Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 20:45

4 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Εμβολιασμός κατά του καρκίνου (HPV) - Μια σημαντική έκκληση για πρόληψη

Η ετήσια Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τον HPV στις 4 Μαρτίου υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV.

Είναι δε ένα μέτρο που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού σε αγόρια και κορίτσια για την προστασία από μεταγενέστερους καρκίνους.

Ο Πανελλήνιος Σϋλλογος Επισκεπτών Υγείας ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ, τονίζει η κα Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ, υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και υπογραμμίζει το γεγονός ότι, όταν πρόκειται για τον εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλή εμβολιασμό κατά του HPV, ο έγκαιρος εμβολιασμός σε αγόρια και κοριτσια απο την ηλικία των 9 ετων παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία από τη μόλυνση με τύπους HPV υψηλού κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτρων προσβάλλει κατά παρόμοιο τρόπο αντρες και γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει τόσο καλοήθεις παθήσεις (κονδυλώματα, θηλώματα) όσο και κακοήθεις παθήσεις δηλαδή προκαρκινικές βλάβες και καρκίνο σε διάφορα όργανα όπως στον τράχηλο της μήτρας , αιδοίο και κόλπο στη γυναίκα ενώ στον άνδρα στο πέος καθώς και στον πρωκτό, στόμα, γλώσσα, φάρυγγα και λάρυγγα και στα 2 φύλλα τονίζει η κα Δέσποινα Τοπάλη, Γενική Γραμματέας του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας κατά των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συνιστά τον εμβολιασμό για τα κορίτσια από τον Μάρτιο του 2007 και για τα αγόρια από τον Ιούνιο του 2018. Οι εμβολιασμοί (συνήθως δύο εμβολιασμοί) πρέπει να γίνονται μεταξύ των ηλικιών 9 και 14 ετών. Οι συμπληρωματικοί εμβολιασμοί είναι δυνατοί πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023, έκαναν το εμβόλιο 55.000 κορίτσια, το υψηλότερο νούμερο των τελευταίων επτά ετών, με τη μέση κάλυψη να φτάνει το 57%. Σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες αγγίζει ακόμη και το 70%.

Το ποσοστό βέβαια παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για τον γνωστό στόχο «90-70-90», δηλαδή εμβολιασμός στο 90% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών, διενέργεια HPV DNA τεστ στο 70% των γυναικών από 30 ετών και πάνω, με επανάληψη κάθε πέντε χρόνια και 90% επιτυχία στη θεραπεία των ασθενών.

Η ανταπόκριση των αγοριών στον εμβολιασμό είναι επίσης αξιοσημείωτη. Το 2023 εμβολιάστηκαν 76.000 αγόρια, αριθμός που δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σωστή κατεύθυνση στην οποία κινείται η χώρα μας και αφορά στην αποζημίωση του εμβολίου για όλα τα παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική προστασία από τους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV σύμφωνα με τις κυρίες Σακουφάκη και Τοπάλη.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 19:35

Σχετικά Άρθρα

  • ΟΗΕ: Στάσιμα τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών - «Έχουμε μείνει πίσω»
    ΟΗΕ: Στάσιμα τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών - «Έχουμε μείνει πίσω»

    Δεν έχουν επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν προ πανδημίας τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, με τον ΟΗΕ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

    Σε σύγκριση με το επίπεδο του 2019, 2,7 εκατ. παιδιά επιπλέον δεν είχαν εμβολιαστεί, ή δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως το 2023, επεσήμαναν η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε κοινή τους ανακοίνωση.

    «Οι τελευταίες τάσεις δείχνουν ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να παραμελούν πάρα πολλά παιδιά», κατήγγειλε η γενική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ.

    Το 2023 μόνο το 84% των παιδιών (108 εκατ.), που βρίσκονταν σε ηλικία στην οποία θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (DPT), είχαν λάβει και τις τρεις δόσεις απαραίτητες για την εμβολιαστική τους κάλυψη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δύο υπηρεσίες.

    Αυτό το ποσοστό δεν άλλαξε από το 2022, κάτι που σημαίνει ότι οι μικρές πρόοδοι που σημειώθηκαν τότε, μετά τη μεγάλη μείωση λόγω της κρίσης της covid-19, δεν προχώρησαν. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 86%.

    «Έχουμε μείνει πίσω» παραδέχθηκε στους δημοσιογράφους η Κέιτ Ο’ Μπράιεν υπεύθυνη εμβολιασμού στον ΠΟΥ.

    «Η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει ανακάμψει ακόμη πλήρως μετά την ιστορική μείωση που παρατηρήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας» πρόσθεσε.

    14,5 εκατ. παιδιά παγκοσμίως ανεμβολίαστα

    Το 2023, 14, 5 εκατ. παιδιά παγκοσμίως δεν είχαν λάβει καμία δόση του εμβολίου, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση καθώς το 2022 ήταν 13,9 εκατ. και το 2019 ήταν 12,8 εκατ., με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα,

    «Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πιο ευάλωτων παιδιών», προειδοποίησε η Ο’ Μπράιεν.

    Τα μισά ανεμβολιάστα παιδιά παγκοσμίως ζουν σε 31 χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, όπου, εξαιτίας της ανασφάλειας και της απουσίας πρόσβασης σε επαρκή διατροφή και υγειονομικές υπηρεσίες, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε ασθένειες οι οποίες μπορούν να προληφθούν.

    Σε αυτές τις χώρες τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να μην κάνουν τις απαραίτητες αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων.

    6,5 εκατ. παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου DPT , αν και είναι απαραίτητη για να έχουν αποτελεσματική προστασία.

    Οι ανισότητες στην εμβολιαστική κάλυψη ευνοούν την εμφάνιση και την εξάπλωση κάποιων ασθενειών, όπως η ιλαρά.

    Ο ΠΟΥ και η Unicef εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση στον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, μία από τις πλέον μολυσματικές ασθένειες, σε ένα πλαίσιο έκρηξης επιδημιών σε όλο τον κόσμο.

    Σήμα κινδύνου οι επιδημίες ιλαράς

    «Οι επιδημίες ιλαράς αποτελούν σήμα κινδύνου για τα υπάρχοντα κενά στον εμβολιασμό, τα οποία επηρεάζουν κυρίως τους πιο ευάλωτους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

    Το 2023 το 83% των παιδιών παγκοσμίως είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ποσοστό αντίστοιχο με του 2022, αλλά πάντα χαμηλότερο από το 86% πριν την πανδημία.

    Εξάλλου μόνο το 74% έλαβε τη δεύτερη, απαραίτητη δόση, την ώρα που για να αποφευχθεί μια επιδημία απαιτείται εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 95%, υπογράμμισαν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

    Το 2023 καταγράφηκαν περισσότερα από 300.000 κρούσματα ιλαράς, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σημείωσε ο Εφρέμ Λεμάνγκο αξιωματούχος της Unicef αρμόδιος για τον εμβολιασμό.

    Σε 103 χώρες καταγράφηκαν επιδημίες ιλαράς τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Αντιθέτως, σε 91 χώρες όπου υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς δεν ξέσπασαν επιδημίες.

    Σε δέκα χώρες σε κρίση – ανάμεσά τους το Σουδάν, η Υεμένη και το Αφγανιστάν – ζουν περισσότερα από τα μισά παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, υπογράμμισε ο Λεμάνγκο.

    Από την άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προόδους στον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, που ευθύνεται κυρίως για τον καρκίνο της μήτρας.

    Ωστόσο και αυτό το εμβόλιο έχει χορηγηθεί μέχρι στιγμής μόνο στο 56% των έφηβων κοριτσιών στις χώρες με υψηλό εισόδημα, και στο 23% των κοριτσιών στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, πολύ κάτω από τον στόχο του 90%.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ιλαρά: Ο ΕΟΔΥ ξεκινά εμβολιασμούς σε γιατρούς και νοσηλευτές
    Ιλαρά: Ο ΕΟΔΥ ξεκινά εμβολιασμούς σε γιατρούς και νοσηλευτές

    Με το βλέμμα στραμμένο στους επαγγελματίες υγείας - γιατρούς και νοσηλευτές - και τους εμβολιασμούς τους κατά της ιλαράς, βρίσκεται πλέον ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

    Όσο και να ακούγεται παράδοξο, οι άνθρωποι της υγείας, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστοι, γεγονός που προβληματίζει τη διοίκηση και τα μέλη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγειας.

    Μάλιστα όπως δηλώνει στο CNN Greece ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου οι μονάδες του Οργανισμού, έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν τα νοσοκομεία της χώρας, στα οποία γιατροί και νοσηλευτές, εμφανίζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

    Αυτή τη στιγμή, επιχειρείται ένας σημαντικός έλεγχος της νόσου, και με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καταγράφονται στη χώρα, 24 κρούσματα ιλαράς σε χαμηλό επίπεδο στον ελληνικό πληθυσμό και από αυτούς, ένα σημαντικό ποσοστό, αφορά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

    Οι εμβολιασμοί επίσης σε παιδιά Ρομά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, έχουν αγγίξει το τελευταίο διάστημα, τους 670. Να θυμίσουμε ότι για να είναι ένας άνθρωπος καλυμμένος, πρέπει να πραγματοποιήσει δύο εμβόλια κατά της ιλαράς.

    Να θυμίσουμε, ότι οι μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ξεκίνησαν τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά ης ιλαράς σε παιδιά Ρομά σε Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα, τον περασμένο Μάρτιο.

    Οι εμβολιασμοί ειδικότερα, ξεκίνησαν από τις 12 Μαρτίου στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη εμφάνισης αλλά και μη διασποράς κρουσμάτων ιλαράς, από κλιμάκια του Οργανισμού, με τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ).

    Αφορούν παιδικό πληθυσμό ηλικίας 1-14 χρόνων, σε οικισμούς Ρομά εντός των διοικητικών ορίων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας).

    Η έναρξη των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες περιοχές βασίστηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς.

    Υπενθυμίζεται ότι στον ΕΟΔΥ, ήδη από το Φεβρουάριο 2024 έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την ιλαρά, υπό το συντονισμό της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και αν. μέλους ΔΣ ΕΟΔΥ, Βάνας Παπαευαγγέλου.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

    Επισημαίνεται ότι οι ταξιδιώτες, παιδιά και ενήλικες, στο εξωτερικό, σκόπιμο είναι να ελέγχουν και να επικαιροποιούν τον βασικό εμβολιασμό τους για όλα τα απαιτούμενα εμβόλια, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού.

    Ευρωπαϊκή Ένωση

    Από 1/01/2023 έως 31/12/2023 δηλώθηκαν 2.361 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η πλειονότητα των κρουσμάτων παρατηρείται στη Ρουμανία (1.755), στην Αυστρία (186), στην Γαλλία (118), στην Γερμανία (82), στο Βέλγιο (69), στην Πολωνία (37), στην Ιταλία (44), στην Ισπανία (13) και στην Σουηδία (11). Οι υπόλοιπες χώρες έχουν δηλώσει στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα λιγότερα από 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

    Από 5-6/02/2024 δηλώθηκαν 1.861 νέα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα οποία τα 1.737 στην Ρουμανία. Τα υπόλοιπα 124 επιβεβαιωμένα κρούσματα δηλώθηκαν από την Αυστρία (27), την Εσθονία (1), την Γερμανία (18), την Ελλάδα (3), την Ουγγαρία (6), την Ισλανδία (1), την Ιρλανδία (1), την Ιταλία (27), και την Πορτογαλία (6).

    Το 2024 έχουν δηλωθεί 4 θάνατοι σχετιζόμενοι με ιλαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στην Ρουμανία.

    Έξαρση ιλαράς σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Από 1-24/01/2024 δηλώθηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από την Ελβετία. Επιπλέον, από τα ΜΜΕ ανακοινώθηκε συρροή έξι επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα.

    Από 1/01 - 31/12/ 2023 από το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώθηκαν 368 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.

    Από 1/01- 31/12 2023 δηλώθηκαν μέσω του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης- WHO/EURO, 40.299 κρούσματα σε χώρες εκτός ΕΕ και κυρίως στο Καζακστάν (13.662), τη Ρωσία (10.954), το Κιργιστάν (5.486), την Τουρκία (4.559), το Αζερμπαϊτζάν (3.316), το Ουζμπεκιστάν (1.026), και την Αρμενία (518).

    Πηγή: cnn.gr

  • Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Διεθνής Μέρα Ευαισθητοποίησης για τον ιό HPV
    Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Διεθνής Μέρα Ευαισθητοποίησης για τον ιό HPV

    Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ευθύνεται για περίπου 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου, της κεφαλής και του τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, επηρεάζοντας αξιοσημείωτα και τα δύο φύλα. Σημαντικά εργαλεία πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης αποτελούν ο εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών κατά του HPV και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στις γυναίκες έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το τεστ Παπανικολάου (Τεστ ΠΑΠ) και το HPV DNA test, αντίστοιχα.

    Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός έναντι του HPV στα κορίτσια έχει εισαχθεί από το 2009. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή (στο 55,4% για τις ηλικίες 11-18 και στο 43,8% για τις ηλικίες 11-14) και μακριά από τον στόχο για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που έχει θέσει ο ΠΟΥ, για εμβολιαστική κάλυψη του 90% των κοριτσιών έως το 2030.

    Από τον Μάρτιο του 2022, ο εμβολιασμός κατά του HPV συστήνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και Εφήβων τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, από την ηλικία των 9 ετών.

    Το εμβόλιο εμπεριέχεται στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν. Κατά την διάρκεια της πανδημίας δυστυχώς δημιουργήθηκαν εμβολιαστικά ελλείμματα τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν”.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εμβολιασμοί σε παιδιά Ρομά από τον Δήμο Πύργου
    Εμβολιασμοί σε παιδιά Ρομά από τον Δήμο Πύργου

    Ο Δήμος Πύργου , μέσω του διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την 6η ΔΥ.ΠΕ., την Παιδιατρική Κλινική «Μητέρα», το Κέντρο Υγείας Πύργου και το Τμήμα Επισκεπτών του Γ.Ν. Πύργου , στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για Όλους», πραγματοποίησε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, Παιδιατρική κλινική εξέταση – Εμβολιασμούς παιδιών Ρομά σε καταυλισμούς του Δήμου Πύργου.

    Με τον έλεγχο των ατομικών βιβλιαρίων, την κλινική παιδιατρική εξέταση και τον εμβολιασμό 44 παιδιών, ωφελουμένων στο Παράρτημα Ρομά του Δ. Πύργου, συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Πνευμονιόκοκκου, Ιλαράς, Ερυθράς, Παρωτίτιδας, Ηπατίτιδας Β’, Μηνιγγιτιδόκοκκου, Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη και Πολιομυελίτιδας, σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με την υποστήριξη της νοσηλεύτριας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Πύργου με παράρτημα Ρομά κας Γεωργίας Παπαδοπούλου και της Διαμεσολαβήτριας Ρομά κας Ρούπα Νεκταρίας .

    Στους καταυλισμούς βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας Τζουανόπουλος Δημήτριος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της δράσης, καθώς επιχειρείται η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών Ρομά και η θωράκισή τους από ασθένειες που δύνανται να προληφθούν. Τα εμβόλια σώζουν πραγματικά ζωές και συμβάλλουν στη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

    Οι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στην κινητή μονάδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε τρεις καταυλισμούς της περιοχής και συγκεκριμένα στην Αγγινάρα, στον Ερμή και στο Λαμπέτι . Οι δράσεις ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου θα συνεχιστούν και σε άλλους καταυλισμούς του Δήμου Πύργου.

    Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά χρηματοδοτείται από το «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα» 2021-2027

    dimos pirgou emvoliasmoi roma 2

    dimos pirgou emvoliasmoi roma 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλοκαιρινό ξέσπασμα της γρίπης: Πού οφείλεται, ποιοι μολύνονται, τι σημαίνει για τον χειμώνα
    Καλοκαιρινό ξέσπασμα της γρίπης: Πού οφείλεται, ποιοι μολύνονται, τι σημαίνει για τον χειμώνα

    Πρωτόγνωρη κατάσταση - Τα νησιά των Κυκλάδων, ιδίως οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, έγιναν εστίες διασποράς

    Αρκετές δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης έχουν δηλωθεί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενώ καταγράφηκαν ακόμη και κάποιες σοβαρές νοσηλείες λόγω της νόσου. Όλα τα κρούσματα της γρίπης αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας, κυρίως έφηβους ή νεαρούς ενήλικες, που μολύνονταν με το στέλεχος Α(Η3Ν2) και νοσούσαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ή και μετά. Τα νησιά των Κυκλάδων, ιδίως οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, έγιναν αίφνης και εστίες διασποράς της γρίπης, εκτός του κυρίαρχου κορωνοϊού με τις μεταδοτικές μεταλλάξεις Οmicron 4 και 5. Πρόκειται αναμφίβολα για μια πρωτόγνωρη κατάσταση δεδομένου ότι η χώρα μας δεν διανύει επιδημική περίοδο γρίπης. Ως φαίνεται ομως το διάστημα μέχρι την επίσημη έναρξη της εφετινής περιόδου γρίπης, δηλαδή τον Οκτώβριο, θα διανυθεί με διαφορετικό τρόπο.

    Η έξαρση της εποχικής γρίπης κατά τους θερινούς μήνες ξενίζει σίγουρα τους περισσότερους εξ ημών καθώς γνωρίζουμε πια πως οι ιοί της γρίπης μπαίνουν σε... κυκλοφορία τους χειμερινούς μήνες, οπότε αρχίζει και η επιτήρηση της νόσου από τον ΕΟΔΥ, αλλά και η προετοιμασία της δικής μας άμυνας μέσω του αντιγριπικού εμβολιασμού. Κάποιους πάλι μπορεί να τους παραπέμπει στο καλοκαίρι του 2009 οπότε είχε κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1), το λεγόμενο πια πανδημικό, που έκτοτε εισβάλλει στις ζωές μας κατά την περίοδο εποχικής γρίπης, καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο στα ετήσια κρούσματα και τις νοσηλείες.

    Οι Έλληνες επιστήμονες ανέμεναν ότι θα υπάρξει κάποια κυκλοφορία της γρίπης τους εφετινούς θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών τουριστικών ροών προς τη χώρα μας. Άλλωστε αυτή ήταν η εκτίμηση των ειδικών και σε άλλες χώρες, καθώς παρακολουθούσαν την έντονη επιδημία γρίπης και κορωνοιού που εκτυλίχθηκε πρώιμα, περίπου δύο μήνες νωρίτερα από το σύνηθες, στο Νότιο Ημισφαίριο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συγκεκριμένη περιοχή αποτελούν κάθε χρόνο μια πρώτη εικόνα για το τι πρόκειται να γίνει στο Βόρειο Ημισφαίριο. Επιπλέον, οι ειδικοί είχαν επίσημάνει ότι μετά την απουσία των ιών της γρίπης τα τελευταία δύο χρόνια, η εμφάνιςή τους εκ νέου πιθανόν να αποτελεί πιο μεγάλη απειλή για τον πληθυσμό που έχει πια πολύ χαμηλή ανοσία απέναντι τους. Ωστόσο, η πραγματικότητα ξεπέρασε τις συγκρατημένες εκτιμήσεις των επιστημόνων στη χώρα μας. Από το τέλος Ιουλίου τα περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού που οφείλονταν στους ιούς της γρίπης αυξάνονταν συνέχεια στον νεανικό πληθυσμό που βρισκόταν σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΕΟΔΥ αυτήν την εβδομάδα, μεταφράζονται σε εκατοντάδες κρούσματα, για τα οποία δεν έγινε διερεύνηση και ταυτοποίηση των ιών της γρίπης. Πάντως, η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε νέους που ήταν εκτεθειμένοι μεσα σε αςφυκτικό συγχρωτισμό και χωρίς μέτρα προστασίας.

    Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθόλη τη διάρκεια του έτους. Κατά την περυσινή περίοδο γρίπης για παράδειγμα είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ πέντε περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και 3 θάνατοι. Την αμέσως προηγούμενη περίοδο, 2020-2021 δεν είχε καταγραφεί κανένα σοβαρό περιστατικό ή θάνατος. Πριν από την πανδημία κορωνοιού καταγράφονταν περίπου 280 νοσηλείες λόγω γρίπης σε ΜΕΘ και περί τους 125 νεκρούς.
    «Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας» ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ. Και προσέθετε ότι «με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος». Υπενθύμισε τέλος ο ΕΟΔΥ πως για την πρόληψη της διασποράς της γρίπης στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό. Τα αντιγριπικά εμβόλια αναμένονται στις αρχές του Οκτωβρίου.

    Πηγή: protothema.gr

    Φωτογραφία από Polina Tankilevitch

  • Κορωνοϊός - Πιερρακάκης: «Ξεπεράσαμε τους 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς»
    Κορωνοϊός - Πιερρακάκης: «Ξεπεράσαμε τους 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς»

    Η ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησε πάνω από 7,5 εκατομμύρια πολίτες σε διάστημα 14 μηνών

    Στην επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμών ξεπέρασε τα 20 εκατομύρια από την έναρξη της πανδημίας.

    Η ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησε πάνω από 7,5 εκατομμύρια πολίτες που έκλεισαν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, και να εκδώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους μέσα σε διάστημα 14 μηνών.

    «Ξεπεράσαμε χθες τους 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Σε 14 μήνες, μέσα από το http://emvolio.gov.gr, δώσαμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και να εκδίδουν τα πιστοποιητικά τους με απλό και ασφαλή τρόπο», έγραψε ο υπουργός.

    Ξεπεράσαμε χθες τους 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Σε 14 μήνες, μέσα από το https://t.co/VNF8iCOtJi, δώσαμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και να εκδίδουν τα πιστοποιητικά τους με απλό και ασφαλή τρόπο. @thanosplevris #Ελευθερία pic.twitter.com/eszadEu38e

    — Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) March 5, 2022
    Πηγή: protothema.gr
  • Αιτωλοακαρνανία: Υψηλά ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού – Τι γίνεται με τις νοσηλείες και τους εμβολιασμούς
    Αιτωλοακαρνανία: Υψηλά ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού – Τι γίνεται με τις νοσηλείες και τους εμβολιασμούς

    Tις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 350 ανά 24ωρο με περίπου τα μισά να εντοπίζονται στον Δήμο Αγρινίου που «δίνει» συνεχώς τριψήφιους αριθμούς.

    Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα κορονοϊού στην Αιτωλοακαρνανία κι αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι, παρά την αυξομείωση σ’ όλη τη χώρα, στην περιοχή δεν φαίνεται να καταγράφουν σημαντική πτώση.

    Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 350 ανά 24ωρο με περίπου τα μισά να εντοπίζονται στον Δήμο Αγρινίου που «δίνει» συνεχώς τριψήφιους αριθμούς.

    Η θετικότητα ωστόσο δεν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα καθώς -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- ο δείκτης είναι στο 2.51%, χαμηλότερα από Αχαΐα και Ηλεία ενώ και στις νοσηλείες δεν έχει αποτυπωθεί μεγάλο κύμα ασθενών, αν και για την Αιτωλοακαρνανία τα πιο σοβαρά περιστατικά διακομίζονται σε Πάτρα και Ιωάννινα.

    Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται το ποσοστό με την αναμνηστική δόση, με περισσότερους από 80.000 πολίτες θωρακισμένους, ενώ καθημερινά γίνονται περί τους 200. Ομως, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα «αγγίζει» το 72% , στην Αιτωλοακαρνανία με εμβολιασμένους 124.000, φτάνει περίπου στο 60%.

    Πηγή: Pelop.gr

  • Ν. Μανολαδα: Την Δευτέρα εμβολισμοί για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλληνης ενάντια στο COVID-19
    Ν. Μανολαδα: Την Δευτέρα εμβολισμοί για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλληνης ενάντια στο COVID-19
    Ο Δημος Ανδραβιδας - Κυλληνης δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο, σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, και τον ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιήσει εμβολιασμούς στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας, (εργάτες γης), την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στο Κοινοτικό Γραφείο της Νέας Μανολάδας, από τις 09:00 έως τις 14:30.
    Με τον τρόπο αυτό προασπίζουμε την υγεία των Συνδημοτών μας λαμβάνοντας ολα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch