Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 14:48

Be-Live: Πέντε χρόνια προσφοράς σε υπογόνιμα ζευγάρια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πέντε χρόνια από την επίσημη πρώτη ανακοίνωση της λειτουργίας του συμπλήρωσε το μη κερδοσκοπικό Σωματείο για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και της υπογεννητικότητας Be-Live, ενώ ήδη περισσότερα από 40 παιδιά έχουν γεννηθεί χάρη στη στήριξη του.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2019, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Θεοχαράκη και παρουσία σημαντικών εκπροσώπων από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, της δημοσιογραφίας, του αθλητισμού και των επιχειρήσεων, οι δύο ιδρυτές της Be-Live, Γυναικολόγοι Αναπαραγωγής κ.κ. Βασίλης Κελλάρης και Χάρης Χηνιάδης και ο Πρόεδρος του Σωματείου και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη κ. Φώτης Παπαθανασίου παρουσίασαν το όραμα του Σωματείου για ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας και χαμηλότερα ποσοστά υπογεννητικότητας.

Σκοπός της Be-Live ήταν και είναι να δώσει ελπίδες απόκτησης παιδιού σε υπογόνιμα ζευγάρια που παράλληλα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες της και καλύπτοντας τις δαπάνες των προσπαθειών της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όλα αυτά σε μία χώρα που παρουσιάζει όλο και υψηλότερη υπογεννητικότητα και σταθερή μείωση του ενεργού πληθυσμού.

Πέντε χρόνια η Be-Live ταξίδεψε, αφουγκράστηκε, ενημέρωσε. Οραματίστηκε, δεσμεύτηκε, έδωσε ελπίδα. Η Be-Live όμως πάνω απ΄ όλα έδωσε χαρά, χαμόγελα και αγκαλιές, έδωσε νέες ζωές! Έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερα από 40 ζευγάρια να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το μωρό τους, κάτι που ίσως λίγους μήνες πριν θα ήταν γι΄ αυτούς απλώς ένα όνειρο.

be live mora 2

Ο απολογισμός

Έναν χρόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση για την ίδρυση της Be-Live, ήρθε στον κόσμο το πρώτο της μωρό, δίνοντας σάρκα και οστά στο όνειρο και προσφέροντας απεριόριστη συγκίνηση στην ομάδα της αλλά και στους νέους γονείς. Μέχρι και σήμερα, το Σωματείο έχει δεχθεί στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα περισσότερες από 270 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί περισσότερες από 160 βάσει κριτηρίων ένταξης όπως έχουν οριστεί, ενώ έχουν γεννηθεί περισσότερα από 40 παιδιά.

Επιπλέον, στα πέντε χρόνια ενεργής πορείας της, η Be-Live έχει δώσει δυναμικό παρόν σε εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, συνεντεύξεις, ενώ έχει συνεργαστεί με άλλες ΜΚΟ, δημιουργώντας αξία για το πολύτιμο και ουσιαστικό έργο της και κινητοποιώντας επιχειρήσεις που πίστεψαν στο όραμά της και τη στήριξαν με τις χορηγίες τους. Το 2021 έλαβε δύο βραβεία Hellenic Responsible Business Awards. Το βραβείο BEST NEW ENTRY καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ΜΚΟ και το βραβείο SILVER AWARD για τη συνεργασία της με τα My Market και τη συνένωση των δυνάμεών τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Ένας Συν Ένας: Όλοι μαζί για καλό σκοπό».

Η ομάδα της Be-Live συνεχώς μεγαλώνει, αναπτύσσοντας συνεργασίες με περισσότερους από τριάντα γιατρούς από όλη τη χώρα, πληθώρα εθελοντών και συνεργατών από την επιστημονική κοινότητα και πάνω από οκτώ μεγάλες Μονάδες Εξωσωματικής.

be live mora 3

Το 2020, εγκαινιάζοντας μία νέα συνεργασία με τον όμιλο ΒΙΑΝΕΞ, η Be-Live υιοθέτησε το νησί της Σάμου, ενώ έναν χρόνο μετά η δράση επεκτάθηκε στο νησί της Πάτμου.

Τα τελευταία τρία χρόνια η Be-Live, σε συνεργασία με τη Eurobank και στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Μπροστά για την Οικογένεια», οργανώνει δράσεις στήριξης σε ακριτικά νησιά καθώς και σε περιοχές του νομού Έβρου. Μέχρι και σήμερα έχει ολοκληρώσει εκστρατείες ενημέρωσης στο Καστελόριζο, τη Σάμο την Πάτμο, τους Φούρνους, την Ικαρία, την Κω και τη Νίσυρο, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, τη Χίο και τις Οινούσσες. Στόχος των δράσεων η πληροφόρηση των τοπικών φορέων σχετικά με το έργο και τη φιλοσοφία του Σωματείου, αλλά και του κοινού, για τη διαδικασία των εξωσωματικών και για τις επιλογές που έχει σήμερα ένα υπογόνιμο ζευγάρι, καθώς και για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα εξωσωματικής της Be-Live.

Οι ιδρυτές της Be-Live δήλωσαν: «Επιθυμία μας είναι η πρωτοβουλία της Be-live να προσφέρει τη χαρά της οικογένειας σε όσο το δυνατόν περισσότερα υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι στους ανθρώπους της Be-Live που όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας του Σωματείου από την πρώτη μέρα λειτουργίας του.

Αισθανόμαστε επίσης την ανάγκη να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους δωρητές/υποστηρικτές και τους χορηγούς που πίστεψαν στο έργο μας και μας στήριξαν έμπρακτα αγκαλιάζοντας την προσπάθειά μας. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον «Χρυσό Χορηγό» μας, τον όμιλο Eurobank που μέσω του προγράμματος «Μπροστά για την Οικογένεια» μας δημιούργησε τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες για την επέκταση του έργου μας σε ακριτικές περιοχές, όπου η πρόσβαση στα μέσα και την ολοκληρωμένη πληροφόρηση είναι ελλιπής. Ευχαριστούμε θερμά και την Cosmote που πρόσφατα προσέφερε στήριξη στο Σωματείο μας καλύπτοντας ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εξωσωματικών αλλά και τη ΒΙΑΝΕΞ η οποία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της αντιμετώπισης του δημογραφικού στη χώρα μας, στήριξε τη δράση μας σε Σάμο και Πάτμο. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα My Market για τη διαχρονική εμπιστοσύνη και καθολική υποστήριξη του έργου μας.

Στη σημερινή εποχή της κρίσης συνεχίζουμε να είμαστε εδώ και να υποστηρίζουμε με όλη την ομάδα ενωμένη, κάνοντας πράξη την αρχική μας δέσμευση, με ισχυρά όπλα την αισιοδοξία, την επιμονή και την αγάπη, αποσκοπώντας σε ίσες ελπίδες και ίσες ευκαιρίες στην απόκτηση ενός παιδιού, ακόμα και αν αυτό φαίνεται μακρινή πραγματικότητα».

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 13:47

Σχετικά Άρθρα

  • Η υπογονιμότητα συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση
    Η υπογονιμότητα συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση

    Η υπογονιμότητα επηρεάζει ένα στα επτά ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν

    Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια PM2.5 φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες, ενώ ο θόρυβος από την κυκλοφορία στους δρόμους με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες άνω των 35 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ».
    Η υπογονιμότητα επηρεάζει ένα στα επτά ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για 526.056 άνδρες και 377.850 γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών, που διέμεναν στη Δανία μεταξύ 2000 και 2017. Υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων προσπαθούσαν ενεργά να συλλάβουν και συνεπώς διέτρεχαν κίνδυνο διάγνωσης υπογονιμότητας. Εξαιρέθηκαν τα άτομα με υφιστάμενη διάγνωση υπογονιμότητας. Στην έρευνα υπολογίστηκαν οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2.5 και τα επίπεδα θορύβου από την οδική κυκλοφορία μέσω της διεύθυνσης διαμονής κάθε συμμετέχοντα.
    Η έκθεση σε υψηλότερα μέσα επίπεδα PM2.5 κατά 2,9 μg/m3 σε διάστημα πέντε ετών συσχετίστηκε με 24% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας σε άνδρες ηλικίας 30-45 ετών, αλλά όχι με κίνδυνο υπογονιμότητας σε γυναίκες. Επιπλέον, η έκθεση σε υψηλότερα μέσα επίπεδα θορύβου από την οδική κυκλοφορία κατά 10,2 ντεσιμπέλ σε διάστημα πέντε ετών συσχετίστηκε με 14% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών. Ο θόρυβος δεν συσχετίστηκε με υπογονιμότητα στις νεότερες γυναίκες. Αντίστοιχα, στους άνδρες, ο θόρυβος συσχετίστηκε με μικρό αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στην ηλικιακή ομάδα 37-45 ετών, αλλά όχι στα άτομα κάτω των 37 ετών.
    Οι κίνδυνοι αυτοί ήταν ίδιοι σε άτομα που ζουν σε αγροτικές, περιαστικές και αστικές περιοχές, καθώς και σε άτομα όλων των κοινωνικοοικονομικών επιπέδων.
    Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να διαπιστωθεί η αιτία και επισημαίνουν ότι εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση στρατηγικών για τη ρύθμιση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ώστε να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Προκαλούν καρκίνο τα φάρμακα για την υπογονιμότητα;
    Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Προκαλούν καρκίνο τα φάρμακα για την υπογονιμότητα;

    Χιλιάδες ζευγάρια αναρωτιούνται εάν οι θεραπείες για την υπογονιμότητα αυξάνουν τον κίνδυνο γυναικολογικών καρκίνων - Διαβάστε τι έδειξαν μεγάλες διεθνείς κλινικές μελέτες

    Στο αγωνιώδες ερώτημα που διατυπώνουν πολλές γυναίκες «αν τα φάρμακα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκαλούν καρκινογένεση» απάντησαν κορυφαίοι επιστήμονες μέσω των διαλέξεων τους στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Καρκίνος – Γονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Μύθος και Πραγματικότητα», που πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία 1 στα 7 ζευγάρια παγκοσμίως αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη έως ανέφικτη η φυσική σύλληψη. Έτσι χιλιάδες ζευγάρια ετησίως καταφεύγουν σε μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προκειμένου να αποκτήσουν απογόνους. Ενδεικτικά στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής τη διετία 2018-2019 καταγράφηκαν 10.000 γεννήσεις με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Πρόκειται για ποσοστό περίπου 6% επί του συνόλου των γεννήσεων στη χώρα, κατά τη συγκεκριμένη διετία.

    Ωστόσο μεταξύ των φόβων που διατυπώνουν πολλά ζευγάρια όταν πια καταλήγουν στην επιλογή της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προκειμένου να τεκνοποιήσουν, είναι αν φάρμακα, όπως η κιτρική κλομιφαίνη και οι γοναδοτροπίνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου ή των ωοθηκών.

    Φάρμακα και εξωσωματική γονιμοποίηση: Μύθοι και Αλήθειες

    Ο Κωνσταντίνος Νταφόπουλος, καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διατήρησης Γονιμότητας στην ομιλία του με θέμα «Φάρμακα και εξωσωματική γονιμοποίηση: Μύθοι και Αλήθειες» παρουσιάζοντας μεταναλύσεις μελετών για το θέμα εξήγησε ότι «ένας κύκλος φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών για τη συλλογή ωαρίων για εξωσωματική γονιμοποίηση ισούται με δύο ετών φυσιολογικούς κύκλους. Αυτό από μόνο του αρκεί να δημιουργήσει τον φόβο σε πολλές γυναίκες ότι φάρμακα, όπως η κιτρική κλομιφαίνη και οι γοναδοτροπίνες, ίσως προκαλούν καρκινογένεση. Κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει μελέτες που εντόπιζαν κάποια στοιχεία χωρίς όμως να φτάνουν σε καταληκτικά συμπεράσματα».

    Ο καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Κωνσταντίνος Νταφόπουλος

    Ενδεικτικά μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 1971 είχε υποστηρίζει ότι η ωοθυλακιορρηξία με τη φαρμακευτικούς παράγοντες ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Μια παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει το 1944 σε πειραματόζωα είχε επίσης υπονοήσει ότι οι γοναδροτροπίνες ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για τον συγκεκριμένο τύπο γυναικολογικού καρκίνου.

    «Μεγάλη ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύθηκε το 2021 και αφορούσε 245.000 υπογόνιμες γυναίκες οι οποίες συγκρίθηκαν με 5,5 εκατομμύρια γυναίκες χωρίς προβλήματα γονιμότητας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών», σημείωσε ο κ. Νταφόπουλος.

    Σε ανάλογη μελέτη για τη σχέση των φαρμάκων κατά της υπογονιμότητας με τον καρκίνο του ενδομητρίου – συγκρίθηκαν 165.000 υπογόνιμες γυναίκες με 3 εκατ. γυναίκες χωρίς προβλήματα γονιμότητας – διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση. «Μια γυναίκα έχει 3% δια βίου κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου. Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις δεν προκύπτει σχέση μεταξύ των φαρμάκων για την υπογονιμότητα και του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης αυτού του τύπου καρκίνου. Αντιθέτως, παράγοντες όπως η ατοκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκινογένεσης σε μια γυναίκα», σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    Σε ότι αφορά δε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και αφορούσε σε ανασκόπηση κλινικών δεδομένων της περιόδου 1989-2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα για την υπογονιμότητα μειώνουν κατά 30% τον κίνδυνο να νοσήσει μια γυναίκα. «Οι υπογόνιμες γυναίκες έχουν 41% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 33% μεγαλύτερες πιθανότητες καρκινικού θανάτου και 56% θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Ο κίνδυνος εξαλειφόταν αν πετύχαιναν κύηση έδειξε η έρευνα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Νταφόπουλος.

    Φάρμακα για την υπογονιμότητα και καρκίνος μαστού

    Ο Ιπποκράτης Σαρρής, Σύμβουλος Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Διευθυντής στο King’s Fertility του Νοσοκομείου του Βασιλικού Κολεγίου στο Λονδίνο στην ομιλία του με θέμα «Φάρμακα για την υπογονιμότητα και Καρκίνος Μαστού: Eπαγρύπνηση ή υπερβολική ανησυχία;» ξεκαθάρισε ότι «η έρευνα που κάναμε σε δείγμα 1,8 εκατ. γυναικών που είχαν υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας – και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο 27 χρόνια – δεν έδειξε καμιά αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού».

    Ο Δρ Ιπποκράτης Σαρρής

    Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility και πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα που αξιολογεί τη χρήση φαρμάκων για την υπογονιμότητα και τον κίνδυνο καρκινογένεσης στις γυναίκες.

    Ο Δρ Σαρρής και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν κλινικά δεδομένα από μελέτες που είχαν γίνει από το 1990 έως τον Ιανουάριο του 2020. Στο δείγμα είχαν ενταχθεί γυναίκες κάθε αναπαραγωγικής ηλικίας και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μετά την υποβολή τους σε θεραπεία γονιμότητας. «Δεν προέκυψε καμιά σημαντική αύξηση του κινδύνου των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν κάνει θεραπεία, καθώς και των γυναικών που παρέμεναν υπογόνιμες», εξήγησε ο Σύμβουλος Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο King’s Fertility του Λονδίνου.

    Και πρόσθεσε πως «μέχρι πρότινος δεν ήταν σαφές εάν τα φάρμακα για την υπογονιμότητα σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου μαστού και πολλές γυναίκες μας εξέφραζαν την ανησυχία ότι ο καρκίνος μαστού τους έχει προκληθεί από τέτοια θεραπεία. Όμως από τις δημοσιευμένες μελέτες προκύπτει η διαβεβαίωση ότι τα φάρμακα για την υπογονιμότητα είναι απίθανο να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού».

    Εστιάζοντας στο ίδιο θέμα ο Κωνσταντίνος Πάντος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, επισήμανε ότι, «αν και η ορμονική θεραπεία στις γυναίκες είναι ακόμα υπό διερεύνηση ως προς τον μηχανισμό δράσης τους στην καρκινογένεση, εκείνο στο οποίο καταλήγουν οι περισσότερες από τις μεγάλες κλινικές μελέτες παγκοσμίως είναι ότι δεν φαίνεται επιδημιολογικά κάποια συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη γυναικολογικού ή και άλλων μορφών καρκίνου σε γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για την υπογονιμότητά τους».

    Ο Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος

    Και πρόσθεσε ότι «αποφεύγοντας την υπέρμετρη χρήση θεραπειών και τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά πολύ δε περισσότερο ενημερώνοντας τις γυναίκες για την πρόληψη της γονιμότητάς τους όταν βρίσκονται στην νεαρή τους ηλικία, έτσι ώστε να συλλάβουν φυσιολογικά ή με τη ελάχιστη βοήθεια, δεν θα βρίσκονται αργότερα εγκλωβισμένες στην υπογονιμότητά τους, στις σκέψεις για ενδεχόμενο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και στο ενοχικό κλίμα που συνειδησιακά διαμορφώνεται γύρω τους».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, έρευνα που εκπονήθηκε το 2021 από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής αποκαλύπτει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με τα θέματα γονιμότητας. Ενδεικτικά, 1 στους 3 ερωτηθέντες πιστεύει λανθασμένα ότι η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται συνήθως στην ηλικιακή φάση 46-55 ετών. Επίσης, σχεδόν 1 στους 2 δηλώνει ότι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης στην ηλικία των 40 ετών κυμαίνονται από 30-50%.

    «Μετά τα 40 έτη η πιθανότητα επίτευξης φυσικής σύλληψης σε κάθε κύκλο είναι σημαντικά μειωμένη σε ποσοστό που υπολογίζεται να είναι μικρότερο του 5% ανά μήνα. Επιπρόσθετα, και η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνεται σημαντικά μετά τα 40 έτη, με το ποσοστό επιτυχίας να είναι μικρότερο του 10%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι μέθοδοι εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν μπορούν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που θέτει η προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία. Τα εμπόδια αυτά σχετίζονται με μείωση του αριθμού και της ποιότητα των ωαρίων, αλλά και με σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας και της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος», υπενθύμισε ο κ. Πάντος.

    Πηγή: ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο