Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 13:57

Οι δορυφόροι του Έλον Μασκ που φέρνουν το γρήγορο Ίντερνετ «αναστάτωσαν» την Ελλάδα (videos)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι φωτεινές τελίτσες που φάνηκαν στη Β. Ελλάδα ήταν δορυφόροι - Πότε θα τους δούμε ξανά

Αναστάτωση προκάλεσαν το βράδυ της Πέμπτης κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα οι φωτεινές κουκίδες που εμφανίστηκαν στον ουρανό.

Οι φωτεινές συστοιχίες, που έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν, ήταν ορατές από αρκετές περιοχές, όπως τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Κοζάνη, την Ξάνθη και την Αλεξάνδρεια.
Μέχρι να δοθεί η απάντηση, περί τίνος πρόκειται, τα σενάρια ήταν πολλά. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό, το απίστευτο θέαμα προκλήθηκε από τον γνωστό εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, Έλον Μασκ, και το πρότζεκτ Starlink που υπόσχεται «διαστημικό» ίντερνετ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δορυφόρους που περιφέρονται σε χαμηλό ύψος γύρω από τη Γη.
Το συγκεκριμένο θέαμα, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, με ειδική εφαρμογή που προβλέπει πότε θα είναι ορατοί οι δορυφόροι στην κάθε περιοχή. Σύμφωνα με την εφαρμογή, οι φωτεινές κουκίδες πιθανώς να είναι ορατές και απόψε το βράδυ Παρασκευής, περίπου στις 22.00.

Δείτε βίντεο απο πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Δείτε φωτογραφίες

doriforos3
doryforos2
doryforos1


Πιερρακάκης: Συμφωνία με τον Έλον Μασκ για σούπερ γρήγορο δορυφορικό Ίντερνετ σε όλη την Ελλάδα

Ενας νέος παίκτης και μάλιστα από τον... ουρανό έρχεται να προστεθεί στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, αφού η υπηρεσία δορυφορικού Ιντερνετ της Starlink του δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ έρχεται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η Ελλάδα σύντομα -εντός του 2021- θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες προς το παρόν χώρες στον κόσμο όπου θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία της Starlink. Το... διαστημικό Ιντερνετ του Μασκ προσφέρει σύνδεση ταχύτητας άνω των 100 Mbps σε σημεία της χώρας μας, τα οποία σήμερα επί της ουσίας δεν έχουν καν κάλυψη, όπως απόκρημνες κορφές και απομακρυσμένα νησιά.

Από το τέλος του 2020 η Starlink έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και βρίσκεται σε επαφή τόσο με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι προτάσεις της εταιρείας βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος έχει εμπλακεί προσωπικά μέσω επαφών σε συζητήσεις με την εταιρεία για τις προοπτικές δοκιμής του project στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να συμβάλει στη σημαντική και άμεση αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών δυνατοτήτων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και οι αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η εμπλοκή της Starlink στα ελληνικά πράγματα προς το παρόν δεν ταράζει τα νερά των ισορροπιών για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ωστόσο προσθέτει έναν υπολογίσιμο παίκτη, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία και υπόσχεται πλήρη πανελλαδική κάλυψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

Αλλωστε, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει την τελευταία διετία στη χώρα μας προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές, η Ελλάδα είναι δυστυχώς ουραγός.

Παγκόσμιο ρεκόρ εκτόξευσης δορυφόρων

Η εταιρεία Space X του Έλον Μασκ εκτόξευσε τον Ιανουάριο του 2021 ταυτόχρονα 143 μικρούς δορυφόρους, κάτι που αποτέλεσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η εκτόξευση έγινε με ένα επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 από το διαστημικό κέντρο στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 104 δορυφόροι που είχαν εκτοξευθεί με ινδικό πύραυλο το 2017.

Πρόκειται για 133 εμπορικούς και κρατικούς δορυφόρους, μεταξύ άλλων για λογαριασμό της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), καθώς επίσης για δέκα δικούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους Starlink της ίδιας της Space X. Η εταιρεία έχει ήδη θέσει σε τροχιά περισσότερους από 800 μικρούς δορυφόρους με στόχο να παρέχει ευρυζωνικό διαδίκτυο παγκοσμίως.

Μετά την εκτόξευση, το πρώτο τμήμα του πυραύλου προσνηώθηκε στην πλατφόρμα ενός ρομποτικού πλοίου στον Ατλαντικό (το οποίο φέρει το όνομα «Φυσικά σε αγαπώ ακόμη!»), ώστε να χρησιμοποιηθεί ξανά, κάτι που έχει γίνει πια ρουτίνα για τη Space X. Ήταν η 73η φορά που η εταιρεία έκανε κάτι τέτοιο.

Είχε προηγηθεί στις 20 Ιανουαρίου μια άλλη εκτόξευση μιας «φουρνιάς» δορυφόρων Starlink. Η ταυτόχρονη εκτόξευση τόσο πολλών δορυφόρων σε ύψος 500 χιλιομέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση, επειδή ο καθένας πρέπει να απελευθερωθεί στο διάστημα σε συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ τους.

Δορυφόροι σε χαμηλό ύψος

Καθώς σήμερα η παροχή του Ίντερνετ γίνεται είτε μέσω επίγειων ασύρματων σταθμών είτε μέσω υπόγειων καλωδίων, πολλές απομακρυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μην είναι online. Η εναλλακτική λύση του σημερινού δορυφορικού διαδικτύου συνήθως είναι δαπανηρή, αλλά και παρέχει χαμηλές ταχύτητες. Η Space Χ θέλει να το αλλάξει αυτό, δημιουργώντας ένα μεγάλο διεθνές δορυφορικό δίκτυο που θα παρέχει φθηνό και γρήγορο Ίντερνετ οπουδήποτε. Οι δορυφόροι Starlink θα περιφέρονται σε πολύ χαμηλότερο ύψος πάνω από τη Γη (350 έως 550 χιλιόμετρα), από ό,τι οι σημερινοί δορυφόροι Ίντερνετ, πράγμα που -σύμφωνα με τον Μασκ- θα επιτρέψει την παροχή αξιόπιστης online πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες και χωρίς μεγάλο κόστος.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 11:34

Σχετικά Άρθρα

  • Τι είναι το σύνδρομο Kessler και πώς απειλεί τις σύγχρονες κοινωνίες
    Τι είναι το σύνδρομο Kessler και πώς απειλεί τις σύγχρονες κοινωνίες

    Εάν το σύνδρομο Kessler επαληθευτεί, οι κοινωνίες όπως τις ξέρουμε δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιες.

    Το σύνδρομο Kessler είναι ένα φαινόμενο που ανησυχεί όχι μόνο το ευρύ κοινό, αλλά και την επιστημονική κοινότητα.

    Είναι κάτι που έρχεται στο φως μετά από σχεδόν μισό αιώνα εξερεύνησης του Διαστήματος, αν και η ίδια η θεωρία επινοήθηκε από τους επιστήμονες της NASA Donald Kessler και Burton Cour-Palais το 1978.

    Τότε οι δυο τους προειδοποίησαν ότι εάν οι άνθρωποι συνέχιζαν να στέλνει δορυφόρους και άλλα διαστημόπλοια σε τροχιά (πράγμα που κάναμε), τότε θα είχαμε πρόβλημα, καθώς ο κίνδυνος σύγκρουσης θα αυξανόταν λόγω συνωστισμού γύρω από τον πλανήτη μας.

    Αυτό, με λίγα λόγια, είναι το σύνδρομο Kessler.

    Για τι ανησυχούν οι επιστήμονες;

    «Χρησιμοποιημένοι πύραυλοι, δορυφόροι και άλλα διαστημικά σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί σε τροχιά αυξάνοντας την πιθανότητα σύγκρουσης με άλλα συντρίμμια. Δυστυχώς, οι συγκρούσεις δημιουργούν περισσότερα συντρίμμια, δημιουργώντας μια ανεξέλεγκτη αλυσίδα συγκρούσεων», εξήγησε η NASA.

    «Το σύνδρομο Kessler θα γίνει πραγματικότητα. Αν η πιθανότητα σύγκρουσης είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορούμε να στείλουμε έναν δορυφόρο στο Διάστημα, τότε έχουμε πρόβλημα»

    Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι βέβαιο ότι θα συμβεί κάποια στιγμή, καθώς ο Donald Kessler υπολόγισε ότι θα χρειαστούν 30 με 40 χρόνια από το 1978 για να φτάσουμε στην «κρίσιμη μάζα», όταν δηλαδή αρχίσουν οι συγκρούσεις, ακόμη και αν δεν μπουν άλλα αντικείμενα σε τροχιά.

    Υπάρχουν πάνω από 10.000 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, όπως είναι σήμερα, καθώς και περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια κομμάτια παλαιών δορυφόρων που περιστρέφονται και περιστασιακά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και καίγονται πριν φτάσουν στην επιφάνεια.

    Στο παρελθόν έχει σημειωθεί σύγκρουση δορυφόρων. Το 2009 ένας απενεργοποιημένος ρωσικός δορυφόρος συγκρούστηκε με έναν αμερικάνικο δορυφόρο.

    Πώς οι συγκρούσεις μπορούν να επηρεάσουν τις σύγχρονες κοινωνίες;

    «Το σύνδρομο Kessler θα γίνει πραγματικότητα. Αν η πιθανότητα σύγκρουσης είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορούμε να στείλουμε έναν δορυφόρο στο Διάστημα, τότε έχουμε πρόβλημα», επισημαίνει ο John L Crassidis, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Buffalo της Νέας Υόρκης.

    Ουσιαστικά, εάν οι δορυφόροι και τα συντρίμμια αρχίσουν να συγκρούονται, η ζωή στη Γη όπως την ξέρουμε θα μπορούσε να τελειώσει.

    Εάν καταστραφούν οι δορυφόροι, θα υπάρξουν μαζικές διακοπές στις υπηρεσίες διαδικτύου, Wi-Fi και κινητής τηλεφωνίας, ενώ η τηλεόραση και το GPS δεν θα λειτουργούν πλέον.

    Επίσης, δεν θα μπορούσαμε πλέον να παρακολουθούμε τον καιρό, γεγονός που θα επηρέαζε μια σειρά από βιομηχανίες, όπως η γεωργία, η αλιεία και οι μεταφορές.

    Πηγή: In.gr
    • COSMOTE: Κατέρρευσαν τηλεφωνία και Ίντερνετ στη Βόρεια Ελλάδα - Η ανακοίνωση
      COSMOTE: Κατέρρευσαν τηλεφωνία και Ίντερνετ στη Βόρεια Ελλάδα - Η ανακοίνωση

      Σοβαρά προβλήματα σε κινητή, σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της COSMOTE τα προβλήματα οφείλονται σε δύο κεντρικά καλώδια που έχουν κοπεί στο δίκτυο κορμού της εταιρείας.

      Η ανακοίνωση της COSMOTΕ

      Η COSMOTE ενημερώνει ότι λόγω του ότι κόπηκαν δύο κεντρικά καλώδια του δικτύου κορμού σε διαφορετικά σημεία, επηρεάζονται οι υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές των Νομών Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, καθώς και σε Θάσο, Σαμοθράκη και Λήμνο.

      Οι τεχνικοί της εταιρείας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της βλάβης το συντομότερο δυνατό.

      Ζητούμε την κατανόηση των πελατών μας για την αναστάτωση.

      Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

      Δελτίο Τύπου εξέδωσε για το θέμα και η Πυροσβεστική, η οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι, λόγω της βλάβης, υπάρχει πρόβλημα και με το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας 199. Οι πολίτες καλούνται να χρησιμοποιούν το 112, σε περίπτωση ανάγκης.

      Πηγή: ethnos.gr

    • Ποιο το ποσό που αγγίζει ο τζίρος του κλάδου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών: Σαρώνουν τα data - Πόσο χρησιμοποιήσαμε το τηλέφωνο
      Ποιο το ποσό που αγγίζει ο τζίρος του κλάδου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών: Σαρώνουν τα data - Πόσο χρησιμοποιήσαμε το τηλέφωνο

      Στα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκε το 2022 ο κύκλος εργασιών του κλάδου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ τα έσοδα από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες κατέλαβαν το 86,6% και οι επενδύσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών ανήλθαν σε 925 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σχέση με το 2021.

      Αυτά προκύπτουν από την επισκόπηση των αγορών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία δίνει αποκαλυπτικά στοιχεία και για τη στενή σχέση των Ελλήνων με το ...τηλέφωνό τους.

      Έτσι, μπορεί το σταθερό να εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος χαμένος σε επίπεδο φωνητικών κλήσεων, αλλά οι συνδρομητές φαινεται πως έχουν σχέση εξάρτησης από το κινητό τους, όπως καταδεικνύει και η εντυπωσιακή αύξηση στην κατανάλωση δεδομένων.

      Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας µειώθηκαν οριακά κατά 0,7%, ανερχόµενες σε 4,9 εκατ. το 2022, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στα λιανικά έσοδα καθώς αυτά της κινητής αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση µε το 2021, ανερχόµενα σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ τα λιανικά έσοδα των σταθερών υπηρεσιών µειώθηκαν κατά 3% σε σχέση µε το 2021, ανερχόµενα σε 1,4 δισ. ευρώ.

      Πόσο χρησιμοποιήσαμε το τηλέφωνο

      Οσον αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, η συνολική κίνηση στο τέλος του 2022 ανήλθε σε 11,4 δισ. λεπτά έναντι 13,3 δισ. λεπτών στο τέλος του 2021, κυρίως λόγω της µείωσης κατά 1,7 δισ. λεπτά των εθνικών κλήσεων προς σταθερά. Βάσει των στοιχείων, οι συνδρομητές στην Ελλάδα μίλησαν 1,7 δισ. λεπτά λιγότερα σε σχέση µε το 2021 σε εθνικές κλήσεις, 242 εκ. λεπτά λιγότερα σε κλήσεις προς κινητό και 35 εκατ. λεπτά λιγότερα σε διεθνείς κλήσεις.

      Διαφορετική είναι η εικόνα στην κινητή τηλεφωνία. Ετσι, μπορεί οι συνδέσεις να έχουν πιάσει ταβάνι αφού ανήλθαν σε 13,8 εκατ., παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,1%, αλλά η χρήση τους αυξάνεται.

      Ο συνολικός όγκος των φωνητικών κλήσεων διαµορφώθηκε, το 2022, στα 33,9 δισ. λεπτά με περισσότερες από τις μισές κλήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί προς κινητά εντός του ίδιου δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

      Ο μεγαλύτερος όγκος κλήσεων πραγματοποιήθηκε από τους οικιακούς χρήστες µε συμβόλαιο (44,6%), ενώ έπονται οι συνδρομητές καρτοκινητής (40,6%). Αναλύοντας την κίνηση, προκύπτει ότι ο μέσος οικιακός χρήστης με συμβόλαιο μιλούσε 294 λεπτά το μήνα προς άλλα κινητά και 41 λεπτά προς σταθερά.

      Για έναν εταιρικό χρήστη, η μέση μηνιαία διάρκεια διάρκεια ήταν 275 λεπτά προς κινητά και 35 λεπτά προς σταθερά, ενώ για έναν συνδροµητή καρτοκινητής, ο µέσος όρος οµιλίας τον µήνα ήταν 158 λεπτά προς κινητά και 16 λεπτά προς σταθερά.

      Οσον αφορά τα γραπτά μηνύματα (SMS), συνολικά εστάλησαν 2,4 δισεκατομμύρια, τα περισσότερα από εταιρικούς χρήστες με συμβόλαιο (κατά μέσο όρο 34 το μήνα), ενώ οι οικιακοί χρήστες έστειλαν 22 και οι συνδρομητές καρτοκινητής 12.

      Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αύξηση κατά 50% στον όγκο των υπηρεσιών δεδοµένων µέσω δικτύων κινητών επικοινωνιών, φθάνοντας τα 844 εκατ. GΒ έναντι 563 εκατ. GΒ το 2021. Η πλειονότητα των δεδοµένων διακινήθηκε µέσα από συσκευές κινητής τηλεφωνίας, σε ποσοστό 93%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται σε άλλες άλλες φορητές συσκευές, µε χρήση κάρτας πρόσβασης σε υπηρεσίες δεδοµένων και Μ2Μ. Ένας οικιακός χρήστης µε συµβόλαιο χρησιµοποίησε, κατά µέσο όρο τον µήνα, 8 GB, έπεται ο συνδροµητής καρτοκινητής µε 5,5 GB και τέλος, ο εταιρικός χρήστης µε 4,5 GΒ.

      Συνολικά, ο µεγαλύτερος όγκος δεδοµένων διακινήθηκε από τους χρήστες καρτοκινητής µε 422 εκατ. GB και ακολουθούν οι οικιακοί χρήστες µε συµβόλαιο µε 351 εκατ. GB και οι εταιρικοί χρήστες µε 71 εκατ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, όλες οι κατηγορίες χρηστών αύξησαν σημαντικά τη χρήση δεδομένων που έκαναν κατά τη διάρκεια του 2022.

      Αξιοσημείωτη αύξηση κατά 17,7% παρουσίασαν και τα μηνύματα πολυμέσων (MMS), τα οποία ανήλθαν, το 2022, σε 9,6 εκατ. από 8,1 εκατ. το 2021.

      Ανοδική η μέση τιμή παγίου στα απεριόριστα και στη δημοφιλή κατηγορία των 8 GB

      Οσον αφορά τις χρεώσεις, αν και η μέση τιμή παγίου προγραμμάτων συμβολαίου κινητης τηλεφωνίας την τριετία 2020 – 2022 ήταν σταθερή για το 1 GB και πτωτική για τα 20 GB, στα προγράμματα με απεριόριστα και σε αυτά που προσφέρουν 8 GB, τα οποία αποτελούν και την πιο δημοφιλή κατηγορία, οι τιμές πήραν την ...ανηφόρα με τη μέση τιμή παγίου για τα απεριόριστα με βάση το πιο οικονομικό πρόγραμμα ανά πάροχο να προσεγγίζει τα 70 ευρώ, από λιγότερο από 60 που ήταν το 2020.

      Συνολικά τα λιανικά έσοδα από την πώληση υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών (συµβολαίου και καρτοκινητής) παρουσίασαν άνοδο 4% και ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ.

      Βάσει των στοιχείων, οι οικιακοί χρήστες συμβολαίου είναι εκείνοι που ενισχύουν περισσότερο τα τηλεπικοινωνιακά έσοδα με το µέσο ετήσιο έσοδο ανά χρήστη (σύνδεση) συµβολαίου και καρτοκινητής να διαμορφωνεται στα 250 ευρώ και 79 ευρώ αντίστοιχα για το 2022.

      Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων προήλθε από τις φωνητικές κλήσεις, ενώ υπήρξε μείωση των εσόδων από δεδομένα καθώς το µέσο έσοδο ανά GB ακολουθεί µια σηµαντικά φθίνουσα πορεία. Για το 2022, για τους εταιρικούς χρήστες ανήλθε στα 1,7 ευρώ, ενώ για τους οικιακούς χρήστες στα 0,7 ευρώ και για τους χρήστες καρτοκινητής στα 0,4 ευρώ.

      Αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών

      Σύμφωνα με την επισκόπηση της ΕΕΤΤ, στην αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών εισήλθαν 60 νέες επιχειρήσεις με Γενική Άδεια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δραστηριοποιούμενων ταχυδρομικών επιχειρήσεων στις 724.

      Τα έσοδα της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς παρουσίασαν αύξηση 3,9% σε σχέση με το 2021, φθάνοντας τα 655 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τη διακίνηση 310 εκατ. αντικειμένων, μειωμένων κατά 2,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το μερίδιο εσόδων του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΦΠΚΥ) στη συνολική αγορά μειώθηκε στο 18% από 21% που ήταν το 2021, ενώ παράλληλα, αυξήθηκε το μερίδιο των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών στο 80% από 76% που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

      Το μερίδιο των δεμάτων-μικροδεμάτων σημείωσε αύξηση και το 2022 στο σύνολο των εσόδων των διακινηθέντων ταχυδρομικών αντικειμένων, φτάνοντας το 65%, ενώ παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο σύνολο του πλήθους των αντικειμένων (26%).

      Εντός της χώρας διακινήθηκε το 90% των συνολικών αντικειμένων, αποφέροντας το 66% των εσόδων της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς. Ο μεγαλύτερος όγκος των ταχυδρομικών αντικειμένων διακινήθηκε από την Αττική (74%) και τη Μακεδονία (12%) προς το εσωτερικό και το εξωτερικό.

      Στην αγορά της Καθολικής Υπηρεσίας οι φάκελοι αποτελούν αναμφισβήτητα τον κυρίαρχο τομέα καθώς αποτέλεσαν το 90,9% των διακινηθέντων αντικειμένων, αποφέροντας το 84,8% των εσόδων της συγκεκριμένης αγοράς.

      Στην αγορά των ταχυμεταφορών, δραστηριοποιήθηκαν πάνω από 700 επιχειρήσεις με Γενική Άδεια. Αυτές διακίνησαν φακέλους σε ποσοστό 34% και δέματα-μικροδέματα σε ποσοστό 66% του πλήθους των αντικειμένων.

      Πηγή: ethnos.gr

    • Πρώτη στην ακρίβεια και τελευταία στην ταχύτητα του ίντερνετ η Ελλάδα - Γιατί πληρώνουμε πιο πολύ από τους Ευρωπαίους την πρόσβαση στο διαδίκτυο
      Πρώτη στην ακρίβεια και τελευταία στην ταχύτητα του ίντερνετ η Ελλάδα - Γιατί πληρώνουμε πιο πολύ από τους Ευρωπαίους την πρόσβαση στο διαδίκτυο

      Στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν ταχύτητες σταθερού ίντερνετ πάνω από 100mbps είναι η χώρα μας.

      Συγκριτική ανάλυση της ΕΕ δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη σε πωλήσεις ίντερνετ πάνω από 100mbps. Οι ρυθμισμένες τιμές χονδρικής άνω της συγκεκριμένης ταχύτητας είναι από 57% έως και 210% υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές κάτω των 100mbps.

      Ένα ακόμα πρόβλημα που παραμένει στην Ελλάδα είναι ότι έχει μείνει κολλημένη στην εποχή του χαλκού.

      Γιατί οι ρυθμιζόμενες τιμές χονδρικής άνω των 100mbps που ορίζει η ΕΕΤΤ είναι τόσο υψηλές από αυτές κάτω των 100mbps;

      Ο Έλληνας λοιπόν έχει ακριβό ίντερνετ γιατί πρέπει να πληρώσει περισσότερο από τους άλλους ευρωπαίους πολίτες για το γρήγορο ίντερνετ.

      Η ψηφιακή ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 στοχεύει στην ευρωζωνικότητα 1 Gbps για κάθε πολίτη ενώ η Ελλάδα αποτελεί έναν δύσκολο στόχο εάν δεν προσαρμοστούν τα μοντέλα χονδρικής τηλεπώλησης και δεν καταστούν προσιτά τα δίκτυα οπτικών ινών..

      Πηγή: ethnos.gr

    • Αρχίζουν κρυφές αυξήσεις σε τηλεφωνία και ίντερνετ - Τι συμβαίνει
      Αρχίζουν κρυφές αυξήσεις σε τηλεφωνία και ίντερνετ - Τι συμβαίνει

      Πρόσθετες χρεώσεις θα επιβάλουν οι πάροχοι τηλεφωνίας και ίντερνετ σε υφιστάμενους αλλά και νέους συνδρομητές. Τα «ψιλά γράμματα» που φέρνουν αυξήσεις.

      Έμμεσες επιβαρύνσεις κάνουν οι πάροχοι τηλεφωνίας και ίντερνετ, αυξάνοντας τα έσοδά τους, με τις επιπρόσθετες χρεώσεις να είναι «χαμένες» μέσα στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων ή στις απέραντες πληροφορίες, κάνοντας τον καταναλωτή να αγνοεί ποιες είναι οι κρυφές αυξήσεις που επιβάλουν και σε παλιούς αλλά και σε νέους συνδρομητές.

      Όπως γράφει η «Καθημερινή», από την Άνοιξη του 2022, η Vodafone έχει θέσει ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του παγίου από τον 13ο μήνα και μέχρι τη λήξη του συμβολαίου. Η πρόσθετη χρέωση είναι έως και 1,5 ευρώ, λόγω πληθωρισμού και επενδύσεων δικτύου. Η ρήτρα υπάρχει και στα συμβόλαια σταθερής τηλεφωνίας.

      Η Vodafone επίσης από την 1η Δεκεμβρίου θα αυξήσει την ονομαστική αξία των τιμολογίων της σε διάφορα προγράμματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους υφιστάμενους συνδρομητές της να καταγγείλουν τη σύμβασή τους αζημίως μέχρι και δύο μήνες πριν από την ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών.

      Για παράδειγμα, αν είστε ιδιώτης συνδρομητής προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου και τίθενται σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου, είχατε τη δυνατότητα να καταγγείλετε τη σύμβαση μέχρι 1η Οκτωβρίου.

      Από την πλευρά της, η Cosmote, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», κατάργησε από τις αρχές του μήνα την έκπτωση 1 ευρώ που έδινε σε όσους συνδρομητές λάμβαναν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό τους.

      Αλαλούμ με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος - Αρχίζουν τα «ραβασάκια»

      Οι πάροχοι ρεύματος θα στείλουν από 1η Νοεμβρίου τα νέα τιμολόγια και ο καταναλωτής θα έχει 30 μέρες να δεχτεί ή να το απορρίψει.

      Στο εξής, θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων, τις οποίες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν οι πάροχοι ρεύματος στον καταναλωτή μέσα στον Νοέμβριο και μέσα σε 30 μέρες θα πρέπει ο καταναλωτής να αποφασίσει εάν θα δεχτεί ή όχι το νέο τιμολόγιο.

      Τα τιμολόγια θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, και κάθε ένα θα έχει διαφορετικό χρώμα. Αναλυτικά:

      • Μπλε τιμολόγια: Σταθερά τιμολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης. Πρόκειται για τιμολόγια με σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.
      • Πράσινα τιμολόγια: Κυμαινόμενα τιμολόγια. Η συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων υποδιαιρείται σε:

      - Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex-ante. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία:(α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης, (β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης.

      - Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex post. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία όπως και στην προηγούμενη περίπτωση προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

      • Πορτοκαλί τιμολόγια: Τιμολόγια δυναμικής τιμολόγησης. Πρόκειται για κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία η χρέωση αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή.
      Πηγή: iEidiseis.gr
    • ΕΚΠΟΙΖΩ: Ανεπίτρεπτη και άδικη η ρήτρα αναπροσαρμογής σε τηλεφωνία και Ιντερνετ - Μπαράζ αντιδράσεων
      ΕΚΠΟΙΖΩ: Ανεπίτρεπτη και άδικη η ρήτρα αναπροσαρμογής σε τηλεφωνία και Ιντερνετ - Μπαράζ αντιδράσεων

      «Ανεπίτρεπτη και άδικη» χαρακτηρίζει την εφαρμογή ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς τηλεφωνίας και Ιντερνετ και τη μετακύλιση επιπρόσθετων χρεώσεων στους καταναλωτές , η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ.

      Στο σχόλιο που άφησε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οργάνωση επισημαίνει πως κάτι τέτοιο αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή και δεν συνάδει με την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που η πλειοψηφία των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχει ανακοινώσει πρόσφατα αύξηση κερδών.

      Η σχετική τροποποίηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών για την εισαγωγή της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής έχει προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων τόσο από την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή όσο και από καταναλωτικές οργανώσεις.

      Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη γράψει το «Εθνος», η ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα υπολογίζεται βάσει του πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, όπως αυτός ανακοινώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ως Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Θα μπορεί να εφαρμόζεται μία φορά ανά ημερολογιακό έτος, μετά την οριστικοποίηση του ετήσιου πληθωρισμού του προηγούμενου χρόνου, πράγμα που σημαινει ότι σε διετή συμβόλαια, οι λογαριασμοί θα μπορούν να αυξηθούν δύο φορές.

      Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα συμβόλαια, η Αρχή προτείνει να παρέχεται η δυνατότητα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης. Ορίζει επίσης ότι απαγορεύεται η ενεργοποίηση της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής πριν την πάροδο 3 μηνών από την σύναψη του συμβολαίου.

      Ωστόσο η ΕΚΠΟΙΖΩ είναι κάθετα αντίθετη με την εφαρμογή της ρήτρας δεδομένου ότι όπως επεσήμανε και στα σχόλιά της, έχει εντοπίσει τα τελευταία χρόνια και επισημάνει, τόσο προς την ΕΕΤΤ όσο και τα αρμόδια υπουργεία, σημαντικότατα ζητήματα και παθογένειες που αφορούν τον κλάδο εν γένει των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθ’ ότι γίνεται δέκτης εξαιρετικά μεγάλου αριθμού καταγγελιών. Ο εν λόγω κλάδος βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις στις καταγγελίες μετά τις τράπεζες και την ενέργεια.

      Τα προβλήματα, σύμφωνα με την οργάνωση, αφορούν:

      • Υψηλές χρεώσεις: Η χώρα μας συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια μεταξύ των κρατών με τα ακριβότερα τιμολόγια στις τιμές κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων.
      • Έλλειψη ανταγωνισμού/ολιγοπωλιακές καταστάσεις: Η χώρα μας κατατάσσεται ως η λιγότερο ανταγωνιστική στις χώρες της ΕΕ-27 αλλά και των χωρών του ΟΟΣΑ.
      • Έλλειψη συγκρισιμότητας και αδιαφάνειας διαφόρων πακέτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές.
      • Αμφισβητήσεις λογαριασμών.
      • Αθέμιτοι και Καταχρηστικοί όροι στις συμβάσεις κινητής τηλεφωνίας. Δυσνόητοι, πολύπλοκοι και τεχνικοί οροί καθόλου φιλικοί στους καταναλωτές (ψιλά γράμματα).
      • Ελλιπής προσυμβατική ενημέρωση.
      • Έλλειψη ενδιαφέροντος από τους παρόχους για προηγμένες υποδομές δικτύων.
      • Πλημμελής παροχή υπηρεσιών – χαμηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, αποκλίσεις μεταξύ της πραγματικής και ονομαστικής ταχύτητας και συχνές διακοπές.
      • Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (παραπλανητικές διαφημίσεις) ως προς τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων, με αποτέλεσμα τη μη ξεκάθαρη και ορθή ενημέρωση των καταναλωτών.
      • Καθυστέρηση στα αιτήματα.
      • Συνεχείς οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες.
      • Αυθαίρετη ενεργοποίηση υπηρεσιών.
      • Μεγάλη καθυστέρηση ή/και μη αποκατάσταση βλαβών.

      Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η ΕΚΠΟΙΖΩ υπέβαλε δέσμη προτάσεων ζητώντας από την ΕΕΤΤ ουσιαστική εποπτεία προς όφελος και των δυο πλευρών: καταναλωτών- τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

      Επιπλέον ζητά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα, η οποία ανήκει σήμερα στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ, «ώστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, να αναλάβει θεσμικά την αποκλειστική αρμοδιότητα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα στον έλεγχο συγκεντρώσεων».

      Ταυτόχρονα προτείνει:

      • Την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω δικτύων Νέας Γενιάς (FTTH).
      • Την είσοδο νέων τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
      • Την τήρηση από τους παρόχους των βασικών αρχών που διέπουν τη διαμόρφωση των τιμολογίων και συγκεκριμένα της κοστοστρέφειας, διαφάνειας, απλότητας και ίσης μεταχείρισης.
      • Τη μείωση του παγίου και του ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας. Οι Έλληνες συνδρομητές είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη που πληρώνουν το “τέλος κινητής τηλεφωνίας”.

      «Εν κατακλείδι, η επικοινωνία είναι μείζονος κοινωνικής σημασίας για τους καταναλωτές και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, πρέπει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες — όπου κανείς δεν μένει στο περιθώριο, όλοι απολαμβάνουν ελευθερία, προστασία και δικαιοσύνη και βρίσκεται σε αρμονία με τις προκλήσεις που συνδέονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι το ποσοστό διείσδυσης του διαδικτύου στην Ελλάδα είναι άνω 84,0% του συνολικού πληθυσμού γεγονός που αντικατοπτρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται», καταλήγει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

      Πηγή: ethnos.gr

    • Ίντερνετ: Οι Top 25 ιστοσελίδες στον κόσμο σε επισκεψιμότητα
      Ίντερνετ: Οι Top 25 ιστοσελίδες στον κόσμο σε επισκεψιμότητα

      Δέχονται συνολικά 192 δισεκατομμύρια επισκέψεις το μήνα.

      Δέχονται δισεκατομμύρια επισκέψεις μηνιαίως από όλο τον κόσμο, κρατώντας, θα έλεγε κανείς, όλο το ίντερνετ στα «χέρια» τους.

      Στη λίστα με τις 25 κορυφαίες ιστοσελίδες του κόσμου βλέπει κανείς την κυριαρχία της μηχανής αναζήτησης της Google αλλά και την απήχηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

      Ψηλά στις προτιμήσεις των χρηστών εντοπίζεται και το YouTube.

      Στις επόμενες θέσεις συναντάμε το Baidu, τη Wikipedia αλλά και σάιτ με περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους, όπως το Pornhub.

      Μεταξύ άλλων, μεγάλος κερδισμένος της λίστας είναι η ιστοσελίδα της OpenAI που βρίσκεται στη 17η θέση. Πρόκειται για την εταιρεία η οποία ανέπτυξε το γνωστό chatbot, ChatGPT.

      Οι 25 παρακάτω ιστότοποι δέχονται συνολικά 192 δισεκατομμύρια επισκέψεις το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου του 2023.

      Πηγή: In.gr

    • Οι 26 λέξεις που καθορίζουν το ίντερνετ κινδυνεύουν να καταργηθούν
      Οι 26 λέξεις που καθορίζουν το ίντερνετ κινδυνεύουν να καταργηθούν

      Και το ερώτημα είναι εάν ο κόσμος μπορεί να αντέξει την ριζική αλλαγή στη διαδικτυακή ομιλία

      Είκοσι έξι λέξεις ενσωματωμένες σε έναν νόμο του 1996 για την αναθεώρηση των τηλεπικοινωνιών επέτρεψαν σε εταιρείες όπως το Facebook, το Twitter και η Google να εξελιχθούν στους κολοσσούς που είναι σήμερα.

      Αυτή την εβδομάδα, μία υπόθεση θα έρθει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, αμφισβητώντας τον παραπάνω νόμο, και συγκεκριμένα εάν οι εταιρείες τεχνολογίας ευθύνονται για το υλικό που δημοσιεύεται στις πλατφόρμες του.

      Οι δικαστές θα αποφασίσουν εάν η οικογένεια ενός Αμερικανού φοιτητή που σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι μπορεί να μηνύσει την Google, στην οποία ανήκει το YouTube, με τον ισχυρισμό ότι ο αλγόριθμος προτεινόμενων βίντεο της πλατφόρμας βοήθησε εξτρεμιστές να διαδώσουν το μήνυμά τους.

      Τα αποτελέσματα αυτής της υπόθεσης θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε. Το Άρθρο 230 δεν θα αποσυναρμολογηθεί εύκολα, εάν συμβεί όμως η διαδικτυακή ομιλία θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά.

      Οι 26 λέξεις

      Εάν ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος σας αποκαλεί ψευδώς απατεώνα, μπορείτε να μηνύσετε τον εκδότη για συκοφαντική δυσφήμιση. Αλλά αν κάποιος το δημοσιεύσει στο Facebook, δεν μπορείτε να μηνύσετε την εταιρεία – μόνο το άτομο που το δημοσίευσε.

      Αυτό συμβαίνει χάρη στο Άρθρο 230 του Νόμου περί ευπρέπειας των επικοινωνιών του 1996, η οποία δηλώνει ότι: «κανένας πάροχος ή χρήστης διαδραστικής υπηρεσίας υπολογιστή δεν θα αντιμετωπίζεται ως εκδότης ή ομιλητής οποιασδήποτε πληροφορίας που παρέχεται από άλλο πάροχο περιεχομένου πληροφοριών».

      Σύμφωνα με το AP News, αυτή η νομική φράση προστατεύει τις εταιρείες που φιλοξενούν τρισεκατομμύρια μηνύματα από μηνύσεις από οποιονδήποτε αισθάνεται ότι αδικείται από κάτι που έχει δημοσιεύσει κάποιος άλλος – είτε η καταγγελία τους είναι νόμιμη είτε όχι.

      Οι πολιτικοί υποστήριξαν, για διαφορετικούς λόγους, ότι το Twitter, το Facebook και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκαναν κατάχρηση αυτής της προστασίας και θα έπρεπε να χάσουν την ασυλία τους – ή τουλάχιστον πρέπει να την κερδίσουν ικανοποιώντας τις απαιτήσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση.

      Το section 230 επιτρέπει επίσης στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να εποπτεύουν τις υπηρεσίες τους αφαιρώντας αναρτήσεις που, για παράδειγμα, είναι άσεμνες ή παραβιάζουν τα πρότυπα των υπηρεσιών, εφόσον ενεργούν με «καλή πίστη».

      Τι θα συμβεί εάν «καταργηθούν» οι λέξεις

      «Το βασικό πράγμα που κάνουμε στο διαδίκτυο είναι να μιλάμε μεταξύ μας. Μπορεί να είναι email, μπορεί να είναι μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να είναι πίνακες μηνυμάτων, αλλά μιλάμε μεταξύ μας. Και πολλές από αυτές τις συνομιλίες ενεργοποιούνται από το Άρθρο 230, το οποίο λέει ότι όποιος μας επιτρέπει να μιλάμε μεταξύ μας δεν είναι υπεύθυνος για τις συνομιλίες μας», δήλωσε ο Έρικ Γκόλντμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σάντα Κλάρα με ειδίκευση στο δίκαιο του Διαδικτύου.

      «Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα μπορούσε εύκολα να εμποδίσει ή να εξαλείψει αυτή τη βασική πρόταση και να πει ότι οι άνθρωποι που μας επιτρέπουν να μιλάμε μεταξύ μας είναι υπεύθυνοι για αυτές τις συνομιλίες. Τότε δεν θα μας επιτρέπουν να μιλάμε πια ο ένας με τον άλλον» συμπλήρωσε ο Γκόλντμαν.

      Υπάρχουν δύο πιθανά ενδεχόμενα. Οι πλατφόρμες μπορεί να γίνουν πιο προσεκτικές, όπως έκανε το Craigslist μετά την ψήφιση του νόμου για τη σεξουαλική εμπορία ανθρώπων το 2018 που όριζε εξαίρεση από το Άρθρο 230 για υλικό που «προωθεί ή διευκολύνει την πορνεία». Το Craigslist αφαίρεσε γρήγορα την ενότητα «προσωπικά», η οποία δεν είχε σκοπό να διευκολύνει τη σεξουαλική εργασία, ωστόσο ο ιστότοπος δεν ήθελε να ρισκάρει.

      «Εάν οι πλατφόρμες δεν είχαν ασυλία βάσει του νόμου, τότε δεν θα διακινδύνευαν τη νομική ευθύνη που θα μπορούσε να συνεπάγεται η φιλοξενία των ψεμάτων, της δυσφήμισης και των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Κέιτ Ρουάν, ανώτερη νομοθετική σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

      Οποιαδήποτε αλλαγή στο Άρθρο 230 είναι πιθανό να έχει αλλεπάλληλες επιπτώσεις στη διαδικτυακή ομιλία σε όλο τον κόσμο.

      «Ο υπόλοιπος κόσμος λαμβάνει σκληρότερα μέτρα εναντίον του Διαδικτύου από τις ΗΠΑ» αναφέρει ο Γκόλντμαν. «Έτσι είμαστε ένα βήμα πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τη λογοκρισία του Διαδικτύου. Και το ερώτημα είναι αν μπορούμε να αντέξουμε μόνοι μας» κατέληξε.

      Πηγή: In.gr
    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο