Η Τεχνητή Νοημοσύνη ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία απόλυτα ρεαλιστικών εμπειριών VR.
Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη κάνουν την εικονική πραγματικότητα πιο καθηλωτική από ποτέ.
H αίσθηση της αφής και της θερμοκρασίας αποτελούν πολύπλοκες βιολογικές διεργασίες. Σήμερα όμως, χημικά όπως η μενθόλη και η καψαϊκίνη χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση των δύο αυτών αισθήσεων. και τη δημιουργία εικονικών εμπειριών που θα πλησιάζουν την πραγματικότητα.
Ανοίγεις μια πόρτα και σε χτυπάει μια έκρηξη ζεστασιάς στο δέρμα σου. Προετοιμάζεσαι να παλέψεις με τον καπνό και τη ζέστη. Οι φλόγες τρεμοπαίζουν γύρω σου καθώς περνάς μέσα από ένα φλεγόμενο κτίριο. Έξω κάνει τόσο κρύο που αρχίζεις να τρέμεις, ενώ τα χέρια και τα πόδια σου μουδιάζουν.
Στη συνέχεια, όμως, αφαιρείς τα ακουστικά σου και όλα σταματούν. Μόλις ολοκλήρωσες μια απίστευτα ρεαλιστική εμπειρία σε ένα εικονικό σύμπαν. Καμία από αυτές τις αισθήσεις δεν προκλήθηκε από αλλαγές στο περιβάλλον σου, ακόμη και αν το βίωμα ήταν αληθινό.
Αντίθετα, χημικές ουσίες που επιλέχθηκαν προσεκτικά για να μιμηθούν διαφορετικά συναισθήματα επέδρασαν στο δέρμα σας.
Τέτοια διεγερτικά ήταν από εδώ και δεκαετίες χρήσιμα για την κατανόηση της αφής, της πιο περίπλοκης από όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις. Στη δεκαετία του 1990, μελέτες για την καψαϊκίνη, ένα εκχύλισμα από πιπεριές τσίλι και μενθόλη, που βρέθηκε στη μέντα, βοήθησαν τους ειδικούς να καταλάβουν πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα σε συνθήκες ζέστης και κρύου. Τώρα, η Jasmine Lu και οι συνάδελφοί της στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση για να δημιουργήσουν αισθήσεις που προκαλούνται από χημικά, για να κάνουν τα εικονικά περιβάλλοντα όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται.
Με μια τεχνολογία που εστιάζει στην «απτική επικοινωνία», οι ειδικοί έχουν κατασκευάσει μια φορητή συσκευή που όταν τοποθετείται στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει στον χρήστη μια σειρά από αισθήσεις. Οι χρήσεις του θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη δημιουργία έντονα ρεαλιστικών εικονικών κόσμων για εξερεύνηση από τους παίκτες των VR ή ακόμα και την εκπαίδευση πυροσβεστών.
Άραγε πλησιάζουμε στην εποχή που τα εικονικά περιβάλλοντα θα αναπαράγουν πλήρως τις ανθρώπινες διεργασίες;
Πηγή iEidiseis.gr