εκπαιδευτικούς και τους 20 μαθητές από τέσσερις χώρες, που φιλοξενήθηκαν για μία εβδομάδα στην περιοχή μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, τίμησε σε μία λιτή γιορτή το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας που είχε αναλάβει την υλοποίηση και ο Δήμος Ήλιδας.

    Πρόκειται για Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο το 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας εκπροσώπησε τη χώρα μας, ενώ συμμετείχαν σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τουρκία.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη γιορτή του σχολείου συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του σε θέματα Παιδείας κ. Γιάννη Ντακούλια, μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων, τα οποία συμβάλλουν στην ανταλλαγή ιδεών, πολιτισμικών στοιχείων και καλών πρακτικών στον τομέα της εκπαίδευσης ανάμεσα στα σχολεία.

    Παράλληλα, ο Δήμος έδωσε δώρα με τοπικά προϊόντα σε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, αλλά και βιβλία με την ιστορία της Αρχαίας Ήλιδας για τις βιβλιοθήκες των σχολείων τους.

    Ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ κ. Θεόδωρος Λαμπρόπουλος και η αρμόδια για την υλοποίηση του προγράμματος και υποδιευθύντρια του σχολείου, κα Ιωάννα Παπαδάκη, είχαν προετοιμάσει μια όμορφη γιορτή για όλους, με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών σχολείων να τους ευχαριστούν για τις ξεχωριστές στιγμές που δημιούργησαν μαζί τους.

    dimos ilidas vrav erasmus 2

    dimos ilidas vrav erasmus 3

    dimos ilidas vrav erasmus 4

    dimos ilidas vrav erasmus 5

    dimos ilidas vrav erasmus 6

    dimos ilidas vrav erasmus 7

    dimos ilidas vrav erasmus 8

    dimos ilidas vrav erasmus 9

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ισπανία: Αριθμός ρεκόρ τουριστών επισκέφθηκε τη χώρα το καλοκαίρι
    Ισπανία: Αριθμός ρεκόρ τουριστών επισκέφθηκε τη χώρα το καλοκαίρι

    Η Ισπανία υποδέχτηκε 21,8 εκατομμύρια ξένους τουρίστες στις ακτές της αυτό το καλοκαίρι, αριθμό ρεκόρ, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η μεγάλη αυτή τουριστική ροή πυροδότησε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα.

    Ο αριθμός αυτό συνιστά αύξηση 7,3% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023, όπως ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Η Ισπανία, ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός στον κόσμο, υποδέχτηκε 10,9 εκατομμύρια επισκέπτες τον Ιούλιο και άλλους τόσους τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

    Η ''πλημμύρα'' τουριστών δεν έχει χαροποιήσει ωστόσο τους Ισπανούς κάποιοι από τους οποίους διαδήλωσαν τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη Βαρκελώνη, στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας, τις Βαλεαρίδες Νήσους και τις Κανάριες Νήσους.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την επιβάρυνση στις υποδομές, την ηχορύπανση και τη ρύπανση.

    Ηταν επίσης οργισμένοι από την αύξηση στις τιμές των ενοικίων καθώς πολλά ακίνητα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στους τουρίστες σε υψηλές τιμές.

    Πολλές περιοχές της χώρας αντέδρασαν και η Βαρκελώνη δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2029 θα καταργηθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για τους τουρίστες.

    Η χώρα που εκπροσωπήθηκε περισσότερο τουριστικά αυτό το καλοκαίρι στην Ισπανία ήταν η Βρετανία με 4,17 εκατομμύρια Βρετανούς επισκέπτες. Ακολουθεί η Γαλλία (3,75 εκατ), η Γερμανία (2,49) και η Ιταλία (1,35).

    Επίσης σημειώθηκε 13% αύξηση στους Αμερικανούς τουρίστες που ανήλθαν σε 850.000.

    Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου η Ισπανία φιλοξένησε συνολικά 64,8 εκατομμύρια τουρίστες, γεγονός που επίσης αποτελεί ρεκόρ.

    Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στη χώρα ήταν η Καταλονία, η περιφέρεια όπου ανήκουν η Βαρκελώνη, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και τα Κανάρια Νησιά.

    Οι περισσότεροι τουρίστες άφησαν και περισσότερα έσοδα-- 17,6% αύξηση στη διάρκεια αυτού του οκταμήνου--τα οποία συνολικά ανήλθαν σε 86,7 δισ ευρώ.

    Αυτό αναλογεί σε 187 ευρώ τουριστικές δαπάνες ημερησίως ανά τουρίστα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/CHEMA MOYA

  • Πολωνία: Εντοπίστηκαν άλλες δύο σοροί από τις πλημμύρες - Στους εννέα συνολικά οι νεκροί
    Πολωνία: Εντοπίστηκαν άλλες δύο σοροί από τις πλημμύρες - Στους εννέα συνολικά οι νεκροί

    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Ευρώπη αυτό τον μήνα, στις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την περιοχή τις τελευταίες δύο δεκαετίες

    Οι θάνατοι από τις πλημμύρες αυτού του μήνα στη νοτιοδυτική Πολωνία αυξήθηκαν σε εννέα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς εντοπίστηκαν δύο ακόμα πτώματα.
    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Ευρώπη αυτό τον μήνα, στις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την περιοχή τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
    Οι πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές από τη Ρουμανία έως την Πολωνία, γέμισαν πόλεις με λάσπη και φερτά υλικά, κατέστρεψαν γέφυρες και βύθισαν σπίτια και αυτοκίνητα στα νερά, με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Στην κομητεία Κλόντζκο και στην κομητεία Νίσα, κατά τις επιχειρήσεις καθαρισμού μετά την πλημμύρα, εντοπίστηκαν δύο πτώματα», ανακοίνωσε η πολωνική αστυνομία στην πλατφόρμα Χ αργά χθες το βράδυ.

    «Οι διαδικασίες ταυτοποίησης είναι σε εξέλιξη. Οι συνθήκες του θανάτου υποδηλώνουν ότι ίσως πρόκειται για το 8ο και το 9ο θύμα, των οποίων ο θάνατος επήλθε σε πλημμυροπαθείς περιοχές».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο