Τετάρτη, 11 Μαϊος 2022 10:26

Μαγιορκίνης: Το «πλεονέκτημα» του Candida Auris - Πώς θα τον αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

O καθηγητής τόνισε πως ο μύκητας έχει ανιχνευτεί στον Ευαγγελισμό και σε άλλα νοσοκομεία στην Αθήνα

Για τον μύκητα Candida Auris που φέρεται να έχει προκαλέσει επικίνδυνες λοιμώξεις στα νοσοκομεία, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη αυτός ο μύκητας και πως υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο τόνισε το προφίλ του δίνει ένα πλεονέκτημα ώστε να αναπτύσσεται σε συνθήκες όπου χρησιμοποιούνται πολλά αντιβιοτικά.
Για αυτό τον λόγο όπως είπε εμφανίζεται κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, απειλώντας παράλληλα τους ασθενείς των ΜΕΘ, άτομα με βαριές ανοσοκαταστολές αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε όργανα όπως στους πνεύμονες. «Ο μύκητας δεν προκαλεί πρόβλημα σε μέσο άνθρωπο, δεν θα δούμε υγιή άνθρωπο να πεθαίνει», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ο κ. Μαγιορκίνης ότι υπάρχει τρόπος να ανιχνευτεί με εργαστηριακές διαδικασίες, πιο εύκολες τα τελευταία χρόνια, που μπορούν να τον εντοπίσουν με ένα μικρό ποσοστό λάθους.«Μπορούν να το απολυμάνουν. Υπάρχει πιθανότητα όμως να επανέρχεται, εμφανίζεται ιδιαίτερη αντοχή», δήλωσε.

Ανέφερε δε πως δεν υπάρχει νοσοκομείο σε παγκόσμια κλίμακα που να μην έχει αυτό τον μύκητα. «Βρίσκεται παντού απλά στις ΜΕΘ βρίσκει τρόπο και αναπτύσσεται. Αν έχουν μπει τα σωστά πρωτόκολλά για τους μύκητες τους ανιχνεύουν και τους βρίσκουν»

Όσον αφορά στην Ελλάδα τόνισε πως έχει ανιχνευτεί στον Ευαγγελισμό άλλα και σε άλλα νοσοκομεία στην Αθήνα.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Μαϊος 2022 09:34

Σχετικά Άρθρα

  • Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
    Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

    Ο ΠΟΥ είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου - Η βόρεια Γάζα βιώνει τις πιο σκοτεινές ώρες της, είπε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Νέα σφαγή από το Ισραήλ;

    Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγόρησε τον στρατό του Ισραήλ ότι κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, η βόρεια Γάζα βιώνει «τις πιο σκοτεινές ώρες της», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», τόνισε.

    «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους»

    Ο στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.

    «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη.

    Τουλάχιστον 38 νεκροί στη Χαν Γιούνις

    Εν τω μεταξύ, ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στην πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 38 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από χθες βράδυ ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νυχτερινή επιδρομή σε νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα από τα ισραηλινά πλήγματα σε κατοικίες στη νοτιοανατολική Χαν Γιούνις ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σε ανακοίνωση ότι δυνάμεις σκότωσαν αριθμό Παλαιστίνιων ενόπλων σε αεροπορικά και χερσαία πλήγματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και εξάρθρωσαν στρατιωτικές υποδομές.

    Κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν στο σημείο σήμερα το πρωί, ψάχνοντας στα χαλάσματα σε μια προσπάθεια να βρουν κάποια από τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους έγγραφα, ενώ παιδιά αναζητούσαν τα παιχνίδια τους.

    Στο Νοσοκομείο Νάσερ, το νοσηλευτικό προσωπικό ετοίμαζε τις σορούς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά τυλιγμένα με λευκό σάβανο.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD
  • Έρευνα του ΟΗΕ: «Έγκλημα εξόντωσης» η καταστροφή των νοσοκομείων της Γάζας
    Έρευνα του ΟΗΕ: «Έγκλημα εξόντωσης» η καταστροφή των νοσοκομείων της Γάζας

    Με έγκλημα πολέμου και εξόντωσης ισοδυναμεί η συντονισμένη καταστροφή του συστήματος υγείας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΟΗΕ.

    Για «ανελέητες και εσκεμμένες επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις» έκανε λόγο πριν την κυκλοφορία ολόκληρης της έκθεσης η πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

    «Ειδικά τα παιδιά έχουν υποστεί το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, τους τελευταίους 12 μήνες, περισσότερες από 500 ισραηλινές επιθέσεις σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ βομβαρδίστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα, όπως το Νάσερ στη Γάζα και το Νοσοκομείο αλ-Σίφα της πόλης.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο 17 νοσοκομεία λειτουργούν μερικώς ενώ 19 είναι εντελώς εκτός λειτουργίας. Τα περισσότερα κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι επίσης εκτός λειτουργίας και λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς που έχουν κρίσιμη ανάγκη θεραπείας μπορούν να φύγουν από τη Γάζα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD

  • Μαγιορκίνης: Η πρόβλεψη για την νέα έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων – Τι είπε για τον στρεπτόκοκκο
    Μαγιορκίνης: Η πρόβλεψη για την νέα έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων – Τι είπε για τον στρεπτόκοκκο

    Πώς σχετίζονται τα σχολεία με τον κορονοϊό και τον στρεπτόκοκκο.

    Για την έξαρση των ιώσεων με το άνοιγμα των σχολείων και τον στρεπτόκοκκο μίλησε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ.

    «Οι αναπνευστικοί ιοί είναι, από την πανδημία και μετά, στο επίκεντρο. Μέσα στο καλοκαίρι, είχαμε τη μεγάλη έξαρση της Covid-19, τη θερινή έξαρση που τώρα έχει μπει σε ύφεση και είναι κάτι το οποίο δεν είχαμε συνηθίσει προ της πανδημίας, να έχουμε έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων τότε.

    Αυτό που περιμένουμε να συμβεί είναι ότι στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η βραδινή θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει και κάτω από τους 18°C – θερμοκρασία που ο ΠΟΥ έχει θέσει ως όριο, όπου αισθανόμαστε σχετικά καλά – θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτό οφείλεται συνήθως στο ότι ο κόσμος πλέον δεν κάθεται έξω για να φάει, αλλά μπαίνει σε κλειστούς χώρους».

    «Για τα σχολεία, σε αυτή τη φάση δεν αναμένουμε κάτι ιδιαίτερο γιατί είχαμε μια μεγάλη σημαντική έξαρση της Covid 19 μέσα στο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι κόλλησαν, οπότε έχουν μία ανοσία. Οπότε αυτό που περιμένουμε με το άνοιγμα των σχολείων δεν είναι κάποια σημαντική επιβάρυνση. Η πρόγνωση που κάνουμε είναι για τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου ότι θα δούμε πάλι μια έξαρση».

    Σχετικά με τον στρεπτόκοκκο, ανέφερε: «Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι αυτός ο οποίος που προκαλεί την φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, την αμυγδαλίτιδα που λίγο πολύ την έχουν περάσει όλοι σε κάποια φάση της ζωής τους και μπορεί να προκαλέσει και την οστρακιά.

    Αυτός ο στρεπτόκοκκος έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ότι έχει μια αύξηση στα διεισδυτικά, στα περιστατικά που είναι πιο βαριά και δυστυχώς για τα βαριά περιστατικά δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη πρόγνωση. Δεν μπορούμε εύκολα να πούμε αν αυτός θα κάνει διεισδυτική λοίμωξη. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι αφορά κυρίως μεγάλους ανθρώπους και κάποια παιδάκια.

    Ο στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο που χρειάζεται αντιβίωση και πρέπει να πάρει κάποιος αν έχει κολλήσει, γιατί έχει παρατηρηθεί – αυτό δεν το έχουμε δει τώρα αλλά πριν από την ύπαρξη αντιβιοτικών – ότι υπάρχει ένας κίνδυνος, να προσβληθεί η καρδιά και νεφροί από μία αυτοάνοσου τύπου αντίδραση.

    Είναι πολύ σημαντικό εάν κάποιος έχει πονόλαιμο, αλλά όχι συνάχι. Ο στρεπτόκοκκος δεν κάνει συνάχι, κάνει πρησμένες αμυγδαλές με πύον συνήθως και υψηλό πυρετό».

    Όσον αφορά τη διάγνωση, αυτή γίνεται με strept test από ειδικό επαγγελματία υγείας, δηλαδή παιδίατρο ή μικροβιολόγο και όχι σε φαρμακείο».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων
    Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων

    Έξαρση παρουσιάζει στην Ελλάδα ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α με αποτέλεσμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εκδώσει νέες, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο.

    «Ο στρεπτόκοκκος χρειάζεται αντιβίωση, δεν ”κάνει τον κύκλο του”», είπε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνηςμιλώντας στο Action24.

    Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

    «Στους γιατρούς και στους επαγγελματίες υγείας ο ΕΟΔΥ λέει ότι αν υπάρχει υποψία θα πρέπει να γίνεται το streptest και αυτό δεν μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία αλλά πρέπει να γίνεται από γιατρό γιατί πρέπει να πάει βαθιά στον φάρυγγα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, γιατί υπάρχει το αντανακλαστικό και η γλώσσα κλείνει τον φάρυγγα. Πρέπει να μπει γλωσσοπίεστρο, πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία και να μπει βαθιά στον φάρυγγα ο στειλεός», τόνισε.

    Τα πρώτα συμπτώματα

    «Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί μια πολύ κοινή λοίμωξη που είναι η αμυγδαλίτιδα. Όταν κάποιος έχει πονόλαιμο και δεν έχει συνάχι και αισθάνεται κάπως πρησμένες τις αμυδαλές του αυτό ειναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα η λεγόμενη στρεπτοκοκκική κοινάγχη, φυραγγοαμυγδαλίτιδα. Ωστόσο θα πρεπει να πούμε ότι μπορεί να εμφανιστεί και με άλλα συμπτώματα ή ως επιμόλυνση μιας ιογενούς λοίμωξης».

    Οδηγίες για τα παιδιά

    «Σε παιδιάκια, αν ειναι μικρότερα των τριων μηνών και έχουν πυρετό 38, καλό είναι να τα δει γιατρός αλλά και αν είναι μεγαλύτερα καλά και έχουν πυρετό πάνω από 39, πάλι καλό ειναι να τα δει ο παιδίατρος.

    Σπάνια, όχι τόσο συχνά μπορεί ο στρεπτόκοκκος να προκαλέσει μια δερματική λοίμωξη και αν υπάρχουν συμπτώματα όπως πύον σε σπυράκια που δεν φεύγουν, καλό είναι και αυτό να ελεγχθεί.

    Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι ο στρεπτόκοκκος σίγουρα μεταδίδεται πιο εύκολα σε περιβάλλοντα όπως ειναι το σχολείο. «Ωστόσο οι στατιστικές που έχουμε περιλαμβάνουν την περσινή χρονιά από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα οποτε εχει καταγραφει αυτό στις στατιστικές. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η φετινή χρονιά ωστόσο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με μια αντιβιωση», είπε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά
    Πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά

    Οι θάνατοι από μικροβιακή αντοχή θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σχεδόν 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με μελέτη

    Οι θάνατοι από μικροβιακή αντοχή θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σχεδόν 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», υπολογίζεται ότι έως το 2050 περισσότεροι από 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να πεθάνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.
    Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια ανάλυση των τάσεων της μικροβιακής αντοχής (AMR), που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Global Research on Antimicrobial Resistance». Η μελέτη αφορά σε άτομα όλων των ηλικιών σε 204 χώρες και περιοχές.
    Υπολογίστηκε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαιναν ως αποτέλεσμα της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως κάθε χρόνο την περίοδο 1990-2021. Οι θάνατοι από AMR αυξήθηκαν περισσότερο σε πέντε παγκόσμιες περιοχές: Δυτική Υποσαχάρια Αφρική, Τροπική Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία και Νότια Ασία. Την ίδια περίοδο, οι θάνατοι από AMR μειώθηκαν κατά 50% στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, μείωση που συνέπεσε με σημαντικές βελτιώσεις στην παροχή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων μεταξύ βρεφών και μικρών παιδιών, όπως τα προγράμματα εμβολιασμού. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 80% στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, λόγω ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και μεγαλύτερης ευπάθειας των ηλικιωμένων στη μόλυνση. Αυτές οι τάσεις προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες.
    Η μελέτη εκτιμά ότι 1,91 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν ως άμεσο αποτέλεσμα της AMR το 2050, μια αύξηση σχεδόν 70% σε σύγκριση με το 2022. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των θανάτων στους οποίους παίζουν ρόλο τα βακτήρια AMR υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σχεδόν 75%, από 4,71 εκατομμύρια το 2021 σε 8,22 εκατομμύρια.

    Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η βελτιωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τα αντιβιοτικά θα μπορούσε να σώσει συνολικά 92 εκατομμύρια ζωές μεταξύ του 2025 και του 2050. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη ζωτική ανάγκη για παρεμβάσεις, όπως πρόληψη λοιμώξεων, εμβολιασμό, ελαχιστοποίηση της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών και έρευνα για νέα αντιβιοτικά για τον μετριασμό του αριθμού των θανάτων από AMR.

    Τέλος, σημειώνουν ότι η έλλειψη δεδομένων για κάποιες περιοχές χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος αναδεικνύουν την ανάγκη για τη βελτιωμένη συλλογή δεδομένων, κάτι που απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη
    ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη

    Με κεντρικό αίτημα για μόνιμες προσλήψεις οι υγειονομικοί του ΕΣΥ οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των νοσοκομείων

    Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν οι υγειονομικοί στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 5ωρη στάση εργασίας με βασικό αίτημα τις μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και ενάντια στο «σχέδιο» για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Το σχέδιο που φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του ΕΣΥ καθώς όπως λένε για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν διπλασιασμός του προσωπικού, τη στιγμή που τμήματα και μονάδες στα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση.

    Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει επίσης πανελλαδική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενώ επιφυλάσσεται για το πώς θα συνεχίσει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού

    Την ίδια στιγμή δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για την κατάσταση στο ΕΣΥ, που παρά τις θριαμβολογίες του Άδωνι Γεωργιάδη, παραμένει οριακή.

    Εικόνες ντροπής στο ΤΕΠ του Γεννηματάς

    «Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Γεννηματάς ασθενείς πέντε ώρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας, βρίσκονται ακόμα στα επείγοντα περιμένοντας να μεταφερθούν στους θαλάμους τους», αναφέρει σε ανάρτησή της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός παθολόγος, δημοσιεύοντας για του λόγου το αληθές και φωτογραφία από τους ασθενείς που περιμένουν.

    «Όσο και να φωνάζει ο Άδωνις η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή» τονίζει η γιατρός Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Παλεύουμε για τους ασθενείς μας, τα νοσοκομεία μας, τις ζωές μας. Στις 25 Σεπτεμβρίου απεργούμε πανελλαδικά. Σας θέλουμε στο πλευρό μας στις πύλες των νοσοκομείων εκείνης της μέρας» προσθέτει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν λίγο καιρό η κάμερα του MEGA κατέγραψε ουρές σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και την αναμονή να φτάνει και τις 8 ώρες.

    «Σε δημόσιο νοσοκομείο να περιμένω και 6 ώρες και αναγκάστηκα και πήγα σε ιδιωτικό και έσκασα ένα εισιτήριο εκεί πέρα. Όποιος δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια και καλή, θα τραβήξει τον Γολγοθά που λένε», ανέφεραν ασθενείς.

    Παρόμοιες εικόνες με το Γεννηματάς έχουν καταγραφεί και το Αττικόν Νοσοκομείο.

    Παλιά κτίρια, ελλείψεις προσωπικούς, λίστες αναμονής

    «Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό στα μεγάλα νοσοκομεία, τα ράντζα ή η νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες, που αυξάνουν το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ασθενείς;», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

    Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το κάθε νοσοκομείο, φαίνεται ότι ο κανόνας είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κλινικές ακόμα και χειρουργεία.

    Κτίρια παλιά και επικίνδυνα για εργαζόμενους και ασθενείς, όπου υπάρχει ακόμα μέχρι και αμίαντος (τμήματα του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη). Λίστες αναμονής που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα δύο χρόνια για χειρουργεία ή για εξετάσεις.

    Οι αντιδράσεις του υπουργείου Υγείας στην εικόνα του ΕΣΥ κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους υγειονομικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διάλυση των νοσοκομείων.

    Πηγή: cnn.gr

  • 6η ΥΠΕ: Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση νοσοκομείων
    6η ΥΠΕ: Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση νοσοκομείων

    Το Σάββατο 7/9/2024 στο περίπτερο του Ταμείου Ανάκαμψης, στα πλαίσια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπεγράφησαν οι συμβάσεις μεταξύ του Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ κ. Θεοδωρόπουλου Ηλία και των αναδόχων εταιριών για τα ακόλουθα έργα:

    1. Αναβάθμιση - Ανακαίνιση - Εκσυγχρονισμός και Αναδιαρρύθμιση ΤΕΠ Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων « ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» αξίας 794.353,56€ πλέον ΦΠΑ
    2. Αναβάθμιση - Ανακαίνιση- Εκσυγχρονισμός και Αναδιαρρύθμιση ΤΕΠ Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου και Γενικό Νοσοκομείο Ανατ. Αχαΐας- Ν.Μ Αιγίου αξίας 2.539.467,72€ πλέον ΦΠΑ
    3. Αναβάθμιση – Ανακαίνιση- διαφόρων χώρων στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας- Ν.Μ Πύργου και στο Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας- Ν.Μ Μεσολογγίου αξίας 1.269.846,34€ πλέον ΦΠΑ

    Η υπογραφή των συμβάσεων που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά 5 νοσοκομεία της 6ης Υ.ΠΕ πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη, της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Ε. Αγαπηδάκη, των Υφυπουργών κ.κ Δ. Βαρτζόπουλου και Μ. Θεμιστοκλέους καθώς και των Γ.Γ Λ. Βιλδιρίδη, Φ. Καλύβα και Α. Αγγελή.

    Το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφούν και άλλες συμβάσεις για Ανακαινίσεις και Αναβαθμίσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ενώ ήδη έχουν εγκατασταθεί οι ανάδοχοι – τεχνικές εταιρίες και εκκινούν τα έργα στα πρώτα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεγάλες ελλείψεις στα νησιά: Παραιτήθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου – Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης
    Μεγάλες ελλείψεις στα νησιά: Παραιτήθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου – Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Δεν καταρρέει το νοσοκομείο της Σάμου διαβεβαιώνει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι στο νοσοκομείο υπολειτουργούσε η παιδιατρική κλινική, αφού το ιατρικό προσωπικό ήταν ανύπαρκτο.

    Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης στις καταγγελίες

    Ο υπουργός υγείας με μια μακροσκελή του ανάρτηση στο Χ αναλύει βήμα προς βήμα τις κινήσεις που έχει κάνει προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στη Σάμο, ενώ όπως ο ίδιος ανακοινώνει αναμένεται να το επισκεφθεί με τον υφυπουργό υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τις επόμενες ημέρες.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι έχουν γίνει όλες οι κινήσεις και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, αλλά βγαίνουν άγονες καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου. Για τον λόγο αυτό γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, καθώς η μοναδική παιδίατρος του νησιού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο στην Αθήνα.

    Υπό το πρίσμα αυτό πάντως και των ελλείψεων στη Σάμου παραιτήθηκε η διοικήτρια του νοσοκομείου και η παραίτησή της έγινε δεκτή όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο υπουργός υγείας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διοριστεί νέα προσωρινή διοίκηση έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους νέους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας.

    Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία στα νησιά

    Πάντως το νοσοκομείο της Σάμου δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης. Οι περισσότερες δημόσιες μονάδες υγείας στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές συνεχίζουν να μη διαθέτουν ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες να μην εξυπηρετούνται

    Η λύση που δίνεται κάθε καλοκαίρι είναι να μετακινούνται με διαδικασίες εξπρές γιατροί από άλλες μονάδες υγείας, ώστε να καλύψουν τα κενά. Μια λύση που ωστόσο είναι προσωρινή και δεν αντιμετωπίζει τις χρόνιες στρεβλώσεις του ΕΣΥ.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο