Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 22:17

Παγκόσμια πρωτιά: Γιατροί μεταμόσχευσαν ανθρώπινο ήπαρ που είχε διατηρηθεί επί τρεις ημέρες έξω από το σώμα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Χάρη σε ένα νέο πρωτοποριακό μηχάνημα - Το μηχάνημα μιμείται το ανθρώπινο σώμα και διατηρεί αναλλοίωτο το όργανο, ενώ παράλληλα μπορεί να το «μεταμορφώσει» από ακατάλληλο σε... κατάλληλο για τον λήπτη

Ανθρώπινο ήπαρ που είχε διατηρηθεί επί τρεις μέρες έξω από το σώμα, χάρη στη χρήση ενός νέου ειδικού μηχανήματος, μεταμοσχεύθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως σε ασθενή, έναν καρκινοπαθή, ο οποίος έχει παραμείνει υγιής εδώ κι ένα χρόνο, ανακοίνωσαν τώρα Ελβετοί και Γάλλοι επιστήμονες.
Η ίδια διεπιστημονική ομάδα είχε δείξει για πρώτη φορά το 2020 ότι χάρη σε αυτή την τεχνολογία είναι δυνατό να διατηρηθεί το ήπαρ εκτός σώματος για αρκετές μέρες, ενώ πλέον έγινε και η πρώτη μεταμόσχευση ενός τέτοιου μακρόχρονα διατηρημένου ήπατος.
Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να διευρύνει τον αριθμό των διαθέσιμων προς μεταμόσχευση οργάνων ήπατος, κάτι που θα επιτρέψει τον καλύτερο προγραμματισμό των χειρουργικών επεμβάσεων και πιθανώς θα σώσει αρκετές ζωές. Υπάρχει αυξανόμενη "ψαλίδα" ανάμεσα στη ζήτηση για ήπαρ προς μεταμόσχευση και στην προσφορά διαθέσιμων οργάνων.
Μέχρι στιγμής η κλινική πρακτική είναι η αποθήκευση σε πάγο του ήπατος του δότη για χρονικό διάστημα έως 12 ωρών περίπου, γεγονός που περιορίζει τον αριθμό των μοσχευμάτων τα οποία μπορεί να είναι κατάλληλα για έναν λήπτη.
Οι ερευνητές της ομάδας Liver4Life (Ήπαρ για Ζωή) που ξεκίνησε το έργο της το 2015, με επικεφαλής τον καθηγητή Πιέρ-Αλέν Κλαβιέν, διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology". Απέδειξαν ότι είναι δυνατή η διατήρηση ενός ανθρώπινου ήπατος επί τρεις μέρες με τη βοήθεια ενός μηχανήματος που επιτελεί μια νέα τεχνική ("ex situ normothermic perfusion"), κατά την οποία το όργανο, όσο βρίσκεται εκτός του σώματος, τροφοδοτείται με ένα υποκατάστατο του αίματος στη φυσική θερμοκρασία του σώματος.

Το μηχάνημα μιμείται το ανθρώπινο σώμα στον καλύτερο δυνατό βαθμό, προκειμένου να παράσχει στο προς μεταμόσχευση ήπαρ ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση του. Μια αντλία λειτουργεί ως υποκατάστατο της καρδιάς, μια συσκευή παραγωγής οξυγόνου αντικαθιστά τους πνεύμονες και μια μονάδα αιμοκάθαρσης επιτελεί τις λειτουργίες των νεφρών. Επιπλέον, η προσθήκη κατάλληλων ορμονών και θρεπτικών ουσιών αντικαθιστά τις λειτουργίες του εντέρου και του παγκρέατος. Ακόμη, όπως το διάφραγμα στο ανθρώπινο σώμα, το μηχάνημα κινεί το ήπαρ στον ρυθμό της ανθρώπινης αναπνοής.

Το προς μεταμόσχευση ήπαρ προετοιμάστηκε επίσης στο μηχάνημα με διάφορα φάρμακα. Κατέστη έτσι δυνατή η μεταμόρφωση του ήπατος σε κατάλληλο όργανο, παρόλο που αρχικά δεν είχε εγκριθεί για μεταμόσχευση λόγω της κακής ποιότητας του. Η παραμονή του οργάνου στο μηχάνημα επέτρεψε τη χορήγηση σε αυτό αντιβιοτικών, ορμονών και ουσιών βελτίωσης του μεταβολισμού του. Επιπροσθέτως, η παραμονή εκτός σώματος για μέρες επιτρέπει στους γιατρούς να πραγματοποιήσουν στο ήπαρ διάφορες εργαστηριακές και ιστολογικές εξετάσεις χωρίς πια πίεση χρόνου.

Ο ασθενής στον οποίο έγινε η πειραματική μεταμόσχευση ήπατος, έπασχε από διάφορες σοβαρές ηπατικές βλάβες, μεταξύ άλλων προχωρημένη κίρρωση. Το μεταμοσχευμένο ήπαρ λειτούργησε φυσιολογικά, ενώ χρειάστηκε μόνο μια βασική ανοσοκαταστολή στη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων μετά την μεταμόσχευση. Ο ασθενής, ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο σε λίγες μέρες, ανέκτησε γρήγορα την ποιότητα της ζωής του, χωρίς πλέον σημάδια ηπατικής βλάβης, και παραμένει υγιής ένα έτος μετά την επέμβαση.

"Είμαι πολύ ευγνώμων για το σωτήριο αυτό όργανο. Λόγω του ταχέως εξελισσόμενου όγκου μου, είχα λιγοστές πιθανότητες να βρω ήπαρ από τη λίστα αναμονής μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο ασθενής.

Η επιστημονική ομάδα ανέφερε ότι θα χρειαστεί πάντως περαιτέρω έρευνα, με περισσότερους ασθενείς και μεγαλύτερες περιόδους παρατήρησης τους, προτού η νέα μέθοδος εφαρμοστεί ευρέως. Γι' αυτό θα ακολουθήσει μια πολυκεντρική μελέτη που θα επιβεβαιώσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της νέας τεχνικής.

Εφόσον όλα πάνε καλά, σε λίγα χρόνια οι μεταμοσχεύσεις ήπατος, που σήμερα γίνονται συνήθως με τη διαδικασία του επείγοντος, θα μεταμορφωθούν σε προγραμματισμένες εκ των προτέρων επεμβάσεις. Παράλληλα, έχει αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται μια νέα γενιά μηχανημάτων διατήρησης των οργάνων προς μεταμόσχευση.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 20:07

Σχετικά Άρθρα

  • Καρκίνος του πνεύμονα: Αυτός είναι ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία που έκανε το εμβόλιο – «Είναι ανώδυνο»
    Καρκίνος του πνεύμονα: Αυτός είναι ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία που έκανε το εμβόλιο – «Είναι ανώδυνο»

    Ο 67χρονος Janusz Racz, θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως.

    Ιστορία γράφει ο 67χρονος Janusz Racz ο οποίος έγινε ο πρώτος ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα που έλαβε ένα νέο πειραματικό εμβόλιο που θα βοηθήσει τον οργανισμό του να καταπολεμήσει την ασθένεια.

    Ο 67χρονος έλαβε έξι δόσεις του εμβολίου, καθεμία από τις οποίες περιέχει γενετικό υλικό από διαφορετικά μέρη του όγκου, με στόχο να «εκπαιδεύσει» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος να επιτεθούν στον καρκίνο. Το νέο εμβόλιο της BioNTech εκπαιδεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να στοχεύουν τον καρκίνο.

    «Είναι ανώδυνο», σχολίασε ο Janusz Racz μετά την πρώτη του ένεση. «Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα». Ο 67χρονος είναι πρώην ορειβάτης και μαραθωνοδρόμος με συμμετοχή και στον Μαραθώνιο της Ελλάδας, δήλωσε ότι έχει στόχο να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με το ERT News.

    «Πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα»

    Το νοσοκομείο University College London Hospital (UCLH) έχει ξεκινήσει τη βρετανική φάση μιας παγκόσμιας δοκιμής, με περίπου 130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα να συμμετέχουν σε έξι νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Racz εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμβόλιο όχι μόνο θα τον βοηθήσει αλλά και θα επιταχύνει την παραγωγή του για ευρύτερη χρήση. «Τα εμβόλια COVID βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε.

    Αισιόδοξοι οι γιατροί

    Η Δρ Sarah Benafif, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής στο UCLH, έχει μεγάλες ελπίδες για το εμβόλιο. «Έχουμε ήδη κάποια δεδομένα ότι πρόκειται για ένα αρκετά καλά ανεκτό είδος εμβολίου», δήλωσε η ίδια. «Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους άλλους ιστούς».

    Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα, συνδέεται συχνά με το κάπνισμα. Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική, ενώ μόνο το ένα τέταρτο περίπου, επιβιώνει πέντε χρόνια. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει μοναδικά ασθενείς με νόσο σε πρώιμο στάδιο που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, καθώς και ασθενείς με προχωρημένο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο.

    Μάστιγα ο καρκίνος του πνεύμονα

    Ο καθηγητής Siow Ming Lee, ογκολόγος στο UCLH και κλινικός υπεύθυνος για το βρετανικό μέρος της μελέτης, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες. «Έχετε 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως από καρκίνο του πνεύμονα, πολλοί στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με την πρώτη γενιά εμβολίου mRNA και στη συνέχεια να το επεκτείνουμε στον υπόλοιπο κόσμο».

    Το NHS έχει αρχίσει να εξετάζει τους ηλικιωμένους καπνιστές για καρκίνο του πνεύμονα, ώστε να εντοπίζει τις περιπτώσεις νωρίς. Συμπτώματα όπως ο επίμονος βήχας, ο πόνος στο στήθος και η κόπωση θα πρέπει να ωθούν σε επίσκεψη στο γιατρό.

    Η εθνική διευθύντρια του NHS England για τον καρκίνο Dame Cally Palmer τόνισε τις πιθανές επιπτώσεις: «Εάν επιτύχουμε, θα μπορούσε να είναι επαναστατικό για τον εμβολιασμό των ανθρώπων κατά του δικού τους καρκίνου, ώστε να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του μετά την αρχική θεραπεία τους».

    Νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και εταίρους, διερευνούν τρόπους αξιοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Η πρόσβαση σε πρωτοποριακές δοκιμές και άλλες καινοτομίες προσφέρει ελπίδα στους καρκινοπαθείς, ενώ χιλιάδες άλλοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε δοκιμές τα επόμενα χρόνια.

    Πηγή: in.gr

  • Πάτρα: Ασθενής βιαιοπράγησε σε βάρος νοσηλεύτριας στο Ρίο
    Πάτρα: Ασθενής βιαιοπράγησε σε βάρος νοσηλεύτριας στο Ρίο

    Το προσωπικό του ΠΓΝΠ ζητά προστασία κι εφαρμογή του Νόμου – Προβλέπεται φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο

    Ενα ακόμα περιστατικό βιαιοπραγίας εις βάρος νοσηλεύτριας καταγράφηκε την περασμένη Δευτέρα σε Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Εξωτερικός ασθενής της Μονάδας φέρεται να μη συμφωνούσε με μέρος της θεραπείας που θα του εφάρμοζαν και γρονθοκόπησε τη νοσηλεύτρια που τον κούραρε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», ο καθηγητής και διευθυντής της Κλινικής στην οποία υπάγεται η συγκεκριμένη Μονάδα κατήγγειλε το περιστατικό στη διοίκηση του νοσοκομείου, ζητώντας την προστασία του θύματος, αλλά και γενικότερα τη λήψη μέτρων. Φαίνεται όμως ότι δεν ελήφθησαν μέτρα -πέραν της παρουσίας της ασφάλειας η οποία έχει περιθώριο παρέμβασης μέχρι ενός σημείου- καθώς ο ίδιος ασθενής φέρεται να επανήλθε την επόμενη μέρα με τις ίδιες άγριες διαθέσεις.

    Οι ίδιες πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι η νοσηλεύτρια απευθύνθηκε και στη διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, προκειμένου να την ενημερώσει για το συμβάν και να ζητήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο κάλυψη, αλλά δεν έγινε άμεσα δεκτή.

    Ερωτηθείς από την «Π», ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μπάκος απάντησε ότι «έχω γνώση του συμβάντος και έχω ζητήσει να διερευνηθεί τι ακριβώς έγινε, προκειμένου να λάβουμε τα μέτρα που πρέπει».

    Σημειώνουμε ότι τα περιστατικά βίας λεκτικής και σωματικής εμφανίζουν μία ανησυχητική συχνότητα όχι μόνο στο ΠΓΝΠ, αλλά και στον «Αγιο Ανδρέα». Ο προβληματισμός που τίθεται είναι μήπως η μη τιμωρία των θυτών καλλιεργεί τις άγριες διαθέσεις ασθενών και συνοδών; Κι αυτό μάλιστα συμβαίνει τη στιγμή ο νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους ασκούν βία σε βάρος υγειονομικών. Ειδικότερα προβλέπει «όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή». Οι ίδιες ποινές προβλέπονται και για όποιον εισέρχεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και διαταράσσει τη λειτουργία της εκπαιδευτικής μονάδας με φωνές, ύβρεις ή άσκηση σωματικής βίας.

    Πηγή: Pelop.gr
  • Πάτρα: Άνδρας το έσκασε από τους νοσηλευτές και βρέθηκε νεκρός!
    Πάτρα: Άνδρας το έσκασε από τους νοσηλευτές και βρέθηκε νεκρός!

    Ενα απίστευτο περιστατικό φέρνει στο φως το tempo24, με άνδρα που βρέθηκε νεκρός σε περιοχή της Πάτρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο 54χρονος νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αιγίου, λόγω όμως της συμπεριφοράς που εμφάνιζε οι γιατροί χθες το βράδυ έκριναν πως θα έπρεπε να γίνει ψυχιατρική εκτίμηση.

    Πράγματι ασθενοφόρο παρέλαβε τον άνδρα και τον μετάφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Εκεί οι γιατροί έκριναν πως δεν χρήζει νοσηλείας στην ψυχιατρική κλινική και αποφασίστηκε να επιστρέψει στο Αίγιο.

    Όμως ο άνδρας ενώ ανέμενε με τους συνοδούς του το ασθενοφόρο άρχισε να τρέχει και το έσκασε από το ΠΓΝΠ. Άμεσα ειδοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ και αστυνομικοί άρχισαν να το αναζητούν όλο το βράδυ.

    Δυστυχώς όμως σήμερα ο άνδρας βρέθηκε σε χωράφι νεκρός, στην περιοχή του Κάτω Καστριτσίου.

    Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και ο 54χρονος κατέληξε να χάσει την ζωή του.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους
    Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους

    Δύο ενώσεις που εντοπίζονται στον λυκίσκο, βασικό συστατικό της μπίρας, μπορεί να ανακόψουν την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ παρέχοντας ενδεχομένως μια λύση για την πρόληψη και θεραπεία της ηπατικής στεάτωσης, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη

    Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Oregon υποδεικνύει ότι ένα ζεύγος ενώσεων που προέρχονται από τον λυκίσκο, ο οποίος χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπίρας από αρχαιοτάτων χρόνων, μπορεί να αποτρέψει την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ γνωστή ως ηπατική στεάτωση.

    Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο eLife, είναι σημαντικά επειδή η πάθηση αυτή επηρεάζει σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού σε Ευρώπη και Αμερική. Ενώ η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται συχνά με προβλήματα στο ήπαρ, το 25% των προβλημάτων αυτών αφορά σε ανθρώπους με ιστορικό μικρής ή καθόλου κατανάλωσης αλκοόλ, γι’αυτό και η ασθένειά τους είναι γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD).

    Η αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη NAFLD, όπως επίσης η παχυσαρκία, η διατροφή υψηλών λιπαρών και τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Το ήπαρ βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τα θρεπτικά συστατικά και επίσης λειτουργεί ως φίλτρο για το κυκλοφορικό σύστημα, γι’αυτό η υπερβολική συγκέντρωση λίπους στο όργανο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ηπατική ανεπάρκεια.

    Σε μια μελέτη σε ζωικά μοντέλα, λοιπόν, οι ερευνητές με επικεφαλής την Adrian Gombart έδειξαν ότι οι ενώσεις xanthohumol (XN) και tetrahydroxanthohumol (TXN) που παράγονται από τον λυκίσκο μπορούν να μετριάσουν τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ που προκαλείται από τη διατροφή.

    Στη μελέτη, 60 ποντίκια χωρίστηκαν τυχαία σε πέντε ομάδες διατροφής: τη διατροφή χαμηλών και υψηλών λιπαρών, τη διατροφή υψηλών λιπαρών με συμπληρώματα XN, τη διατροφή υψηλών λιπαρών με περισσότερα συμπληρώματα XN και τη διατροφή υψηλών λιπαρών με συμπληρώματα TXN.

    Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το TXN βοηθούσε στον έλεγχο της πρόσληψης βάρους που σχετίστηκε με τη διατροφή υψηλών λιπαρών αλλά και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, παράγοντες που εμπλέκονται εξίσου στην αποτροπή της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ.

    «Δείξαμε ότι το TXN ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταστολή της ανάπτυξης και εξέλιξης της ηπατικής στεάτωσης που προκαλείται από τη διατροφή. Αποδείχθηκε, μάλιστα, πιο αποτελεσματικό από το XN, ενδεχομένως επειδή σημαντικά υψηλότερα επίπεδά του μπορούν να συγκεντρωθούν στο ήπαρ. Και το XN, όμως, σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να επιβραδύνει εξίσου την εξέλιξη της νόσου», αναφέρει η καθηγήτρια βιοχημείας και βιοφυσικής, Δρ. Gombart.

    Ο μηχανισμός πίσω από την αποτελεσματικότητα των ενώσεων περιλαμβάνει τον πυρηνικό υποδοχέα PPARy (κατηγορία πρωτεϊνών) που ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων. Το PPARy ελέγχει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την αποθήκευση των λιπαρών οξέων, ενώ τα γονίδια που ενεργοποιεί πυροδοτούν τη δημιουργία λιποκυττάρων από τα βλαστοκύτταρα.

    Τα XN και TXN λειτουργούν ως «ανταγωνιστές» του PPARy, καθώς δεσμεύονται στην πρωτεΐνη χωρίς να την ενεργοποιούν, αντίθετα με έναν «αγωνιστή» PPARy, ο οποίος αφενός θα την ενεργοποιούσε και αφετέρου θα τη δέσμευε. Το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού σε αυτή την περίπτωση είναι η μικρότερη συγκέντρωση λίπους στο ήπαρ.

    «Το ενεργοποιημένο PPARy στο ήπαρ πυροδοτεί την αποθήκευση των λιπιδίων. Τα δεδομένα μας, λοιπόν, υποδεικνύουν ότι τα XN και TXN εμποδίζουν την ενεργοποίηση και μειώνουν σημαντικά την έκφραση των γονιδίων που ενισχύουν την αποθήκευση των λιπιδίων στο ήπαρ. Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με μελέτες που δείχνουν ότι οι πιο αδύναμοι αγωνιστές PPARy είναι πιο αποτελεσματικοί στη θεραπεία της ηπατικής στεάτωσης από τους ισχυρούς. Με άλλα λόγια, η μικρότερη ενεργοποίηση του PPARy στο ήπαρ μπορεί να είναι επωφελής», εξηγεί η ειδικός.

    Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το TXN συσσωρευόταν καλύτερα στο ήπαρ από το XN, γεγονός το οποίο μπορεί να εξηγεί γιατί ήταν πιο αποτελεσματικό στη μείωση των λιπιδίων, αλλά η διαφορά στη συσσώρευση στους ιστούς δεν ήταν απόλυτα κατανοητή.

    «Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το XN μεταβολίζεται από τον ξενιστή και από το εντερικό μικροβίωμα περισσότερο από το TXN, αλλά χρειάζονται επιπρόσθετες μελέτες για να καταλάβουμε το πώς συμβαίνει αυτό. Επίσης, ενώ τα XN και TXN είναι αποτελεσματικές προληπτικές προσεγγίσεις στα τρωκτικά, οι μελλοντικές μελέτες είναι εκείνες που θα προσδιορίσουν αν οι ενώσεις μπορούν να θεραπεύσουν την υπάρχουσα παχυσαρκία στους ανθρώπους. Πάντως τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο ανταγωνισμός του PPARy στο ήπαρ είναι μια λογική προσέγγιση στην πρόληψη και θεραπεία της ηπατικής στεάτωσης που προκαλείται από τη διατροφή και των σχετικών με αυτή μεταβολικών διαταραχών και υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των XN και TXN ως θεραπευτικές ενώσεις χαμηλού κόστους», καταλήγει η Δρ. Gombart.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πάτρα: Ο ασθενής έφυγε με τον ορό στο χέρι από το νοσοκομείο!
    Πάτρα: Ο ασθενής έφυγε με τον ορό στο χέρι από το νοσοκομείο!

    Εναν άνδρα που έφυγε από το νοσοκομείο του Ρίου αναζητά από το πρωΐ η Αστυνομία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας νοσηλευόταν στο ΠΓΝΠ όταν διέφυγε τις προσοχής του προσωπικού και έφυγε …σαν κύριος από το νοσηλευτήριο έχοντας μάλιστα στο χέρι του και βελόνα.

    Οι αστυνομικοί τον αναζητούν στην ευρύτερη περιοχή της πανεπιστηυμιούπολης, καθώς σύμφωνα με μάρτυρες κινήθηκε προς το συγκεκριμένο χώρο.

    Πηγή: Gnomip.gr
  • Πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση ο πρώτος ασθενής που έκανε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο
    Πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση ο πρώτος ασθενής που έκανε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

    Μόλις δύο μήνες μετά την επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο πέθανε ο πρώτος ασθενής που υπεβλήθη σε μια τέτοια επέμβαση στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

    Πρόκειται για τον 62χρονο Ρίτσαρντ «Ρικ» Σλέιμαν, ο οποίος υπεβλήθη στη μεταμόσχευση τον Μάρτιο. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή το νοσοκομείο και η οικογένειά του, σύμφωνα με το ABC News.

    Η ομάδα μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι λυπάται βαθιά για τον θάνατο του Σλέιμαν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του. Διευκρίνισαν, δε, ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο θάνατός του σχετίζεται με την μεταμόσχευση.

    Ο 62χρονος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που υπεβλήθη σε αυτή την διαδικασία.

    Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες μεταμοσχεύσεις νεφρών από γενετικά τροποποιημένους χοίρους και τα όργανα λειτούργησαν, όμως οι ασθενείς που τα έλαβαν ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκροί.

    Η τετράωρη επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου και σηματοδοτεί «έναν σημαντικό σταθμό στην αναζήτηση διαθέσιμων οργάνων για τους ασθενείς» ανέφερε το νοσοκομείο.

    Το νεφρό του χοίρου προήλθε από το εργαστήριο eGenesis στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, το οποίο δηλώνει ότι έχει ως στόχο του να βάλει τέλος στην έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση και να αλλάξει ριζικά τις θεραπείες της ανεπάρκειας οργάνων.

    Γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρων έχουν επίσης μεταμοσχευθεί σε ασθενείς, που όμως απεβίωσαν. Στόχος της γενετικής τροποποίησης του οργάνου είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος απόρριψής του από τον λήπτη.

    Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στην εθνική λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, οι περισσότεροι από αυτούς νεφροπαθείς, και χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν έρθει η σειρά τους.

    Πηγή: cnn.gr

  • Κόρινθος: Ξέχασαν ιατρικό εργαλείο στην κοιλιά ασθενούς - Νεκρός ένας 60χρονος
    Κόρινθος: Ξέχασαν ιατρικό εργαλείο στην κοιλιά ασθενούς - Νεκρός ένας 60χρονος

    Το ιατρικό εργαλείο βρέθηκε κατά τη διενέργεια της νεκροτομής

    Νεκρός άνδρας ηλικίας 60 ετών έπειτα από χειρουργική επέμβαση στη χολή στο Νοσοκομείο της Κορίνθου.

    Σύμφωνα με το loutrakiblog.gr ο άνδρας χειρουργήθηκε για χολή πριν από δύο μήνες. Έπειτα όμως από λίγες μέρες εμφάνισε υψηλό πυρετό και εν τέλει πέθανε από σηψαιμία.

    Διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή κατά την οποία βρέθηκε μέσα στο σώμα του ένα μικρό χειρουργικό εργαλείο.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες οι οικείοι του εκλιπόντα, κινήθηκαν δικαστικά και διατάχθηκε ΕΔΕ. Ο χειρουργός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Αναστάτωση στο νοσοκομείο της Άρτας: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές
    Αναστάτωση στο νοσοκομείο της Άρτας: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές

    Αναστάτωση προκλήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Γενικό νοσοκομείο της Άρτας, όταν ένας ασθενής άρπαξε ένα ψαλίδι και άρχισε να απειλεί τους νοσηλευτές, αντιδρώντας στην απόφαση για μεταφορά του από την μια κλινική στην άλλη.

    Αστυνομικοί στο σημείο

    Στο σημείο έσπευσαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. όπου εντόπισαν τον δράστη έξω από το νοσοκομείο σε έξαλλη κατάσταση να απειλεί το προσωπικό ασφαλείας κρατώντας το ψαλίδι.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας αρχιφύλακας πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, καθώς ο άνδρας δεν υπάκουε.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο