Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 15:40

Το Tinder θα διενεργεί ελέγχους για τους χρήστες - Θα τσεκάρει το ποινικό μητρώο τους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών Tinder θέλει να προστετεύσει τους χρήστες της και αποφάσισε να προβεί σε ελέγχους για πιθανό παραβατικό παρελθόν.

Από αυτήν την εβδομάδα οι χρήστες του Tinder θα δουν το εργαλείο που θα κάνει τους ελέγχους ενσωματωμένο στο Κέντρο Ασφαλείας της εφαρμογής.

Η νέα αυτή επιλογή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της μητρικής εταιρείας του Tinder, Match Group, και της Garbo, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που σιενεργεί ελέγχους ποινικού μητρώου επικεντρωμένη στην πρόληψη της διεμφυλικής βίας.

Πέρα από τη συνεργασία αυτή, η Garbo, θα επιτρέπει σε οποίονδήποτε -χρήστη του Tinder ή μη- έναντι μικρού αντιτίμου να αποκτά πληροφορίες που σχετίζονται με το ενδεχόμενο παραβατικό παρελθόν κάποιου.

Η Garbo δημιουργήθηκε από την Κάθριν Κοσμίδη, η οποία είχε στο παρελθόν πέσει θύμα διεμφυλικής βίας. Η εταιρεία διενεργεί ελέγχους και συλλέγει στοιχεία σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, κυρίως για συλλήψεις και καταδίκες που αφορούν σε σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς.

Στόχος της νέας αυτής υπηρεσίας του Tinder είναι να κάνει τους χρήστες -κυρίως τις γυναίκες φυσικά- να νοιώσουν πιο ασφαλείς χρησιμοποιώντας το. Όμως, εγείρονται και πολλές αμφιβολίές για τη σκοπιμότητά του, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το πώς θα χρησιμοποιήσει καθένας αυτά που θα μάθει για κάποιον άλλον.

Η Κοσμίδη είπε στο CNNi ότι οι άνθρωποι που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία είτε είναι πολύ προσεκτικοί είτε έχουν υπόνοιες για τον άλλον. Παρόλα αυτά κάποιοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο το Tinder απλώς «πετάει το μπαλάκι» της ευθύνης για την ασφάλειά τους στους χρήστες.

«Η σεξουαλική βία σε πολύ λίγες περιπτώσεις καταγγέλεται», λέει η Κοινωνιολόγος Νικόλ Μπαντέρα. «Πολλοι από τους εγκληματίες είναι εκεί έξω και δεν έχουν ποινικό μητρώο».

Η Κοσμίδη συμφωνεί ότι η υπηρεσία δεν παρέχει απόλυτη προστασία. Μέχρι στιγμής στα αρχεία της Garbo υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φάκελοι με παραβάσεις σεξουαλικού χαρακτήρα, ό,ως είναι γεγονός ότι «οι περισσότεροι παραβάτες δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή με το νομικό σύστημα».

Γι αυτό, συμφωνούν οι άνθρωποι της Match Group, αλλά και της Garbo, πρωταρχικό ρόλο στην προστασία των γυναικών παίζει και πρέπει να παίζει η ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 11:08

Σχετικά Άρθρα

  • Στοχευμένοι και εντατικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στο Κατάκολο για θέματα νομιμότητας
    Στοχευμένοι και εντατικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στο Κατάκολο για θέματα νομιμότητας

    Θετική ανταπόκριση βρήκαν επαγγελματίες και πολίτες στο Κατάκολο, που πριν λίγους μήνες είχαν εκφράσει τα παράπονα και τις ανησυχίες τους για θέματα ασφάλειας και νομιμότητας στο Κατάκολο.

    Ήταν την ημέρα που την περιοχή είχαν επισκεφθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο και είχαν ακούσει από πρώτο χέρι τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

    Τις τελευταίες ημέρες οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους τόσο για την παρουσία και παραβατική δράση ΡΟΜΑ στην περιοχή, αλλά και για άλλα ζητήματα νομιμότητας.

    Οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένα στους χώρους ευθύνης της ΕΛ.ΑΣ. μιας και υπάρχει και το τμήμα της ζώνης λιμένα που ευθύνη έχει το Λιμεναρχείο Κατακόλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το πέρας των ελέγχων θα γίνει και ένας απολογισμός δράσης ώστε να φανεί αν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρέμβαση αυτή της Αστυνομίας στο Κατάκολο.

  • Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο - Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι
    Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο - Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι

    Επτά εστίες ευλογιάς είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός των ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια κτηνιάτρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συστάθηκαν από την πρώτη στιγμή για τον σκοπό αυτό.

    Προτεραιότητα δόθηκε στις μονάδες που βρίσκονται στις παρέβριες περιοχές άμα τη εμφανίσει των πρώτων κρουσμάτων.

    Ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Νίκος Φωτεινιας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε, ότι μέχρι στιγμής επτά είναι οι εκτροφές που έχουν προσβληθεί από την συγκεκριμένη ζωονόσο οι 6 είναι στο Νότιο Έβρο( Δέλτα του Έβρου, Πέπλο , Γεμιστή, Τυχερό) και μια στο Βόρειο τμήμα( Ορεστιάδα), ενώ τα ζώα που θανατώθηκαν συνολικά φθάνουν τα 1896.

    Οι έλεγχοι στο βόρειο τμήμα της παρεβριας ζώνης ολοκληρώθηκαν, ενώ στο νότιο συνεχίζονται ακόμη με τους κτηνιάτρους όπως δήλωσε να συναντούν δυσκολίες από την άρνηση των κτηνοτρόφων να ανοίξουν τα μαντριά τους.

    «Προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες που όμως δεν παρουσιάζονται την επομένη. Θα επανέλθουμε με την αστυνομική αρχή τονίζει ο κ Φωτεινιάς διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε κάποια μονάδα χωρίς έλεγχο».

    Τρία συνεργεία δυο στο βορρά και ένα στο νότο με 8 κτηνίατρους συνολικά, δουλεύουν συνεχώς, περνώντας από κάθε μαντρί για τους απαραίτητους ελέγχους.

    Όλη η Περιφέρεια έχει διαθέσει προσωπικό για το σκοπό αυτό σημειώνει ο κ Φωτεινιάς με την συνδρομή κτηνιάτρων από την Δράμα, την Ξάνθη και την Ροδόπη. Κι αυτό, διότι όσοι έρχονται σε επαφή με άρρωστα ζώα βγαίνουν εκτός ελέγχων για μια εβδομάδα και για λόγους ασφάλειας.

    Ο κύριος Φωτεινιάς αναφέρθηκε στους αυστηρούς κανόνες ταφής που ακολουθούνται και στην ανησυχία και άσχημη ψυχολογική κατάσταση που έχουν οι κτηνοτρόφοι, που τα ζώα τους βρίσκονται μολυσμένα και οδηγούνται στη θανάτωση.

    Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς τόνισε είναι απαγορευτικοί από την ΕΕ. διότι «δεν μπορούμε να ανιχνεύουμε από που προέρχονται τα αντισώματα»

    Η ταυτόχρονη εμφάνιση κρουσμάτων σε όλη την παρέβρια περιοχή δηλώνει -σύμφωνα με τον κύριο Φωτεινιά- ότι η νόσος πέρασε από την Τουρκία μάλλον μέσω της άγριας πανίδας και ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί εντός των ορίων του νομού. Γι’ αυτό οι έλεγχοι θα επαναληφθούν μετά από είκοσι μέρες από τα σημεία που ήδη πέρασαν τα συνεργεία.

    Προς το παρόν όλα τα ζώα είναι σταβλισμένα εκτός από τα νησιά όπου μετά από σχετική απόφαση που πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή κάτι που αφορά και τη Σαμοθράκη επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, ενώ από σήμερα Δευτέρα επιτρέπεται στο νησί και η σφαγή αιγοπροβάτων με την προϋπόθεση να μείνουν εντός των ορίων του.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις στο δήμο Πηνειού - Δεκάδες έλεγχοι
    Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις στο δήμο Πηνειού - Δεκάδες έλεγχοι

    Στις 20 Αυγούστου 2024, σε περιοχή του Δήμου Πηνειού, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, κατά τις οποίες :

    • Ελέχθησαν : (123) άτομα,
    • Προσήχθησαν : (5) άτομα,
    • Ελέχθησαν : (88) οχήματα,
    • Βεβαιώθηκαν : (12) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
    • Ακινητοποιήθηκαν : (2) οχήματα,
    • Συνελήφθησαν : (2) άτομα για στέρηση αδείας ικανότητας οδήγησης.

    Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχισθούν στη Δυτική Ελλάδα.

  • Συνολικά 44.893 έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας το πρώτο επτάμηνο του 2024 - Πού επικεντρώνονται
    Συνολικά 44.893 έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας το πρώτο επτάμηνο του 2024 - Πού επικεντρώνονται

    Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και στοχευμένα οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, με στόχο την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

    Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της ποσοτικής αύξησης των ελέγχων, εξαιρετικά σημαντική αναδεικνύεται και η ποιοτική αναβάθμισή τους, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις, εκεί όπου παρατηρούνται φαινόμενα αυξημένης παραβατικότητας.

    Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας τόσο στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία όσο και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με κύρια προτεραιότητα σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας, σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και σε όσες έχουν ελεγχθεί και βρέθηκαν παραβατικές, με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης, σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση, σε κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών, σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και σε κατασκευές-τεχνικά έργα.

    Μάλιστα, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, η αποδοτικότητα των ελέγχων μεγιστοποιείται με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, μέσω της ανάλυσης δεδομένων, της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, της διαρκούς διασύνδεσης, ακόμα και την ώρα πραγματοποίησης των ελέγχων και της γενικότερης ψηφιοποίησης των διαδικασιών, αλλά και με τον σχεδιασμό τους στη βάση της αξιολόγησης κινδύνου (risk analysis).
    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, δηλώνει ότι η Επιθεώρηση Εργασίας συνεχίζει σε υψηλούς ρυθμούς, εστιάζοντας τους ελέγχους όπου ανά περίοδο υπάρχει μεγαλύτερη ένταση εργασίας και εκεί που καταδεικνύουν τα στοιχεία από τις καταγγελίες, τη συσσωρευμένη εμπειρία και την ανάλυση δεδομένων. «Ο ρόλος μας είναι η προστασία των εργαζομένων και η στήριξη των επιχειρήσεων που λειτουργούν σύννομα. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνονται οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιλιβάκης.

    Οι έλεγχοι το Α΄ επτάμηνο του 2024

    Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 44.893 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 9.946 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων ανήλθε σε 26.639.275 ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγές της Επιθεώρησης Εργασίας, ο συνολικός αριθμός των ελέγχων την τρέχουσα χρονιά πρόκειται να ξεπεράσει την αρχική στοχοθεσία για 67.700 ελέγχους, αλλά και το περσινό ρεκόρ σε ετήσια βάση των 73.579 ελέγχων. Όπως εκτιμούν, με τον ρυθμό που διενεργούνται οι έλεγχοι, μπορούν να υπερβούν τους 76.000.
    Ειδικότερα, στο πρώτο επτάμηνο του 2024, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 24.511 ελέγχους (7.024 επιβαλλόμενες κυρώσεις), 16.032 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας & Ασφάλειας, που επέβαλε 2.306 κυρώσεις, ενώ 4.350 ελέγχους πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 616 κυρώσεις.

    Όσον αφορά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, τα είδη παραβάσεων που διαπιστώθηκαν συχνότερα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 είναι η μη τήρηση της υποχρέωσης του εργοδότη να αναρτά σε εμφανές σημείο στην επιχείρηση τους πίνακες προσωπικού (αριθμός παραβάσεων: 2.007), 1.129 παραβάσεις σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η αδήλωτη εργασία (αριθμός παραβάσεων: 717), η μη καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων εορτών και λοιπών αποδοχών (αριθμός παραβάσεων: 620), η άρνηση εισόδου και πρόσβασης, παροχής στοιχείων ή πληροφοριών ή παροχής ανακριβών στοιχείων (αριθμός παραβάσεων: 565) κτλ.

    Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

  • Σε εξέλιξη οι έλεγχοι  στην ζώνη επιτήρησης για την πανώλη και οι κλινικές διερευνήσεις σε όλη την ΠΔΕ
    Σε εξέλιξη οι έλεγχοι  στην ζώνη επιτήρησης για την πανώλη και οι κλινικές διερευνήσεις σε όλη την ΠΔΕ

    Ξεκίνησαν οι επιτόπιες επισκέψεις των κτηνιάτρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην ζώνη επιτήρησης για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην περιοχή Λυκουρίας της Π.Ε Αχαΐας.

    Την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις σε 18 εκτροφές αιγοπροβάτων της περιοχής, ελέγχθηκαν κλινικά 2796 ζώα και ελήφθησαν 47 αιμοδείγματα που θα αποσταλούν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι κλινικές διερευνήσεις βάση επιδημιολογικής διερεύνησης σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Από τα έως τώρα ευρήματα δεν έχει προκύψει κανένα κρούσμα στην Περιφέρεια.

    perf elegxoi panoli 2

    perf elegxoi panoli 4

    Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκτακτο κάλεσμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων των κτηνοτρόφων Καλαβρύτων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Καλαβρύτων σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων όπου έγινε ενημέρωση των αγροτών 250 κτηνοτρόφων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια, του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, του Διευθυντή την Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας κ Κώστα Μήλιου, του Διευθυντή του ΕΦΕΤ Δημήτρη Τσιμπούκη, στελεχών του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Παραγωγών. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή περισσότερων των 250 κτηνοτρόφων.

    Οι έλεγχοι στην ζώνη επιτήρησης και οι κλινικές διερευνήσεις βάση επιδημιολογικής διερεύνησης σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    perf elegxoi panoli 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΑΑΔΕ: Θερινοί έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας
    ΑΑΔΕ: Θερινοί έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας

    Σε τρεις άξονες θα κινηθούν οι θερινοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ που θα καλύψουν, εκτός από τις τουριστικές περιοχές και τα θέρετρα, το σύνολο της επικράτειας. Ουσιαστικά, θα ενισχυθεί σημαντικά το περσινό μοντέλο ελέγχων, το οποίο κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο.

    Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, έχουν ως εξής:

    1. Χωρητικότητα: Αυτό σημαίνει full έλεγχοι σε μια πόλη ή περιοχή από ελεγκτές άλλων πόλεων ή περιοχών. Για παράδειγμα, ελεγκτές από τις Σέρρες θα μεταβούν στην Κρήτη, όπου θα είναι άγνωστοι.

    2. Κυκλικότητα: Ήτοι, στους ελέγχους συμμετέχουν όλες οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ως εξής:

    -Αρχικά, τις επιχειρήσεις π.χ. της Σαντορίνης θα «επισκεφθούν» ελεγκτές από το νησί. Δεν απαιτείται κατ' ανάγκη να βρουν παραβατικότητα, αλλά αρκεί και η καταγραφή της συμπεριφοράς. «Οι ντόπιοι θα ηρεμήσουν έτσι, θεωρώντας ότι οι έλεγχοι τελείωσαν», αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στέλεχος της ΑΑΔΕ που έχει μετάσχει σε παρόμοιους ελέγχους.

    -Στη συνέχεια, θα μεταβούν στο νησί ελεγκτές από άλλη περιοχή της χώρας.

    -Και στο τέλος, αναλαμβάνουν ρόλο οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Σε αυτούς θα δοθούν τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις και οι έλεγχοι πλέον θα είναι στοχευμένοι.

    3. MyData: Εδώ θα υπάρξει συνεχής σύγκριση της φετινής με την περσινή συναλλακτική δραστηριότητα και τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για ανάλογους στοχευμένους ελέγχους. Παράλληλα, ο αλγόριθμος θα «σαρώνει» τα πάντα σχετικά με την περιουσία του ελεγχόμενου, όπως καταθέσεις, ακίνητα, κ.λπ.

    «Βεβαίως θα υπάρξουν προληπτικοί έλεγχοι στους δρόμους των πόλεων, στα νησιά και αλλού, αλλά το MyData θα "βλέπει" όλη την Ελλάδα», τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της ΑΑΔΕ.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, για το σύνολο του τρέχοντος έτους επιδιώκεται η είσπραξη εσόδων 65,01 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, εκτός όλων των άλλων, θα πραγματοποιηθούν 10.000 έλεγχοι με αξιοποίηση στοιχείων διασταυρώσεων και αποκλίσεων (POS, MyData), 2.555 στοχευμένοι έλεγχοι, 6.345 στοχευμένοι προτεραιοποιημένοι έλεγχοι, 3.000 έλεγχοι κατόπιν πληροφοριακών δελτίων και πληροφοριακών εκθέσεων την ΥΕΔΔΕ, 1.600 έκτακτοι και διασταυρωτικοί έλεγχοι, τουλάχιστον 42.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και την ΥΕΔΔΕ, σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές, ή κλάδους επιτηδευματιών, ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, και σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

    Πηγή: cnn.gr

  • Π.Ε. Ηλείας: Έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα
    Π.Ε. Ηλείας: Έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα

    Σύσκεψη μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων

    Ενόψει της επερχόμενης εορταστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, στον Πύργο, μεταξύ του Νίκου Κοροβέση, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων, με θέμα τους ελέγχους που θα λάβουν χώρα στην αγορά.

    Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης, η Π.Ε Ηλείας, μέσω των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών της (Διεύθυνση Ανάπτυξης-Τμήμα Εμπορίου, Διεύθυνση Υγείας, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), θα προβεί σε εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα οποία παρατηρείται αυξημένη ζήτηση, την περίοδο αυτή.

    Οι έλεγχοι θα εστιασθούν κυρίως σε χώρους λιανικής πώλησης τροφίμων και παροχής υπηρεσιών (super markets, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, χώρους εστίασης κ.α.) με κύριο στόχο την αποτροπή φαινομένων παραπλάνησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

    koro elegxoi pasxa 2

    koro elegxoi pasxa 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγενάκης: Στόχος μας η προστασία παραγωγών και καταναλωτών - Μπαράζ ελέγχων στην αγορά ενόψει του Πάσχα 
    Αυγενάκης: Στόχος μας η προστασία παραγωγών και καταναλωτών - Μπαράζ ελέγχων στην αγορά ενόψει του Πάσχα 

    Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται από τα μικτά κλιμάκια οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Από την αρχή του 2024 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης είχε δώσει εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι για να προστατευθούν τόσο οι καταναλωτές όσο και τα εγχώρια αγροδιατροφικά προϊόντα από τη «μάστιγα» των «ελληνοποιήσεων». Η αρχή έγινε με ελέγχους στα γαλακτοκομικά, τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο, το μέλι αλλά και ΠΟΠ προϊόντα, ενώ το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται σε κρέας και αυγά.

    «Απομένουν λίγες ημέρες μέχρι τη μεγάλη μέρα της χριστιανοσύνης, την Ανάσταση. Θέλω να απευθύνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Κανένας παραγωγός, επαγγελματίας ή μεταποιητής που τηρεί το νόμο και τους κανόνες, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε: «Θέλω άπαντες να γνωρίζουν ότι κανένα συμφέρον δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνουμε για την προστασία των ελληνικών προϊόντων».

    Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «είναι να μπει τάξη στην αγορά και να προστατεύσουμε τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους έντιμους μεταποιητές. Αυτό πράττουμε - και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε- με απόλυτη συνέπεια».

    Οι εισαγωγές

    Τα μικτά κλιμάκια πραγματοποιούν ελέγχους σε σημεία εισόδου της χώρας, όπως τελωνεία και συνοριακοί σταθμοί, στο οδικό δίκτυο, διόδια, λιμάνια, στις κεντρικές αγορές, σε σφαγεία, σε συσκευαστήρια, μεταποιητικές επιχειρήσεις, ψυκτικές αποθήκες, στη λιανική και στη βιομηχανία.

    Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, από την 1η Απριλίου έως και την Πέμπτη 25 Απριλίου, η Ελλάδα εισήγαγε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί τα 45.000 αμνοερίφια (ζώντα ζώα). Από αυτά, έχουν σφαχθεί και πουληθεί περίπου 12.500.

    Επίσης, από τις 5 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 22 Απριλίου έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από τρίτες χώρες μέσω των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) Ευζώνων και Ν. Καυκάσου συνολικά 106.510 κιλά σφάγια αρνιών.

    Τι έδειξαν οι έλεγχοι

    Το διάστημα μεταξύ 18 Απριλίου-22 Απριλίου, τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια πραγματοποίησαν συνολικά 777 ελέγχους. Διαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις οι οποίες αφορούσαν σε μη έκδοση και κατοχή παραστατικών και κατάσχεση.

    Επίσης, κατασχέθηκαν συνολικά 1.155 κιλά κρέατος και παρασκευασμάτων κρέατος λόγω έλλειψης επισήμανσης, παρελθούσας ημερομηνία ανάλωσης, χρήσης μη επιτρεπόμενων πρόσθετων, μη σύννομης διαδικασίας κατάψυξης. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις περιπτώσεις αυτές έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

    Πάντως, όπως αναφέρει από τον πλευρά του το ΥΠΑΑΤ, ο πραγματικός αριθμός των ελέγχων είναι αρκετά μεγαλύτερος μιας και βρίσκονται σε εξέλιξη. «Λόγω φόρτου εργασίας δεν έχουν στείλει όλες οι Υπηρεσίες τα στοιχεία των ελέγχων όπως ΔΑΟΚ ΠΕ, ΕΛΓΟ Δήμητρα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες αρχές που πραγματοποιούν ελέγχους είτε σε μικτά κλιμάκια, είτε μεμονωμένα με βάση τον προγραμματισμό. Υπό το συντονισμό του ΥΠΑΑΤ είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου, ο ΕΦΕΤ, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Οικονομική Αστυνομία, η Γενική Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), οι Γενικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, η Ελληνική Αστυνομία, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών της ΑΑΔΕ μέσω των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), η Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων της Α.Α.Δ.Ε., η Λιμενική Αστυνομία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο