Τεχνολογία

Υπολογιστές: Αύξηση 48% των πωλήσεων στην Ευρώπη - Ποια εταιρεία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια

Υπολογιστές: Αύξηση 48% των πωλήσεων στην Ευρώπη - Ποια εταιρεία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν το α' τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη, μεσούσης της πανδημίας, αλλά και της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. Συγκεκριμένα, τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktops, notebooks και workstations) ανήλθαν σε 16,1 εκατ. τεμάχια.

Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση της τάξης του 48% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με την αγοραστική δυναμική της περασμένης χρονιάς να συνεχίζεται και το τρέχον έτος. Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Canalys, που δημοσιοποίησε τα παραπάνω στοιχεία, η αγορά παραμένει μεν υπό τον κλοιό της έλλειψης κρίσιμων εξαρτημάτων, ωστόσο η εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που λειτουργεί ευεργετικά για τις πωλήσεις.

Σε επίπεδο κατασκευαστών, η HP κατέκτησε την πρώτη θέση της κατάταξης των πιο ισχυρών κατασκευαστών στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης για το 1ο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία διέθεσε στην αγορά 4,1 εκατ. συσκευές, αποσπώντας μερίδιο 26%.

Στη δεύτερη θέση και σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη βρέθηκε το εξεταζόμενο διάστημα η Lenovo. Οι πωλήσεις της εταιρείας στη δυτικοευρωπαϊκή αγορά ανήλθαν σε 4 εκατ., επίδοση που της αποδίδει μερίδιο 25%.

Η Dell, η Apple και η Acer συμπλήρωσαν τις πρώτες πέντε θέσεις της ίδιας κατάταξης, με μερίδια αγοράς 14%, 10% και 9% αντίστοιχα.

Πρωταγωνιστούν τα notebooks

Στον μεγάλο πρωταγωνιστή των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης για το 1ο τρίμηνο του 2021 αναδείχθηκαν τα notebooks. Συνολικά, στην αγορά διατέθηκαν 13,5 εκατ. συσκευές notebooks το εξεταζόμενο διάστημα. Η επίδοση αυτή αποδίδει στην κατηγορία τη μερίδα του λέοντος των πωλήσεων και συγκεκριμένα μερίδιο 84%.

Το τέλος του τούνελ;

«Η εικόνα σίγουρα βελτιώνεται, αλλά δεν είμαστε ακόμα έξω από το πρόβλημα. Καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται και οι περιορισμοί έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη σταδιακά ανοίγει», σημειώνουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Όπως προσθέτουν, ωστόσο, «ο κόσμος που αναδύεται, δεν θα είναι ο ίδιος με αυτόν που αφήσαμε πίσω. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει επιταχυνθεί, η λειτουργία των εταιρειών βασίζεται όλο και περισσότερο στο cloud και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε καθεστώς απομακρυσμένης ή υβριδικής εργασίας. Είναι, πάντως, εξαιρετικά απίθανο η προσφορά PCs να συνεχίσει να αντιστοιχεί σε αυτήν τη συνεχή αύξηση της ζήτησης κατά τους επόμενους 12 μήνες. Εάν ένας προμηθευτής μπορεί να προμηθεύσει ένα προϊόν, το προϊόν θα απογειωθεί σίγουρα».

Αυτό που περιγράφουν οι αναλυτές πρακτικά είναι ότι, ενώ η ζήτηση παραμένει υψηλή, το πρόβλημα είναι αν η προσφορά μπορεί να την αντιμετωπίσει. Κοινώς, οι προμηθευτές, που μπορούν να εκπληρώσουν τις παραγγελίες το ταχύτερο δυνατό, είναι αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι.

Πηγή: Ethnos.gr - Με πληροφορίες από ΣΕΠΕ - imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup