Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 19:56

Ζητούνται Άμεσες παρεμβάσεις για την ασφάλεια των μαθητών με αναπηρία στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Πύργου, Π. Αντωνακόπουλο και τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Α. Καρατζά η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων, λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στις Σέρρες, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 11χρονου μαθητή μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του δημοτικού σχολείου, αναδεικνύει ένα χρόνιο πρόβλημα, όπως υπήρξε ενημέρωση από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, Γονέων & Κηδεμόνων Π.Ε. Ηλείας «ΗΛΙΣ», που αφορά την ύπαρξη, στον ίδιο χώρο, του καυστήρα πετρελαίου και των τουαλετών που χρησιμοποιούν οι μαθητές με αναπηρία στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείου Πύργου.

Πρόκειται για μία κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων της σχολικής μονάδας.

pomamea paremv 2

Επιπλέον σημαντικές ανεπάρκειες εντοπίζονται στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και την αποχέτευση του κτιρίου καθιστώντας τις συνθήκες διδασκαλίας ανυπόφορες.

Επειδή πρόκειται για προβλήματα που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των μαθητών με αναπηρία ζητούνται άμεσες ενέργειες.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 18:32

Σχετικά Άρθρα

  • Δράση του ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ στα Ειδικά Σχολεία του Νομού Ηλείας
    Δράση του ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ στα Ειδικά Σχολεία του Νομού Ηλείας

    Οι Άγιες ημέρες του Πάσχα πλησιάζουν και για μια ακόμη χρονιά το Ηλίανθος Κδαπ μεΑ και το Ηλίανθος Κδαπ μεΑ Γαστούνης εν όψει των Άγιων Ημερών του Πάσχα που έρχονται, επισκέφθηκε όλα τα Ειδικά Σχολεία του νομού μας!

    Το «ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΔΑΠ μεΑ» συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, μοίρασε και φέτος σε όλα τα Ειδικά Σχολεία του νομού μας πασχαλινά δώρα. Πασχαλινό τσουρέκι και σοκολάτες είχαν την τιμητική τους.

    Ειδικό Δημοτικό Κρεστένων, Ειδικό Νηπιαγωγείο Πύργου και Νηπιαγωγείο Καταραχίου, Ειδικό Δημοτικό Πύργου, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & ΛύκειοΠύργου, ΕΕΕΕΚ Πύργου, Ειδικό Δημοτικό Αμαλιάδας, Ειδικό Δημοτικό Λεχαινών και Ειδικό Νηπιαγωγείο Πηνειού άνοιξαν τις πύλες τους και υποδέχτηκαν τους εκπαιδευτικούς του «ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΔΑΠ μεΑ» Πύργου και Γαστούνης και αντάλλαξαν δώρα και ευχές για Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά για όλους.

    Άξιο αναφοράς οι χειροποίητες λαμπάδες που δώρισαν για τους ωφελούμενους του ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ οι γονείς και τα παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου Πύργου και του Νηπιαγωγείου Καταραχίου, τους οποίους ευχαριστούμε από τα βάθη της ψυχής και της καρδιάς μας για την αγάπη και την στήριξη που μας δείχνουν έμπρακτα!

    Το «ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΔΑΠ μεΑ» ευχαριστεί τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και εν γένει το προσωπικό των ειδικών σχολείων για την θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στους εκπαιδευτικούς του ΚΔΑΠ κατά την επίσκεψη τους στα σχολεία τους.

    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!!

    kdap drasi eidika 2

    kdap drasi eidika 3

    kdap drasi eidika 4

    kdap drasi eidika 5

    kdap drasi eidika 6

    kdap drasi eidika 7

    kdap drasi eidika 8

    kdap drasi eidika 9

    kdap drasi eidika 10

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Δράση του Κέντρου Κοινότητας, σε συνεργασία με το Ειδικό σχολείο Λεχαινών
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Δράση του Κέντρου Κοινότητας, σε συνεργασία με το Ειδικό σχολείο Λεχαινών
    Η δράση πραγματοποιήθηκε σε τρεις διαδοχικές ημέρες, από Τετάρτη 24/4/2024 έως Παρασκευή 26/4 του 2024 και αφορούσε το πασχαλινό μπαζάρ που είχαν ετοιμάσει μαθητές του Ειδικού σχολείου Λεχαινών με το εκπαιδευτικό συμβούλιο του σχολείου.
    Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Πρόεδρο του ΚΑΠΗ Ανδραβίδας κυρία Μιμίκα Καραβίδα,τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λεχαινών κύριο Νταντή Νικόλαο,τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ανδραβίδας κύριο Παναγιώτη Δρακόπουλο,το Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής κύριο Γυφτοχρήστο Γιάννη και φυσικά τους μικρούς μαθητές και τη Διευθύντρια κυρία Τζοανοπούλου Αντωνία.
    Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας κυρίας Κακαλέτρη Γεωργίας.
    andr koinot eidiko 2
    (Δελτίο Τύπου)
  • Πύργος: Εγκαινιάστηκε η Πανηλειακή Έκθεση Τέχνης - Μια έκθεση με ιερό σκοπό και ισχυρό συμβολισμό
    Πύργος: Εγκαινιάστηκε η Πανηλειακή Έκθεση Τέχνης - Μια έκθεση με ιερό σκοπό και ισχυρό συμβολισμό

    “Αυτή η έκθεση έχει αφετηρία την αγάπη” ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε η διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Πύργου Αγγελική Πετρόγιαννη για να περιγράψει την Πανηλειακή Έκθεση Τέχνης που εγκαινιάστηκε χθες και πραγματικά τα είπε όλα μέσα σε μια φράση.

    Άλλωστε σε αυτή την βάση πάτησαν οι διοργανωτές της έκθεσης, στόχος των οποίων είναι η ουσιαστική στήριξη των παιδιών με αναπηρία, αφού με τα έσοδα τα οποία θα προκύψουν από την πώληση των έργων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, θα ενισχυθεί το Ειδικό Σχολείο Πύργου.

    Το όλο εγχείρημα ήταν ιδέα του Γιώργη Τάκη Δόξα όπου χθες έγινε πραγματικότητα, με την αίθουσα στο πάρκο Ξυστρή, να αποτελεί ιδανικό σημείο και να γεμίζει από κόσμο με διάθεση προσφοράς, αλληλεγγύης και συμπερίληψης.

    Τον αγιασμό της έκθεσης τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ Αθανάσιος ενώ ιδιαίτερο στίγμα στην εκδήλωση έδωσε η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου.

    Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης στην συνέχεια αφού συνεχάρη τον Γιώργη Τάκη Δόξα για την πρωτοβουλία του, τον οποίο προβλήματα υγείας τον κράτησαν μακριά, αναφερόμενος στο συγκεντρωμένο κοινό, στάθηκε στην ανάγκη να σταθούμε όλοι κοντά σε αυτά τα παιδιά και να φροντίσουμε να απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες στην ζωή με όλους.

    Παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής ο οποίος αφού εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στο χώρο αυτό ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έκθεση ενώνει όλες τις καλλιτεχνικές δυνάμεις της Ηλείας για έναν ιερό σκοπό, τον σκοπό της αγάπης και της προσφοράς στα παιδιά με αναπηρία.

    Φρόντισε επίσης να δεσμευθεί ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα δημοτική αρχή θα σταθεί δίπλα σε αυτά τα παιδιά προσπαθώντας σαν δώσει λύσεις κυρίως σε ότι αφορά στο θέμα των σχολικών μονάδων.

    Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Γιώργος Σωτηρόπουλος τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η δημιουργία αυτής της έκθεσης ενώ ευθχήθηκε να την αγκαλιάσει ο κόσμος προκειμένου να επιτευχθεί και ο ουσιαστικός της σκοπός.

    Στην συνέχεια ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Σπύρος Πολίτης στάθηκε κυρίως στην ανάγκη της προσβασιμότητας σε όλα τα σημεία των παιδιών με αναπηρία, ενώ η διοικήτρια της Ν.Μ Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου ευχήθηκε αυτή την πρωτοβουλία να την ακολουθήσουν και άλλες πολλές αντίστοιχες.

    Την χαρά της γι αυτή την προσπάθεια, μοιράστηκε στη συνέχεια με όλους όσοι έδωσαν το παρόν στην έκθεση, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και ΑμεΑ Ηλείας “ΗΛΙΣ” Αγαθή Ρηγοπούλου, μιλώντας ως μητέρα παιδιού με αναπηρία και τονίζοντας ότι αν υπάρχει αγάπη και αποδοχή τα παιδιά αυτά μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

    Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χρήστος Γιαννικούλης, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κατερίνα Παρασκευοπούλου, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου Θανάσης Δασκόπουλος κ.α.

    ekthesi 2

    ekthesi 3

    ekthesi 4

    ekthesi 5

    ekthesi 6

    ekthesi 7

    ekthesi 8

  • Στα Ανθεστήρια Δήμου Πηνειού το Ειδικό Σχολείο Πύργου: «Γίνε ο ήρωας για τον πλανήτη»
    Στα Ανθεστήρια Δήμου Πηνειού το Ειδικό Σχολείο Πύργου: «Γίνε ο ήρωας για τον πλανήτη»

    «Γίνε ο ήρωας για τον πλανήτη», είναι ο πίνακας με δημιούργησαν με ανακυκλώσιμα υλικά οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Πύργου στα πλαίσια της εκδήλωσης «Ανθεστήρια Δήμος Πηνειού».

    Το Ειδικό Σχολείο βρέθηκε στη Γαστούνη ύστερα από πρόσκληση του Κέντρου Νεότητας Αθλητισμού και Πολιτισμού – «Κ.Ν.Α.Π. ΕΡΜΗΣ» της δομής που συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά στην 12ήμερη εαρινή εκδήλωση του Δήμου με ποικίλες δράσεις.

    Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος που βρέθηκε κοντά στα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Πύργου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά η συμμετοχή των παιδιών του Ειδικού Σχολείου Πύργου στα Ανθεστήρια Δήμου Πηνειού!. Αυτά τα παιδιά που δημιούργησαν με ανακυκλώσιμα υλικά τον πίνακα με τίτλο «Γίνε ο ήρωας για τον πλανήτη», είναι οι ήρωές μας! Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της Λεϊλά Κλάδη, του Νώντα Κλάδη και των άλλων μελών της ομάδας ΚΝΑΠ Ερμής και φυσικά στην κ. Αγγελική Πετρόγιαννη διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου και τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς! Σας ευχαριστούμε!».

    Ο κ. Κλάδης Νώντας συντονιστής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέλος της ομάδας ΚΝΑΠ Ερμής, δήλωσε: «Στο πλαίσιο των Ανθεστηρίων Δήμου Πηνειού, το ΚΝΑΠ Ερμής δημιούργησε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δράσεων με θέμα την οικολογία. Ξεκινήσαμε από χθες το απόγευμα καθαρίζοντας την παραλία της Γλύφας και σήμερα με το Ειδικό Σχολείο Πύργου το οποίο ευχαριστώ, κάνουμε κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Αύριο θα είμαστε στην πλατεία Ελευθερίας με δράση ζωγραφικής, μεθαύριο θα έχουμε παιδαγωγικό καφέ με θέμα την Οικολογία. Συμμετέχουμε ενεργά και δημιουργικά στα Ανθεστήρια Δήμου Πηνειού»

    Η Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Πύργου κ. Αγγελική Πετρόγιαννη δήλωσε: «Με πολύ χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση του ΚΝΑΠ Ερμής και του Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου και βρεθήκαμε στη Γαστούνη στο πλαίσιο της εκδήλωσης Ανθεστήρια Δήμου Πηνειού. Οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν με χαρά και δημιούργησαν πίνακα με οικολογικά υλικά ακολουθώντας το θέμα. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο για την αναβίωση του θεσμού και την αγάπη που δείχνει στον τόπο του και τον κ. Νώντα Κλάδη για την έντονη δραστηριότητά του και φυσικά όλους τους εκπαιδευτικούς ».

    eidiko sxol dimos pin anthestiria 2

    eidiko sxol dimos pin anthestiria 3

    eidiko sxol dimos pin anthestiria 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Διανομή Πασχαλινών Δώρων από ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ στα Ειδικά Σχολεία Ν. Ηλείας
    Διανομή Πασχαλινών Δώρων από ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ στα Ειδικά Σχολεία Ν. Ηλείας

    Οι Άγιες ημέρες του Πάσχα πλησιάζουν και μπήκε η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου.

    Το «ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΔΑΠ μεΑ» συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, μοίρασε και φέτος σε όλα τα Ειδικά Σχολεία του νομού μας πασχαλινά δώρα. Πασχαλινό τσουρέκι και σοκολάτες είχαν την τιμητική τους.

    Ειδικό Δημοτικό Κρεστένων, Ειδικό Νηπιαγωγείο Πύργου, Ειδικό Δημοτικό Πύργου, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Πύργου, ΕΕΕΕΚ Πύργου, Ειδικό Δημοτικό Αμαλιάδας, Ειδικό Δημοτικό Λεχαινών και Ειδικό Νηπιαγωγείο Πηνειού άνοιξαν τις πύλες τους και υποδέχτηκαν το προσωπικό του «ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΔΑΠ μεΑ» και αντάλλαξαν δώρα και ευχές για Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά για όλους.

    Το «ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΔΑΠ μεΑ» ευχαριστεί τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και εν γένει το προσωπικό των ειδικών σχολείων για την θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στους εκπαιδευτικούς του ΚΔΑΠ κατά την επίσκεψη τους στα σχολεία τους.

    kdap lampad eidika sx 2

    kdap lampad eidika sx 3

    kdap lampad eidika sx 4

    kdap lampad eidika sx 5

    kdap lampad eidika sx 6

    kdap lampad eidika sx 7

    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!!

    Η Ομάδα του ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΔΑΠ μεΑ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνεκπαίδευση μαθητών του Ειδικού Δημ. Σχ. Κρεστένων με μαθητές του Δημοτικού Σχ. Κρεστένων
    Συνεκπαίδευση μαθητών του Ειδικού Δημ. Σχ. Κρεστένων με μαθητές του Δημοτικού Σχ. Κρεστένων

    Η φετινή σχολική χρονιά είναι μία σημαντική χρονιά τόσο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων όσο και για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων . Τα δύο σχολεία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση καθώς μοιράζονται κοινό αύλειο χώρο κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον προγραμματισμό και την εφαρμογή κοινών δράσεων και προγραμμάτων. Τη φετινή χρονιά, η συνεργασία των δύο σχολείων προχωράει ένα βήμα παραπέρα, καθώς άρχισε να εφαρμόζεται πρόγραμμα συνεκπαίδευσης – συμπερίληψης μεταξύ μαθητών των δύο σχολείων, κάτι που μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στους μαθητές, αλλά σε ολόκληρες τις κοινότητες των δύο σχολικών μονάδων.

    Πιο συγκεκριμένα, μετά και την έγκριση του προγράμματος συνεκπαίδευσης απο το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας και τους συντονιστές κ. Ζησιμόπουλο Δημήτριο, Συντονιστή Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπ/σης, και κ. Ζάγκο Γεώργιο, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δύο μαθήτριες του Ειδικού Σχολείου συμμετέχουν σε ορισμένα μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων , ανάλογα με την ηλικία, τις δυνατότητες, τις κλίσεις και τις ανάγκες τους. Πιστεύεται ότι η συνεκπαίδευση θα επηρεάσει θετικά τους μαθητές και των δύο σχολείων, αναπτύσσοντας αισθήματα σεβασμού στη διαφορετικότητα, ενσυναίσθησης και ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης και της αυτοεικόνας του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας.

    Αναλυτικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αναμένεται να αλληλεπιδρούν με θετικό τρόπο μεταξύ τους και να μπορούν να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, αναπτύσσοντας το αίσθημα της ενσυναίσθησης, του σεβασμού και της ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από την εκπαιδευτική πράξη. Ακόμη, οι μαθήτριες του ειδικού σχολείου συμμετέχουν ενεργά σε διδακτικές ώρες που αντιστοιχούν στο Αναλυτικό πρόγραμμα του γενικού σχολείου και μπορούν με αυτον τον τρόπο να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες σε κοινωνικό, συναισθηματικό και γνωστικό επίπεδο.

    Η προώθηση ενός περιβάλλοντος όπου δεν διαχωρίζει, δεν αποκλείει, δεν προσπαθεί απλά να ενσωματώσει, αλλά συμπεριλαμβάνει και εκπαιδεύει όλους τους μαθητές ισότιμα, είναι κάτι που επιζητείται από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και ενώσεις και φορείς αναπήρων. Τέτοιου είδους προγράμματα πιστεύουμε ότι μπορούν να επιφέρουν αλλαγές που συγκλίνουν στην κατεύθυνση αυτή.

    Για το λόγο αυτό, ως Προϊστάμενος του Ειδικού Σχολείου Κρεστένων θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς και τις ειδικότητες της σχολικής μας Μονάδας που συμμετέχουν και κάνουν πράξη το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα την Παπαγεωργίου Κατερίνα, τον Δεβριάδη Αναστάση και την Χρυσανθοπούλου Αγγελική, αλλά και τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων κ. Μπατζάκα Δημήτριο που από την πρώτη στιγμή αγκαλιασε αυτή την προσπάθεια, για την άψογη συνεργασία μας, καθώς και τους εκπαιδευτικούς Κομπορόζου Αθηνά, Τριανταφυλλίδη Καλλιόπη, Μιχαλοπούλου Διονυσία και Σταθοπούλου Μαρία, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχία του προγράμματος και την προώθηση του συμπεριληπτικού κλίματος στην εκπαίδευση. Ελπίζω και εύχομαι το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης να επιτύχει τη φετινή χρονιά και την επόμενη να μπορέσει να λειτουργήσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις που θα έχουμε αποκομίσει μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

    Ο Προϊστάμενος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων

    Αλατζάς Κωνσταντίνος (ΠΕ71)

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ειδικό Σχολείο Πύργου: Ψυχοπαιδαγωγικές μορφές παρέμβασης με τη βοήθεια των ζώων
    Ειδικό Σχολείο Πύργου: Ψυχοπαιδαγωγικές μορφές παρέμβασης με τη βοήθεια των ζώων

    Τρία χαριτωμένα σκυλάκια, πρώην αδεσποτάκια χάρισαν μεγάλη χαρά στους μαθητές του Ειδικού Σχολείου Πύργου, καθώς οι εκπαιδευτικοί βασιζόμενοι σε έρευνες που αποδεικνύουν τα θεραπευτικά οφέλη των ζώων και ιδιαίτερα των σκύλων, κυρίως στα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, τα ενέταξαν στην καθημερινότητά τους στο σχολείο.

    Η χαρά των παιδιών ήταν απερίγραπτη. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό την ημέρα εκείνη, ένας μαθητής από το πρωί δεν ένιωθε καλά καθώς παρουσίαζε ξεσπάσματα κι εκρήξεις θυμού. Αν και οι εκπαιδευτικοί με κατάλληλες παιδαγωγικές τεχνικές προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν, η ουσιαστική αλλαγή στη συμπεριφορά του, επήλθε όταν ήρθε σ’ επαφή με τα εκπαιδευμένα σκυλάκια. Άρχισε να έχει βλεμματική επαφή με όλους, εκδηλώνοντας τη χαρά του μ’ ένα πλατύ χαμόγελο.

    Η δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί το σχολείο, με τίτλο: ψυχοπαιδαγωγικές μορφές παρέμβασης με τη βοήθεια των ζώων – θεραπευτικά οφέλη.
    Οι μαθητές του σχολείου, έρχονται σ’ επαφή με τα ζώα, μέσα από πολλούς τρόπους όπως: παραμύθια με ζώα, παιχνίδια με ζώα μινιατούρες, καλλιτεχνική έκφραση, αλλά κυρίως μέσα από την επαφή τους με πραγματικά ζώα συντροφιάς, κυρίως σκύλους.
    Πράγματι, μια ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας για τις ψυχοπαιδαγωγικές μορφές παρέμβασης με τη βοήθεια των ζώων (Animal - assisted interventions) καταδεικνύει τα τεράστια οφέλη αυτών των παρεμβάσεων σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ειδικότερα στα άτομα με αναπηρίες. Τα οφέλη αυτά αποτέλεσαν έναυσμα για την εφαρμογή πλήθος ψυχοπαιδαγωγικών παρεμβάσεων με τη βοήθεια ζώων στο πλαίσιο σχολείων Ειδικής Αγωγής στο διεθνή χώρο, αλλά τα τελευταία χρόνια και σε ορισμένα σχολεία της χώρας μας.

    Τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) φαίνεται να προτιμούν την αλληλεπίδραση με τα σκυλιά λόγω του ότι τα σκυλιά έχουν πιο απλό σύστημα επικοινωνίας, χρησιμοποιούν μόνο τη γλώσσα του σώματος και μεταδίδουν μηνύματα με μη λεκτικό τρόπο. Καθώς τα παιδιά με αυτισμό έχουν σοβαρό πρόβλημα να αντιληφθούν τα λεκτικά μηνύματα, να τα συνδέσουν με τα μη λεκτικά και να ανταποκριθούν, η απλότητα της επικοινωνίας των σκύλων τα καθιστά πιο προσιτά σε αυτά. Επίσης, σημαντικό στοιχείο της παρουσίας των ζώων θεραπείας και ειδικότερα του σκύλου στα παιδιά με αυτισμό είναι η ικανότητά του να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής στις σχέσεις του παιδιού με το περιβάλλον του. Αυτός ο δεσμός βοηθά το παιδί να ηρεμήσει.

    eidiko2

    eidiko3

  • Πύργος: Αντιδράσεις για την εικόνα του λεβητοστασίου στις τουαλέτες του Ειδικού Σχολείου

    Διαστάσεις σε πανελλήνιο επίπεδο πήρε η καταγγελία της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ "Ήλις" Αγαθής Ρηγοπούλου. Τόσο τηλεοπτικοί σταθμοί, όσο και δημοσιογραφικές ιστοσελίδες. Η κα Ρηγοπούλου μίλησε χθες στο enikos.gr και εξήγησε πως έχουν τα πράγματα στο ειδικό δημοτικό σχολείο, που λειτουργεί υπό αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες, με το λεβητοστάσιο στην τουαλέτα, από το 2018.

    Και η τραγωδία στις Σέρρες με το νεκρό μαθητή από έκρηξη λεβητοστασίου σε δημοτικό σχολείο, έφερε στο προσκήνιο έντονα το ζήτημα.

    «Η εικόνα είναι τρομακτική. Ο καυστήρας στο Ειδικό Σχολείο βρίσκεται μέσα στις τουαλέτες, σε έναν χώρο χωρίς εξαερισμό και δίπλα στην αίθουσα που κάνουν μάθημα παιδιά με αναπηρίες. Στο μεταξύ έχει ζητηθεί επανειλημμένα να ελέγξουν τον καυστήρα για να ανάψουν τη θέρμανση καθώς κρυώνουν τα παιδιά κι ακόμα περιμένουν… Ο καυστήρας αυτός είναι πολύ παλιός μέσα στις τουαλέτες ΑμεΑ. Έτσι και εκραγεί καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει; Κάθε χρόνο που λειτουργούσε ο καυστήρας υπήρχε φόβος» τονίζει στο enikos.gr, η κα Αγαθή Ρηγοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ «Ήλις».

    Η κα Ρηγοπούλου εξήγησε ότι το Ειδικό Σχολείο μεταφέρθηκε το 2018 σε ένα πολύ παλιό κτίριο, κατασκευασμένο το 1949. Όπως υποστηρίζει, η διευθύντρια του σχολείου έχει στείλει επανειλημμένως έγγραφα στους αρμόδιους φορείς, στον Δήμο και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση του σχολείου και να βρεθεί λύση όμως, έως τώρα δεν έχει γίνει κάτι.

    Η κα Ρηγοπούλου είχε αναφερθεί ξανά στα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου στις 8 Αυγούστου 2022, αλλά από τότε δεν έχει προχωρήσει τίποτα, όπως λέει.

    Η κα Ρηγοπούλου κάλεσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής να επισκεφθεί το σχολείο και να ελέγξει την κατάσταση, έως το σημείο που είναι αρμοδιότητά της. Χθες ειδικό κλιμάκιο πήγε στο σχολείο και όπως περιγράφει στο enikos.gr η κα Ρηγοπούλου, έμειναν άναυδοι. Είπαν ότι είναι επικίνδυνο να βρίσκεται στο σημείο, όπου βρίσκεται ο καυστήρας και ετοιμάζουν τη δική τους έκθεση.

    Αίτημα των εκπαιδευτικών και των γονέων είναι να μεταφερθεί ο καυστήρας σε έναν άλλον χώρο εκτός σχολείου για να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά τους.

    “Απαράδεκτη η κατάσταση – Όχι άλλο νεκρό παιδί”

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, Αντώνης Χαροκόπος χαρακτήρισε μιλώντας στο enikos.gr «απαράδεκτη την κατάσταση στο σχολείο» και έκανε έκκληση να υπάρξει άμεση παρέμβαση ώστε να δοθεί λύση.

    «Όχι άλλο νεκρό παιδί από τέτοιες καταστάσεις» υποστήριξε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο Δήμος έχει γνώση του προβλήματος και πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι. Είναι απερίγραπτο αυτό που γίνεται. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση».

    Πηγή: enikos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο