Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2023 11:15

Μία γνωριμία με το Χάρβαρντ στο Ναύπλιο από τους μαθητές του Γυμνασίου Καράτουλα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, είχαν την ξεχωριστή ευκαιρία οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Καράτουλα να μάθουν αρκετά στοιχεία για το πώς λειτουργεί ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του Κόσμου. Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Η.Π.Α. και ενημερώθηκαν για την δράση του, για την προαγωγή της Επιστήμης και του Πολιτισμού.

Η υπεύθυνη προβολής του Κέντρου κ. Ματίνα Γκόγκα μίλησε στους μαθητές για την πορεία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στον χρόνο και την διεθνή του επιρροή, ενώ παράλληλα και εξήγησε την σημασία της παρουσίας ενός ερευνητικού Κέντρου στο Ναύπλιο, μία πνευματική παρέμβαση που τιμά την Ελλάδα ως γενέτειρα του Δυτικού Πολιτισμού. Απάντησε στις απορίες τους και εξήγησε την σημασία της πνευματικής συνεργασίας της Ελλάδος με σημαντικούς πνευματικούς φορείς των Η.Π.Α.

karatoula math nauplio 3

Η σημασία του Κέντρου Ελληνικού Σπουδών ΚΑΙ το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας (ΚΕΣ) είναι ένα διεθνές γραφείο του Χάρβαρντ (Harvard). Λειτουργεί ως διεπιστημονικός κόμβος του Πανεπιστημίου στο εξωτερικό ο οποίος συνδέει την κοινότητα του Harvard με τα τοπικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, αρχές, καθώς και με άλλους φορείς και κοινότητες, ενώνοντας τις ανθρωπιστικές επιδιώξεις του δίδυμού του ιδρύματος, του Κέντρου στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, με την γενέτειρα του Ελληνισμού.

Μετά το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών οι μαθητές επισκέφθηκαν και το Πολεμικό Μουσείο, παράρτημα Ναυπλίου, που εδρεύει στο ιστορικό τριώροφο κτήριο που φιλοξένησε από το 1829 τον «Λόχο των Ευελπίδων», που ίδρυσε ο πρώτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας και αποτελεί το πρώτο ελλαδικό ΑΕΙ, καθώς μετεξελίχθηκε στην Σ.Σ. Ευελπίδων.

Εκεί προσέγγισαν ιστορικά ντοκουμέντα από τα χρόνια του 1821, αλλά και από την Πολεμική Ιστορία του Ελληνισμού μέχρι την δεκαετία του 1940. Αλλά και η περιήγηση στις οδούς της πόλεως υπήρξε γόνιμη, καθώς είδαν μνημεία και γλυπτά με το δικό τους ιστορικό αποτύπωμα. Τους μαθητές του Γυμνασίου συνόδευσαν η διευθύντρια Μαρία Ζώντου, μαζί με τους εκπαιδευτικούς Γεώργιο Κουρκούτα, Σπύρο Βασιλόπουλο και Ανδρομάχη Λέλλα.

karatoula math nauplio 2

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2023 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Στο νοσοκομείο μαθητές, έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ σε κλαμπ
    Στο νοσοκομείο μαθητές, έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ σε κλαμπ

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε πως το μαγαζί σέρβιρε ποτά μπόμπες

    Αναστάτωση επικράτησε σε κλαμπ στα Νότια Προάστια της Αθήνας, όπου διασκέδαζαν μαθητές διάφορων σχολείων της Αττικής, οι οποίοι κατέληξαν στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης.

    Ένας μαθητής στη ΜΕΘ

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, το συγκεκριμένο κλαμπ φαίνεται πως σέρβιρε νοθευμένα ποτά στους ανήλικους. Τόνισε ακόμη πως 5 μαθητές νοσηλεύονται αυτή την ώρα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, εκ των οποίων 4 είναι σε κλινικές, ενώ 1 μαθητής νοσηλεύεται στη ΜΕΘ για προληπτικούς λόγους, εκτός κινδύνου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αχαΐα: 14χρονος τράβηξε μαχαίρι μέσα στο σχολείο σε συμμαθητή του
    Αχαΐα: 14χρονος τράβηξε μαχαίρι μέσα στο σχολείο σε συμμαθητή του

    Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος μαθητή Γυμνασίου για οπλοχρησία μέσα σε σχολείο - Ο κατηγορούμενος απείλησε την ώρα λειτουργίας του σχολείου 14χρονο μαθητή

    Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, σχηματίσθηκε δικογραφία για απειλή και παράβαση του νόμου για τα όπλα σε βάρος ενός 14χρονου μαθητή Γυμνασίου.

    Ειδικότερα, χθες το πρωί, μέσα σε σχολικό συγκρότημα, ο κατηγορούμενος μαθητής, προέταξε ένα μαχαίρι που έφερε στην κατοχή του και απείλησε έναν 14χρονο μαθητή Γυμνασίου.

    Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του ανήλικου κατηγορούμενου.

  • Πύργος: Στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης η κατάθεση στεφάνων από την εκπαιδευτική κοινότητα
    Πύργος: Στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης η κατάθεση στεφάνων από την εκπαιδευτική κοινότητα

    Οι μαθητές τίμησαν την μνήμη των ηρώων του 40

    Με κατάθεση στεφάνων της εκπαιδευτικής κοινότητας στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Επαρχείο, ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    Το πρωί της Παρασκευής, αντιπροσωπεία μαθητών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πύργου, συνοδεία εκπαιδευτικών παρευρέθηκε στην καθιερωμένη, λιτή αλλά συγκινητική εκδήλωση.

    Στεφάνια κατέθεσαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέας Ζέρβας και ο Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Νίκος Αντωνόπουλος. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

    «Η εκπαίδευση έχει ως σκοπό και επιτυγχάνει, εκτός από γνωοομεταφορά στους μαθητές, και την ανάπτυξη των ιδεωδών του έθνους μας. Να γνωρίζουν και να αποτίουν φόρο τιμής σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν ή και έπεσαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και ανεξάρτητοι» τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Ζέρβας,

    Ευχές για την ημέρα εξέφρασε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Θοδωρής Κόρδας σημειώνοντας «Το έθνος μας γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου και η μαθητιούσα νεολαία τιμά τους προγόνους μας που έπεσαν για την πατρίδα το 1940. Εύχομαι το έθνος μας να μην ξαναπεράσει τέτοιες στιγμές».

    Την Δευτέρα, κορυφώνονται η εκδηλώσεις στον Πύργο με την μεγάλη παρέλαση των μαθητών, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας στην οδό Μανωλοπούλου.

    stefania 2

    stefania 3

    stefania 4

    stefania 5

    stefania 6

    stefania 7

  • Χιλή: 30 μαθητές τραυματίστηκαν φτιάχνοντας Μολότοφ στο σχολείο τους
    Χιλή: 30 μαθητές τραυματίστηκαν φτιάχνοντας Μολότοφ στο σχολείο τους

    Από τους τραυματίες, πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

    Περίπου τριάντα μαθητές δημόσιου σχολείου στο Σαντιάγο της Χιλής τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη, οι πέντε πολύ σοβαρά, καθώς έφτιαχναν κοκτέιλ Μολότοφ μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανακοίνωσαν οι αρχές.
    «Τραυματίστηκαν πάνω από 30 μαθητές», συνόψισε ο υπουργός Παιδείας Νικολάς Κατάλδο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το δραματικό συμβάν στο γυμνάσιο/λύκειο Internado Nacional Barros Arana (INBA).
    Από τους τραυματίες, πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε η υπουργός Υγείας Χιμένα Αγκιλέρα κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

    «Υπό συνθήκες που δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη, οι μηχανισμοί αυτοί ανεφλέγησαν, προκαλώντας εγκαύματα σε μεγάλο αριθμό μαθητών που βρίσκονταν στις τουαλέτες» του σχολικού ιδρύματος, εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας, ο Φερνάντο Αλβορνός.
    Σύμφωνα με ΜΜΕ, οι μηχανισμοί ανατινάχθηκαν το μεσημέρι, καθώς μαθητές ετοίμαζαν γιορτή ενόψει του τέλους της σχολικής χρονιάς για συμμαθητές τους που βρίσκονται στην τελευταία τάξη.

    Το INBA είναι από τα αρχαιότερα και γνωστότερα δημόσια γυμνάσια και λύκεια στο Σαντιάγο.
    «Τα κοκτέιλ Μολότοφ είναι όπλα», σχολίασε από την προεδρία η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά, υπογραμμίζοντας ότι οι αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί αυτού του είδους δεν μπορούν να γίνονται «αποδεκτοί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων».

    Τα τελευταία χρόνια, μαθητές του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος έχουν οργανώσει σε αρκετές περιπτώσεις διαδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία, για να απαιτήσουν περισσότερους πόρους για τη δημόσια παιδεία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τραγωδία με τον 14χρονο στο Ναύπλιο - Σοκάρει ο πατέρας του, «μόνος του έπεσε» λέει
    Τραγωδία με τον 14χρονο στο Ναύπλιο - Σοκάρει ο πατέρας του, «μόνος του έπεσε» λέει

    Συγκλονισμένη εξακολουθεί να παραμένει η τοπική κοινωνία του Ναυπλίου από την αδιανόητη τραγωδία που σημειώθηκε χθες το πρωί (21/10) στο δημοτικό γήπεδο της πόλης.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, ένας 14χρονος έπεσε από τις κερκίδες του γηπέδου, από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Την ώρα λοιπόν που οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 14χρονος, ο πατέρας του παιδιού έδωσε μια νέα τροπή στην ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε.

    Τι υποστηρίζει ο πατέρας του 14χρονου που βρήκε τραγικό θάνατο

    Αναλυτικότερα, σε χθεσινές του δηλώσεις που μετέδωσε η εκπομπή Live News του Mega έκανε λόγο για αυτοκτονία του 14χρονου. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για ατύχημα, καθώς του 14χρονου του άρεσε να ανεβαίνει στην περίφραξη της κερκίδας και να ασκείται.

    «Μόνο του έπεσε. Πήρε αποβολή από το σχολείο, το έβαλα και εγώ τιμωρία και έπεσε, πήδηξε από πάνω. Δεν μας έστειλε κάποιο μήνυμα. Έπεσε από ύψος, τον μάλωσα λίγο στο τηλέφωνο, τον έβαλα τιμωρία. Του είπα ‘σπίτι θα κάτσεις, δεν θα πας πουθενά’. Αυτός διάλεξε να πάει να πηδήξει από εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας του 14χρονου, δίνοντας νέα τροπή στην υπόθεση.

    Λαμβάνει καταθέσεις η ΕΛ.ΑΣ.

    Την ίδια ώρα καθοριστικής σημασίας για τις συνθήκες θανάτου του 14χρονου θα είναι το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που θα διενεργηθεί στην σορό του 14χρονου, ενώ οι Αρχές ήδη λαμβάνουν καταθέσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς βρέθηκε ο ανήλικος στο γήπεδο και υπό ποιες συνθήκες προκλήθηκε η πτώση.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Τραγωδία στο Ναύπλιο: 13χρονος έπεσε από τις εξέδρες γηπέδου και σκοτώθηκε
    Τραγωδία στο Ναύπλιο: 13χρονος έπεσε από τις εξέδρες γηπέδου και σκοτώθηκε

    Οι πρώτες πληροφορίες για το τραγικό περιστατικό στο Δημοτικό Στάδιο του Ναυπλίου.

    Ένα τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (22/10) στο Δημοτικό Στάδιο του Ναυπλίου, όπου ένα μικρό παιδί έχασε τη ζωή του μετά από πτώση από τις κερκίδες του γηπέδου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αδικοχαμένο παιδί έπεσε από υψος περίπου 20 μέτρων και βρήκε ακαριαίο θάνατο.

    Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο, ήταν ήδη αργά.

    Το άτυχο αγόρι με καταγωγή από την Αλβανία φαίνεται να είχε πάει στο σημείο με φίλους του, μετά το σχολείο.

    Η αστυνομία διενεργεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ανήλικος βρέθηκε στο κενό.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σχολεία: Περισσότερες από 6.000 αποβολές για χρήση κινητού από τον Σεπτέμβρη
    Σχολεία: Περισσότερες από 6.000 αποβολές για χρήση κινητού από τον Σεπτέμβρη

    «Θεαματικά καλό» χαρακτήρισε το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφέροντας επίσης ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς και την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έχουν καταγραφεί 6.043 αποβολές.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις καταγγελίες ενδοσχολικής βίας που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα stop-bullying, σημειώνοντας ότι συνολικά από τότε που άρχισε η λειτουργία της έχουν καταγραφεί 501 αναφορές, εκ των οποίων οι 213 φέτος.

    Έρχονται διαγραφές για τους αιώνιους φοιτητές

    Σχετικά με το ζήτημα των «αιωνίων φοιτητών», ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί από το 2022 και προβλέπει ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, χαρακτηρίζοντας «βελτιωμένη» την εικόνα στο κομμάτι αυτό.

    Τέλος, αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και εκτίμησε πως θα υπάρχουν «αρκετές αιτήσεις» από την πρώτη χρονιά.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Voucher 300 ευρώ για μαθητές: Έρχεται η ώρα της πίστωσης - Ποιοι μαθητές το παίρνουν
    Voucher 300 ευρώ για μαθητές: Έρχεται η ώρα της πίστωσης - Ποιοι μαθητές το παίρνουν

    Το πολυαναμένο Sport Pass voucher θα απευθύνεται αποκλειστικά στους μαθητές της Ά γυμνασίου

    Έτακτη επιδότηση σχεδιάστηκε από το αρμόδιο υπουργείο για την ενίσχυση της συμμετοχής των μαθητών σε αθλητικές δραστηριότητες. Το πολυαναμένο Sport Pass, θα απευθύνεται αποκλειστικά στους μαθητές της Ά γυμνασίου στους οποίους και θα δοθεί ένα κουπόνι ύψους 300 ευρώ για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εγγραφή τους σε αθλητικό σωματείο και την ενασχόλησή τους με το άθλημα της επιλογής τους.

    Τα κριτήρια για το αθλητικό voucher

    Το Sport Pass θα αφορά περίπου 35.000 μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών από τους συνολικά 100.000 που φοιτούν στην Ά τάξη του γυμνασίου. Στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2024 του υπουργείου Παιδείας διαβάζουμε: «Όπως σημειώνεται στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου για το 2024 (σελ.107, κεφ. 8.2, “Αθλητισμός στο σχολείο”), προβλέπεται πρόγραμμα ενίσχυσης της άθλησης των παιδιών, παρέχοντας την ευκαιρία σε πολλούς μαθητές της Α’ Γυμνασίου να εγγραφούν σε Αθλητικούς Συλλόγους της αρεσκείας τους ενισχύοντας τον αναπτυξιακό αθλητισμό».

    Το voucher θα δοθεί αφού πρώτα γίνει η αίτηση στην ειδική πλατφόρμα όπως συμβαίνει και για τα υπόλοιπα voucher. Το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο Sport Pass, 300 ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο μαθητή (μέσω εγγραφής από τον γονέα/κηδεμόνα) στο αθλητικό σωματείο της επιθυμίας του.

    Πηγή: Νewsbomb.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο