Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 18:26

Ποιος ήταν ο Άγιος Χαράλαμπος, ο προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Άγιος Χαράλαμπος, προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους τιμάται σήμερα, 10 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Χαραλάμπης, Χαραλαμπία και Χαρίλαος.

Ο βίος του Αγίου Χαράλαμπου

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο Χαραλάμπος γεννήθηκε και έζησε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, επί αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου (192-211). Όταν ο ρωμαίος αυτοκράτορας εξαπέλυσε απηνείς διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο Χαράλαμπος, που ήταν τότε ιερέας, συνελήφθη με διαταγή του έπαρχου Λουκιανού.

Ο ίδιος ο Λουκιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Όταν ο Χαράλαμπος διακήρυξε με παρρησία την πίστη του, ο Λουκιανός προσπάθησε με το ξίφος του να πληγώσει το σώμα του. Όμως, ως εκ θαύματος, το χέρι με το οποίο κρατούσε το ξίφος αποκόπηκε κι έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Χαράλαμπου.

Τότε, ο Άγιος προσευχήθηκε και το χέρι του Λουκιανού συγκολλήθηκε στο σώμα του. Βλέποντας αυτό το θαύμα, πολλοί από τους παρισταμένους πίστεψαν στον αληθινό Θεό, ανάμεσά τους οι δήμιοι Βάπτος και Πορφύριος, οι οποίοι συνεορτάζονται με τον Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου. Ταπεινωμένος, ο Λουκιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό του Χαράλαμπου, αφού πρώτα τον διαπόμπευσε δια μέσου της πόλης.

Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr.

Τμήματα των λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπη φυλάσσονται στη μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα και στον ομώνυμο ναό των Θεσπιών Βοιωτίας. Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της Πρέβεζας, του Πύργου Ηλείας, των Φιλιατρών και της Κέας, καθώς και προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους και των μαρμαράδων.

Ο Άγιος Χαράλαμπος απεικονίζεται πατώντας την πανώλη

Ο Άγιος Χαράλαμπος σε πολλά μέρη της Ελλάδος τιμάται, διότι είναι προστάτης από των λοιμωδών νόσων και ιδίως από την πανούκλα. Γι’ αυτό και ο Άγιος απεικονίζεται πατώντας την πανώλη, η οποία παρουσιάζεται, σαν ένα τερατόμορφο γύναιο που ξερνάει καπνούς από το στόμα. Γι’ αυτό του έδωσε ο Θεός την χάριν αυτήν. Σε πολλές εικόνες ο άγιος απεικονίζεται να ποδοπατεί την πανούκλα που είναι με τη μορφή μιας αποκρουστικής γυναίκας που βγάζει καπνούς από το στόμα της. Σε άλλες εικόνες ο άγιος κρατεί από τα μαλλιά ένα μαύρο δαίμονα, προσωποποίηση της πανούκλας.

Σε άλλες υπάρχει δίπλα στον άγιο μια φράση «ΛΥΜΗΣ ΟΛΕΘΡΟΥ ΛΙΣΣΟΜΑΙ ΣΟΙ ΠΑΜΜΕΔΩΝ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΡΕΕΙΝ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ» Είναι η ικεσία- μεσιτεία του αγίου προς το Θεό για την προστασία των πιστών από την αρρώστια. «Θεέ Παντοκράτορα, σε ικετεύω να διαφυλάττεις τους πιστούς, που με τιμούν, άτρωτους από τη συμφορά της αρρώστιας.

Ήτανε μεγάλη η υπηρεσία, που προσέφερε ο Άγιος στους γεωργούς τότε που δεν υπήρχαν κτηνίατροι, τα δε βόδια ήτανε αναγκαιότατα στην οικογένεια.Παλαιότερα οι ζευγολάτες, την παραμονή της γιορτής του Αγίου ανάβανε στα σπίτια τους κοντά στο τζάκι μια μεγάλη λαμπάδα από καθαρό κηρί εις μνήμην του Αγίου και καιγότανε όλη την νύχτα. Το δε πρωί πηγαίνανε πρόσφορο στην Εκκλησία για να λειτουργηθή. Και όλα αυτά για να φυ­λάξη ο Άγιος Χαράλαμπος τα βόδια του γερά καθ’ όλη τη χρονιά.

Είναι προστάτης και όλων των ζώων

Είναι προστάτης και όλων των ζώων. Γι’ αυτό στη Κρήτη οι τσοπάνηδες, όταν τα ζωντανά τους δεν πάνε καλά, τον παρακαλούνε να τα θεραπεύσει. Στην Πρέβεζα ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος. Στην Εικόνα του κρεμάνε πλήθος αφιερωμάτων. Από τα αφιερώματα χαρακτηριστικό είναι ένα πουκαμισάκι που κατασκευάζεται από πανί. Αυτό γίνεται σε μια μέρα!. Γι’ αυτό λέγεται και μονομερίτικο…

Αυτό συμβαίνει ως εξής: Κάποια νύχτα συγκεντρώνονται σ’ ένα σπίτι μερικές γυναίκες, όπου γνέθουν και υφαίνουν βαμβάκι.

Μ’ αυτό το ύφασμα, που γίνεται σε μια μέρα φτιάχνουν το πουκαμισάκι. Το αφιέρωμα αυτό ξεκινάει από ένα γεγονός που αναφέρεται στην θαυματουργή δράση του Αγίου. Κάποτε τον Άγιο Χαράλαμπο τον επισκέφθηκαν χωρικοί που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους κι’ έτρεξαν κοντά του γιατί η πανώλη τους θέριζε καθημερινώς. Από ευγνωμοσύνη δε διότι ο Άγιος στάθηκε προστάτης τους, του έκαναν δώρο ένα πουκάμισο που γνέθηκε και πλέχθηκε από βαμβάκι και ράφτηκε μέσα σε μια μέρα…

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 12:34

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Σε μερική συμφωνία η Δημοτική Αρχή με τους ιδιοκτήτες για την αγορά των οικοπέδων στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους
    Πύργος: Σε μερική συμφωνία η Δημοτική Αρχή με τους ιδιοκτήτες για την αγορά των οικοπέδων στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους

    Στοχευμένες δράσεις για την ανάπλαση και ιστορική ανάδειξη της περιοχής

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους με τον Δήμαρχο Στάθη Καννή να έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Όπως είχε αναφερθεί και σε παλαιότερο ρεπορτάζ του ilialive.gr , η Δημοτική Αρχή έχει εκφράσει την επιθυμία να προβεί στην αγορά των δύο ακινήτων μπροστά από την εκκλησία για να προχωρήσει στη μελέτη και την ανάπλαση του χώρου. Η διαρκής επικοινωνία του κ. Καννή φαίνεται να αποδίδει καρπούς, ως προς τον έναν ιδιοκτήτη τουλάχιστον που έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του «Το ενδιαφέρον και τα σχέδιά μας για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Έχουμε ήδη κάνει αρκετές συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που βρίσκονται στο χώρο για την αγοραπωλησία τους. Με τον έναν ιδιοκτήτη έχουμε έρθει σχεδόν σε συμφωνία ενώ με τον άλλον είμαστε ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Και φυσικά αρωγός στις προσπάθειές μας είναι πάντα ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος με ιδιαίτερη θέρμη έχει αποδεχτεί την πρότασή μας για την ιστορική ανάδειξη του χώρου που βρίσκεται η εκκλησία του πολιούχου της πόλης μας» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δήμαρχος Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωραϊσμός του χώρου ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του προεκλογικού προγράμματος της Δημοτικής Αρχής, τόσο το 2019 όσο και το 2023, με έτοιμη πρόταση και ενδεικτικό σχέδιο. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως έχει εκφραστεί προσφάτως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στηρίζει μια τέτοια κίνηση που θα αναδείξει την ομορφιά του εξωτερικού χώρου και την ιστορικότητα της περιοχής, η οποία αποτελεί την απαρχή της πόλης. Δυστυχώς σήμερα, η μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και ο ελάχιστος φωτισμός τις βραδινές ώρες μαρτυρούν την υποβάθμιση της περιοχής και την επιτακτική ανάγκη της ανάπλασης.

    Ag.Xaralampos 2

  • Άτυπος Όμιλος Φίλων Επαρχείου Πύργου: Επιστολή προς Μητροπολίτη και Δήμαρχο Πύργου
    Άτυπος Όμιλος Φίλων Επαρχείου Πύργου: Επιστολή προς Μητροπολίτη και Δήμαρχο Πύργου

    Ζητούν επαρκή φωτισμό του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Αγ. Χαραλάμπους.

    Με επιστολή τους προς τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο Β’ και τον Δήμαρχο Πύργου Στάθη Καννή, ο νεοσύστατος Άτυπος Όμιλος Φίλων Επαρχείου, αιτούνται τον επαρκή φωτισμό του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου κατά τις βραδινές ώρες, καθώς και την επέκταση και αναπαλαίωση της ιστορικής εκκλησίας του Αγ. Χαραλάμπους. Την επιστολή υπογράφει η προσωρινή Επιτροπή του Άτυπου Ομίλου που αποτελείται από τους: Αντωνακόπουλο Τάκη, Δασιό Πάνο, Παυλίδη Τάσο και Μαλλιόπουλο Παύλο, ενώ περί 35 δημοτών της πόλης συνυπογράφουν τα αιτήματα. Την επιστολή, συνοδεύει μακέτα που έχει φιλοτεχνήσει ο Διακοσμητής και πρώην πρόεδρος Πολιτισμού του Δήμου Πύργου Χάρης Μικελόπουλος, και απεικονίζει ενδεικτική πρόταση ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Αγ. Χαραλάμπους.

    Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

    «Υποβολή αιτημάτων προς Σεβασμιότατόν Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο και Αξιότιμο Δήμαρχο Πύργου κ. Ευστάθιο Καννή.

    Αίτημα 1. Περί φωτισμού του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου τις βραδινές ώρες Σαββάτου, Κυριακής και εορτών. Γιατί, δεν μπορεί αυτό το αριστούργημα απείρου κάλλους νεοκλασικό μνημείο, που κοσμεί την Κεντρική Πλατεία της πρωτεύουσας- πόλης του Πύργου μας και το οποίο εκτός από πανίερος Προσκυνηματικός χώρος, αποτελεί και ιδιαίτερο σημείο αναφοράς Πολιτισμού, να παραμένει στο σκότος.
    Ανάγκη πάσα, λοιπόν, κατά τις προαναφερόμενες ώρες, ο Ναός να είναι ολόφωτος. Προσέτιδε, αυτός ο περίλαμπρος Ναός να είναι περισσότερες ώρες ανοικτός, για επίσκεψη και προσκύνημα σε ντόπιους, ξένους και τουρίστες.,

    Αίτημα 2. Η πρωτεύουσα- πόλη, ο Πύργος μας, χρόνια τώρα φέρει ανεκπλήρωτο, βαρύ και ιερό χρέος στον Προστάτη της Άγιο Χαράλαμπο, το οποίο συνίσταται στην επέκταση του γύρωθεν του ναού αύλειου χώρου (πωλούνται οικόπεδα), τις προσβάσεις και διαβάσεις, εστεγασμένους χώρους και κυρίως την αναπαλαίωση του ιστορικού ναού του Πολιούχου μας, τη σεπτή Εικόνα του οποίου επισκέφθηκαν και έλαβαν την ευλογίαν του, οι απελευθερωτές ήρωες του ’21 και στην οποία καταφεύγει κάθε εμπερίστατος στις δύσκολες ώρες.

    Σεβασμιότατε, κ. Δήμαρχε, ως ταγοί του τόπου, οφείλετε να συνεργήσετε, χωρίς απώλεια χρόνου και κάμψιν στις δυσκολίες, για την πραγμάτωση των πόθων μας. Το μπορείτε, αρκεί να εγκολπωθείτε το μότο των Αρχαίων Ελλήνων: «Δύναμαι εστί θέλω». Αυτών, που δημιούργησαν έργα αθάνατα, θαυμαστά στην ανθρωπότητα.

    Επ’ αυτών, διατελούμε με σεβασμόν και τιμή,

    Αντωνακόπουλος Τάκης, Δασιός Πάνος, Παυλίδης Τάσος, Μαλλιόπουλος Παύλος»

  • Πύργος: Εν αναμονή θετικών εξελίξεων για τη ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους
    Πύργος: Εν αναμονή θετικών εξελίξεων για τη ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την αισιοδοξία του ότι το θέμα της ανέγερσης του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους θα έχει σύντομα θετική έκβαση εκφράζει ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’. Όπως δήλωσε στο ilialive.gr το βασικό κώλυμα δημιουργήθηκε με την αρνητική γνωμοδοτική απόφαση της ΣΥΠΟΘΑ Π.Ε. Ηλείας (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), καθώς προέκυψε πρόβλημα με το ύψος του καμπαναριού.

    Ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Σεβασμιότατος εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα βγει το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα που θα δώσει το πράσινο φως για το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, «ανοίγοντας τον δρόμο» για την ανέγερση του Ιερού Ναού στην είσοδο του Πύργου.

    "Υπήρξε ένα πρόβλημα ως προς το ρυμοτομικό σχέδιο. Η επιτροπή ΣΥΠΟΘΑ γνωμοδότησε αρνητικά για την έκδοση αδείας ανέγερσης του ναού με την αιτιολογία ότι το καμπαναριό είναι μισό μέτρο παραπάνω επειδή ο χώρος που θα ανεγερθεί είναι εκτός σχεδίου πόλεως, και είναι πιο ψηλό από τη νόμιμη άδεια. Όπως μαθαίνουμε όμως η υπόθεση προχωρά. Είναι σε ένα πολύ καλό στάδιο να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για να μπορέσει να ξεκινήσει η ανέγερση του Ναού. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Όλες οι Μητροπόλεις έχουν Ναούς των Πολιούχων τους . Οπότε και εμείς, πρώτα ο Θεός θα φτιάξουμε τον Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην είσοδο του Πύργου".

    Σχετικά με την ανάπλαση πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους

    Αναφορικά με την πρόσφατη συζήτηση και πρόταση πολιτών για απαλλοτρίωση της περιοχής πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους και ανάπλασης του χώρου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, εκφράζει τη θετική του άποψη, σημειώνοντας όμως ότι απαιτείται και η ανάλογη χρηματοδότηση.

    "Η απαλλοτρίωση των γύρω οικοπέδων και η ανάπλαση θα είναι κάτι πολύ ευχάριστο γιατί θα φτιαχτεί ο χώρος. Αυτή η πρόταση είναι πρωτοβουλία κάποιων πολιτών. Εάν γίνει θα είναι ευτυχές, θα ομορφύνει ο τόπος. Δυστυχώς η Μητρόπολη δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Καλό είναι να το δει η τοπική αυτοδιοίκηση ή και η Περιφέρεια που ίσως καταφέρει να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα. Η Περιφέρεια μας έχει βοηθήσει και ενισχύσει για να επισκευάσουμε Ιερούς Ναούς και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Φαρμάκη γι’ αυτές τις ενέργειες".

  • Με επισημότητα ο εορτασμός του Πολιούχου Πύργου Αγίου Χαραλάμπους
    Με επισημότητα ο εορτασμός του Πολιούχου Πύργου Αγίου Χαραλάμπους

    Με κάθε λαμπρότητα, επισημότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός του Πολιούχου Πύργου Αγίου Χαραλάμπους, παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, καθώς και πλήθους κόσμου που κατέκλυσε την πόλη.

    Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου Β’, και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος και Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ανδρούσης κ.κ. Κονστάντιος και Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ.κ. Χρυσόστομος.

    Αμέσως μετά ακολούθησε με κατάνυξη η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικούς δρόμους της πόλης υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Ελληνικής Αστυνομίας, της Φιλαρμονικής Πύργου, συνοδεία συλλόγων, επίσημων προσκεκλημένων και πλήθος πιστών.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις έδωσε και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

    Η δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

    Αμέσως μετά τη λιτανεία, ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο που παρέθεσε στους προσκεκλημένους του ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής.
    Τις ευχές του εξέφρασε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτης Ανδρέας Νικολακόπουλος, τονίζοντας πως «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να είμαι σήμερα εδώ για πρώτη φορά ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Με τιμά ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργό προς το πρόσωπο μου με ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Αυτό με γεμίζει ευθύνες να προσπαθήσω να βοηθήσω τον τόπο μας όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα σε πνεύμα ενότητας και συνεργασίας με όλους», υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργος αλλά και η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής. « Χρόνια πολλά σε όλους και εύχομαι η χάρη του Αγίου να μας δίνει δύναμη, να μας προστατεύει και να μας βοηθάει να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για τον τόπο.

    Προσωπικά, προσπαθώ να ανταποκρίνομαι στα καθήκοντα που μου ανατίθενται πρώτα από τους πολίτες και στη συνέχεια απ' τον πρωθυπουργό. Θα κάνω όπως πάντα, ότι είναι δυνατόν για να ανταποκριθώ στις ελπίδες και προσδοκίες και των πολιτών και του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης».

    Τις ευχές του για την πόλη και τους πολίτες εξέφρασες και ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Διονύσης Καλαματιάνος σημειώνοντας πως «Ο τόπος έχει ξεχωριστές δυνατότητες ιδιαίτερες προοπτικές αρκεί να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε. Εύχομαι να κερδίσει ο τόπος μας όσα έχει χάσει και να αποκτήσει ακόμα περισσότερα. Χρόνια πολλά σε όλους».

    Στάθης Καννής: «Θα προσπαθούμε μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μας για την εικόνα της πόλης»

    Τον κόσμο που συμμετείχε με κατάνυξη στον εορτασμό του Πολιούχου, και όλους όσοι παρευρέθηκαν ευχαρίστησε ένθερμα ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής. «Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγυρίσαμε την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, προστάτη και πολιούχου του Πύργου.

    Η συμμετοχή του κόσμου και των Αρχών, δείχνει τον σεβασμό και την αγάπη στον προστάτη Άγιο της πόλης μας. Είμαστε ικανοποιημένοι για τη μεγάλη αυτή συμμετοχή του κόσμου, και τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη συμμετοχή των Μητροπολιτών μας που λάμπρυναν τον εορτασμό, τη φιλαρμονική της ΕΛΑΣ, τη Φιλαρμονική του Πύργου, τους συλλόγους… Εύχομαι υγεία ευημερία οικογενειακή σωματική πνευματική και ψυχική υγεία σε όλους τους συμπολίτες μας. Και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ να γιορτάσουμε και πάλι τον Άγιο Χαράλαμπο».

    Τις ευχές του έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, χαρακτηρίζοντας την ημέρα, χαρούμενη και γιορτινή για όλο τον Πύργο.

    Τέλος ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος αν και Αρκάς διατηρεί συγγενικές σχέσεις με την Ηλεία, και συγκεκριμένα με τον Βασίλη Κορκολόπουλο και τον αείμνηστο Αυγερινό, εκτός από τις ευχές του, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. «Εύχομαι ο Άγιος Χαράλαμπος να προστατεύει την πόλη σας. Γνωρίζοντας πολύ καλά τα ζητήματα της υγείας, θέλω να σας ενημερώσω ότι υπάρχει σχέδιο για την Υγεία στη χώρα και κανένας πολίτης δεν θα στερηθεί την πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας».

    [widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]

  • Πύργος: Με λαμπρότητα τιμήθηκε ο Πολιούχος Άγιος Χαράλαμπος
    Πύργος: Με λαμπρότητα τιμήθηκε ο Πολιούχος Άγιος Χαράλαμπος

    Παρουσία σημαινόντων προσώπων της εκκλησίας, αρχών του τόπου αλλά και πλήθους πιστών εορτάστηκε για μια ακόμη χρονιά με κάθε λαμπρότητα, ο πολιούχος της πρωτεύουσας της Ηλείας Άγιος Χαράλαμπος.

    Της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους, την οποία εκατοντάδες πολίτες από χθες σπεύδουν να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία του Αγίου, στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής.

    Παρόντες ήταν και οι προσκεκλημένοι του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος και Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ανδρούσης κ.κ. Κονστάντιος και Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ.κ. Χρυσόστομος.

    Στον Πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, ο αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πύργου Νίκος Θεοδώρου, ο επικεφαλής της ελάσσων αντιπολίτευσης του δήμου Πύργου Διονύσης Μπέλτσος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας και του Λιμενικού Ταμείου Πύργου Κώστας Νικολούτσος, ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Λεβέντης, ο πρώην νομάρχης Χαράλαμπος Καφύρας όπως επίσης και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

    [widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]

  • Πώς ο Άγιος Χαράλαμπος σταμάτησε το ολοκαύτωμα στα Φιλιατρά
    Πώς ο Άγιος Χαράλαμπος σταμάτησε το ολοκαύτωμα στα Φιλιατρά

    Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι κάποιο θαύμα του Αγίου Χαραλάμπους που συνέβη το 1944 στα Φιλιατρά.

    Πολιούχος της πόλεως είναι ο Άγιος Χαράλαμπος, και κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του, και κατεβαίνουν σ’ αυτό και οι Φιλιατρινοί που μένουν στην Αθήνα. Σ’ αυτό το πανηγύρι πηγαίνει κάθε χρόνο και ένας ηλικιωμένος Γερμανός, ονόματι Κοντάου, με την οικογένειά του. Έρχεται από μακρυά. Και θα έλεγε κανείς: «Τι του ήρθε, ώστε έτσι στα καλά καθούμενα να ξεκινά από την Γερμανία για ένα τόσο μακρινό ταξείδι»!

    Ο άνθρωπος αυτός στην περίοδο της κατοχής ήταν αξιωματικός του Γερμανικού στρατού, και για ένα διάστημα χρημάτισε φρούραρχος Φιλιατρών. Εκείνο τον καιρό — βρισκόμαστε στο 1944 — μερικοί Έλληνες αντάρτες έκαναν κάποιο σαμποτάζ, φονεύοντας σε ενέδρα αρκετούς Γερμανούς. Εξαγριώθηκαν τότε οι κατακτητές και από το στρατηγείο της Τριπόλεως δόθηκε εντολή στον Κοντάου, την ημέρα που θα ξημέρωνε, στις 6 το πρωί, να καούν τα μισά Φιλιατρά και να εκτελεσθούν εκατό περίπου Φιλιατρινοί. Όπως ήταν φυσικό, τρόμος και πανικός κατέλαβε όλους τους κατοίκους. Ήξεραν ότι οι Γερμανικές διαταγές ήταν αμετάκλητες. Τίποτε δεν τους έσωζε από τον όλεθρο και την συμφορά. Το πρωί (19 Ιουλίου) όμως ενώ έφθασε η κανονισμένη ώρα δεν έβλεπαν καμμία κίνησι. Απόρησαν. Τι άραγε να είχε συμβή;

    Εκείνη την νύχτα οι πιστοί εζήτησαν με καυτά δάκρυα την προστασία του Αγίου Χαραλάμπου. Και εκείνος ενήργησε θαυμαστά. Παρουσιάσθηκε στον Γερμανό φρούραρχο, τον Κοντάου, και του είπε να μην εκτέλεση την διαταγή. Του υποσχέθηκε ακόμη πως δεν θα τιμωρηθή από τον ανώτερό του και ότι θα επιστρέψη και αυτός και οι στρατιώτες του σώοι στην πατρίδα τους. Ο Κοντάου, στην αρχή έδειχνε ψυχρός και ασυγκίνητος. Συνολικά ο Άγιος του εμφανίσθηκε τρεις φορές για να τον πείση πως πρόκειται για κάτι το υπερφυσικό και πρέπει να υπακούση.

    Το αξιοθαύμαστο είναι ότι ο Άγιος παρουσιάσθηκε και στον Γερμανό στρατηγό στην Τρίπολι. Το πρωί ο Κοντάου εζήτησε τους ιερείς των τεσσάρων ενοριών της πόλεως. Εκείνοι παρουσιάσθηκαν έντρομοι εμπρός του. Που να ήξεραν το τι είχε μεσολαβήσει εκείνη την νύχτα! Μαζί τους εγύρισε στις Εκκλησίες των Φιλιατρών και παρατηρούσε τις εικόνες. Στην τέταρτη Εκκλησία, στα Εισόδια της Θεοτόκου, στην επιλεγόμενη «Γουβιώτισσα» βλέποντας μία εικόνα — ένα γέροντα με κάτασπρη γενειάδα, ντυμένο ιερατικά άμφια — ανεφώνησε: «Να! αυτός είναι!» και έπεσε εμπρός του να τον προσκυνήση. Μόλις σηκώθηκε λέει στους έκπληκτους ιερείς: «Σας έσωσε ο Άγιος αυτός, που έσωσε κι’ εμένα από βαρύ κρίμα».

    Έτσι με την επέμβασι του πολιούχου η πόλις εγλύτωσε από την φωτιά και την σφαγή. Θαύμα ολοζώντανο και συγκλονιστικό. Οι ψυχές όλων των Χριστιανών βυθίσθηκαν σε βαθειά συγκίνησι.
    Το 1945 ενώ πιά ο πόλεμος είχε λήξει, οι επίσημοι των Φιλιατρών ειδοποιήθηκαν από τον Κοντάου, να τον περιμένουν κι’ αυτόν στην πανηγύρι του Αγίου. Θα ερχόταν με την οικογένειά του να ευχαριστήση τον Άγιο που, όπως του υποσχέθηκε, τον επέστρεψε σώο στην πατρίδα του. Έτυχε μάλιστα λόγω βλάβης του αυτοκινήτου του και μερικών άλλων εμποδίων να φθάση στις 12 Φεβρουαρίου.

    Οι Φιλιατρινοί και όλοι οι κάτοικοι της περιφερείας του επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή. Προς χάρι του επανέλαβαν την πανηγύρι. Εκείνος ανέβηκε σ’ έναν εξώστη και μίλησε ελληνικά προς τα πλήθη. Τους είπε μάλιστα ότι πριν αναχώρηση για την Ελλάδα είδε πάλι στον ύπνο του τον Άγιο Χαράλαμπο και του είπε: «Σε περιμένω στα Φιλιατρά, όπου έδειξες την πίστι σου. Όλοι θα σε υποδεχθούν με μεγάλη χαρά». Συγκίνησις και ιερός ενθουσιασμός είχε καταλάβει τους πάντες.
    Και το τοπικό αγιολόγιο σημειώνει:

    «Τη αυτή ημέρα, δεκάτη ενάτη Ιουλίου, μνήμην ποιούμεθα του εξαισίου θαύματος του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, ος ταίς προς Θεόν πρεσβείαις πολλοί των πολιτών της Εράνης εσώθησαν εκ βεβαίας εις θάνατον καταδίκης υπό των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής εν έτει 1944».
    Πράγματι, «θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού».

    Πηγή: GargalianoiOnline.gr

  • Γιορτή σήμερα 10/2 - Του Αγίου Χαραλάμπους: Τι λέει το εορτολόγιο
    Γιορτή σήμερα 10/2 - Του Αγίου Χαραλάμπους: Τι λέει το εορτολόγιο

    Ποιοι έχουν γιορτή σήμερα, Σάββατο 10/2 – Τι αναφέρει το εορτολόγιο Φεβρουαρίου.

    Γιορτή σήμερα, Παρασκευή 9/2 – ποιοι γιορτάζουν σήμερα σύμφωνα με το εορτολόγιο Φεβρουαρίου. Σήμερα η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους.

    Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα γιορτάζουν:

    • Χαράλαμπος, Χαρίλαος, Χαραλάμπης, Χάρης, Χάμπος, Λάμπης, Λάμπος, Λαμπίας, Μπάμπης, Μπάμπος, Χαραλαμπία, Χαραλαμπή, Λαμπή, Λάμπω, Μπαμπίνα, Μπήλιω, Μπιλιώ, Μπία, Χάμπη
    • Χαρίλαος, Χάρης
    • Χαρίκλεια, Χαρά, Χαρούλα *

    * Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

    Επίσης:
    • Ανατολή ήλιου: 07:21
    • Δύση ήλιου: 17:57
    • Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες 36 λεπτά
    • Σελήνη 0,5 ημέρας
    Ο Άγιος Χαράλαμπος

    Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας.

    Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

    Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.

    Περί των Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Η μοναχή Θεοτέκνη Αγιοστεφανίτισσα στο Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους (1995 μ.Χ.), καταχωρεί πληροφορίες σχετικά με την τιμία Κάρα του Αγίου, η οποία φυλάσσεται στη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Κάρα του Αγίου δωρήθηκε στη Μονή από τον Ηγεμόνα της Βλαχίας Βλαδισλάβο, το 1412 – 1413 μ.Χ., μαζί με δύο κτήματα στο Μετόχι Μπουτόϊ. Για την εποχή και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το πολύτιμο αυτό κειμήλιο στη Βλαχία, δεν σώθηκαν πληροφορίες. Επίσης, τμήματα της τιμίας κάρας του Αγίου Χαραλάμπους φυλάσσονται και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πύργος: Επιχείρηση “Καλλωπισμός” ενόψει εορτασμού του Πολιούχου
    Πύργος: Επιχείρηση “Καλλωπισμός” ενόψει εορτασμού του Πολιούχου

    Σε τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το εορτασμό του πολιούχου Πύργου Αγίου Χαραλάμπους.

    Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης του Πύργου, Αγίου Χαραλάμπους. Συνεργεία του Δήμου φροντίζουν για τον καλλωπισμό και ευπρεπισμό της πόλης. Κεντρικά σημεία, και απ’ όπου περάσει η λιτανεία καθαρίζονται και τοποθετούνται φυτά και λουλούδια.

    Από το πρωί της Τετάρτης (7/2) συνεργεία της καθαριότητας φρόντιζαν για τον ευπρεπισμό της πόλης, ενώ υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρασίνου , υπό την επίβλεψη του προϊστάμενου Νίκου Ντοχά, καλλώπισε κεντρικά σημεία (κεντρική πλατεία, πλατεία δικαστηρίων, περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους και του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής , κ.α. ) με φύτευση εποχικών φυτών, κλαδέματα και άλλες εργασίες ανανέωσης πρασίνου.

    Τις εργασίες επέβλεπε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης Βασίλης Φάμελος με την πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Πύργου Νανά Κρεστενίτη.

    Επιπλέον, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανάπλασης πέριξ του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής, συνεργεία φρόντισαν για την μερική και προσωρινή αποκατάσταση σημείου, παραπλεύρως της εισόδου της εκκλησίας, για τη διευκόλυνση του κόσμου.

    kalopismos 2

    kalopismos 3

    kalopismos 4

    kalopismos 5

    kalopismos 6

    kalopismos 7

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο