Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024 13:27

«Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια… Ο αγώνας συνεχίζεται»: Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος με την παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας

Γράφτηκε από την

Η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές»,στο πλαίσιο καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προσέγγιζε το πρόβλημα της καταστροφής των δασών με σκοπό να ευαισθητοποιοιηθούν τα παιδιά αφενός στο ζήτημα των καταστροφικών επεμβάσεων του ανθρώπου στα δάση και αφετέρου στην αξία της καλλιέργειας της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Τα βιβλία που διαβάσαμε (από την παιδική συλλογή της βιβλιοθήκης): «Το μυστικό δάσος» της Sandra Dieckmann των εκδόσεων Διόπτρα, «Δέντρα» των Piotr Socha και Wojciech Grajkowski των εκδόσεων Μικρή Σελήνη και «Ζωγραφική πες μου τα μυστικά σου!» της Μαρί Σελλιέ των εκδόσεων Μεταίχμιο, εστιάζοντας στον πίνακα της μεξικανής ζωγράφου Φρίντας Κάλο «Το πληγωμένο ελάφι». Δέντρα, ζώα, φυτά του δάσους, παράξενα δεντροπλάσματα και δεντρόσπιτα, ο πίνακας ζωγραφικής «Τοπίο με κίτρινα πουλιά» του Πάουλ Κλέε, όλα αυτά μας ξενάγησαν στο μαγικό και ονειρεμένο δάσος.

Τα βιβλία που αναζητήσαμε (από τις συλλογές παλιών βιβλίων της βιβλιοθήκης): «Η θεία Κωμωδία» του Ιταλού ποιητή Δάντη, που εκδόθηκε στη Βενετία το 1757, της συλλογής Κ.Α. Νικολόπουλου με ιδιόχειρη αφιέρωση του δωρητή και με εξώφυλλο από περγαμηνή και το ομώνυμο βιβλίο, που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1962, της συλλογής Ε. Καλλιανιώτη. Αυτό το εμβληματικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας αποτελεί μια σύγχρονη περιβαλλοντική αλληγορία. Πρόκειται για μια συγκλονιστική αναφορά της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Στους εννιά κύκλους του έργου συναντάμε και τα τέσσερα θεμελιώδη στοιχεία της φύσης: τον αέρα, τη φωτιά, τη γη και το νερό. Είναι γεγονός ότι οι σημερινές ευαισθητοποιημένες κοινωνίες έχουν κατανοήσει τις αρνητικές παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση και αναζητούν διέξοδο, έτσι όπως και ο ποιητής αναζητά την μετάβασή του από την Κόλαση στον Παράδεισο στην προσπάθειά του να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τη φύση.Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στην αρχοντική Δημητσάνα, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024:

Σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, τα παιδιά και οι γονείς τους με την συνδρομή της τοπικής διαχειρίστριας του Μουσείου κ. Ήρας-Χριστίνας Παπαδοπούλου, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο μουσείο, να δουν και να μάθουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και να αναλύσουν πτυχές της δύναμης του νερού.

Οι μικροί ταξιδευτές γνώρισαν από κοντά τη νεροτριβή που παλιά οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μιας άλλης εποχής έπλεναν το ρουχισμό του σπιτιού τους με φυσικό, βιολογικό τρόπο! Είδαν πώς λειτουργούσε ο νερόμυλος και άλεσαν καλαμπόκι για να βγάλουν το δικό τους καλαμποκάλευρο. Επισκέφθηκαν, την παραδοσιακή οικία του μυλωνά, ο οποίος έμενε στο πάτωμα πάνω από το μύλο του, ιδιαίτερα σε περιόδους που είχε πολλή δουλειά. Άκουσαν ιστορίες για τα καλικαντζαράκια και τις νεράιδες, ιστορίες που το ταπεινό μυαλό του μυλωνά έπλεκε μαζί με το ημίφως από το καντήλι και το κελάρυσμα του νερού που ορμητικό κατέβαινε από την πηγή. Στη συνέχεια, τα παιδιά επισκέφθηκαν τον μπαρουτόμυλο, ο οποίος τροφοδοτούσε τον Αγώνα του 1821 με μπαρούτι. Τέλος, τα παιδιά γνώρισαν το βυρσοδεψείο και έμαθαν για την κατεργασία του δέρματος για τη δημιουργία της περγαμηνής.

Ακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπήκαμε σε ένα δάσος»μετην αρχαιολόγο κ. Ειρήνη Πυρπάσου,μέσα σε ένα μοναδικής αισθητικής δάσος, στο πλαίσιο της εικαστικής εγκατάστασης «I found myself within a forest-Ευρέθην εις το δάσος» της Γιούλας και της Όλγας Παπαδοπούλου, το οποίο ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Εκεί οι «ταξιδευτές» περπάτησαν ανάμεσα στα ψηλά δέντρα, στα πεσμένα φύλλα, παρατήρησαν εικόνες παραμυθιών και μύθων, ενώ η μουσική υπόκρουση με τους ήχους του τρεχούμενου νερού, πλαισίωνε μοναδικά το όλο σκηνικό.

Πώς όμως συμπληρώνεις το σκηνικό σου με στίχους από τη Θεία Κωμωδία, με αποσπάσματα από κλασσικά παραμύθια, όπως η κοκκινοσκουφίτσα και ο κοντορεβιθούλης, με μύθους παρμένους από τον παππού Αίσωπο (ο λύκος και ο σκύλος) και άλλους από τη μυθολογία (το χρυσόμαλλο δέρας); Μα φυσικά όλα αυτά έχουν ως κοινή αναφορά το δάσος!

Παραμύθια και μύθοι λοιπόν που εκτυλίσσονται μέσα σε ένα δάσος, παραμύθια και μύθοι, των οποίων τα παιδιά έψαξαν και ανακάλυψαν τις εικόνες τους πάνω στα πεσμένα φύλλα της εικαστικής εγκατάστασης.

Τέλος, τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσουν με κάρβουνο ένα πυκνό, σκοτεινό δάσος και με χρώματα (ξυλομπογιές και κηρομπογιές) κάποιον που αγαπούν πολύ, ο οποίος τους δίνει δύναμη και τους βοηθά να βγουν από αυτό το σκοτεινό δάσος.

Ευχαριστούμε θερμά το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, την τοπική διαχειρίστρια του Μουσείου Υδροκίνησης της Δημητσάνας κ. Ήρα-Χριστίνα Παπαδοπούλου και την αρχαιολόγο κ. Ειρήνη Πυρπάσου, για την εξαιρετική συνεργασία και για τονμαγικό και βιωματικό τρόπο, που προσέγγισαν το θέμα. Οι δράσεις άριστα σχεδιασμένες και προσαρμοσμένες στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πέρασαν πολλαπλά μηνύματα φιλαναγνωσίας και έδειξαν την ουσιαστική συμβολή της τέχνης στην καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης.

andits lesxiPeriv 2

andits lesxiPeriv 3

andits lesxiPeriv 4

andits lesxiPeriv 5

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024 12:37

Σχετικά Άρθρα

  • Επιμορφωτικές δράσεις στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας
    Επιμορφωτικές δράσεις στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

    Στο πλαίσιο αξιοποίησης του STEM Εργαστηρίου «Ντίνα Αιλιανού Τσίγκου» της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία δυο επιμορφωτικά σεμινάρια, στα οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το πρώτο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 σε συνεργασία με τις Συμβούλους Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών Ανατολικής Αττικής, κ. Ελένη Πασχαλίδου, κ. Χριστίνα Παπαγιαννίδου, κ. Αγνή Βίκη και κ. Αγαπούλα Ευθυμιοπούλου με θέμα: «Παιδί και Επικοινωνία»: Φιλαναγνωσία - STEM/STEAM Εκπαίδευση και ψηφιακή αφήγηση. Δημιουργικές και καινοτόμες δράσεις στο Νηπιαγωγείο».

    Το σεμινάριο παρακολούθησαν 120 νηπιαγωγοί της Ανατολικής Αττικής και αρχικά παρουσιάστηκε η ψηφιακή αφήγηση «Ένα παράξενο ταξίδι στο διάστημα» από την Υπεύθυνη των Εκπ/κών Προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας Δρ Σταματία Κοτρέτσου. Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος φιλαναγνωσίας «Ταξίδι στη Βιβλιοχώρα της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας», το οποίο υλοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 σε συνεργασία με το ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην παρουσίαση συμμετείχαν η κ. Ευανθία Κοντογούρη ΠΕ03, ΜEd, Διευθύντρια 3ου ΓΕΛ Αιγάλεω και επιστημονική συνεργάτης της βιβλιοθήκης, η κ. Χριστίνα Πρίνου, Νηπιαγωγός του Νηπιαγωγείου Ζαχάρως, η κ. Αθανασία Βασιλοπούλου, Νηπιαγωγός του Νηπιαγωγείου Κρεστένων και η κ. Αθανασία Τσιόντζιου ΜEd, Νηπιαγωγός- Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ανδρίτσαινας. Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και παρέμβαση του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Νεκτάριου Στελλάκη, ο οποίος τόνισε την αξία της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

    Το δεύτερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «STEM/STEAM/STREAM Εκπαίδευση – Εφαρμογές Ρομποτικής και 3D εκτύπωσης» υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας και το 3ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω. Συντονίστρια του σεμιναρίου ήταν η Δρ Σταματία Κοτρέτσου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας και συντονίστρια του εργαστηρίου ρομποτικής η επιστημονική συνεργάτης της Βιβλιοθήκης κ. Ευανθία Κοντογούρη, MΕd, Διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω. Είχε διάρκεια σαράντα (40) ώρες και περιλάμβανε δια ζώσης συναντήσεις και μεικτό μοντέλο σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης. Αναλυτικά: 24 ώρες δια ζώσης (εργαστήρια ρομποτικής), 4 ώρες διαδικτυακά (3D εκτύπωση, φιλοσοφία STEM/STEAM/STREAM εκπαίδευσης) και 12 ώρες για δημιουργία STEM/STEAM/STREAM διδακτικού σεναρίου.

    Συμμετείχαν Καθηγητές/τριες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι επιμορφώθηκαν στην παρακάτω θεματολογία:

    1. Εφαρμογές ρομποτικής: «Εισαγωγή στη ρομποτική»: έννοια της λέξης «Ρομπότ», είδη και λειτουργία αισθητήρων. «Δημιουργώ ακολουθώντας οδηγίες»: δημιουργία κατασκευών με Lego-Boost Kit. «Βασικές αρχές λειτουργίας ενός ρομπότ Ι»: φόρτωση έτοιμου προγράμματος, πειραματισμός, αναγνώριση αισθητήρων, λειτουργία αισθητήρων. «Βασικές αρχές λειτουργίας ενός ρομπότ ΙΙ»: δημιουργία ρομποτικών κατασκευών και προγραμματισμός τους στο scratch. Τρόποι στροφής ρομπότ, χρήση αισθητήρων, ανταπόκριση (με στροφή, ήχο, εμπρόσθια και οπίσθια κίνηση) σε δεδομένα από αισθητήρες υπερήχων και χρώματος. «Arduino»: δημιουργία εικονικών κυκλωμάτων με χρήση Arduino στο Tinkercad και προσομοίωση της λειτουργίας τους. Κυκλώματα με χρήση Breadboard. Δημιουργία πραγματικών κυκλωμάτων με αντιστάσεις, leds, αισθητήρες, βομβητές κ.α. Φόρτωση κώδικα στο κύκλωμα. Πειραματισμός – τροποποιήσεις.
    2. Εφαρμογές 3D εκτύπωσης: «Βασικές αρχές και προγράμματα», «σχεδιασμός 3D αντικειμένων προς εκτύπωση».

    Γ) Η έννοια της STEM/STEAM/STREAM εκπαίδευσης: «Από τη Θεωρία στην πράξη», «παραδείγματα διδακτικών σεναρίων».

    Την ομάδα έργου πλαισίωσαν επιστημονικά και παιδαγωγικά οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κ.κ. Χρήστος Δ. Φανίδης, PhD, Σ.Ε. ΠΕ04, Κωνσταντίνος Γιατράς, PhD, MEd, Σ.Ε. ΠΕ03 και Αθηνά Κοκκόρη, PhD, MSc, Σ.Ε ΠΕ86.

    Στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλαν ουσιαστικά οι εθελοντές-επιστημονικοί συνεργάτες της βιβλιοθήκης κ.κ. Χρήστος Αλεξανδρόπουλος – Τεχνικός Η/Υ, Αλέξανδρος Μπριζόλης MSc – Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κα Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, Μιχάλης Τερεζάκης – Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Υπεύθυνος της Λέσχης Ρομποτικής του Πανεπιστημίου και ο Σταύρος Γεράρδης, μαθητής Γενικού Λυκείου.

    Επίσης, οι υποδιευθυντές του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω ο κ. Γεράρδης Νικόλαος, Καθηγητής Πληροφορικής και η κ. Κρέτση Γεωργία, Χημικός στήριξαν επιτυχώς τη διεξαγωγή των εργαστηρίων.

    Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας ευχαριστεί θερμά τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας κ. Δήμητρα Μακρή PhD, MEd, MSc, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης και όλους τους εθελοντές για την ουσιαστική συνδρομή τους στην επίτευξη του στόχου, την ολοκλήρωση του πιλοτικού επιμορφωτικού προγράμματος.

    epim draseis vivl andrits 2

    epim draseis vivl andrits 3

    epim draseis vivl andrits 4

    epim draseis vivl andrits 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ν. Δημητρακόπουλου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Δημητρακόπουλου «ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΔΑ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος», στο πλαίσιο του προγράμματος παιδαγωγικών, πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης και της προσπάθειάς της να ενισχύσει την πολιτιστική φυσιογνωμία της Ανδρίτσαινας.

    Το βιβλίο πραγματεύεται το έργο 300 και πλέον πρωταγωνιστών της αρχαίας ελληνικής επιστήμης και τεχνολογίας που έδρασαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ο συγγραφέας αναλύει το έργο των μεγάλων στοχαστών της ελληνικής αρχαιότητας στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο κάθε εποχής, διερευνώντας παράλληλα τις σχέσεις της επιστήμης με τη θρησκεία και την τεχνολογία, ενώ η φιλοσοφία διατρέχει οριζόντια το έργο τους και τις αναφορές του βιβλίου.

    Το βιβλίο αποτελεί έργο αναφοράς, που απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ερευνητή, επιστήμονα, εκπαιδευτικό και σπουδαστή, για να το αξιοποιήσει είτε με συνεχή ρυθμό μελέτης είτε ως εγκυκλοπαιδική πηγή στην οποία θα μπορεί να ανατρέχει κάθε στιγμή.

    Την παρουσίαση του βιβλίου και την ανάλυση των θεμάτων που πραγματεύεται έκαναν οι Τόνια Κιουσοπούλου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιώργος Σγούρος, π. συντονιστής Διευθυντής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά, π. Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας και ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Δημητρακόπουλος, Τοπογράφος Μηχανικός Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τη παρουσίαση συντόνισε ο Γιώργος Βλασόπουλος, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας.

    andritsaina parousiasi dimitrakopoulou 1

    andritsaina parousiasi dimitrakopoulou 2

    andritsaina parousiasi dimitrakopoulou 3

    andritsaina parousiasi dimitrakopoulou 4

    andritsaina parousiasi dimitrakopoulou 5

    Δελτίο Τύπου

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο