Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων που λειτουργούν στις ΗΠΑ μπορεί ακόμα και να τριπλασιαστούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας καθώς η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης επιβαρύνει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.
Μέχρι το 2028, τα data center που λειτουργούν στις ΗΠΑ θα χρειάζονται 72 έως 132 gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση, εκτιμά η έκθεση που πραγματοποίησε για λογαριασμό του υπουργείου το Εθνικό Εργαστήριο «Λόρενς Λίβερμορ».
Αυτό σημαίνει ότι τα data center θα αντιστοιχούν σε 6,7% έως 12% της συνολικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, από περίπου 4% σήμερα.
Το τελικό νούμερο θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη διαθεσιμότητα των επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης, με κατασκευαστές όπως η αμερικανική Nvidia να αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση, επισημαίνει η έκθεση.
Οι ενεργειακές απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης έρχονται να προστεθούν στην αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των ηλεκτρικών οχημάτων, των αντλιών θερμότητας και του επαναπατρισμού ανερικανικών επιχειρήσεων.
Όπως δήλωσε ο Άβι Σουλτζ, διευθυντής του Γραφείου Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Απανθρακοποίησης του υπουργείου Ενέργειας, τα ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν στην προσπάθεια του υπουργείου να αυξήσει την ευελιξία των δικτύων με εγκατάσταση μεγάλων μπαταριών και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως οι μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες (SMR).
Από το 2017 που εμφανίστηκαν τα πρώτα τσιπ GPU για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κέντρα δεδομένων έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί.
Όταν το Εθνικό Εργαστήριο «Λόρενς Λίβερμορ» δημοσίευσε την προηγούμενη έκθεσή του το 2016, οι διακομιστές ΑΙ αντιστοιχούσαν μόλις στο 2% της κατανάλωσης σε κέντρα δεδομένων. Λόγω των ραγδαίων αλλαγών, το εργαστήριο προτείνει τώρα την επικαιροποίηση της έκθεσης σε ετήσια ή διετή βάση.
Η έκθεση ζητά μεταξύ άλλων επενδύσεις για την αύξηση της αποδοτικότητας των κέντρων δεδομένων.
Τα νέα data center που χτίζονται στις ΗΠΑ φτάνουν σε κατανάλωση το ένα gigawatt, ισχύς που θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Πενσιλβάνια.
Το πρόβλημα είναι ότι οι εφαρμογές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα το δημοφιλές ChatGPT, απαιτούν πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες.
Κάθε αίτημα κειμένου που υποβάλλεται στο ChatGPT απαιτεί δεκαπλάσια ενέργεια σε σχέση με μια αναζήτηση στην Google, υπολογίζουν αναλυτές της Goldman Sachs. Η δε παραγωγή συνθετικών εικόνων με μοντέλα ΑΙ καταναλώνει περίπου το ήμισυ της ενέργειας που απαιτείται για τη φόρτιση ενός κινητού, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στις ΗΠΑ.