Κατοικίδια VS Καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέξουμε

Κατοικίδια VS Καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέξουμε

skylos gynaika freepik

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Το καλοκαίρι είναι εδώ και είναι η κατάλληλη εποχή για να περάστε χρόνο με τα αγαπημένα σας κατοικίδια.

Διακοπές, περίπατοι στη φύση, μπανάκια στη θάλασσα και ότι άλλο έχετε σχεδιάσει για το καλοκαιρινό σας πρόγραμμα, μπορεί άνετα να περιλαμβάνει και τους τετράποδους φίλους σας.

Χρειάζεται απλά λίγη παραπάνω φροντίδα και προσοχή για να παραμείνουν υγιή και να το χαρούν όσο κι εσείς!!

Ο έμπειρος κτηνίατρος Σωτήρης Σωτηρόπουλος μας εξήγησε τι πρέπει να έχουμε στο νου μας για να περάσουμε ένα ανέμελο, αλλά και ασφαλές καλοκαίρι με τα αγαπημένα μας κατοικίδια!!

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες

Τους καλοκαιρινούς μήνες που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πολύ είναι απόλυτη ανάγκη να προστατεύουμε τα ζώα μας, ειδικά τις ώρες αιχμής.

Μην αφήνετε ποτέ τα κατοικίδιά σας μέσα σε αυτοκίνητο, κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό ή υπαίθριους χώρους χωρίς σκιά, καθώς διατρέχουν κίνδυνο θερμοπληξίας ή ακόμη και θανάτου.

Να έχετε μαζί σας πάντα, εννοείται και εκτός σπιτιού, αρκετό και δροσερό νερό για να μπορούν να πίνουν συχνά.

Προτιμήστε να τα βγάζετε βόλτα πριν τις 8 το πρωί και μετά τις 8 το βράδυ για να αποφύγετε την έκθεση στην έντονη ηλιοφάνεια.

Να θυμάστε ότι τα ζώα ζεσταίνονται όσο και εσείς αλλά ο οργανισμός τους έχει διαφορετικούς μηχανισμούς για να αποβάλλει τη θερμότητα. Το λαχάνιασμα και οι πατούσες τους είναι οι τρόποι για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, αλλά χρειάζονται περισσότερη ώρα απ’ ότι ένας άνθρωπος.

Μια παιδική πισίνα γεμάτη νερό, σε σκιερό μέρος στο μπαλκόνι σας, θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα για να δροσίζονται όποτε το έχουν ανάγκη.

Προσέξτε ιδιαίτερα τις ώρες με έντονη ηλιοφάνεια να μην αναγκάζετε τα ζώα σας να περπατούν σε καυτές επιφάνειες (άσφαλτος, άμμος, κλπ). Εκείνα από την λαχτάρα τους να είναι συνέχεια μαζί σας θα σας ακολουθήσουν παντού, ακόμη και αν υποφέρουν. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να πάθουν εγκαύματα στις πατούσες, πράγμα πολύ επώδυνο και με μεγάλη διάρκεια αποθεραπείας.

skylos gynaika volta freepikImage by Freepik

Περιποιηθείτε σωστά το τρίχωμά τους

Να θυμάστε ότι το τρίχωμα του ζώου σας είναι η φυσική του προστασία από το κρύο, αλλά και από τη ζέστη.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά με τα σκυλάκια που συνηθίζουμε να τα κουρεύουμε. Δεν πρέπει να κόβετε το τρίχωμά τους πολύ κοντό ή να τα ξυρίζετε θεωρώντας ότι έτσι θα ζεσταίνονται λιγότερο. Ίσα ίσα, θα είναι εκτεθειμένα περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία και κινδυνεύουν από βαρύτατα εγκαύματα.

Ειδικά οι ανοιχτόχρωμες ράτσες, αυτές με διπλό μανδύα ή κάποια ζωάκια που υποφέρουν από τοπική τριχόπτωση, μπορεί να χρειάζονται ακόμη και αντηλιακό!!

Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας για τα κατάλληλα προϊόντα.

Φροντίστε να ελέγχετε καθημερινά το τρίχωμα του ζώου σας για ξένα σώματα (άγανα κλπ) και να είναι πάντα χτενισμένο και καθαρό, χωρίς τους κόμπους που μπορούν να γίνουν βασανιστικοί και να του προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία.

Αν το κατοικίδιό σας απολαμβάνει τις βουτιές στη θάλασσα, μη ξεχνάτε να ξεπλένετε καλά το τρίχωμά του από το θαλασσινό νερό, γιατί αν δεν το κάνετε θα του ξηράνει την επιδερμίδα και θα του προκαλέσει έντονο κνησμό.

sotiropoulos s23

Φροντίστε για την αποπαρασίτωση και τα εμβόλιά τους

Η τακτική αποπαρασίτωση των ζώων συντροφιάς είναι μία απαραίτητη διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να μεριμνήσετε το κατοικίδιό σας να λάβει το πρωτόκολλο τόσο για τα έξω-παράσιτα (ψύλλοι, τσιμπούρια, κουνούπια, ψείρες) όσο και για τα ενδοπαράσιτα (εντερικά, του πνεύμονα, της καρδιάς), αλλά και για την αποφυγή τσιμπήματος από σκνίπα με ειδικά περιλαίμια.

Επίσης, καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα φαρμακείο, για περίπτωση ανάγκης, με αντιβιοτική αλοιφή, αντισταμινικά, αιμοστατικό βαμβάκι και ότι άλλο κρίνει απαραίτητο ο κτηνίατρός σας.

Τα τσιμπήματα εντόμων είναι κάτι που μπορεί να σας απασχολήσεις επίσης. Αν μετά το τσίμπημα δείτε την περιοχή να πρήζεται και το ζωάκι σας να πονά, κυρίως στη μουσούδα και στη γλώσσα, επιβάλλεται η ταχύτατη προσκόμισή του στον κτηνίατρο.

Τέλος, εννοείται πώς θα πρέπει να έχετε φροντίσει για τον απαραίτητο εμβολιασμό του κατοικιδίου σας, καθώς με την αλλαγή περιβάλλοντος θα «εκτεθεί» σε διαφορετικές συνθήκες και κινδύνους, που δεν είναι πάντα ελεγχόμενα.

skylos zeugari diakopes freepikImage by Holiak on Freepik

Ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο

Αν έχετε οργανώσει μακρινές διακοπές και χρειάζεται να μετακινηθείτε με αεροπλάνο ή πλοίο, καλό θα ήταν πρώτα απ’ όλα να ελέγξετε τους όρους της αεροπορικής ή της ακτοπλοϊκής εταιρείας που θα ταξιδέψετε σχετικά με τις συνθήκες μεταφορά ς του κατοικιδίου σας (χρήση κλουβιού, extra χρεώσεις, κλπ).

Θα πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα έγγραφα του ζώου σας: Πιστοποιητικό για το μικροτσίπ, πιστοποιητικό εμβολιασμού και ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς.

Κάποιες χώρες απαιτούν επιπλέον εμβόλια και πιστοποιητικά, οπότε καλό θα ήταν να είστε ενήμεροι από πριν για τους εκάστοτε τοπικούς κανονισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να έχετε επαφή και αλληλεπίδραση με το κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς αυτό θα βοηθήσει στο να μειωθεί το άγχος και ο φόβος του.

stray dog freepikImage by frimufilms on Freepik

Μην ξεχνάτε τα αδέσποτα

Τα αδέσποτα ζωάκια είναι μόνιμα εκτεθειμένα στους κινδύνους που αναφέραμε παραπάνω.

Δεν μας κοστίζει κάτι ένα μπολ με φρέσκο νεράκι και λίγη ξηρά τροφή έξω από την πόρτα μας αν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αδέσποτα στη γειτονιά.

Ειδικά τις ημέρες με καύσωνα, κυριολεκτικά βασανίζονται και μια μικρή δική μας βοήθεια μπορεί να αποβεί σωτήρια.

Ανοίξτε τους την πόρτα της αυλής σας να βρουν ένα σκιερό μέρος και φροντίστε τα όταν χρειάζονται βοήθεια. Η ευγνωμοσύνη που θα σας δείξουν είναι… βάλσαμο ψυχής!!

Κεντρική φωτογραφία: lookstudio on Freepik

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup