Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 10:54

Βασιλακόπουλος για γρίπη: Απαραίτητος ο εμβολιασμός, δύο διασωληνωμένοι - Τι είπε για επαναφορά μάσκας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Απογοητευτικά χαρακτήρισε τα νούμερα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει άμεσα επιδημιολογική επιδείνωση ενώ επισήμανε πως «το επικαιροποιημένο εμβόλιο πιάνει όλα τα τρέχοντα στελέχη του ιού στη χώρα μας».

Επιπλέον προειδοποίησε ότι η περίοδος της ανοσίας έναντι του ιού διαρκεί μόλις τρεις μήνες μετά από την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση και μετά από αυτό το διάστημα ο καθένας είναι απροστάτευτος. Όσον αφορά στη γρίπη ενημέρωσε πως δύο συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με γρίπη και επισήμανε πως «πρέπει φέτος να εμβολιαστούμε πολύ περισσότερο από όσο τα προηγούμενα χρόνια για να προστατευτούμε, γιατί λόγω των προηγούμενων περιορισμών με τις προστατευτικές μάσκες, η ανοσία του πληθυσμού έχει μειωθεί δραματικά».

Σχολιάζοντας το πολύ αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στην Κίνα σημείωσε πως «Όσο περνάει ο καιρός, είναι προφανές ότι ούτε οι άνθρωποι αντέχουν αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης, ούτε αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο αυξάνεται η μεταδοτικότητα των στελεχών. Γιατί για να επιβιώσει ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός. Τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι πιο μεταδοτικά από τον αρχικό ιό. Νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να πάει η Κίνα συνέχεια με αυτή την τεχνική.»

Βασιλακόπουλος για τα νέα δεδομένα του κορωνοϊού

Σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού στη χώρα μας σχολίασε «είμαστε πρακτικά σε μία σταθερότητα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, αρκετές εβδομάδες. Δεν είμαι εγώ προσωπικά ενθουσιασμένος από αυτή τη σταθερότητα, δηλαδή το να χάνουμε από 120 μέχρι 150 Έλληνες κάθε εβδομάδα δεν είναι και το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. Απλά έχουμε λίγο συνηθίσει σε αυτό το ρυθμό των απωλειών. Δεν νομίζω ότι άμεσα θα έχουμε κάποια σοβαρή επιδείνωση. Τα στελέχη που έχουν επικρατήσει δεν φαίνεται να είναι τραγικά σε ότι αφορά τη νοσηρότητα και την πιθανότητα θανάτου, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μείον σε όλα αυτά. Το ότι είναι πολύ μικρός αριθμός επικαιροποιημένων εμβολίων που έχουν κάνει οι Έλληνες, ενώ έχουμε διαθέσιμο το επικαιροποιημένο εμβόλιο.»

Όπως επισήμανε το επικαιροποιημένο εμβόλιο «πιάνει την μετάλλαξη Όμικρον 5 που κυρίως κυκλοφορεί στην Ελλάδα, αλλά και τα παρακλάδια της που είναι πολύ κοντινά. Δεν το έχουν αγκαλιάσει οι Έλληνες όσο θα έπρεπε. Δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν. Τα νούμερα τα καθημερινά είναι απογοητευτικά. Και επειδή μέχρι τώρα στην Ελλάδα ήμασταν τυχεροί, είχαμε καταπληκτικό καιρό. Δεν πρέπει αυτό να μας παρασύρει. Νομίζω ότι θα έχουμε δυστυχώς επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στον κορωνοϊό. Πρέπει το συντομότερο να εμβολιαστούμε ιδίως οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι.»

Πόσο διαρκεί η ανοσία

Επιπλέον προειδοποίησε ότι «η δόση ένα χρόνο πριν δεν μας προστατεύει σοβαρά. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. Τρεις μήνες μετά από την τελευταία δόση εμβολίου ή νόσηση – τόσο διαρκεί η ανοσία έναντι του ιού- πρέπει να κάνει κάποιος το επικαιροποιημένο εμβόλιο».

Βασιλακόπουλος για γρίπη: Ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε ο εμβολιασμός

Στο θέμα της γρίπης επισήμανε ότι «τα δύο χρόνια προηγούμενα χρόνια ήμασταν πολύ προστατευμένοι σαν κοινωνία γιατί φοράγαμε όλοι μάσκες. Αυτό μείωσε πάρα πολύ την ανοσία που έχει πληθυσμό στη γρίπη. Τώρα λοιπόν έρχεται ο ιός της γρίπης και μας βρίσκει χωρίς πληθυσμιακή ανοσία, χωρίς ανοσία στον πληθυσμό. Πρέπει λοιπόν φέτος να εμβολιαστούμε πολύ περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια για να προστατευτούμε. Τώρα που ακόμα δεν έχει πιεστεί τρομερά το σύστημα ».

«Δύο συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι λόγω γρίπης» ενώ συνέστησε τον εμβολιασμό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες να ξαναφορέσουν τις μάσκες τους εκεί που υπάρχει πολυκοσμία. Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα της μάσκας ήταν αρνητικός ακόμη και στα σχολεία όπου σημειώνονται πολλά κρούσματα γρίπης, καθώς όπως είπε «το να βάλεις μάσκες στα παιδιά είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι τους στερείς την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Δεν μπορούμε να τα έχουμε αποστειρωμένα τα παιδιά μας»

Την επαναφορά της μάσκας όπως διευκρίνισε την βλέπει ίσως αναγκαία «σε περιοχές έξαρσης, εκεί δηλαδή που θα συμβεί κάτι πολύ έντονο επιδημιολογικά, με πολλά κρούσματα».

Πηγή: Ιefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 10:44

Σχετικά Άρθρα

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00), στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πάνω από 620.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί - 130.000 self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    Πάνω από 620.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί - 130.000 self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Προχωράνε με γοργούς ρυθμούς οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί, οι οποίοι έχουν φτάσει τους 623.000 μέχρι σήμερα και σκοπός είναι να διενεργηθούν συνολικά 3,4 εκατομμύρια.

    Την ίδια ώρα, 130.000 self test διενεργήθηκαν για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, εκ των οποίων τα 1.000 ήταν θετικά. Οι δικαιούχοι, που είναι άνθρωποι ηλικίας 50 - 69 ετών, ανέρχονται σε 3.000.000. Μέχρι και την Τετάρτη (23/10) είχαν σταλεί 1.400.000 SMS και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξη Τύπου.

    Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.

    Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι).

    Κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ευπαθών

    Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

    Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη, που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

    Καρκίνος του παχέος εντέρου: Στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, κοινοτικός φαρμακοποιός, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής.

    Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.

    Η ασθένεια φαίνεται να πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με την ηλικία να μην αποτελεί τον μοναδικό επιβαρυντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί πλήρως όταν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, καθιστά καθοριστικό τον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσής του. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο, συστηματικό πρόγραμμα διενέργειας συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων οριζόντια, έχει ως στόχο να μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του.

    Πόσο ακριβή είναι τα τεστ

    Τα τεστ FIT (Fecal Immunochemical Test ή τεστ ανοσοχημικού ελέγχου κοπράνων) που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία (πάνω από 90%). Αυτή η ευαισθησία επιτρέπει τη διάγνωση πρώιμων σταδίων καρκίνου και πολύποδων, μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

    Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος:

    • Διάρκεια ειδοποίησης:

    Οι πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα κιτ FIT από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.

    • Παροχή self-test:

    Το self-test που διανέμεται είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να γίνει στο σπίτι, συλλέγοντας ένα μικρό δείγμα κοπράνων για ανάλυση. Ο πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο από το οποίο προμηθεύτηκε το τεστ, για το αποτέλεσμά του.

    • Καταχώρηση αποτελέσματος:

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται η σημασία της καταχώρησης του αποτελέσματος του self-test, ύστερα από τη διενέργειά του. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, το πρόγραμμα τερματίζεται, ενώ σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται άπαξ ένα επιπλέον δωρεάν self-test.

    • Παρακολούθηση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος:

    Αντίθετα, σε περίπτωση καταχώρησης θετικού αποτελέσματος παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση εντός δύο μηνών. Εάν κριθεί απαραίτητο, παραπέμπεται για διαγνωστική κολονοσκόπηση, κατά την οποία είναι δυνατόν να αφαιρεθούν οι πολύποδες ή να ληφθούν δείγματα για βιοψία.

    • Τρόπος διεξαγωγής του self-test:

    Η εκτέλεση του τεστ είναι απλή. Οι πολίτες πρέπει να συλλέξουν κόπρανα, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με νερό ή ούρα, χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο κιτ. Το δείγμα πρέπει να ληφθεί από πέντε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της ανάλυσης. Το δείγμα αναμιγνύεται με το διάλυμα του κιτ και τοποθετούνται λίγες σταγόνες στη συσκευή εξέτασης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε λίγα λεπτά: ένα θετικό αποτέλεσμα υποδεικνύει την παρουσία αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.

    Καταλήγοντας, σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση των τεστ, στην ενημέρωση των δικαιούχων και στη λεπτομερή επεξήγηση της ορθής διαδικασίας διενέργειάς του στο σπίτι από τους πολίτες.

    Επίσης είναι επιφορτισμένοι με την καταχώρηση του αποτελέσματος στη σχετική πλατφόρμα καθώς και με την καθοδήγηση των πολιτών, στις περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα τεστ, για τα επόμενα βήματα. Εξασφαλίζουν κατά αυτόν τον τρόπο ότι τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα τεστ παραπέμπονται σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις
    ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις

    Μικρή μείωση στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τη γρίπη και τον κορονοϊό.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω Covid στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 19. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 580 και 23 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

    Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 626.

    Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν εφτά.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

    Ο αριθμός των θανάτων ήταν 19. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 26.

    Σαρώνουν οι νέες μεταλλάξεις

    Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

    Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, σε τέσσερις μέτρια και στις υπόλοιπες πέντε χαμηλά (παρουσιάζοντας γενικά πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

    Ιός της γρίπης

    Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

    Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 42/2024, μεταξύ 285 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

    Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ).

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης
    Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης

    Αδενοϊοί και εντεροϊοί προκαλούν πολλές μολύνσεις στην κοινότητα, την ώρα που ο κορωνοϊός ... καλά κρατεί και σταδιακά αρχίζει η περίοδος της εποχικής γρίπης

    Ανεβαίνει η ένταση του… πάρτι ιώσεων ενόψει του χειμώνα. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να έχει υψηλή κυκλοφορία προκαλώντας πλήθος κρουσμάτων, η γρίπη έκανε την εμφάνισή της και ταυτόχρονα ιώσεις από ρινοϊούς και εντεροϊούς είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτό το διάστημα.

    Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περασμένη εβδομάδα, οι καταγραφές από επτά μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δείχνουν πως οι ιώσεις ειδικά από τις «οικογένειες» ρινοϊών και εντεροϊών θυμίζουν … βαθύ χειμώνα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 7 έως 13 Οκτωβρίου, από τα 102 δείγματα που εξετάστηκαν σε επτά ιδιωτικές κλινικές που συμμετέχουν στο σύστημα επιτήρησης, τα 25 (25%) ήταν θετικά σε ρινοϊό και εντεροϊό. Επίσης, ποσοστό 5% των δειγμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό.

    Μόλυνση από ρινοϊό αποτελεί τη συχνότερη αιτία κοινού κρυολογήματος, με τους ιούς αυτής της ομάδας να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Αντίστοιχα, οι εντεροϊοί είναι κοινοί ιοί που μεταδίδονται μέσω της στενής επαφής προκαλώντας συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος.

    Η περίοδος περαιτέρω αύξησης της επίπτωσης των εποχικών λοιμώξεων είναι προ των πυλών. Ο κορωνοϊός εμφανίζει μικρή μείωση της θετικότητας αλλά συνεχίζει σταθερά να μολύνει πολίτες που δεν έχουν προστασία από προηγούμενη νόσηση (δηλαδή δε νόσησαν σχετικά πρόσφατα) και εμβολιασμό.

    Ενδεικτική είναι η ανοδική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 597. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, έως και την Κυριακή νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 540 ασθενείς.

    Παράλληλα, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα επιτήρησης. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που εξετάζονται, όμως, τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά.

    Σε ό,τι αφορά στην εποχική γρίπη, η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση προς το παρόν μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων. Έχει ήδη καταγραφεί και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    Οι ειδικοί συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΠΔΕ: Οδηγίες για την προστασία από την εποχική γρίπη 2024-25
    ΠΔΕ: Οδηγίες για την προστασία από την εποχική γρίπη 2024-25

    Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στοχεύοντας στην προαγωγή και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, επικεντρώνει στα μέτρα προστασίας σχετικά με την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τις φετινές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ:ΨΩΣΑ465ΦΥΟ-ΟΕΨ).

    Ο ιός της γρίπης, αναμένεται να κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί επαγρύπνηση, έγκαιρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, όπου απαιτείται, καθώς και τήρηση των μέτρων πρόληψης και ατομικής προστασίας.

    Ο έγκαιρος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

    Σε περίπτωση νόσησης η πλειοψηφία των ατόμων θα αναρρώσει πλήρως.

    Αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα πολύ μικρά παιδιά και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.

    Η γρίπη είναι λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με το βήχα και το φτέρνισμα, μέσω των σταγονιδίων. Εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα, μυαλγίες, πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης (πιο σπάνια παρατηρούνται έμετοι ή/και διάρροιες). Η διάρκεια της νόσησης είναι περίπου μία (1) εβδομάδα κατά την οποία πρέπει να παραμένουμε κατ ΄ οίκον.

    Η λήψη ατομικών και ομαδικών μέτρων υγιεινής είναι απαραίτητη για την προστασία από τη γρίπη, τον περιορισμό της και την αποφυγή εξάπλωσή της:

    • Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι.
    • Αποφεύγουμε γενικότερα συνωστισμό και συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.
    • Μεριμνούμε για τακτικό αερισμό των κλειστών χώρων και για το σχολαστικό καθαρισμό τους.
    • Οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης να παραμένουν κατ’ οίκον, μέχρι την αποδρομή των συμπτωμάτων, για να προφυλάσσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
    • Αποφεύγουμε επισκέψεις σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένους, εγκύους, άτομα με χρόνια νοσήματα.
    • Εάν υπάρχουν συμπτώματα, απευθυνόμαστε στον οικογενειακό ιατρό ή στον παιδίατρο.

    Στο πλαίσιο των ανωτέρω η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας. Άννα Μαστοράκου, δήλωσε «Η εποχική γρίπη παραμένει μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες κατά τη χειμερινή περίοδο. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία των ασθενών αυτών και τη μείωση των επιπτώσεων της γρίπης στον γενικό πληθυσμό. Καλούμε τους πολίτες να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό, και να ακολουθούν τις οδηγίες για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Η πρόληψη της εποχικής γρίπης είναι κρίσιμη για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη μείωση των νοσηλειών στις ΜΕΘ και την αποδοτικότητα του συστήματος υγείας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΟΔΥ: 28 θάνατοι από κορονοϊό, κανένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης
    ΕΟΔΥ: 28 θάνατοι από κορονοϊό, κανένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης

    Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις.

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μείωση σημείωσε η θετικότητα του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ.

    Όπως έγινε γνωστό ο αριθμός των θανάτων ήταν 28 ενώ οι νέες εισαγωγές ήταν 709.

    Όσον αφορά τη γρίπη δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Συνοπτικά την εβδομάδα 41/2024:

    Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

    • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    • Καταγράφηκαν 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 597.
    • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τέσσερις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν οχτώ.
    • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 20.
    • Ο αριθμός των θανάτων ήταν 28. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 25.
    • Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι
      το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
    • Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά (με τρεις εξ αυτών να εμφανίζουν μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα επίπεδα είναι χαμηλά/μέτρια.
    • Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση
      των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί
      συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία
      συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Ιός της γρίπης

    • Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών
      μόνο θετικών δειγμάτων.
    • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
    • Την εβδομάδα 41/2024, μεταξύ 76 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

    • Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα στοιχεία δύνανται να τροποποιηθούν με την ενσωμάτωση δεδομένων που δηλώνονται αναδρομικά.

    Δείτε αναλυτικά την έκθεση:

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch