Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 19:26

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς - Γ. Καρβέλης: Είμαστε εδώ για να ενισχύουμε τις δομές και τους επιστήμονές μας προκειμένου να κερδίζουμε ανθρώπινες ζωές

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στην Καρδιά, ο Διοικητής της 6 ης ΥΠΕ βρέθηκε στην καρδιολογική κλινική του ΠΓΝΠ και είχε μία συνάντηση με τον Καθηγητή Επεμβατικής Καρδιολογίας και Δ/ντή του τμήματος Καρδιολογίας κο Νταβλούρο.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής: « Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, που τιμάται ετησίως στις 26 Σεπτεμβρίου, η Καρδιολογία ως επιστήμη και ειδικότητα έχει δύο βασικούς στόχους: τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών κα την παράταση της επιβίωσής τους. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η καρδιολογία έχει κάνει μεγάλες αλλαγές, που σημαίνει ότι εκτός από τις επεμβάσεις στα στεφανιαία αγγεία, με το γνωστό «μπαλονάκι» έχει επεκταθεί και σε δομικές καρδιοπάθειες δηλ. στη θεραπεία με την τοποθέτηση βαλβίδων στην καρδιά για τις βαλβιδοπάθειες, χωρίς ανοιχτό χειρουργείο. Η επεμβτική αυτή διαδικασία πραγματοποιείται από ιατρούς καρδιολόγους. Μάλιστα, με τη συνδρομή και στήριξη της Διοίκησης της 6 ης ΥΠΕ, έχουν τοποθετηθεί 21 αορτικές βαλβίδες σε συνανθρώπους μας μέχρι τώρα από το καρδιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν.Π.

Υπενθυμίζεται, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ότι οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και τα τελευταία σαράντα, περίπου, χρόνια επιδιώκεται μία σημαντική μείωση στις χώρες του Δυτικού Κόσμου στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα των καρδιολογικών περιστατικών. Δύο είναι οι βασικοί άξονες που στηρίζεται η επιστήμη αυτή: η πρόληψη και η θεραπεία, όπως οι περισσότερες ιατρικές ειδικότητες, άλλωστε.

Σε επίπεδο πρόληψης έχουν γίνει αλματώδη βήματα εκ μέρους της κρατικής μέριμνας σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του γενικού πληθυσμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ως ειδικότητα η καρδιολογία στηρίζεται σε τεράστιο βαθμό στη απεικόνιση της καρδιάς η οποία λύνει πολλά κι σοβαρά προβλήματα. Μέχρι προσφάτως τέτοια εξειδικευμένη απεικονιστική εξέταση δεν πραγματοποιείτο στην ευρύτερη περιοχή της 6 ης ΥΠΕ. Όταν, όμως, έχεις συνεργάτες όπως ο Διοικητής της 6 Ης ΥΠΕ, καταφέρνεις και το έχεις μέσα σε δημόσια δομή και μάλιστα μέσα στο Γ.Ν. Πάτρας «‘Άγιος Ανδρέας» προς όφελος όλων των συμπολιτών μας. Είναι πολύ σημαντικό η Πολιτεία να συνεργάζεται με τους υπηρετούντες της Επιστήμης. Μέχρι τώρα μαγνητικός τομογράφος καρδιάς υπήρχε μόνο σε ένα νοσοκομείο και μάλιστα εκτός γεωγραφικών ορίων 6 ης ΥΠΕ, σε μεγάλο αστικό κέντρο.

Δυστυχώς, είναι γεγονός, ότι από καρδιοπάθειες δεν πάσχουν μόνο οι ενήλικες, αλλά πάσχουν και οι ανήλικοι και οι νεαροί ενήλικες. Είναι τραγικό να μαθαίνουμε ότι νεαρός αθλητής βρέθηκε νεκρός στο γήπεδο. Εδώ παρουσιάζεται η ανάγκη για ανάπτυξη παιδοκαρδιολογικού τμήματος. Στο Π.Γ.Ν.Π. είμαστε ευτυχείς που αυτό λειτουργεί υπό τη Δ/νση της Καθηγήτριας Καρδιολογίας κας Αγγελικής Καραντζά. Η Διοίκηση της 6 ης ΥΠΕ
προσφάτως βοήθησε την εξέλιξη αυτού του τμήματος με την προμήθεια νέου υπερηχογραφικού μηχανήματος, που αναμένεται.

Στο κομμάτι της θεραπείας υπογραμμίζουμε ότι η καρδιολογία έχει κάνει άλματα την τελευταία 20ετία και έχει μετατραπεί σε μια πλήρως οργανωμένη επεμβατική ειδικότητα. Στο καρδιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν.Π. εφαρμόζονται αποτελεσματικές θεραπευτικές μέθοδοι που προσφέρονται με μοντέρνες παρεμβάσεις και βοηθούν τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής μας να μην στερείται σε τίποτα των καρδιολογικών θεραπευτικών εξελίξεων. Λειτουργεί ένα πλήρως οργανωμένο αρρυθμολογικό τμήμα, που με πρωτοπόρες παρεμβάσεις τοποθετούνται συσκευές σε ασθενείς, βοηθώντας έτσι να αποφεύγονται οι αιφνίδιοι καρδιολογικοί θάνατοι. Τέτοιες τοποθετήσεις γίνονται σε ασθενείς με λιποθυμικά επεισόδια και ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα στο ίδιο τμήμα γίνεται και ηλεκτροκαυτηριασμός αρρυθμιών για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και κοιλιακή ταχυκαρδία, πάθηση που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.

«Όπως και να είναι, όσες θεραπευτικές παρεμβάσεις και να εφαρμόσουμε, η αλήθεια είναι ότι η πρόληψη μέσω της σωστής διατροφής, της επαρκούς σωματικής άσκησης και της ισορροπημένης ψυχικής υγείας είναι ο απόλυτος σύμμαχος για μια ΓΕΡΗ καρδιά. Είμαστε εδώ για να ενισχύουμε τις δομές μας και τους επιστήμονες και τις δομές μας με τα κατάλληλα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα προκειμένου να κερδίζουμε ανθρώπινες ζωές» δήλωσε ο Διοικητής της 6 ης ΥΠΕ. Γιάννης Καρβέλης.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 18:50

Σχετικά Άρθρα

  • 6η ΥΠΕ: Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση νοσοκομείων
    6η ΥΠΕ: Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση νοσοκομείων

    Το Σάββατο 7/9/2024 στο περίπτερο του Ταμείου Ανάκαμψης, στα πλαίσια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπεγράφησαν οι συμβάσεις μεταξύ του Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ κ. Θεοδωρόπουλου Ηλία και των αναδόχων εταιριών για τα ακόλουθα έργα:

    1. Αναβάθμιση - Ανακαίνιση - Εκσυγχρονισμός και Αναδιαρρύθμιση ΤΕΠ Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων « ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» αξίας 794.353,56€ πλέον ΦΠΑ
    2. Αναβάθμιση - Ανακαίνιση- Εκσυγχρονισμός και Αναδιαρρύθμιση ΤΕΠ Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου και Γενικό Νοσοκομείο Ανατ. Αχαΐας- Ν.Μ Αιγίου αξίας 2.539.467,72€ πλέον ΦΠΑ
    3. Αναβάθμιση – Ανακαίνιση- διαφόρων χώρων στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας- Ν.Μ Πύργου και στο Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας- Ν.Μ Μεσολογγίου αξίας 1.269.846,34€ πλέον ΦΠΑ

    Η υπογραφή των συμβάσεων που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά 5 νοσοκομεία της 6ης Υ.ΠΕ πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη, της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Ε. Αγαπηδάκη, των Υφυπουργών κ.κ Δ. Βαρτζόπουλου και Μ. Θεμιστοκλέους καθώς και των Γ.Γ Λ. Βιλδιρίδη, Φ. Καλύβα και Α. Αγγελή.

    Το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφούν και άλλες συμβάσεις για Ανακαινίσεις και Αναβαθμίσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ενώ ήδη έχουν εγκατασταθεί οι ανάδοχοι – τεχνικές εταιρίες και εκκινούν τα έργα στα πρώτα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Συνάντηση Ν. Κοροβέση με τον νέο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Ηλία Θεοδωρόπουλο
    Π.Ε. Ηλείας: Συνάντηση Ν. Κοροβέση με τον νέο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Ηλία Θεοδωρόπουλο

    Με τον νέο διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Ηλία Θεοδωρόπουλο, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του, συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα αφού ο κ. Κοροβέσης γνωρίζεται αρκετά χρόνια με τον κ. Θεοδωρόπουλο και η συζήτηση ασφαλώς περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της υγείας στο νομό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας.

    O κ. Θεοδωρόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία πως με τα σημαντικά κίνητρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στις άγονες περιοχές και στην επέκταση αυτών των περιοχών, θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για το νοσοκομείο του Πύργου και θα έχουμε μόνιμες τοποθετήσεις παθολόγων ενώ ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας για την υπογραφή συμβάσεων για την Ενεργειακή και Λειτουργική Αναβάθμιση και Ανακαίνιση Κέντρων Υγείας της Ηλείας.

    Κλείνοντας, και οι δυο συμφώνησαν πως χρειάζεται προσπάθεια και στοχευμένη δουλειά προκειμένου οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας να βελτιωθούν τόσο στα αστικά κέντρα της Π.Ε. Ηλείας όσο και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές γι’ αυτό και η συνεργασία τους θα είναι στενή από εδώ και πέρα.

    «Με τον Ηλία Θεοδωρόπουλο γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και με βάση την εμπειρία του στον χώρο της υγείας, καθώς μέχρι πρότινος ήταν διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο ‘’Άγιος Ανδρέας’’, θεωρώ ότι αυτή την στιγμή είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

    Στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, τον ενημέρωσα για τα προβλήματα και τις ανάγκες των νοσηλευτικών μονάδων της περιοχής αν και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ενημερωμένος και φάνηκε πρόθυμος να δώσει λύσεις.

    Εύχομαι η συνεργασία που θα αναπτύξουμε το ερχόμενο διάστημα να αποβεί ωφέλιμη για τους πολίτες της Ηλείας και τον ευαίσθητο τομέα της υγείας στην περιοχή», τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης ο Νίκος Κοροβέσης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυτοί είναι οι επτά νέοι διοικητές ΥΠΕ: Τα «φρέσκα» πρόσωπα και εκείνοι που μένουν
    Αυτοί είναι οι επτά νέοι διοικητές ΥΠΕ: Τα «φρέσκα» πρόσωπα και εκείνοι που μένουν

    Πράσινο φως από τη Βουλή παίρνουν και επισήμως οι 7 νέοι Διοικητές ΥΠΕ που επελέγησαν από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και οι οποίοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Τα επτά νέα πρόσωπα μοριοδοτήθηκαν έπειτα από γραπτές εξετάσεις αλλά κι από προσωπική συνέντευξη, ενώ η λίστα με τους τρεις επικρατέστερους απεστάλη στον υπουργό Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης ο όποιος και επέλεξε τους επτά νέους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών.

    Συνεδριάζει η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής

    Αύριο το πρωί θα συνεδριάσει η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής για να δώσει και τυπικά την έγκριση για τον διορισμό τους . Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι οι 5 στους 7 που επιλέγονται, είναι τα ίδια πρόσωπα που υπηρετούσαν και στο παρελθόν, ενώ αλλαγές υπάρχουν μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια αλλά και στην 5η ΥΠΕ, καθώς οι δύο που υπηρετούσαν μέχρι προσφάτως απερρίφθησαν από το ΑΣΕΠ καθώς δεν είχαν συνάφεια με τον τομέα της υγείας τα πτυχία τους. Κάτι που προβλεπόταν από το νόμο Κεραμέως.

    Ανταλλαγή προσώπων σε 3η και 4η ΥΠΕ

    Να σημειωθεί επίσης ότι όπως είχε γράψει το ethnos.gr στην 3η και 4η ΥΠΕ υπάρχει «ανταλλαγή» προσώπων αφού οι Τσαλικάκης και Μπογιατζίδης υπηρετούσαν αντίστροφα στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

    Ο Δημήτριος Τσαλικάκης ήταν Διοικητής στη και πλέον θα είναι στην ενώ ο Παναγιώτης Μπογιατζίδης ήταν στην και μετακινείται στην .

    Οι 7 νέοι Διοικητές είναι οι εξής

    • 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), κυρία Όλγα Μπαλαούρα
    • 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), κ. Χρήστος Ροϊλός
    • 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), κ. Δημήτριος Τσαλικάκης
    • 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης
    • 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), κ. Φώτιος Σερέτης
    • 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος
    • 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Γιάννης Καρβέλης «Άμεσος στόχος μας η ίδρυση νέου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικών Νοσημάτων στην Ηλεία»
    Γιάννης Καρβέλης «Άμεσος στόχος μας η ίδρυση νέου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικών Νοσημάτων στην Ηλεία»

    Αγγίζει το 30% η αύξηση των περιστατικών ψυχικών νοσημάτων

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ραγδαία αύξηση σημειώνουν τα περιστατικά ψυχικών νοσημάτων στο νομό αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, με το σύστημα της Δημόσιας Υγείας να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υπεράριθμες ανάγκες, τόσο σε κλίνες όσο και ιατρικό προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι οι κλίνες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 25% στα νοσοκομεία των διοικητικών ορίων της 6ης ΥΠΕ, ωστόσο οι καθημερινές εισαγωγές και οι εισαγγελικές παραγγελίες ξεπερνούν τον διαθέσιμο αριθμό. Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, αναφερόμενος στις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν, δηλώνει στο ilialive.gr τον άμεσο προγραμματισμό της Υπηρεσίας για ίδρυση νέο κέντρου φροντίδας ψυχικών νοσημάτων στην Ηλεία.

    «Καθημερινά έχουμε πολλές περιπτώσεις που είτε χρήζουν εξέτασης είτε νοσηλείας, είτε έχουμε περιπτώσεις με εισαγγελικές παραγγελίες που έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Σε καθημερινή βάση, από την Αστυνομία μας ζητείται η εισαγωγή, τουλάχιστον 4-5 περιπτώσεων σε όλη την Περιφέρεια της 6ης ΥΠΕ. Με μια πρόχειρη εκτίμηση, μπορούμε να πούμε ότι τα περιστατικά σημειώνουν μια αύξηση που αγγίζουν έως και το 30%» τονίζει ο κ. Καρβέλης.

    «Τα τελευταία χρόνια οι κλίνες στις Ψυχιατρικές κλινικές της 6ης ΥΠΕ έχουν αυξηθεί κατά 25%, ωστόσο πάλι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε τις κλίνες και αυτό δεν είναι πολύ εύκολο γιατί η αύξηση συνδυάζεται με το ανάλογο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, προκειμένου να την υποστηρίξει. Δυστυχώς, το επιστημονικό ενδιαφέρον από πλευράς ψυχιάτρων δεν είναι τόσο έντονο στις προκηρύξεις που βγάζουμε για μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού».

    Σύντομα ευχάριστες εξελίξεις στην Ηλεία

    «Η ψυχική υγεία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Θα έλεγα ότι είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα γι’ αυτό και καταβάλουμε διαρκή προσπάθεια να αυξάνουμε συνεχώς τις κλίνες όπως και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικών Νοσημάτων όπου προληπτικά παρακολουθούνται κάποιοι ασθενείς, ώστε να μην χρειαστεί να φτάνουμε σε επίπεδο νοσηλείας» συνεχίζει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ και υπογραμμίζει ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις σ’ αυτόν τον τομέα στην Ηλεία με την ίδρυση νέου κέντρου.

    «Άμεσος στόχος μας, είναι η ίδρυση ενός ακόμη νέου Κέντρου στην Ηλεία. Εκτιμώ ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και από πλευράς Υπουργείου με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν καινούργιες μονάδες για ψυχοκοινωνικά ζητήματα. Κάτι που ξεκίνησε ήδη στην περιοχή με τη λειτουργία Μονάδας Άνοιας και Αλτσχάιμερ. Μια Μονάδα, που έχει την συμπαράσταση και τη συνεργασία της 6ης ΥΠΕ και σύντομα θα υπάρξει συνάντηση με τους υπεύθυνους λειτουργίας. Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε νέα για νέο, ανάλογο, Κέντρο» δηλώνει ο κ. Καρβέλης.

    Αναγκαστικές οι επικουρικές κλίνες

    Αναφορικά με το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική της Ν.Μ. Πύργου όπου νοσηλεύτηκε υπεράριθμος ασθενής σε ράντζο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις εργαζομένων και ιατρικού προσωπικού, ο κ. Καρβέλης, υπογραμμίζει ότι η πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ξεπερνά κατά πολύ τα δεδομένα. «Δεν είναι όλα τα ζητήματα προϊόν συνδικαλιστικής διεκδίκησης. Υπάρχουν ευαισθησίες, ο κοινωνικός αλτρουισμός και η συναισθηματική, ανθρώπινη προσέγγιση ενός θέματος. Δεν μπορεί ένα περιστατικό ενός Ηλείου πολίτη, να το αφήσουμε στα κρατητήρια ή να το στείλουμε στην άλλη άκρη της χώρας. Εάν χρειαστεί θα μπει και κάποιο ράντζο. Στην Πάτρα, στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αναρτούμε επικουρικές κλίνες αναγκαστικά. Διότι όπως τόνισα η συχνότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά, ξεπερνάει κατά πολύ τα δεδομένα».

    Τέλος, ο κ. Καρβέλης ενημερώνει ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια επαναλειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Αγρίνιο, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση Μονάδων στη Δυτική Ελλάδα. «Υπάρχει έτοιμη ψυχιατρική κλινική από πλευράς υποδομής και προσπαθούμε να την στελεχώσουμε με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσει. Ήταν κλειστή πάρα πολλά χρόνια. Η επαναλειτουργία της θα δώσει τεράστια «ανάσα» στη Δυτική Ελλάδα. Ήδη, υπάρχει προκήρυξη θέσεων ιατρών-ψυχιάτρων και ευελπιστώ να υπάρξει το ανάλογο επιστημονικό ενδιαφέρον» καταλήγει ο κ. Καρβέλης και υπογραμμίζει την λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα. Την μοναδική στο δυτικό άξονα της χώρας που διαχειρίζεται πολλές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων.

  • Καρβέλης: Η Πάτρα είναι από υγειονομικής πλευράς ένας ασφαλής προορισμός
    Καρβέλης: Η Πάτρα είναι από υγειονομικής πλευράς ένας ασφαλής προορισμός

    Ενημέρωση για τα μέτρα που θα ληφθούν το τριήμερο του Καρναβαλιού

    Κανένας φόβος και καμία ανησυχία δεν υπάρχει για το θέμα της μηνιγγίτιδας στην Πάτρα εν όψει του Πατρινού Καρναβαλιού.
    Απάντησε ξεκάθαρα σε σχετικό ερώτημα ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων το πρωί της Πέμπτης.
    Η ΠΑΤΡΑ ΕΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    «Δεν υπάρχει κανένας φόβος με το θέμα της μηνιγγίτιδας και η Πάτρα είναι από υγειονομικής πλευράς ένας ασφαλής προορισμός», ανέφερε ο Διοικητής, με αφορμή τα τρία κρούσματα φοιτητών από μηνιγγίτιδα τους τελευταίους δύο μήνες. “Από ότι φαίνεται και από τα μηνύματα που δεχόμαστε, φέτος αναμένεται να έχουμε τους περισσότερους επισκέπτες από ποτέ. Τους έχει ανάγκη η πόλη και η αγορά της” συμπλήρωσε.
    Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη, για το ζήτημα της μηνιγγίτιδας θα χορηγηθεί προληπτικά χημειοπροφύλαξη σε περίπου 600 φοιτητές και προληπτική χορήγηση φαρμάκων σε συνεννόηση με τις Πρυτανικές αρχές, ενώ συνεχίζεται η ενημέρωση των φοιτητών από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Παράλληλα ο κ. Καρβέλης ενημέρωσε ότι έχουν ήδη γίνει τρία εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας σε επαφές με τα τρία κρούσματα.
    Σε ότι αφορά τον 20χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ανέφερε ότι είναι καλύτερα στην υγεία του και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας του, απολαμβάνοντας την φροντίδα των γιατρών και των νοσηλευτών.
    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
    Ο κ. Καρβέλης αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο που θα εφαρμόσει και φέτος η 6η ΥΠΕ το τριήμερο του Καρναβαλιού, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με τον ΕΕΣ και περιλαμβάνει τα εξής:
    – Ανάπτυξη ιατρείων επειγόντων περιστατικών στην «καρδιά» της πόλης και συγκεκριμένα στην πλατεία Γεωργίου (Έσπερος)
    – Συνδρομή του ΕΕΣ με εθελοντές διασώστες και ιατρούς
    – Η 6η ΥΠΕ θα συνδράμει με ιατρικό προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό.
    – Συνεργασία με το ΕΚΑΒ για την ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου
    – Το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα (πρώην ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου), θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το Σαββατοκύριακο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, με όλες τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες.
    – Τα ΤΕΠ (τμήματα επειγόντων περιστατικών) των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης (Γ.Ν. “Άγιος Ανδρέας” και ΠΓΝΠ), θα τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, όπως επίσης και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Καραμανδάνειο».
    - Παράλληλα φέτος, στο υπαίθριο ιατρείο θα βρίσκονται ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός για τα περιστατικά της κρίσης πανικού λόγω του μεγάλου συνωστισμού.
    Ο κ. Καρβέλης τέλος, επισήμανε ότι θα υπάρχει άμεση επαφή και σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ 6ης ΥΠΕ, Νοσοκομείων, ΕΚΑΒ, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του ΚΥ Βορείου Τομέα Πατρών, για την εύρυθμη λειτουργία του σχεδίου.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εθελοντών που θα εργαστούν τις μέρες του Καρναβαλιού θα είναι 200 άτομα.
    Στη σημερινή ενημέρωση που έγινε στο γραφείο του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, συμμετείχαν τα μέλη της δράσης, η Γιατρός Βιβή Λουκοπούλου, ο Χειρουργός Οδοντίατρος, υποδιευθυντής του ΚΥ Βορείου Τομέα Πατρών και μέλος του ΕΕΣ Νίκος Κοσκινάς και οι εθελοντές του ΕΕΣ Ελένη Χαλιώτη, Τάνια Τσαμόλια και Ιάσωνας Μαραζιώτης.
    (Δελτίο Τύπου)
  • 6η ΥΠΕ-Σχέδιο ασφάλειας στο Πατρινό Καρναβάλι: Για πρώτη φορά στο υπαίθριο ιατρείο και ψυχολόγος για τις κρίσεις πανικού
    ό Καρναβάλι: Για πρώτη φορά στο υπαίθριο ιατρείο και ψυχολόγος για τις κρίσεις πανικού
    Στην ημερίδα με θέμα "Δίχτυ Ασφαλείας στο Καρναβάλι" παραβρέθηκε, καλεσμένος ως ομιλητής ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.
    Η ημερίδα διοργανώθηκε από την εφημερίδα "Γνώμη" το απόγευμα της Δευτέρας στην Πάτρα.
    "Η 6η ΥΠΕ, συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε πέρσι", τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Καρβέλης, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό - παράρτημα Πάτρας και το πλαίσιο υγειονομικής κάλυψης που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά πέρσι το τριήμερο του Καρναβαλιού, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.
    Πιο συγκεκριμένα, επανέλαβε το σχέδιο της 6ης ΥΠΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει τη συγκρότηση ενός υπαίθριου τμήματος επειγόντων περιστατικών στην καρδιά της πόλης, στον Έσπερο της πλατείας Γεωργίου Α’. Εκεί, θα βρίσκονται εθελοντές του Ε.Ε.Σ. Πάτρας και επαγγελματίες υγείας, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές.
    Για πρώτη φορά μάλιστα, με πρωτοβουλία του κ. Καρβέλη στο υπαίθριο ιατρείο θα βρίσκεται ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός. "Έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά κρίσης πανικού, όχι μόνο από τους συμμετέχοντας στις καρναβαλικές παρελάσεις αλλά και σε όσους παρακολουθούν, ενδεχομένως από τον μεγάλο συνωστισμό. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι φέτος, να αντιμετωπίσουμε και αυτά τα έκτακτα περιστατικά, επί τόπου με τους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας", εξήγησε ο κ. Καρβέλης.
    "Φέτος φημολογείται ότι η συμμετοχή στα γκρουπ και η επισκεψιμότητα θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε έκτακτο περιστατικό. Για την καλύτερη οργάνωση του υπαίθριου υγειονομικού σταθμού θα παραχωρηθεί από την 6 η ΥΠΕ κατάλληλο υγειονομικό υλικό και εξοπλισμός π.χ. απινιδωτές, για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, που θα απευθυνθούν στους υγειονομικούς μας για βοήθεια", συμπλήρωσε ο κ. Καρβέλης.
    Τέλος, το σχέδιο της 6ης ΥΠΕ, όπως ανέφερε ο Διοικητής στην ημερίδα, περιλαμβάνει και φέτος ταυτόχρονη εφημέρευση και ετοιμότητα, στα ΤΕΠ και των δύο νοσοκομειακών μονάδων, «Άγιος Ανδρέας» και Πανεπιστημιακό Πάτρας, ενώ σε δωδεκάωρη λειτουργία θα τεθεί και τις δύο ημέρες το Κέντρο Υγείας βορείου Τομέα Πατρών (πρώην ΙΚΑ Αγ. Αλεξίου) από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 24:00. Στη διάθεσή του θα βρίσκεται και το νέο ασθενοφόρο που παραχωρήθηκε πρόσφατα στην 6η ΥΠΕ.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Νέα χειρουργεία στο ΓΝ Παίδων Πατρών "Καραμανδάνειο"
    Νέα χειρουργεία στο ΓΝ Παίδων Πατρών
    Νέα χειρουργεία θα αποκτήσει σύντομα το «Καραμανδάνειο». Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης υπέγραψε το πρωί της Δευτέρας τη σχετική απόφαση που αφορά το έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο που λειτουργεί στον δυτικό άξονα της χώρας.
    Σύμφωνα με την απόφαση, το έργο αφορά «Εσωτερικές διαρρυθμίσεις σε τμήμα του Α ορόφου του ΓΝ Παίδων Πατρών Καραμανδάνειο», κόστους 800.000 περίπου ευρώ, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2,0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.
    Ο κ. Καρβέλης υπέγραψε τη διενέργεια ανοικτής διαδικασίας μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων για την επιλογή του αναδόχου και πλέον ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε από την πρώτη στιγμή τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, βρίσκει το δρόμο του.
    «Επιτρέψτε μου να πω, ότι είναι ένα από τα δικά μου προσωπικά στοιχήματα από τότε που ανέλαβα τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, το οποίο λαμβάνει σάρκα και οστά», σημειώνει ο κ. Καρβέλης με αφορμή τη σημερινή εξέλιξη. Και προσθέτει: «Οφείλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία άμεσα κατανόησε την ανάγκη και προχώρησε τις σχετικές διαδικασίες».
    (Δελτίο Τύπου)
  • Θεσμική Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ
    Θεσμική Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ

    Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και επίλυση ζητημάτων που άπτονται της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, επισκέφθηκε, την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, τον Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ., Γιάννη Καρβέλη.

    «Πρόκειται για μια παραγωγική πρώτη συνάντηση με κοινό πεδίο τα θέματα δημόσιας υγείας που επιβάλλουν την πολυεπίπεδη και συστηματική συνεργασία για μια ολιστική προσέγγιση της υγείας και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η διαμόρφωση εκστρατειών προληπτικής ιατρικής σε ορεινές, ημιορεινές και δύσβατες περιοχές με τη χρήση κινητής μονάδας και ο προγραμματισμός οργανωμένων επισκέψεων από ιατρούς ειδικοτήτων σε περιοχές με μειωμένη ή δύσκολη πρόσβαση. Επίσης, τέθηκε στο επίκεντρο των κοινών δράσεων, η υπεύθυνη και συνεχής ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα υγείας.

    Ολοκληρώνοντας, η Αντιπεριφερειάρχης μετέφερε στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τη βούληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για θέσπιση ισχυρών συνεργειών στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, με γνώμονα την πρόληψη και την αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών, καθώς επίσης τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των περιφερειακών και τοπικών συστημάτων υγείας.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο