Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 15:43

Ι.Σ. Αμαλιάδας: Στήριξη αντιδράσεων Εργαστηριακών γιατρών για το αισχρό clawback

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην δίκαιη αντίδρασή τους, που ξεκίνησε την Τετάρτη 8 Μαΐου και συνεχίζεται, οι οποίοι για 12 ολόκληρα χρόνια διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι, για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία τους οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης. Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας, που καλύπτει 11,5 εκατομμύρια Ελλήνων, δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, δημιουργώντας έτσι κενά στην προκλητή ζήτηση, τα οποία καλούνται να καλύψουν τα εργαστήρια με τα ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται, 1,6 δις χρέη τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν, να κοινοποιήσουν την απόγνωσή τους και το αδιέξοδο, ο Υπουργός Υγείας έφερε μια τροπολογία και με το άρθρο 69 του Νόμου 5102/2024 απαγορεύει οποιαδήποτε κινητοποίηση, αφού απειλείται να διακοπεί η σύμβασή τους για 18 μήνες.

Καταγγέλλουμε

1.Την αντισυνταγματική αυτή τροπολογία που καταστρατηγεί τη συνδικαλιστική ελευθερία, φιμώνει τους επιστήμονες γιατρούς, τρομοκρατεί κι ασκεί ψυχολογική πίεση στα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Αναρωτιόμαστε, αν αυτή η τροπολογία με τη στέρηση του δικαιώματος στην απεργία, ταιριάζει στην Ελλάδα, στη χώρα της Δημοκρατίας και της ισονομίας, αφού θυμίζει τακτικές παλαιότερων πολιτικών εποχών.

Καταγγέλλουμε:

2.Τους απεργοσπάστες γνωστούς για την αντισυναδελφική συμπεριφορά τους εδώ και πολλά χρόνια που εκμεταλλεύονται τον αγώνα των συνάδελφων μας σκεπτόμενοι με μικροψυχία, αν κερδίσουν

θα είμαστε ωφελημένοι αν όχι θα έχουμε εισπράξει μερικά ευρώ επιπλέον, τους καλούμε την ύστατη ώρα να σεβαστούν τον αγώνα επιβίωσης των εργαστηριακών ιατρών και να απεργήσουν, τους ενημερώνουμε δε ότι θα προσφύγουμε εκεί όπου χρειάζεται και ο νόων νοείτο - ώστε να ερευνηθούν διάφορα ζητήματα του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του παρόντος.

Ο Ι.Σ. Αμαλιάδας προασπίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των γιατρών για συμμετοχή σε αντιδράσεις.

Δεν εκβιαζόμαστε, δεν επιτρέπουμε να τρομοκρατούνται τα μέλη μας και δεν θα επιτρέψουμε να διακοπεί ούτε μια σύμβαση εργαστηριακού γιατρού επειδή απέργησε.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 18:04

Σχετικά Άρθρα

  • Δήμος Πηνειού: Προσφορά πιεσόμετρων από τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας
    Δήμος Πηνειού: Προσφορά πιεσόμετρων από τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας

    Στη δωρεά τριών πιεσόμετρων τελευταίας τεχνολογίας στον Δήμο Πηνειού προχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας. Ο ιατρικός εξοπλισμός παραδόθηκε στον Δήμαρχο κ. Αλέξη Καστρινό από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Τσαούση το μεσημέρι της Δευτέρας.

    Τα τρία πιεσόμετρα βραχίονα πρόκειται να διατεθούν από τον Δήμο Πηνειού στις Λέσχες Φιλίας- Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Γαστούνης, Βαρθολομιού και Τραγανού και πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες των μελών τους. Οι συσκευές είναι κλινικά ελεγμένες για ακρίβεια μέτρησης, διαθέτουν ένδειξη ανώμαλης ακολουθίας σφυγμών ενώ έχουν μεγάλη οθόνη υψηλής αντίθεσης που διευκολύνουν τη χρήση τους από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα όρασης.

    Ο Δήμαρχος Πηνειού, αφού εξήρε την πολυδιάστατη δράση του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, ευχαρίστησε τον πρόεδρο κ. Τσαούση για τη δωρεά του ιατρικού εξοπλισμού. «Πρόκειται για μία κίνηση που αποδεικνύει έμπρακτα την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία του συλλόγου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστρινός και συνέχισε «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι Λέσχες Φιλίας επιδιώκουν –μεταξύ άλλων- τη βελτίωση της σωματικής, κοινωνικής και ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων και, προς αυτή την κατεύθυνση η συγκεκριμένη δωρεά είναι ουσιαστική». Ο Δήμαρχος Πηνειού δεν παρέλειψε τέλος να εκφράσει την πρόθεσή του για στενότερη συνεργασία και δράσεις στο μέλλον με τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ιατρικοί σύλλογοι Ηλείας & Αμαλιάδας: Αναβρασμός στον ιατρικό κόσμο για τις «ποινές» όσων δεν δεχτούν να καλύψουν κενά του ΕΣΥ
    Ιατρικοί σύλλογοι Ηλείας & Αμαλιάδας: Αναβρασμός στον ιατρικό κόσμο για τις «ποινές» όσων δεν δεχτούν να καλύψουν κενά του ΕΣΥ

    Κατηγορηματικά αντίθετοι στην άτυπη επίταξη ιδιωτών γιατρών - Ετοιμάζονται προσφυγές στον Άρειο Πάγο και την Ε.Ε.

    Την κατηγορηματική αντίθεσή του στη νέα διάταξη του Υπ. Υγείας που προβλέπει έντονες κυρώσεις-από διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ έως και διακοπή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε ιδιώτες ιατρούς που θα αρνηθούν να καλύψουν κενά του ΕΣΥ, εκφράζει ο ιατρικός κόσμος της Ηλείας στη νέα διάταξη του Υπ. Υγείας, κάνοντας λόγο για προσφυγή στη δικαιοσύνη αλλά και την Ε.Ε.

    Συγκεκριμένα , η διάταξη προβλέπει ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα καλύπτουν τα κενά σε νοσηλευτικά ιδρύματα εφόσον τους ζητηθεί αλλιώς θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Επίσης, προβλέπεται διακοπή του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ. Και στις δύο περιπτώσεις η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων.

    Για επίταξη υπηρεσιών, αντιδημοκρατικές διαδικασίες και αντικίνητρα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής σε άγονες περιοχές, κάνουν λόγο οι ιατροί του νομού και προβλέπουν ότι αυτή η διάταξη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα σε χρόνια θέματα του συστήματος υγείας.

    Χρήστος Γιαννικούλης: « Αδιανόητες ποινές σε συνθήκες κανονικότητας»

    Σημαντικά προβλήματα τόσο στις δημόσιες δομές όσο και στον ιδιωτικό τομέα, εκτιμά ότι θα δημιουργήσει η εν λόγω διάταξη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, μεταφέροντας την αντίθεση του ιατρικού κόσμου. «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή υποχρεωτικότητας. Η απειλή επιβολής ποινής διακοπής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνιστά άτυπη επίταξη υπηρεσιών, η οποία είναι αδιανόητη σε συνθήκες υποτιθέμενης κανονικότητας. Αν δεν είμαστε σε κατάσταση κανονικότητας, ας βγει η πολιτεία να το δηλώσει επίσημα» δηλώνει στο ilialive.gr.

    «Με τη διάταξη αυτή δημιουργείται αντικίνητρο ακόμη και με την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής σε άγονες περιοχές. Υπάρχει δηλαδή αντικίνητρο ακόμη και για έναν ιδιώτη γιατρό να εγκατασταθεί σε άγονη περιοχή αφού γνωρίζει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιταχθεί. Με αποτέλεσμα στο τέλος οι άγονες περιοχές, εκτός από έλλειψη σε δημόσιες δομές να έχουν έλλειψη και σε ιδιώτες. Διακόπτοντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όποιον δεν συμμορφωθεί, αυτό θα έχει ως συνέπεια να «πλημμυρίσουν» τα νοσοκομεία από ασθενείς που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες γιατρούς και να απευθύνονται αναγκαστικά στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία. Έτσι τελικά μπορούμε να δούμε τις δημόσιες δομές να επιβαρύνονται από ένα μέτρο το οποίο υποτίθεται ήρθε να του βοηθήσει».

    Τέλος ο κ. Γιαννικούλης υπογραμμίζει ότι ο ΙΣ Ηλείας δεν είναι αντίθετος στην επιθυμία ιατρού να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, παρά μόνο στην υποχρεωτικότητα που επιβάλλει η πολιτεία, και σημειώνει για άλλη μια φορά τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους ιατρούς σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί, είτε γεωγραφικά είτε λειτουργικά, άγονες.

    «Η λύση είναι η μισθολογική αναβάθμιση και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας πανελλαδικά στο ΕΣΥ και η παροχή επιπλέον ενισχυμένων κινήτρων σε περιοχές όπου ή είναι γεωγραφικά άγονες ή εμφανίζουν χαρακτηριστικά άγονης σε λειτουργικό επίπεδο. Συντασσόμαστε με τις προτάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για διπλασιασμό των αποδοχών των ιατρών, αφορολόγητες εφημερίες, εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίες και ειδικότερα για τις περιοχές που έχουν πρόβλημα, να υπάρξει παροχή επιπλέον ενισχυμένων κινήτρων για να γίνουν ελκυστικές οι θέσεις αυτές, μεταξύ των οποίων και το Γ.Ν. Ηλείας. Φυσικά, δεν είμαστε αντίθετοι αν κάποιος συνάδελφος θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα».

    Κωνσταντίνος Τσαούσης: «Αυτά δεν συμβαίνουν σε Δημοκρατίες»

    Αρκετά καυστικός στο λόγο του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Τσαούσης τονίζει στο ilialive.gr : «Είμαστε η τελευταία…Σοβιετική Δημοκρατία στον πλανήτη μετά την Κορέα! Εμείς ως γιατροί έχουμε αποφασίσει να προσφύγουμε στον Άρειο Πάγο και την Ε.Ε. Αυτά δεν συμβαίνουν σε Δημοκρατίες. Που έχει ακουστεί το 2024, για τις αδυναμίες του κράτους και της πολιτείας να επιτάσσονται οι γιατροί.

    Η συνταγογράφηση θεσμοθετήθηκε για τον ορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων από το σύστημα. Για την επιστημονικότητα και τη διευκόλυνση. Δεν έγινε για να έχει κάποιος το «κλειδί» και να εκβιάζει. Αν το Υπουργείο θέλει να επιτάξει κάποιους, γιατί δεν επιτάσσει τους στρατιωτικούς γιατρούς;».

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣ Αμαλιάδας τονίζει:

    «Ο εκσυγχρονισμός και η ανασύνταξη του Ε.Σ.Υ. δεν επιτυγχάνεται με κακές μεταρρυθμίσεις. Δεν επιτυγχάνεται με απειλές , με επιτάξεις , με τακτικές αποφασίζουμε και διατάζουμε.Από πολύ νωρίς ως Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας έχουμε εκφράσει τον φόβο μας για την απαξίωση και αποσάθρωση του Ε.Σ.Υ.

    Η κυβέρνηση, πέντε χρόνια τώρα, επιλέγει να ανακοινώνει μέτρα και να εισαγάγει δήθεν “μεταρρυθμίσεις”, που ήδη το έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη περιδίνηση.Τελικά, μετά την εισαγωγή της δήθεν “μεταρρύθμισης” της άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών εντός και εκτός Ε.Σ.Υ., το Εθνικό Σύστημα παραμένει μη ελκυστικό. Η επιβολή κυρώσεων αν οι ιδιώτες γιατροί δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα. Η Υγεία είναι επένδυση για την ευημερία της κοινωνίας δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση όπως την αντιλαμβάνεστε στην κυβέρνηση.

    Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υπηρετεί τους ασθενείς ,όχι τους γιατρούς. Η στέρηση π.χ. του δικαιώματος συνταγογράφησης σε περιοχές που ήδη ταλανίζονται από υποστελεχωμένες δομές υγείας του Ε.Σ.Υ.,
    θα λειτουργήσει και πάλι τιμωρητικά για τους πολίτες θέτοντας νέα τεράστια προβλήματα στις ήδη υποστελεχωμένες κρατικές δομές όταν οι πολίτες θα αναγκάζονται να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους σε δημόσιες δομές. Καταλύονται με τις πολιτικές του Υπουργού οι αρχές της ισότητας και για τους πολίτες και για τους γιατρούς. Αποφασίζουν μονομερώς και τιμωρούν όποιον δεν ασπάζεται τις ολοκληρωτικού καθεστώτος αποφάσεις τους. Η υγεία των πολιτών είναι έρμαιο των αλλοπρόσαλλων αποφάσεων μαθητευόμενων μάγων του Υ.Υ και της κυβέρνησης ! Δυστυχώς η κυβέρνηση και ο κ. Υπουργός Υγείας αντί να ακούσει τις προτάσεις των υπεύθυνων Ιατρικών φορέων, καταφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην στοχοποίηση του ιατρικού κόσμου.

    Έτσι ενώ η Πολιτεία αδιαφορεί εδώ και χρόνια για την στελέχωση των νοσοκομείων της Κω της Σπάρτης του Πύργου και άλλων περιοχών της χώρας επιρρίπτει τις ευθύνες στους ιδιώτες γιατρούς .Δυστυχώς για τους πολίτες και την ορθή λειτουργία του ΕΣΥ, για τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση, ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι η θεραπεία δια πάσαν κυβερνητική νόσων.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα αντιδράσει με κάθε τρόπο και κάθε κόστος στον εξαναγκασμό ιατρών προς επίταξη!»

  • Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Η αμετανόητη αλαζονεία του ΕΟΠΥΥ
    Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Η αμετανόητη αλαζονεία του ΕΟΠΥΥ

    Είναι γνωστή σε όλους πια η λαίλαπα που περνά και καταστρέφει τον κόπο των ιδιωτών εργαστηριακών συναδέλφων μας. Είναι γνωστές οι μη βιώσιμες συνθήκες (clawback – rebate) στις οποίες αναγκάζονται να εκτελέσουν το ιατρικό τους έργο. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά για να υπάρξει υπομονή και ανοχή. Είναι, όμως, λίγα για να μετρηθεί το ειδικό βάρος της προσφοράς του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ στην κοινωνία μας. Ένα ειδικό βάρος που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει και να υποβαθμίζει.

    Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας (ΕΟΠΥΥ), εν μέσω κινητοποιήσεων, αποφάσισε να υπενθυμίσει στους εργαστηριακούς ιατρούς τους όρους λύσης των συμβάσεών τους. Δείχνοντας περαιτέρω αδιαλλαξία, προτρέπει τους πολίτες να καταδώσουν τον ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό που δεν θα τους εξυπηρετήσει. Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται την εφαρμογή των Διεθνών Κατευθυντήριων οδηγιών ορθής κλινικής συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, αποδεικνύοντας πως δεν επιθυμεί ο ίδιος την καλή και επιστημονική πρακτική για την υγεία των πολιτών, δείχνοντας παράλληλα την αμετανόητη αλαζονεία του.

    Στον αγώνα των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ οι Ιατρικοί Σύλλογοι σχηματίζουν ασπίδα προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Επιβάλλεται να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό, με τρόπο ουσιαστικό και υπερκομματικό. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, καλούν τον Υπουργό Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να σταθούν μαζί τους στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ζητούν άμεση συνάντηση μαζί τους.

    ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    ΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΙΣ ΛΕΣΒΟΥ ΙΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    ΙΣ ΑΘΗΝΩΝ ΙΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΙΣ ΛΗΜΝΟΥ ΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

    ΙΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΑΝΙΑΣ ΙΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΙΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

    ΙΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΙΣ ΡΟΔΟΥ

    ΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣ ΚΙΛΚΙΣ ΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΙΣ ΣΑΜΟΥ

    ΙΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΙΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΙΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΙΣ ΞΑΝΘΗΣ ΙΣ ΣΕΡΡΩΝ

    ΙΣ ΑΡΤΑΣ ΙΣ ΘΗΒΩΝ ΙΣ ΚΩ ΙΣ ΠΑΤΡΑΣ ΙΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    ΙΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΙΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

    ΙΣ ΔΡΑΜΑΣ ΙΣ ΕΠ.ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΙΣ ΠΕΛΛΑΣ ΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    ΙΣ ΕΒΡΟΥ ΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΙΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΙΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΙΣ ΧΑΝΙΩΝ

    ΙΣ ΧΙΟΥ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση
    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση

    Ο Ιατρικος Σύλλογος Αμαλιάδας χαιρετίζει και στηρίζει απόλυτα την αγωνιστική στάση και τη μαζική συμμετοχή των εργαστηριακών ιατρών μελών του, στις απεργιακές κινητοποιήσεις από Τετάρτη 08 Μαΐου 2024, που έχει ως στόχο να εκφραστεί η αντίθεσή τους στη βάναυση αφαίρεση του εισοδήματος τους με την καθιέρωση του clow back, με αποτέλεσμα την αφαίμαξη των εργαστήριων της γειτονίας και τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό των εργαστήριων τους.

    Δυστυχώς για μια ακόμη μία φορά οι συνήθεις «ύποπτοι» δεν σέβονται τη μάχη που δίνει ο εργαστηριακός συνάδελφος τους για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, τη σωτηρία των εργαστήριων τους και της ελπίδας για ένα συνταξιοδοτικό μέλλον.
    Έτσι οι «γνωστοί» για την απεργοσπαστική τους τακτική δηλώνουν χωρίς αιδώ ότι θα συμπεριφερθούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός
 Όλοι οι παραπάνω, πολύ σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν στο γιατί έχουν μόνο προνόμια και δεν έχουν υποχρεώσεις, τους γνωρίζουμε δε ότι σε περίπτωση ατυχούς περιστατικού στο ιατρείο τους, ο Ιατρικός Σύλλογος δεν θα τους στηρίξει ηθικά και νομικά.

    Τέλος, τους ενημερώνουμε ότι οι εργαστηριακοί ιατροί θα προασπίσουν με ομάδες περιφρούρησης τις κινητοποιήσεις τους με κάθε μέσον και ας αναλάβουν οι απεργοσπάστες τις ευθύνες τους.
Ας γνωρίζουν, οι απεργοσπάστες, ότι με τη στάση τους ανοίγουν μέτωπο, όχι κατά των εργαστηριακών συνάδελφων τους και συνολικά προς το ιατρικό σώμα, αλλά με την ίδια την κοινωνία που τους κρίνει και τους αξιολογεί. Και μάλιστα με την ταμπέλα του απεργοσπάστη, που εκμεταλλεύεται τον αγώνα των άλλων για να κερδίσει.

    Οι εργαστηριακοί ιατροί:

    • Στηρίζουν τους ασθενείς καλύπτοντας εδώ και 10 χρόνια τώρα την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.
• Λένε ΟΧΙ στον οικονομικό μαρασμό και την εξαθλίωση των εργαστήριων τους.

    Καλούμε:
    1. Τους εργαστηριακούς ιατρούς σε αγωνιστική ετοιμότητα με παράλληλη διασφάλιση και περιφρούρηση της όποιας μορφής κινητοποιήσεων, συνεχή ενημέρωση ιατρών και εργαζομένων στα εργαστήρια και διασφάλιση της ενημέρωσης του συνόλου του λαού.
    2. Καλούμε τους συναδέλφους κλινικούς ιατρούς τις μέρες των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών, να περιορίσουν την συνταγογράφηση τους, στις απολύτως επείγουσες και απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

    Για το Δ.Σ. του Ι.Σ. Αμαλιάδας
    Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

    Κωνσταντίνος Τσαούσης Βασίλειος Χριστάκης

  • Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Δήλωση στήριξης στους εργαστηριακούς ιατρούς
    Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Δήλωση στήριξης στους εργαστηριακούς ιατρούς

    Έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ.

    Έχει περάσει μία δεκαετία κατάθεσης προτάσεων για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης.

    Έχει περάσει μία δεκαετία χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή Πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής.

    Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Π.Φ.Υ. από πλευράς της Πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και τους Επιστήμονες που παρέχουν έργο.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στις 24/4/2024, στηρίζει απόλυτα τις επερχόμενες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι εργαστηριακοί ιατροί. Τους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά ξεκινώντας από την Τετάρτη 8/5/2024 και τους διαβεβαιώνει ότι θα περιφρουρήσει τις κινητοποιήσεις αυτές με κάθε πρόσφορο μέσον.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: "Καμπανάκι" για την μηνιγγίτιδα - Ποια προληπτικά μέτρα προτείνονται
    Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας:

    Μετά το αναφερόμενο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ήλιδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας ενημερώνει το ευρύ κοινό για τις ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει.

    Δεν χρειάζεται πανικός σε καμιά των περιπτώσεων, διότι ούτως η άλλως διάγουμε μια περίοδο υψηλής νοσηρότητας από διάφορες εποχιακές λοιμώξεις.

    Το συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου ποικίλλουν. Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες, συμπτώματα παρόμοια με αυτά των εποχιακών ιώσεων.

    Τα δε χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι: ο υψηλός πυρετός, η αυχενική δυσκαμψία και το επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης και σε ορισμένες περιπτώσεις το εκτεταμένο εξάνθημα όπου όμως παρουσιάζεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Σε περίπτωση που συντρέχουν τα ανωτέρω πρέπει να κινητοποιηθεί το περιβάλλον του εκάστοτε ασθενή, προκειμένου να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια και ενημέρωση.

    Η μετάδοση του μικροβίου της μηνιγγίτιδας γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού (σάλιο, ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις).

    Κύριο προληπτικό μέτρο είναι η χημειοπροφύλαξη, η αποφυγή στενής επαφής και έκθεσης σε σταγονίδια με τους νοσούντες και η πιστή τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών κτλ) .

    Χημειοπροφύλαξη πρέπει να λάβουν το ταχύτερο δυνατό όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή σε διάστημα 7 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και πρέπει να χορηγείται ιδανικά το πρώτο 24ωρο μετά την ταυτοποίηση του κρούσματος.

    Η χημειοπροφύλαξη δεν έχει νόημα αν έχουν παρέλθει περισσότερες από 10 ημέρες από την επαφή με το κρούσμα.

    Επικίνδυνες επαφές θεωρούνται:

    • Τα άτομα του οικιακού περιβάλλοντος.
    • Τα άτομα που είχαν στενή επαφή με το κρούσμα ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις του (π.χ. στενοί φίλοι, ερωτικοί σύντροφοι).

    Όσον αφορά στους συμμαθητές, χημειοπροφύλαξη χορηγείται μόνο στα παιδιά που είχαν στενή επαφή με τον ασθενή (π.χ. στενοί φίλοι, παιδιά που κάθονται στο ίδιο θρανίο κλπ.) και όχι όλη η τάξη.

    Χημειοπροφύλαξη πρέπει επίσης να χορηγείται και σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή κατά τη διάρκεια εξωσχολικών δραστηριοτήτων (φροντιστήρια, γυμναστήρια & άλλα).

    Επισημαίνουμε πως, μόνοι αρμόδιοι για την θεραπεία την δοσολογία και τη διάρκεια λήψης της χημειοπροφύλαξης είναι οι θεράποντες ιατροί και ουδείς άλλος επαγγελματίας υγείας.

  • Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Διεθνής Μέρα Ευαισθητοποίησης για τον ιό HPV
    Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Διεθνής Μέρα Ευαισθητοποίησης για τον ιό HPV

    Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ευθύνεται για περίπου 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου, της κεφαλής και του τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, επηρεάζοντας αξιοσημείωτα και τα δύο φύλα. Σημαντικά εργαλεία πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης αποτελούν ο εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών κατά του HPV και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στις γυναίκες έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το τεστ Παπανικολάου (Τεστ ΠΑΠ) και το HPV DNA test, αντίστοιχα.

    Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός έναντι του HPV στα κορίτσια έχει εισαχθεί από το 2009. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή (στο 55,4% για τις ηλικίες 11-18 και στο 43,8% για τις ηλικίες 11-14) και μακριά από τον στόχο για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που έχει θέσει ο ΠΟΥ, για εμβολιαστική κάλυψη του 90% των κοριτσιών έως το 2030.

    Από τον Μάρτιο του 2022, ο εμβολιασμός κατά του HPV συστήνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και Εφήβων τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, από την ηλικία των 9 ετών.

    Το εμβόλιο εμπεριέχεται στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν. Κατά την διάρκεια της πανδημίας δυστυχώς δημιουργήθηκαν εμβολιαστικά ελλείμματα τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν”.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Συστάσεις για το νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό - Αντιμετωπίζει και τη μετάλλαξη "Κράκεν"
    Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Συστάσεις για το νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό - Αντιμετωπίζει και τη μετάλλαξη

    Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας σχετικά με το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

    Συγκεκριμένα αναφέρει πως "... το νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι μονοδύναμο και στοχεύει το στέλεχος του κορωνοϊού που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή και το οποίο δεν είναι άλλο από το XBB.1.5, γνωστό ως Κράκεν.

    Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι παρακάτω ομάδες αποτελούν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό:

    1. Ενήλικες >60 ετών

    2. Άτομα 6 μηνών έως 59 ετών σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατασταλμένοι)

    3. Έγκυες

    4. Επαγγελματίες του χώρου υγείας

    ΔΟΣΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ:

    Για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών: όσοι έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο.

    Για τα παιδιά 5 ετών έως 11 ετών: τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο.

    Για τους πολίτες 12 ετών και άνω: οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέρα από τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της Covid-19, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί.

    Το νεότερο στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει λάβει τον βασικό εμβολιασμό.

    Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο XBB.1.5 είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

    Η ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος εμβολιασμού (για τους ατελώς εμβολιασμένους πολίτες που είχαν κάνει πχ την πρώτη δόση εμβολιασμού) θα γίνει με το νέο εμβόλιο. Το διάστημα που πρέπει να περάσει από τον 1ο εμβολιασμό είναι το ίδιο που προβλεπόταν και με το προηγούμενο εμβόλιο (8 εβδομάδες).

    Επισημαίνεται δε ότι η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής (επί του παρόντος) αντιϊκής θεραπείας για τη νόσο COVID-19 δεν υποκαθιστά τα οφέλη του εμβολιασμού.

    Όσον αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό έχει ήδη ξεκινήσει, με το κλασσικό εποχικό εμβόλιο ενώ από χθες ο προσωπικός-οικογενειακός γιατρός για τους άνω των 60 ετών, μπορεί να επιλέξει και να συνταγογραφήσει ένα από τα δύο νέα ενισχυμένα αντιγονικά εμβόλια. Το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται στους άνω των 6 μηνών και υπάρχει ισχυρή σύσταση να το κάνουν οι ευάλωτες ομάδες όπως τις περιγράψαμε ανωτέρω..

    Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

    • Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών
    • Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ κ.α.).

    Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

    Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού" καταλήγει η ανακοίνωση.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο