Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 10:10

Εποχικοί πυροσβέστες: Ζητούν απαντήσεις και λύσεις για το εργασιακό τους μέλλον

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Το τελευταίο διάστημα οι Εποχικοί Πυροσβέστες βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, που έχουν να κάνουν με τη σύγχυση και την παραπληροφόρηση σχετικά με το εργασιακό μας μέλλον. Διάφορα σενάρια και αντικρουόμενες πληροφορίες που προέρχονται από πολιτικούς κύκλους και διάφορες ιστοσελίδες μάς κατακλύζουν καθημερινώς. Την ίδια στιγμή, διάφοροι κύκλοι από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος χαρακτηρίζουν, ανεπισήμως, ως ανυπόστατα όλα αυτά τα σενάρια, χωρίς ωστόσο, το ίδιο το Αρχηγείο να παίρνει επίσημη θέση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο από την παραπληροφόρηση.
Ως Σωματείο, από την αρχή της περασμένης Αντιπυρικής Περιόδου, ξεκινήσαμε έναν κύκλο συναντήσεων με την Πολιτική και Φυσική μας Ηγεσία, προκειμένου να πάρουμε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το πλάνο που υπάρχει για την αξιοποίησή μας. Τότε ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση των οργανικών θέσεων του Π.Σ., κατά 3.630 θέσεις. Στο σημείο εκείνο η θέση της Φυσικής μας Ηγεσίας ήταν ξεκάθαρη: «Δικαίωμα όλων των Εποχικών Πυροσβεστών να συμμετάσχουν στις επόμενες προκηρύξεις, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς». Την ίδια στιγμή, η στάση της Πολιτικής μας Ηγεσίας, όσον αφορά στο ηλικιακό, δεν ήταν σαφής, με τους Υπουργούς μας να αρνούνται να δεσμευτούν ότι το ηλικιακό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην αξιοποίησή μας.
Προκειμένου να εξασφαλίσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να συμμετάσχουμε στις διαδικασίες ενίσχυσης του Π.Σ. με προσωπικό, χωρίς ηλικιακά εμπόδια, ξεκινήσαμε τις πιέσεις σε Υπουργούς και Υφυπουργούς άλλων Υπουργείων, σε Βουλευτές της Κυβέρνησης, αλλά και της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Πολιτική μας Ηγεσία και έτσι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ένα μεγάλο μέρος των Εποχικών Πυροσβεστών να μην έχει, λόγω ηλικίας, το αυτονόητο δικαίωμα να συμμετάσχει στις μελλοντικές προκηρύξεις που θα εκδώσει το Π.Σ.
Αποτέλεσμα των πιέσεων αυτών ήταν η αλλαγή της στάσης της Πολιτικής μας Ηγεσίας για το ηλικιακό, με αποκορύφωμα την απάντηση, μέσα στη Βουλή, στις 12/12/2022, του Υφυπουργού μας, κ. Ευάγγελου Τουρνά, σε ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας, του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κωνσταντίνου Μάρκου, σχετικά με το ηλικιακό και την κάλυψη των 3.630 νέων οργανικών θέσεων του Π.Σ.. Τότε ο κ. Τουρνάς απάντησε ότι το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων αυτών, θα καλυφθεί από Εποχικούς Πυροσβέστες και ότι αρχής γενομένης από φέτος το Π.Σ. θα εκδίδει, κάθε χρόνο, προκηρύξεις των 600-700 ατόμων, ενώ για το ηλικιακό δήλωσε, ότι η Πολιτική Ηγεσία θα δεχθεί την εισήγηση της Φυσικής μας Ηγεσίας, καθώς αυτή γνωρίζει καλύτερα.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι πέρα από τις επανειλημμένες δηλώσεις του τέως, πλέον, Αρχηγού του Π.Σ., Αντιστράτηγου ε.α. Αλέξιου Ράπανου, στις συναντήσεις που είχαμε μαζί του, με τις οποίες ξεκαθάριζε ότι δεν επιθυμεί να υπάρχουν ηλικιακά εμπόδια στους Εποχικούς Πυροσβέστες, στις 06/11/2022, στο συνέδριο της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. ο τέως Αρχηγός, είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα εισηγηθεί να έχουν δικαίωμα όλοι οι Εποχικοί Πυροσβέστες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν, ενώ στόχος ήταν η πρώτη προκήρυξη να βγει πριν την Αντιπυρική Περίοδο του 2023.
Έχοντας λοιπόν, ως εχέγγυο, τις δημόσιες τοποθετήσεις της Πολιτικής και Φυσικής μας Ηγεσίας για άμεση έκδοση προκήρυξης, με δικαίωμα συμμετοχής όλων των Εποχικών Πυροσβεστών, ανεξαρτήτως ηλικίας, ήταν λογικό να μην προβούμε και εμείς σε άλλα μέτρα.
Επειδή όμως η Φυσική μας Ηγεσία άλλαξε, και τα σενάρια για το ηλικιακό, αλλά και για το αν θα εκδοθεί ή όχι προκήρυξη, πληθαίνουν καθημερινώς, είμαστε αναγκασμένοι, πλέον, να διεκδικήσουμε κι εμείς, με άλλους τρόπους, πάντα νόμιμους και κατοχυρωμένους από το Σύνταγμα, τα δικαιώματά μας.
Είμαστε οι πρωταγωνιστές, σε όλα τα πύρινα μέτωπα κάθε καλοκαίρι, είμαστε αυτοί, που με πενιχρό μισθό, υπερβαίνουμε τον εαυτό μας, προκειμένου να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές, τον φυσικό πλούτο της Πατρίδας μας, τις ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες.
Είμαστε αυτοί που δεν θα ανεχθούμε πλέον τον εμπαιγμό κανενός!
ΖΗΤΟΥΜΕ:
Μία έγκυρη και ξεκάθαρη απάντηση για το αν και πότε θα εκδοθεί προκήρυξη.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Το δικαίωμα όλων των Εποχικών Πυροσβεστών, ανεξαρτήτως ηλικίας, να συμμετάσχουν στις επόμενες προκηρύξεις του Π.Σ..
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 12:53

Σχετικά Άρθρα

  • Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών πρέπει να διαρκούν 6 μήνες κατ' έτος
    Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών πρέπει να διαρκούν 6 μήνες κατ' έτος

    Με αφορμή τα όσα ισχυρίστηκαν στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βουλή για τον διαγωνισμό πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών, υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία και τα κριτήρια πρόσληψης έχουν οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα 36/2019 - επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- βάσει των σχετικών προβλέψεων του ΑΣΕΠ.

    Ο νόμος προβλέπει ρητώς ότι οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών θα πρέπει να διαρκούν 6 μήνες κατ' έτος, με δυνατότητα επαναπρόσληψης έως 5 συνεχείς αντιπυρικές περιόδους και με καταληκτικό έτος το 2024.

    Ο νόμος δεν προβλέπει πουθενά την ένταξη των εποχικών πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ούτε επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

    Τα παραπάνω απαιτούν νομοθετικά την προκήρυξη νέου διαγωνισμού και φυσικά είναι απολύτως γνωστά σε όσους για ψηφοθηρικούς λόγους κάνουν επίδειξη «ευαισθησίας».

    Για τους ίδιους ψηφοθηρικούς λόγους παρέλειψαν επίσης να αναφέρουν ότι:

    Από την σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί για την στελέχωση των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Και στους δύο διαγωνισμούς χρησιμοποιήθηκε η «δεξαμενή» των εποχικών πυροσβεστών, όπως θα γίνει και φέτος.

    Συγκεκριμένα:

    -Τον Μάρτιο του 2022, προσλήφθηκαν 500 πυροσβέστες ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος), από τους οποίους οι 438 προήλθαν από τους εποχικούς πυροσβέστες.

    -Τον Δεκέμβριο του 2023, προσλήφθηκαν 650 ΕΜΟΔΕ, από τους οποίους οι 603 προήλθαν από τους εποχικούς πυροσβέστες.

    2) Το 2025 θα προσληφθούν επιπλέον 300 ΕΜΟΔΕ και συνεπώς ο συνολικός αριθμός των προσληφθέντων θα είναι 1.341 ΕΜΟΔΕ από σύνολο 2.500 εποχικών πυροσβεστών της περιόδου 2019-2024

    3) Κάθε χρόνο, ο αριθμός των εποχικών πυροσβεστών μειώνεται κατά τον αριθμό όσων προσλαμβάνονται ως ΕΜΟΔΕ. Για την αναπλήρωσή τους χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και φέτος οι λίστες των επιλαχόντων, οι οποίες όμως πλέον έχουν εξαντληθεί.

    Άρα σε κάθε περίπτωση, απαιτείται νέα προκήρυξη διαγωνισμού είτε αφορά τους εποχικούς, είτε τους ΕΜΟΔΕ.

    Καλό θα ήταν, λοιπόν, η αντιπολίτευση να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, αντί να συνεχίζει μια λαϊκίστικη πρακτική άλλων δεκαετιών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Θάσος: ΕΔΕ για το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του εποχικού πυροσβέστη
    Θάσος: ΕΔΕ για το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του εποχικού πυροσβέστη

    Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Θάσο που κόστισε τη ζωή του εποχικού πυροσβέστη Ανδρέα Ανδρεάδη.

    Όπως δηλώνει ο κ. Κικίλιας, το αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Θάσο, «ως απεδείχη έγινε εν ώρα υπηρεσίας» και προσθέτει ότι διετάχθη ΕΔΕ «προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως και σε βάθος οι συνθήκες, όπως και να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου αναλογούν».

    Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

    «Το αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Θάσο που κόστισε τη ζωή του εποχικού πυροσβέστη μας, Ανδρέα Ανδρεάδη, ως απεδείχθη έγινε εν ώρα υπηρεσίας. Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος διέταξε ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως και σε βάθος οι συνθήκες, όπως και να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου αναλογούν.

    Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων μας στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος».

    «Εργαζόταν 24 ώρες συνεχόμενες»

    Σημειώνεται ότι οι εποχικοί πυροσβέστες με ανάρτησή τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλουν ότι ο συνάδελφός τους «εργαζόταν 24 ώρες συνεχόμενες, σχόλασε στις 7:30 το πρωί και μετά από 2,5 ώρες, στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας δηλαδή, καλέστηκε να αναλάβει υπηρεσία για άλλες δέκα ώρες, ορισμένος μάλιστα άυπνος οδηγός, σε όχημα με 5 ακόμα άτομα πλήρωμα». «Ο συνάδελφός μας στην Θάσο που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας, ήταν ορισμένος 34 ώρες υπηρεσία με 2,5 ώρες ανάπαυση στο σύνολο των ωρών αυτών (ανάπαυση δόθηκε μετά από 24 ώρες 07:30 με 10:00 το πρωί όπου ανέλαβε και πάλι υπηρεσία)», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Το αυτοκινητιστικό δυστύχημα συνέβη την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024 σε δημοτική οδό της Θάσου, λίγο πριν τις 14.00 όταν 38χρονος οδηγός ΙΧ συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο 50χρονος εποχικός πυροσβέστης, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 50χρονου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 75 εποχικών πυροσβεστών στην Ηλεία
    Ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 75 εποχικών πυροσβεστών στην Ηλεία

    Με 75 εποχικούς πυροσβέστες ενισχύεται η ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ηλείας για την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Το προσωπικό αναλαμβάνει καθήκοντα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1/5/2024 ως και Πέμπτη 31-10-2024

    Συγκεκριμένα οι τοποθετήσει και οι κατηγορίες των εποχικών πυροσβεστών στην Π.Υ. Πύργου και κλιμάκια αυτής, την Π.Υ. Αμαλιάδας και Π.Υ. Λεχαινών, κατανέμονται ως εξής:

    • στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου τοποθετούνται 4 Εποχικοί Πυροσβέστες κατηγορίας Α’ και 7 Εποχικοί Πυροσβέστες κατηγορίας Β’
    • στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας τοποθετούνται 11 Εποχικοί Πυροσβέστες κατηγορίας Α’ και 10 Εποχικοί Πυροσβέστες κατηγορίας Β’
    • στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρέστενας, τοποθετούνται 9 Εποχικοί Πυροσβέστες κατηγορίας Α΄, 11 Εποχικοί Πυροσβέστες κατηγορίας Β΄ και 1 Εποχικός Πυροσβέστης κατηγορίας Δ’
    • στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας τοποθετούνται 1 Εποχικός Πυροσβέστης κατηγορίας Α’ και 5 Εποχικοί Πυροσβέστες κατηγορίας Β΄
    • στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών τοποθετούνται 9 Εποχικοί Πυροσβέστες κατηγορίας Α’ και 7 Εποχικοί Πυροσβέστες κατηγορίας Β’.
  • Εποχικοί πυροσβέστες: Λήγουν αύριο οι συμβάσεις για 2.500 άτομα - Τι λέει ο Γιάννης Αρτοποιός για την διαδικασία των προσλήψεων
    Εποχικοί πυροσβέστες: Λήγουν αύριο οι συμβάσεις για 2.500 άτομα - Τι λέει ο Γιάννης Αρτοποιός για την διαδικασία των προσλήψεων

    Αύριο, Τρίτη, λήγουν οι συμβάσεις 2.500 εποχικών πυροσβεστών οι οποίοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες του καλοκαιριού και τις πλημμύρες και θα μπουν στο ταμείο ανεργίας.,

    Για το ζήτημα και τη διαδικασία πρόσληψης των πυροσβεστών μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

    Όπως αναφέρει αρχικά ο κ. Αρτοποιός: «Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες κάθε χρόνο υπογράφουν συμβάσεις οι οποίες αρχίζουν με την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου. Βεβαίως, αξιοποιούνται και μάλιστα αξιοποιούνται σε όλους τους διαγωνισμούς οι οποίοι έχουν διαγωνιστική διαδικασία. Δεν μπορεί να παρακαμφθεί η διαδικασία του διαγωνισμού. Δηλαδή όλοι πρέπει να έχουν, όλοι οι πολίτες, τις ίδιες ευκαιρίες, τις δυνατότητες. Βεβαίως, κάποιοι άνθρωποι με εργασιακή εμπειρία μπορούν να αξιοποιηθούν παραπάνω, ωστόσο, το πυροσβεστικό σώμα αυτή τη στιγμή παίρνει μέσω πανελλαδικών εξετάσεων αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και για να καλύψει τις ανάγκες του το Πυροσβεστικό Σώμα κάνει διαγωνισμό. Εδώ οι εποχικοί πυροσβέστες, οι συνάδελφοι και συναγωνιστές μας συμμετέχουν και αυτοί στον διαγωνισμό και πριμοδοτούνται».

    Όπως τονίζει ο κ. Αρτοποιός είναι πως δεν μπορεί να παραπεμφθεί διαδικασία και να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβάσεις. «Οι εποχικοί πυροσβέστες πριμοδοτούνται στους διαγωνισμούς και επίκειται και διαγωνισμός ο οποίος θα αφορά πυροσβέστες ενδεχομένως 7ετους θητείας ξανά και οι ίδιοι εποχικοί πυροσβέστες θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω των καθηκόντων τους, λόγω του ότι έχουν εργασιακή εμπειρία».

    «Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία το μεγαλύτερο μέρος των διαγωνιζόμενων και αυτοί που προσελήφθησαν ήταν από εποχικούς πυροσβέστες λόγω της εργασιακής εμπειρίας και της πριμοδότησης στην οποία έλαβαν από τον διαγωνισμό τον ίδιο», επισημαίνει.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ευχαριστήρια επιστολή στον Δήμαρχο Πύργου Π. Αντωνακόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Γ. Πλεμμένο από το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών
    Ευχαριστήρια επιστολή στον Δήμαρχο Πύργου Π. Αντωνακόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Γ. Πλεμμένο από το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών

    Με μια εγκάρδια επιστολή, το Δ.Σ. του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, ευχαριστεί τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Πλεμμένο για το ενδιαφέρον τους σε καίρια θέματα που απασχολούν το Σωματείο.

    Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται: «Το Δ.Σ. του Σωματείου μας, αισθάνεται την υποχρέωση να εκφράσει τις βαθιές του ευχαριστίες στον Δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Πλεμμένο για το ενδιαφέρον που επέδειξαν στα θέματα που μας αφορούν και που σε συνεννόηση με το Αντιπρόεδρο του Σωματείου μας κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο, προέβησαν στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες, ούτως ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε τις Υγειονομικές εξετάσεις που απαιτούνται για την επαναπρόσληψή μας στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως Εποχικοί Πυροσβέστες».

    Η συγκεκριμένη επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υγεία Αθανάσιο Πλεύρη και στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΛ.ΑΣ: Έρευνα για τον τραυματισμό πυροσβέστη και φωτορεπόρτερ στη διαδήλωση
    ΕΛ.ΑΣ: Έρευνα για τον τραυματισμό πυροσβέστη και φωτορεπόρτερ στη διαδήλωση

    Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί η διοικητική διερεύνηση περιστατικών τραυματισμού πρώην συμβασιούχου πυροσβέστη εποχικής απασχόλησης και φωτορεπόρτερ, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι.

    Ο τραυματισμός σημειώθηκε στη διάρκεια των επεισοδίων.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, μία κροτίδα έσκασε στο χέρι του πυροσβέστη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

    «Πετούσανε νερό, μετά από το νερό μας πέταξαν δακρυγόνα, ένα από αυτά έσκασε στο χέρι του συναδέλφου, εμένα με χτύπησε στο πόδι. Το χέρι του ήταν πολύ χτυπημένο, το είδα, ήταν γεμάτο αίματα, εκείνη την ώρα υπήρχε μεγάλη ένταση, εμείς τρέχαμε, αυτός ο καημένος ήταν κοντά στους αστυνομικούς. Όταν τραυματίστηκε σήκωσε τα χέρια του. Ήταν δύσκολο εκείνη την ώρα να προσεγγίσει ασθενοφόρο. Η επίθεση σε βάρος μας ήταν απρόκλητη» δήλωσε στο newsbomb.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετών και Συμβασιούχων Πυροσβεστών Αλέξανδρος Φαραντάκης.

    Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

    Οι διαδηλωτές με κεντρικά συνθήματα «Ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα μπεζ οι καταστροφές δεν είναι εποχικές», «στο πλάι σου πολίτη όταν μας χρειαστείς, ενίσχυση του Σώματος της Πυροσβεστικής» και «Εδώ και τώρα μονιμότητα» ζήτησαν την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και την άμεση αξιοποίηση των εποχικών τους συναδέλφων.

    Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ζήτησε να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να συζητήσουν για τα αιτήματά τους. Εξερχόμενα από το κτήριο τα μέλη της αντιπροσωπείας δήλωσαν ότι είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, όπου του παρέδωσαν το ψήφισμά τους.

    «Ο υφυπουργός μας είπε πώς θα μελετήσει το ψήφισμα, ωστόσο δεν μας έδωσε καμία απάντηση για τα αιτήματά μας», δήλωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας.

    Λίγο αργότερα οι διαδηλωτές έκλεισαν για λίγα λεπτά τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Κηφισίας ωστόσο η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σύντομα.

    Μετά τη 1:00 μμ, ένταση σημειώθηκε έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας όταν η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών και ρίψη νερού με τον «ΑΙΑΝΤΑ» για να απομακρύνει τους διαδηλωτές και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία επί της Λεωφόρου Κηφισίας, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

    «Λίγες μέρες μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου δυστυχώς αναγκαζόμαστε από την πολιτική μας ηγεσία να κατέβουμε στους δρόμους και να διαδηλώσουμε. Τα αιτήματα μας είναι τα εξής:

    -Άμεση πληρωμή των οφειλομένων υπόλοιπων αδειών

    - Θεσμοθέτηση της πληρωμής της υπερεργασίας

    - Άμεση πρόσληψη προσωπικού, 24.000 συναδέλφων

    - Άμεση αξιοποίηση των εποχικών συναδέλφων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, Νικόλαος, Λαυράνος.

    Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) αναφέρει ότι παρενέβη στη συγκέντρωση προκειμένου να μην κλείσει η Λεωφόρος Κηφισίας.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Την 10.00 ώρα σήμερα (Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021), με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν σταδιακά (1.000) περίπου άτομα, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.

    Την 12.00 ώρα και ενώ (600) περίπου άτομα από τους συγκεντρωμένους είχαν αποχωρήσει, οι εναπομείναντες μετακινήθηκαν και κατέλαβαν το οδόστρωμα της Λ. Κηφισίας και στα δύο ρεύματα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας.

    Ο Αστυνομικός Διαμεσολαβητής τους κάλεσε να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη και ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων και να μην διαταραχθεί η κοινωνικοοικονομική ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Επιπρόσθετα για να μην παρεμποδισθεί η μετακίνηση των πολιτών-ασθενών στα παρακείμενα Νοσηλευτικά Ιδρύματα ( Ιατρικό Κέντρο, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ, Εμβολιαστικό Κέντρο Αμαρουσίου).

    Οι συγκεντρωμένοι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες (τουλάχιστον 10) μετακινήσεις στο οδόστρωμα της Λ. Κηφισίας με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλου κυκλοφοριακού προβλήματος.

    Οι Αστυνομικές Δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο, προκειμένου να οριοθετήσουν την συγκέντρωση, με κατάλληλες κινήσεις, περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και χρήση νερού από το Ειδικό Όχημα απώθησαν τους συγκεντρωμένους και αποκαταστάθηκε με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λ. Κηφισίας.

    Από το σημείο προσήχθησαν (5) άτομα.

    Προανακρίσεως επιλαμβάνεται η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ για τα συμβάντα στην ανωτέρω συγκέντρωση, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επεισόδια στο Μαρούσι: «Αρνήθηκαν να αποχωρήσουν» - Δικαιολογείται η ΓΑΔΑ για τα χημικά σε πυροσβέστες
    Επεισόδια στο Μαρούσι: «Αρνήθηκαν να αποχωρήσουν» - Δικαιολογείται η ΓΑΔΑ για τα χημικά σε πυροσβέστες

    Ανακοίνωσε εξέδωσε η ΓΑΔΑ για τα επεισόδια στο Μαρούσι, όπου αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών κατά πυροσβεστών που διαδήλωναν έξω από του Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

    Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σχετικά με την ένταση που δημιουργήθηκε σήμερα το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, διευκρινίζει τα κατωτέρω:

    • Την 10.00 ώρα σήμερα (Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021), με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν σταδιακά (1.000) περίπου άτομα, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.
    • Την 12.00 ώρα και ενώ (600) περίπου άτομα από τους συγκεντρωμένους είχαν αποχωρήσει, οι εναπομείναντες μετακινήθηκαν και κατέλαβαν το οδόστρωμα της Λ. Κηφισίας και στα δύο ρεύματα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας.

    Ο Αστυνομικός Διαμεσολαβητής τους κάλεσε να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη και ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων και να μην διαταραχθεί η κοινωνικοοικονομική ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Επιπρόσθετα για να μην παρεμποδισθεί η μετακίνηση των πολιτών-ασθενών στα παρακείμενα Νοσηλευτικά Ιδρύματα (Ιατρικό Κέντρο, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ, Εμβολιαστικό Κέντρο Αμαρουσίου).

    Οι συγκεντρωμένοι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες (τουλάχιστον 10) μετακινήσεις στο οδόστρωμα της Λ. Κηφισίας με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλου κυκλοφοριακού προβλήματος.

    Οι Αστυνομικές Δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο, προκειμένου να οριοθετήσουν την συγκέντρωση, με κατάλληλες κινήσεις, περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και χρήση νερού από το Ειδικό Όχημα απώθησαν τους συγκεντρωμένους και αποκαταστάθηκε με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λ. Κηφισίας.

    Από το σημείο προσήχθησαν (5) άτομα.

    Προανακρίσεως επιλαμβάνεται η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ για τα συμβάντα στην ανωτέρω συγκέντρωση, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

    (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

    (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

  • Πυροσβέστες καταγγέλλουν τραυματισμό από κροτίδα στα επεισόδια στο Μαρούσι
    Πυροσβέστες καταγγέλλουν τραυματισμό από κροτίδα στα επεισόδια στο Μαρούσι
    Σοβαρή καταγγελία κάνουν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, καθώς αναφέρουν ότι λόγω των επεισοδίων με τα ΜΑΤ, ένας συνάδελφος τους υπέστη ακρωτηριασμό.

    Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες καταγγέλλουν ότι ακρωτηριάστηκε συνάδελφος τους, από κροτίδα που εκτόξευσαν τα ΜΑΤ, κατά την διάρκεια επεισοδίων στο Μαρούσι.

    Συγκεκριμένα, οι πυροσβέστες συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να διαμαρτυρηθούν.

    Τότε, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι επικράτησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ενώ οι αστυνομικοί έπνιξαν στα στα χημικά τους πυροσβέστες και έγινε χρήση της Αύρας.

    Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να ακρωτηριαστεί ένας συνάδελφος τους.

    Ακολουθεί η καταγγελία που έκαναν οι πυροσβέστες με ανάρτηση στο Facebook:

    «Αυτο που εκανε σημερα η κυβερνηση δεν εχει προηγουμενο.

    Επεμβαση των ΜΑΤ σε μια ειρηνικη πορεια Πυροσβεστων.

    Ακρωτηριασμος στο δαχτυλο συναδελφου Εποχικου απο κροτιδα ματατζιδων.

    Ο ανθελληνισμος σε ολο του το μεγαλειο.

    Αυτοι ειναι που μας κυβερνουν.

    ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ».

    Πηγή: ieidiseis.gr - Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch