Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 08:12

Εργατικό Κέντρο Πύργου: Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απαντούν Βέντρας και Ζούπη για τα δημοσιεύματα που τους στοχοποιούν

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Με έντονο ύφος απάντησαν στα δημοσιεύματα τα οποία κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους στοχοποιούν αναφορικά με την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας αλλά και σε ό.τι αφορά τα πολιτικά τους πιστεύω, τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Γιάννης Βέντρας, όσο και η αντιπρόεδρος Χρύσα Ζούπη.

Τόνισαν μάλιστα, ότι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς τα εν λόγω δημοσιεύματα, μιλούν για κακουργηματικές πράξεις τις οποίες συνδέουν με τους ίδιους.

Αρχικά ο κ. Βέντρας αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία σημείωσε πως; «Η διαδικασία των εκλογών αποφασίστηκε σε διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου τον Δεκέμβριο.

Δόθηκαν κατόπιν απόφασης του ΔΣ όλα τα παραστατικά στην παράταξη της ΔΑΣ σε ό,τι αφορά τους αντιπροσώπους. Υπήρξε μία πίεση στην διοίκηση την δική μας, να τους δώσουμε και το ψηφοδέλτιο.
Είπαμε ότι εμείς είμαστε ένα ψηφοδέλτιο για το οποίο δεχόμαστε αιτήσεις συμμετοχής από τους συνέδρους, ότι δεν είμαστε καθαρά κομματικό ψηφοδέλτιο, αυτοί επέμεναν και επισπεύσαμε κι εμείς σε αυτή την διαδικασία προκειμένου να πάρει και η άλλη παράταξη το ψηφοδέλτιο.

Μου έκανε εντύπωση τότε διότι υπήρχε μία επιμονή να παρθεί το ψηφοδέλτιο νωρίτερα. Τελικά κατάλαβα τι ήταν! Παραμονή των εκλογών, υπήρξε αυτό το δημοσίευμα από κάποιο προφίλ στο facebook , δεν ξέρω αν είναι πραγματικό ή όχι. Το αναφέρει κάποιες ανακρίβειες . Θεωρώ ότι το δημοσίευμα είναι προσβλητικό και περίεργο στην διατύπωσή του. Από κει και πέρα την ημέρα των εκλογών, υπήρχε μία ανακοίνωση της ΔΑΣ η οποία έχει εξοργίσει και όλα τα μέλη της διοίκησης.Μιλάει για φασίστες, για ανθρώπους που επιτρέπουν και χτυπάνε συναδέλφους, χωρίς να αναφέρει στοιχεία.

Εμείς σε συνεννόηση με τους νομικούς μας ως Εργατικό Κέντρο θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη, αν υπάρχουν καταγγελίες σε ό,τι αφορά αυτά τα λεγόμενα να δώσουν τα στοιχεία στον εισαγγελέα. Αν έχουν τέτοια στοιχεία τους προκαλώ να τα αναφέρουν και να τα δώσουν στον εισαγγελέα. Διότι εδώ μιλούν για κακουργηματικές πράξεις. Ότι χτυπάμε συναδέλφους, εργαζόμενους, με εντολή της εργοδοσίας. Τώρα, σε ό,τι αφορά την δική μας την παράταξη, δεν πρόκειται για παράταξη, είναι ένα ψηφοδέλτιο, κάποια άνθρωποι που γνωριζόμαστε και έρχεται σαν συνέχεια. Δεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Εδώ και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις είμαστε τα ίδια άτομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βέντρας συμπληρώνοντας επίσης ότι προφανώς οι λασπολογίες προς το όνομά του αλλά και προς το όνομα της κας Ζούπη, έχουν να κάνουν με το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς με αυτό τον τρόπο όπως τόνισε προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες.

« Ο δικός μας συνδυασμός αύξησε την δύναμη του από οκτώ σε εννέα αντιπροσώπους, η παράταξη της ΔΑΣ μείωσε τους αντιπροσώπους και αυτοί αντί να ψάξουν τι συμβαίνει με τους εαυτούς τους μετατοπίζουν τις ευθύνες σε εμάς λες κι εμείς φταίμε που μειώνεται η δύναμη της ΔΑΣ. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση.

Το περιστατικό λοιπόν μετά από το δημοσίευμα, πήρε μεγάλη έκταση. Το θέμα έφτασε μάλιστα και στην Βουλή. Αναφέρθηκε δηλαδή το ΚΚΕ μέσα στη Βουλή ότι υπήρξε μία συμμαχία εδώ μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ της Χρυσής Αυγής και της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε τώρα ούτε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις» διευκρίνισε κλείνοντας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου .

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου Χρύσα Ζούπη , έκανε λόγο για άδικη επίθεση, καθώς κάποιοι επιχείρησαν να την συνδέσουν με ακραία πολιτικά σχήματα. «…έχω να τους απαντήσω, ότι η ιστορία του καθενός γράφεται με την στάση ζωής και την συνεχή συνεισφορά μας στα κοινά. Σαφώς και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και δε χρειάζεται να μας υποδεικνύουν αλλοιώσεις ούτε να μας δείχνουν με το δάχτυλο, κάποιοι οι οποίοι έχασαν τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Πύργου και κατ´ επέκταση εμείς επειδή εκείνοι έχασαν τις εκλογές να χάσουμε την ταυτότητά μας.

Την ταυτότητά μας την γνωρίζει πολύ καλά η τοπική κοινωνία και αφήνω την κοινωνία να απαντήσει περαιτέρω. Σε ό,τι αφορά το Εργατικό Κέντρο και τις καταγγελίες που έχουν έρθει και πρώτη φορά το όνομά μου έφτασε στην Βουλή των Ελλήνων, για ένα θέμα που αφορά την “Χρυσή Αυγή”, για μένα είναι ποινικό αδίκημα σε όσους το συνέταξαν και θα έχει συνέπειες από το νόμο. Θα μου ήταν πάρα πολύ εύκολο να παραιτηθώ και να αποσυρθώ, διότι δίπλα στην Χρύσα Ζούπη, έβαλαν την ταμπέλα ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ψηφοδέλτιο είναι πολυσύνθετο και όχι ως κομματική παράταξη.

Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να παραιτηθώ και να υποταχθώ είτε σε κομματικές σκοπιμότητες είτε σε σκοπιμότητες πολιτικής αντιπαλότητας και ότι άλλο μπορεί να ειπωθεί από τον καθέναν. Δεν θα το κάνω, διότι με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρέσω τις αξίες ζωής που παλεύω χρόνια, πρώτα από εμένα την ίδια και δεύτερον θα αφαιρέσω από τους συναδέλφους με τους δικούς τους αγώνες.

Όταν σε μία καφετέρια ήρθε ο Ηλίας ο Κασιδιάρης και παρουσίασε βιβλίο και μετά πήγαιναν όλοι οι πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες και όχι μόνο και όλα τα πολιτικά κόμματα, είναι αδιανόητο η Χρύσα να φτάνει στην Βουλή των Ελλήνων. Εγώ δε γνωρίζω αν είναι φασίστας ούτε ο φούρναρης που παίρνω ψωμί, ούτε ο άλλος που συνομιλώ σε μία παρέα πίνοντας καφέ. Εμένα με αφορά η Δημοκρατία της οικογένειάς μου, που από τον καιρό που γεννήθηκα ανήκει σε δημοκρατικά πολιτικά σχήματα» τόνισε η κα Ζούπη προσθέτοντας επίσης πως:

«Η πορεία της ζωής μου, έχει δείξει ότι περπατάω πάντα με ψηλά το κεφάλι παρότι έχω αδικηθεί πολλάκις, έχω εργαστεί για άτομα που δεν άξιζαν, έχω στην πλάτη μου ένσημα, δεν μου έχει δώσει ποτέ κανένας χρήματα για να ζήσω. Θα καλέσω όλους αυτούς που έχουν γράψει, να βγάλουν και την φωτογραφία που έχω βγάλει με τον κ. Καραθανασόπουλο, ο οποίος είχε έρθει πριν από ένα χρόνο στο συνεδριακό της Περιφερειακής Ενότητας στον Πύργο και είχαμε πει σε πολύ φιλικό επίπεδο τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Εγώ θέλω να πω ότι οι αγώνες που κάνουμε είναι αμισθί, δεν πληρώνεται κάνεις…

Άρα λοιπόν ένας άνθρωπος ο οποίος χρόνια, εθελοντικά εργάζεται με αξιοπρέπεια για να δίνει στην πολιτική προβλήματα, που απασχολούν την οικογένεια, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, είναι μέγιστο λάθος να υπάρξει αυτή η σπίλωση του ονόματος μου».

Κλείνοντας, η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, απευθυνόμενη σε όλους όσοι προσπάθησαν να σπιλώσουν την προσωπικότητά της, υπογράμμισε, πως μέσω του δικηγόρου της θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να αποζημιωθεί ηθικά για όλο αυτό που έχει υποστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 00:43

Σχετικά Άρθρα

  • Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας Ν. Κοροβέση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πύργου
    Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας Ν. Κοροβέση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πύργου

    Στο επίκεντρο η καθημερινότητα και οι υποδομές

    Η θέληση για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής και οι βάσεις για μια γόνιμη συνεργασία τέθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πύργου.

    Ο πρόεδρος, Σωτήρης Βέντρας, η αντιπρόεδρος Χρύσα Ζούπη, ο β’ αντιπρόεδρος, Βασίλης Μαντάς, ο γενικός γραμματέας, Νίκος Ορφανός, ο έφορος – ταμίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο έφορος Παναγιώτης Σταθάς και το μέλος του Δ.Σ. Μενέλαος Παπασωτηρίου αφού ευχήθηκαν στον κ. Κοροβέση καλή θητεία και καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα, έθεσαν υπόψιν του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας τις βασικές προτεραιότητες του Εργατικού Κέντρου, οι οποίες σε πρώτη φάση σχετίζονται με την βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, την ανάπτυξη και τις υποδομές της περιοχής.

    Ειδικότερα, τα θέματα που απασχολήσαν την συζήτηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, με την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ήταν αυτό της ανέγερσης του νέου κτιρίου του ΕΦΚΑ, στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Φορέα στον Πύργο, στην οδό Ολυμπίων αλλά και η ανάγκη να προχωρήσουν οι μελέτες για την κατασκευή εργατικών κατοικιών στην έκταση που βρίσκεται πλησίον της ΣΕΤΤΗΛ.

    Τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Πύργου, παράλληλα, έβαλαν ψηλά στις προτεραιότητες το ζήτημα της αναβίωσης του σιδηροδρόμου στην Ηλεία και την επέκταση του στον νομό, καθώς και τις εργασίες για την άρση της επικινδυνότητας τόσο στον οδικό άξονα Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας όσο και στην οδό Αλφειού. Παράλληλα, έγινε ιδιαίτερη μνεία και στην ανάγκη εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γέφυρας του Αλφειού, με τον κ. Κοροβέση να δεσμεύεται πως θα θέσει τα παραπάνω ζητήματα υπόψιν της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου, στην συνάντηση που θα έχουν αύριο, Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, στην Αθήνα.

    Τέλος, έγινε συζήτηση και για την δυνατότητα προσέλκυσης αναπτυξιακών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα στην περιοχή και θα οδηγήσουν στην μείωση της ανεργίας αλλά και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας των δύο φύλων.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, άκουσε με προσοχή και κατέγραψε τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία. «Εκτιμώ τον αγώνα του Εργατικού Κέντρου Πύργου και θέλω, τα μέλη του άξιου Δ.Σ., να γνωρίζουν ότι από εδώ και στο εξής έχουν έναν πιστό σύμμαχο στις διεκδικήσεις και στην προσπάθεια που κάνουν», τόνισε ο Νίκος Κοροβέσης μετά το τέλος της συνάντησης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στην Τριανταφυλλιά - Κοινή ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου και Σωματείου Εργαζομένων
    Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στην Τριανταφυλλιά - Κοινή ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου και Σωματείου Εργαζομένων

    Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Λειτουργική Απορριμμάτων Ηλείας, όπου καταδικάζουν επίθεση της εργοδοσίας και της διοίκησης της εταιρείας που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά κατά των εργαζομένων.

    Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    “ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ !

    Το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας καταγγέλλει και καταδικάζει την επίθεση της εργοδοσίας και της διοίκησης της εταιρείας που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά κατά των εργαζομένων.

    Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων με Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων έχει επιδοτηθεί αδρά από Ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ, ΕΠΑνΕΚ), ενώ επιπλέον έχει διασφαλισμένα και εγγυημένα έσοδα λόγω του ελάχιστου εγγυημένου όγκου διαχείρισης απορριμμάτων.

    Παρόλα αυτά, με αποκλειστικό στόχο να αυξήσει τα κέρδη της, επιδιώκει να καταργήσει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους που εργάζονται με τον κατώτερο μισθό σε πολύ δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες.

    Στο εργοστάσιο απορριμμάτων στη Τριανταφυλλιά οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει συμβάσεις που προβλέπουν σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο, από Δευτέρα έως Παρασκευή και με έναρξη τις 7:00 π.μ και λήξη στις 15:00 μ.μ..

    Τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη ο διευθυντής της κοινοπραξίας « Μεσόγειος» που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο ζήτησε από κάθε ένα εργαζόμενο ξεχωριστά να πάει στα γραφεία της διοίκησης και να υπογράψει αμέσως ένα χαρτί, χωρίς να δώσει τη χρονική δυνατότητα να μελετήσουν τι υπογράφουν, « μεταβολή όρων που διέπουν την εργασιακή σχέση». Η εργοδοσία κατάργησε τη δουλειά Δευτέρα- έως Παρασκευή και το ωράριο 7 το πρωί έως 3 το μεσημέρι.

    Η εργοδοσία έχοντας «αέρα στα πανιά» από όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, ετσιθελικά προχώρησε σε βλαπτική μεταβολή ουσιαστικών όρων της σύμβασης εργασίας σε βάρος των εργαζομένων.

    Για όποιον συνάδελφο εργαζόμενο δεν δέχεται να υπογράψει ετοιμάζει απολύσεις. Έτσι έκανε με τον πρόεδρο των εργαζομένων που δεν υπέγραψε, που τον ενημέρωσε ότι ετοιμάζει την απόλυσή του. Το ίδιο κάνει και με άλλους πρωτοπόρους εργαζόμενους και εκλεγμένους συνδικαλιστές, γιατί οι εργαζόμενοι στα «σκουπίδια» στην Τριανταφυλλιά, που δουλεύουν μέσα σε τρομερά δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες, δεν δέχονται να δουλεύουν όποτε θέλει η εργοδοσία, όποιες μέρες την συμφέρει (Σάββατα, Κυριακές, γιορτές), να τους ξεζουμίζει και να μην μπορούν να προγραμματίζουν καθημερινά και σταθερά τη ζωή τους.

    Με αυτό τον τρόπο τρομοκρατώντας και απειλώντας με απολύσεις ανάγκασε την πλειοψηφία των συναδέλφων ( χωρίς κανείς να συμφωνεί με τις βλαπτικές μεταβολές που επιβάλλει η σύμβαση ) να υπογράψουν, κυριολεκτικά με το μαχαίρι στο λαιμό!

    Σε αυτή την αναμέτρηση οι εργαζόμενοι στην Τριανταφυλλιά δεν είναι μόνοι τους. Μαζί τους είναι όλα εργατικά σωματεία του Νομού Ηλείας και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

    Δεν ανεχόμαστε να γίνει η ζωή των συναδέλφων μας στη Τριανταφυλλιά λάστιχο και να επιδεινωθούν ακόμα πιο πολύ οι όροι διαβίωσης τους, την ώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, χωρίς να γνωρίζουν μάλιστα πότε ακριβώς πληρώνονται κάθε μήνα.

    Οι απόπειρες να γίνουμε σκλάβοι τον 21ο αιώνα και η επιχείρηση εφαρμογής των αντεργατικών εκτρωμάτων των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που απογειώνουν την αντεργατική επίθεση όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια έχουν απέναντι τους όλο το εργατικό κίνημα της χώρας. Το λέμε ξεκάθαρα, τέτοιες πρακτικές πρέπει να σπάσουν και θα σπάσουν!

    Μπλόκο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία!

    Το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Τριανταφυλλιά και απαιτεί από την Κ/Ξ :

    • Να ανακαλέσει την αντεργατική βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και να παραμείνει η αρχική σύμβαση όπως έχει για τις ειδικότητες και το χρονικό πρόγραμμα εργασίας.
    • Να δώσει λύση για τα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που έχουν γνωστοποιήσει εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι μέσω του Σωματείο τους (ΜΑΠ, κατάλληλες συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας πληρωμής).
    • Να σταματήσει την επιχείρηση τρομοκράτησης με απειλές και επίθεσης στη συνδικαλιστική δράση.
    • Να μην προχωρήσει σε απολύσεις.

    Το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργική Απορριμμάτων Ηλείας, καταγγέλλει άμεσα τις ενέργειες της κοινοπραξίας «Μεσόγειος» ως παράνομες και καταχρηστικές στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ηλείας

    Αν η εταιρεία επιλέξει το δρόμο της αδιαλλαξίας, το εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη και τη θέληση να απαντήσει μαζικά και αποφασιστικά.

    Η Γ.Σ. του σωματείου εξουσιοδότησε τη Διοικούσα Επιτροπή σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας να προχωρήσει σε πιο δυναμικές μορφές αγώνα, μέχρι και την προκήρυξη απεργίας.

    Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την κλιμάκωση του αγώνα μέχρι να δικαιωθούν οι συνάδελφοί μας στην Τριανταφυλλιά.

    Κανένας μόνος του! Ασπίδα μας τα σωματεία!

    Όπλο μας η αλληλεγγύη! Στον αγώνα η ελπίδα!” καταλήγει η ανακοίνωση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία - ΟΑΣΗ: “Σηκώνουν τα μανίκια” οι παραγωγοί, ανασυντάσσονται και μεθοδεύουν τον αγώνα
    Ηλεία - ΟΑΣΗ: “Σηκώνουν τα μανίκια” οι παραγωγοί, ανασυντάσσονται και μεθοδεύουν τον αγώνα

    Τα σοβαρά προβλήματα των παραγωγών, τα οποία παρά τις συνεχείς εξαγγελίες των αρμοδίων για άμεση διευθέτησή τους, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, ήταν το θέμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων της ΟΑΣΗ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

    Όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος Θανάσης Βομπίρης μπορεί για ένα διάστημα οι κινητοποιήσεις να πάγωσαν ωστόσο όμως, πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια παρά μόνο ο δυναμικός αγώνας.

    Σε μια περίοδο μάλιστα που και η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων ανασυντάσσει δυνάμεις και οργανώνεται για τον σκοπό αυτό.

    Ο κ. Βομπίρης αναφέρθηκε αναλυτικά στα καίρια ζητήματα που έχουν εξελιχθεί πλέον σε χρόνια και πιέζουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο τον Ηλείο παραγωγό, ωθώντας τον στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, ξεκινώντας με το θέμα των αποζημιώσεων από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τις περιουσίες πολλών παραγωγών.

    oasi 2

    Όπως σημείωσε, κατατέθηκαν κάποιες προκαταβολές στην αρχή αλλά όχι στο σύνολο των αγροτών καθώς κάποιες περιοχές λόγω του συστήματος «Copernicus» έχουν τεθεί εκτός, ενώ σε άλλα χωριά εξαιτίας του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι πάλι εκτός καθώς το 30% των δέντρων δεν έχει καεί. Τόνισε μάλιστα πως ό,τι αποζημίωση και να λάβουν οι παραγωγοί από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να καλύψει την πραγματική ζημία καθώς η παραγωγή για να ξαναγίνει αποδοτική θα πρέπει να περάσει περίπου μια δεκαετία.

    Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε αφορούσε τον περονόσπορο που έχει πλήξει φέτος περίπου στο 90% τα αμπέλια και στο 50% της σταφίδας, της οποία η τιμή καλύπτει μόνο το κόστος παραγωγής καθώς κυμαίνεται στο 1,40 ευρώ. Προτείνοντας ως λύση τις κατώτερες εγγυημένες τιμές, προκειμένου να μπορεί ο παραγωγός να συνεχίσει την καλλιέργεια.

    Αναφορικά με την κτηνοτροφία επεσήμανε χαρακτηριστικά ό,τι οι έμποροι προβαίνουν σε ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος και προσπαθούν σπέρνοντας τον πανικό να ρίξουν την τιμή του προϊόντος όσο χαμηλότερα γίνεται.

    Για όλα αυτά λοιπόν όπως φρόντισε να επισημάνει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ θα ακολουθήσουν συσκέψεις σε διάφορες περιοχές με τους αγροτικούς συλλόγους, με στόχο την μεθόδευση των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

    Ολοκληρώνοντας, ο κ. Βομπίρης ενημέρωσε για την επικείμενη κινητοποίηση της προσεχούς Κυριακής στην Αλφειούσα στις 18:30 για να συζητηθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις.

    oasi 3

    Από την πλευρά του, ο κτηνοτρόφος Βασίλης Κατσαριώτης από την Ηράκλεια : «Οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στα ορεινά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Μπορεί να είναι υψηλή η τιμή του γάλακτος, αλλά αυτοί τα αγοράζουν όλα. Δεν είναι όπως στα πεδινά που ο κόσμος είναι κοντά στην παραγωγή με δικά του τριφύλια και ζωοτροφές και το κόστος είναι μικρότερο. Για τους ορεινούς κτηνοτρόφους είναι δυσβάσταχτο το κόστος και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει η πολιτεία να τους στηρίξει».

  • Εργατικό Κέντρο Πύργου: Ζητά τη λήψη μέτρων στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης
    Εργατικό Κέντρο Πύργου: Ζητά τη λήψη μέτρων στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης

    Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων (σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους) που οφείλεται στη συνέργεια μετεωρολογικών παραγόντων του εξωτερικού περιβάλλοντος και παραμέτρων μικροκλίματος του εσωτερικού χώρου, στις υποχρεώσεις των εργοδοτών μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:

    Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος – με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, την εμπειρία από προηγούμενα έτη και τα αποτελέσματα μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας και άλλων δεικτών μικροκλίματος – και η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να ληφθούν για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (όπου προβλέπεται να απασχολείται), σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους.

    Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτυπώνονται στη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια που προβλέπεται βάσει των παρ. 1- εδάφιο α’ & παρ. 3-7, του άρθρου 43, του Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ, ν. 3850/2010, ΦΕΚ 84 Α’).

    Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

    Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών που προβλέπεται βάσει των παρ. 1 & 2, του άρθρου 45, του ΚΝΥΑΕ (ν. 3850/2010).
    Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζομένους.
    Η χορήγηση στους εργαζομένους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.
    Η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους, σύμφωνα με το Π.Δ. 305/96 "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια σε συμμόρφωση προς την οδηγία 92/57/EOK" και το Π.Δ. 16/96, "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/EOK", όπου και αναφέρεται η υποχρέωση εφαρμογής των ειδικών μέτρων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκυκλίους οδηγίες σε περίπτωση καύσωνα.

    7.Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές.

    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στους εργαζομένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (εργαζόμενοι με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας όπως καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, εργαζόμενοι που λαμβάνουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων όπως διουρητικά, αντιδιαβητικά κ.λ.π, εγκυμονούσες κ.α), όπως ο κατάλογος που ακολουθεί.

    ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ

    Καρδιοπαθείς (ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή χειρουργημένη στεφανιαία νόσο by- pass, ασθενείς με βαλβιδοπάθεια ή χειρουργημένη βαλβιδοπάθεια, ασθενείς με μυοκαρδιοπάθειες), Πνευμονοπαθείς (αναπνευστική ανεπάρκεια έστω και ελαφρά, Ασθενείς με πνευμονικό εμφύσημα, Ασθματικοί ασθενείς κλπ), εργαζόμενοι με γενικά νοσήματα (Σακχαρώδης Διαβήτης, Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, Διαταραχές ηπατικής λειτουργίας, Διαταραχές λειτουργία θυρεοειδούς, Διαταραχές αρτηριακής πίεσης, αναιμία (συγγενείς αιμοσφαιρινοπάθειες), Ψυχικά νοσήματα, Νοσήματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, Μεγάλης εκτάσεως δερματοπάθειες, Παχυσαρκία (30% περισσότερο του προβλεπόμενου ιδανικού βάρους), Εργαζόμενοι που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή με διουρητικά, αναστολείς ιόντων ασβεστίου, αντιεπιληπτικά, ορμόνες και επιπλέον προσοχή σε Εγκυμονούσες.

    ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα οργανωτικά μέτρα κατά τις ημέρες του καύσωνα, τα οποία συνίστανται στη :

    1. Δημιουργία διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας με τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
    2. Διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων χώρων κατάλληλα κλιματισμένων για ανάπαυση.
    3. Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (10ο C – 15ο C).
    4. Προγραμματισμό των εργασιών που καταπονούν θερμικά, εκτός θερμοκρασιών αιχμών.
    5. Μείωση της απασχόλησης σε ιδιαίτερα επιβεβαρημένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες κ.λ.π από ώρες 12.00-15.00. Μείωση των ιδιαίτερα βαρέων εργασιών.

    ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
    Ειδικά για όσους εργάζονται σε υπαίθριες εργασίες που είναι και οι πλέον εκτεθειμένοι πρέπει να λαμβάνονται τα εξής μέτρα :

    1. Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.
    2. Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10οC – 15οC).
    3. Διαμόρφωση επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
    4. Κατασκευή στεγάστρων όπου είναι δυνατόν για την εκτέλεση εργασιών.
    5. Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
    6. Μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες από τις 12.00-15.00.

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

    Αυτές μπορούν να γίνουν:
    Με απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων στο πλησιέστερο δυνατόν σημείο προς την πηγή δημιουργίας τους.
    Με επαρκή γενικό εξαερισμό με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός ζωνών εργασίας με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.

    Με επαρκή ανανέωση του αέρα των χώρων εργασίας, όπου απαιτείται από τις συνθήκες παραγωγής με προσαγωγή νωπού αέρα και σύγχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
    Επιθυμητή είναι η ύπαρξη κλιματισμού όταν είναι δυνατόν.

    ΑΛΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Υπάρχουν πολλά τεχνικά μέτρα τα οποία ωστόσο θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί και υλοποιηθεί εγκαίρως πριν από την εκδήλωση του καύσωνα, όπως:

    1. Παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτιρίων Θερμομόνωση πλάκας ή στέγης.
    Βρέξιμο πλάκας ή στέγης ή βάψιμο με λευκό ή άλλο ανακλαστικό χρώμα.
    Στις νότιες ή δυτικές πλευρές να τοποθετούνται αδιαφανή ή ανακλαστικά τζάμια.
    Σε μεγάλα ανοίγματα που μένουν ανοιχτά λόγω αναγκών παραγωγικής διαδικασίας και παραμένουν ανοικτά για σημαντικά χρονικά διαστήματα να εγκαθίσταται αεροκουρτίνα ψυχρού αέρα.

    2. Παρεμβάσεις σε τμήματα παραγωγικής διαδικασίας μόνωση των θερμών επιφανειών, που βρίσκονται στους χώρους εργασίας (λέβητες, σωλήνες ζεστού νερού κ.λ.π), αποκλεισμός με θερμομονωτικά χωρίσματα των πηγών θερμότητας και απαγωγή θερμότητας προς τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο.

  • ΚΚΕ: Καμία ανοχή στους φασίστες και σε αυτούς που τους ξεπλένουν
    ΚΚΕ: Καμία ανοχή στους φασίστες και σε αυτούς που τους ξεπλένουν

    Η κατρακύλα και ο εξευτελισμός της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πύργου δεν έχει σταματημό.

    Αποτελεί πρόκληση για το λαό της Ηλείας την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και όταν ο δικηγόρος του Λαγού, Κ. Πλεύρης χαιρετά ναζιστικά όποτε βρει την ευκαιρία μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, να συνδιαλέγονται και να μοιράζουν καρέκλες οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τους Χρυασαυγήτες.

    Στις εκλογές για νέα διοίκηση που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 22/01/2023 είδαμε να βρίσκονται σε κοινό ψηφοδέλτιο στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με Χρυσαυγήτες. Έτσι είδαμε να είναι υποψήφιοι και να εκλέγονται στην νέα διοίκηση με το ψηφοδέλτιο της «Αδέσμευτης Κίνησης Εργαζομένων» ο Μενέλαος Παπασωτηρίου, πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας και στέλεχος σήμερα της ΝΔ, η Χρύσα Ζούπη μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφια βουλευτής Ηλείας με το ΣΥΡΙΖΑ και τα γνωστά στελέχη της ΠΑΣΚΕ Γιάννης Βένδρας και Νίκος Ορφανός νυν και πρώην Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου οι οποίοι σήμερα ακροβατούν ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Παναγιώτη Σταθά ο οποίος στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με την Χρυσή Αυγή στο Δήμο Πύργου. Ταυτόχρονα, για να μην χάσουν την ψήφο, νομιμοποίησαν σαν αντιπρόσωπο για το Εργατικό Κέντρο και τον Ανδρέα Δημητρόπουλο, υποψήφιο Δήμαρχο Πύργου με την Χρυσή Αυγή που και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου συνεχίζει να υπερασπίζεται την εγκληματική Οργάνωση και την φασιστική ιδεολογία.

    Οι πρακτικές αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η συνέχεια της πολιτικής της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που το έχει απαξιώσει στα μάτια των εργαζομένων του Νομού. Έχει να μαζέψει σε απεργιακή συγκέντρωση πάνω από 5 άτομα πολλά χρόνια. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι, με τις πλάτες των κομμάτων που την πολιτική τους υπερασπίζονται, να κάνουν νόθες εκλογές και να κρατάνε την καρέκλα τους.

    Το ΚΚΕ και το πραγματικό εργατικό κίνημα έχει διαρκές μέτωπο στην πράξη απέναντι στις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις και σε αυτές τις πρακτικές. Πρωτοστατεί ώστε να απομονωθούν και να ξεριζωθούν από κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά και σχολείο. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα με τη δράση του μπορεί να τις τσακίσει, σημαδεύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό ένοχο, στον “κόρφο” του οποίου βρίσκει συστηματικά καταφύγιο το ναζιστικό φίδι: Το σύστημα της εκμετάλλευσης.

    Το ξέπλυμα των φασιστών που μαρτυράει και τις σάπιες ιδέες τους, θα πάρει ξανά από τον λαό περήφανη απάντηση. Ο λαός μας δεν ξεχνάει, δεν κλείνει τα μάτια, ξέρει να παλεύει στην πρώτη γραμμή στέλνοντας στα σκουπίδια τα κατακάθια της κοινωνίας.

    Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού, στις Βουλευτικές εκλογές, στο Κίνημα, στους καθημερινούς αγώνες για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής!

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εργατικό Κέντρο Πύργου: Απολογισμός της τριετίας που παρήλθε ενόψει των εκλογών
    Εργατικό Κέντρο Πύργου: Απολογισμός της τριετίας που παρήλθε ενόψει των εκλογών

    Ενόψει των επικείμενων αρχαιρεσιών της επόμενης Κυριακής, πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πύργου, γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση της τριετία που παρήλθε με στόχο την έγκριση του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού καθώς και την έγκριση του προϋπολογισμού της επόμενης τριετίας.

    Επίσης εξελέγη η εφορευτική επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει στην διενέργεια των εκλογών την επόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου, με τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν να είναι η Ζωή Ζούπη, η Αγγελική Βένδρα και ο Άγγελος Μπούζης, ενώ αναφορικά με την διαδικασία των εκλογών τα ψηφοδέλτια που θα συμμετέχουν θα είναι δυο.

    ergatiko 4

    Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιάννης Βένδρας, σε δήλωσή του ανέφερε πως «…το Εργατικό Κέντρο κάνει την από το νόμο εκλογοαπολογιστικήτου συνέλευση που γίνεται στο τέλος της θητείας, στην τριετία και οι αντιπρόσωποι καλούνται να εγκρίνουν σήμερα τον οικονομικό και τον διοικητικό απολογισμό, να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό της επόμενης τριετίας, να εκλέξουν εφορευτική επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει στην διενέργεια των εκλογών την επόμενη Κυριακή.

    Στις διαδικασίες του Εργατικού Κέντρου που έγιναν σε συνεργασία με τις δύο παρατάξεις που είχαν κατέβει την προηγούμενη φορά, είναι εκλεγμένοι 59 αντιπρόσωποι, έχουμε μία αύξηση των αντιπροσώπων αλλά μείωση των σωματείων γιατί πολλά σωματεία δεν έκαναν εκλογές. Αυτό μας ανησυχεί σε ό,τι αφορά την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και γενικότερα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες στα σωματεία στην περιοχή μας. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να δούμε τι μπορεί να γίνει. Καλούμε λοιπόν τους αντιπροσώπους, την επόμενη Κυριακή που θα εκλέξουμε την καινούργια διοίκηση και ευελπιστούμε να συμμετάσχουν όλοι».

    ergatiko 2

    Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Χρύσα Ζούπη πρόσθεσε πως: «Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι εδώ, ενωμένο, παρά τις διαφορές που έχουμε με διάφορες παρατάξεις και σωματεία. Οι λόγοι που έχουμε διαφορές είναι να συγκλίνουμε όλοι στο ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον εργατικό κόσμο ακόμα στην εργατική τάξη και ως εκτούτου όλοι πρέπει να λάβουμε θέση και να τοποθετηθούμε ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, στην μαύρη εργασία, στους ανασφάλιστους και στην πτώση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα εργαζόμενου».

    Ακολούθως ο πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα και υπηρεσίες νομού Ηλείας. Νίκος Γκότσης αναφέρθηκε στην αγωνιστική δράση του Σωματείου όλο αυτό το διάστημα, αφήνοντας αιχμές για έλλειψη πρωτοβουλιών μιλώντας για πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου. «Πραγματοποιείται το συνέδριο του εργατικού κέντρου Πύργου μετά από τρία χρόνια. Το σωματείο μας όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες μέσα σε αυτή την τριετία, σε συνθήκες κορονοϊού, κρίσης, μέσα σε χώρους εργασίας, στα σουπερμάρκετ, σε εμπορικά καταστήματα, για να μιλήσουμε και να ανοίξουμε δρόμους στους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο τους και να αντιπαλέψουν αυτή την αντιλαϊκή λαίλαπα, την ακρίβεια στα σουπερμάρκετ, στα καύσιμα αλλά και να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καλύτερες συνθήκες εργασίας, διότι γνωρίζουμε όλοι τι επικρατεί. Πήραμε μία σειρά από πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις έξω από το νοσοκομείο για τις συνθήκες εκεί και την στελέχωση των δομών υγείας στο νομό, κινητοποιήσεις για την ακρίβεια, ενάντια στον πόλεμο και σήμερα έχουμε έρθει εδώ με τους αντιπροσώπους μας, για να συζητήσουμε και να δούμε πως πρέπει τα εργατικά κέντρα να είναι ζωντανά όργανα να συζητούν, να θέτουν τους προβληματισμούς τους και βέβαια και για αντιπαράθεση που θα ανοίξει καθώς έχουμε και τις διαφωνίες μας με την πλειοψηφία του εργατικού κέντρου αφού όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έδρασε με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε να οργανώσει την εργατική τάξη, δεν πήρε πρωτοβουλίες και δεν συμμετείχε στην σύσκεψη που έγινε από δεκάδες σωματεία και φορείς όλο το προηγούμενο διάστημα είτε στην περιφέρεια, είτε στην κεντρική πλατεία του Πύργου, που έδωσαν μαζικά το παρόν και βέβαια θα ανοίξουμε μία τέτοια συζήτηση πως πρέπει να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα τον αγώνα μας, για διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και να οργανωθούμε με μαζικά σωματεία, μαζικά συνδικάτα που θα δραστηριοποιούνται μέσα στους χώρους εργασίας».

    ergatiko 4

  • Εργατικό Κέντρο Πύργου: Προστασία των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση
    Εργατικό Κέντρο Πύργου: Προστασία των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση

    Εν όψει του επερχόμενου καύσωνα επιβάλλεται η λήψη προληπτικών μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.

    Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:
    - Ο προσδιορισμός σε συνεργασία με τον Γιατρό εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας των εργασιών και των χώρων όπου αναμένεται αυξημένος κίνδυνος θερμικής καταπόνησης και η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αντιμετώπισή της.
    - Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών.
    - Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζομένους.
    - Η χορήγηση στους εργαζομένους κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας.
    - Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους, σύμφωνα με το Π.Δ. 305/96 (Οδηγία 92/57/EOK) και το Π.Δ. 16/96 (Οδηγία 89/654/EOK) όπου αναφέρεται η υποχρέωση εφαρμογής ειδικών μέτρων σε περίπτωση καύσωνα.
    - Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές.

    Ειδικής προσοχής πρέπει να τυγχάνουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα οργανωτικά μέτρα κατά τις ημέρες του καύσωνα, τα οποία συνίστανται στην :

    1. Δημιουργία διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας με τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
    2. Διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων χώρων κατάλληλα κλιματισμένων για ανάπαυση.
    3. Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (10οC – 15οC).
    4. Προγραμματισμό των εργασιών που καταπονούν θερμικά εκτός θερμοκρασιών αιχμών.
    5. Μείωση της απασχόλησης σε ιδιαίτερα επιβαρημένους θερμικά χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. από ώρες 12.00-16.00.
    6. Μείωση των ιδιαίτερα βαρέων εργασιών.

    ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
    Ειδικά για όσους εργάζονται σε υπαίθριες εργασίες που είναι και οι πλέον εκτεθειμένοι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα όπως:
    1. Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.
    2. Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10οC – 15οC).
    3. Διαμόρφωση επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
    4. Κατασκευή στεγάστρων όπου είναι δυνατόν για την εκτέλεση εργασιών.
    5. Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
    6. Μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες από τις 12.00-15.00.

    Οι επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς καλούνται να είναι σε ετοιμότητα σ’ ότι αφορά στην τήρηση των προβλεπομένων από την νομοθεσία, καθώς και στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στα σχετικά σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης.


  • ΠΕ Ηλείας: Έκφραση στήριξης στην πρωτοβουλία διατήρησης των Παν. Τμημάτων
    Έκφραση στήριξης στην πρωτοβουλία διατήρησης των Παν. Τμημάτων

    Τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 η Χρύσα Ζούπη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου, και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, εκφράζοντας την στήριξή της στην προσπάθεια για την διατήρηση των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας στον Πύργο και στην Αμαλιάδα αντίστοιχα.

    Τόνισε μάλιστα την σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας, η οποία κατάφερε να ενώσει όλες τις “φωνές” της Αυτοδιοίκησης, των Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού, των Συλλόγων και των πολιτών, στο δίκαιο αίτημα για την συνέχιση, ενίσχυση και ανάπτυξη των δυο Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο