Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 11:25

Γιατί θυμόμαστε την 19η Μαΐου;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αναφορά στην Γενοκτονία του Ελληνισμού στον Πόντο

Κάθε χρόνο, τις τελευταίες δεκαετίες, αφιερώνουμε μία ημέρα, για να τιμήσουμε τους Έλληνες και Ορθοδόξους Χριστιανούς που χάθηκαν στην περιοχή του Πόντου στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνος. Από το 1908 και την επικράτηση στην Τουρκία του Κινήματος των Νεοτούρκων (που επεδίωκαν τουρκοποίηση των λαών της παρακμάζουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας) ξεκίνησαν διωγμοί κατά των Χριστιανών. Βασικά θύματα αυτής της Πολιτικής ήταν Έλληνες και Αρμένιοι.

Ο Μάιος αποτελεί μήνα μνήμης για όλο τον Ελληνισμό της Ανατολής (Μικρά Ασία, Πόντος, Ιωνία, Βιθυνία, Καππαδοκία κ.α.) και Ανατολική Θράκη. Στις 19 Μαΐου 1919, κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας (Μάιος 1919-Οκτώβριος 1922) , ένας Ανώτερος Αξιωματικός της μόλις ηττημένης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Τουρκίας, ο Μουσταφά Κεμάλ (που, όταν κυριάρχησε πολεμικά και πολίτικά, πήρε το όνομα Ατατούρκ, δηλαδή Πατέρας των Τούρκων) αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα του Πόντου. Λίγες ημέρες πιο πριν Ελληνικός Στρατός είχε αποβιβαστεί στην Σμύρνη, για να επιβάλει στους ηττημένους τις εντολές των Νικητών (αναμεσά τους και η Ελλάς).

Και από τον Πόντο ο Κεμάλ δρομολόγησε μια σκληρότερη φάση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του λεγομένου «απελευθερωτικού αγώνα» των Τούρκων κατά των Δυτικών Συμμάχων (Άγγλων, Γάλλων, Ιταλών και Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Ο Κεμάλ κήρυξε ανταρσία κατά της Οθωμανικής Αρχής και άρχισε την συγκρότηση του στρατού, μαζί με τις παλιές τρομοκρατικές ομάδες του Νεοτουρκικού κομιτάτου «Ένωση και Πρόοδος», που βαρύνονταν με τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ού αιώνα άγγιζαν πλέον τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1.400, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντος. Ό,τι δεν είχαν καταφέρει οι κατακτητές Σουλτάνοι σε 5 αιώνες, το πέτυχε ο Κεμάλ και οι συνεργάτες του σε 5 χρόνια. Μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, οι Έλληνες και Ορθόδοξοι του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200.000, ενώ νέες έρευνες ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000. Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα.

Για εμάς η 19η Μαΐου είναι πικρή ημέρα Μνήμης για τους απανταχού Έλληνες, ενώ για την Τουρκία είναι εθνική επέτειος. Και αυτό λέει πολλά.

Σε ένα ελλαδικό Κράτος, που, λόγω πολλών ιδιόρρυθμων συνθηκών και λόγω κυρίαρχης πολιτικής νοοτροπίας, υπάρχει δυσκολία κατανοήσεως της οικουμενικότητος του Ελληνισμού, αλλά και αδιαφορία για τις προαιώνιες εστίες του Ελληνισμού (με πιο απτά παραδείγματα την στάση των Αθηνών έναντι Βορείου Ηπείρου, με πρόσφατα τα γεγονότα στην θρυλική Χειμάρρα, και του Ελληνισμού της κατεχόμενης βόρειας Μακεδονίας) η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού στον Πόντο είναι το ελάχιστο που προσφέρεται στην μνήμη τόσων θυμάτων. Που μας οδηγεί σε περισυλλογή για το πώς πέρασε και ο Ελληνισμός μέσα από την αιματηρή πορεία των μεγάλων Γενοκτονιών του 20ού αιώνος.

19 maiou pontioi 2

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

Φιλόλογος-συγγραφέας

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 10:48

Σχετικά Άρθρα

  • Επίδειξη ισχύος σήμερα στη Σαμψούντα, ανήμερα της 19ης Μαΐου
    Επίδειξη ισχύος σήμερα στη Σαμψούντα, ανήμερα της 19ης Μαΐου

    Το πρώτο υπερηχητικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Τουρκίας με αεριωθούμενο κινητήρα «βγήκε από τη φωλιά του», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ

    Το τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικό αεροσκάφος HURJET Jet, κατά τη δοκιμαστική του πτήσης στο πλαίσιο της επίδειξης που θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Σαμψούντα.

    Το πρώτο υπερηχητικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Τουρκίας με αεριωθούμενο κινητήρα «βγήκε από τη φωλιά του», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ για τον εορτασμό της Ημέρας Νεολαίας και Αθλητισμού στις 19 Μαΐου, μετά από δοκιμαστικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Turkish Aerospace Industries (TAI).

    Το HURJET έχει πραγματοποιήσει 56 εξόδους και έχει παραμείνει στον αέρα για 65 ώρες στις δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

    Σχεδιάζεται να αντικαταστήσει στο μέλλον το αεροσκάφος NF-5 που χρησιμοποιείται από τα ‘Τουρκικά Αστέρια’, την ομάδα ακροβατικών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το HURJET πραγματοποίησε επίσης μια πτήση με βραχίονα με τα ‘Τουρκικά Αστέρια’.

    Η κρατική εταιρεία TAI στοχεύει να παράγει 6-7 αεροσκάφη σε πρώτη φάση και 2 αεροσκάφη ανά μήνα, δηλ. 24 αεροσκάφη το χρόνο από το επόμενο έτος. H ένταξη του HURJET στο στόλο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2025.

    Δείτε το βίντεο εδώ

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πρόκληση Ερντογάν ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή»
    Πρόκληση Ερντογάν ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή»

    Προκλητικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του την Κυριακή (19/5) Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων για τους Έλληνες και ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ για τους Τούρκους σημειώνοντας ότι ήταν η απαρχή του πολέμου που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Τουρκίας από την εχθρική κατοχή.

    Ο Τούρκος πρόεδρος αφού αναφέρει ότι η 19η Μαΐου 1919 ήταν η ημερομηνία κατά την οποία μπήκε το πρώτο τούβλο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Τουρκίας, τόνισε:

    «Αυτή η ημερομηνία υπήρξε η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος που ξεσηκώθηκε από κάθε γωνιά της χώρας μας ενάντια στην εχθρική κατοχή του έθνους μας».

    «Σε συνέχεια αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία το έθνος μας ξεκίνησε έναν συνολικό αγώνα για την ύπαρξη αποκαλύπτοντας την αντίστασή του ενάντια στην αιχμαλωσία, άρχισε ο αγώνας για την ύπαρξη και τον αφανισμό, ο οποίος ενσωματώθηκε με τις κραυγές είτε ανεξαρτησία είτε θάνατος», ανέφερε ακόμη.

    «Ο πυρσός της ανεξαρτησίας, που άναψε στη Σαμψούντα, εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολία με την Αμάσεια, το Ερζερούμ, τη Σεβάστεια και στη συνέχεια την Άγκυρα», σημείωσε χρακτηριστικά.

    Ο Ερντογάν συνέχισε στο μήνυμά του ως εξής

    «Το νόημα του να στέκεσαι απέναντι στις δυσκολίες και να αγωνίζεσαι μαζί με αποφασιστικότητα και πίστη κρύβεται σε αυτό το πνεύμα. Μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα της χώρας μας για ανάπτυξη, μεγέθυνση και ενδυνάμωση παρά τις κάθε είδους πιέσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μόνο αν ενστερνιστούμε το πνεύμα, την ουσία, τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της 19ης Μαΐου».

    «Με μια τέτοια συνείδηση και αυτοπεποίθηση, εσείς, που είστε οι ήρωες του νέου τουρκικού αιώνα, θα πρέπει να αγκαλιάσετε την ιστορία σας, το παρόν σας, να μείνετε ενωμένοι μεταξύ σας και να αναπτύξετε τον αδελφικό σας νόμο μεταξύ σας. Συγχαίρω τον εορτασμό της 19ης Μαΐου για τον Ατατούρκ, την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού εσάς, τους νέους μας και το αγαπημένο μας έθνος, και τιμώ για άλλη μια φορά με σεβασμό όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, ιδιαίτερα τον Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ».

  • Τσίπρας για ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Δεσμευόμαστε για μέτρα στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού
    Τσίπρας για ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Δεσμευόμαστε για μέτρα στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού

    Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για καταβολή της Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα.

    Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η σημερινή και ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα από τα προφίλ του στα social media.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για σαφή μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού.

    Αναλυτικά:

    19η Μαΐου: Τιμούμε την ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δεσμευόμαστε:

    - Για συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής στη Βουλή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.

    - Για πρωτοβουλίες της «Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου».

    - Για ενίσχυση της εκμάθησης της Ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα σχολικά βιβλία και ενεργή στήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ.

    - Για ενίσχυση του αγώνα σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για προστασία Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία.

    -Για απόφαση προκειμένου να τιμάται η 19η Μαΐου καθολικά και αμετάθετα.

    Σαφή μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού: Πρώτον, καταβολή της Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα. Με πλήρη καταβολή του επιδόματος για τους ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς. Δεύτερον, νέα ρύθμιση με την οποία διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν τα αρχικά δάνεια που έλαβαν οι παλιννοστούντες ομογενείς. Το υπόλοιπο δάνειο ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις ως 100 ευρώ το μήνα. Τρίτον, απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων. Διότι, εκτός των άλλων, είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται οι οικογένειες Ελλήνων παλιννοστούντων με θέματα ιθαγένειας.

    19η Μαΐου: Τιμούμε την ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.
    Δεσμευόμαστε:
    - Για συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής στη Βουλή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.
    - Για πρωτοβουλίες της «Επιτροπής επεξεργασίας… pic.twitter.com/95H0Ur6JEO

    — Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) May 19, 2023

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τη σημερινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τη σημερινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

    Το δικό του μήνυμα έστειλε από τους λογαριασμούς του στα social media ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη σημερινή μέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

    «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία», αναφέρει σε μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη σημερινή μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και πρόσθεσε: «Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες».

    Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο.

    Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Γενοκτονία Ποντίων: Ακραίες τουρκικές προκλήσεις την Ημέρα Μνήμης - «Η 19η Μαΐου αναβιώνει το πνεύμα αντίστασης μέσα μας», είπε ο Ερντογάν
    Γενοκτονία Ποντίων: Ακραίες τουρκικές προκλήσεις την Ημέρα Μνήμης - «Η 19η Μαΐου αναβιώνει το πνεύμα αντίστασης μέσα μας», είπε ο Ερντογάν

    Μήνυμα με αφορμή την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η οποία στην Τουρκία είναι η Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού, έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Στις 19 Μαΐου 1919, το τουρκικό έθνος ξεσηκώθηκε ενάντια στις αποικιακές δυνάμεις κατοχής και επέδειξε έναν επικό ηρωισμό ξεκινώντας έναν ολοκληρωτικό αγώνα για την ίδρυση του τελευταίου και παντοτινού κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και πετυχαίνοντας μια ευλογημένη νίκη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συνδέοντας την ημέρα με την επέτειο της άφιξης του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα το 1919 και την έναρξη του πολέμου κατά των Ελλήνων.

    Ακάρ: «Είναι πλασματικό η Ελλάδα να εξοπλίζεται με τόσα χρέη, περιμένουμε να πάρει σωστές αποφάσεις»

    Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, παρευρέθηκε στην 4η Έκθεση Αποδοτικότητας και Τεχνολογίας που διοργάνωσε πανεπιστήμιο της Άγκυρας και αναφέρθηκε στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Όπως δήλωσε, η Τουρκία είναι ένα βήμα μπροστά από τους ομολόγους της όσον αφορά την ειρήνη και την επίλυση προβλημάτων, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα δίπλα, όπως και στο παρελθόν, στους Τ/Κ για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Ακάρ είπε: «Περιμένουμε από την Ελλάδα να δει τα γεγονότα σφαιρικά και να λάβει σωστές και λογικές αποφάσεις. Δεν είναι πραγματικά παρά πλασματικό για μια χώρα με τόσα χρέη να πέφτει στον λεγόμενο σεβντά των εξοπλισμών από το πουθενά ή να τρέχει για νέες συμμαχίες όταν υπάρχει η συμμαχία του ΝΑΤΟ», είπε.

    Σχολιάζοντας τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία, ο Ακάρ είπε χαρακτηριστικά, «Το τζίνι βγήκε έξω από το μπουκάλι. Οι επιχειρηματίες και τα πανεπιστήμιά μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παράγουν γνώση, να τη μετατρέπουν σε τεχνολογία και να την μεταλαμπαδεύουν στην αμυντική βιομηχανία. Τα ψυχολογικά εμπόδια έχουν καταρριφθεί».

    Έφτασε στην Τουρκία το γεωτρύπανο «Αλπαρσλάν»

    Επίσης το 4ο γεωτρύπανο, που θα ενταχθεί στον στόλο της Τουρκίας για αναζήτηση υδρογονανθράκων στις θάλασσες, έφτασε στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης.

    Το πλοίο, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι Okpo της Νότιας Κορέας στις 7 Μαρτίου, έφτασε σήμερα το πρωί, όπως είχε προγραμματιστεί, στο λιμάνι της Μερσίνης στη Μεσόγειο. Μετά το «Fatih», το «Kanuni» και το «Yavuz», θα είναι το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας. Το πλοίο 7ης γενιάς, μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι. Το πλοίο με ύψος καταρτιού 104 μέτρα και ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης θα παραμείνει στο λιμάνι για περίπου 2 μήνες και τον Ιούλιο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο.

    Γενί Σαφάκ: Η Ελλάδα είναι ο δούρειος ίππος του ΝΑΤΟ

    Με τίτλο «Δούρειος ίππος στο ΝΑΤΟ: Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης παρουσίασε την Τουρκία ως απειλή στο αμερικανικό Κογκρέσο», η εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’ συνεχίζει να βάλει για δεύτερη ημέρα κατά της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού, εμφανώς ενοχλημένη από την ομιλία του στο Κογκρέσο.

    «Η Αθήνα ανέλαβε το ρόλο δούρειου ίππου στο ΝΑΤΟ, που ήθελε να δώσει μια εντύπωση ενότητας μετά από πολλά χρόνια με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο έδειξε την Τουρκία ως απειλή αντί της Ρωσίας. Ο Μητσοτάκης, που ήθελε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, παραδέχτηκε επίσης ότι η Αθήνα δεν εγκατέλειψε την Ένωση με την Κύπρο», υποστηρίζει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, σχολιάζοντας πικρόχολα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπάτησε «με επιτυχία» το Κογκρέσο.

    «Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε με επιτυχία το Κογκρέσο»

    «Ο Μητσοτάκης στοχοποίησε επίσης τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας. Ο Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Παραδέχτηκε ότι η Αθήνα δεν έχει παραιτηθεί από τον στόχο της Ένωσης με την Κύπρο.

    Τα λόγια του Μητσοτάκη με στόχο την Τουρκία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, αποκάλυψαν για άλλη μια φορά τον ρόλο της Αθήνας ως «δούρειου ίππου» στη συμμαχία, την οποία προσπαθεί να διαταράξει και να αποδυναμώσει την ενότητά της. Το χειροκρότημα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στον Μητσοτάκη αποτελούν απόδειξη της σύγχυσης της Ουάσιγκτον στην εξωτερική πολιτική», σχολιάζει δηκτικά η φίλα προσκείμενη στην τουρκική προεδρία εφημερίδα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Στο στόχαστρο δηλώσεις της Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Στο στόχαστρο δηλώσεις της Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

    Επίθεση από την Άγκυρα για δηλώσεις της ΠτΔ

    Ακόμη μια προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο της Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή δηλώσεις της σε χαιρετισμό σε εκδήλωση για τον ποντιακό ελληνισμό.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «αβάσιμα» τα όσα είπε η κυρία Σακελλαροπούλου σε εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

    Χαρακτηριστικά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή.

    «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα», πρόσθεσε.

    Αντίστοιχα το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανακοίνωση:

    «Με λύπη έγιναν δεκτές οι αβάσιμες δηλώσεις της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά την τελετή παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

    Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα που επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας.

    Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τις ζημίες που προέκυψαν από τις πράξεις της αντίθετα με τους νόμους του πολέμου.

    Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

    Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Με Πόντιους Εύζωνες η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς
    Με Πόντιους Εύζωνες η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς

    Συγκινητικές εικόνες από το Σύνταγμα

    Με εκδηλώσεις μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, η χώρα τιμά τον Ποντιακό Ελληνισμό. Από τις πιο έντονες και συγκινητικές στιγμές η αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος, όταν Πόντιοι Εύζωνες αντικατέστησαν τους τσολιάδες.

    Ανήμερα της επετείου στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη αλλαγή με δύο Πόντιους Εύζωνες που θα ανέλαβαν για μία ώρα την τιμητική φρούρηση του μνημείου. Μια ώρα αργότερα έγινε και δεύτερη αλλαγή, και έτσι για αρκετά λεπτά πάνω στον Άγνωστο Στρατιώτη θα βρεθούν να αποδίδουν τιμές τέσσερις Εύζωνες με την ποντιακή στολή.

    Στις 8 το βράδυ αποχώρησε και το δεύτερο ζευγάρι, που θα δώσει τη θέση του σε Εύζωνες που θα φορούν τον θερινό ντουλαμά, όσο στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής θα προβάλλεται μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

    Να σημειωθεί ότι Πόντιοι Εύζωνες θα βρίσκονται στο μνημείο και την ερχόμενη Κυριακή, κατά την κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΗΣ

  • Ακραία πρόκληση από Τουρκία: Η Ελλάδα σαν σήμερα διέπραξε θηριωδίες και φρικαλεότητες
    Ακραία πρόκληση από Τουρκία: Η Ελλάδα σαν σήμερα διέπραξε θηριωδίες και φρικαλεότητες

    Μεταδίδει από την Τουρκία η ανταποκρίτρια του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη

    Μια αντίθετη ανάγνωση της Ιστορίας για τη σημερινή επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων και τις εκδηλώσεις μνήμης επιχειρεί το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εκείνη διέπραξε θηριωδίες και φρικαλεότητες στις 19 Μαΐου 1919. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για εισβολή της Ελλάδας στη Σμύρνη και προσπάθεια θυματοποίησής της, όταν η ίδια διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ανατολία. Μάλιστα καλεί την Ελλάδα να μη διαστρεβλώνει την Ιστορία και να μην τη διαβάσει ανάποδα, αν θέλει ένα ευήμερο μέλλον με την Τουρκία.

    Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, που ξεκίνησε στις 19 Μαΐου 1919 υπό την ηγεσία του Μεγάλου Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εποφθαλμιούσαν την πατρίδα μας, όχι μόνο οδήγησε σε μια νίκη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας που οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας μας, αλλά έθεσε επίσης τέλος στις φρικαλεότητες της κατοχικής δύναμης και των συμμοριών που ήταν υπό τον έλεγχό της στην Ανατολία, ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για άλλα καταπιεσμένα έθνη που λαχταρούσαν την ανεξαρτησία τους.

    Πηγή: ethnos.gr

    Photo by Osman Köycü on Unsplash

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο