Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 19:56

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Αδυναμία λειτουργίας εργαστηρίων από τη 12χρονη επιβολή καταλογισμών πληρωμής clawback

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει ομόφωνα τις αποφάσεις των περιφερειακών ενώσεων εργαστηριακών ιατρών για τον περιορισμό της λειτουργίας τους, όποτε το αποφασίσουν, αρχής γενόμενης από 08/05/2024, λόγω της 12χρονης επιβολής καταλογισμών πληρωμής clawback.

Μετά την κραυγή αγωνίας του κλάδου, που υφίσταται μακροχρόνια συστηματική υφαρπαγή εισοδήματος με πρωτοφανείς, για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, περικοπές αποζημίωσης που υπερβαίνουν το 60%, αποτυπώνεται τραγική έλλειψη ρευστότητας των εργαστηρίων, αδυναμίας πληρωμής προμηθευτών και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, τα οποία εξυπηρετούν με αξιοπιστία και ταχύτητα, ανελλιπώς τους ασφαλισμένους.

Η πολιτεία μετακυλύει 12 χρόνια, το κόστος της ασφάλισης των πολιτών στους ιατρούς της χώρας, αδιαφορώντας για τις αντισυνταγματικές πρακτικές και τις δυσμενείς συνέπειες του καταχρηστικού αυτού μέτρου.

Τα εργαστήρια της γειτονιάς σβήνουν, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες διάγνωσης της χώρας χρεοκοπούν και τα Δημόσια Νοσοκομεία αδειάζουν από νέους ειδικευόμενους ιατρούς βιοπαθολογίας, ακτινολογίας, πυρηνικής ιατρικής, κυτταρολογίας και παθολογικής ανατομικής, δημιουργώντας ένα καίριο χτύπημα στη διάγνωση των ασθενειών (ειδικά του καρκίνου), τον προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού και στη δημόσια υγεία της χώρας.

Το ΔΣ στηρίζει τις βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου:
1) Καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση, στο ύψος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

2) Λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.

3) Παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, κατά 50%.
4) Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Τέλος, το ΔΣ αντιτίθεται ομόφωνα στο άρθρο 69 του Ν 5102/2024 (ΦΕΚ 55Α' 13/04/24) ως άκρως αντισυνταγματική και καταχρηστική διάταξη.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 12:22

Σχετικά Άρθρα

  • Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: To Clawback κατεδαφίζει τη διάγνωση εν μέσω πανδημίας
    Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: To Clawback κατεδαφίζει τη διάγνωση εν μέσω πανδημίας

    Με την επιβολή του clawback, ο ιδιωτικός εργαστηριακός τομέας δεν αποζημιώνεται στο ακέραιο από τον ΕΟΠΥΥ το κόστος των παραπεμπτικών που εκτελούνται σε αυτά, ενώ οι εργαστηριακοί ιατροί είναι υποχρεωμένοι να τα εκτελούν. Με αυτό τον τρόπο o ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στους ιατρούς, το κόστος της διάγνωσης των ασφαλισμένων καθώς οι κλειστοί προϋπολογισμοί που συντάσσει, είναι μη ρεαλιστικοί.

    Εν μέσω πανδημίας, και ενώ η εξυπηρέτηση των πολιτών στράφηκε στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, με πρωτοφανή απόφαση του ΕΟΠΥΥ επιβλήθηκε προείσπραξη του 70% του clawback του 2021, στερώντας ξαφνικά την απαιτούμενη οικονομική ρευστότητα από τον διαγνωστικό κλάδο για την προμήθεια του αναλώσιμου υλικού, την αμοιβή του εξειδικευμένου προσωπικού και των μέτρων ατομικής προστασίας.

    Ζητείται η κατάρτιση άμεσου διαρθρωτικού πλαισίου πλήρους κατάργησης του clawback.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών στηρίζει και συμπαραστέκεται στην κινητοποίηση του κλάδου από 26/11 έως και 30/11.

    Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

    Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Πατριαρχέας

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καραμανδάνειο: Επιστολή των γιατρών του νοσοκομείου - Προβληματική η κατάσταση με τον covid
    Καραμανδάνειο: Επιστολή των γιατρών του νοσοκομείου - Προβληματική η κατάσταση με τον covid

    H επιστολή των τριμελούς

    Στην επιστολή τους προς τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων της Πάτρας «Καραμανδάνειο» την οποία κοινοποιούν στην 6η ΥΠΕ, τον ιατρικό σύλλογο Πατρών και τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο, η τριμελής επιτροπή των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου αναφέρει:

    Το Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα, τόσο με παθολογικό όσο και με χειρουργικό τομέα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας παρά τις ελλείψεις προσπάθησε να συμβάλλει για τη φροντίδα των μικρών ασθενών.

    Όσο η πανδημία κορυφώνεται, το 4ο κύμα βρίσκει το Νοσοκομείο μας σε οριακή κατάσταση. Με ελλείψεις που συνεχώς αυξάνονται, αποψιλωμένο από προσωπικό. Σε λίγο καιρό αν δεν υπάρξει σοβαρή ενίσχυση, η υπολειτουργία και το κλείσιμο του Νοσοκομείου θα είναι αναπόφευκτη.

    Από τις 9/11/21, η Παιδιατρική κλινική ξεκίνησε να νοσηλεύει ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με απόφαση της 6ης ΥΠΕ. H πτέρυγα COVID του νοσοκομείου δημιουργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και πολλές ελλείψεις, στις αρχές του πρώτου κύματος, για νοσηλεία υπόπτων περιστατικών σε κοινούς θαλάμους. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνθήκες επικίνδυνες τόσο για την υγεία των μικρών μας ασθενών, όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

    Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι περιορισμένα. Ο χώρος νοσηλείας είναι ακατάλληλος παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Παιδιατρικού τμήματος. Δεν υπάρχει κάλυψη από Παιδολοιμωξιολόγο, Παιδοκαρδιολόγο, ειδικότητες απαραίτητες στα πλαίσια νόσησης από COVID19.

    Σε επίπεδο ιατρικού, όσο και νοσηλευτικού προσωπικού, έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις. Πλησιάζει η λήξη των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών. Προσωπικό έχει βγει σε αναστολή. Τα θετικά κρούσματα στο προσωπικό κάθε μέρα αυξάνονται. Έτσι, το δυναμικό της κλινικής έχει μειωθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα τα τμήματα που χρειάζονται κάλυψη έχουν αυξηθεί.

    Το αποτέλεσμα είναι τόσο το ιατρικό, όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό να εξετάζουν και τα θετικά και τα αρνητικά σε COVID 19 περιστατικά. Καταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία των μικρών ασθενών, τόσο αυτών που νοσηλεύονται στην COVID πτέρυγα, όσο και στην υπόλοιπη κλινική, καθώς η διασπορά του ιού σε λίγες μέρες, αν συνεχιστεί η κατάσταση, θα είναι αναπόφευκτη.

    Το αναισθησιολογικό τμήμα βρίσκεται αντιμέτωπο με επικείμενη σοβαρή συρρίκνωση. Μέσα στους επόμενους μήνες, συνταξιοδοτούνται οι 3 από τους 4 μόνιμους ιατρούς. Ο πέμπτος αναισθησιολόγος που επανδρώνει το τμήμα δεν έχει καν μόνιμη θέση καθώς είναι μετακινημένος προσωρινά από άλλο νοσοκομείο. Όπως έχουμε πληροφορηθεί, η μία εκ των 3 κενούμενων θέσεων, η μόνη που έχει ανοίξει, ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί από το Υπουργείο.

    Στο ορθοπεδικό τμήμα, οι ειδικευμένοι ιατροί, τόσο μόνιμοι, όσο και επικουρικοί, κάνουν 10 εφημερίες ώστε να καλυφθεί το εφημεριακό πρόγραμμα του Νοσοκομείου. Για τις 5 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο μας έχει μόνο 2 μόνιμους ιατρούς. Οι θέσεις που έχουν ζητηθεί για την στελέχωση του τμήματος, φαίνεται και αυτές να εκκρεμούν εδώ και μήνες και να μην έχουν προκηρυχθεί από το Υπουργείο.

    Ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου μας, εδώ και 3 χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους ειδικευόμενους, καθώς με ο νέος νόμο περί ειδικοτήτων, αποτρέπει πλέον νέους γιατρούς να έρθουν στο Νοσοκομείο για μερική ειδικότητα.

    To Ακτινολογικό τμήμα αντιμετωπίζει και αυτό προβλήματα, με σοβαρό το ενδεχόμενο αδυναμίας διενέργειας ακόμα και απλών ακτινογραφιών, καθώς από τον νέο χρόνο κρίνεται απαραίτητη η παρουσία ακτινοφυσικού για τη λειτουργία του τμήματος, θέση για την οποία δεν φαίνεται να έχει μεριμνήσει το Υπουργείο.

    Η εγκατάσταση του Μαγνητικού Τομογράφου προχωράει με ρυθμούς χελώνας και συνεχίζονται οι διακομιδές από τους ειδικευόμενους σε άλλα Νοσοκομεία. Με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνεται και άλλο το δυναμικό της παιδιατρικής κλινικής, και πολλές φορές καθυστερεί η αντιμετώπιση των μικρών ασθενών.

    Το Νοσοκομείο μας αγόγγυστα προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους μικρούς ασθενείς της περιοχής. Με εφημέρευση πέραν των ορίων, με αναστολή αδειών. Η πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας, όχι απλά δεν το ενίσχυσαν με προσωπικό και χρηματοδότηση, αλλά αφήνουν τα τμήματα ένα-ένα να καταρρέουν, σαν να πρόκειται για Νοσοκομείο β’ διαλογής. Εάν δεν παρθούν κατεπείγοντα μέτρα ενίσχυσης η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη…

    Απαιτούμε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του Νοσοκομείου ώστε να σταματήσει η πορεία συρρίκνωσης και εγκατάλειψης.

    Απαιτούμε αύξηση της χρηματοδότησης και μόνιμες προσλήψεις, για την κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών κενών ώστε να παρέχουμε ποιοτική περίθαλψη στους μικρούς μας ασθενείς.

    Πηγή: TheBest.gr

  • Η ΠΔΕ χρηματοδοτεί τη διενέργεια 1.000 μοριακών τεστ σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο και Ιατρικό Σύλλογο Πατρών
    Η ΠΔΕ χρηματοδοτεί τη διενέργεια 1.000 μοριακών τεστ σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο και Ιατρικό Σύλλογο Πατρών

    Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί τη διενέργεια 1.000 μοριακών τεστ στη Δυτική Ελλάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών

    «Ενώνοντας δυνάμεις συνεχίζουμε να συμβάλλουμε έμπρακτα στην προσπάθεια για την αναχαίτιση της επιδημίας και την προάσπιση της υγείας των πολιτών, γιατί η γνώση και ο έλεγχος της πανδημίας, συνιστούν προστασία για την κοινωνία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης σήμερα Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020, μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΕΛΚΕ), για τη διενέργεια μοριακών διαγνωστικών τέστ για τον κορωνοϊό.

    Βάσει της προγραμματικής σύμβασης, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με το ποσό των 50.000 ευρώ την προμήθεια τουλάχιστον 1000 μοριακών τέστ και αναθέτει στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΕΛΚΕ) την υλοποίηση όλου του έργου. Τα τεστ θα διενεργηθούν σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες και κλειστές δομές, όπου κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο με βάση τις απόψεις των ειδικών.

    Στόχος του έργου είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων αναφοράς από την προσέλευση μεγάλου αριθμού περιστατικών, η προσπάθεια να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου στη χώρα και η προστασία των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

    «Στις αυξημένες ανάγκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της πανδημίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει να απαντά με πράξεις, ιδιαίτερα τούτη την ώρα που βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή. Επιστρατεύουμε κάθε μέσο για την ασφάλεια των πολιτών και εξακολουθούμε να είμαστε δίπλα στο υγειονομικό σύστημα με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος.

    Την προγραμματική σύμβαση συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, ενώ παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ιατρικοί Σύλλογοι: Φάρμακα και αντιβιοτικά, αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή
    Ιατρικοί Σύλλογοι: Φάρμακα και αντιβιοτικά, αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή

    Κοινό Δελτίο Τύπου των Ιατρικών Συλλόγων Αγρινίου, Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Κορινθίας, Λακωνίας Μεσσηνίας, Πατρών, Πύργου - Ολυμπίας

    Η επιστημονική κοινότητα χαιρετίζει την εφαρμογή του Ν 4675/2020, όπου πλέον είναι απαγορευτική η προμήθεια αντιβιοτικών από το φαρμακείο χωρίς ηλεκτρονική (ή χειρόγραφη) ιατρική συνταγή. Ο νόμος αυτός έρχεται να ενισχύσει την υπάρχουσα νομοθεσία περί απαγόρευσης διάθεσης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, επιβάλλοντας πρόστιμα και κυρώσεις βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

    Η ιατρική κοινότητα οφείλει να τηρήσει πιστά το νόμο, ειδικά σε ότι αφορά φάρμακα που περιέχουν αντιβιοτικά σε οποιαδήποτε μορφή (χάπια, ενέσεις, αλοιφές ή οφθαλμικά διαλύματα).

    Αναδρομική συνταγογράφηση φαρμάκων που έχει προμηθευτεί ο πολίτης από το φαρμακείο είναι αδιανόητη. Υπενθυμίζεται ότι η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρού είναι ελεγχόμενη, κωδικοποιημένη ανάλογα με τη νόσο και υπόκειται σε κυρώσεις, σε περίπτωση παράβασης των κείμενων διατάξεων.

    Στη χώρα μας παρατηρείται υψηλή αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά με καταγραφή πολλών θανάτων από πολυανθεκτικά στελέχη στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Ειδικά εν μέσω πανδημίας COVID-19, είναι επιτακτική η ανάγκη να διαφυλάξουμε τους ασθενείς που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό από τις δυσμενείς συνέπειες της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών στην κοινότητα.

    Μένουμε ασφαλείς. Λαμβάνουμε φάρμακα και αντιβιοτικά μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.

    Ι.Σ. Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης

    Ι.Σ. Αιγίου Αικατερίνη Υφαντή

    Ι.Σ. Αιτωλοακαρνανίας Αριστόβουλος Τριβλής

    Ι.Σ. Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Τσαούσης

    Ι.Σ. Αργολίδας Κωνσταντίνος Κατσαρός

    Ι.Σ. Αρκαδίας Βασίλειος Ψυχογιός

    Ι.Σ. Ζακύνθου Παύλος Καψαμπέλης

    Ι.Σ. Κεφαλλονιάς Σοφία Ζαφειράτου

    Ι.Σ. Κορινθίας Χρυσοβαλάντης Μέλλος

    Ι.Σ. Λακωνίας Μαρία Τσιρώνη

    Ι.Σ. Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης

    Ι.Σ. Πατρών Άννα Μαστοράκου

    Ι.Σ. Πύργου-Ολυμπίας Νικόλαος Κατσαρός

  • 13 Ιατρικοί Σύλλογοι: Αναγκαία η αναβάθμιση του επιπέδου διαχείρισης της πανδημίας του COVID-19

    Την Τετάρτη 18/03/2020 πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με σκοπό την αποτύπωση των προβλημάτων στη διαχείριση της πανδημίας του Κορωνοϊού στις περιοχές ευθύνης τους.

    Παρατίθενται οι γενικές παρατηρήσεις επί του υφιστάμενου σχεδιασμού:

    Το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού έχει κέντρο βάρος τη νοσοκομειακή διαχείριση των ασθενών, με ελλείψεις στο συντονισμό της διαχείρισης των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού στην κοινότητα (80% των κρουσμάτων) από τη δημόσια ή ιδιωτική ΠΦΥ.

    Ο σχεδιασμός απευθύνεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό τομέα, μέσω της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας, χωρίς την επιτελική συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων.

    Παρατηρούνται ελλείψεις στο υγειονομικό υλικό που απαιτείται για τη δειγματοληψία ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και καθυστέρηση στην λήψη των αποτελεσμάτων των δειγμάτων από τα εργαστήρια αναφοράς.

    Παρατηρούνται αποσπάσεις και μετακινήσεις ιατρών των δημόσιων δομών προς άλλες περιοχές και έλλειψη συντονισμένης ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων.

    Η εθελοντική δράση ιατρικού δυναμικού που ενδεχομένως απαιτηθεί, δε συνοδεύεται από νομοθετικό πλαίσιο και θα βάλει σε επικίνδυνες περιπέτειες νομικής, διοικητικής ή άλλης φύσεως τους ιατρούς που θα θελήσουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Μετά την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ΦΕΚ Α’ 64 (14-3-2020) αρ. 6, η οποία προβλέπει την επίταξη για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών όλων των μέσων ατομικής προστασίας (μασκών κάθε είδους, μέσων ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός), αυτή η προμήθεια δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί από την αγορά.

    Κατά αυτό τον τρόπο, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, καθώς οι γιατροί καλούνται απροστάτευτοι να διαχειριστούν ασθενείς -πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού, παρότι υποχρεούνται να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας τα οποία ο Π.Ι.Σ. έχει συστήσει.

    Πολλά ιατρεία εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τους, καθώς έχουν δεχθεί δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες χωρίς καμία μέριμνα προστασίας από την πολιτεία.

    Πολλοί ιατροί είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εκτίθενται σε κίνδυνο ζωής σε πιθανή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού.
    Ιατρικά μηχανήματα πχ αναπνευστήρες έχουν μετακινηθεί με εντολή της 6ης ΥΠΕ προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, δημιουργώντας ελλείψεις σε κάποιες περιοχές με δυσκολίες πρόσβασης.

    Δεν έχουν προχωρήσει όλα τα Νοσοκομεία σε διαμόρφωση πτέρυγας COVID-19 ή τοποθέτησης κοντέϊνερ (isolation box) για την αρχική κλινική εξέταση και δειγματοληψία των ασθενών.

    Η καραντίνα των 7 και όχι 14 ημερών στους ιατρούς κατά διαφοροποίηση του επιδημιολογικού πρωτοκόλλου θα πρέπει να διασφαλισθεί με αρνητικοποίηση του τεστ κορωνοϊού του ιατρού πριν την επιστροφή στο εργασιακό περιβάλλον.

    Οι δομές και οι καταυλισμοί που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να θεωρηθούν κλειστές, με αναβάθμιση των μέτρων προστασίας τους με σκοπό την προφύλαξη τόσο των προσφύγων και μεταναστών, όσο και του κοινωνικού συνόλου.

    Οι υποχρεωτικές καραντίνες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και οι άδειες ειδικού σκοπού δημιουργούν μεγάλα κενά στην εξαιρετικά οριακή λειτουργία των Νοσοκομειακών μονάδων.

    Μετά από διεξοδική συζήτηση, προτείνονται τα ακόλουθα:

    Θα πρέπει να ληφθεί άμεσα η μέριμνα να δημιουργηθούν κέντρα COVID-19 σε κρατικές δομές (ή κινητή μονάδα) με μία δομή δειγματοληψίας (ολοήμερη κάλυψη) ανά νομό, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούνται για τη διαχείριση της πνευμονίας που προκαλείται από τον κορωνοϊό στην κοινότητα.

    Να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία και οι κρατικές δομές ΠΦΥ με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και χρηματοδότηση. Απαραίτητη κρίνεται η αξιοποίηση του προσωπικού των ΤΟ.Μ.Υ.

    Να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων με ΕΟΔΥ ή επιτροπή λοιμώξεων των Νοσοκομείων αναφοράς για ιδιαίτερα ζητήματα που άπτονται της γεωγραφικής διαχείρισης των περιστατικών.

    Να δοθούν οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης και αναστολής πληρωμών των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που διατηρούν ανοιχτά τα ιατρεία τους με δυσβάσταχτη οικονομική ζημία και τεράστιες υποχρεώσεις ( μισθοδοσία προσωπικού, πάγια έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, εφορία, clawback, rebate κλπ). Να υπαχθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί στο σύνολο των μέτρων που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

    Να αποσταλεί υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, γυαλιά, χειρουργικές ρόμπες, αντισηπτικά διαλύματα, κλπ) στους Ιατρικούς Συλλόγους με ευθύνη της πολιτείας, ώστε να μοιράσει στα μέλη τους.

    Να σχεδιαστεί επιχειρησιακό πλάνο για την ευρύτερη περιοχή ευθύνης μας ανάλογα με τη διαβάθμιση της βαρύτητας των περιστατικών, πρωτόκολλο διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην κοινότητα, διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα νομαρχιακά νοσοκομεία και κριτήρια διακομιδών προς το Νοσοκομείο αναφοράς.

    Οι αποκλεισμοί, η μυστικοπάθεια και η εσωστρέφεια δεν είναι καλοί σύμβουλοι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καθώς η ευθύνη για την ορθή αντιμετώπιση των κρουσμάτων είναι τεράστια. Θεωρώντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων στα κέντρα λήψης απόφασης στην επιτελική διαχείριση της πανδημίας της νόσου COVID-19, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε από κοινού στη εθνική προσπάθεια.

    Μετά τιμής,

    Ιατρικός Σύλλογος Πρόεδρος
    Ι.Σ. Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης
    Ι.Σ. Αιγίου Αικατερίνη Υφαντή
    Ι.Σ. Αιτωλοακαρνανίας Αριστόβουλος Τριβλής
    Ι.Σ. Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Τσαούσης
    Ι.Σ. Αργολίδας Κωνσταντίνος Κατσαρός
    Ι.Σ. Αρκαδίας Βασίλειος Ψυχογιός
    Ι.Σ. Ζακύνθου Παύλος Καψαμπέλης
    Ι.Σ. Κεφαλλονιάς Σοφία Ζαφειράτου
    Ι.Σ. Κορινθίας Χρυσοβαλάντης Μέλλος
    Ι.Σ. Λακωνίας Μαρία Τσιρώνη
    Ι.Σ. Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης
    Ι.Σ. Πατρών Άννα Μαστοράκου
    Ι.Σ. Πύργου-Ολυμπίας Νικόλαος Κατσαρός

    Image by Gerd Altmann from Pixabay

  • Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Σύσκεψη ενημέρωσης ιατρών και ιατρικών συλλόγων για τον κορωναϊό από μέλη της επιτροπής λοιμώξεων του ΠΓΝΠ
    Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Σύσκεψη ενημέρωσης ιατρών και ιατρικών συλλόγων για τον κορωναϊό από μέλη της επιτροπής λοιμώξεων του ΠΓΝΠ

    Στα πλαίσια ενημέρωσης του ιατρικού δυναμικού της πόλης διενεργήθηκε χθες σύσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του ΙΣΠ από κοινού με την επιτροπή λοιμώξεων του Νοσοκομείου αναφοράς ΠΓΝΠ.

    Από την επιτροπή λοιμώξεων του ΠΓΝΠ παρέστησαν οι Παθολόγοι λοιμωξiολόγοι:

    Γώγος Χαράλαμπος Καθηγητής / Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ, Πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων

    Ακινόσογλου Καρολίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ

    Λεωνίδου Λυδία, Επιμελήτρια Α' Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων :

    Αιτωλοακαρνανίας : Αριστόβουλος Τριβλής

    Αιγίου: Υφαντή Αικατερίνη

    Αμαλιάδας: Τσαούσης Κων/νος

    Κεφαλλονιάς: Ζαφειράτου Σοφία

    Λακωνίας: Τσιρώνη Μαρία

    Πύργου-Ολυμπίας: Κατσαρός Νικόλαος

    καθώς και μέλη ΔΣ και ιατροί-μέλη των παραπάνω Ιατρικών Συλλόγων

    koronaios iat sul

    Μετά από παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων του νέου κορωναϊού από την κα Ακινόσογλου, δόθηκαν διευκρινήσεις από την επιτροπή λοιμώξεων σε ιατρικά ζητήματα ιχνηλάτησης, επιτήρησης, εποπτείας και διαχείρισης των πιθανών κρουσμάτων κορωναϊού στην κοινότητα, στις δημόσιες δομές και στα ιδιωτικά ιατρεία.

    Σε περίπτωση ύπαρξης ύποπτου κρούσματος οι ιατροί μπορούν να επικοινωνούν σε τηλεφωνικό αριθμό του ΠΓΝΠ για την περαιτέρω διαχείριση του ασθενούς (λήψη εργαστηριακού δείγματος, νοσηλεία, κλπ).

    afisa ugieinis1

    afisa ugieinis2

    Δόθηκε έμφαση στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους απλούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσουν, το σωστό πλύσιμο των χεριών (20 δευτερόλεπτα), τη διαχείριση του βήχα, τη χρήση της μάσκας, το σωστό εξαερισμό των χώρων εργασίας, την αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και την τηλεφωνική επικοινωνία των πολιτών με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 2105212054 για τυχόν απορίες.

    Δόθηκε έμφαση στην ευθύνη των πολιτών με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, δυσκολία στην αναπνοή) και ταξιδιωτικό ιστορικό, στην τηλεφωνική ενημέρωση του θεράποντος ιατρού πριν την προσέλευση στο χώρο εξέτασης ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο οι επιδημιολογικοί κανόνες προστασίας κατά της εξάπλωσης της νόσου στο υγειονομικό προσωπικό ή ευάλωτους ασθενείς.

    Οι επιστήμονες υγείας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη λοίμωξη του νέου κορωναϊού, με την ίδια ετοιμότητα με την οποία διαχειρίσθηκαν αντίστοιχες επιδημιολογικές προκλήσεις κατά το παρελθόν.

    Η Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας

    Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής Γεώργιος Πατριαρχέας

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο