Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2023 09:23

Οι Γορτύνιοι της Ηλείας τίμησαν τον Γέρο του Μοριά

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το καθιερωμένο ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο στην μνήμη του αρχιστράτηγου της ελληνικής επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη τέλεσε χθες ο σύνδεσμος τον εν Ηλεία Γορτυνίων “Γρηγόριος Ε” στον Ιερό ναό της Αγίας Κυριακής στον Πύργο χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του γέρου του Μοριά στην πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο και κατάθεση στεφάνων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου, Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου κάθε χρόνο «…εμείς οι Γορτύνιοι του νομού Ηλείας κάνουμε αρχιερατικό μνημόσυνο στην μνήμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Του αρχιστράτηγου της ελληνικής επανάστασης. Όλοι οι Γορτύνιοι είναι μαζί μας, όλοι πολεμούν για το καλό της Ηλείας, όλοι έχουν χύσει πολύ αίμα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Να πούμε και δυο κουβέντες για τον Γορτύνιο πιλότο που χάθηκε στα νερά του Ιονίου. Η μητέρα του είναι από το Περδικονέρι Γορτυνίας. Αιωνία του η μνήμη…».

Το παρόν έδωσε και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι: «Σήμερα όχι μόνο οι Γορτίνιοι αλλά όλος ο ελληνισμός αποτίει φόρο τιμής στον θρύλο της επανάσταση του 21 στον αρχιστράτηγο που είναι γραμμένος με ανεξίτηλα γράμματα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Εμείς αισθανόμαστε υπερήφανοι για δύο λόγους, ένα γιατί οι ρίζες μας είναι από την Γορτυνία και δεύτερον γιατί αυτός ο σύλλογος των Γορτυνίων του Πύργου, είναι ένας από τους αρχαιότερους συλλόγους της πόλης μας, με πλούσια δράση. Εδώ στο κέντρο της πόλης του Πύργου, υπάρχει ο εμβληματικός ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, να θυμίζει σε όλους ότι ιστορία της Ελλάδας γράφτηκε με αίμα, αυταπάρνηση. Και ας μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί ήταν πάμφτωχοι άνθρωποι αλλά με μεγάλες αξίες που δεν υπήρχαν στα βιβλία αλλά στην εθνική συνείδηση. Ας τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους, αν θέλουμε αυτό το έθνος που έχει πολλούς που μας επιβουλεύονται στο διάβα της ιστορίας, αν θέλουμε να κρατηθούμε και να δημιουργήσουμε πρέπει αυτούς τους ανθρώπους όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης να τους έχουμε πάρα πολύ ψηλά στην συνείδηση και στην ιστορία μας».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Αυγερινοπούλου αφού συνεχάρη τον σύνδεσμο Γορτυνίων εν Ηλεία, πρόσθεσε πως «… κάθε χρόνο διοργανώνουν τόσο το θρησκευτικό όσο και το πολιτικό μνημόσυνο του μεγάλου αρχιστράτηγου της επαναστάσεως Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε οι νεότερες γενιές τον αγώνα του και τον μεγάλο συμβολισμό για την απελευθέρωση του έθνους».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Νικολακόπουλος επεσήμανε ότι: «Ο σύλλογος Γορτυνίων σήμερα τιμά τους ήρωες μας, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και αυτό το μήνυμα το οποίο στέλνουμε αυτές τις μέρες είναι ότι αναγνωρίζουμε τους μεγάλους αγώνες αυτών των ηρώων των αθανάτων γιατί αυτές τις μέρες χάσαμε δύο ακόμα ήρωες της αεροπορίας μας. Δύο παιδιά που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση κάθε μέρα υπερασπίζονται τα σύνορα μας. Είναι αθάνατοι όλοι αυτοί που δίνουν τη μάχη, κάθε μέρα αγωνίζονται και θυσιάζουν τη ζωή τους για την ελευθερία μας και την προστασία της εθνικής μας ακεραιότητας».

Ακολούθως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε πως: «Τιμούμε σήμερα τον αρχιστράτηγο της ελληνικής επανάστασης, τον γέρο του Μοριά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Στο πρόσωπό του τιμούμε και όλους τους ήρωες που έδωσαν το αίμα τους, θυσιάστηκαν για να απελευθερωθεί η χώρα και να είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος έχοντας λαϊκή κυριαρχία. Η θυσία τους ήταν σπουδαία, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μπήκε μπροστάρης στον αγώνα, μέχρι εκείνη τη στιγμή βέβαια η ζωή του ήταν πολυτάραχη, με διωγμούς, είχε νιώσει από μικρό παιδί τι σημαίνει σκλαβιά, τι σημαίνει να έχεις επικυρίαρχο τον Τούρκο και αγωνίστηκε όλη του τη ζωή για να ελευθερωθούμε. Όλοι μας οφείλουμε σεβασμό στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και όλους τους ήρωες της επανάστασης όπως επίσης οφείλουμε σεβασμό στα παλικάρια μας στις ένοπλες δυνάμεις γιατί πρόσφατα είχαμε δυστυχώς το αεροπορικό δυστύχημα στις ένοπλες δυνάμεις μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Νικολακόπουλος στη συνέχεια τόνισε ότι: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας να μην ξεχνάμε αυτούς που με το αίμα τους και τον αγώνα τους έδωσαν σε μας την δυνατότητα να ζούμε ελεύθεροι και να παλεύουμε για τα ιδανικά της πατρίδας μας. Είναι σπουδαία η πρωτοβουλία του συνδέσμου Γορτυνίων Ηλείας οι οποίοι σήμερα τιμούν την μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Τις δύσκολες ώρες που η πατρίδα μας περνά με όλες τις εξωτερικές προκλήσεις προσπαθούμε να κρατούμε το εθνικό μας φρόνημα ψηλά και να είμαστε δυνατοί κι εμείς και η πατρίδα μας».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρώην δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας και υποψήφιος δήμαρχος Γορτυνίας Γιώργος Καπλάνης, ο οποίος ανέφερε πως: «Ιδιαίτερα σημαντική μέρα σήμερα, όχι μόνο για τους Γορτύνιους αλλά για όλους τους Έλληνες. Η τιμή και η μνήμη για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη τον άνθρωπο που όχι μόνο εμψύχωσε αλλά απελευθέρωσε την Ελλάδα. Ειδικότερα, νομίζω ότι η μνήμη είναι η ζωντανή σχέση που πρέπει να έχουμε όλοι οι Έλληνες. Να τιμούμε τους ήρωες, να τιμούμε τους ανθρώπους μας. Ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης, της εθνικής έντασης που υπάρχει, πρέπει οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι και μόνο έτσι νομίζω ότι θα μεγαλουργήσουμε».

gortinioi 2

gortinioi 3

gortinioi 4

gortinioi 5

gortinioi 6

gortinioi 7

gortinioi 8

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2023 23:58
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο