Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 14:42

Candida Auris: Απειλή για τη δημόσια υγεία - Τι μέτρα πρέπει να ακολουθούμε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τι στοιχεία υπάρχουν για την παρουσία του Candida Auris στα ελληνικά νοσοκομεία. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε. Απαντήσεις από ειδικούς

Σαν βόμβα έσκασε η αποκάλυψη του καθηγητή Νίκου Σύψα πριν λίγες μέρες για τον μύκητα Candida Auris που εντοπίζεται σε νοσοκομεία της χώρας και μπορεί να αποβεί μοιραίος για τους νοσηλευόμενους - κυρίως σε ΜΕΘ - ασθενείς αν δεν απομονωθεί τάχιστα.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τρεις ή και τέσσερις ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον λοιμωγόνο παράγοντα σε νοσοκομείο της Πάτρας.

Τι είναι ο μύκητας Candida Auris

Ψυχραιμία συστήνει η Αριστέα Βελεγράκη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ δίνοντας απαντήσεις για τον φονικό μύκητα και κατά πόσο πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα.

Ο Candida auris, πρωτοαπομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε σε ασθενή με μυκητίαση στο αυτί, στην Ιαπωνία το 2009. Όμως, αναδρομικές μελέτες έδειξαν ότι προϋπήρχε ως αίτιο σηψαιμίας από το 1996, αλλά δεν μπορούσε να αναγνωριστεί με τα τότε διαθέσιμα εργαστηριακά μέσα.

Σύμφωνα με την κ. Βελεγράκη, ο μύκητας Candida auris βρίσκεται σε νοσοκομειακούς χώρους αλλά και στην κοινότητα. Την τελευταία τριετία, τα προηγμένα συστήματα ανάλυσης που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα μυκητολογικά εργαστήρια κάνουν ακόμη ευκολότερη την ταυτοποίηση του μύκητα. Αυτό έχει συνεισφέρει στην αύξηση της συχνότητάς του, που παρατηρείται τελευταία.

Δημοσιευμένες ή υπό δημοσίευση μελέτες από το Εργαστήριο Ερευνητικής Μυκητολογίας, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών καταδεικνύουν ότι οι κλώνοι Candida auris, που απαντώνται συχνότερα στην Ελλάδα προέρχονται από την Ινδία και ακολουθούν αυτοί από την Αυστρία και το Κουβέιτ.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο μύκητας Candida auris

Το παθογόνο συνιστά απειλή για τη Δημόσια Υγεία, διότι έχει την ικανότητα να αποικίζει εύκολα το δέρμα, να μεταδίδεται ταχέως από ασθενή σε ασθενή στο νοσοκομειακό χώρο και να προκαλεί λοίμωξη βαριάς πρόγνωσης, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή.

Επιπλέον, παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες αντικειμένων, ενώ κάποια απολυμαντικά δεν τον εξουδετερώνουν, αναφέρει η κ. Βελεγράκη. Κάποια στελέχη Candida auris εμφανίζουν αντοχή στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η θεραπεία της λοίμωξης.

Να ανησυχούμε;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν μεγάλη αύξηση ή σοβαρή έξαρση των μυκητιάσεων που οφείλονται σε Candida auris. Καλό είναι να παραμένουμε ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών. Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και η σχολαστική καθαριότητα των χώρων, όπου κινούμαστε είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας και πρόληψης για κάθε λοίμωξη.

Τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούμε

Πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, με σαπούνι και νερό και ακολούθως με αλκοολούχο διάλυμα, ιδίως πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.

Απολυμαίνουμε τακτικά τα χέρια μας με αλκοολούχο διάλυμα, εάν δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.

Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε σχολαστικά τις επιφάνειες των χώρων όπου ζούμε και εργαζόμαστε.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, το χλώριο είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του Candida auris.

Χώροι φροντίδας βρεφών, παιδιών και υπερηλίκων, καθώς και ασθενών, όπως τα νοσοκομεία, οφείλουν να ακολουθούν τα ειδικά πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης.

Εφόσον διαγνωσθεί μυκητίαση με Candida auris σε μη νοσηλευόμενο ασθενή, θα πρέπει να γίνει πλήρης και ακριβής ταυτοποίηση του μύκητα, καθώς και αντιμυκητόγραμμα, το οποίο δείχνει την ευαισθησία του μύκητα στα διαθέσιμα φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Ποιο το «πλεονέκτημα» του μύκητα Candida Auris

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (11/5), ο κ. Μαγιορκίνης από πλευράς του, υπογράμμισε πως το προφίλ του μύκητα, του δίνει ένα πλεονέκτημα ώστε να αναπτύσσεται σε συνθήκες όπου χρησιμοποιούνται πολλά αντιβιοτικά.

Για αυτό τον λόγο, όπως είπε, εμφανίζεται κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, απειλώντας παράλληλα τους ασθενείς των ΜΕΘ, άτομα με βαριές ανοσοκαταστολές αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε όργανα, όπως τους πνεύμονες.

«Ο μύκητας δεν προκαλεί πρόβλημα σε μέσο άνθρωπο, δεν θα δούμε υγιή άνθρωπο να πεθαίνει», διαμήνυσε ο καθηγητής.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει τρόπος να ανιχνευτεί με εργαστηριακές διαδικασίες, πιο εύκολες τα τελευταία χρόνια, που μπορούν να τον εντοπίσουν με ένα μικρό ποσοστό λάθους. «Μπορούν να το απολυμάνουν. Υπάρχει πιθανότητα όμως να επανέρχεται, εμφανίζεται ιδιαίτερη αντοχή», δήλωσε.

Ανέφερε δε πως δεν υπάρχει νοσοκομείο σε παγκόσμια κλίμακα που να μην έχει αυτό τον μύκητα. «Βρίσκεται παντού, απλά στις ΜΕΘ βρίσκει τρόπο και αναπτύσσεται. Αν έχουν μπει τα σωστά πρωτόκολλα για τους μύκητες, τους ανιχνεύουν και τους βρίσκουν»

Όσον αφορά στην Ελλάδα τόνισε πως έχει ανιχνευτεί στον Ευαγγελισμό, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία στην Αθήνα, ενώ πληροφορίες θέλουν και ασθενείς στην Πάτρα να έχουν καταλήξει μετά από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από τον εν λόγω μύκητα.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 19:00

Σχετικά Άρθρα

  • Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
    Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

    Ο ΠΟΥ είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου - Η βόρεια Γάζα βιώνει τις πιο σκοτεινές ώρες της, είπε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Νέα σφαγή από το Ισραήλ;

    Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγόρησε τον στρατό του Ισραήλ ότι κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, η βόρεια Γάζα βιώνει «τις πιο σκοτεινές ώρες της», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», τόνισε.

    «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους»

    Ο στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.

    «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη.

    Τουλάχιστον 38 νεκροί στη Χαν Γιούνις

    Εν τω μεταξύ, ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στην πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 38 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από χθες βράδυ ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νυχτερινή επιδρομή σε νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα από τα ισραηλινά πλήγματα σε κατοικίες στη νοτιοανατολική Χαν Γιούνις ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σε ανακοίνωση ότι δυνάμεις σκότωσαν αριθμό Παλαιστίνιων ενόπλων σε αεροπορικά και χερσαία πλήγματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και εξάρθρωσαν στρατιωτικές υποδομές.

    Κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν στο σημείο σήμερα το πρωί, ψάχνοντας στα χαλάσματα σε μια προσπάθεια να βρουν κάποια από τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους έγγραφα, ενώ παιδιά αναζητούσαν τα παιχνίδια τους.

    Στο Νοσοκομείο Νάσερ, το νοσηλευτικό προσωπικό ετοίμαζε τις σορούς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά τυλιγμένα με λευκό σάβανο.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD
  • Έρευνα του ΟΗΕ: «Έγκλημα εξόντωσης» η καταστροφή των νοσοκομείων της Γάζας
    Έρευνα του ΟΗΕ: «Έγκλημα εξόντωσης» η καταστροφή των νοσοκομείων της Γάζας

    Με έγκλημα πολέμου και εξόντωσης ισοδυναμεί η συντονισμένη καταστροφή του συστήματος υγείας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΟΗΕ.

    Για «ανελέητες και εσκεμμένες επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις» έκανε λόγο πριν την κυκλοφορία ολόκληρης της έκθεσης η πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

    «Ειδικά τα παιδιά έχουν υποστεί το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, τους τελευταίους 12 μήνες, περισσότερες από 500 ισραηλινές επιθέσεις σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ βομβαρδίστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα, όπως το Νάσερ στη Γάζα και το Νοσοκομείο αλ-Σίφα της πόλης.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο 17 νοσοκομεία λειτουργούν μερικώς ενώ 19 είναι εντελώς εκτός λειτουργίας. Τα περισσότερα κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι επίσης εκτός λειτουργίας και λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς που έχουν κρίσιμη ανάγκη θεραπείας μπορούν να φύγουν από τη Γάζα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD

  • Πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά
    Πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά

    Οι θάνατοι από μικροβιακή αντοχή θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σχεδόν 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με μελέτη

    Οι θάνατοι από μικροβιακή αντοχή θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σχεδόν 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», υπολογίζεται ότι έως το 2050 περισσότεροι από 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να πεθάνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.
    Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια ανάλυση των τάσεων της μικροβιακής αντοχής (AMR), που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Global Research on Antimicrobial Resistance». Η μελέτη αφορά σε άτομα όλων των ηλικιών σε 204 χώρες και περιοχές.
    Υπολογίστηκε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαιναν ως αποτέλεσμα της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως κάθε χρόνο την περίοδο 1990-2021. Οι θάνατοι από AMR αυξήθηκαν περισσότερο σε πέντε παγκόσμιες περιοχές: Δυτική Υποσαχάρια Αφρική, Τροπική Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία και Νότια Ασία. Την ίδια περίοδο, οι θάνατοι από AMR μειώθηκαν κατά 50% στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, μείωση που συνέπεσε με σημαντικές βελτιώσεις στην παροχή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων μεταξύ βρεφών και μικρών παιδιών, όπως τα προγράμματα εμβολιασμού. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 80% στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, λόγω ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και μεγαλύτερης ευπάθειας των ηλικιωμένων στη μόλυνση. Αυτές οι τάσεις προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες.
    Η μελέτη εκτιμά ότι 1,91 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν ως άμεσο αποτέλεσμα της AMR το 2050, μια αύξηση σχεδόν 70% σε σύγκριση με το 2022. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των θανάτων στους οποίους παίζουν ρόλο τα βακτήρια AMR υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σχεδόν 75%, από 4,71 εκατομμύρια το 2021 σε 8,22 εκατομμύρια.

    Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η βελτιωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τα αντιβιοτικά θα μπορούσε να σώσει συνολικά 92 εκατομμύρια ζωές μεταξύ του 2025 και του 2050. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη ζωτική ανάγκη για παρεμβάσεις, όπως πρόληψη λοιμώξεων, εμβολιασμό, ελαχιστοποίηση της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών και έρευνα για νέα αντιβιοτικά για τον μετριασμό του αριθμού των θανάτων από AMR.

    Τέλος, σημειώνουν ότι η έλλειψη δεδομένων για κάποιες περιοχές χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος αναδεικνύουν την ανάγκη για τη βελτιωμένη συλλογή δεδομένων, κάτι που απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη
    ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη

    Με κεντρικό αίτημα για μόνιμες προσλήψεις οι υγειονομικοί του ΕΣΥ οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των νοσοκομείων

    Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν οι υγειονομικοί στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 5ωρη στάση εργασίας με βασικό αίτημα τις μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και ενάντια στο «σχέδιο» για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Το σχέδιο που φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του ΕΣΥ καθώς όπως λένε για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν διπλασιασμός του προσωπικού, τη στιγμή που τμήματα και μονάδες στα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση.

    Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει επίσης πανελλαδική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενώ επιφυλάσσεται για το πώς θα συνεχίσει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού

    Την ίδια στιγμή δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για την κατάσταση στο ΕΣΥ, που παρά τις θριαμβολογίες του Άδωνι Γεωργιάδη, παραμένει οριακή.

    Εικόνες ντροπής στο ΤΕΠ του Γεννηματάς

    «Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Γεννηματάς ασθενείς πέντε ώρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας, βρίσκονται ακόμα στα επείγοντα περιμένοντας να μεταφερθούν στους θαλάμους τους», αναφέρει σε ανάρτησή της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός παθολόγος, δημοσιεύοντας για του λόγου το αληθές και φωτογραφία από τους ασθενείς που περιμένουν.

    «Όσο και να φωνάζει ο Άδωνις η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή» τονίζει η γιατρός Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Παλεύουμε για τους ασθενείς μας, τα νοσοκομεία μας, τις ζωές μας. Στις 25 Σεπτεμβρίου απεργούμε πανελλαδικά. Σας θέλουμε στο πλευρό μας στις πύλες των νοσοκομείων εκείνης της μέρας» προσθέτει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν λίγο καιρό η κάμερα του MEGA κατέγραψε ουρές σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και την αναμονή να φτάνει και τις 8 ώρες.

    «Σε δημόσιο νοσοκομείο να περιμένω και 6 ώρες και αναγκάστηκα και πήγα σε ιδιωτικό και έσκασα ένα εισιτήριο εκεί πέρα. Όποιος δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια και καλή, θα τραβήξει τον Γολγοθά που λένε», ανέφεραν ασθενείς.

    Παρόμοιες εικόνες με το Γεννηματάς έχουν καταγραφεί και το Αττικόν Νοσοκομείο.

    Παλιά κτίρια, ελλείψεις προσωπικούς, λίστες αναμονής

    «Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό στα μεγάλα νοσοκομεία, τα ράντζα ή η νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες, που αυξάνουν το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ασθενείς;», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

    Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το κάθε νοσοκομείο, φαίνεται ότι ο κανόνας είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κλινικές ακόμα και χειρουργεία.

    Κτίρια παλιά και επικίνδυνα για εργαζόμενους και ασθενείς, όπου υπάρχει ακόμα μέχρι και αμίαντος (τμήματα του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη). Λίστες αναμονής που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα δύο χρόνια για χειρουργεία ή για εξετάσεις.

    Οι αντιδράσεις του υπουργείου Υγείας στην εικόνα του ΕΣΥ κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους υγειονομικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διάλυση των νοσοκομείων.

    Πηγή: cnn.gr

  • 6η ΥΠΕ: Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση νοσοκομείων
    6η ΥΠΕ: Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση νοσοκομείων

    Το Σάββατο 7/9/2024 στο περίπτερο του Ταμείου Ανάκαμψης, στα πλαίσια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπεγράφησαν οι συμβάσεις μεταξύ του Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ κ. Θεοδωρόπουλου Ηλία και των αναδόχων εταιριών για τα ακόλουθα έργα:

    1. Αναβάθμιση - Ανακαίνιση - Εκσυγχρονισμός και Αναδιαρρύθμιση ΤΕΠ Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων « ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» αξίας 794.353,56€ πλέον ΦΠΑ
    2. Αναβάθμιση - Ανακαίνιση- Εκσυγχρονισμός και Αναδιαρρύθμιση ΤΕΠ Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου και Γενικό Νοσοκομείο Ανατ. Αχαΐας- Ν.Μ Αιγίου αξίας 2.539.467,72€ πλέον ΦΠΑ
    3. Αναβάθμιση – Ανακαίνιση- διαφόρων χώρων στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας- Ν.Μ Πύργου και στο Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας- Ν.Μ Μεσολογγίου αξίας 1.269.846,34€ πλέον ΦΠΑ

    Η υπογραφή των συμβάσεων που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά 5 νοσοκομεία της 6ης Υ.ΠΕ πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη, της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Ε. Αγαπηδάκη, των Υφυπουργών κ.κ Δ. Βαρτζόπουλου και Μ. Θεμιστοκλέους καθώς και των Γ.Γ Λ. Βιλδιρίδη, Φ. Καλύβα και Α. Αγγελή.

    Το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφούν και άλλες συμβάσεις για Ανακαινίσεις και Αναβαθμίσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ενώ ήδη έχουν εγκατασταθεί οι ανάδοχοι – τεχνικές εταιρίες και εκκινούν τα έργα στα πρώτα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεγάλες ελλείψεις στα νησιά: Παραιτήθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου – Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης
    Μεγάλες ελλείψεις στα νησιά: Παραιτήθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου – Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Δεν καταρρέει το νοσοκομείο της Σάμου διαβεβαιώνει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι στο νοσοκομείο υπολειτουργούσε η παιδιατρική κλινική, αφού το ιατρικό προσωπικό ήταν ανύπαρκτο.

    Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης στις καταγγελίες

    Ο υπουργός υγείας με μια μακροσκελή του ανάρτηση στο Χ αναλύει βήμα προς βήμα τις κινήσεις που έχει κάνει προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στη Σάμο, ενώ όπως ο ίδιος ανακοινώνει αναμένεται να το επισκεφθεί με τον υφυπουργό υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τις επόμενες ημέρες.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι έχουν γίνει όλες οι κινήσεις και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, αλλά βγαίνουν άγονες καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου. Για τον λόγο αυτό γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, καθώς η μοναδική παιδίατρος του νησιού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο στην Αθήνα.

    Υπό το πρίσμα αυτό πάντως και των ελλείψεων στη Σάμου παραιτήθηκε η διοικήτρια του νοσοκομείου και η παραίτησή της έγινε δεκτή όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο υπουργός υγείας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διοριστεί νέα προσωρινή διοίκηση έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους νέους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας.

    Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία στα νησιά

    Πάντως το νοσοκομείο της Σάμου δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης. Οι περισσότερες δημόσιες μονάδες υγείας στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές συνεχίζουν να μη διαθέτουν ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες να μην εξυπηρετούνται

    Η λύση που δίνεται κάθε καλοκαίρι είναι να μετακινούνται με διαδικασίες εξπρές γιατροί από άλλες μονάδες υγείας, ώστε να καλύψουν τα κενά. Μια λύση που ωστόσο είναι προσωρινή και δεν αντιμετωπίζει τις χρόνιες στρεβλώσεις του ΕΣΥ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γιατί οι γιατροί πέφτουν θύματα βίας από ασθενείς και συνοδούς
    ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γιατί οι γιατροί πέφτουν θύματα βίας από ασθενείς και συνοδούς

    Πέντε επιθέσεις σε νοσοκομεία της χώρας μέσα σε λίγα 24ωρα κατέγραψαν οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων

    Πέντε περιστατικά βίας κατά υγειονομικών κατήγγειλαν οι Ενώσεις γιατρών και εργαζομένων των νοσοκομείων μόνο τις τελευταίες ημέρες. Το φαινόμενο επιθέσεων από ασθενείς ή συνοδούς τους κατά ιατρικού και άλλου προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) «φουντώνει» και είναι σχεδόν καθημερινό. Μάλιστα, εκτός από όσα περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν και πολλά που μένουν στην… αφάνεια

    «Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οι υγειονομικοί έχουμε γίνει σάκος του μποξ στις επιθετικούς παραλογισμούς κάθε ασθενούς ή συνοδού. Ούτε ταχυδακτυλουργοί είμαστε για να εξυπηρετούμε ταυτόχρονα δεκάδες ασθενείς, ούτε θαυματοποιοί ώστε να γίνονται καλά όλοι οι ασθενείς χωρίς να πονέσουν καθόλου», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

    Ο ίδιος έκανε γνωστό ένα περιστατικό βίας χθες το πρωί στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, μια ασθενής που είχε πραγματοποιήσει χειρουργείο στο ισχίο επισκέφτηκε την ορθοπεδική κλινική για φροντίδα των χειρουργικών τομών. «Ο συνοδός φώναζε έξω από το ιατρείο απειλώντας με ξυλοδαρμό τους πάντες. Βγήκε ο διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής από άλλο χώρο να δει τι συμβαίνει και τι το ήθελε; Ο θρασύδειλος συνοδός του επιτέθηκε στα καλά καθούμενα και τον γρονθοκόπησε», περιγράφει ο κ. Γιαννάκος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις αυστηρές διατάξεις του νέου νόμου ασθενείς και συνοδοί εμφανίζουν τόση επιθετικότητα που δεν σκέφτονται πιθανές κυρώσεις. Τις περισσότερες περιπτώσεις οι επιθέσεις συμβαίνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όπου καταγράφονται αναμονές και σε αρκετές περιπτώσεις το προσωπικό δεν επαρκεί για να απορροφώνται γρήγορα οι ασθενείς που περιμένουν.

    «Θα πρέπει να τρέχουν οι υγειονομικοί που τρώνε το ξύλο να υποβάλλουν μηνύσεις. Να επωμιστούν έξοδα και στοχοποίηση. Εκμεταλλεύονται οι νταήδες ασθενείς, συνοδοί την πλημμελή φύλαξη των νοσοκομείων, την αστυνομία που εμφανίζεται κατόπιν εορτής», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

    Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της χρονιάς έχει ψηφιστεί νόμος που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όποιον ασκεί βία κατά γιατρών και νοσηλευτών μονάδων υγείας και τουλάχιστον ενός έτους για όποιον διαταράσσει τη λειτουργία της μονάδας υγείας, με απειλές και ύβρεις κατά του προσωπικού της.

    Το συμβάν στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» δεν ήταν το μοναδικό τις τελευταίες ημέρες. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κοινοποίησε καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Εύβοιας (ΕΙΝΝΕΥΒ), σύμφωνα με την οποία τέσσερα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας εναντίον νοσηλευτικού προσωπικού και ενός γιατρού. Ο γιατρός, μάλιστα, δέχθηκε γροθιές από συνοδό ασθενούς το πρωί του Σαββάτου και εφημέρευσε με ράμματα την Κυριακή.

    «Την ίδια στιγμή που καλούμαστε να εργαστούμε με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς, βρισκόμαστε επιπλέον ανυπεράσπιστοι απέναντι σε όσους επιχειρούν να βιαιοπραγήσουν εναντίον μας λεκτικά ή σωματικά, προκαλώντας μας ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Κολύμπι: Πέντε συμβουλές για να αποφύγουμε τις πιο συχνές μολύνσεις στην πισίνα
    Κολύμπι: Πέντε συμβουλές για να αποφύγουμε τις πιο συχνές μολύνσεις στην πισίνα

    Πολλά και διαφορετικά μικρόβια παραμονεύουν στο νερό της πισίνας και μπορούν δυνητικά να χαλάσουν το ανάλαφρο κλίμα των διακοπών μας - Δείτε πώς θα αποφύγετε τις λοιμώξεις

    Aν και οι περισσότεροι θα προτιμήσουμε τη θάλασσα για τις βουτιές μας στις καλοκαιρινές μας διακοπές, ενδεχομένως να μη λείψουν και οι βουτιές σε μια πισίνα. Σε αυτή την περίπτωση είναι που χρειάζεται να δείξουμε μεγάλη προσοχή, καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία διαφέρουν σε σύγκριση με το θαλασσινό νερό.

    Το νερό της πισίνας δεν είναι το ίδιο με αυτό της θάλασσας. Αν και τα χημικά στο νερό (όπως το χλώριο και το βρώμιο) σκοτώνουν πολλούς ιούς και βακτήρια, υπάρχουν ακόμα ορισμένα μικρόβια που μπορεί να παραμονεύουν στο νερό.

    «Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να κολλήσετε ασθένειες κολυμπώντας σε νερό μολυσμένο με μικρόβια», εξήγησε ο Jasen Kunz, επικεφαλής στον Κλάδο Πρόληψης Ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

    Οι πιο κοινές λοιμώξεις

    Μόλυνση από βακτήρια

    Εάν κάποιος κολυμβητής με διάρροια έχει ένα… ατύχημα στην πισίνα εκατομμύρια μικρόβια θα βρεθούν στο νερό. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι το Cryptosporidium, ο νοροϊός, η Giardia lamblia, η σιγκέλα και το E. coli, προειδοποιεί το Δρ Kunz. Ανάλογα με το παθογόνο και το βαθμό έκθεσης, μπορεί να εμφανίσετε διάρροια, ναυτία, εμετό, πυρετό ή πόνο στο στομάχι.

    Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το χλώριο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά ότι «οι άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να εκτίθενται σε μικρόβια κατά τη διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται το χλώριο για να σκοτώσει τα μικρόβια», εξηγεί η Δρ Jessica Lum, ειδική σε θέματα λοιμώξεων στην Cleveland Clinic. Επιπλέον, σύμφωνα με το CDC, οι πισίνες θα πρέπει να έχουν τη σωστή ποσότητα χλωρίου ή βρωμίου και το σωστό pH, ώστε να μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά την εξάπλωση των μικροβίων.

    Μάλιστα, το παράσιτο Cryptosporidium που προκαλεί την κρυπτοσποριδίωση και συμπτώματα όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι και κράμπες, ναυτία και έμετο, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο χλώριο. Σύμφωνα με μια έκθεση του CDC, προκάλεσε το 49% των μολυσματικών κρουσμάτων σε υδάτινους χώρους, όπως πισίνες, υδρομασάζ και υδάτινες παιδικές χαρές, από το 2015 έως το 2019.

    Το αυτί του κολυμβητή

    «Το αυτί του κολυμβητή είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια όταν το νερό της πισίνας παραμένει στον εξωτερικό ακουστικό πόρο», εξήγησε η Δρ Rock, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

    Όταν το νερό παραμένει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, φθείρει το προστατευτικό κερί και το δέρμα και παρέχει ένα υγρό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, σύμφωνα με το CDC.

    Η κατάσταση αυτή παρατηρείται συχνότερα στα παιδιά και δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, φαγούρα, ερυθρότητα, πρήξιμο και διαρροές από το αυτί.

    Ερεθισμοί ή βήχας

    «Ο ερεθισμός μπορεί να συμβεί όταν το χλώριο της πισίνας μετατρέπεται σε χημικές ουσίες – στις χλωραμίνες- που μπορούν να προσβάλουν τον οργανισμό όταν συνδυάζονται με τον ιδρώτα, τα ούρα και τη βρωμιά» δήλωσε η Δρ Rock και τονίζει πως «όταν μυρίζετε «χλώριο» στην πισίνα, πιθανότατα στην πραγματικότητα μυρίζετε αυτά τα χημικά ερεθιστικά καθώς μετατρέπονται σε αέριο στον περιβάλλοντα αέρα».

    Σύμφωνα με το CDC, οι ουσίες αυτές μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και ερυθρότητα στα μάτια, εξανθήματα, ρινικό ερεθισμό, βήχα και συριγμό. Εκτός από τις χλωραμίνες, τα ακατάλληλα επίπεδα pH σε μια πισίνα μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος και των ματιών, σύμφωνα με τον Δρα Kunz.

    Συμβουλές για κολύμπι με ασφάλεια

    Για να προστατέψετε την υγεία σας, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

    • Μην καταπίνετε το νερό της πισίνας
    • Κάντε ένα ντους πριν βουτήξετε στην πισίνα
    • Όταν τελειώσετε το κολύμπι, στεγνώστε εντελώς κάθε αυτί για να αποφύγετε το αυτί του κολυμβητή.
    • Προαιρετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα σκουφάκι ή ωτοασπίδες.
    • Εάν έχετε ανοιχτή πληγή, καλύψτε την με έναν αδιάβροχο επίδεσμο.

    Επίσης πριν μπείτε στο νερό, ελέγξτε την αποχέτευση του νερού της πισίνας. Πρέπει να φαίνεται ασφαλής και σε καλή κατάσταση και το νερό πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς. Ακόμη το νερό πρέπει να είναι διαυγές, απαλλαγμένο από βακτηρίδια και άλγη, ώστε η κολύμβηση στην πισίνα να είναι ασφαλής.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο