Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2023 12:46

Εορταστική εκδήλωση για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Πύργου διοργάνωσαν εορταστική εκδήλωση στο σχολείο για να τιμήσουν την ημέρα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας.

Στην αρχή η Διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Μπαντούνα ανέγνωσε το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη για την επέτειο του «ΟΧΙ». Ακολούθησε η ανάγνωση του Πρακτικού του Συλλόγου Διδασκόντων για τον ορισμό σημαιοφόρου και παραστατών του σχολείου καθώς και η παράδοση της σημαίας στις σημαιοφόρους από τη Διευθύντρια.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το χρονικό των γεγονότων του έπους του 1940, ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ένδοξη ιστορία του ελληνικού έθνους, το οποίο πλαισιώθηκε από οπτικοακουστικό υλικό και από τραγούδια που απέδωσε η χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας Σακκά- Κυρίτση. Ο εορτασμός ήταν αφιερωμένος σε όλους τους Έλληνες που ενωμένοι υπερασπίστηκαν τα ιδανικά και την πατρίδα τους, πολέμησαν με γενναιότητα, αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν, όταν απειλήθηκε η ακεραιότητα της χώρας. Το ηχηρό «ΟΧΙ» των Ελλήνων αποτελεί το κατόρθωμα της ομοψυχίας και της αποφασιστικότητάς τους. Επίσης επιδιώχθηκε να γνωρίσουν οι μαθητές/μαθήτριες τις συνθήκες και τη φρίκη του πολέμου. Έμφαση δόθηκε στα αθώα θύματα του πολέμου, τα παιδιά.

Ακολούθησε απονομή αριστείων και βραβείων, επαίνων προσωπικής βελτίωσης και ειδικών επαίνων στους μαθητές.

Τέλος, οι μαθητές του σχολείου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο του σχολείου υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής κ. Φωτεινής Δανιελιάν.

Μετά το τέλος της γιορτής εκπαιδευτικοί και μαθητές κατευθύνθηκαν στο Μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην κεντρική πλατεία Πύργου για την κατάθεση στεφάνων.

Την ευθύνη και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Νάντια Νικολοπούλου, φιλόλογος, κ. Θεοδώρα Μπουροπούλου, φιλόλογος και κ. Κωνσταντίνα Σακκά- Κυρίτση, μουσικός.

Στην εορταστική εκδήλωση παραβρέθηκαν γονείς των μαθητών και μαθητριών του σχολείου.

2o gimnasio 2i ekd 2

2o gimnasio 2i ekd 3

2o gimnasio 2i ekd 4

2o gimnasio 2i ekd 5

2o gimnasio 2i ekd 6

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2023 11:14

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ηλεία τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
    Η Ηλεία τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Με κάθε επισημότητα τιμά η Ηλεία την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Την Κυβέρνηση στο νομό θα εκπροσωπήσει με την παρουσία του στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα τον Πύργο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    Την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα εκπροσωπήσει στον Πύργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ενώ στην Αμαλιάδα θα παραστεί ο αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

    Το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων

    Ώρα 08.00: Έπαρση της σημαίας στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩN».

    ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Ώρα 09.50: Πέρας προσέλευσης κοινού.
    Ώρα 09.55: Πέρας προσέλευσης Αρχών.
    Ώρα 09.58: Προσέλευση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Νικόλαου Κοροβέση.
    Ώρα 09.59: Προσέλευση Εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου.

    Ώρα10.00: Επίσημη δοξολογία Χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του Β΄.

    Μετά τη Δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας, εντός του Ιερού Ναού, από τη Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Πύργου, κα Θεοδωροπούλου Κωστούλα.

    Ώρα 10.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης & κατάθεση στεφάνων από τους:
    Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Ανώτερο Δ/κτή Φ. Ν. Ηλείας, Δήμαρχο Πύργου, Εκπροσώπους Κομμάτων, Πρόεδρο παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών, Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ, Πρόεδρο Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, τον Πρόεδρο Συνδέσμου Πολεμιστών & Τραυματιών Κύπρου 1974 Ν. Ηλείας, Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κών, Εκπρόσωπο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Εκπρόσωπο Προσκόπων και Οδηγών, Προέδρους Σωματείων και Συλλόγων.

    Τήρηση ενός λεπτού Σιγής στη Μνήμη των Ενδόξων Ηρώων και Πεσόντων κατά την Εποποιία του 1940.

    Εθνικός Ύμνος.

    Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης Στεφάνων, ο Δήμος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των Αρχών, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

    Ώρα11.30: Στην οδό Μανωλοπούλου θα πραγματοποιηθεί παρέλαση αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων ασφαλείας (διάρκειας 40-60 λεπτών).

    Ώρα 17.30: Υποστολή σημαίας.

  • Τα μηνύματα των πολιτικών και αυτοδιοικητικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
    Τα μηνύματα των πολιτικών και αυτοδιοικητικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

    Γιορτάζουμε με υπερηφάνεια και ιδιαίτερη συγκίνηση, μία από τις πλέον ένδοξες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, και τιμούμε τη θυσία και τους αγώνες όλων εκείνων των σπουδαίων Ελλήνων, που πολέμησαν για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας της Πατρίδας μας. Πράξεις ανυπέρβλητου ηρωισμού και αυτοθυσίας, που θα αποτελούν ες αεί το «φάρο» και την «πυξίδα» για όλους μας, και που απέδειξαν ότι εμείς οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη και το ακατόρθωτο.

    Η 28η Οκτωβρίου του 1940, παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρη. Γι αυτό και δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας που θα παρελάσουν με αισιοδοξία κρατώντας ψηλά την Ελληνική Σημαία, μια πατρίδα πιο ισχυρή και πιο ασφαλή. Συνεχίζουμε με σθένος και αποφασιστικότητα την προσπάθεια, δυναμώνουμε την Πατρίδα μας, στηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, και κυρίως, δεν κάνουμε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες!

    Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ομοψυχίας, ημέρα θύμησης της σημαντικότερης στιγμής της νεότερης Ελλάδος, ημέρα τιμής και μνήμης της γενναιότητας των Ελλήνων, που διεκδίκησαν με αυταπάρνηση το μέγιστο αγαθό της Ελευθερίας. Μια ημέρα από την οποία ακόμα και σήμερα αντλούμε πολύτιμα διδάγματα.

    Δικό μας χρέος απέναντι στην Πατρίδα και την Ιστορία μας, αποτελεί να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας και με αυτές ως παράδειγμα, να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια πατρίδα πιο ισχυρή, πιο ασφαλή, πιο ευημερούσα, πιο δίκαιη, υπερήφανη και αισιόδοξη.

    Στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί η σκέψη μας να μην πάει στις γεωπολιτικές συγκρούσεις στην γειτονιά μας και σε εκείνους που ακόμα και σήμερα διεκδικούν αυτά που εμείς κατακτήσαμε με τους αγώνες μας στο Έπος του 1940, αυτά που για εμάς σήμερα είναι δεδομένα αλλά για άλλους ανθρώπους εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενα. Αποτελεί μια αφορμή να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την παγκόσμια ειρήνη.

    Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και στον Ελληνισμό απανταχού της γης.

    Ο Διονύσης Καλαματιανός για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Ημέρα μνήμης και οδηγός για τους αγώνες του μέλλοντος»

    Αγάπη για την ελευθερία και αποφασιστικότητα για την εθνική ανεξαρτησία, έδειξε ο Ελληνικός λαός απέναντι στον επίδοξο κατακτητή την 28η Οκτωβρίου 1940. Με γενναιότητα, ενότητα και ομοψυχία όρθωσε το ανάστημά του απέναντι σε ισχυρότερες και πολυπληθέστερες πολεμικές μηχανές. Δεν υπέκυψε, αλλά αντιστάθηκε με σθένος και πολέμησε τον φασισμό και τον ναζισμό.

    Τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες για το μεγαλείο της ψυχής τους. Σήμερα έχουμε την ευθύνη να διαφυλάξουμε όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε αυτή την παρακαταθήκη, ως πολύτιμο οδηγό.

    Το παράδειγμα και η έμπνευση έρχεται από το παρελθόν. Το βλέμμα μας στρέφεται στο παρόν και στο μέλλον. Στη σημερινή ρευστή περίοδο των προκλήσεων, της αβεβαιότητας και των γεωπολιτικών αλλαγών, με εστίες πολέμου, συγκρούσεων και αιματοχυσίας να ξεσπούν κοντά μας, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και εγρήγορση. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να μένουμε απαθείς μπροστά σε σφαγές και στο δράμα των ανθρώπων. Είμαστε πάντα με την ειρήνη και την επικράτηση του διεθνούς δικαίου. Μπροστά σε κάθε επίδοξο σφετεριστή και άρπαγα, θέτουμε απαράβατες εθνικές κόκκινες γραμμές και με δυναμισμό προασπίζουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Την ίδια στιγμή, είναι αναγκαίο να αγωνιστούμε και να παλέψουμε, ενάντια στις ανισότητες και στους αποκλεισμούς που θέτουν στο περιθώριο πολλούς συμπολίτες μας. Για μια σύγχρονη Ελλάδα, με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και πραγματικές ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους. Για ένα κράτος δικαίου που θα παρέχει τη δυνατότητα στον καθένα και στην καθεμιά να ζει με αξιοπρέπεια.

    Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Kannis

    Μήνυμα Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    «Το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, ακόμα και σήμερα ενώνει τον απανταχού Ελληνισμό και γεμίζει περηφάνια όλες τις γενιές. Η σελίδα που γράφτηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με τους Έλληνες να βροντοφωνάζουν ηρωικά και καθολικά το «ΟΧΙ» ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό.

    Ένα «ΟΧΙ», στηριγμένο στις διαχρονικές και πάντα επίκαιρες αρχές και αξίες της Πατρίδας μας, όπως η Εθνική Υπερηφάνεια, η Φιλοπατρία, η προάσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας, η βαθιά πίστη στη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη.

    Ένα «ΟΧΙ» που μαζί με το έπος της Αλβανίας, υπενθυμίζει σε όλους μας το ακατάβλητο φρόνημα του Ελληνικού λαού, ο οποίος κάτω από αντίξοες συνθήκες και αγνοώντας τον κίνδυνο, αγωνίζεται μονιασμένος για να υπερασπίσει τα ιδανικά του.

    Τα ίδια ιδανικά ενέπνευσαν και γιγάντωσαν ένα από τα πιο μαζικά και αποτελεσματικά αντιστασιακά κινήματα σε ολόκληρη της Ευρώπη, απέναντι στην Γερμανική κατοχή και τις δυνάμεις του ναζισμού.

    Με οδηγό αυτές τις αξίες πρέπει να πορευτούμε και σήμερα, όπου οι καιροί είναι δύσκολοι και οι προκλήσεις πολλές. Είναι η ώρα της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας, της ομοψυχίας και της αλληλεγγύης.

    Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς έχει σημασία να διατηρούμε υψηλό το εθνικό φρόνημα και να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, με το ίδιο πάθος που είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, έναντι κάθε επιβουλής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

    Χρόνια πολλά και υγεία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

    Μήνυμα Δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

    «Η εποποιία του σαράντα αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας καθώς συνιστά ύψιστη στιγμή ηρωισμού, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας του έθνους. Τα ιδανικά και οι ιδέες που ενέπνευσαν τον ελληνικό λαό για να αντισταθεί στη φασιστική εισβολή, είναι οι διαχρονικές αξίες που νοηματοδοτούν την πορεία μας στον χρόνο, σμιλεύουν την ταυτότητά μας και σφυρηλατούν την εθνική ενότητα.

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, μια ιερή υπόμνηση ότι με ενότητα, ομοψυχία και θάρρος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις των καιρών μας· διδάσκει ότι απέναντι στο αμείλικτο εκκρεμές της ιστορίας μπορούμε να χαράξουμε τη δική μας πορεία με εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Περισσότερο από όλα όμως, συμβάλει στο να διατηρήσουμε μέσα μας ανέσπερη τη φλόγα της ελπίδας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

    Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

    Μήνυμα Δημάρχου Zαχάρως Κωνσταντίνου Μητρόπουλου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας. Το έπος του ’40, με το ηχηρό και αποφασιστικό «ΟΧΙ», απέδειξε στην οικουμένη ότι οι Έλληνες ενωμένοι, αψηφούν κάθε κίνδυνο, υπερασπίζοντας το εθνικό συμφέρον και τα υψηλά ιδανικά με θέληση, αυταπάρνηση και ακλόνητη πίστη.

    Το μήνυμα για εθνική ενότητα παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Μόνο με ομόνοια και ομοψυχία μπορούμε να επιτύχουμε. Η 28η Οκτωβρίου, με τον ασυμβίβαστο αγώνα των Ηρώων μας, δεν αποτελεί απλώς μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη προς τις νεότερες γενιές, αλλά τη διαρκή πίστη του λαού μας στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.

    Τιμούμε σήμερα και τους Ζαχαραίους, τους Φιγαλείς και τους Ηλείους πεσόντες και αγωνιστές, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για την εθνική μας ελευθερία και ανεξαρτησία. Σήμερα, μας καλούν να συνεχίσουμε τον αδιάκοπο εθνικό αγώνα για τη διατήρηση των αγαθών αυτών.

    Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ό,τι παραλάβαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά.

    Τιμή και Δόξα στους προγόνους μας.

    Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες κι όλους τους Έλληνες!

    Φωτογραφία: Freepik/beachstocks74

  • Δείτε LIVE: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο
    Δείτε LIVE: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο

    Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, από την πρωτεύουσα της Ηλείας τον Πύργο.

    Συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες, μέλη σωματείων, λαογραφικοί σύλλογοι, πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μηχανοκίνητα τμήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

  • Δήμος Ζαχάρως: Εκδήλωση Πρόληψης, Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού
    Δήμος Ζαχάρως: Εκδήλωση Πρόληψης, Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού

    Ο Δήμος Ζαχάρως, μέσω του Κέντρου Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», πραγματοποίησε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο, κοινωνική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Ιατρός –Ακτινοδιαγνώστρια, κα Μαρία Αγαλιανού.

    Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, αναφέροντας: «Ο Οκτώβριος είναι διεθνώς αφιερωμένος στην πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος αποτελεί σοβαρή απειλή της εποχής μας, όμως οι ιατρικές εξελίξεις και η ενημέρωση προσφέρουν σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπισή του. Ο Δήμος Ζαχάρως δίνει προτεραιότητα σε δράσεις που προάγουν την πρόληψη, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις και προληπτικούς ελέγχους, μεταξύ των οποίων και τα μηνιαία τεστ ΠΑΠ. Το 2025, προγραμματίζεται, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, ευρεία προληπτική δράση με ενημέρωση και δωρεάν μαστογραφία για όλες τις γυναίκες του Δήμου μας. Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες υποστηρίζουν έμπρακτα τους πολίτες. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους. Ο άνθρωπος με ελπίδα είναι ανίκητος».

    Η κα Αγαλιανού επικεντρώθηκε στη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης, σημειώνοντας: «Αυτά είναι η αρχή των πάντων. Ενημερώσου. Πρόλαβε. Αντιμετώπισε. Η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο όπλο».

    Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζαχάρως είναι συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027». Στελεχώνεται από δύο Κοινωνικές Λειτουργούς, τις κυρίες Μαρία Καστρινού και Θεανώ Πανουτσοπούλου, καθώς και την Ψυχολόγο, κα Έλενα Στρουμπάκου. Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» και την Κοινωνική Λειτουργό, κα Αλεξάνδρα Θεοφιλοπούλου.

    Όσες κυρίες νοσούν, καθώς και οι οικείοι τους, μπορούν να απευθύνονται στις παραπάνω υπηρεσίες για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων για παροχή οικονομικής στήριξης λόγω της πάθησής τους.

    Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Κοινωνική Λειτουργός, κα Μαρία Καστρινού.

    Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος προσέφερε αναμνηστικό δώρο στην κα Αγαλιανού.

    dimos zaxaros kark mastou 24 2

    dimos zaxaros kark mastou 24 3

    dimos zaxaros kark mastou 24 4

    dimos zaxaros kark mastou 24 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΥΔΑM: Ηχηρό «παρών» από τους νέους της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Υοuth Summit Aρκαδίας
    ΕΥΔΑM: Ηχηρό «παρών» από τους νέους της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Υοuth Summit Aρκαδίας

    Η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) διοργάνωσε την ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο Υουth Summit Aρκαδίας στο γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024.

    Όπως και κατά την προηγούμενη, επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου στην Κοζάνη, νέοι 16 έως 29 ετών, φοιτητές και κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να παραθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε συζητήσεις εκφράζοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Πτωχός, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Κατσής. Χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες ο κ. Αθανάσιος Σοφός, Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης.

    Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, εξαίροντας την πρωτοβουλία της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ για την εκδήλωση επισήμανε: «Θα διασφαλίσουμε ότι οι νέες ευκαιρίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους νέους. Όλοι οι φορείς θα είναι δίπλα σας με όλες μας τις δυνάμεις. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά πράσινη και κοινωνικά δίκαιη».

    eudam neoi tripoli 2

    Ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ κ. Πελοπίδας Καλλίρης εστίασε στον χαιρετισμό του στα νευραλγικά έργα που έχουν υλοποιηθεί, όπως ο συνεργατικός χώρος εργασίας στην πόλη της Τρίπολης, ARK – CO WORKING, o οποίος υποστηρίζει νέους και νέες με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Επιπλέον, τόνισε: «Σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην περιοχή και σύμφωνα με τα αιτήματά τους αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, με την αγαστή συνεργασία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προχωράμε εντατικά με την ανάπτυξη του εμβληματικού έργου του Κόμβου Βιο-Οικονομίας. Στα επόμενα δύο χρόνια, η οικονομική φυσιογνωμία της Μεγαλόπολης, της Τρίπολης, της Οιχαλίας και της Γορτυνίας θα αλλάξει προς ένα νέο και πιο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο».

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι έλαβαν επίσης μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με συντονιστή τον αρχισυντάκτη της LiFO κ. Γιάννη Πανταζόπουλο και ομιλητές την κα. Ιωάννα Θεοδοσίου από το Green Tank, τον κ. Δημήτρη Γεωργίου, υπότροφο του Ιδρύματος Ωνάση και τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στη συζήτηση έγινε αναφορά στα παρεχόμενα κίνητρα για την παραμονή των νέων στον τόπο τους, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία στις λιγνιτικές περιοχές, στους αναδυόμενους τομείς απασχόλησης καθώς και σε αντίστοιχες καλές πρακτικές ανά τον κόσμο.

    Το Υοuth Summit Αρκαδίας ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή Εργαστηρίου Δημιουργίας Ιδεών κατά το οποίο ήρθαν στο προσκήνιο έννοιες όπως η συνείδηση, η ατομική ευθύνη, η παιδεία, η αφοσίωση, η κοινωνική ευαισθησία, η τεχνολογία και η διορατικότητα. Συζητηθήκαν επίσης θεματικές όπως η αποδοτικότητα των κρατικών μηχανισμών, η επαρκής ή μη περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων καθώς και οι δυσκολίες στην εφαρμογή της Δίκαιης Μετάβασης.

    Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Green Tank, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Με την παρουσία συγγενών και πολιτών από όλη την Ηλεία τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των πεσόντων στην Χαβαρόβρυση
    Με την παρουσία συγγενών και πολιτών από όλη την Ηλεία τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των πεσόντων στην Χαβαρόβρυση

    Με ένα σεμνό μνημόσυνο στο εικονοστάσι που έχει δημιουργηθεί στην θέση Χαβαρόβρυση, επί τις Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδος-Σιμόπουλου, τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2024 η μνήμη των 32 πεσόντων του Αποσπάσματος Παπανικολόπουλου.

    Το τρισάγιο τέλεσε ο εφημέριος Χαβαρίου π. Δημήτριος Αστερής, συνοδευόμενος από τον ψάλτη και τ. Δημοτικό Σύμβουλο Ήλιδας κ. Πέτρο Πυλαρινό. Τα ονόματα των πεσόντων ανέγνωσε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Για το χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτήν την τραγική σελίδα της μεταπολεμικής Ιστορίας της Ηλείας αναφέρθηκε ο ιατρός και τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδος κ. Διονύσιος Δρακόπουλος. Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πορεία των δραματικών γεγονότων από την έναρξη του Πολέμου το 1940 και την Κατοχή και στο πώς η αντίσταση κατά των Κατακτητών εξελίχθηκε σε μία σειρά πράξεων προδοσίας και εγκλημάτων.

    xavari mnim 24 2

    Οι συμμετοχές….

    Εκ μέρους των συγγενών κατέθεσε στεφάνι ο κ. Θεόδωρος Παπανικολόπουλος, ανιψιός του Υπολοχαγού, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την προσπάθεια που κάνουν για διατήρηση της μνήμης, ενώ το παρών έδωσε και ο ανιψιός του πεσόντος Σεμπέκου Νικολάου Αθανάσιος. Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν ο τ. Αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο αξιωματικός ΠΑ ε.α. κ. Γ. Θανασάς, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής ε.α. κ. Σπύρος Κορίζης, ο συνταξιούχος Αστυνομικός κ. Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, οι απόστρατοι Χρήστος και Γεώργιος Μπερούκας, οι εκπαιδευτικοί Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος και Πέτρος Μανιάτης, ο Υποπλοίαρχος ε.α. κ. Ιω. Αδαμόπουλος, ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αλεξιπτωτιστών κ. Κώστας Τσιχλιάς κά.

    Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των Ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε κλίμα συγκίνησης η αποκάλυψη της μνημειακής πλάκας στην Αμαλιάδα, 80 χρόνια μετά την εκτέλεση των οχτώ Γερμανών αντιφασιστών
    Σε κλίμα συγκίνησης η αποκάλυψη της μνημειακής πλάκας στην Αμαλιάδα, 80 χρόνια μετά την εκτέλεση των οχτώ Γερμανών αντιφασιστών

    Σε μία ιδιαίτερα συγκινησιακή εκδήλωση για τους παριστάμενους, μετατράπηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων της ειδικής πλάκας στην πλατεία Καζαντάκη, τόπο εκτέλεσης τον Ιούλιο του 1944 οχτώ Γερμανών στρατιωτών – αντιφασιστών, του Τάγματος «999» της Βέρμαχτ.

    Η μνημειακή πλάκα που φιλοτεχνήθηκε από την εικαστικό Εύα Μελά προς τιμή των οχτώ εκτελεσθέντων, τοποθετήθηκε ως φόρος τιμής για αυτή την ξεχωριστή πτυχή της ιστορίας, η οποία αναμένεται να γίνει ευρύτερα γνωστή από το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Πειθαρχική Μεραρχία 999 – Γερμανοί αντιφασίστες στην Ελλάδα 1941 - 1945», το οποίο αναφέρεται στις πράξεις αντίστασης Γερμανών στρατιωτών κατά την περίοδο της κατοχής, σε σκηνοθεσία του Κώστα Σταματόπουλου και παραγωγή του Παναγιώτη Κακαβιά.

    Οι Γερμανοί αντιφασίστες Werner Illmer, Hermann Bode, Willi Dehmel, Hans Juchelka, Rudolf Kalb, Franz Scheider, Heinz Steyer και Heinrich Warnken, ήταν μέλη της οργάνωσης «Ένωση Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο» και εκτελέστηκαν για την δράση τους εναντίον των κατακτητών από τις κατοχικές δυνάμεις της Αμαλιάδας.

    Ογδόντα χρόνια μετά την εκτέλεση τους, τιμήθηκε η πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν στην ΕΑΜική αντίσταση και τον ΕΛΑΣ, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή και η θυσία τους, αφού πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή, τη δράση που ανέπτυξαν ενάντια στην ναζιστική Γερμανία.

    Τα μέλη της οργάνωσης «Ένωση Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο» αποτελούνταν από Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στα πειθαρχικά τάγματα 999, τα οποία συγκροτήθηκαν στα μέσα του 1942 και επανδρώθηκαν με στρατιώτες που είχαν κριθεί παλαιότερα «ανάξιοι να υπηρετήσουν».

    Από την άνοιξη του 1943 άρχισαν να σταθμεύουν στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη των ακτών, τοποθετούμενοι ανάμεσα σε κανονικές μονάδες του στρατού και των SS. Στην Αμαλιάδα μετά από προηγούμενες υπόγειες δραστηριότητες εντός της Βέρμαχτ, δημιουργήθηκε μια αντιφασιστική – αντιστασιακή οργάνωση με πρόταση του Βερολινέζου Werner Illmer, που ήταν ο σύνδεσμος των Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο με την 3η Μεραρχία του ΕΛΑΣ.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας μίλησε για το μεγαλείο ψυχής που επέδειξαν οι 8 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην ίδια τους την πατρίδα, βάζοντας πάνω απ’ όλα τα δημοκρατικά αντανακλαστικά και τα ιδανικά στα οποία πίστευαν.

    Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι παρεμβάσεις του σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, τα γυρίσματα του οποίου συνεχίζονται αυτό το διάστημα, κ. Κώστα Σταματόπουλου, αλλά και της εγγονής του ενός εκ των εκτελεσθέντων, του Hermann Bode, η οποία βρέθηκε στην περιοχή μας για τα αποκαλυπτήρια της πλάκας, μαζί με την δισέγγονή του.

    Η τοποθέτηση της μνημειακής πλάκας εγκρίθηκε ομόφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας την οποία ανέγνωσε η πρόεδρος του σώματος κα Θεώνη Γεωργοπούλου, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Δήμου Ήλιδας.

    ilida plaka mnimis 2

    ilida plaka mnimis 3

    ilida plaka mnimis 4

    ilida plaka mnimis 5

    ilida plaka mnimis 6

    ilida plaka mnimis 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τιμητική εκδήλωση για την Γυναίκα της Πίνδου στον Πύργο
    Τιμητική εκδήλωση για την Γυναίκα της Πίνδου στον Πύργο

    Με μία σεμνή εκδήλωση αποκαλύφθηκε μία αναμνηστική πλάκα στην οικία στον Πύργο, όπου έζησε και απεβίωσε η Αθηνά Τσιτσή- Παπαδοπούλου, η τελευταία επιζώσα γυναίκα της Πίνδου το 1940. Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκε ένα έτος από τον θάνατό της, σε ηλικία 102 ετών. Η αείμνηστη Αθηνά στις ημέρες του Πολέμου του 1940, ζώντας στην περιοχή της γενέτειράς της, τον Πλάτανο Θεσπρωτίας, βοήθησε τις αποστολές του Ελληνικού Στρατού, μαζί με τις άλλες γυναίκες του χωριού της, μία πράξη που ενίσχυσε την Ελληνική Νίκη και την απόκρουση των Ιταλών εισβολέων. Η οικία βρίσκεται επί της οδού Λιούρδη, πλησίον της εισόδου του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πύργου.

    Η τελετή αποκαλυπτηρίων της πλάκας έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου 2024 από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Ευστ. Καννή και τον εφημέριο Αγίου Αθανασίου π. Άγγελο Ζέζα. Προηγήθηκε τρισάγιο και, μετά τα αποκαλυπτήρια, που υλοποίησε ο Σύνδεσμο Οπλιτών Ηλείας, έγινε μικρή ιστορική αναφορά από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Κουρκούτα. Συγκινησε πολλούς από τους παρισταμένους η προσφορά μίας μεγάλης γλάστρας με βασιλικό από συντοπίτισσα στην μνήμη της κυρίας Αθηνάς.

    Ένα ιστορικό τοπόσημο για τον Πύργο….

    Την σημασία του γεγονότος επισήμανε σε σύντομη παρέμβασή του ο Δήμαρχος κ. Καννής, που ανέφερε ότι η πόλη του Πύργου αποκτά ένα ακόμη ιστορικό τοπόσημο, στοιχείο απαραίτητο για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Παρών ήταν τα τέκνα και τα εγγόνια της τιμωμένης, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Θ. Κόρδας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» κ. Αθαν. Δασκόπουλος και οι πρόεδροι Ε.Α.Α.Ν. κ. Ζώης Υφαντής και Ε.Α.Α.Σ. κ. Αθ. Τσιγκρέλης, ο γλύπτης κ. Βασ. Λύγγας κ.ά.

    Το πρωί της Κυριακής στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου τελέστηκε θρησκευτικό μνημόσυνο για Αθηνά Τσιτσή- Παπαδοπούλου, για την συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία της. Για την προσφορά της η αείμνηστη Αθηνά τιμήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και πολιτιστικούς Συλλόγους της Ηπείρου, της Αττικής και της Ηλείας.

    gynaika pind ekd purg 2

    gynaika pind ekd purg 3

    gynaika pind ekd purg 4

    gynaika pind ekd purg 5

    gynaika pind ekd purg 6

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο