Η εβδομαδιαία έκθεση θα δίδεται στη δημοσιότητα κάθε Παρασκευή – Τι θα περιλαμβάνει – Η αλλαγή οφείλεται στη θέση των επιστημόνων ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει αλλά ότι η συμβίωση με τον κορωνοϊό είναι μονόδρομος
Το επόμενο βήμα στην
επιδημιολογική επιτήρηση και ενημέρωση του
κορωνοϊού και της
λοίμωξης covid-19 επιχειρεί ο
Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με την δημοσιοποίηση της επιδημιολογικής έκθεσης σε εβδομαδιαία πλέον βάση αντί για ημερήσια που ίσχυε μέχρι σήμερα.
«Ο ΕΟΔΥ θα κοινοποιεί έκθεση, με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης COVID-19 σε εβδομαδιαία βάση, ήτοι κάθε Παρασκευή. Η έκθεση θα αφορά στα δεδομένα που καταγράφονται στην ΗΔΙΚΑ έως και τις 9:00 το πρωί της προηγούμενης ημέρας.
Στην εβδομαδιαία έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα του νοσήματος από την αρχή της πανδημίας (αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων), καθώς και τα δεδομένα της
επιτήρησης λυμάτων και της
γονιδιωματικής επιτήρησης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η διοίκηση του Οργανισμού. Η νέα επιδημιολογική πραγματικότητα θα οριοθετηθεί από την πρώτη εβδομαδιαία έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί μεθαύριο, Παρασκευή 8 Ιουλίου.
«Θα φύγουμε από τον αριθμό των κρουσμάτων και θα εστιάσουμε στους σκληρούς δείκτες»Για τη μετάβαση αυτή στην επιδημιολογική ενημέρωση είχαν μιλήσει στελέχη του
ΕΟΔΥ όπως ο πρόεδρος, καθηγητής κ.
Θεοκλής Ζαούτης και επιστήμονες, που συμμετείχαν και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, από τον περασμένο
Μάρτιο. Εξηγούσαν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ότι πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος που θα επιτηρείται η επιδημία κορωνοϊού, κάτι που θα παρέσυρε εκ των πραγμάτων και την ενημέρωση. Χρησιμοποιούσαν μάλιστα χαρακτηριστικά το παράδειγμα της επιτήρησης της εποχικής γρίπης, για την οποία η ενημέρωση γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, περιλαμβάνοντας εισαγωγές σε νοσοκομεία, διασωληνώσεις και θανάτους. «Θα φύγουμε από τον αριθμό των
κρουσμάτων ο οποίος ελάχιστη σημασία θα έχει και θα εστιάσουμε την προσοχή μας και την επιτήρηση στους
σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία σε ΜΕΘ αλλά και οι θάνατοι» έλεγε τον περασμένο Μάρτιο ο κ.
Ζαούτης.
Πρόκειται σίγουρα για μια σημαντική αλλαγή καθώς από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, ο ΕΟΔΥ εκδίδει καθημερινώς τα σχετικά με τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη covid-19 στοιχεία, έχοντας δημιουργήσει μια εξαιρετική βάση δεδομένων και μια πλήρη επιδημιολογική εικόνα για την πορεία και την επίπτωση του ιού στον πληθυσμό και στο σύστημα υγείας.
Η απόφαση του ΕΟΔΥ σηματοδοτεί ουσιαστικά αυτό που επαναλαμβάνουν μονότονα οι επιστήμονες, ότι δηλαδή η πανδημία δεν έχει τελειώσει αλλά και ότι η συμβίωση όλων μας με τον κορωνοϊό είναι μονόδρομος. Μετά την οξεία φάση της πανδημίας, λοιπόν, δρομολογήθηκε η αλλαγή της διαχείρισής της σε διάφορα επίπεδα, από το testing, την ενημέρωση κα. Μια διαχείριση που ουσιαστικά έχει αλλάξει εκ των πραγμάτων από την προληπτική και θεραπευτική παρέμβαση απέναντι στον κορωνοϊό, καθώς πλέον υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα και τα κρούσματα δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανησυχίας.
Διαφωνεί με την αλλαγή μερίδα ειδικών λόγω του νέου κύματος
Ωστόσο, παρά την προαναγγελία και την τεκμηρίωση της σχετικής αλλαγής, η σημερινή απόφαση χαρακτηρίστηκε από μερίδα ειδικών «ασύμβατη» και «ασύνδετη» με το εν εξελίξει δυνατό κύμα κορωνοϊού που έχει σηκωθεί στη χώρα μας.
Το έκτο κύμα φαίνεται ότι θα απλωθεί χρονικά τους επόμενους δύο μήνες, πιέζοντας κυρίως με μολύνσεις και ήπια νόσηση την κοινότητα και λιγότερο με νοσηλείες τα νοσοκομεία, οπότε το timing της απόφασης θεωρείται ότι αποδυναμώνει το μέτωπο της πανδημίας και αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τον στόχο της συνεπούς τήρησης των μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ο ΕΟΔΥ, πάντως, επισημαίνει ότι σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην επιδημιολογία του νοσήματος θα υπάρξουν σχετικές ενημερώσεις από τον ΕΟΔΥ.
Πηγή: Protothema.gr