Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 16:55

Τιμήθηκε στο Φραγκαπήδημα για 25η χρονιά η μνήμη και η θυσία των Ηλείων πεσόντων του 1940

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η μνήμη των Ηλείων πεσόντων του Πολέμου 1940-1941 τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής 5 Νοεμβρίου 2023 στην Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Φραγκαπηδήματος. Ακολουθώντας μία μακρόχρονη πορεία αποδόσεως τιμής, για 25η συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Οπλιτών Ηλείας μαζί με την Αδελφότητα της Μονής οργάνωσαν και φέτος το Μνημόσυνο των Ηλείων Πεσόντων στον Ελλληνοϊταλικό και τον Ελληνογερμανικό Πόλεμο.

Το μνημόσυνο, όπως και την Θεία Λειτουργία, τέλεσε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ο π. Ρωμανός Καββαθάς, που μίλησε στο κήρυγμά του για το νόημα της κατά Θεόν ειρήνης. Κατά την διάρκεια του Μνημοσύνου αναφορά στην θυσία των 351 Ηλείων Ηρώων του 1940 έκανε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Πνεύμα αυτοθυσίας που ενέπνευσε στρατό και αμάχους στα χρόνια εκείνα, στα εδάφη της Βορείου Ηπείρου, κάνοντας μνεία και στην προσφάτως θανούσα Αθηνά Παπαδοπούλου, που υπηρέτησε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως γυναίκα της Ηπείρου.

Το παρών έδωσαν συγγενείς των Ηρώων, ο Υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ κ. Παναγιώτης Γκολφινόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Ηλείας κ. Αθανάσιος Τσιγκρέλης, εκπρόσωποι των αποστράτων Αεροπορίας και του Συνδέσμου Οπλιτών, ο τ. Δημ. Σύμβουλος Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο ιατρός κ. Διον. Δρακόπουλος από την Αμαλιάδα, ο επιχειρηματίας κ. Ιωάννης Τοπιντζής κ.ά.

fragapidima 25 tim 2

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 18:37

Σχετικά Άρθρα

  • Με την παρουσία συγγενών και πολιτών από όλη την Ηλεία τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των πεσόντων στην Χαβαρόβρυση
    Με την παρουσία συγγενών και πολιτών από όλη την Ηλεία τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των πεσόντων στην Χαβαρόβρυση

    Με ένα σεμνό μνημόσυνο στο εικονοστάσι που έχει δημιουργηθεί στην θέση Χαβαρόβρυση, επί τις Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδος-Σιμόπουλου, τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2024 η μνήμη των 32 πεσόντων του Αποσπάσματος Παπανικολόπουλου.

    Το τρισάγιο τέλεσε ο εφημέριος Χαβαρίου π. Δημήτριος Αστερής, συνοδευόμενος από τον ψάλτη και τ. Δημοτικό Σύμβουλο Ήλιδας κ. Πέτρο Πυλαρινό. Τα ονόματα των πεσόντων ανέγνωσε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Για το χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτήν την τραγική σελίδα της μεταπολεμικής Ιστορίας της Ηλείας αναφέρθηκε ο ιατρός και τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδος κ. Διονύσιος Δρακόπουλος. Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πορεία των δραματικών γεγονότων από την έναρξη του Πολέμου το 1940 και την Κατοχή και στο πώς η αντίσταση κατά των Κατακτητών εξελίχθηκε σε μία σειρά πράξεων προδοσίας και εγκλημάτων.

    xavari mnim 24 2

    Οι συμμετοχές….

    Εκ μέρους των συγγενών κατέθεσε στεφάνι ο κ. Θεόδωρος Παπανικολόπουλος, ανιψιός του Υπολοχαγού, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την προσπάθεια που κάνουν για διατήρηση της μνήμης, ενώ το παρών έδωσε και ο ανιψιός του πεσόντος Σεμπέκου Νικολάου Αθανάσιος. Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν ο τ. Αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο αξιωματικός ΠΑ ε.α. κ. Γ. Θανασάς, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής ε.α. κ. Σπύρος Κορίζης, ο συνταξιούχος Αστυνομικός κ. Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, οι απόστρατοι Χρήστος και Γεώργιος Μπερούκας, οι εκπαιδευτικοί Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος και Πέτρος Μανιάτης, ο Υποπλοίαρχος ε.α. κ. Ιω. Αδαμόπουλος, ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αλεξιπτωτιστών κ. Κώστας Τσιχλιάς κά.

    Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των Ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ζαχάρως: Επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικώς πεσόντες, Σπυρίδωνα Μανιάτη και Ιωάννα Κων. Τασσοπούλου
    Δήμος Ζαχάρως: Επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικώς πεσόντες, Σπυρίδωνα Μανιάτη και Ιωάννα Κων. Τασσοπούλου

    Επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικώς πεσόντες, Σπυρίδωνα Μανιάτη και Ιωάννα Κων. Τασσοπούλου, τελέστηκε την Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2024, στο Ηρώο της πόλης τη Ζαχάρως, όπου βρίσκονται οι προτομές τους.

    Ο καταδρομέας, Σπύρος Μανιάτης έχασε τη ζωή του στην ηρωική προσπάθεια ανάσχεσης της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974. Ανήκε στην ομάδα των Καταδρομέων που έσπευσαν με την Επιχείρηση «Νίκη» να στηρίξουν την άμυνα της Λευκωσίας και του Αεροδρομίου της, στις 22 Ιουλίου 1974. Ωστόσο, το αεροσκάφος τους, ένα μεταγωγικό Νορ-Άτλας, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό. Τα οστά του επαναπατρίστηκαν στη Ζαχάρω, τον Οκτώβριο του 2016.

    Η Ιωάννα Τασσοπούλου, πυροσβέστης, χάθηκε στη μάχη με τις φλόγες που έδινε μαζί με τους συναδέλφους της, δείχνοντας απαράμιλλο θάρρος και αυτοθυσία στη μεγάλη πυρκαγιά της Χίου, τον Ιούλιο του 1999.

    Οι οικογένειες των Ηρώων ήταν εκεί, όπως κάθε χρόνο, με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, με μόνη παρηγοριά το γεγονός ότι τα παιδιά τους προσέφεραν τη ζωή τους στην υπεράσπιση της πατρίδος και των συνανθρώπων μας.

    Το «παρών» στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζαχάρως, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζαχάρως, αντιπροσωπία του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζαχάρως, μέλη και φίλοι των οικογενειών των πεσόντων κ.ά..

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, σε δήλωση του, ανέφερε: «Ο Δήμος Ζαχάρως, σήμερα τιμά τη μνήμη δύο Ηρώων. Δύο ανθρώπων που αποτελούν σύμβολα ηρωισμού, μαχητικότητας και αυτοθυσίας. Σε μια εποχή που τείνει να ξεχνά και να αλλοιώνει τα σύμβολα, εμείς αντιτάσσουμε τη μνήμη και την τιμή που αρμόζει στους Ήρωές μας.

    Ο Σπύρος Μανιάτης και η Ιωάννα Τασσοπούλου, αν κι έζησαν σε διαφορετικές εποχές, διακατέχονταν από τις ίδιες αρχές και αξίες και συναντήθηκαν στο πάνθεον των εθνικών μας ηρώων. Η αίσθηση του καθήκοντος, η ακεραιότητά τους και η αυτοθυσία τους αποτελούν φάρο και δρόμο διδαχής για εμάς και τα παιδιά μας. Αθάνατοι!»

    epimn zaxaro peso aug 2

    epimn zaxaro peso aug 3

    epimn zaxaro peso aug 4

    epimn zaxaro peso aug 5

    epimn zaxaro peso aug 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Το Σάββατο 12/11 η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πυροσβέστες
    Πύργος: Το Σάββατο 12/11 η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πυροσβέστες

    Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 09:00, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηλείας, τιμώντας τη Μνήμη των Πεσόντων Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, θα πραγματοποιήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, στη θέση Παλαιό Νοσοκομείο Πύργου (Ερυθρού Σταυρού και Τάκη Πετροπούλου).

    Η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί υπέρ των ηρωικών πυροσβεστών Επιπυραγού Αναγνώπουλου Φώτιου, Εποχικού Πυροσβέστη Δρακόπουλου Ιωάννη, Εποχικού Πυροσβέστη Νιάρχου Αθανάσιου, Εποχικού Πυροσβέστη Τζούμα Ανδρέα, Εποχικής Πυροσβέστριας Τασοπούλου Ιωάννας και των Δασοπυροσβεστών Διονυσόπουλου Γεώργιου και Φωτακόπουλου Κωνσταντίνου που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος .

  • Η μνήμη των πεσόντων Ηλείων του 1940 - Έγινε την Κυριακή το Μνημόσυνο στο Φραγκαπήδημα
    Η μνήμη των πεσόντων Ηλείων του 1940 - Έγινε την Κυριακή το Μνημόσυνο στο Φραγκαπήδημα

    Μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής 6 Νοεμβρίου 2022 η μνήμη των πεσόντων Ηλείων Αξιωματικών και Οπλιτών του Πολέμου 1940-1941 στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φραγκαπηδήματος. Η εκδήλωση μνήμης, που τελείται από τον Σύνδεσμο Οπλιτών και την Αδελφότητα της Μονής επί 24 έτη, αποτελεί μία έκφραση τιμής προς τους 351 Ηλείους που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα στον Ελληνοϊταλικό και τον Ελληνογερμανικό Πόλεμο 1940-1941. Το μνημόσυνο τέλεσε ο π. Δημήτριος Πανέτας, ενώ για την σημασία του Αγώνα των Ηρώων μίλησε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

    mnimos pesonton frag 2

    «Η πίστη των Ηρώων έφερε το Θαύμα του 1940»

    Όπως τόνισε ο κ. Κουρκούτας, από το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 μέχρι την μάχη της Κρήτης χιλιάδες Ηλείοι πολέμησαν για την Ελευθερία. Με πίστη στον Θεό και αγάπη στην Πατρίδα γράφτηκε ένα Θαύμα, που μετά την οδυνηρή ήττα του 1922 έδωσε δύναμη στον Ελληνισμό να μάχεται και να επιζήσει. Τιμώντας τους δεκάδες πεσόντες από τις πόλεις και τα χωριά της Ηλείας ενθυμούμαστε μία ακόμη προσφορά της Ηλείας στην Ελληνική Ιστορία.

    Παρά την κακοκαιρία, δεκάδες Ηλείοι συμμετείχαν στο Μνημόσυνο. Πέραν των άλλων έδωσαν το παρών στο Μνημόσυνο ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, η κ. Αθηνά Τσιτσή-Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος της ηρωικής γενιάς των γυναικών της Πίνδου, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Νομού Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, ο Δημοτικός σύμβουλος Πύργου και εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ένωσης κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδος κ. Διονύσιος Δρακόπουλος, ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Κίνησης για το «Φως της Ολυμπίας» κ. Θεοφάνης Παπαδόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Γιάννης Τοπιντζής κ.ά.

    mnimos pesonton frag 3

    Τιμή σε μια «Γυναίκα της Πίνδου» για τα 100 έτη της

    Μία έκπληξη περίμενε στην χθεσινή εκδήλωση στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής την 100χρονη κ. Αθηνά Τσιτσή-Παπαδοπούλου, που υπήρξε σε ηλικία 18 ετών μία από τις γυναίκες της Πίνδου, που στα βουνά της Θεσπρωτίας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1940 βοήθησαν, μαζί με τον αείμνηστο συγγενή της Βασίλειο Παπαδόπουλο, 12χρονο τότε, τους στρατιώτες των Ελληνικών Μονάδων.

    Μία μικρή τούρτα με την Ελληνική σημαία περίμενε την κ. Αθηνά, αλλά και κεριά με τον αριθμό 100, που έκοψε η ίδια μαζί με τον εφημέριο π. Δημήτριο, έχοντας δίπλα της τον γιο της Φάνη και τα εγγόνια της Μαρίνα και Λευτέρη, ενώ δέχθηκε τις ευχές όλων των παρισταμένων, μαζί με τον θαυμασμό για την προσφορά της το 1940.

    mnimos pesonton frag 4

    Από το 1999 τελείται το Μνημόσυνο των Ηλείων πεσόντων

    Όπως ανέφερε και στην ομιλία του ο φιλόλογος και Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, αυτή η εκδήλωση μνήμης τελείται από το 1999, όταν με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας και του τότε Προέδρου του, Αθανασίου Τοπιντζή, μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή λίγο χώμα από το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Βουλιαράτων Βορείου Ηπείρου και έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής προς τους Ήρωες. Τότε δόθηκαν και αναμνηστικά Διπλώματα από τον Σύνδεσμο Οπλιτών σε όλες τις οικογένειες των πεσόντων Ηρώων της Ηλείας.

    Από τότε τελείται το Μνημόσυνο με οργανωτή τον Σύνδεσμο Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας και συμπαραστάτη την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Την Κυριακή 6/11 στο Φραγκαπήδημα το Μνημόσυνο των Ηλείων Ηρώων του 1940 από τον Σύνδεσμο Οπλιτών
    Την Κυριακή 6/11 στο Φραγκαπήδημα το Μνημόσυνο των Ηλείων Ηρώων του 1940 από τον Σύνδεσμο Οπλιτών

    Μετά από την μη τέλεσή του λόγω της πανδημίας τα τελευταία χρόνια, θα τελεστεί φέτος στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φραγκαπηδήματος Ηλείας το Μνημόσυνο των Ηλείων Ηρώων, Αξιωματικών και Οπλιτών, του Ελληνοϊταλικού και του Ελληνογερμανικού Πολέμου 1940-1941. Το φετινό Μνημόσυνο θα λάβει χώρα το πρωί της Κυριακής 6 Νοεμβρίου 2022.

    fragapidima mnimos 2

    Η εκδήλωση μνήμης τελείται από το 1999, όταν με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας και του τότε Προέδρου του Αθανασίου Τοπιντζή μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή λίγο χώμα από το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Βουλιαράτων Βορείου Ηπείρου και έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής προς τους Ήρωες. Τότε δόθηκαν και αναμνηστικά Διπλώματα από τον Σύνδεσμο Οπλιτών σε όλες τις οικογένειες των πεσόντων Ηρώων της Ηλείας. Ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να αναδειχθεί η θυσία των Ηλείων πολεμιστών στον πόλεμο του 1940-1941.

    fragapidima mnimos 3

    Από τότε και για άνω των 2 σχεδόν δεκαετιών τελείται το Μνημόσυνο με οργανωτή τον Σύνδεσμο Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας και συμπαραστάτη την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στην Αρχαία Ολυμπία την Κυριακή τα οστά του ήρωα Χαρ. Καραγκούνη
    Στην Αρχαία Ολυμπία την Κυριακή τα οστά του ήρωα Χαρ. Καραγκούνη

    Παρών στην τελετή ο Υφ. Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς

    Η Αρχαία Ολυμπία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον δικό της ήρωα, Χαράλαμπο Καραγκούνη, που σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974 και τα οστά του, που είχαν βρεθεί σε ομαδικό τάφο, ταυτοποιήθηκαν πολλά χρόνια αργότερα.

    Τα οστά του ήρωα, 47 χρόνια μετά τον μαρτυρικό του θάνατο, θα επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, όπου και θα ταφούν. Στη νεκρώσιμη ακολουθία, που θα τελεστεί στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 11:30 το πρωί, θα παραστεί και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς επίσης οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τιμές θα αποδώσει στρατιωτικό άγημα.

    Ο Χαράλαμπος Καραγκούνης έλαβε μέρος στις μάχες που διενεργήθηκαν εναντίον των Τούρκων εισβολέων μέχρι και τις αρχές Αυγούστου που υπογράφηκε εκεχειρία. Στις 14 Αυγούστου 1974 οι εισβολείς άρχισαν και πάλι άγριο βομβαρδισμό της ΕΛΔΥΚ, με τη συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας, τεθωρακισμένων και πυροβολικού. Η ΕΛΔΥΚ πολέμησε γενναία μέχρι και 16-8-1974 το μεσημέρι όπου διατάχθηκε σύμπτυξη και απαγκίστρωση εν ημέρα και υπό ισχυρή πίεση του εχθρού. Από τότε αγνοείτο η τύχη του Χαράλαμπου Καραγκούνη, μέχρι την ταυτοποίηση των οστών του, διαδικασία που οριστικά τον κατέταξε στο πάνθεο των ηρώων του Ελληνισμού.

  • Πουρνάρι Αρχ. Ολυμπίας: 47 χρόνια μετά επέστρεψε στο σπίτι του ο αθάνατος Ήρωας Δημήτρης Θανόπουλος
    Πουρνάρι Αρχ. Ολυμπίας: 47 χρόνια μετά επέστρεψε στο σπίτι του ο αθάνατος Ήρωας Δημήτρης Θανόπουλος

    Με τιμές ήρωα κηδεύτηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, πάνδημα, στη γενέτειρά του, Πουρνάρι Αρχαίας Ολυμπίας, ο Δημήτρης Θανόπουλος, Ανθυπασπιστής του Ελληνικού Στρατού, που έπεσε στο καθήκον κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

    Στρατιωτικό άγημα της ΣΕΤΤΗΛ και η μπάντα της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου (Μεραρχία Πεζικού) απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές στην τυλιγμένη με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου λάρνακα με τα οστά του ήρωα, που τη μετέφεραν στην τελευταία του κατοικία αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού.

    Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Πουρναρίου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία προεξάρχοντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού και του θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, πλαισιωμένων από ιερείς της περιοχής. Με λόγια παρηγοριάς προς τη μητέρα του ήρωα, Ρουμπίνη και τις αδελφές του, ο κ. Γερμανός τόνισε ότι ο Δημήτριος Θανόπουλος με τη θυσία του προσομοιάζει με τους αγίους της Εκκλησίας που έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη και την πατρίδα.

    Ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ αντισυνταγματάρχης κ. Ιωάννης Μπλούνας εκφώνησε το βιογραφικό του ήρωα και ακολούθησε επικήδειος από την αδελφή του Δημήτρη Θανόπουλου, Κατερίνα Θανοπούλου – Παπουτσόγλου, που έντονα φορτισμένη συγκινησιακά, μίλησε για τον αδελφό που δεν χάρηκε η οικογένεια, για την αγωνία και την πολύχρονη προσμονή μέχρι τη στιγμή επαναπατρισμού της σορού του.

    Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων στον επικήδειό του: «Πολέμησες με αποφασιστικότητα και θάρρος σε μια μάχη άνιση. Αναμετρήθηκες με τον θάνατο και τον εχθρό αλλά δεν έχασες. Έπεσες για την πατρίδα. Γιατί όπως λέει ο Παλαμάς, αν πρέπει να πεθάνουμε για την πατρίδα, θεία είν’ η δάφνη, μια φορά κανείς πεθαίνει. Όλοι οι άνθρωποι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είμαστε περήφανοι για σένα. Η ένδοξη θυσία σου για την πατρίδα θα αποτελεί φάρο για τα παιδιά και τους νέους μας, σ’ ένα κόσμο με εύθραυστα σύμβολα και αξίες. Θα μας θυμίζεις πάντα, ιδίως σε στιγμές που η προκλητικότητα σε βάρος της χώρας μας κορυφώνεται, ότι το μόνο χρέος προς την πατρίδα είναι ο αγώνας και όταν χρειαστεί και η θυσία».

    Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Τραγωδίας Κύπρου, κα Μαρία Καλμπουρτζή, στον επικήδειό της τόνισε μεταξύ άλλων: «Δημήτρη Θανόπουλε, μαζευτήκαμε για να σε υποδεχτούμε, όχι για να σε αποχαιρετήσουμε. Η οικογένειά σου έστειλε ένα λεβέντη στην Κύπρο και γύρισε ένας αθάνατος ήρωας». Επικήδειους ακόμη εκφώνησαν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Πολεμιστών &Τραυματιών Κύπρου 1974 κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πουρναρίου κ. Γιώργος Θανόπουλος.

    Η τελευταία πράξη εκτυλίχθηκε στο νεκροταφείο Πουρναρίου, όπου τα οστά του Δημήτρη Θανόπουλου ενταφιάστηκαν στον οικογενειακό τάφο, με το άγημα του Στρατού να αποδίδει τιμές με βολές στον αέρα, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις. Παρόντες στην τελετή, εκτός των προαναφερόμενων, ήταν οι Βουλευτές Ηλείας κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Χάρης Σπηλιόπουλος και Ρόη Αντωνοπούλου, ο Διοικητής της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου, Υποστράτηγος κ. Λεωνίδας Γιοβάνης, ο Λιμενάρχης Κατάκολου, Αντιπλοίαρχος κ. Δημήτρης Παπαηλιού, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι φορέων, κ.α.

    Στεφάνια μεταξύ άλλων κατέθεσαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Πανελλήνια Επιτροπή Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Τραγωδίας Κύπρου.

    thanopoulos 2

    thanopoulos 3

    thanopoulos 4

    thanopoulos 5

    thanopoulos 6

    thanopoulos 8

    thanopoulos 9

    thanopoulos 11

    thanopoulos 12

    thanopoulos 13

  • Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Υποδοχή ηρώων για τους δύο πεσόντες στην Κύπρο
    Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Υποδοχή ηρώων για τους δύο πεσόντες στην Κύπρο

    Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο Πουρνάρι για τον Δ. Θανόπουλο - Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στην Αρχ. Ολυμπία για τον Χ. Καραγκούνη

    Με στρατιωτικές τιμές επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα τα οστά επτά Ελλήνων, πρώην αγνοουμένων και πεσόντων κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, μεταξύ των οποίων και δύο δημοτών εν ζωή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Ο Δημήτρης Θανόπουλος από το Πουρνάρι και ο Χαράλαμπος Καραγκούνης από την Αρχαία Ολυμπία, υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), το 1974. Έλαβαν μέρος στις μάχες που διενεργήθηκαν εναντίον των Τούρκων εισβολέων μέχρι και τις αρχές Αυγούστου που υπογράφηκε εκεχειρία. Στις 14 Αυγούστου 1974 οι εισβολείς άρχισαν και πάλι άγριο βομβαρδισμό της ΕΛΔΥΚ, με τη συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας, τεθωρακισμένων και πυροβολικού. Η ΕΛΔΥΚ πολέμησε γενναία μέχρι και 16-8-1974 το μεσημέρι όπου διατάχθηκε σύμπτυξη και απαγκίστρωση εν ημέρα και υπό ισχυρή πίεση του εχθρού. Οι Καραγκούνης και Θανόπουλος αγνοούνταν από εκείνη την ημέρα, μέχρι που ταυτοποιήθηκαν με ανάλυση DNA τα οστά τους που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο.

    karagkounis pesontes

    Η μάχη της ΕΛΔΥΚ θεωρείται από τις πλέον άνισες της παγκόσμιας σύγχρονης ιστορίας. Οι 308 γενναίοι της ΕΛΔΥΚ αγωνίστηκαν ηρωικά εναντίον 6.900 πάνοπλων Τούρκων εισβολέων και έπεσαν ή αγνοούνται, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας της Μεγαλονήσου. Το Ελληνικό κράτος, με Προεδρικό Διάταγμα το 2008, ΦΕΚ 1178/Γ΄/31-12-2008, προήγαγε τους Χαράλαμπο Καραγκούνη και Δημήτριο Θανόπουλο σε Εφέδρους Ανθυπασπιστές, σαν ελάχιστο φόρο τιμής για την ηρωική προσφορά τους στην πατρίδα.

    Τα οστά του Δημήτρη Θανόπουλου θα φτάσουν στο χωριό του, Πουρνάρι Αρχαίας Ολυμπίας, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, όπου στη 1μμ θα τελεστεί νεκρώσιμη ακολουθία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου και θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο της Κοινότητας. Αντίστοιχα, τα οστά του Χαράλαμπου Καραγκούνη θα φτάσουν στην γενέτειρά του, Αρχαία Ολυμπία, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, όπου στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 11:30 π.μ., θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία και εν συνεχεία η ταφή στο κοιμητήριο της πόλης. Και στις δύο περιπτώσεις θα αποδοθούν οι προβλεπόμενες τιμές από αγήματα του Ελληνικού Στρατού, παρουσία ανώτερων αξιωματικών, εκπροσώπων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης κ.α.

    Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους δύο ήρωες, θα καλύψει μέρος των δαπανών των τελετών καθώς και το κόστος συντήρησης των τάφων που θα εναποτεθούν τα οστά (οι δαπάνες κηδείας καλύπτονται από το ΓΕΕΘΑ).

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο