Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 17:46

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Γιατί βάφουμε τα αυγά μας κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη και πώς ξεκίνησε το έθιμο.

Το πασχαλινό έθιμο του βαψίματος των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αρκετές χώρες της νότιας, ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Στην πραγματικότητα, το βάψιμο των αυγών είναι κάτι που συνήθιζαν να κάνουν αρχαίοι πολιτισμοί σε Ελλάδα και Μεσοποταμία, ωστόσο τόσο η επιλογή του κόκκινου χρώματος όσο και το τσούγκρισμα συνδέονται άμεσα με το χριστιανισμό.

Ειδικότερα, το αυγό υιοθετήθηκε ως σύμβολο της αναγέννησης από τους πρώτους χριστιανούς για να δηλώσει την Ανάσταση του Ιησού. Μάλιστα, το βρασμένο αυγό συμβολίζει το σταυρικό θάνατο του Χριστού, ενώ το τσόφλι τον τάφο του. Με το τσούγκρισμα, λοιπόν, «σπάμε» το κάλυμμα του σφραγισμένου τάφου για να υποδεχθούμε τον αναστημένο Ιησού.

Όσον αφορά το χρώμα, το κόκκινο έχει επιλεγεί για δύο λόγους: αφενός συνδέεται, ήδη από τα προχριστιανικά χρόνια, με την ανανέωση και την ανθοφορία της φύσης, αφετέρου ταυτίστηκε με τη σταύρωση και το αίμα του Ιησού.

Ένας από τους επικρατέστερους μύθους όσον αφορά τις ρίζες του συγκεκριμένου εθίμου έχει ως πρωταγωνίστρια τη Μαρία Μαγδαληνή, η οποία ταξίδεψε στη Ρώμη για να μιλήσει με τον Αυτοκράτορα Τιβέριο σχετικά με τις αυθαιρεσίες των Πιλάτου, Άννα και Καϊάφα.

Όταν ανέφερε την ανάσταση του Ιησού, ο Τιβέριος δεν την πίστεψε και είπε, δείχνοντας μια υπηρέτρια που περνούσε από μπροστά του με ένα καλάθι γεμάτο αυγά: «Αν αυτά τα αυγά γίνουν κόκκινα, τότε μόνο θα πιστέψω ότι ο Χριστός αναστήθηκε». Τότε η Μαγδαληνή έβαλε το χέρι της μέσα στο καλάθι και τα αυγά έγιναν κόκκινα.

Γιατί βάφουμε τα αυγά Μεγάλη Πέμπτη

Παραδοσιακά, τα αυγά βάφονται πάντα Μεγάλη Πέμπτη, για να τιμήσουμε τη σταύρωση του Ιησού. Σημειώνουμε ότι το απόγευμα της ημέρας έχει τελεστεί ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής, η Ακολουθία των Παθών.

Παλιά, μάλιστα, στα σπιτικά έβαφαν τα αυγά αργά τη νύχτα και ήταν πάντα κόκκινα, εξ’ ου και η ονομασία της μέρας ήταν και Κοκκινοπέφτη. Μόνο εάν μια οικογένεια είχε πένθος δεν έβαφε αυγά. Σε αυτή την περίπτωση, καλούνταν να τους προσφέρουν μερικά αυγά οι γείτονες ή οι συγγενείς τους, τα οποία στη συνέχεια οι πεθούντες τοποθετούσαν στο μνήμα του νεκρού, μαζί με λουλούδια.

Μια ακόμα σχετική παράδοση, που λάμβανε χώρα παλαιότερα σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ήταν το κρέμασμα των κόκκινων πανιών, που οι άνθρωποι κρεμούσαν από τα παράθυρά τους μετά το βάψιμο των αυγών. Τα πανιά έμεναν εκεί για 40 μέρες, με σκοπό να προστατεύσουν το σπίτι και τους κατοίκους του από το κακό μάτι.

Σήμερα, τα αυγά δε βάφονται πάντα στο σπίτι, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την ευκολία των έτοιμων, αγοραστών βαμμένων αυγών. Πλέον, βαφές αλλά και βαμμένα αυγά πωλούνται σε διάφορα χρώματα πέραν του κλασσικού κόκκινου, όπως είναι το κίτρινο, το πράσινο και το γαλάζιο.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 13:58

Σχετικά Άρθρα

  • Πάσχα: Και όμως γίνεται - Πότε θα πέσει... Ιούνιο
    Πάσχα: Και όμως γίνεται - Πότε θα πέσει... Ιούνιο

    Πάσχα: Μπορεί να μοιάζει απίθανο ωστόσο η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού θα «πέσει» καλοκαίρι

    Το Πάσχα μπορεί να φτάσει να γιορτάζεται ακόμα και το καλοκαίρι στο πολύ μακρινό μέλλον, ενώ το ζήτημα εορτασμού του βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων Ορθοδόξων και Καθολικών για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του.

    Η διαφορά αυτή έχει να κάνει με τα διαφορετικά ημερολόγια που χρησιμοποιούν οι Χριστιανικές Εκκλησίες, καθώς το Ορθόδοξο Πάσχα καθορίζεται βάσει του Ιουλιανού ημερολογίου, ενώ οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες ακολουθούν το Γρηγοριανό.

    Υπάρχουν αρκετά παράδοξα στον υπολογισμό του Πάσχα από την στιγμή του καθορισμού του, σε σημείο που θα πέσει στο πάρα πολύ μακρινό μέλλον μέσα στο καλοκαίρι.

    Η Α' Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια το 325 μ.Χ. καθόρισε ότι το Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο που ακολουθεί ή συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Το Εβραϊκό Πάσχα, το οποίο γιορτάζεται κατά την ημέρα της Πανσελήνου μετά την εαρινή ισημερία, δεν συμπίπτει ποτέ με το Χριστιανικό Πάσχα λόγω αυτού του κανόνα.

    Οι διαφορές μεταξύ των ημερολογίων επηρεάζουν την ημερομηνία του Ορθόδοξου Πάσχα. Οι Ορθόδοξοι υπολογίζουν την εαρινή ισημερία σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο έχει αστρονομικά σφάλματα, ενώ οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο τοποθετεί την ισημερία στις 21 Μαρτίου.

    Λόγω αυτών των διαφορών, το Ορθόδοξο Πάσχα μπορεί να πέσει αργότερα από το Καθολικό. Για παράδειγμα, το Πάσχα μπορεί να γιορταστεί το νωρίτερο στις 4 Απριλίου, όπως συνέβη το 2010, και το αργότερο στις 8 Μαΐου, όπως το 1983.

    Αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, το μακρινό... 2610 θα γιορτάσουν οι πολύ επόμενες γενιές το Πάσχα στις 13 Μαΐου και το 5270 την 1η Ιουνίου!

    Όλα αυτά, αν η Ορθόδοξη εκκλησία αποφασίσει να μην αλλάξει τίποτα στον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα...

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών το 2025 - Κοντά σε συμφωνία οι εκκλησίες
    Πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών το 2025 - Κοντά σε συμφωνία οι εκκλησίες

    Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πρότεινε την καθιέρωση του κοινού εορτασμού του Πάσχα, Καθολικών και Ορθόδοξων από το 2025.

    Οι δύο εκκλησίες είναι κοντά σε συμφωνία και μάλιστα για φέτος που οι ημερομηνίες συμπίπτουν και για τις δύο εκκλησίες στις 20 Απριλίου.

    Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

    Εν τω πνεύµατι τούτο εκφράζεται ομοθυµαδόν η ευχή ο κοινός εορτασμός του Πάσχα κατά το επόμενον έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, να µή αποτελέση µίαν ευτυχή απλως σύµπτωσιν, αλλά την απαρχή της καθιερώσεως κοινής ηµεροµηνίας διά τον εορτασμόν του κατ' έτος, συμφώνως προς το Πασχάλιον της καθη µας Ορθοδόξου Εκκλησία

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Αυγά: Τελικά για πόσα λεπτά πρέπει να τα βράζουμε – Πώς επηρεάζει ο βρασμός τη θρεπτική τους αξία
    Αυγά: Τελικά για πόσα λεπτά πρέπει να τα βράζουμε – Πώς επηρεάζει ο βρασμός τη θρεπτική τους αξία

    Σφιχτά ή μελάτα; Γνωρίστε τα οφέλη των βραστών αυγών και ανακαλύψτε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα καθενός από τα δημοφιλή σημεία βρασμού

    Εσείς για πόσα λεπτά βράζετε τα αυγά σας;

    Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, Ευμένη Καραφυλλίδη, ο χρόνος μαγειρέματος των αυγών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Την προσωπική προτίμηση, εάν τα αυγά βρίσκονται στο ψυγείο, το μέγεθός τους, ακόμη και τον τύπο του τηγανιού που χρησιμοποιείται. Γενικά, όμως, στα 3 λεπτά βρασμού το ασπράδι είναι μαλακό, ο κρόκος είναι ακόμα ρευστός και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Στα 5 λεπτά έχει σφίξει το ασπράδι, ο κρόκος είναι λιγότερο ρευστός από τα 3 λεπτά και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Μετά τα 7 λεπτά (περίπου 10 λεπτά), είναι σφιχτός ο κρόκος και έχει ένα έντονο κίτρινο χρώμα.

    Πώς ο βρασμός επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά του αυγού

    Ο βρασμός αυγών είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που δεν προσθέτει επιπλέον θερμίδες ή λίπη, καθώς δεν χρησιμοποιείται λάδι ή βούτυρο. Παρ’ όλο που, κατά το βρασμό, υπάρχει μια μικρή απώλεια θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, αυτή η απώλεια είναι σχετικά μικρή, σύμφωνα με την ιατρική συγγραφέα, Shaziya Allarakha, επιτρέποντας στα αυγά να διατηρήσουν την υψηλή διατροφική τους αξία.

    Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία των ματιών. Αν και μπορεί να υπάρξει μείωση αυτών των συστατικών κατά τον βρασμό, τα επίπεδά τους παραμένουν σημαντικά.

    Από την άλλη, ο βρασμός των αυγών αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης τους, καθιστώντας την πιο εύκολα απορροφήσιμη από το σώμα. Η αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα την πρωτεΐνη, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

    Τα ωμά αυγά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία δεσμεύει τη βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) και εμποδίζει την απορρόφησή της από το σώμα. Ο βρασμός καταστρέφει την αβιδίνη, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη απορρόφηση της βιοτίνης, που είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπών.

    Ο βρασμός εξασφαλίζει, επιπλέον, ότι τα αυγά μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 70°C, κάτι που είναι απαραίτητο για την καταστροφή βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά είναι ιδιαίτερα ασφαλή, καθώς ο βρασμός εξασφαλίζει ότι τόσο το ασπράδι, όσο και ο κρόκος είναι πλήρως μαγειρεμένα, μειώνοντας τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.

    Σφιχτά ή μελάτα βραστά αυγά;

    Όπως σημειώνει η ειδικός, τα σφιχτά αυγά είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της κατανάλωσης και την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων λόγω του πλήρους μαγειρέματος. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμη και απορροφήσιμη όταν ένα αυγό έχει βραστεί μέχρι να γίνει σφιχτό. Παρά την ελαφρά απώλεια θρεπτικών ουσιών, τα σφιχτά αυγά παραμένουν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων.

    Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα μελάτα αυγά, λόγω της κρεμώδους υφής τους. Τα μελάτα αυγά διατηρούν επίσης περισσότερα ευαίσθητα στη θερμότητα θρεπτικά συστατικά, όπως κάποιες βιταμίνες. Ενδέχεται, όμως, να περιέχουν βακτήρια αν δεν μαγειρευτούν επαρκώς.

    Πώς θα καθαρίσετε εύκολα ένα βραστό αυγό

    Μετά το βράσιμο, βυθίστε τα αυγά σε κρύο νερό, έτσι θα συσπαστούν ελαφρά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το αυγό να κολλήσει στο κέλυφος.

    Όλα τα παραπάνω καθιστούν τα αυγά μια εξαιρετική μέθοδο μαγειρέματος, που συνδυάζει την ασφάλεια, την υψηλή διατροφική αξία και τη διατήρηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά προσφέρουν ένα πιο ασφαλές προϊόν, με εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών τους στοιχείων, ενώ τα μελάτα αυγά προσφέρουν μια πιο πλούσια γευστική εμπειρία, με μικρότερο όμως βαθμό ασφάλειας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • ΕΕ: «Φρένο» έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία
    ΕΕ: «Φρένο» έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία

    Από εχθές 2 Ιουλίου 2024, επανεισάγονται οι δασμολογικές ποσοστώσεις για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία στην ΕΕ.

    Τα αναθεωρημένα Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα (ΑΤΜ), που ισχύουν από τις 6 Ιουνίου 2024, περιλαμβάνουν την αυτόματη ενεργοποίηση φρένου έκτακτης ανάγκης για επτά γεωργικά προϊόντα, εάν ο όγκος των εισαγωγών φθάσει τις μέσες ετήσιες εισαγωγές που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου 2021 και 31ης Δεκεμβρίου 2023. Για τα αυγά και τη ζάχαρη, ο μέσος αυτός όρος είναι 23.188,96 τόνοι και 262.652,68 τόνοι αντίστοιχα.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και έως τις 5 Ιουνίου 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει νέους δασμούς για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία. Αυτό μόνο σε περίπτωση που οι εισαγωγές υπερβούν το 1/12 του ορίου που ορίζεται για την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης. Για τα αυγά, η νέα αυτή ποσόστωση ορίζεται σε 9.662,07 τόνους και για τη ζάχαρη σε 109.438,62 τόνους.

    Η Ουκρανία εξήγαγε σε όλες τις τρίτες χώρες συνολικά 32.000 τόνους προϊόντων αυγών το 2022 και 57.000 τόνους το 2023. Εκτός από την ΕΕ, εξάγει επίσης σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Χερσονήσου και της Δυτικής Αφρικής.

    Όσον αφορά τη ζάχαρη, η Ουκρανία εξήγαγε συνολικά περίπου 181.000 τόνους το 2022 και 508.000 τόνους το 2023. Από τον Νοέμβριο του 2023, η Ουκρανία άρχισε να εξάγει σε προορισμούς εκτός ΕΕ στην Ευρώπη, καθώς και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Μια Πολύχρωμη Λαμπάδα στολισμένη με Ζωντανές Ελπίδες, Όμορφες Αναμνήσεις & Περίσσια Ευτυχία
    Μια Πολύχρωμη Λαμπάδα στολισμένη με Ζωντανές Ελπίδες, Όμορφες Αναμνήσεις & Περίσσια Ευτυχία

    Τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου το απόγευμα στον κήπο μας ήμασταν όλοι εκεί…

    Οι Οικογένειες του σχολείου μας, οι Οικογένειες του ΚΔΑΠ «ΡΗΓΑΣ ΠΑΙΔΙΟΘΕΝ» και οι Οικογένειες της ακαδημίας «JUNIORS ACADEMY» καταφέραν με αίσθημα προσφοράς και δημιουργικότητας να θεμελιώσουν μια τεράστια γέφυρα αγάπης και ελπίδας που ένωσε τα Εκπαιδευτήριά μας & με το Σωματείο " ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ".

    Όλοι μας χωρίς σταματημό προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε όσες περισσότερες λαμπάδες μπορούσαμε. Ο αριθμός αυτών 640 και το συμβολικό ποσό που συγκεντρώσαμε 1.600 ευρώ, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στο Σωματείο " ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ".

    Δεν σταματήσαμε όμως εκεί….

    21 γονείς του σχολείου μας έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών στο σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και άλλοι 9 δώρισαν ότι πιο πολύτιμο και μοναδικό έχουν, το αίμα τους, στηρίζοντας την Τράπεζα Αίματος του Σχολείου μας.

    Κάπου ανάμεσα στις μυρωδιές των κουλουριών, που έπλασαν με τα χεράκια τους τα παιδάκια μας και στη συμμετοχή τους στα πασχαλινά εργαστήρια (Λαζαράκια από τη Σύρο, Ζακυνθινούς Σταυρούς και βαφή πασχαλινών αυγών) βίωσαν μια ξεχωριστή εμπειρία προσφοράς και αγάπης θαυμάζοντας τον εθελοντισμό των γονέων τους και αφήνοντας πολλές ελπίδες για μια δικιά τους ξεχωριστή γενιά.

    Ευχαριστούμε θερμά όλες τις οικογένειές μας που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία.
    Ευχαριστούμε τους συνεργάτες μας και την ξεχωριστή μας ομάδα γονέων που για 3 ημέρες πρωί και απόγευμα αγκάλιασαν αυτή την ελπιδοφόρα κίνηση (μαμά Αριστέα, Ειρήνη, Αναστασία, Γεωργία, Κωνσταντίνα, Αναστασία, Αγαθή, Δώρα, Βίκυ, Αγγελική, Αθανασία, Κυριακή, Σίσσυ, Σωτηρία, Κίρκη, Κυριακή, Ιωάννα, Μαρίνα, Κωνσταντίνα, Ελπίδα, Βασιλική, Κατερίνα, Μαρία, Ιωάννα, Ιωάννα, Νίκη, Κυριακή, Γεωργία)

    Τέλος ευχαριστούμε για την ευγενική τους χορηγία τους ΥΙΟΙ ΦΩΤΗ ΚΛΟΥΚΙΝΑ Ο.Ε., το πολυκατάστημα Mega Bazaar και τον κύριο Βασιλόπουλο Τρύφωνα.

    Σας περιμένουμε την επόμενη χρονιά με υπερδιπλάσιες λαμπάδες και περισσότερα μηνύματα ελπίδας.

    Σας Ευχόμαστε Υγεία, Χαρά & Ευτυχία!

    rigas2

  • Tο λάθος στο μαγείρεμα των αυγών που βλάπτει την υγεία
    Tο λάθος στο μαγείρεμα των αυγών που βλάπτει την υγεία
    Παρόλο που το μαγείρεμα των αυγών κάνει ορισμένα θρεπτικά συστατικά πιο εύπεπτα, μπορεί να βλάψει άλλα.

    Το μαγείρεμα των αυγών τα καθιστά ασφαλέστερα για κατανάλωση και κάνει επίσης ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά τους πιο εύπεπτα.

    Ένα παράδειγμα είναι η πρωτεΐνη των αυγών, για την οποία μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται πιο εύπεπτη όταν θερμαίνεται .

    Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να εκμεταλλευτεί το 91% της πρωτεΐνης από τα μαγειρεμένα αυγά, σε σύγκριση με μόνο το 51% από τα ωμά. Αυτή η αλλαγή στην πεπτικότητα οφείλεται στο ότι η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στις πρωτεΐνες του αυγού.

    Στα ωμά αυγά, οι μεγάλες πρωτεϊνικές ενώσεις διαχωρίζονται η μία από την άλλη και συσπειρώνονται σε πολύπλοκες, συστρεφόμενες δομές. Όταν οι πρωτεΐνες μαγειρεύονται, όμως, η θερμότητα σπάει τους ασθενείς δεσμούς που τις συγκρατούν στο σχήμα τους. Στη συνέχεια, οι πρωτεΐνες σχηματίζουν νέους δεσμούς με άλλες πρωτεΐνες γύρω τους. Αυτοί οι νέοι δεσμοί στο μαγειρεμένο αυγό είναι πιο εύπεπτοι για το σώμα σας.

    Μπορείτε να δείτε αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν καθώς το ασπράδι και ο κρόκος του αυγού μετατρέπονται από παχύ ζελέ σε ελαστικό και σταθερό.

    Η πρωτεΐνη στα ωμά αυγά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα του μικροθρεπτικού συστατικού βιοτίνη. Τα αυγά αποτελούν καλή πηγή βιοτίνης, η οποία είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στο μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β7 ή βιταμίνη Η.

    Στα ωμά αυγά, μια πρωτεΐνη στο ασπράδι του αυγού που ονομάζεται αβιδίνη δεσμεύει τη βιοτίνη, καθιστώντας την μη διαθέσιμη για τον οργανισμό σας. Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται, η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στην αβιδίνη, καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική στη δέσμευση της βιοτίνης. Αυτό καθιστά τη βιοτίνη ευκολότερη στην απορρόφηση.

    Πού κάνει κακό το μαγείρεμα του αυγού;

    Από την άλλη πλευρά όμως, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα των αυγών μείωσε την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α κατά περίπου 17-20%, ενώ πολλές πηγές μαρτυρούν πως το μαγείρεμα μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στα αυγά.

    Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συνήθεις μέθοδοι μαγειρέματος - συμπεριλαμβανομένου του βρασμού και του τηγανίσματος των αυγών - μείωσαν τον αριθμό ορισμένων αντιοξειδωτικών κατά 6 έως 18%.

    Συνολικά, έχει αποδειχθεί ότι οι μικρότεροι χρόνοι μαγειρέματος (ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες) διατηρούν «ζωντανά» περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

    Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τα αυγά ψήνονται για 40 λεπτά, μπορεί να χάσουν έως και το 61% της βιταμίνης D, σε σύγκριση με το 18% όταν τηγανίζονται ή βράζονται για μικρότερο χρονικό διάστημα.

    Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία οξειδώνει τη χοληστερόλη

    Οι κρόκοι των αυγών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

    Πιο συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 212 mg χοληστερόλης, δηλαδή το 71% της συνιστώμενης πρόσληψης των 300 mg ημερησίως. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει πλέον κανένα συνιστώμενο ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, η χοληστερόλη σε αυτά μπορεί να οξειδωθεί και να παράγει ενώσεις γνωστές ως οξυστερόλες.

    Γιατί προκαλεί ανησυχία αυτό το γεγονός; Μα γιατί η οξειδωμένη χοληστερόλη και οι οξυστερόλες στο αίμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Τα τρόφιμα που περιέχουν οξειδωμένη χοληστερόλη και οξυστερόλες θεωρείται ότι συμβάλλουν στα επίπεδα των εν λόγω ενώσεων στο αίμα, ενώ οι κύριες διατροφικές πηγές οξειδωμένης χοληστερόλης μπορεί να είναι τα τηγανητά τρόφιμα του εμπορίου, όπως το τηγανητό κοτόπουλο, τα ψάρια και οι τηγανητές πατάτες.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χοληστερόλη που οξειδώνεται στο σώμα θεωρείται πιο επιβλαβής από την οξειδωμένη χοληστερόλη που τρώμε.

    Μην ξεχνάτε όμως: Oι μελέτες δεν έχουν δείξει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους!

    Πηγή: Healthline

  • Για όλα φταίει… η κότα – Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα άσπρα
    σε Plus +
    Για όλα φταίει… η κότα – Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα άσπρα

    Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν: καμία διαφορά δεν υπάρχει στη διατροφική αξία καφέ και άσπρων αυγών

    Έχετε αναρωτηθεί μπροστά στα ράφια με τα αυγά στα σούπερ μάρκετ γιατί τα καφέ αυγά είναι κατά τι ακριβότερα από τα άσπρα; Σκεφτήκατε ότι για να είναι πιο ακριβά κάποιος λόγος θα υπάρχει που σχετίζεται με τη θρεπτική της αξία; Αν ναι, οι ειδικοί μας έχουν νέα: δεν είναι αυτό που μπορεί να νομίζετε.

    Καθόλου δεν έχει να κάνει με το ότι τα καφέ είναι πιο υγιεινά ή θρεπτικά ή παρήχθησαν με πιο φυσική διαδικασία από τα άσπρα αυγά.

    «Βασικά, δεν υπάρχει διατροφική διαφορά μεταξύ ενός καφέ και ενός λευκού αυγού. Έχει να κάνει με τη φυλή του κοτόπουλου», εξήγησε στο CNN ο Daniel Brey, ιδιοκτήτης φάρμας.

    Στην πραγματικότητα η τιμή είναι αποτέλεσμα του κόστους παρασκευής που σχετίζεται με τη φυλή της κότας. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική.

    Για να το πάρουμε από την αρχή: Τα καφέ αυγά γεννιούνται από κότες με κόκκινα ή καφέ φτερά, ενώ τα άσπρα από φυλές με λευκά φτερά. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική.

    Τι σημαίνει αυτό για τον αυγοπαραγωγό;

    Οι φυλές που κάνουν καφέ αυγά είναι συνήθως μεγαλύτερες. Η εκτροφή τους απαιτεί περισσότερη φροντίδα, τροφή και χώρο από τις άσπρες κότες αναπαραγωγής.

    Ακόμη, τα καφέ αυγά γεννιούνται λίγο μεγαλύτερα από τα άσπρα και χρειάζονται κατά τι περισσότερο χρόνο για να γεννηθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Megan Hilbert, μιλώντας στο eatthis.com, απαιτείται μια επιπλέον διαδικασία κατά τον σχηματισμό των αυγών για να “επικαλυφθεί” το κέλυφος με το καφέ εξωτερικό στρώμα», εξηγεί η Hilbert. Ακόμη, οι κότες που γεννούν καφέ αυγά συνήθως γεννούν και λιγότερα αυγά συνολικά.

    Σύμφωνα με τον αβγοπαραγωγό Daniel Brey, το κόστος και η γεύση του αβγού που αγοράζετε –λευκό ή καφέ– καθορίζεται από την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που παρέχεται στην κότα.

    «Έχει να κάνει πολύ με την τροφή κοτόπουλου», εξηγεί ο Brey. «Κοστίζει περισσότερο να φτιάξεις μια ντουζίνα καφέ αυγά επειδή τα κοτόπουλα που τα παράγουν τείνουν να τρώνε περισσότερο».

    Συνεπώς… για όλα φταίει η κότα.

    Πηγή: ΟΤ

  • Εύβοια: Οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ρεματιά - Ακολούθησαν λάθος διαδρομή
    Εύβοια: Οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ρεματιά - Ακολούθησαν λάθος διαδρομή

    Λαχτάρησε μια οικογένεια στην Εύβοια, μετά την περιπέτεια που έζησε ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου (4/5) καθώς ταξίδευε για Κάρυστο ώστε να περάσει το Πάσχα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και έχοντας ως οδηγό το GPS του κινητού, ακολούθησαν λάθος διαδρομή, με αποτέλεσμα να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να εγκλωβιστούν μέσα σε μια ρεματιά ανάμεσα στις περιοχές Λέπουρα και Κατακαλού του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

    Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους

    Άμεσα ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και στο σημείο έσπευσαν στελέχη της ΠΥ Αλιβερίου, συνοδεία του υποδιοικητή Γιώργου Μαρίνου καθώς και του Αντιδημάρχου Γιώργου Κώτσαρη, ο οποίος διέθετε αγροτικό μηχάνημα για τον απεγκλωβισμό.

    Μετά από πολύωρη επέμβαση το όχημα μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο και η οικογένεια συνέχισε την διαδρομή της.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο